Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od Indy » ned pro 14, 2014 19:04
tak ano, uvarenim vajicka vznikne uvareny vajicko zatimco zahrivanim smesi s lecitinem vznikne koncentrovanejsi lecitin ktery se nesmi zahrivat bo to je spatne?
ano, to jsou opravdu dve ruzny veci, to je nepochybne pravda.
kdyz ten lecitin jakoze neni koncentrovany, tak se jakoze ohrivat moze ale cisty ne?
prosim Te, nechces radsi naprit usili jinym smerem?
Re: Jedlo na turach
od martinnakole » ned pro 14, 2014 20:35
martinnakole píše:Hmm, někam se ztratila diskuze na téma flapjack.
...Dělal jste to někdo už? Na jak velkej pekáč je tahle dávka cca? Tím myslím, abych neměl placku o výšce 3mm
Jaký ovoce byste doporučili - s ohledem na energii? Určitě nějaké ořechy nebudou k zahození a dál? zkoušeli jste tam někdo dát ještě čokoládu - estli to nebude moc sladké pak ?
EDIT: Nemáte někdo zkušenost s výrobou domácí ovesné kaše, která by se dala použít na treku?
Jo. Kdybych to nezkoušel vyrobit a nebylo to dobrý, tak to sem přece neposílám. Pekáč cca 20x30, dej pod to pečící papír. Ovoce tam dávám sušený hlavně na dochucení, nejvíc se mi osvědčil právě ten zázvor. Celý to pak chytne dost pálivou chuť a chutná to jako gingerbread. Brusinky jsou fajn, protože jsou kyselý, obecně bych tam nedával nic moc sladkýho, samo o sobě je to sladký víc než dost. Nezkoušel jsem čerstvý ovoce, ale dovedu si představit, že bych tam třeba nastrouhal jablka a nasypal skořici. Čokoládu bych moc tam nedával a když už, tak bych rozhodně vynechal med. Jednou jsem jedl celkem nepovedenou variantu flapjacku a přišlo mi, že největší podíl na tom měla právě čokoláda, ale jinak proti gustu žádnej dišputát. Ořechů bych se nebál, zkusil bych třeba najemno nasekat mandle.
Domácí ovesnou kaši uděláš tak, že vezmeš (drcený) ovesný vločky, přidáš sušený mlíko, cukr, možná nějakou skořici a ovoce. Víc bych v tom nehledal. Když najdeš nějakej optimální poměr surovin, tak ho sem pošli.
Jinak k dotazu, do čeho flapjack zabalit - normálně do potravinářský fólie. Ekologicky jsem uvažoval i o novinách, ale nějak jsem neměl chuť na tiskařskou barvu.
Důvod: zkraceny citace
- martinnakole
- účastník
- Příspěvky: 333
- Registrován: stř bře 13, 2013 17:26
- Bydliště: Praha nad Labem
Re: Jedlo na turach
od Indy » pon pro 15, 2014 0:30
slusel by tomu cesky nazev, protoze zas tak kosmicky aby pro to cestina nazev nemela to neni...
Re: Jedlo na turach
od mike » pon pro 15, 2014 3:17
fps píše:no pravě že si nejenom ty o množství Lecitinu ve vejci nic nenašel, tak tohle neberu jako relevantní, kdyby ve žloutku bylo tak velké množství čistého Lecitinu jako si vypočítal, tak by všechny potravinové doplňky obsahovali Lecitin ze žloutku, a ne ze soji, asi bude někde ňáký problém
Je tam problem. Cena. V kile soji je rekneme 25 gramu lecitinu a na stejne mnozstvi bys potreboval asi tak 14 zloutku. 14 vajec urcite stoji podstatne vic, nez kilo soji.
fps píše:jako třeba tenhle "Už při ohřátí na 50°Celsia ztrácí lecitin účinek a působí škodlivě na srdce, podobně jako vařený tuk."
Viz Indy, je to pekna ukazka, jak se na info sebrane ruzne po webu neda spolehnout. Reseni je tady ale jednoduche, muzes jist ty zloutky syrove
fps píše:tohle ale neplatí o Lecitinu, o Omega-3 nenasycených mastných kyselinách, a o antioxidantech
Proc myslis? Kazda doba ma sve elixiry. Ty bys jeste mel pamatovat, jak komunisti vyhlasovali "pijte mleko, je zdrave", kdyz ho zrovna bylo moc.
Schvalne jsem si o lecitinu neco precetl a jak se zda, je to vyznamna prumyslova surovina, ktera se dava do spousty veci. Cokolady, pecivo, krmivo... Protoze ma vyhodne vlastnosti, jako emulgator umi veci vylepsit. Takze bych se vubec nedivil, kdyby ruzne "studie" o tom, jak je lecitin prospesny, vznikly na podporu prumyslu. Aby se lidi nezacali divit, proc to svinstvo najednou cpou vsude. No a na studie se samozrejme nabali dementni novinari, kteri cast veci zvelici, cast prekrouti a zbytek si klidne vymysli.
Tim nechci rict, ze by lecitin nebyl pro telo dulezity, ale pochybuju o tom, ze je dulezite (a rozumne) ho brat v tobolkach. Pokud ti teda neni 70 a neprestava ti fungovat mozek, pak mozna jo. Mimochodem, muj pradedecek se dozil dvaadevadesati a jsem si temer jisty, ze lecitin v zivote nebral a nejspis ani nevidel (je to skoro 40 let).
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od mike » pon pro 15, 2014 3:19
dudy píše:To je vocuď?
http://news2night.com/cs/news/uchenye-p ... -sibirjaki
Byly v těsném příbuzný, přítel s přítelem...
Sodoma, Gomora! Bych ty strojove preklady zakazal
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od dudy » pon pro 15, 2014 7:38
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od mike » pon pro 15, 2014 17:00
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od simonazakova69 » úte úno 3, 2015 16:55
<spam_link_smazan>
- simonazakova69
- nováček
- Příspěvky: 1
- Registrován: úte úno 3, 2015 16:52
Re: Jedlo na turach
od mike » úte úno 3, 2015 18:03
Pro ostatni: myslim, ze 25 gramu suseneho masa za 50 Kc po sleve az tak dobra nabidka neni a o nic jste neprisli Maso si muzete najit, spam mel propagovat spis nejaky debilni slevovy server.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř úno 11, 2015 8:25
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 11, 2015 9:22
No a takový salámy typu Lovečák, Uherák, Fuet, nebo Čabajka, Chorizo, Paprikáš... ty vydržej dlouho i v teple a žádná dietárna to není.
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř úno 11, 2015 9:30
Re: Jedlo na turach
od deckardph » stř úno 11, 2015 9:34
-
deckardph - účastník
- Příspěvky: 783
- Registrován: stř říj 7, 2009 12:40
- Bydliště: Krutý Sever
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř úno 11, 2015 9:40
Re: Jedlo na turach
od dudy » stř úno 11, 2015 9:43
Když je to to outdorfórum a má to bejt na tu tůristiku:
Přece Turistický salám!
-
dudy - inventář fóra
- Příspěvky: 3966
- Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
- Bydliště: HLMP
Re: Jedlo na turach
od axi12 » stř úno 11, 2015 9:56
- axi12
- nadšenec
- Příspěvky: 1557
- Registrován: pon lis 15, 2010 19:56
- Bydliště: České Budějovice
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř úno 11, 2015 10:27
ono ale zas dneska koupit kvalitni vysocinu asi nebude snadny...
Re: Jedlo na turach
od axi12 » stř úno 11, 2015 10:28
- axi12
- nadšenec
- Příspěvky: 1557
- Registrován: pon lis 15, 2010 19:56
- Bydliště: České Budějovice
Re: Jedlo na turach
od fps » stř úno 11, 2015 14:12
Mawenzi píše:jj, jasenka je jasna volba
u mě je jesenka taky jasná volba, a k tomu ještě Orion nugeta v tubě
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
- Příspěvky: 7466
- Registrován: úte zář 7, 2010 14:40
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » stř úno 11, 2015 14:44
Re: Jedlo na turach
od fps » stř úno 11, 2015 15:13
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
- fps
- outdoor maniak
- Příspěvky: 7466
- Registrován: úte zář 7, 2010 14:40
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 11, 2015 17:44
dudy píše:Dobrá slanina se do lednice nedává.
Presne tak. Klicove je ale slovo dobra. Dneska jsou nektera prasata schopna vyrabet "anglickou slaninu" s 60% vody. To uz nema se slaninou moc spolecneho a samozrejme to ani nevydrzi. Chce to poradne precist slozeni nebo sehnat nejakou domaci. Co jsme mivali doma ze zabijacky, kdyz jsem byl maly, tak to se krajelo ostrym nozem na velmi tenke platky (protoze by to clovek jinak neukousnul) a bylo to skvele. Klidne to mohlo viset pul roku ve spajzu.
dudy píše:No a takový salámy typu Lovečák, Uherák, Fuet, nebo Čabajka, Chorizo, Paprikáš... ty vydržej dlouho i v teple a žádná dietárna to není.
Plati to same, co pro slaninu, mozna jeste vic. Slozeni a obsah vody, aby salam vydrzel, musi byt hodne suchy. Osvedceny je uherak Pick, ten vyydrzi libovolne horko a maximalne se trochu zpoti. Celkem drahy (asi 50 Kc za 10 deka), ale chutove skvely a kaloricky taky. Je lepsi koupit takovy, ktery ma bliz konci zaruky, jelikoz se postupne vysusuje a cim sussi, tim lepsi. Pozna se mj. podle toho, ze se da snadno oloupat, cerstvy se loupe blbe.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od booze » stř úno 11, 2015 18:16
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8321
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 11, 2015 18:23
booze píše:Posledni dobou jsem fest rozezrany a varim na cesty a nasledne vysusuji v susicce. Zkousel jsem chana masala, tikka masala, vindaloo, dal masala. Pecka
Nejake podrobnosti? Vaha, vydrz, podovnani s Mountain House apod.
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od mike » stř úno 11, 2015 18:46
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49658
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27