Zateplene bundy, perove i synteticke

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Lipon » stř úno 1, 2023 9:49

Mike: nejsem na něj alergický, jen jsou jeho příspěvky - ty na které reaguji, už za čárou, na rozdíl od ostatních uživatelů. Ti se dohadují, ale tak nějak normálně.

Takhle tady nediskutujeme a nerad bych, aby se to tu stalo normou.

Už to tady jednou před léty bylo, kdy se etheric hodně vulgárně vyjadřoval vůči jinému uživateli, ban kupodivu nedostal, ale to dál rozebírat není potřeba, takové intenzity to teď nedosahuje.
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » stř úno 1, 2023 9:56

Lipon píše:Už to tady jednou před léty bylo, kdy se etheric hodně vulgárně vyjadřoval vůči jinému uživateli,

Bylo by fér dodat, že ten uživatel si začal a byl ke mně nechutně sprostý. Akorát uměl urážet "kultivovaně", bez jediný vulgarity, nicméně ty jeho urážky byl extrém, proto jsem reagoval, jak jsem reagoval. Netřeba to řešit, ale když už to vzpomínáš, měl bys uvést i tu druhou část, tj jak se choval on.
Btw ban jsem dostal, dočasný
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Lipon » stř úno 1, 2023 11:52

tenhle tvůj náhled nesdílím, ale dál to rozebírat nebudu, je to uzavřené
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » stř úno 1, 2023 12:15

To není jen můj náhled. Ale jestli si myslíš, že jsem ho napadl bez důvodu, tak zkrátka vidíš jen co vidět chceš a ostatní fakta ignoruješ. Což je snad ještě horší, než to, co dělal Fenri.. Tady se už raději více vyjadřovat nebudu......
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod DrZkaza » stř úno 1, 2023 13:25

Diskuze se začíná točit v kruhu mimo téma, tak vám to chvíli nabourám.

Nejdřív taky mimo téma. Po dlouhé době jsem se vrátil na fórum, vyzobal si pár informací a zas asi zmizím, protože poslední diskuze je otrava číst. Já si z toho stejně odnáším to, že každému vyhovuje často úplně odlišný koncept a je třeba si věci zkusit, jak budou vyhovovat mě v mém využívání věcí. Fórum je pak dobrou inspirací k jiným přístupům a novým materiálům k vyzkoušení.

Já si zde v diskuzi třeba dodal odvahu vyzkoušet v terénu zateplenou budou přímo na triko. Mám starší primaloftky, které nosím v městském prostředí a na pomalé výlety s dětmi, klidně jen na triko. Při větším tebou se v nich začínám hodně potit a netroufl bych si je vzít na delší celodenní akci s vyšší intenzitou.

Relativně nově jsem si pořídil díky výrazné slevě zateplenou bundu s Primaloftem Gold Active (HH Odin s 80g izolace). Dle diskuzí je zde verze Active nedoporučována, ale nezjistil jsem, že by jí někdo pravidelně nosil. A třeba mě se zatím osvědčuje. Když bych si jí okolo nuly vzal do města jen na triko, tak v ní budu klepat kosu. Pocitově docela profoukne a izolace se nezdá dostatečná. Staré silnější primaloftky v daným podmínkách budou fungovat lépe, zejména když jdu šnečím tempem s dětmi nebo pořád stojím.

Za to, když jsem si jí vzal na celodenní rychlejší pochod s kámošem do Brd, tak jsem si celý den vystačil s trikem s dlouhým rukám z PowerDry a na tom jen touto bundou. Celý den bylo okolo nuly, dole nad nulou a nahoře v kopcích pod nulou (kamarádovi zamrzalo pítko od Camel vaku). Poletoval sníh a občas foukalo. Docela dost se potím a při prudkých stoupáních jsem bundu rozepínal a reguloval tak teplotu. Nahoře jsem bundu dopnul ke krku a dál se nestaral. Za celou dobu mi bylo většinu času fajn. Celou dobu jsem pro jistotu nesl v batohu mikinu a větrovku, ale nemusel jsem je použít. Zpátky u auta jsem měl relativně suché triko, takže za mě spokojenost. Na podobné akce to bude kombinace, které budu věřit. Takže díky zdejšímu vláknu za inspiraci k vyzkoušení nových variant.
DrZkaza
nováček
nováček
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte říj 20, 2009 15:02

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod DrZkaza » stř úno 1, 2023 13:41

A jestli si chcete v praxi vyzkoušet, jak budou v extrému fungovat vaše systémy vrstvení a různé materiály, tak můžete zkusit na vlastní kůži tzv. Navy SEALs rewarming drill. Dají se k tomu najít články i videa.
Ve zkratce je základem, že si v zimě vlezete do vody, ať si promočíte základní vrstvy oblečení, vylezete ven, vymačkáte co nejvíc vody, a pak jsou dvě varianty.
První je aktivní, že si nandáte zateplenou bundu a případně další vrstvy a vyrazíte s batohem na pochod, abyste produkovali teplo a vrstvy na sobě co nejvíc usušili.
Druhou je, že si postavíte stan, vlezete do spacáku a vaříte si horké nápoje a opět se snažíte si co nejdřív usušit základní vrstvy oblečení na sobě.
Pak uvidíte, co funguje v extrému a co ne. Já to zatím nezkoušel a ani se na to v nejbližší době nechystám. Ale rád si přečtu o zkušenostech jiných. :)
DrZkaza
nováček
nováček
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte říj 20, 2009 15:02

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod lojzmen » stř úno 1, 2023 22:18

Mé zkušenosti s ne/vrstvením.
Vážím 61 - 63kg při 170cm, po zhubnutí o asi 10 kg jsem přestal automaticky při pohybu topit, zima na prsty nohy ruce téměř trvale.
Jsem odevždy pomalý, čistá chůze max 4km/hod, běžky v terénu +- obdobně.
Situace: cca 0°C, protivítr vítr 5 - 10m/s, mírné stoupání na běžkách, razím lehce (cca 5cm) stopu na pláni.
Oblečení - tenký Moira nátělník s krátkým, tlustý Moira Wind dlouhý (neprofuk panely na hrudi a rukávech zhora), teplá mikina z Dekáče (na dýchací test docela znatelný odpor), a Rab Alpine Jacket (dík za tenhle tip, je výborná, až na tu kapuci), nákrčník.
Náznak pocení na zádech až po 45minutách (vel velmi starý batoh VauDe 32L s prodyšným nosným systémem). Ve větru nešlo přežít s rozepnutou bundou, mikina musela dolů. Ve stoupání to bylo dobré, ale nahoře na pláni opět proti větru jsem mikinu oblékl. Cesta s větrem v zádech po rovině a z kopce s mikinou (menší námaha) byla akorát. Bez větru bych jel v klasic Pertex šusťáčce.
Zhodnocení: nemám na to, abych "Přidám, abych se zahřál!", a protože taky nehodlám přibrat abych topil, budu vrstvit do konce života a považuji to za osvědčený systém.
Howgh!
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv úno 2, 2023 4:41

Quido píše:Xeniar Alpine (tu s 60g) jsem zkoušel a přišla mi už hrubá a neměla ty větrací panely, resp. pořád má izpolaci všude, což už by asi hůře větralo.... ale svrchní materiál a podšívka stejné, tak co by to řešilo?

Pro tebe asi nic, pro mne nedostatek izolace na mene intenzivni pohyb. Na to mi skvele funguje 100 g/m^2 Primaloftu, tedy podstatne vic. Proto jsem taky nechtel tu 60 g s kapuci, ale lonskou 80 bez kapuce. Ktera uz bohuzel neni.

Pro mne bych tech 40 g/m^2 bylo pouzitelnych tak na podzim a jaro, ale to by museli pouzit prodysny obalovy material. Navic mi tam staci triko s dlouhym plus vetrovka, tohle by pokrylo jen nektere podminky. Mozna by to bylo pouzitelne pro bezce, ale na ty je to zas malo prodysne tj. proste se jim to nepovedlo.

lojzmen píše:Zhodnocení: nemám na to, abych "Přidám, abych se zahřál!", a protože taky nehodlám přibrat abych topil, budu vrstvit do konce života a považuji to za osvědčený systém.

Zrovna tobe by asi pomohla jeste silnejsi bunda, jelikoz jsi neco jako Etheric. Hubeny, je ti kosa a malo se potis (ja bych se v popsanych podminkach a v tve bunde uvaril v potu). Tj. jsi na tom z hlediska vyberu docela dobre, protoze moc nemusis resit prodysnost, jen bys potreboval vic izolace, aby ses obesel bez mikiny. Je to samozrejme na tobe, ale na pulce cesty uz jsi :)

A jo, ta kapuce na Xenairu Alpine je nahouby, jinak bych o te bunde taky uvazoval. Do mesta.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » čtv úno 2, 2023 4:52

DrZkaza píše:Po dlouhé době jsem se vrátil na fórum, vyzobal si pár informací a zas asi zmizím, protože poslední diskuze je otrava číst.

To byla takova prehanka, ktera se obcas objevi, ale uz presla ;-)

DrZkaza píše:Já si zde v diskuzi třeba dodal odvahu vyzkoušet v terénu zateplenou budou přímo na triko.

:smt023

DrZkaza píše:Dle diskuzí je zde verze Active nedoporučována, ale nezjistil jsem, že by jí někdo pravidelně nosil.

To tady tvrdi akorat apuka, jini s tim nejspis zkusenosti nemaji. Ne ze by to nedavalo smysl, ale apuka ma tendenci silne prehanet, takze bych se tim neridil. Sam zkusenost nemam, cekal bych, ze to bude se zadrzovanim tepla o neco horsi, ale ne tak, jak popisuje.

DrZkaza píše:A třeba mě se zatím osvědčuje. Když bych si jí okolo nuly vzal do města jen na triko, tak v ní budu klepat kosu. Pocitově docela profoukne a izolace se nezdá dostatečná. Staré silnější primaloftky v daným podmínkách budou fungovat lépe, zejména když jdu šnečím tempem s dětmi nebo pořád stojím.

Neni to spis obalovyma latkama? Na tech IMO zalezi nejvic. Na intenzivni pohyb to chce dobry kompromis mezi prodysnosti a vetruodolnosti, na sneci tempo po meste je lepsi hodne vetruodolna, ve ktere by ses pri poradnem pohybu uvaril. Sam to tak mam, v bunde do mesta jsem byl dneska v tricku s kratkym, v bunde na sneznice bych v tom vetru zmrznul. Maji stejnou izolaci, lisi se obalovym materialem.

DrZkaza píše:Za to, když jsem si jí vzal na celodenní rychlejší pochod s kámošem do Brd, tak jsem si celý den vystačil s trikem s dlouhým rukám z PowerDry a na tom jen touto bundou. Celý den bylo okolo nuly, dole nad nulou a nahoře v kopcích pod nulou (kamarádovi zamrzalo pítko od Camel vaku). Poletoval sníh a občas foukalo. Docela dost se potím a při prudkých stoupáních jsem bundu rozepínal a reguloval tak teplotu. Nahoře jsem bundu dopnul ke krku a dál se nestaral. Za celou dobu mi bylo většinu času fajn.

Presne tak to ma byt.

DrZkaza píše:Na podobné akce to bude kombinace, které budu věřit. Takže díky zdejšímu vláknu za inspiraci k vyzkoušení nových variant.

Super. Dej casem vedet, jak se ti to osvedcilo v jinych podminkach. Zajimava je hlavne ta "active" izolace.

DrZkaza píše:A jestli si chcete v praxi vyzkoušet, jak budou v extrému fungovat vaše systémy vrstvení a různé materiály, tak můžete zkusit na vlastní kůži tzv. Navy SEALs rewarming drill. Dají se k tomu najít články i videa.

Jj, to tady probehlo uz nekdy pred lety. Clanek s vysledky tohodle testu pro ruzne typy oblekani. Zateplene bundy to vyhraly, prave z tech duvodu, co tady popisujeme. Ze udrzi telo v teple i kdyz ma clovek na sobe promocene veci a ty se diky tomu ususi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » čtv úno 2, 2023 7:46

mike píše: Navic mi tam staci triko s dlouhym plus vetrovka, tohle by pokrylo jen nektere podminky.

Neznam bundu na vsechny podminky...
Tak nejak podobne - ale to je pro mne na podzim, zimu a jaro akorat, zejmena na ty zimy, co jsou posledni dobou, kdy je hloubeji pod nulou vzacne...
Takze podobne jak ty, dam 1. vrstvu podle ocekavane teploty.... a pak uz se rozchazime, ja dam na vystup Xeniar light; drive jsem mel jako 2. vrstvu HP Electron - jako fajn, izolije a pekne odvadi pot, jenze nesmi prijit silnejsi vitr, to pak na nej musi dalsi vrstva a musi byt dost prodysna, aby s ten pot nesrazel na vnitrku bundy., takova se tezko hleda .... vypada to jako argument pro tvuj trend 2 vrstev, ale ja nenasel zatim nic jineho s izolaci, co by splnovalo tu prodysnost pri mem poceni... ted jsem tedy Electron vicemene nahradil Xeniarem, ktery tak snadno neprofoukne, ale zase je mene prodysny, lec to tak moc nevadi, kdyz v nem neni kosa ani za vlhka... a 3. vrstva nastupuje, az kdyz pijde opravdu slota, nebo prestavka... takze mne Xeniar light uspesne nahradil Electron s vyhodou odolnosti proti vetru.
Nedovedu si predstavit zadnou bundu, ve ktere bych sel nahoru a nahore bych v ni zustal, aniz by mi pri snizeni aktivity bylo neprijemne - mouzna jen pocit, mozna skutecnost, nicmene riskovat test na svem zdravi nebudu...
Cely problem asi je, ze "teplejsi" bundu pri vystupu pretopim a v tenci zase nevydrzim byt nahore...

mike píše:Mozna by to bylo pouzitelne pro bezce, ale na ty je to zas malo prodysne tj. proste se jim to nepovedlo.

Ne, pro bezce opravdu malo prodysna a zbytecne "tepla"... Nicmene bych souhlasil s touto casti popisu "...pro použití jako teplá střední vrstva nebo jako technická svrchní vrstva..." A kdyby napsali v popisu, ze je to bunda pro stredni vykon, nikoli "...pro vysoce energetické aktivity, od rychlé turistiky, až po horolezctví", pak bych s tím souhlasil
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pát úno 3, 2023 1:26

Quido píše:Cely problem asi je, ze "teplejsi" bundu pri vystupu pretopim a v tenci zase nevydrzim byt nahore...

Tady paradoxne pomuze bunda, ktera ma vic izolace. Uznavam, ze je to kontraintuitivni, ale (nejen) mne to takhle funguje. Izolace musi byt dost na to, aby ti nahore nebylo zima. Pri vystupu odvetras prebytecne teplo zipem. Cim vic se potis, tim vetsi jsou pozadavky na prodysnost, nejlip jsou na tom malo potivi jedinci, jelikoz maji nejvetsi vyber. My holt musime hledat a neni to jednoduche. Aktualne je asi nejbliz idealu HP Epic, jenze ten ma zas jine minusy... Pouzitelny je Torrid, ale idealni taky ne.

Quido píše:A kdyby napsali v popisu, ze je to bunda pro stredni vykon, nikoli "...pro vysoce energetické aktivity, od rychlé turistiky, až po horolezctví", pak bych s tím souhlasil

To by byla pravda, kdyby pouzili PQA, ktery ma HP. Jenze ten jejich je z nejakeho duvodu vyrazne min prodysny... #-o Co jsem ji zkousel, tak pro mne neni ani na stredni vykon, jen na prochazky. Protoze prodysnost priblizne odpovida me stare primaloftce do mesta, ktera se taky na nic jineho nehodi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » sob úno 4, 2023 12:02

Ano, taky jsem chtel Epic a dost jsem si od nej sliboval, ale kdyz nesedi, tak co nadelam... a u nej se trochu bojim toho prehrati pri vyssim vykonu, podle zkouseni se mi ma obava potvrdila

mike píše:To by byla pravda, kdyby pouzili PQA, ktery ma HP. Jenze ten jejich je z nejakeho duvodu vyrazne min prodysny... #-o Co jsem ji zkousel, tak pro mne neni ani na stredni vykon, jen na prochazky. Protoze prodysnost priblizne odpovida me stare primaloftce do mesta, ktera se taky na nic jineho nehodi.

Mne vyhovuje na ten stredni vykon - ona sice zvlhne, ale neni v ni zima, jako v jinych provlhnutych bundach... ten odpar po zvlhnuti a zahrati je pak o hodne lepsi, poodbne jako u me HS od HP (uz jsem o tom kdysi psal) - vzdy ze startu se zda, ze dycha slabe, ale jakmile zvlhne (lhostejno zda zevnitr, ci zvenku), tak se odpar znatelne zlepsi ...
Naposledy upravil Quido dne sob úno 4, 2023 18:29, celkově upraveno 1
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Mawenzi » sob úno 4, 2023 15:23

tak dneska sem chtela vyrazit v DA alpha triku a SS vetrovku, ale nakonec sem pouzila torridku + power dry a aplhu + SS do batohu... Prvnich 10 min sem si pochvalovala, jak mi je dobre, teplota asi 1°C a docela vitr, jenze jak sem vlezla do lesa, tak vedro, tak slo kombo dolu a dala sem si DA alphu + SS tilak trango. Docela to slo, az sem dosla do useku bez stromu, kde se vitr zhorsil a pak bazin, kde sem navic dost zpomalila. tam prisla na radu opet torridka, ktera pri pomale chuzi byla v tom vetru super, pak vystup do kopce, kdy ten vitr torridkou prosel a prosel i tou alphou. Nebylo to neprijemny, ale citila sem to (mit nesitovany triko, mozna by ten pocit byl lepsi). Vysoka prodysnot 7d a o neco horsi vetru odolnost znamenaly, ze mi v bunde bylo prijemne, dokud sem nevlezla zase do lesa...

ja tu bundu kolem ty 0 proste nemuzu nosit :D ted to aspon zachranil ten vitr :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » sob úno 4, 2023 16:10

to mi povidej - k teplotam kolem 0°C je i pro mne velky problem se spravne oblect, dulezita je predevsim spravna volba 1. vrstvy ... a stridani vetru s useky s bezvetrim to neusnadnuje;
na horach o to vetsi problem, takze vystup resim intezivnim pohybem pokud mozno bez zastavek, pak na vrcholu/hrebenu zastavka, obcerstveni a pridani 3. vrstvy... na to, ze tim padem musim mit porad nejakou zalohu v batohu jsem si uz zvykl a zatim jsem nic lepsiho neobjevil, ale snazim se, aby toho bylo co nejmin...
Naposledy upravil Quido dne pon úno 6, 2023 16:41, celkově upraveno 2
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Mawenzi » sob úno 4, 2023 18:03

quido
jo, taky vetsinou mam proste bundu navic a nejlepe to resim prevlikani umele bundy se SS nebo na sobe SS a neco tenkyho a v batohu neco silnejsiho a menim tu prostredni vrstu... zalezi dost na situaci.

vzhledem k tomu, ze minule sem kolem 0 bez nejakyho vetru chodila v tilku a montane dart skoro celej den, tak ta umela bunda je pro me proste moc na vylet v tehle teple zime. A letos to asi uz lepsi u nas nebude, kor na jizni morave :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod DrZkaza » pon úno 6, 2023 13:28

DrZkaza píše:Relativně nově jsem si pořídil díky výrazné slevě zateplenou bundu s Primaloftem Gold Active (HH Odin s 80g izolace).


Bunda vyzkoušena tento víkend na běžkách na Šumavě. Teploty odhadem okolo nuly, většinou asi lehce pod. Předpověď hlásila větší mrazy než mi v reálu přišlo. Teploměr jsem neměl. Tempo turistické, rozhodně ne sportovní běh. Pod bundou jsem měl jen jednu vrstva a to starší rolák od Craftu (z doby, kdy dělali jen jeden materiál). Bundu jsem měl většinu času zapnutou a jen v největším kopci jsem si jí rozepnul u krku. Celou dobu mi bylo příjemně a to i při krátkých zastávkách na pití a svačinu. Pouze při jednom delším sjezdu jsem přes přední díl cítil vítr a bylo mi chladno. Což mi potvrdilo, že bunda je dost prodyšná, ale o to míň odolná proti větru. K autu jsme dojížděli hodně z kopce nebo po rovině a dorazil jsem prakticky se suchým rolákem, takže kombinace s bundou fungovala. Být větší vítr, už bych možná potřeboval další vrstvu nebo minimálně větrovku. Uvidíme při dalším testování.

Mike píše:Neni to spis obalovyma latkama? Na tech IMO zalezi nejvic. Na intenzivni pohyb to chce dobry kompromis mezi prodysnosti a vetruodolnosti, na sneci tempo po meste je lepsi hodne vetruodolna, ve ktere by ses pri poradnem pohybu uvaril. Sam to tak mam, v bunde do mesta jsem byl dneska v tricku s kratkym, v bunde na sneznice bych v tom vetru zmrznul. Maji stejnou izolaci, lisi se obalovym materialem.

Dle výše uvedené zkušenosti zřejmě bude při daném použití opravdu značnou roli hrát obalový materiál. Jak by se pak v odolnosti proti větru projevil rozdíl mezi aktivní a neaktivní izolací nejsem schopen říct. Musel bych mít dvě totožné bundy s různou izolací uvnitř. Byl by to zajímavý test, ale myslím, že podobné bundy s různou izolací asi nikdo nevyrábí.
DrZkaza
nováček
nováček
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte říj 20, 2009 15:02

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » pon úno 6, 2023 14:02

DrZkaza píše:Jak by se pak v odolnosti proti větru projevil rozdíl mezi aktivní a neaktivní izolací nejsem schopen říct.

Nijak, případně tak málo, že to nestojí za řeč. Všechna tato izolace je prodyšná až do zadele, jde právě o ten obalový materiál. Active izolace jen nedrží tolik teplo, méně izoluje, tím jakože pomáhá nepotit se.. Toť slova výrobce. Ona je to celkem alchymie, dát dokupy správnou izolaci a správný obalový materiál. Jenže co je to "správný", to záleží od způsobu použití té bundy. Univerzální věc holt neexistuje
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Lipon » pon úno 6, 2023 14:28

přidám týden starou zkušenost s Arcteryx Atom LT Hoody
ráno asi -5°C a čerstvý vítr, bral jsem silnější spodní triko (Arc Motus, díky -pp- za tip), na to středně silný PWS (Mammut Aconcaqua Light)
po rovině v lese dobrý, do kopce jsem do 3/4 rozepínal zip
po rovině na větru volnějším krokem už ale bylo cítit, jak to zepředu chladne
při stání u bufáče venku jsem přehodil zateplovací vestu, začala být na větru zima, to byly tak -2
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod pavproch » pon úno 6, 2023 14:35

Motus+Aco+zateplená bunda (+vesta) = cibule - jaký je ftom rozdíl proti mojí cibuli (dnes do prce v -10: LasStride+Motus+Rho+Epsilon LT) nebo spíš se zeptám: Jakou teda výhodu má zateplená bunda?
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod DrZkaza » pon úno 6, 2023 16:36

Ono je to zřejmě dost individuální, protože já si třeba neumím představit kombinaci mikina z powestretche a na to ještě zateplenou bundu. Měl bych v té kombinaci bídnou termoregulaci. Ale u mě je to třeba tím, že v podmínkách a na akcích, které provozuji já, mi často fleese, ať už klasický či jako powestretch nevyhovoval. Měl jsem vždy pocit, že mám hrozně malé okno, kdy je mi v tom dobře a daleko častěji mi buď bylo vedro a nebo zima. A taky mi hodně fleesů nebylo příjemných na tělo, obzvlášť při zpocení.

Naopak při použití zateplené bundy je to spíš naopak a většinou mi je dobře a méně často horko nebo zima. V případě potřeby mohu na zateplenou bundu hodit membránovku (když už je fakt hnusně). A nebo pod ní přidat vrstvu. Zde mi třeba sedí nejvíc merino roláky. A to by měl papírově fleese lépe pracovat s potem a lépe termoregulovat, ale já vnímám, že mi zde merino funguje líp.

Takže nakonec bude na každém, v jakém systému vrstvení a materiálech se najde. Za mě je třeba super číst zkušenosti ostatních. Můžu si tak zkusit něco jiného a přinejhorším zjistit, že mě to nefunguje.
DrZkaza
nováček
nováček
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte říj 20, 2009 15:02

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Lipon » pon úno 6, 2023 17:13

-pp- čistě ze studijních důvodů jsem to bral takhle
panč jsem chtěl zkusit limit té bundy, která je první pohled tenká a je spíš pro teploty nad nulou, ale když už hlásili ráno kosu a vítr a výlet byl domluven, chtěl jsem zjistit spodní limity bundy
normálně bych si vzal buď triko a silnější bundu nebo silnější triko, mikču a softshellku
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon úno 6, 2023 18:01

Tak, tahle bunda je docela tenka, na popsane podminky uz by to chtelo silnejsi.

pavproch píše:Jakou teda výhodu má zateplená bunda?

:roll: cetl jsi aspon cast todohle vlakna? O cem se tu asi celou dobu bavime? #-o

Vyhoda je, ze staci triko a bunda na cely den, nemusis se preklekat a furt jsi v pohode. Vcera jsme byli v Jizerkach, v poledne bylo lehce pod nulou, k veceru tak -10. Funeli jsme do kopce na sneznicich, v propadajicim se snehu to byl docela zahul, vypotil jsem toho hodne. K veceru na vrcholku jsme si dali 20 minut pauzu. Celou dobu ve stejnem obleceni, prebytky tepla odvetravane zipem, pri pauzach byl zapnuty. Tepelny komfort ve velkem rozsahu teplot, zadne omezeni pohybu, nemusis nic resit. To jsou vyhody.

Za cely den jsem udelal jedinou zmenu. K veceru jsem si dal na hlavu Buff, protoze mi mrzly usi. Pritelkyne je na tom s termoregulaci podstatne hur, ta si zpocatku sundavala rukavice a pak si je oblekla. A do kopce mela bundu rozepnutou vic, nez ja.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Krysha » pon úno 6, 2023 18:11

(psal jsem to sice už do vlákna o PA, ale polovina tůry byla v ne-PA bundě, tak si trochu zaspamuju ;) )

Sorry, ale crossposting fakt ne. Vymazal jsem to. Staci link: viewtopic.php?p=574068#p574068 mike.
Uživatelský avatar
Krysha
účastník
účastník
 
Příspěvky: 230
Registrován: úte led 8, 2008 12:48
Bydliště: Beskydy

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod pavproch » pon úno 6, 2023 18:30

Zůstávám u (mojí) cibule.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon úno 6, 2023 23:27

Dodam ke svemu postu vyse o nedelnich sneznicich. Opet jsem na sobe mel Torrid a pritelkyne HP Epic. Pod tim oba triko s dlouhym. Bundy obstaly bez problemu jak pri intenzivnim pohybu, tak pri delsi zastavce. Nejmin bylo asi -10. Jelikoz maji obe bundy stejnou izolaci, je videt, ze na obalovem materialu zalezi a Epic ho ma lepsi. Pritelkyne mela mokra akorat zada pod batohem, to je normalni, tam nema pot kam odvetrat. Zbytek bundy byl ale suchy, vevnitr i pres zpocene tricko uplne, na povrchu temer. Muj Torrid byl vevnitr suchy, ale na povrchu opet vylozene mokry, coz pri teplote pod -5 namrzalo. Tohle mi delala i stara primaloftka, ale ne tak moc, 10D material na Torridu je v tomhle celkem extrem. Pricemz te vody neni moc a v teple uschne rychle, ale vypada to blbe a na dotyk to taky neni nic moc.

Snih byl narocny, triko jsem mel na vrcholu docela propocene, ale v podstate jsem to necitil a pri sestupu jsem ho vysusil. Z hlediska tepelneho komfortu nam to fungovalo obema skvele. Zadne prevlekani, zadne starosti.

Dalsi vec je odolnost. Jak ji normalne beru za nepodstatnou, v Torridu uz mam nekolik mensich direk, ze kterych leze izolace. Vzdycky nejaka vetvicka, co ji propichne a kus izolace vytahne. V podstate jen kosmeticka vada, ale ani tohle se mi u stare primaloftky nedelo. Ten 10D material u Torridu se moc nepovedl. 7D na tom asi nebude lip, ale ten aspon tolik nesusti.

Pres tyden se pokusim obnovit DWR na stare primaloftce, aby byla aspon trochu vetruodolna. Torrid necham spis na podzimni Alpy. A porad bych potreboval nejakou dobrou primaloftku na sneznice. HP Epic pry bohuzel konci, a tak mi sirsi rukavy neudelaji...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » úte úno 7, 2023 7:12

Taky su zvědav, co /ne/bude za bundy, ale to uvidíme nejdřív až na podzim. Doufám, že někdo vyleze s nějakou fajn bundou, která bude mít neactive izolaci všude stejně. A bylo by super, kdyby to byla jiná izolace, než Climashield apex..
Ještě by se mi hodila bunda s 80g/m PL gold a za jednu se 120g bych byl taky rád.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » úte úno 7, 2023 20:17

prave jsem zjistil, ze na NALEHKO uz maji RAB XENAIR INSULATED JACKET(80/60g) bez kapuce
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod ret255 » úte úno 7, 2023 21:07

Tiež som bol posledny tyzden asi 3x v DA Yungay 1.0 na okolite kopecky a nie az tak sa mi paci ako moc je ta budna na povrchu mokra, je pravda, ze mam rad rezke a rychle vyslapy kedy sa dost znacne spotim, no to mnozstvo co sa dostane na povrch je podla mna az moc, normalne si pripadam ked dojdem dom akoby ma niekto zo zadu oblial kiblom ak trochu prezeniem a z predu v okoli presivania tiez. Ak to ale nebude bundou, tak potom mozem hladat stale a vysledok bude rovnaky.
Bunda zrejme dobre transportuje vlhkost von ale je jej bud az moc, alebo pod tou bundou moc nehrejem, inak by sa to asi vysusilo ovela rychlejsie. Ta zvrchna latka je tiez akasi divna, ked navlhne tak dost presvita, ale zato dobre odvaza vlhkost zda sa, pritom je to podla popiu pertex quantum.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » úte úno 7, 2023 21:42

Quido píše:prave jsem zjistil, ze na NALEHKO uz maji RAB XENAIR INSULATED JACKET(80/60g) bez kapuce

Zajimave. To je ta, co jsem o ni uvazoval a vyprodala se. Ted ji maji jako novinku? :-k Na webu Rabu je vyprodana. Ze by ji znovu vyrobili az ted?

Vzal bych ji, ale ne tuhle barvu. Libila se mi cerna.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » úte úno 7, 2023 21:48

ret255 píše:no to mnozstvo co sa dostane na povrch je podla mna az moc, normalne si pripadam ked dojdem dom akoby ma niekto zo zadu oblial kiblom ak trochu prezeniem a z predu v okoli presivania tiez. Ak to ale nebude bundou, tak potom mozem hladat stale a vysledok bude rovnaky.

Je to bundou resp. svrchni latkou. Jak jsem psal vyse, dela mi to Torrid taky. Vic, nez stara primaloftka a to bych rekl, ze se potim min, nez driv, jelikoz jsem shodil hezkych par kilo speku. Pritelkyni ve stejnych podminkach a tempu to HP Epic nedela, pricemz se nepoti malo. Rozdil je ve svrchni latce, PQA, co HP pouziva, je povedeny.

Jestli jsi vevnitr suchy, tak bunda funguje spravne a tohle je spis kosmeticka vec. Chapu ale, ze ti to vadi, mne trochu taky. Ono aspon u mne te vody neni moc, ale latce staci trocha, aby vypadala a pusobila jako uplne mokra. Vypadam obcas jak uchyl v latexovem oblecku #-o Pricemz vevnitr je sucho, tohle je kondenzace par zevnitr na vnejsi latce.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení