Pokec, který nemá hlavu ani patu vol. 4
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » pon kvě 16, 2022 9:50
Ach boze, proc nedokazete precist, co se napsalo v celku a dat to taky do kontextu ve kterem se to objevi - a o cem jsem primo v prispevku psal...oodoow píše:Takže podle tebe jsou všichni alergici?
Slovo alergie obecne neznamena nemoc ale
Ten druhy vyznam je zahrnuty v prvnim, ale je spise omezeno na lekarsky vyznam.Slovnik cizich slov píše:- somatická či psychická přecitlivělost
- porušený stav imunitní reaktivity, nepřiměřená reakce imunitního systému
Na jedne strane jde o to, ze asi kazdy clovek se nekdy dostane do nejake situace, kdy jeho organizmus (ne jen imunita, ale organizmus) nebo psychika zareaguje neprimerene na jinak beznou latku (nebo vnem, klidne na nekoho nebo nejakou udalost). I v tom lekarstvi nejde o to, ze nekdo na alergen reaguje silneji, ale o to, ze reaguje silne pri nizsim vyskytu alergenu nez "bezna populace". Ale kazdy ma svoji hranici na kazdy alergen - nekdo ji na konkretni alergen nikdy nedosahne, nekdo (alergik v lekarskem slova smyslu) ji dosahne hodne brzo. Jenze okolnosti mohou tu hranici hodne snizit i pro cloveka, ktery ji ma bezne hodne vysoko.
Staci byt nemocny, oslabeny napr. infekci, k tomu jeste se nadmerne vycerpat, pro jistotu se necim snazit toto vsechno prekonat (alkohol, stimulanty, ....) - a clovek najednou zacen neprimerene reagovat na uplne bezne veci, podnety, latky. Docasne, kym se neposbira z tech problemu - ale tehdy reaguje stejne alergicky jako tzv. alergik.
Na druhe strane jsem psal konkretne o PP a jeho tady casto spominanych problemech s travenim - on si zazivani ruznyma vecma tak posral, ze taky mu neprimerene reaguje na nektere bezne podnety, tj. taky je vlastne alergik v obecnem slova smyslu. Taky si osobne myslim, ze nekdy castecne i v lekarskem slova smyslu, proste nektere latky nemuze, protoze je na ne jeho organizmus precitlively. Mozna negeneruje zrovna neprimerene mnozstvi IgE, ale reaguje neprimerene.
Se slovem alergie - si myslim - je spise problem ten, ze se z toho udelalo neco jineho, nez ve skutecnosti je. Ze se na to da hodit dost problemu, ktere by se ale mohly resit jinak nez antihistaminikami.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16746
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 16, 2022 19:55
Mawenzi píše:o vikendu poprve sem jela bez respiratoru a ty lidi tak smrdeli, ze asi jeste chvili s respiratorem vydrzim
presne tohle rikala moje mama. Uplne teda nerozumim tomu, jak muze respirator filtrovat smrady, ale asi teda nejak jo. Mozna jsou ty aromaticke molekuly soucasti aerosolu, ktere respirator filtrovat umi i kdyz tomu amatersti virologove neveri
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » pon kvě 16, 2022 23:41
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 16, 2022 23:45
Jednou se mi stalo po nejakych lekach, ze se mi cich na par hodin silne vylepsil. Jel jsem zrovna rano z prace busem s nejakyma delnikama v monterkach a myslel jsem, ze vystoupim za jizdy. Takze lidi s dobrym cichem lituju
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » úte kvě 17, 2022 0:18
Už nenosíš náhubek? To Tě teda asi na návštěvu nepozvem, a to jsme zrovna dneska koupili hodně zajímavé víno, co jsme si říkali, že ho necháme na ochutnávku, až k nám přijede mike
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » úte kvě 17, 2022 0:33
Nenosim, tak to asi smula Tady uz to nenosi skoro nikdo, ani vcera v narvanem vlaku, kde by to mozna trochu smysl davalo. Teda az po Nemecko, tam je vytahli a na nadrazi je meli i lidi venku. Ve skalach kupodivu ne Z cehoz je videt, jak to Nemci berou, ordnung muss sein, ale ze by to mu verili, to ne, jinak by si je dali uz v Praze a to teda neudelali.
Jinak kdyz koukam na incidenci, tak v Praze 54 pripadu na 100000 obyvatel a na vrcholu bylo tusim okolo 3000, coz pomerne zasadne meni pravdepodobnost.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Mawenzi » úte kvě 17, 2022 4:46
takze jak do mhd tak do obchodu s respiratorem, i kdyz na me kazdej cumi, fakt se mi pak mnohem lip dycha, nez kdyz musim se vzduchem nasavat i ty drazdivy latky.
jinak kamos minulej tyden lehl s covidem, stacilo ze musel jet do kanclu a vlezl do metra... takze si jeste uplne iluze nedelam.
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » úte kvě 17, 2022 5:50
@Mawe: jak si může být jistý, že to chytil v metru? Mohlo to být kdekoliv jinde, i jiným způsobem, než kontaktem s nakaženým
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Mawenzi » úte kvě 17, 2022 7:32
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Dromedaro » úte kvě 17, 2022 9:03
A tuto neděli ráno jsem se vzbudil v horečkách, s bolestmi krku, zimnicí a během dne se přidali i bolesti kloubů, velká únava, nechuť k jídlu a spavost. Tak jsem si řekl a je to v pr...., je to tady a průběh teda lehký nebude.
Ale udělal jsem si antigenní testy a kovid to není. Tak je to asi nějaká silnější chřipka nebo něco takového. Prý teď něco takového taky řádí. Láduji se celaskonama s aspirinem a lepší se to.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4507
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Lipon » úte kvě 17, 2022 9:27
a že tady v centru je mix všech sociálních vrstev, včetně houfně přibývajících turistů a turistek
nejvíc našpricnutý bejvaj Rusky, ale nijak na to netrpim, tak mi je to většinou jedno, furt lepčí než bezdomáči, zvlášť zatepla v tramvaji je to jak stát u ďáblický skládky ve 30°C
- Lipon
- inventář fóra
- Příspěvky: 4945
- Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
- Bydliště: furt něgde ...
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » úte kvě 17, 2022 10:07
Jo, FFP2 respiratory by ty aerosoly mely odfiltrovat, N95 na to nemaji certifikat, jen na "prach".Mawenzi píše:me to ani tak nevadi na cichovej vjem ale dost mi to drazdi dychaci cesty do kasle a dusnosti, a bude to asi tema aerosolama
Jinak na ty drazdici "vonavky" taky casto reaguji podobne. Teda pokud radeji neutecu z dosahu.
Taky jsem uz davno tady psal, ze respiratory docela filtruji i smrad, dokonce napr. i cigaretovy. To jsem na to od jistych lidi dostal "vysvetleni" ze je to blbost
Zapomelas, ze mike asi mel tu protismradovou infekci, jak se tomu rika.... aha, Covid! Asi mu zustal dlouhy covid - selektivni filtrace pachu.sobb píše:Fakt ne?
Ja asi zacnu venku na prochazkach kolem "rozkvitlych poli" (tj. babisorepky) a letajicich seminek. Za covidu jsem zjistil, ze to docela pomaha mechanickemu drazdeni sliznic v nose i krku. Jeste vymyslet neco na oci (a ne, plavaci bryle nechci ).
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16746
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » úte kvě 17, 2022 18:13
apuka píše:Asi mu zustal dlouhy covid - selektivni filtrace pachu.
Jasne, vsichni jsou alergicti a maji dlouhy covid Ale jen v apukavesmiru Covid jsem mel pred dvema lety. Cich se mi vratil po necelem mesici, urcite slabsi, ale postupne se spravil. Zrovna nedavno jsem si uvedomil, ze mi zas skvele funguje chut a ta je s cichem primo spojena. Tj. poskozene nervy se uz obnovily.
Smrady bohuzel citim, nejhorsi je repka, co mi vyrostla okolo trasy, fakt hnus. Jsem si rikal, ze snad trasu budu muset zmenit, ale nastesti uz zacala odkvetat a smrdi o neco min.
Mne ale tyhle smrady v obchodech moc nevadily ani driv, mozna je to v Praze lepsi a lidi na sebe lijou neco lepsiho nebo nic. Obcas se stane, ze mne nekdo do nosu prasti, typicky zenska jako obrazek (tak zmalovana), ale je to nastesti spis vyjimecne. To uz mi spis smrdi cigarety a ty jsem bohuzel citil i pres respirator.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » stř kvě 18, 2022 8:27
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16746
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » stř kvě 18, 2022 15:22
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » pát kvě 20, 2022 22:54
Zrovna řepka mi docela vonímike píše:Smrady bohuzel citim, nejhorsi je repka
To mně právě taky ne, ten obrovský rozdíl jsem poznala až teď, po více než dvou letech, kdy je člověk díky respirátoru moc necítilmike píše:Mne ale tyhle smrady v obchodech moc nevadily ani driv
Ale jinak venku jsem to tak měla víceméně odjakživa, už co jsem začala jezdit na čundry - všici kolem navonění a "voňaví", vždycky jsme si říkali, jestli tak smrdíme i my jim
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pát kvě 20, 2022 23:53
Mne teda smrdi i repkovy olej, vubec ho kvuli tomu nepouzivam. Kdyz uz potrebuju smazit na vetsim mnozstvi oleje, na coz je olivoveho skoda, tak beru slunecnicovy nebo sadlo.
Jo, smrdime
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Dromedaro » sob kvě 21, 2022 8:21
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4507
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » sob kvě 21, 2022 23:41
Koupit u nas dobry olivovy olej je trochu problem, je to s nim jako s vinem a dobre vino taky nekupujes v superhyper. Ty nejdrazsi, co tam maji, jsou sice pouzitelne, ale zadny zazrak a pomer cena/vykon spatny. Ty levnejsi jsou odpad a to ani nemyslim hruzy typu pomace.
Mali prodejci zas nevi, co by si za dobry olej rekli. A tak holt kupuju v Nemecku, 5 litru mne vyjde na 40 Euro, s dopravou na 50, coz je furt polovina a je skvely. Jak za syrova, tak na vareni. Treba takove brambory nebo hranolky pecene na plechu, tam davam dve lzice a kdyz jsem jednou zkusil slunecnicovy, tak to chutnalo uplne jinak, spis nijak. On totiz olivovy neni v hotovem jidle primo citit, ale vylepsi chut. A ja si na chut potrpim.
Zato repkovy ji zhorsi, kdyz pomineme ten smrad. Clanky o tom, jak je kvalitni, zverejuji hlavne weby vlastnene estebakem. WHO je neduveryhodna organizace, ktera uprednostnuje politicke hledisko pred zdravotnim, jak se ukazalo behem covidu. Repka je jedovata, obsahuje kyselinu erukovou. Soucasne odrudy sice min, ale furt tam neco je. Dobrou chut
Co se mody tyce, tak pouzivam olivovy olej pres 20 let proste proto, ze mi chutna. Ze je zdravy je bonus navic.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » ned kvě 22, 2022 0:32
I u nás se dá koupit chutný olivový olej, prý lépe ten řecký, ale měli jsme i dobrý španělský (nebo to byl italský?)
Pomace jsme koupili dobrý a chutný na vaření kdysi v Itálii, v litrový plechovce, ale od té doby jsem ho už nikde neviděla.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od lojzmen » ned kvě 22, 2022 0:40
Nejlepší na smažení.
Druhé v pořadí na smažení je řepkový olej.
Slunečnicový jen na studenou kuchyni.
Ty ztužené tuky (Rama, atd.) obsahují nějaké transněco, zdravější je máslo.
Máslo bych nezahříval, i když je to prý delikatesa.
-
lojzmen - nadšenec
- Příspěvky: 1135
- Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
- Bydliště: Ostrava-Poruba
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » ned kvě 22, 2022 1:00
sobb píše:Ostatně je hloupost olej lisovaný za studena používat na vaření a hlavně smažení, obzvláště ten olivový.
Rekni to Italum Jak jsem psal, vylepsuje chut jidel. Nehodi se jen na vylozene smazeni typu nalejeme litr oleje do kastrolu a hazeme do nej hranolky. Nebo koblihy. Na restovani se hodi, stejne tak se hodi na peceni.
Muzeme udelat pokus. Hralolky pecene na plechu. Cast s olivovym olejem a cast s nejakym jinym. Ty same pecene stejne. Garantuju ti, ze rozdil poznas a asi te prekvapi, jak velky je. Ja jsem tedy prekvapen byl.
sobb píše:I u nás se dá koupit chutný olivový olej, prý lépe ten řecký, ale měli jsme i dobrý španělský (nebo to byl italský?)
Da, ale ne v superhyper. Vsak jsem daval odkaz Jinak ano, za mne recky. Kupuju tady, ale ted uz do zahranici posilaji pry jen stalym zakaznikum, jako jsem ja Muj univerzalni favorit je tohle, dam ti ochutnat, az prijedes. Hmm, podrazili o 2 Eura na 5 litru, inflace vsude.
lojzmen píše:No, a nakonec je rehabilitováno sádlo.
Nejlepší na smažení.
Ano. Kdyz delam jednou za rok rizky, tak na sadle.
lojzmen píše:Máslo bych nezahříval, i když je to prý delikatesa.
Maslo zahrivam pomalu a dlouho, kdyz vyrabim prepustene maslo. Snese i vysoke teploty, takze na smazeni v pohode, jen je ho skoda, ale treba na teleci rizky je nejlepsi. Jinak do indickych jidel, tam je to zakladni surovina. Obcas na peceni, treba takove kruti stehno je na nem skvele. Indove tvrdi, ze na rozdil od normalniho masla je zdrave.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Dromedaro » ned kvě 22, 2022 11:43
mike píše:Olivovy olej v krku neskrabe, ale pali. Podle toho se pry pozna jeho kvalita.
Tak nevěděl jsem jak to přesně napsat, ten pocit. Jako pálení mi to nepřijde, ale spíš jako škrabání, ale dobře, myslíme to stejné A ano, jen když si jej dám samotný. V jídle mi to nedělá.
mike píše:Koupit u nas dobry olivovy olej je trochu problem, je to s nim jako s vinem a dobre vino taky nekupujes v superhyper. Ty nejdrazsi, co tam maji, jsou sice pouzitelne, ale zadny zazrak a pomer cena/vykon spatny. Ty levnejsi jsou odpad a to ani nemyslim hruzy typu pomace.
Ano, i to asi bude rozdíl v naší zkušenosti, protože já ten olivový olej kupoval v supermarketu a za cenu tak kolem 130-150Kč.
mike píše:Zato repkovy ji zhorsi, kdyz pomineme ten smrad. Clanky o tom, jak je kvalitni, zverejuji hlavne weby vlastnene estebakem. WHO je neduveryhodna organizace, ktera uprednostnuje politicke hledisko pred zdravotnim, jak se ukazalo behem covidu. Repka je jedovata, obsahuje kyselinu erukovou. Soucasne odrudy sice min, ale furt tam neco je. Dobrou chut
Co se mody tyce, tak pouzivam olivovy olej pres 20 let proste proto, ze mi chutna. Ze je zdravy je bonus navic.
Já jsem si nevšiml, že by chuť jídla řepkový olej nějak kazil a že by smrděl. Ale zase já nejsem tak náročný na jídlo a zkušený kuchař jako ty, co jsem tak pochopil, jak tu píšeš o jídle. Já sním všechno, i to, nad čím jiní ohrnují nos. Za to mě ale zase mají rádi kuchařky, protože všechno sním a všechno pochválím
Zase tohle ale asi nebudou úplně Babišova média Řepkový olej má nejvhodnější složení mastných kyselin, Oliva, nebo řepka: Který olej je nejzdravější?. Jinak jsem poslouchal i na Českém rozhlase nějakou doktorku, která tam mluvila, že řepkový olej je zdraví prospěšný a že se vyrovná nebo předčí olivový olej. Ale ano, jdou najít i čerstvé články, které mluví zcela opačně.
lojzmen píše:No, a nakonec je rehabilitováno sádlo.
Nejlepší na smažení.Druhé v pořadí na smažení je řepkový olej.
Ano, jak se sádlo zatracovalo, tak se zase ukazuje, jak je dobré.
Čerstvý chleba namazaný sádlem a posypaný pažitkou, nebo třeba i s rajčaty, to je jedno z nejlepších jídel
Já na smažení používám normální řepkový. Ten lisovaný za studena jen do studené kuchyně.
Taky jsem dřív používal ztužené tuky, ale vrátil jsem se k máslu. Už jen, když se člověk podívá na složení té Ramy atd. Měl jsem období, kdy jsem se zdravou stravou zabýval a řešil to, ale naštěstí už mě to přešlo. Ono je asi nejlepší se řídit tím, že všeho s mírou a že tělo si samo řekne, co potřebuje. Každý to má jinak.
mike píše:Muzeme udelat pokus. Hralolky pecene na plechu. Cast s olivovym olejem a cast s nejakym jinym. Ty same pecene stejne. Garantuju ti, ze rozdil poznas a asi te prekvapi, jak velky je.
Já to někdy vyzkouším, jsem zvědavý, jestli to poznám.
mike píše: kdyz vyrabim prepustene maslo.
Také se jej chystám vyzkoušet vyrobit. Pár lidí v mém okolí jej začalo používat a hodně si to chválí.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4507
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od sobb » ned kvě 22, 2022 23:46
Poznám. Ovšem v neprospěch olivovýho, tohle pro mě chuťově není to pravémike píše: Hralolky pecene na plechu. Cast s olivovym olejem a cast s nejakym jinym. Ty same pecene stejne. Garantuju ti, ze rozdil poznas
Ale jo. I tam. Jen to asi nebude běžná nabídka.mike píše:Da, ale ne v superhyper.
Sádlo za studena na chleba, se solí a cibulí (převážně ho jíme v zimě na Severu, takže zmraženou), na vaření mi ale nechutná.lojzmen píše:No, a nakonec je rehabilitováno sádlo.
Je. Na krupičnou kaši nebo knedlíky to ani jinak není ono. Dělávala to tak babička a ani já si to neodpustím, ať si je to nezdravý, jak chcelojzmen píše:Máslo bych nezahříval, i když je to prý delikatesa.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od mike » pon kvě 23, 2022 1:20
sobb píše:Poznám. Ovšem v neprospěch olivovýho, tohle pro mě chuťově není to pravé
Pecene brambory ti chutnaly a hadej, co za olej jsem tam daval
sobb píše:Na krupičnou kaši nebo knedlíky to ani jinak není ono. Dělávala to tak babička a ani já si to neodpustím, ať si je to nezdravý, jak chce
Tohle je uplne v pohode. Nizka teplota, stejne, jako kdyz ho jis normalne. Jediny problem s maslem je, ze se pri vyssi teplote zacnou palit bilkoviny, proto prepustene, kde se setrne odstrani.
Dromedaro píše:Ale zase já nejsem tak náročný na jídlo a zkušený kuchař jako ty, co jsem tak pochopil, jak tu píšeš o jídle. Já sním všechno, i to, nad čím jiní ohrnují nos.
Taky snim (skoro) vsechno, ale kdyz varim, tak chci mit vysledky co nejlepsi
Dromedaro píše:Zase tohle ale asi nebudou úplně Babišova média
To ovsem neznamena, ze si to nezaplatil Nemusel to byt ani on, je to politicka zalezitost. Tlacili repku pred biopaliva a pritom i takhle. Ja jim proste neverim. Olivovy olej je tradicni soucast stredomorske stravy, to neni zadna propaganda. Repka byvala nejhorsi odpad, ted ji trochu vyslechtili a snazi se ji protlacit.
Dromedaro píše:Ano, jak se sádlo zatracovalo, tak se zase ukazuje, jak je dobré.
Dodam jeste husi sadlo, to je bomba Spis po studenu, na vareni je ho skoro skoda. Ale treba do cerveneho zeli...
Dromedaro píše:Taky jsem dřív používal ztužené tuky, ale vrátil jsem se k máslu. Už jen, když se člověk podívá na složení té Ramy atd.
Rama je produkt chemickeho prumyslu. Nechapu, ze to nekdo muze jist.
Dromedaro píše:Také se jej chystám vyzkoušet vyrobit.
Na prvni seznameni je mozna lepsi koupit, dneska uz se da. Uvidis, jestli ti sedne. Vyroba neni narocna, ale chce to trpelivost a da se zkazit.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Mawenzi » pon kvě 23, 2022 4:41
takze repkovej olej doma nemam ale repkovej med vzdycky.
na druhou stranu moje spotreba oleje 1l rocne ve 2 lidech.... no mozna i 2, abych zas nekecala, kupujem ho tak malo ze se to blbe pamatuje, tak mit 2 ruzny by se mi ani nechtelo
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Etheric » pon kvě 23, 2022 8:15
Na pokus č. 2 si koupím mlékovar a budu to víc hlídat
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8261
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Lipon » pon kvě 23, 2022 9:12
Největší delikatesa je oliváč od kamarádů z Kypru z jejich sadu, lisovaný v místním vesnickém lisu. Na čerstvou bagetu nebo do salátů mňamka. Ale toho je jen 0,5 l za rok.
Jinak na oliváči restuju třeba cukety.
- Lipon
- inventář fóra
- Příspěvky: 4945
- Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
- Bydliště: furt něgde ...
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od apuka » pon kvě 23, 2022 9:59
Hm. A to, ze "ty jim proste neveris" je nejaky dukaz, ze to tak neni???mike píše:Ja jim proste neverim. ... Repka byvala nejhorsi odpad, ted ji trochu vyslechtili a snazi se ji protlacit.
Vis o tom, ze pouzivani repkoveho oleje (samozrejme, z tehdejsich odrud "repky") na vareni v Indii je pisemne dolozeno uz nejakych 2000 let pred Kristem? Myslis, ze to a tehdy bylo taky protlaceno Babisem jako jeho propaganda?
(Cimz nerikam nic o kvalite nebo /ne/obsazenych latkach a /ne/prospesnost jednotlivych oleju.)
Fajn - ale co to ma spolecneho s nasi stravou v nasich podminkach? Vis, co bylo tradicni soucasti nasi "stredoevropske" stravy z oleju? Lneny olej, konopny olej, olej z ruznych orechu, svestkovy olej, dynovy olej. Zadny olivovy. Uz jenom proto, ze nase kuchyne je jina, nase podnebi je (hlavne bylo), nase traveni a vubec cely zivotni styl je taky trochu jine, atd. (Konec koncu i v italskych, francouzskych, spanelskych, ... horach byl olivovy olej mezi beznymi lidmi neco neznameho.) Vsechno se to pouzivalo spise do studene kuchyne, pripadne na dodatecne dochuceni teplych pokrmu, ne na samotnou pripravu.mike píše:Olivovy olej je tradicni soucast stredomorske stravy, to neni zadna propaganda.
Na smazeni se pouzivalo maslo (ehm, vetsinou normalni, ne propustene) a sadlo (presneji ruzne formy zivocisniho tuku).
Samozrejme to vsechno hlavne s ohledem na to, v jake spolecenske skupine se divas. V te chudsi, kde maso videli nejspise jen pokud nekdo z nich delal sluhu u pana sadlo nepouzivali, kdo nemel na kravu, nemel ani na maslo. Tam se pouzivali max. seminka, co se nekde vypestovala nebo posbirala v prirode, protoze nebylo ani cim vylisovat, jinak se jedlo be pridaneho tuku.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16746
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Pokec, který nemá hlavu ani patu :-) vol. 4
od Dromedaro » pon kvě 23, 2022 11:48
mike píše:To ovsem neznamena, ze si to nezaplatil Nemusel to byt ani on, je to politicka zalezitost. Tlacili repku pred biopaliva a pritom i takhle.
Může to tak klidně být.
Ale úplně stejně jako se protlačuje řepka mi nepřijdou úplně od věci námitky, že mají zase jiní výrobci zájem protlačovat a zviditelňovat olivový olej, že už je běžný téměř v každé domácnosti. Ale přít se o tom, jestli je lepší a zdravější olivový nebo řepkový, se nebudu, protože nevím. Ten řepkový, co jsem se dočetl, tak má tu špatnou pověst z minulosti, ale že už je to dnes díky šlechtění úplně jinde.
Jinak, jak tu zmiňuje Sobb, prý je údajně opravdu lepší kupovat ten řecký, protože ten prý nebývá pančovaný, což je prý častý nešvar výrobců olivových olejů.
mike píše:Rama je produkt chemickeho prumyslu. Nechapu, ze to nekdo muze jist.
U mě to bylo vlivem toho, že jsem se zajímal o zdravou stravu, kde se všude uvádělo, že jsou lepší rostlinné tuky než živočišné a doporučovaly se spíše margaríny než máslo. Také mi to řekla moje praktická doktorka.
mike píše:Vyroba neni narocna, ale chce to trpelivost a da se zkazit.
Bylo mi prozrazeno, že k narozeninám budu obdarován pomalým hrncem, tak se chystám, že tu výrobu vyzkouším v něm.
apuka píše:Fajn - ale co to ma spolecneho s nasi stravou v nasich podminkach? Vis, co bylo tradicni soucasti nasi "stredoevropske" stravy z oleju? Lneny olej, konopny olej, olej z ruznych orechu, svestkovy olej, dynovy olej.
Na smazeni se pouzivalo maslo (ehm, vetsinou normalni, ne propustene) a sadlo (presneji ruzne formy zivocisniho tuku).
No, to by mě zajímalo, jaký se používal běžně v naších podmínkách v dřívějších dobách u lidí, kteří nebyli nějak majetní, že si třeba nemohli dovolit dovážené suroviny, které bylo svoji cenou a vzácností spíše pro nejvyšší vrstvy. Jaký se používal za "tradiční" a nejrozšířenější.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4507
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20