Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte bře 19, 2024 13:58
mike píše:A tady musim s grcem nesouhlasit, Molisana nejsou na stejne urovni s Rummo a uz vubec ne s Di Martino. Nejsou spatne, k jidlu to bylo, ale chybela tomu ta chut, ktera to posunuje na vyssi level. Vsechno bylo spravne, ale bylo to takove prazdne. Asi jako kdyz vinu chybi konec. Navic nam prisly takove trochu nasladle, coz jsem musel prebijet parmazanem, rusilo to. Na Di Martino neni vubec potreba, sice ho trochu davam, ale jsou tak dobre, ze se da obejit i bez nej.
Urcite je dojime, treba s nejakou vyraznejsi omackou, ale dalsi kupovat nebudeme. Dvacka mne fakt nevytrhne, ale dobry az skvely pocit z jidla je podstatny.
100 lidi, 100 chuti Mne chutia aj La Molisana. Este, ze je taky vyber
Co ma ale zaujalo je, ze La Molisana obycajne maju 14g bilkovin na 100g. Ale La Molisana Bio Organic Eco blabla, maju len 11g bilkovin na 100g, co je min jak Panzani (12g). To ide mimo moju poucku o tom, ze kvalitne cestoviny maju 14g, co ma sere Jedny tie organic som kupil a vyskusam...
Důvod: zkracena citace
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » úte bře 19, 2024 14:04
Hovori sa ze majster vie, kedy moze pravidla porusit. Ked nieco nepoznam, som zaciatocnik, tak sa snazim drzat zauzivanych "pravidel", pretoze si netrufam nieco menit. Ked budes expert, tak budes vediet ake pravidla porusit mozes.
Napriklad, do bazalkoveho pesta maju ist piniove orisky, ale Massimo Bottura, jeden z najlepsich sefkucharov na svete, pouziva misto orisku strouhanku, a ma 3 michelin hvezdy, a nekolik let dokonca nejlepsi restauraci na svete, takze asi mu nereknes, ze to dela blbe
Kym tam nedas ryzove nudle, tak to bude OK.
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » úte bře 19, 2024 17:25
grco píše:100 lidi, 100 chuti Mne chutia aj La Molisana. Este, ze je taky vyber
Jo Za sebe povazuju 2 skvele ze 4 tebou doporucenych za uspech, jsem vybiravy
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49531
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » stř bře 20, 2024 9:08
grco píše:@Dromedaro: SPAGETY carbonara su klasika, ale to neznamena, ze toto pravidlo nemozes porusit. Robia sa aj Rigatoni Carbonara, co su take vacsie penne..
Děkuju., Tak jsem to nepochopil a myslel jsem si, že si ze mě místní společenství gurmánů utahuje, tak jsem večer právě ještě běžel pro ty špagety,abych si mohl udělat carbonare.
irem píše: ne ze by se na testoviny sypala jen tak, jak se vysype z mlynku na pecivo
Díky za vysvětlení. To jsem si právě myslel, že se tam vysype jen klasická strouhanka bez úpravy, tak jsem si to moc nedokázal představit, jak to může nahradit parmazám.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4423
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » stř bře 20, 2024 12:57
Hágen už padnul. Oproti mraženým krémům je to chuťově někde jinde a na to je moje vůle slabá.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4423
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » stř bře 20, 2024 15:56
Jo, dobra zmrzlina v mrazaku je velka zkouska vule
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49531
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » stř bře 20, 2024 16:13
varim ve smaltovanym hrncu bezne (jinej nemam) a mivam prichyceny 3-5ks bzl ktery sou hodne skrobovity, kdyz dam malo vody. jinak ne.
ze by mel hrnec fakt takovej vliv?
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » stř bře 20, 2024 16:40
Mawenzi píše:ze by mel hrnec fakt takovej vliv?
Tak určitě to má vliv. Já obecně raději vařím v nerezovém. U smaltu se mi vše chytá a připaluje. Ty smaltované hrnce jsem koupil levně v domácím bazaru ve Zlevněnce, mám je na větší množství vývaru, tam smalt nevadí.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4423
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » stř bře 20, 2024 19:32
No tyvole. Ještě použít ty nejlevnější škrobnatý těstoviny a je to fakt vrchol gastronomickýho pekla
Už jen z tý fotky výtvoru se mi navaluje, tohle je fakt šílený "jídlo"...
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8179
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » čtv bře 21, 2024 3:53
https://www.youtube.com/watch?v=wh2AbF2qjPU
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49531
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » čtv bře 21, 2024 5:38
https://m.youtube.com/watch?v=mg3OpNmEe ... aXNhbmQ%3D
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8179
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » čtv bře 21, 2024 10:32
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4423
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » čtv bře 21, 2024 15:02
ja bych dodala, ze testoviny jen do vody nasypu, trochu promicham at nejsou na jedne hromade hned po te, co je tam nasypu a pak se k nim vratim za 13 minut, vypnu, vyleju a mam prichyceny mozna 3ks, a to se fakt mega moc lepi, ty rummo nejsou tolik skrobovity ty se nelepily vubec, ale krom toho, ze maji skrobu tak pulku, nez sam mills, tak chutove je to 85% stejny, takze si priplacet za rummo nikdy nebudu, ten jeden pokus stacil.
i tak testoviny skoro nejim, kupuju je jen v akci (cca 35kc v akci za 500g baleni).
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » čtv bře 21, 2024 15:59
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4423
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » čtv bře 21, 2024 16:16
delas si nivovou omacku k testovinam?
ja mam teda testoviny spis jako chutovku, nekdy mam i 2x mesicne, to je co rict ale zas se syrovou omackou bych si mozna taky dala, ale jeste sem tu syrovku nikdy nezkousela. Ono co se musi michat, tomu se vyhybam, jinak me desne bolej pracky
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » čtv bře 21, 2024 16:27
Mawenzi píše:krom toho, ze maji skrobu tak pulku, nez sam mills, tak chutove je to 85% stejny, takze si priplacet za rummo nikdy nebudu, ten jeden pokus stacil.
No, ale ty pises o bezlepkovych variantach, ne? My se tu bavime o dobrem jidle
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49531
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » čtv bře 21, 2024 17:42
Dromedaro píše:sýru niva
Fuj. Zavrhneš eidam a chceš použít přesolenou náhražku roquefortu či gorgonzoly? Přečti si o tom něco, jak to vzniká vs jak by takovej sejra správně vznikat měl. Hlavně niva vůbec neni dobrá, asi jako ten lacinej eidam..
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8179
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » čtv bře 21, 2024 17:45
ty rummo se tolik nelepili, takze si nedovedu predstavit, jak dromedaro vari lepkovy, ze je ma prilepeny ke dnu a smalt obecne bych do toho vubec netahala...
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Etheric » čtv bře 21, 2024 17:55
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8179
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » čtv bře 21, 2024 17:56
Edit: A taky to co pise Etheric, jak nie su uplne hladke, tak sa skor prilepia. Ten rolling boil by ich mal hnat pryc od dna, ale ked ich tam vlozis, voda sa ochladi a kym zas zacne vriet, tak to treba promichat.
Ja promichavam po vlozeni, potom priblizne v polke varenia a viac nie. Ale v nerezi...
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » čtv bře 21, 2024 18:24
grco píše:Predpokladam, ze ma plyn nebo indukci a nie uplne TOP nadobi,
To je dedukce s úspěšností 100%
Ano, ten smaltový hrnec už je starší (kupovaný v bazaru) a zrovna dnes jsem si říkal, při pohledu na jeho dno, jestli to není spíše konkrétně mým kusem smaltového hrnce než smaltem obecně. Je to takový ten černý hrnec, co se pouižívá na zabíjačkách. A vařím na plynu.
Mawenzi píše:delas si nivovou omacku k testovinam?
Neznám ji. Ale chtěl bych právě tip na nějakou omáčku na těstoviny. Žádnou takhle neznám a co jsem se zběžně díval do té bichle od Vaňka, tak jsem tam nic takového nezahlédl. A recepty z internetu už u mě mají stopku. Dříve jsem podle internetu zkoušel vařit a 80% jídel byly na konci hnusy. Hlavně že to mělo super recenze od čtenářů těchto internetových Babiců. Přemýšlel jsem, že si k těm těstovinám udělám rajskou omáčku, ale nevěděl jsem, jestli bych za to od Mike nedostal BAN na OF.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4423
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » čtv bře 21, 2024 18:49
Pomer nevim, ale kdyz to prezene s nivou a moc zhoustne, tak cmrdne mliko.
ja si delam nivovou pomazanku na chleba: pomazankovy maslo, tvaroh a dve nivy, nivy nastrouhat nebo nakrajet na maly kosticky, cmrdnout trosku ohratyho mlika (v nem se dobre ta niva spoji, ale fakt trosku jinak bude pomazanka spis tekuta) a rozmichas vydlickou. Toho se muzu uzrat, ale delam ji vetsinou jen k narozeninam a na vanoce.
(doufam, ze za to nedostanu BAN ja )
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » čtv bře 21, 2024 20:28
@Dromedaro: jestli se chces naucit italskou kuchyni vcetne omacek na testoviny, kup si tuhle knihu: https://knihy.heureka.cz/klasicka-itals ... lla-hazan/
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49531
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od grco » čtv bře 21, 2024 20:32
Jedine minus Hazan je, ze je to old-school kucharka, ziadne pekne fotky kazdeho jedla. Co nie kazdemu moze vyhovovat, niekoho oslovi skor ta fotka hotoveho pokrmu, sam mam vela knih oboch typov, a viem, ze ked priamo chcem recept na najeke konkretne jedlo, tak kludne siahnem na ten stary styl, ale ked chcem objavovat nieco nove, tak mi viac vyhovuju knizky, kde su fotky a vyberam si co chcem skusit uvarit ocami.
-
grco - outdoor maniak
- Příspěvky: 6899
- Registrován: čtv dub 8, 2010 20:08
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od mike » pát bře 22, 2024 0:30
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49531
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
- User is Online!
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » pát bře 22, 2024 8:19
jako mozna bych si nejakou i koupila... mozna tu kucharku pro dceru, ta by se mi libila. kdyz mam chut 1x rocne varit, tak si najdu na netu, ale blby je, ze to musim opsat a to se mi vetsinou nechce. umyvat si kazdy 2 minuty ruce a chodit vedle na PC je totiz taky opruz.
Nicmene porad jeste je razena do sekce zbytneho, kdy mam jiny nakupni priority.
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od apuka » pát bře 22, 2024 8:47
Edit: "Jediny" problem je, ze to vyjde ponekud draz nez sebedrazsi kucharka . Jo, budes se ucit ruzne styly vareni, nejcasteji pouzijes (slogan vypujceny z reklamy, ale snad neskoncis u takoveho "vareni) "z mala muze byt i slava". A "cu dum - a muj (ne)cas - dal. (Casem bude Tvoje casta otazka "Jak velky mas hlad", odpoved na ni bude hlavny hybatel vyberu.)
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16691
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od booze » pát bře 22, 2024 9:02
Nekdy jsou i v casopise La Cucina Italiana recepty zamerene jen na testoviny.
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Dromedaro » pát bře 22, 2024 9:32
Mawenzi píše: ale blby je, ze to musim opsat a to se mi vetsinou nechce. umyvat si kazdy 2 minuty ruce a chodit vedle na PC je totiz taky opruz.
Když jsem neměl kuchařku, tak jsem taky opisoval z netu nebo ofotil na mobil a pak ho měl při vaření celý upatlaný, jak jsem na něj furt klikal. A dost mě to nebavilo. U kuchařky jsem zase furt odbíhal ke stolu, protože já si ten postup nezapamatuju a tak musím na každý krok znovu běžet podívat do knihy. To jsem vyřešil tak, že jsem koupil v Ikea poličku na obrázky (ona má totiž na kraji takovou zarážku, že mi kuchařka nesjede) Mosslanda, tu jsem si dal na zeď vedle linky a tam si vždy postavím tu knihu otevřenou na stránce s receptem a mám to na očích.
Třeba matka, tak ta se vždy na začátku podívá na recept, přečte si ho a hned má představu, jak se to bude dělat a pak už do toho nekouká, protože si to pamatuje nebo jen občas do toho nahlédne.
Dneska mi na zastávce proběhlou hlavou, co mi Etheric napsal o Nivě, tak jsem nad tím přemýšlel a zrovna kolem mě projela velká firemní dodávka s velkým nápisem NIVA i obří fotkou sýru Niva. Pěkná synchronicita.
- Dromedaro
- inventář fóra
- Příspěvky: 4423
- Registrován: pát bře 27, 2020 8:20
Re: Zajímavé fotky jídel aneb s doktorem v kuchyni
od Mawenzi » pát bře 22, 2024 9:38
nevudu ti kazit iluze ze diteti musis varit podle kucharky:D vsak ono by bud zvladlo i bez kucahrky nebo by melo hlad, jak se to delalo na nas. chces? nechces? az budes mit hlad tak si das jeste rad:D