Domácí dehydrovaná jídla
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od dudy » pát lis 2, 2018 15:36
jinak to maj všude, Tesco Billa, Albert, COOP, Žabka, u nás v sámošce...
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát lis 2, 2018 15:40
Přesně tak, doma nic nevařím, jen smíchám suroviny. Dávám vločky, sušený mlíko, cukr, sušený ovoce, občas nějaký semínka. Když si vzpomenu, dám sem "recept" na 125gramovou porci. Teď v létě jsem nasušila nějaké ovoce ze zahrady (třešně, černý a červený rybíz), koupené mražené (borůvky a maliny) a kompotované broskve, takže jsem měla dost příchutí a kaše se mi nepřejedly ani když jsem je měla asi 10 dní po sobě.
Čas si budeš muset vychytat, možná to bude chtít víc než 5 minut, aby se voda dobře vstřebala. Já jsem většinou použila termosku a vařila už večer (ráno byla kaše vlažná, což bylo v letošním horkém létě akorát). Když jsem si ji nedávno na víkend nebrala, tak jsem zalila směs v sáčku, ten strčila do izolační obálky (vyrobené z takové té stříbrné fólie do auta, co vypadá jako alumatka) a šla balit. Vždycky se kaše "uvaří" dřív než si zabalím
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » pát lis 2, 2018 21:06
GreyMouse píše:Těstoviny potřebuješ taky uvařit a to bude jednodušší, pokud po zalití vodou budou suroviny ve vodě než když bude třeba polovina těstovin nad vodou . Vždyť si to můžeš zkusit a třeba ti dojde, že to, že expediční strava nevypadá stejně jako když jídlo uvaříš doma, má nějaký důvod
To mi prekvapive doslo i bez toho Dlouhe testoviny bych bud nalamal nebo pouzil nejake kratke, ktere se k tomu hodi. Treba fusilli. Ale kolinka?
Spis by mne zajimalo, jestli by testoviny nebylo taky lepsi uvarit a ususit. Protoze normalne se maji varit ve vrouci/bublajici vode a zaliti varici vodou asi nebude mit stejny vysledek. Plus by jim pak mohl stacit kratsi cas. Uvaril bych klasicke cestve a pak ususil, jestli to ale bude pouzitelne, nevim.
GreyMouse píše:Mně se to seschlo přibližně na 30%, ale bude záležet na tom, jak hustá je omáčka v okamžiku, kdy ji dáváš sušit.
Myslim proti hotove spravne huste omacce. 30 % mi prijde OK.
GreyMouse píše:Chuť po rehydrataci mi přišla stejně nezajímavá jako u čerstvého jídla (ale aspoň už to nesmrdělo jako při vaření ). Prostě mě to jídlo nijak neoslovilo a porovnat to nedokážu.
Holt je potreba uvarit chutne jidlo To je vlastne jediny duvod, proc mne to zajima, abych mel lepsi jidlo, nez jsou ty kupovane.
GreyMouse píše:Booze používá nastříhaný pečicí papír (obrázky zde), ale nevím jak moc řídkou hmotu přežije; snažila bych se vysušit omáčku co nejvíc v hrnci.
Pecici papir mne taky napadl. Pujde to ususit i v troube? Pokus bych udelal, ale susicku se mi kvuli tomu kupovat nechce. Moje trouba samozrejme umi horky vzduch a teplota se da nastavit od 30 stupnu (mela by byt celkem presna). Na jakou teplotu a jak dlouho by se to melo susit?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát lis 2, 2018 23:39
mike píše:To mi prekvapive doslo i bez toho Dlouhe testoviny bych bud nalamal nebo pouzil nejake kratke, ktere se k tomu hodi. Treba fusilli. Ale kolinka?
Nalámeš tagliatelle a budeš z nich mít obyčejný široký nudle a nebude ti to chutnat
Vrtule s dobou varu 2 minuty jsem použila při prvním pokusu, ...
... ale přišly mi už moc měkké, tak jsem vzala při dalším pokusu kolínka s dobou varu 3 - 4 minuty.
mike píše:Spis by mne zajimalo, jestli by testoviny nebylo taky lepsi uvarit a ususit. Protoze normalne se maji varit ve vrouci/bublajici vode a zaliti varici vodou asi nebude mit stejny vysledek. Plus by jim pak mohl stacit kratsi cas. Uvaril bych klasicke cestve a pak ususil, jestli to ale bude pouzitelne, nevim.
Můžeš to zkusit. Mně přišlo, že to za tu práci nestojí. Ten delší čas potřebuje spíš omáčka.
mike píše:Pecici papir mne taky napadl. Pujde to ususit i v troube? Pokus bych udelal, ale susicku se mi kvuli tomu kupovat nechce. Moje trouba samozrejme umi horky vzduch a teplota se da nastavit od 30 stupnu (mela by byt celkem presna). Na jakou teplotu a jak dlouho by se to melo susit?
To by mělo jít v pohodě, na sušičce je teplota pro vařená jídla 60°. Že je to usušený bys měl poznat, ztvrdlá hmota by měla jít z papíru odloupnout. A když si nebudeš jistej, tak to v troubě ještě chvíli necháš
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » pát lis 2, 2018 23:54
GreyMouse píše:Můžeš to zkusit. Mně přišlo, že to za tu práci nestojí. Ten delší čas potřebuje spíš omáčka.
Zajimave. Treba by opravdu chtela pomlit.
GreyMouse píše:Že je to usušený bys měl poznat, ztvrdlá hmota by měla jít z papíru odloupnout. A když si nebudeš jistej, tak to v troubě ještě chvíli necháš
Aspon ramcove. Pul hodiny, hodina, dve? Nemam nejmensi predstavu
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » sob lis 3, 2018 0:09
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od skutrjohny » sob lis 3, 2018 9:12
GreyMouse píše:Čas si budeš muset vychytat, možná to bude chtít víc než 5 minut
no ja pocitam, ze vyuziji obal od Summit To Eat a cas si uz vychytam. Dikes
Zkusim ty obchody jak pisete. Asi by to tedy nemel byt problem sehnat
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » čtv lis 8, 2018 15:55
Ještě slíbený tip, jak kaši namíchat:
Instantní rýžová kaše (1 porce - 125 g)
instantní rýžové vločky (Arax) 63 g
sušené mléko 25 g
cukr 17 g
sušené ovoce (např. rozinky) 20 g
Směs zalijeme 200 - 300 ml vařící vody (vysvětlení nad receptem), zamícháme, přikryjeme (v misce, hrnci) nebo uzavřeme (v sáčku, termohrnku, termosce) a necháme odstát. Doporučuji použít nějakou izolaci, protože obzvlášť při nižších teplotách by vločky mohly mít problém vstřebat i těch 200 ml vody. Komu by nevadil špinavý hrnec, může proces urychlit krátkým povařením.
Rýžové vločky lze samozřejmě nahradit i jinými, záleží na chuťových preferencích. Např. jemné ovesné (prodávají se v papírových sáčcích) změknou snáz, takže nepotřebují tolik času a tepelné izolace jako vločky rýžové.
Foto: rýžová kaše se sušenými jablky, malinami a borůvkami:
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od skutrjohny » čtv lis 8, 2018 18:55
-
skutrjohny - účastník
- Příspěvky: 515
- Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
- Bydliště: Uherské Hradiště
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » úte pro 4, 2018 13:32
suchá směs
vlevo hned po zalití horkou vodou, vpravo po rehydrataci
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » úte pro 4, 2018 18:27
Vrtaji mi hlavou ty testoviny. Klasicke susene se maji varit, aby byly al-dente a neni to jen kvuli konzistenci, ale i kvuli nejakym pochodum, ktere tam probehnou a zmeni obsazene sacharidy na lepsi. Jenze k tomu je potreba var po nejakou dobu... Tyhle jsou nejak predvarene? 2 minuty je malo, zvlast na susene, i cerstve se tyhle vari 6 minut.
Rikam si, ze bych vzal cerstve spagety s dobou varu 6 minut, varil rekneme 4 minuty a pak je ususil. Asi by to chtelo nejake pokusy.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od Chara-din » úte pro 4, 2018 20:32
http://www.panzani.cz/produkty?cat[1]=2
Je potřeba si to celé zkopírovat. Jsem to sem zkoušel zadávat několika způsoby a furt to blbne.
- Chara-din
- nováček
- Příspěvky: 189
- Registrován: ned dub 17, 2011 11:57
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » úte pro 4, 2018 20:48
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od Chara-din » stř pro 5, 2018 14:11
- Chara-din
- nováček
- Příspěvky: 189
- Registrován: ned dub 17, 2011 11:57
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » stř pro 5, 2018 14:34
mike píše:Jak to chutnalo? V porovnani se stavem pred susenim.
Jak jsem psala posledně: "Chuť po rehydrataci mi přišla stejně nezajímavá jako u čerstvého jídla (ale aspoň už to nesmrdělo jako při vaření ). Prostě mě to jídlo nijak neoslovilo a porovnat to nedokážu."
Zajímá mě na tom spíš jen ta technologie výroby instantní omáčky, ne tahle konkrétní omáčka. Řekla bych, že konzistence se trochu liší, ale ne tak, aby mi to v polních podmínkách vadilo. Ale já se spokojím i s tím, že těstoviny jsou dostatečně měkké, aby se daly jíst, neřeším, jestli jsou al dente . Tebe asi čeká dost pokusů, když si svoji vybíravost bereš sebou i na výlety
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » stř pro 5, 2018 14:37
GreyMouse píše:Tvaroh jsem zkoušela sušit, ale po rehydrataci nic moc. I když jsem sušenou hmotu namlela na prášek, po smíchání s vodou byly v tvarohu cítit jemné krupičky. Horší byla ale chuť, rozdíl oproti čersvému byl dost znát. Ale je možný, že tepelná úprava by to zlepšila; sušené mléko rozmíchané ve vodě mi čerstvé nepřipomíná, ale v kaši mi nevadí. Myslím, že v komoře ještě nějaký vzorek mám, takže bych mohla zkusit trochu přidat do "termoskové" kaše
Nepomohlo, pachuť nezmizela . Tady by asi byla potřeba lyofilizace
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » čtv pro 6, 2018 1:12
Zadna jina motivace neni, ekonomicky vyjde domaci vyroba hur.
GreyMouse píše:Zajímá mě na tom spíš jen ta technologie výroby instantní omáčky, ne tahle konkrétní omáčka.
Vsak mne taky. Proto se ptam na rozdil mezi puvodni a susenou verzi.
GreyMouse píše:Tebe asi čeká dost pokusů, když si svoji vybíravost bereš sebou i na výlety
Nebo se na to vykaslu Jinak viz vyse, zadny jiny duvod delat domaci vyrobu nevidim. Profesionalum muzes konkurovat jen kvalitou
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » čtv pro 6, 2018 11:52
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » čtv pro 6, 2018 20:52
Podobne z ryzi. Ta nekdy byva horsi (malo udelana). Mam dobrou basmati, ale ta se musi na pul hodiny namocit, pak ji staci 9 minut varu. Takze mozna taky predvarit a ususit...
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » čtv bře 21, 2019 15:26
Několik tipů na dávkování:
1) 30 g sušeného kompotovaného ovoce + 5 g cukru / 300 ml láhev
2) 25 g sušeného kompotovaného ovoce + 5 g cukru / 250 ml láhev
3) 35 g proslazeného (kandovaného) ovoce / 300 ml láhev
4) 35 g směsi sušeného kompotovaného a proslazeného ovoce / 300 ml láhev
Už dříve jsem zkoušela vyrobit „outdoorový“ kompot krátkým povařením sušeného ovoce (s trochou cukru). Jde to, ale tahle varianta je na přípravu venku ještě jednodušší a tím, že nepoužívám libovolné ovoce usušené za syrova, ale usušené kousky kompotovaného ovoce, je výsledek podobnější klasickému kompotu. Zatím jsem zkoušela usušit koupený kompotovaný ananas, broskve a domácí jablečný kompot. Ještě míň práce s přípravou je při použití kandovaného ananasu, který stačí pouze pokrájet na trochu menší kousky.
K namočení sušeného ovoce se dá použít plastová krabička se silikonovým těsněním nebo malá PET láhev se širokým hrdlem (na obrázcích 250 ml (fialové víčko) nebo 300 ml (modré víčko)), kterou je možné bez rizika vylití nést v batohu a tak nevadí, že rehydratace může trvat několik hodin. Půlky kompotovaných broskví krájím na menší kousky už před sušením (4 – 6 „měsíčků“ z jedné půlky), ananas se dá sušit rovnou, případně rozkrojit některé větší kusy. Větší kousky, u kterých mám obavu, že by po nabobtnání měly problém s průchodem hrdla láhve, můžu rozkrájet ještě po usušení. „Venku“ už jen nasypu dávku sušeného ovoce do láhve, doplním vodou, řádně uzavřu, uložím do batohu a po pár hodinách je hotovo. Abych dostala kompotovou šťávu podobnou té původní, kterou nesuším, přidávám většinou trochu cukru. Výjimkou je použití proslazeného ovoce, které cukru obsahuje dost, u něj mi přijde ideální smíchat ho napůl se sušeným kompotem a nedoslazovat. Ovšem chuťové preference jsou různé a zájemce už si může poměr ingrediencí libovolně upravit.
Nejde samozřejmě o plnohodnotné jídlo, ale spíš jen o zpestření cestovního jídelníčku. Výhodou je nenáročná příprava, protože se nemusí vařit a dá se vlastně jíst i přímo bez vody, jsou to jen trochu jiné křížaly.
Obr.1: Domácí jablečný kompot (malá jablka nebylo potřeba moc krájet)
Obr. 2: Koupený ananasový kompot (větší kousky jsem krájela, aby se nemusely sušit moc dlouho)
Obr. 3: Na prvních dvou obrázcích je směs broskví a proslazeného ananasu (přibližně napůl), na druhé dvojici samotné broskve
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » čtv bře 21, 2019 21:54
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od GreyMouse » pát bře 22, 2019 14:26
Váhu před usušením jsem nezjišťovala, na zjištění kolik vody na kolik usušeného ovoce je stejně nejlepší udělat pokus (pokusy, kdy můžu zkoumaný vzorek sníst mě baví )
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1997
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od Chromý kůň » ned črc 21, 2019 13:57
A dopracoval jsem se k následujícímu:
Kilo až kilo a půl nepříliš prorostlýho masa naložím na tři dny do soli - vezmu mísu, a solí maso zasypu tak aby bylo obklopený ze všech stran a dám na tři dny do kouta. Sůl je dobrá bez fluoru, jódu apod.
Po třech dnech to vyndám, maso mírně zmenší objem. Opláchnu od soli a osuším hadrem. Potom masovou hroudu poválím v koření dle chuti. Osvědčil se mi pepř, pálivá paprika, sušený česnek, sušený zázvor, případně kombinace. Pak to zabalím do starýho fáče - prostě z toho udělám takovou mumii a převážu provázkem na pověšení. Zavěsím na deset dní při pokojové teplotě a nevšímám si toho. V mase probíhá nějaký typ kvasný reakce. Může to viset i déle, více jak dvacet dní jsem nezkoušel. Po rozbalení beru s sebou na výlety, kůra je tvrdá na povrchu vyschlá uvnitř je maso vláčné. Je třeba toho nesežrat moc, prostě mít na paměti, že třímilimetrovej plátek je ve skutečnosti pořádnej kus fákoty. Trvanlivost je pár měsíců po rozbalení někde viset, dýl než tři jsem nezkoušel, dříve došlo k sežrání. Dá se to jíst "syrový" a nebo nakrájet na kostičky a vhodit do jiný vznikající bašty.
Vypadá to takhle:
- Chromý kůň
- nováček
- Příspěvky: 51
- Registrován: ned dub 4, 2010 15:37
- Bydliště: Ústí nad Labem
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pon říj 14, 2019 17:49
GreyMouse píše:Ještě jednou se vrátím k sušené boloňské omáčce. Usušila jsem ještě zbytek, který jsem měla v mrazáku, a usušenou hmotu umlela v mlýnku na kafe (asi by šel požít i libovolný mixér nebo sekáček).
No vidis
Je to lepsi pri rehydrataci ze?
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8321
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pon říj 14, 2019 17:55
Pho Bo
Pho Bo bujón
Nowaco Asie, ktere ususim.
Ryzove vlasove nudle
Suseny cesnek
susene chily
sul
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8321
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pon říj 14, 2019 18:09
Jerky
1kg 2x mlete maso zbavene tuku (kruti prsa)
1 lzicka kvalitni sojove omacky
2 lzicky worcestrove omacky
1/2 lzicka suseny cesnek
1 lzicka tekuty kour (nemusi byt)
1 lzicka sul (podle chuti, nekdo ma rad hodne slane)
2 lzicky hrube mleteho pepre )kdyz delam pro fakany nedavam)
1 lzicka cukru
2 lzicky vodky (davam Jacka Danielsa)
Davam na 10minut do robota a pak pres noc do lednicky, druhy den vyvalim na pecicim papiru do placky cca 2-3mm a dam susit. maso je chutnejsi nez krajene platky a cela priprava je do pul hodiny.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8321
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od Etheric » pon lis 18, 2019 15:41
Chromý kůň píše:Zavěsím na deset dní při pokojové teplotě a nevšímám si toho. V mase probíhá nějaký typ kvasný reakce.
vypadá to nádherně, obdobně jsme to dělali v Praze ve čtvrtým patře v paneláku a bylo to super. Jenže v rodinným domě ve starý zástavbě, kor tady na Vysočině, to akorát zplesniví a můžeš to vyhodit...
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8262
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od booze » pon lis 18, 2019 21:30
Mam to pripravene jen nemam cas to odzkouset. Maso me uzralo ve sklepe, kde je vlhko a je tam i studna. Chce to jen pruvan
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8321
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od apuka » pon lis 18, 2019 23:40
Musis sehnat domu ty spravne plisne a budes z toho mit "nemlety uherak"Etheric píše:kor tady na Vysočině, to akorát zplesniví a můžeš to vyhodit...
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16750
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Domácí dehydrovaná jídla
od mike » úte lis 19, 2019 0:06
booze píše:50kg silikagelu a plesnivet nebude nic.
Nebude ti pak skripat mezi zubama?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49663
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27