Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od sobb » sob dub 3, 2021 22:09
Mikroteňák úplně té nejběžnější střední velikosti. Bylo to spíš 3 a půl porce, dneska toho bylo míň. Ale zase jsme celkem žraví.
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » sob dub 3, 2021 22:21
sobb píše:Ale zase jsme celkem žraví.
Hmm, co jsem pak ja?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od dudy » sob dub 3, 2021 22:29
mike píše:...se mi tyhle kramy v supliku motaj do sebe...
Jj, to je príma.
Když se potká podběrák na knedlíky se šťouchadlem na brambory, tak je to jako ty drátěný hlavolamy...
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3965
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pozorování v přírodě
od mike » pon dub 5, 2021 2:06
Etheric píše:Suchej není, ani tvrdej, teda jsem takovýho nikdy neměl. Je vynikající, ale chce to umět udělat. Taky musí bejt vyzrálej, čerstvě zabitej a udělanej by asi dobrej nebyl. Mám ho nejradši na cibulce a slanině, něco mezi pečením, dušením a omáčkou.
Objednal jsem bazanta. Resp. dva, stazene z kuze. Nejake recepty v tomhle smyslu jsem nasel, das sem ten svuj pro porovnani?
Slaninu jsem objednal taky, to byl docela porod. Chtel jsem nejakou, kde nebude slozeni na pul stranky chemicke laborky. Co do toho nekteri davaji je neuveritelne Fosforecnany standard, nekteri i glutamat...
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Pozorování v přírodě
od Etheric » pon dub 5, 2021 14:43
mike píše:stazene z kuze
proč?
Víš aspoň jak dlouho je od zabití? Pokud krátce, dej ho do láku, receptů je xy, prostě lák na zvěřinu, nic tím nezkazíš ani jedním receptem, vyber ten, co se ti nejvíc líbí.
Slaninu dávám právě pod tu kůži. Přesněji řečeno iberijský špek, nádherně vysokej, od nás od řezníka. Složení sádlo, sůl a jeden stabilizátor, což je ok. Ten špek používám když nemám svůj uzenej, kterej je samozřejmě lepší, ale ten iberijskej od řezníka je nejlepší z obchodu, co jsem kdy jedl.
Nejdřív bažanta naporcuju, na čtvrtky, citlivě, aby zůstala držet kůže. Někdy ho dám předtím do láku na dva dny/bobkobej list, nový koření, jalovec, pepř, česnek, voda, trochu octa, malinko cukru, vše od voka/ ale nemusí být, do láku dávám spíš když ho pak peču v kořenový zelenině, na slanině ho dělám bez láku. Ale většinou mám odleželý takže lák není třeba, stačí nasolit.
Špek si nakrájim, z obou stran posolim, pokmínuju a dám to zmrznout, je to rychlý. Pak to nacpu pod kůži. Maso se tak prosolí i pod ní, navíc se pak nevysuší. Ještě osolím ze všech stran a dám na dva dny do lednice.
V den přípravy vytáhnu ven, aby maso mělo pokojovou teplotu. Tak jak je, bez mytí, obalím v mouce a osmažím zprudka na sádle dozlatova. V pekáči /litina/ osmažím na sádle cibuli /čím víc, tím hustší omáčka/, taky dozlatova. Přidám horkou vodu, maso /aby bylo víc než z půlky potopený/, koření /bobkový list, pepř, nový koření, jalovec/, česnek, ještě trochu špeku, přiklopim a dám na nějakých cca 170 péct. Dvě hodiny peču přikrytý, otočím, peču přikrytý klidně další hodinu až dvě, zhruba, podle toho, jak je maso měkký. Až téměř odpadá od kosti, odklopim a naperu tomu 220 horkovzduch, aby se vypekla šťáva a udělala kůrčička, která je to nejlepší a o kterou ses připravil. Díky špeku pod kůží se maso nevysuší.
To je celý, časy jsou hodně zhruba, nikdy to nesleduju, prostě až je to měkký, je to hotový.
Taky ho dělám na kořenový zelenině nebo na bylinkách a víně /tam se předtím nesmaží/. Vždycky ale s kůží a slaninou nebo špekem, klidně obojím, pod ní. Jinak na tom víně jsem teď úplně stejně dělal perličku a můžu říct, že byla luxusní, snad i lepší, než ten bažant v původním receptu. Všude v receptech uvádí na perličku dobu pečení hodinu, já při stejný teplotě dělal 4h i s dopečenim kůrčičky. Prostě až je to hotový, je to hotový, čas roli nehraje. Záleží na velikosti masa a dalších faktorech. Na ty časy uvedený u receptů moc nekoukej
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8108
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pozorování v přírodě
od Etheric » pon dub 5, 2021 15:39
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8108
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Pozorování v přírodě
od mike » pon dub 5, 2021 21:18
Etheric píše: proč?
Vim ja? Asi se jim to tak lip zpracovava. Narazil jsem ale na nejake recepty, kde doporucovali z kuze stahnout. Sam bych to sice nedelal, ale nedali mi na vyber.
Etheric píše:Víš aspoň jak dlouho je od zabití?
Datum baleni 30.3, takze minimalne tyden, to by snad mohlo stacit.
Etheric píše:Slaninu dávám právě pod tu kůži. Přesněji řečeno iberijský špek, nádherně vysokej, od nás od řezníka. Složení sádlo, sůl a jeden stabilizátor, což je ok.
Ten mam, pouziju na spikovani, anglickou jsem bral na obaleni, misto te kuze.
Etheric píše:Dvě hodiny peču přikrytý, otočím, peču přikrytý klidně další hodinu až dvě, zhruba, podle toho, jak je maso měkký.
Diky za recept. Tohle je na mne moc dlouhe, zkusim to napoprve podle jinych, pul hodiny dusit a dalsi pul hodiny pect. Obalene ve speku. Uvidime. Maso je pro mne prekvapive hodne tmave.
Etheric píše:Všude v receptech uvádí na perličku dobu pečení hodinu, já při stejný teplotě dělal 4h i s dopečenim kůrčičky. Prostě až je to hotový, je to hotový, čas roli nehraje. Záleží na velikosti masa a dalších faktorech. Na ty časy uvedený u receptů moc nekoukej
Jasne, ono zalezi na spouste veci, ja taky pecu kure aspon hodinu a pul a v receptech je klidne hodina. Bazanti jsou mensi, tem by mozna mohla stacit, ale uvidime. Jsem zvedav, jak to dopadne. Mozna bych mel nejdriv zkusit jen jednoho, ale jsou mali
(presunul jsem to, mel jsem sem dat svou prvni reakci hned)
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte dub 6, 2021 1:46
Z mych pokusu se zverinou ovsem jasne vede srnci na smetane, to mi chutnalo vzdycky
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » úte dub 6, 2021 4:30
Jsi to nesolil předem? Je to lepší nechat dva dny nasolený, maso zkřehne a je i chutnější.
Srnčí mám nejradši na šalotce a cabernetu sauvignon Ale radši než srnčí mám jelení
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8108
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte dub 6, 2021 17:21
A jo, taky ty casy nechapu, po hodine to bylo jak podrazka a po hodine a pul jen o neco malo lepsi. Takze jsem to zas podlil, prikryl a nechal napul dusit a napul pect, nez to zmeklo. Mozna by na to bylo nejlepsi pomale peceni, tak 6 hodin pri 120 stupnich. Nebo konfitovani, na to jsem recept nekde videt.
Jeleni taky jde, ale srnci hrbet na smetane... Akorat je nejlepsi s kosti a to se nevim proc blbe shani.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » úte dub 6, 2021 17:41
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8108
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » úte dub 6, 2021 17:49
pavproch píše:Hospoda odkud bereme obědy do jídlonosičů spadla do kovidové karantény na 14 dní čili nevaří, tak abysme nebyli hlady, bereme od pondělka obědy do ešusů dočasně odjinud. Já měl ten oběd odjinud neska poprvé, mno, objemové krmivo bez barvy chuti zápachu. Ta naše vesnická hospa vaří teda mnohem líp. Už se těšim, až zase vylezou k karantény.
14 dnů karantény je za náma, uffff. Pan hospodský nám to chce asi vrátit, neska byla snad půlkilová výborňoučká flákota. Mńam.
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte dub 6, 2021 18:16
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » úte dub 6, 2021 18:25
mike píše:chtel jsem veceri hned
A tak jsi o půlnoci pekl bažanta? Jako proč ne
Kdybysem chtěl večeři hned, vezmu si tuňáka, sýr a suchary. Nebo lyo, občas to jim i doma, když spěchám, zapomenu nakoupit, nebo se mi s ničím nechce vařit
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8108
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte dub 6, 2021 18:30
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od sobb » úte kvě 18, 2021 23:03
Asi se česnekovýho smradu naše domácnost moc rychle nezbaví, včera bramboráky, dneska pesto, ...
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » sob čer 12, 2021 23:46
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » ned čer 13, 2021 11:27
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » ned čer 13, 2021 13:18
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8108
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » ned čer 13, 2021 18:49
Bezne superhyper kure jsem za poslednich cca 10 let mel prave jednou. Dobre si to pamatuju, bylo to z nouze, jelikoz nic jineho zrovna nebylo a byl to takovy hnus, ze snad bylo lepsi zustat o hladu. Jinak ted zkousim ruzne farmarske, francouzske apod, jsou lepsi i horsi, ale zadne se bohuzel pomerem cena/vykon ani neblizi Oakham kuratum od Marxe a Spencera, ktere uz kvuli Brexitu nejsou a nebudou
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » pon črc 5, 2021 11:19
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » ned srp 8, 2021 5:03
mike 16.02.2016 píše:Surovina: 1250 g masla
Vysledek: 813 g tj. 65% vyteznost
Za tech 5 let se mi podarilo vylepsit technologii a aktualni cisla jsou tato:
Surovina: 1241 g masla
Vysledek: 967 g tj. 78% vyteznost
To uz se blizi dosazitelnemu maximu, jedno procento by se jeste dalo ziskat lepsim filtrovanim. Kavove filtry se ke konci ucpou a jak maslo vychlada, tak uz netecou a neco tam zustane.
V cem ze jsem to vylepsil? Prestal jsem prubezne sbirat penu, coz doprorucuji skoro vsechny navody. Je to zbytecne, pracne a jsou z toho ztraty. Chce to naopak nechat byt, zahrivat pomalu a dlouho a ono se to udela samo. Tohle trvalo tri hodiny. Na konci se celkem snadno sebere zbytek usmazene peny shora, maslo prefiltruje a hotovo.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » ned zář 19, 2021 12:43
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » ned zář 19, 2021 17:29
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » ned zář 19, 2021 21:04
Parmazan se zasadne strouha pred pouzitim, vcelku se nekazi. Jestli kupujes rovnou nastrouhany, tak je to jeste horsi, nez jsem si myslel. To je taky odpad, co smetli pri vyrobe ze zeme
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » sob říj 16, 2021 19:35
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49437
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od sobb » ned říj 17, 2021 22:14
- sobb
- Moderátor
- Příspěvky: 9261
- Registrován: stř bře 7, 2007 9:28
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » ned říj 31, 2021 15:21
Neska sem si pošmáknul na polotovaru z lídla nebo odkud to bylo (sem doma sám, tak proto) Lasagne Siciliana Vegetariana (samozřejmě s hodně kepučem a posypáno strouhaným parmezánem z pytlíku) až tak, že sem toho zežral celou 1 kg misku. Mňam, i dyž to v podstatě byly jen nudle zapečené s mrkví a rajčaty.
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od pavproch » čtv lis 11, 2021 12:16
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28320
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)