Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod DavidHenyk » úte bře 7, 2023 13:42

Ahoj, měl bych dotaz na uživatele stanu Force Ten Xenon UL 2, který mi vychází jako dobrá volba pro jednoho na treky.
Hledám něco odolného, do dvou kil, hlavně na jaro-podzim. Měl jsem Jurka 2,5, který byl spíše na rozdělení mezi dva lidi, ale byl to zase nezničitelný "dům". Jaké jsou tedy vaše zkušenosti se stanem Xenon UL2, výhody, nevýhody?
D.
DavidHenyk
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 7, 2023 13:32

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod ntz » úte bře 7, 2023 17:30

Ja ho mam, koupil jsem ho 2021 na podzim .. Spal jsem v nem ale realne cca 15 noci, mel jsem ho ale ve Skotsku v docela velkem Mordoru ..

Ja za sebe jsem s nim absolutne spokojenej .. Mam 195cm a vejdu se do nej docela v pohode, mam ho jen pro sebe, ze se mi dovnitr pohodlne vejde bagl a veci a muzu tam mit ty veci vyndany, proste stan pro jednoho ..

Samozrejme ma nejake limity aka ze to je tunylek, takze ho musis vzdycky zakolikovat minimalne 5ti kolikama (jinak nestoji) a teoreticky je potreba stavet ho proti vetru (ne bokem na vitr) kdyz cekas bouri, ja jsem tohle vlastne nikdy neresil a stan me pokazdy podrzel .. Upravil jsem ho, ze jsem si prisil jedno ocko doprostred kazde steny abych ho mohl zakolikovat i v pulce tech sten .. jeste teda si myslim, ze ty koliky, ktery k nemu davaj, jsou uplne na prd, takze by urcite neskodilo mit neco lepsiho (ja mam MSR Groundhogy - to je ale celkem dobra investice, uz je mam dlouho a pouzivam je se vsema stanama co mam, na tenhle stan potrebujes 5 koliku zaklad + 4 koliky do rohu + 4-5 koliku na snurky (ja tu zadni snurku davam na stejnej kolik co ten lichej patej zadek) + 2 koliky pokud si upravis ty strany jako ja == 16 koliku nejvic)

Jinak jeho vyhody jsou

- neni nejdelsi, protoze ma ale kolme steny a tunylkovou konstrukci, tak se do nej vejdes, mam 195cm, dvoumetrovymu uz bych ho ale asi nedoporucil ... ackoliv asi by to slo .. dylka je u me u stanu nejvetsi problem, tenhle stan je prvni stan, se kterym jsem na dylku spokojenej (ale jak rikam, je to tak tak)

- je celkem vysokej .. muzu vevnitr pohodlne sedet a varit v predsince

- uplnej zaklad s kolikama bez pytliku je 1890g, kdyz ho mas vcetne footprintu a vseho, tak 2280g, footprint celkem doporucuju .. pouzivam ho jako castecne celtu, mam ho navrchu batohu a kdyz se nekde zastavim a svacim/fotim/atd, tak ho vytahnu a muzu mit na nem batoh, sedet na nem jak na dece atd, dva lidi se na nej vejdou i s vecma, ma 310g vcetne pytliku ..
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod jinevis » úte bře 7, 2023 21:15

Na vaše doporučení z jiného vlákna jsem se na něj také díval. Opravdu je s vnitřními rozměry 130 jen pro jednoho? Ve 150 (celý) jsou stany pro 2-3.
Nebo konstrukce fyzicky zmenšuje?

Srovnatelný, ale za půl peněz je:
U Pinguin Arris Extreme DAC, který má stejně 130 resp. 100 v nohách, se uvádí, že je pro 1-2 a dle recenzí se i dva vejdou (na hraně).

Proto nerozumím
Naposledy upravil jinevis dne úte bře 7, 2023 23:09, celkově upraveno 1
jinevis
nováček
nováček
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 5, 2022 7:12

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod ntz » úte bře 7, 2023 23:06

Ten stan je samozrejme pro dva a ja jsem v nem ve dvou spal .. pokud tam ale spi dva ramenati chlapi, tak uz to trosku zavani zkrocenou horou a nemuzes tam mit treba bagly vevnitr .. Kdyz tam spim sam, tak je to proste luxus jako prase protoze muzes bejt vevnitr "rozkramovanej", v predsince mas akorat zablacene boty a varic a rano si tam krasne uvaris aniz bys musel resit logistiku s baglama a prevlikanim, atd ..

Obcas chodim s kamosem, co ma svuj stan nejakej UL high-end stan pro jednoho (a pul ?) za asi 20 tisic a vzdycky se mu smeju, jak je vlastne ten jeho stan uplne debilni .. Vazi 1.2 kila Vs mejch 2kg (dobre, 800g je 800g), ale to je asi tak jedina vyhoda .. ani psa bych v tom jeho stanu nenechal spat ..
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod DavidHenyk » stř bře 8, 2023 9:38

To ntz: Díky moc za info a postřehy. Zajímavý info o kolících (počtu) a té úpravě na boku stanu. Díval jsem se na YT na review od nějakýho anglána a ten to taky doporučoval. BTW reportoval tam nalomení tyčky, což mě překvapilo, ale mohla to být prostě jen smůla. Čekal bych, že když to nafotím a pošlu výrobci, tohle asi nebude problém reklamovat.
Mám 186cm, takže pro mě bude stan prostorný dost. I když v třísezoním péřáku má člověk 210 jen to fikne :-) Nejsem vyznavač ultimátního honění gramů. Čtyřkilovej stan si určitě nekoupím, ale zase že bych si řezal kartáček napůl a spal jen na karimatce po prdel, to taky ne. Takže váha stanu je ok.
To natáčení po větru je zvláštní, ale asi pro tunely specifické. Ono zase ne vždy to člověk odhadne a vítr se klidně může za noc třikrát otočit, ale asi nemá smysl to brát jako dogma a dělat si z toho hlavu.
Napadá mě...jak je to s kondenzací vlhkosti? Respektive se sušením stanu? Tropiko se dá od vniřního stanu odpojit, že? Viděl jsem v tom videu nějaký karabinky.
Máš zkušenost s vařením v dešti? Dá se to v předsíňce bez toho, že by na člověka chrstalo?
Footprint..určitě ano, váha je ok, ale dostupnost je nula na českém netu. Možná zkusit se zeptat u prodejce a nebo někde venku.
A ještě na závěr...doporučil bys, nebo kdokoliv kdo to tady čte, jiný stan jako alternativu? Přiznám se, že původně jsem měl vybranej Big Agnes stan, ale odradil mě použitý materiál podlážky. Asi jsem příliš odkojenej Jurkem a hledám větší jistotu i za cenu vyšší váhy.
DavidHenyk
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 7, 2023 13:32

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod ntz » stř bře 8, 2023 12:26

takze:

ad. nalomeni tycky) nevim, nastesti se mi nestalo .. Jsou to ale znackove tyce od Yunanu .. mozna by sly koupit jako nahradni dil primo od vyrobce - to ale nemam potvrzene ..kazdopadne myslim si, ze kdyz se k tomu chovas hezky, tak by se zadna tycka zlomit nemela ..

ad.dylka) se 186 cm neni delka stanu naprosto zadnej problem ..

ad.suseni) normalka .. proiste kdyz je to mokre, tak musis ususit .. treba ale ve Skotsku jsem permanentne tejde chodil s mokrym stanem ... tak to proste je kdyz si venku, zadnej specialni problem s timhle nebyl .. je to jak vsechny jine stany

ad.kondenzace) uplne na pohodu .. pokud jsi zvyklej na Jurkovy neznicitelne materialy, tak tenhle stan prakticky nekondenzuje

ad.vareni) uplne na pohodu se da varit .. nahore se da rozepnout jenom horni cast dveri, je tam takova striska, takze na cloveka dovnitr neprsi .. Samozrejme kdyz bys otevrel ty dvere uplne cele, tak na tebe prset bude, kdyby i foukalo .. s varenim jsem zadnej problem nezaznamenal ..

ad. odpojovani) delal jsem jednou, na zacatku, abych si to "prohledl" .. da se to odpojit, je to ale k nicemu takze to nosim furt spojene .. kdyz je to mokry, tak to rozhodim na slunicko a za 10 minut tak maximalne otocim na druhou stranu .. To rozpojovani vlastne neni k nicemu potreba

footprint asi neni potreba, ja ho ale pouzivam v ramci sveho "workflow" jako fotograf kvuli tomu, ze na nej jako na celtu vyndavam veci, mam tam polozenej batoh atd .. ten footprint se blbe pricvakava ke spodku, takze kdyz stavis stan za deste a vetru a chces to i s footprintem, tak je to otravne (a chce to trocha cviku) .. Navic ta podlazka stanu je opravdu z nejakeho celkem slabeho materialu a ten footprint mi dava trosku vetsi pocit bezpeci, ze si o neco nepropichnu karimatku .. Jinak ten footprint nemusis sundavat .. staci ho nacvaknout na stan do tech karabli a pak to vse balis dohromady i s tim footprintem .. stan mam zvazenej .. je to 2280g vcetne uplne vseho (footprint (310g), 12 groundhogu mini, 4 groundhog normal, sada na opravu, prepravni sak, pytlik na tycky a koliky a mam navic jeste takovou stahovaci snurku abych udrzel stan v rulicce)
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod DavidHenyk » stř bře 8, 2023 13:14

Oki, ještě jednou děkuji. Tak už mě asi nic dalšího nenapadá. Takže ještě si dám pár dní odstup a asi do něj půjdu :)

PS. Teď jsem si přečetl poznámku o materiálu podlážky. Myslel jsem, že 70D je už dostatečnej. Když to srovnám s BA kde dávají běžně 20D.
DavidHenyk
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 7, 2023 13:32

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod jinevis » stř bře 8, 2023 13:30

Kde budete objednávat?

Pokud se nezvyklám na Pinguin Arris Extreme DAC https://www.pinguin.cz/arris_extreme, možná bych se přidal + footprint a objednal také.

to ntz: při navlékání prutů v jednom člověku nehrozí protržení tunýlku pro prut a nebo to funguje jinak? Z videí není patrné. Díky

Děkuji
jinevis
nováček
nováček
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 5, 2022 7:12

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod DavidHenyk » stř bře 8, 2023 14:01

4camping.cz s vyzvednutím na prodejně. Na stejném místě zkusím poptat footprint.
DavidHenyk
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: úte bře 7, 2023 13:32

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod jinevis » stř bře 8, 2023 14:14

Dejte pak vědět.

Rád bych pak znal další informace, zejména ze stavby stanu. Díky

Ještě jsem narazil na FERRINO Lightent 2 Pro
https://www.outdoorweb.cz/Camping/stany ... live-green
má někdo názor k porovnání?
jinevis
nováček
nováček
 
Příspěvky: 90
Registrován: ned čer 5, 2022 7:12

Re: Stan Force Ten Xenon UL 2 - zkušenosti?

Příspěvekod ntz » stř bře 8, 2023 15:48

jinevis píše:to ntz: při navlékání prutů v jednom člověku nehrozí protržení tunýlku pro prut a nebo to funguje jinak? Z videí není patrné. Díky


ten tunylek je (mozna az zbytecne) uzkej a chce to trochu cviku ... Pokud to ale clovek nerve silou (a ma povolene dole ty stahovatka - dole jsou takove stahovatka jak na popruh na batohu, ktery pritahujou tropiko dolu do rohu), tak to jde dobre .. Stejne jako vyndavani - je potreba tycku protlacit a ne tahat (to se akorat rozpoji a pak se to rve za tu gumovou snurku) - kdyz se to nerve, silou a je to povoleny, tak to jde ..

Ja kdyz jsem ho stavel treba tech prvnich 5 staveni, tak jsem trochu nadaval, ze to je pitomy, kdyz ale pristoupite na pravidla stanu, tak to jde uplne v pohode (ostatne stan neni ani clovek, ani pes, takze se s nim nedomluvite a nic jineho nezbyva)

znovu rikam: mejte dole povolene uplne na max to popruhove pritahovatko do rohu a pujde to - dela to velkej rozdil .. pokud nemate zkusenosti s tunylkem, tak to ze zacatku trosku skripe a fakt to chce trochu cviku .. hlavne to, ze vy vlastne navliknete tycky, pak se musite kouknout na misto kam stavite, mit ve voku tu dylku stanu, zakolikovat zadek (2 koliky) a ten stan postavit tim, ze ho natahnete za predek a zakolikujete predek .. tot vse .. kdyz je hezky a nefouka, tak vic nez 5 koliku netreba (3 vzadu, 2 vpredu)
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51


Zpět na Stany