Výběr nepromokavé bundy

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Etheric » stř říj 25, 2023 7:17

Opravdu nikde není Sko, na celým netu? Nebo jiná bunda z toho materiálu v S... Nebo M. Ale to Mko od HP, tam už bych se vešel 2x.
Zkus změřit šířku spodku bundy, do který se v pohodě vejdeš, můžeme porovnat.
Mawenzi píše:pokud ho das pres torridku, tak mam nadeji.

Dám a musím ještě dost stáhnout, je to fakt široká bunda
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8110
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » stř říj 25, 2023 8:05

@Mawenzi: Ty asi shanis panske M, ze? Ja jen, ze jsem jeste nestihl zabalit damske S a M na vraceni do HP.
Jinak cerne panske M i S maji tady, jen za normalni cenu.
Etheric píše:Nebo jiná bunda z toho materiálu v S... Nebo M
Ethericu, ja jsem uz psal - z PSA vyrabi HP a jeste asi dva nebo tri dalsi vyrobci. To je prakticky vse po celem svete.
Resp. jeste ma jednu bundu Mammut, ale tam jsou uvedene nasobne nizsi udaje o prodysnosti nez u HP, je to vetsi, az nasobne tezsi, vubec ne minimalisticka. A cena je nekolikanasobna. Jako lonsky model meli jeste jinou, mirne lehci z 40Dx40D latky, s lepsi uvadenou prodysnosti (40k, to je stale vyrazne nizsi nez u HP), ale tu uz nevyrabi.

Proto jsem se uz tady nedhodil otazku, proc asi skoro nikdo na svete z toho nic nevyrabi? ...a jednu docela logickou odpoved jsem nekde na jinem foru nasel - Gore nepovoluje firmam, ktere s nim maji smlouvu o vyrabeni veci s GTX vyrabet z jineho vyznamneho membranoveho materialu, ktery citi jako svoje ohrozeni. Vlastni membrany (vetsinou PU) danych spolecnosti nevadi, P Shield asi neciti jako ohrozeni, ale PSA se jim nelibi. Na tom foru toto bylo z vyjadreni nekoho, komu to tvrdil zastupce vyznamneho vyrobce, samozrejme anonymne, protoze to nejsou verejne ustanoveni...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16599
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Etheric » stř říj 25, 2023 8:19

apuka píše:Gore nepovoluje firmam, ktere s nim maji smlouvu o vyrabeni veci s GTX vyrabet z jineho vyznamneho membranoveho materialu, ktery citi jako svoje ohrozeni. Vlastni membrany (vetsinou PU) danych spolecnosti nevadi, P Shield asi neciti jako ohrozeni, ale PSA se jim nelibi. Na tom foru toto bylo z vyjadreni nekoho, komu to tvrdil zastupce vyznamneho vyrobce, samozrejme anonymne, protoze to nejsou verejne ustanoveni...

Já v tom dělal a můžu říct, že ty smlouvy jsou dost tvrdý. Jedna firma, velká, známá, nemůžu jmenovat, taky to měla tak, že když chcete používat něčí produkty, musí splnit požadavky na kvalitu a nesmí používat konkurenční produkty tohoto typu. Jsou to hodně složitý vztahy, chtějí si prostě zachovat svoji pověst. A já to s nimi řešil, kupodivu byli dost sdílní a strukční. Odpověď byla očekávaná ve smyslu že jejich materiál je světová špička a nenechají ho vyrábět jen tak někoho. Právě pro extrémně pokročilé technologie. Logicky se brání a ty smlouvy jim píšou právníci. Zcela pochopitelný přístup
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8110
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » stř říj 25, 2023 8:59

Jasne, vzdyt ja vubec nespochybnuji napr. vsechno to, co Gore vyzaduje od vyrobcu pred tim (i v prubehu) nez jim povoli produkty vyuzivat. Hlidaji si kvalitu celeho vyrobniho procesu, maji i pozadavky na funkcnost, nekdy i na strih (aby se ta funcknost neztratila v blbe strizenem vyrobku), atd. Vzdyt taky membrany sami laminuji na svoje peclive vybrane vnejsi/vnitrni materialy a prodavaji jen samotne laminaty - s vyjimkou nekolika velice silne proverenych a overenych partneru - napr. v Evrope Millet -, kteri maji povoleni laminovat (nektere) Gore membrany na svoje materialy. Samozrejme, stale vse pod dohledem Gore.
I proto si myslim, ze napr. takovy Direct Alpine se svym pristupem k prehnanemu "funkcnimu designu" by v zivote nemel sanci pouzivat GTX.

Ale napriklad ta "konkurencni" dolozka, ze nesmi pouzivat jinou, konkurencni membranu (nebo pouze v jistych vyrobcich, kde se trochu ztrati jejich funkcnost, napr. ty mammutacke bundy, ty GTX neohrozi) je uz ale vec jina. Rekl bych, ze zrovna v EU by to mohlo docela silne narazit na legislativu... Na druhe strane - ktera firma si dovoli toto dat k soudu a riskovat, ze ji Gore vyskrtne ze seznamu partneru? A ze se neco muze vzdy najit, co jako duvod poslouzi, je asi kazdemu jasne.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16599
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Mawenzi » stř říj 25, 2023 10:31

etheric
nemaji za 3250kc... zluta snesitelna, tu dam. uz mam objednanou.

apuka
jj, panskou. damskou bych potrebovala spis XL, a yu nemaji v akci uz.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Etheric » stř říj 25, 2023 11:47

Bych dal raději více, když by byla za větší cenu v mojí barvě. Černá nebo modrá, jiný nechcu. Ve žlutý bych si pripadal jak Greta a červenou nesnáším.

Tak dej vědět, jak ti sedí
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8110
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Dromedaro » stř říj 25, 2023 12:11

mike píše:Jj, XL ma 251 a L 239 g. Coz jsou vsechno skvela cisla.
Nemyslel jsem, ze by mne tahla kapuce, ale celkove bunda po jejim nasazeni. Tezko popsal, pocit na ramenou a zadech. Takze tobe by pri tve vysce XL byla skoro urcite mala.

Jo, já jsem to pak zkoušel a máš pravdu, že u XL už by mi ta kapuce byla malá, tak dobrý mám dobrou velikost. I takhle na tělo mi to připadá akorát. Ani moc volné ani upnuté, že pod to ještě tlustou teplejší vrstvu klidně dám. Já když mám malou kapuci, tak když chci třeba předklonit hlavu, tak mi to nejde a tahá mě to na těch zádech a ramenou jak píšeš atd. Jo a další věc, ta bunda má docela dobrý střih. Podle fotek jsem se toho střihu bál, ale dobrý.

apuka píše:Zajimave - asi drtiva vetsina lidi, ktere setkavam na horach, jak si neco (napr. svacinu nebo kus obleceni nebo kus vybavy, napr. na lezeni) vybiraji z batohu, je nepricetnych :twisted: :wink:. Videt nekoho, kdo ma veci v saccich, drysacku, ... je fakt velka vzacnost.

Já teda taky ještě neviděl nikoho, že by měl věci v nepromokavých sáčcích. Maximálně igelitky a to často ještě potrhané. Soudě dle toho, jak píše Apuka, co tak vidím, když někdo někde něco vytahuje nebo má vybaleno. Ale zase já si dovedu představit, že do Rakouska jezdí jiný typ turistů, řekněme movitější a kteří to vybavení atd asi více řeší. Ale i na svých trasách občas potkám nějakého terminátora, který kolem mě prosviští a u těch by mě nepřekvapilo, kdyby ty nepromokavé UL sáčky měli, soudě dle jejich vybavení a vzezření takhle z venku.

Jinak jak píše Apuka, s tím jsem počítal, že budu muset řešit ochranu batohu. Říkal jsem si, že to zkusím buď jen s pláštěnkou na batoh ( mám batohy, který mají od zad odstup, že voda stéká po bundě, tak by to nemuselo vadit, ale asi jo) nebo, že koupím UL nepromokavý vak o objemu batohu a budu mít komplet věci v batohu v nepromokavém vaku bez pláštěnky na batohu. Ale u této varianty jsem si říkal, že mi nasákne batoh vodou, kterou pak ponesu navíc na zádech. Nebo budu normálně mít pláštěnku na batoh a pak věci ještě v UL nepromok různobarevných sáčcích, protože je stejně chci nějak rozdělovat a v batohu mít odděleně, aby se mi to lépe hledalo, kde co mám. A ve finále nejde jen o úsporu váhy, ale o to, že v bundě se mi bude lépe a pohodlněji pohybovat a nebude na mě pršet zevnitř jako v igelitové pláštěnce, ze které jsem celý zapařený a kolikrát mi přijde, že bez té pláštěnky bych byl méně mokrý.

mike píše:To je v apukavesmiru docela pravdepodobne :twisted: Evidentne potkavam uplne jine lidi, v zivote se mi nestalo, ze by mne 90 % lidi v horach nezdravilo (vys to jde limitne k nule), naopak, zrovna o vikendu jsme si rikali, ze je zvlastni, ze nas zdravi lidi i v CR ;-)

Já mám teda podobnou zkušenost jako Apuka. Netvrdím, že je to 90%, ale taky potkávám poslední dobou dost lidí (hlavně v ČR), kteří nepozdraví, vyhýbají se očnímu kontaktu a nejvíce mě iritují takové přehlíživé typy, kteří si třeba přisednou pod přístřešek, dělají jako bych tam nebyl, takže ani neodpoví na pozdrav, roztahují se a začnou si zabírat i můj prostor a celkově se chovají, jako bych tam nebyl. Ale jsou to určité typy lidí, mám je zařazené v kategorii lufťáci a jdou většinou poznat na první pohled a potkávám je hlavně u na hlavních trasách u penzionů atd. Mimo hlavní cesty potkávám spíše normální lidi, kteří se pozdraví a třeba i prohodí pár slov.
Jo a v cizině taky Čechy na horách nebo v přírodě poznám často na dálku, protože mají většinou nějaká reklamní trika s logem piva nebo jiného chlastu :D

mike píše:Jj, XL ma 251 a L 239 g. Coz jsou vsechno skvela cisla..

Díky, to mě právě zajímalo ty rozdíly ve váze u různých velikostí. Tak to je zanedbatelné rozdíl XL versus XXL.

Etheric: Taky vybírám nenápadnější barvy, takže tmavě modré, hnědé, černé, šedé. A taky bych si raději připlatil. Já mám rád, když nejsem vidět na kilometry, to by mi vadilo. Pokud by po mě zrovna nepátrali, protože potřebuji pomoc... :lol: Pro tyto případy ale mám žlutou reflexní vestu, ta nic neváží. Žlutou bundu bych nesnesl, to raději už tu červenou, kdybych musel volit. Ta žlutá bude lákat hmyz.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4391
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Mawenzi » stř říj 25, 2023 12:48

etheric
nemam chut si priplacet za barvu neceho, co vyuziju par hodin v roce a za par let vyhodim nepouzitelny

dromedaro
vyhybani se ocnimu kontaktu je mezi lidmi naprosto bezne, neznamena to vubec ze je clovek nezdvorily a zatahovat to do tohoto kontextu je uplne mimo
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Dromedaro » stř říj 25, 2023 12:58

Nemyslím, že se někdo nedívá do očí, ale když jdeš naproti někomu v lese po cestě, kde nikdo jiný není, tak se na tebe ani nepodívají, často záměrně odvrátí zrak na jinou stranu nebo do země. Mi to úplně standartní nepřijde, ale každý to vnímáme jinak.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4391
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod irem » stř říj 25, 2023 13:09

Nepodivat se na nekoho a vyhnout se ocnimu kontaktu muzou byt dost odlisne veci. A pronest slusny pozdrav je mozne i bez ocniho kontaktu.
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 272
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Etheric » stř říj 25, 2023 13:44

Dromedaro píše:Ta žlutá bude lákat hmyz.

V situaci, kdy takovou bundu budu nosit, žádná havěť nelítá ;)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8110
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Mawenzi » stř říj 25, 2023 14:17

irem
a prave proto bych to nedavala do stejne spuvisli jako dromedaro. pozdravit muzes i bez podivani.

dromedaro
uz sem zlutou bundu mela, v desti to takovy problem neni. cervenou bych ale asi nedala, ne takhle cervenou. vyrazny sou obe, to uz je prast jak uhod.

a jdou veci, jako nepromok bunda, u ktere barva hraje az posledni roli, treba nad cenou ci materialem, pak jsou samozrejme veci na denni noseni, kde barva hraje dulezitou rozhodovaci roli
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Dromedaro » stř říj 25, 2023 14:27

Mawenzi píše:irema prave proto bych to nedavala do stejne spuvisli jako dromedaro. pozdravit muzes i bez podivani.i


Ježiš, ale já přeci psal, že se ani nepodívají ani nepozdraví. Kdyby pozdravili nebo měli nějaký problém s očním kontaktem, což někteří lidi tak mají, ale jinak se chovali normálně, tak to nebudu zmiňovat. A já tu poznámku od Irem chápu, že dívat se nemusí, ale když ani nepozdraví, tak to není úplně ok.

Mawenzi píše:a jdou veci, jako nepromok bunda, u ktere barva hraje az posledni roli, treba nad cenou ci materialem, pak jsou samozrejme veci na denni noseni, kde barva hraje dulezitou rozhodovaci roli

V té nepromokavé bundě je pravděpodobnější, že budeš na neopakovatelných vzpomínkových fotkách, takže i u nich hraje barva roli. :D Pro mě. Prostě, já abych se v té bundě dobře cítil, tak by měla mít i správnou barvu.

Oftopic k tématu barvy. Nechápu kurýry (chlapy) Foodory, že se tak poníží a jezdí po městě na kole v růžovém dresu s růžovou krabicí na hrbu. To bych šel raději kopat s Romy chodníky a začal tam s nimi užívat pervitin. :lol:
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4391
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod irem » stř říj 25, 2023 14:45

@Mawenzi Presne.

@Dromedaro Daval jsi to spolu do souvislosti, jako by vyhybani se ocnimu kontaktu byla nezdvorilost na urovni nepozdraveni "...nepozdraví, vyhýbají se očnímu kontaktu..." a pak doplnoval popisem situace "...tak se na tebe ani nepodívají, často záměrně odvrátí zrak..."

a)ocni kontakt neni nutny a pozdravit je mozne i bez nej b)podivat se na nekoho je mozne i bez navazani ocniho kontaktu (pokud nekdo zamerne odvrati zrak, zrejme Te uz videl, tedy se na Tebe podival jinak by odvraceni zraku tezko bylo zamerne)

Dalsi diskuse ke zdraveni presunuta sem. mike


Ad barva bundy: berete mi iluze, ja jsem doted zila v presvedceni, ze kdyz prsi dost na to, aby mel clovek na sobe nepromok, je obvykle fotograficke vybaveni bezpecne a vodotesne ulozene nekde v zavazadle a obleceni nikde zvecnene nebude :-D
Jinak tedy pro me je prvnim kriteriem pri vyberu obleceni a vybaveni jeho funkcnost a pohodlnost :-k (hned po nultem kriteriu, ktere z vyberu vyradi cokoliv ruzoveho, samozrejme)
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 272
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod irem » stř říj 25, 2023 14:49

@apuka A Ty pri tom sledovani vybalovani veci z batohu jsi schopny odpozorovat, jestli ti lide veci nevytahuji z velkeho nepromokaveho pytle nebo vaku, ve kterem veskery obsah batohu maji?
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 272
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » stř říj 25, 2023 14:59

mike píše:Na dno lavoru jsem dal toaletak, pres lavor pretahnul bundu a nalil na ni dve sklenice vody v oblasti zad. Po asi trech hodinach byla latka shora kompletne mokra tj. DWR to ocekavane neudrzela. Vodu jsem vylil, bundu sundal a toaletak pod ni je navlhly, ale ne mokry. Latka zevnitr to same. Takze se mi to nezdalo, membrana lehce provlha, ale netece.
Co si asi myslis, zes takto vyzkoumal? Podle mne dve veci:

1) Ze funkcni DWR je skoro stejne dulezita jako membrana
2) ze membrana funguje presne, jak ma :wink: , tj. ze propousti vlhkost z mista s vyssim nasycenim na misto s nizsim nasycenim

Proste jsi v lavoru mel vyrazne sussi vzduch. Na vnejsim povrchu/latce ulpely vzduchove bublinky, ktere se ale po nasaknuti latky nasytily vodni parou - tudiz ta se membranou nutne musela "presunout" k mene nasycenemu vzduchu v lavoru. To se delo neustale, az kym se vevnitr vzduch taky nenasytil. Jenze tim, zes na membranu zevnitr dal toaletak, tak se voda nemohla primo odparit do vzduchu ale nasakl ji suchy papir.

Pokud jsi v jinych membranach (predpokladam ruzne GTX) mel problem, ze presla voda, tak tos tam musel mit diru dostatecne velikou pro prechod vodni molekuly. Jinak se tekuta voda pres GTX nemuze dostat, ten potrebuje vodni paru.

Samozrejme uvedene plati za predpokladu, zes na membranu nevylil vyrazne chladnejsi vodu nez byla teplota okoliteho vzduchu, lavoru i bundy. Jinak by ta voda zpusobila okamzite srazeni vlhkosti ze vzduchu v lavoru.

@mike, Lipon: Jinak jak dlouho Vam ten Neoshell vydrzel, kdyz mate s nim uz problemy?
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16599
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Mawenzi » stř říj 25, 2023 15:39

irem
ruzovou samozrejme taky vyrazuju okamzite:D ale ruzovej victorinoxod kamosky si hyckam, ale ten nenosim oblecenej:D

dromedaro
jaokoze v te bunde nekomu zavazim na fotce, ke ktere se znova nedostane? tak ma pockat az odejdu, nebo me pozadat at uhnu...

mela sem dlouho zlutou omm bundu, pak zlutozelenej tilak, pak tmave cervenou HP, u nepromoku to tak nevnimam a zadnou fotku sem si sama sebou ve zlute nezkazila. sou barvy, co bych nedala, napr. ruzovou, ale ten nepromok pro me neni priorita.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » stř říj 25, 2023 16:55

irem píše:@apuka A Ty pri tom sledovani vybalovani veci z batohu jsi schopny odpozorovat, jestli ti lide veci nevytahuji z velkeho nepromokaveho pytle nebo vaku, ve kterem veskery obsah batohu maji?
Ja si docela zvyknu pozorovat - pokud mam na to jeste dostatek sily - u lidi docela dost veci, protoze me to zajima: boty, obleceni, vybaveni, ... Taky batohy. No a kdyz nekdo si nekde zastavi nebo sedne, vybira cokoliv z batohu, tak casto do toho batohu videt docela dobre - a pokud tam ma jeden velky pytel nebo drysack, tak to videt taky dobre. Stejne tak se da dobre vsimnout, ze nekdo vytahuje kus obleceni nebo neco jineho "jen tak" nebo jeste to vybira z (nebo odklada do) nejakeho obalu jako sacek, drysack.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16599
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Dromedaro » stř říj 25, 2023 17:02

Mawenzi píše:jaokoze v te bunde nekomu zavazim na fotce, ke ktere se znova nedostane? tak ma pockat az odejdu, nebo me pozadat at uhnu...

Ne :)
Jakože třeba, když si děláš s ostatními momentky na výletě. Já nevím, ale já mám hodně momentek v dešti, mně na tom nepřijde nic extra fotit v dešti momentky ostatních, jak se tváří kysele nebo zápasí se stanem nebo úplně nejlepší, když sebou švihnou do bláta a plácají se v něm jako brouci :twisted: . Nebo když přestane pršet, tak taky hned s poslední kapkou neroluju bundu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4391
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Mawenzi » stř říj 25, 2023 17:15

dromedaro
nechapu v cem takove nomentce vadi barva bundy, chapu ze asi tobe by badilo mit na ni takovou bundu ale me to asi netrapi a zas je to pripominka toho "je, to jsem mela tamtu bundu tenkrat"
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » stř říj 25, 2023 17:30

@Mawe: Tak fotis posmourne , tmave pocasi, vsechno jednotvarna sed nebo hnede blato na zemi - a ted se v tom posmournu objevi na zemi na rozplaclem cloveku zarive zluta bunda, ktera zari jako slunicko... Kazi to ten stisneny a smutny dojem :-)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16599
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Dromedaro » stř říj 25, 2023 17:42

Ne, jakože většinou každý chce vypadat na fotkách dobře a asi většina lidí neocení, když jsou na fotkách na památku v oblečení, o kterém si myslí, že nevypadá hezky.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4391
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Mawenzi » stř říj 25, 2023 18:10

apuka
tam tam naaranzuju kamose v khaki plastence:D jo moment, on nosi cerveny kalhoty... :D

dromedaro
ja nevypadam dobre v nicem :D a myslim, ze skareda barva bundy znamena ze na fotce je mawenzi ve skarede bunde :D nebo je tam skareda mawenzi ve zlute bunde? hm... :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod mike » čtv říj 26, 2023 2:13

apuka píše:Co si asi myslis, zes takto vyzkoumal?

Vyzkoumal jsem, ze mi NeoShell opravdu odchazi. Ja jsem totiz tenhle test udelal uz pred 5 lety a vysledek byl podstatne lepsi. Po 12 hodinach bylo pod membranou vlhkosti min, nez ted po trech. Jeste jsem to ted zopakoval, nez jsem sel spat a nechal to asi 10 hodin. To uz byl toaletak vylozene mokry. Schvalne jsem to zkusil v oblasti ramen, kde jsem mel pocit, ze to tece i v desti a jo. Takze to nebyl jen pocit, pri pohybu a v desti to samozrejme bude protekat rychleji, nez pri statickem testu.

apuka píše:Proste jsi v lavoru mel vyrazne sussi vzduch. Na vnejsim povrchu/latce ulpely vzduchove bublinky, ktere se ale po nasaknuti latky nasytily vodni parou - tudiz ta se membranou nutne musela "presunout" k mene nasycenemu vzduchu v lavoru. To se delo neustale, az kym se vevnitr vzduch taky nenasytil. Jenze tim, zes na membranu zevnitr dal toaletak, tak se voda nemohla primo odparit do vzduchu ale nasakl ji suchy papir.

OMG... WTF... neuveritelne, co dokazes vyplodit. V lavoru vubec zadny vzduch nebyl, coz by docvaklo komukoliv s aspon zakladni predstavivosti. Na dne lavoru lezel toaletak, na nem bunda a na ni stala voda. Zadny prostor pro vzduch. Podrobneji je to popsano v odkazu vyse.

apuka píše:Pokud jsi v jinych membranach (predpokladam ruzne GTX) mel problem, ze presla voda, tak tos tam musel mit diru dostatecne velikou pro prechod vodni molekuly. Jinak se tekuta voda pres GTX nemuze dostat, ten potrebuje vodni paru.

Neni pravda, viz odkaz vyse. Teorie versus praxe. Nicmene, opravdu tekly jen membrany na odpis, ale to jsem psal.

apuka píše:@mike, Lipon: Jinak jak dlouho Vam ten Neoshell vydrzel, kdyz mate s nim uz problemy?

Mne 6 let: viewtopic.php?p=482822#p482822. Spodni lem se mi odlepil v cervenci, zhorseni funkce membrany jsem si vsimnul nekdy v zari nebo zacatkem rijna, v tom cervenci byla jeste OK. Takze bych rekl, ze nastartovala degradace PU a ted uz to bude jen horsi. Kdybych zalepil ten spodni lem, tak je bunda jeste pouzitelna, v delsim desti v ni navlhnu asi jako v GTX, ale je nejspis jen otazka casu, nez membrana zacne tect poradne. Takze ji vyrazuju a prechazim na HP Active 2.0.

K barvam: mam cervenou. Protoze cerna XL uz nebyla a zluta se mi fakt nelibi. Ne obecne, tahle konkretni, aspon na fotkach. Zato cervena mne nijak neurazi a u membranovky mi nevadi, uz jsem takovou mel.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49437
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Dromedaro » čtv říj 26, 2023 9:39

A jak často ty membranové bundy perete? Předpokládám, že časté praní tomu nesvědčí, ale sůl z potu asi také ne.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4391
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » čtv říj 26, 2023 10:14

mike píše:V lavoru vubec zadny vzduch nebyl, coz by docvaklo komukoliv s aspon zakladni predstavivosti. Na dne lavoru lezel toaletak, na nem bunda a na ni stala voda. Zadny prostor pro vzduch.
Jakoze mi chces tvrdit, zes tam mel vakuum a jeste vzduchotesne utesnene :wink: :lol:.
mike píše:Vyzkoumal jsem, ze mi NeoShell opravdu odchazi. Ja jsem totiz tenhle test udelal uz pred 5 lety a vysledek byl podstatne lepsi.
Zajimave,z e v tom starsim "testu" jsi sam psal, ze asi vysledek zavisel (i) na stavu DWR - coz je to, co jsem psal ted i ja. Funkcni DWR Ti nepusti vodu do vlakem svrchniho materialu a timpadem se odtud nema jak "odparit" da zadrzenych molekul vody. Tudiz taky nebude tak velky rozdil v nasyceni vlhkosti aby toho moc prechazelo.
Jenze toto nic nerika o funkcnosti membrany - pokud ta funguje, jak ma, tak vysledky ovlivnene DWR budou, jak jsi u Neoshellu zjistil.

Konec koncu muzes mit klidne jiny pohled i na ten puvodni test - cim hur funguje DWR a cim vice se nasakuje svrchni material (vcetne neustaleho vzlinani dalsi vlhkosti z vody "misto" preneseneho membranou na druhou stranu), tim vice se nasyti ten vzduch. Cim vice je nasyceny vzduch na jedne strane membrany oproti cca stalemu nasyceni (stejne tepleho) vzduchu na druhe strane, tim vice vlhkosti prejde. Cim vice vlhkosti prejde, tim vice se nasakne do toaletaku (protoze ten do sebe nabere vzdusnou vlhkost). Cim budes mit v toaletaku vice vlhkosti, tim drive se stane, ze bude mokry, dokonce se objevi i tekuta voda.
No a cim vice vlhkosti dokaze prejit pres membranu, tim lip membrana funguje z hlediska prenosu vodnich par (tj. to, cemu Ty u membran rikas "prodysnost")... Takze pri tomto pohledu mas ponekud jine poradi funkcnosti (z hlediska "prodysnosti") :wink:

Samozrejme, to je ale jen uvaha - stejne jako ta Tvoje - ohledne vysledku testu. Abys dokazal pravdive rict, ktera uvaha je spravna a jaky zaver ohledne membran mas udelat, musel bys udelat test ponekud jinak a za kontrolovanych podminek.
mike píše:Teorie versus praxe.
Viz mozna uvaha vyse. Pokud pres membranu ma prejit kapalna voda, tak MUSI propoustet nekde celou vodni molekulu. V tomto je propaganda Gore pravdiva - pres "diry" radove mensi nez nejmensi velikosto vodni molekuly ta molekula prejit nemuze. A kdyz tam prechazi pouze vodni para, tak to neni proteceni, ale prodysnost :wink:. Samozrejme pri uvedomeni si, ze membrana neni jednosmerna, ale vzdy prenasi vodni paru z vice nasycene strany na ti mene nasycenou.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16599
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Lipon » čtv říj 26, 2023 11:11

apuka píše:@mike, Lipon: Jinak jak dlouho Vam ten Neoshell vydrzel, kdyz mate s nim uz problemy?

já nemám problém s Neoshellem jako takovým (zatím), ale s podlepením švů

je možný, že kvůli nějakým novým eko předpisům se muselo změnit složení lepidla a nedrží tolik
asi jako se muselo měnit složení nepromokavých materiálů (ref PTFE)
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4918
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod apuka » čtv říj 26, 2023 11:31

Lipon píše:Je možný, že kvůli nějakým novým eko předpisům se muselo změnit složení lepidla a nedrží tolik
No jo, to me taky napadlo, viz muj prispevek v Nepromokavych obalech. Jen tam jsem zapomel spomenout mozne EU predpisy...

Ja jsem se na to ptal i kvuli tomu, ze PSA je vyrabeny stejnou technologii jako Neoshell - dokonce jsem nekde zahledl uvahy, ze by snad Pertex ma licencovanou technologii prave od Polartecu, to ale potvrdit nemohu, jen se to nekde na BPL rozebiralo. No a u teto technologii je vlastnosti, ze se nepromokavost casem NUTNE zmensuje. Zahledl jsem o PSA dva rozdilne udaje, co Pertex garantuje, ze v prubehu zivotnosti membrany se nesnizi vodni sloupec - jednou to bylo 10000, druhykrat 5000. Bohuzel ale nikde se uz nedoctes, jaka je ta ocekavana zivotnost ani za jak dlouho a za jakych predpokladu (zpusob pouzivani) jako se to snizeni zacne projevovat. Mozna nakonec takovy problem "vyresi" odlepovani podlenepni svu :twisted:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16599
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod mike » čtv říj 26, 2023 15:55

Lipon píše:já nemám problém s Neoshellem jako takovým (zatím), ale s podlepením švů

je možný, že kvůli nějakým novým eko předpisům se muselo změnit složení lepidla a nedrží tolik

U mne to vypada jako bezny rozpad PU, tohle casem udelaji vsechny svy lepene PU lepidlem. Tady je to teda driv, mozna se to teprve ucili (v te dobe to byla nova firma) a pokouseli se to treba svarovat ultrazvukem, co ja vim. Ale nijak neobvykle to nevypada.

Dromedaro píše:A jak často ty membranové bundy perete? Předpokládám, že časté praní tomu nesvědčí, ale sůl z potu asi také ne.

Moje byla prana odhadem 10x, mozna o neco vic, pouzivam membranove veci fakt jen kdyz musim, coz nastesti vetsinou nemusim. Zivotnost je spatna a pomer cena/pocet pouziti, snad nejhorsi ze vseho. U mne je tech 6 let mirny podprumer, prumer je asi 7 let. Nejvic mi vydrzely kalhoty z GTX AS, 8 let, nejmin bunda z eVENTu 4 roky.

apuka píše:Jakoze mi chces tvrdit, zes tam mel vakuum a jeste vzduchotesne utesnene

OMG :roll: neni tam vakuum, ale psal jsi neco o vlhkosti ze vzduchu a z tohodle hlediska je to stejne, jako kdyby tam nebylo nic.

apuka píše:Samozrejme, to je ale jen uvaha - stejne jako ta Tvoje - ohledne vysledku testu. Abys dokazal pravdive rict, ktera uvaha je spravna a jaky zaver ohledne membran mas udelat, musel bys udelat test ponekud jinak a za kontrolovanych podminek.

Slo mi o to overit, jestli se me pozorovani z realneho pouziti projevi i pri testu. Projevilo, zaver je, ze membrana odchazi a rozlepene svy nema smysl opravovat. Tvymi nesmyslnymi uvahami a teoriemi se nehodlam zabyvat. Bunda je spotrebovana a nahrazena novou.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49437
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Výběr nepromokavé bundy

Příspěvekod Mawenzi » pát říj 27, 2023 19:05

zluta HP active 2.0 panska S doma. ZLuta je... jako neni to moje top barva, ale tu cervenou bych nezvladla, tahle se da:D Rukavy by to chtelo tak o 3cm delsi, ale tim, ze je mi volnejsi v hrudniku, tak pri volne svesenych rukach je delka docela v pohode, vadit to muze pri prevazovani tkanicek, shybani do batohu nebo pri obleceni napr. na perovku.

Vracet ji nebudu, jinak sedi dobre a i pres boky mam jeste nejakou rezervu, malou, treba na silnejsi bundu.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9406
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení