Zateplene bundy, perove i synteticke

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » pon led 30, 2023 9:46

Anebo jsem si přes ní něco hodil, ale lilo fest, dlouho, kvůli tomu to něco nemohlo dýchat a i vzhledem k okolní vlhkosti jsem byl pod tím něčím mokrej. Vyměnit bundu za mikinu a přes ňu nepropro bych nemohl, byla by mi zima tak málo oblečen.
Není to nic, co by se dělo extra často, ale občas se to stane a pak prostě vytáhnu suchou, teplou bundu a nemusím nic řešit
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » pon led 30, 2023 12:49

@Etheric: Nevim, jestli sis vsiml, ze sice jste s mikem zdanlive na stejne strane barikady, ale Ty bojujes za neco uplne jineho nez on a naopak vlastne obhajujes to, proti cemu on bojuje.

Ty resis "menici se podminky" vymenou bund, tj. prevlekanim - mike zase tou svoji jedinou bundou bojuje prave proti prevlekani a tvrdi (jen s malou mirou nadsazky) ze v nem zvladne vsechny "menici se podminky".
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » pon led 30, 2023 13:12

To, co jsem popisoval jako měnící se podmínky, jsem vzal příklad toho nejhoršího odněkud z jara, kdy je ráno pod nulou = v Torridu mrznu a odpoledne +12 třeba /to se v Goldu 100g/m začínám vařit/. Jinak ty "měnící se podmínky" v menším rozsahu - což je přeci jen častější - taky zvládnu pokrýt jednou bundou. Ale vážně neexistuje bunda ani jiný oblečení, který mi bude fungovat při -5 i při +15. Ale opět - kolik vrstev bych musel mít na pokrytí výše zmíněného rozsahu? Se svou citlivostí na chlad moc. Takto stačí dvě bundy, jedna na sobě, druhá v batohu.

Bunda i tak zvládne velkej rozsah teplot, takže přehodim bundu 2x za den a jsem v pohodě. Ve vrstvách musím co chvíli přidávat / ubírat vrstvy. Vadí mi mít na sobě víc než 2 vrstvy, vadí mi mizivý teplotní komfort vrstvení /viz výše, teď přidám vrstvu, za hodinu ubírám a tak dokola/, vadí mi nízká funkčnost vrstvení ve vlhkých podmínkách a zásadně odmítám vracet se k něčemu, za co jsem našel mnohem lepší náhradu, takže vrstvení už přenechám nepříteli
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » pon led 30, 2023 15:10

Etheric píše:Ve vrstvách musím co chvíli přidávat / ubírat vrstvy.
Houbelec. To je totiz to same, co psal oodoow na mokrou bundu:
oodoow píše:Pokud máš na sobě mokrou bundu tak už jsi udělal něco špatně.

Nekolikrat jsem to uz napsal, znovu zopakuji - pokud se Ti ve vrstveni neco namoci, at uz potem nebo destem/snehem/mrholenim, tak mas spatne vrstveni, pouzivas nevhodne zkombinovane veci.

Za ty desitky let, co (rekneme od 90. roku) chodim do hor a do prirody, pouzival jsem vrstveni - ale nikdy, ani jednou jsem se nekde na vrcholu/na zastakach/na konci neprevlekal do sucheho. Nebylo proc. I kdyz jsem chodil v bavlnenem tilku+flanelce+Polartec flisce a na tom Pinguin (nebo Milo) bunda s 2-vrstvou PU membranou, nemel jsem nikdy nic tak vlhkeho, ze by me to do prevlekani tlacilo. Kdyz jsem mel nahodou trochu vlhci tilku nebo flanelku (ale od mokreho hoodne daleko), tak mi za chvili vsechno vyschlo dostatecne. Rozhodne mi nikdy nebyla zima z nejake mokre vrstvy - krome toho, kdyz jsem zmokl durch az na kuzi bez nepromoku/plastenky. Pricemz ja jsem nikdy nebyl "vyhrevny" clovek, hlavne ne pri mene narocnem pohybu. Jeste pripomenu, ze jsem skoro stejne obleceny chodival po horach 4-sezonne, v teplotach od +25 az pod -25.

Od doby, co pouzivam misto flanelky tricko s dlouhym (malokdy z umeliny bo je nesnasi moje pokozka a ani mi nijak dobre nefunguji, vetsinou Silkbody, tj. 78% hedvabi, myslim 16% merino a zbytek bavlna; nebo bambusove od SuspectAnimalu) je to stejne.

Co se zmenilo jsou kombinace, co s cim funguje dobre a misto membranovky nosim ruzne bundy - vetrovku, Rab Ventus (ted Borealis), Rab Vapor Rise, v zime Polartc Alpha s Microlightem (tu nekdy pouziju jako stredni vrstvu), zateplena bunda (PL Sport se zaterem od Klimatexu, PL Gold svetr od Rabu, predtim normalni lyzarska bunda s 5k/5k membranou), trochu se obmenila stredni vrstva z Polartec Classic 200 (uz se hodne tezko shani) na 100 a nejake ne-Polartecove (ktere ale potrebuji pouzivat uplne jinak). Moc se mne neosvedcil ani P Powerstretch.

NTB, zadna fliska od Polartecu (Classic, WindPro, Thermal Pro) nikdy nebyla mokra, dokonce i pro primem vyprani a zmykani na 600 ot/min by se po rekneme petiminutovem prehozeni pres zidli a pretrepani mohla oblect tak, ze by po par minutach uz taky hrala. (Ne, pri -10 a silnem severaku bych si to neoblekal, to jen ukazka, ze neni vse tak, jak pises.) Obcas se doma perou flisky a primaloftky spolu - kupodivu jsou flisky sussi vetsinou o neco malo drive, krome jedne, ktera ma nasitou kapsu na prsou z nejake vodu drzici latky. Plati to pro flisky z P Classicu a Thermal Pro (pro jistotu - mame je hodne let stare, takze nevim, jak na tom jsou aktualni verze).

NTB1 - kdybys mel nekdy v desti uz promocenou synt. zateplovacku a chtel by sis oblect (trochu pozde) proti desti membranovku, tak si oblec membranovku POD zateplovacku. Jinak se ona nevysusi a ni nebude hrat. Takto se Ti pod membranovkou vysusi spodni vrstva/-y a mokra izolace bude vyrazne lip hrat a hlavne nebude mocit spodni vrstvu/-y a odvadet teplo od tela.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » pon led 30, 2023 15:25

apuka píše:pokud se Ti ve vrstveni neco namoci, at uz potem nebo destem/snehem/mrholenim, tak mas spatne vrstveni, pouzivas nevhodne zkombinovane veci

Pokud se mi namočí potem, mám špatně zvolené vrstvy - jenže ouha, ještě před 40 minutami ty vrstvy byly pocitově ok..
Pokud se promočí deštěm, sněhem, mrholením, tak proto, že mé tělo to nevysuší. Narozdíl od bundy.

Hele, vyzkoušel jsem toho mraky, nechal jsem si poradit od zkušených.... Pak jsem v obchodě zahlédl jakousi zateplenou bundu, tak jsem to na zkoušku koupil a najednou zmizely všechny trable, který byly s vrstvením každodenní chleba :)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » pon led 30, 2023 16:53

Myslim, ze skoda reci - stejne vubec nechapes, co pisu ja i jini. Hlavne to, ze kdyz Ti vrstveni nefunguje dobre, tak v necem delas chybu.

Mimochodem toto o te bunde je ponekud mimo...
Etheric píše:Pokud se promočí deštěm, sněhem, mrholením, tak proto, že mé tělo to nevysuší. Narozdíl od bundy.
Pokud mas bundu promocenou zvnejska, tak ji nemas sanci svym telem vysusit, kym na nej neco stale pada. A kdyz uz nepada - napr. jen prisel necekany kratky lijak - tak by me zajimalo, jakym fyzikalnim zpusobem bys to mel vysusit rychleji nez napr. flisku, pokud jsi ji mel jako svrchni vrstvu.
Bunda i fliska je z PES-u, vlakna uplne stejnym zpusobem odpuzuji vodu. Fliska ale neni zabalena ve dvou dalsich vrstvach latky, branicich volnemu odpareni toho mala vody, co tam zustalo. Izolace taky ma vetsinou (teda pokud ta izolace za neco stoji) hustejsi stavbu, vice a mensich vzduchovych kapes nez fliska - ty taky vice brani odpareni. Izolace zateplene bundy je uzavrena mezi latkami a vzduchovymi vrstvami mezi izolaci a latkou, tudiz se min a hrubeji "hybe" nez volne na tele lezici fliska - ten pohyb napomaha odpareni.

A jeste jedna vec - parkrat jsem zazil poradne zmoknuti v primaloftce (jak v zaterove, tak i bez zateru) i ve fliskach. Dest absolutne nejlepe ustala fliska z P WindPro s (tehdy jeste FCB DWR) - pod ni jsem byl naprosto suchy i po delsi prutrzi mracen uprostred pole, kdy po dvaceti minutach bylo vsude tak deset cm vody i nad kanalizacnimi sachtami na silnici, kdyz jsme uz z pole po desti dosli na kraj mesta. Nejhur dopadly primaloftky, uplne nejhur se zaterem, kdyz uz ten nezvladl mnozstvi vody. Promocil jsem se v nich cely az na kuzi.
Co se tyce nasledneho "suseni" bund/flisek, tak to dopadlo, jak jsem psal vyse - flisky uschly rychleji. Navic na rozdil od primaloftek, ve kterych vzniklo mnoho teplenych mostu z naprosto slehnute promocene izolace flisky i mokre dokazaly hrat a (P Classic) i zacit vysusovat (odvadet vlhkost od) zvlhlou - ale ne mokrou! - vrstvu pod nima.

Toto jsou moje realne zkusenosti - ale z hodne let zpatky s fliskami, ktere mely FCB DWR. Posledne roky uz mam sebou vetsinou neco proti desti. Ale ty same flisky po mnoha letech intenzivniho pouzivani, 100+ prani se stale po prani susi rychleji nez primaloftky.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Mawenzi » pon led 30, 2023 17:16

tam spis jde o to ze umela mokra bunda stale izoluje, mozna neni prijemna ale dokaze udrzet organiskus nejak funkcni, coz u flisky/mikiny spis nedocilis.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » pon led 30, 2023 17:28

apuka píše:Myslim, ze skoda reci - stejne vubec nechapes, co pisu ja i jini. Hlavne to, ze kdyz Ti vrstveni nefunguje dobre, tak v necem delas chybu.

Ty nechápeš co píšu. Že jsem zkoušel různý kombinace i na doporučení zkušených, tolik věcí za tolik peněz, myslel jsem si, že to funguje, ale pak jsem vyzkoušel metodu nevrstvení a zjistil, že vrstvení mi nefunguje /v porovnání s nevrstvením/.

Mokrou bundu vysušim líp, páč v ní víc topim a je to úplně jiná věc, jinak to funguje. Jak píše Mawe výše.
Ve vrstvení topim málo a vrstvy fungují jinak = nevytopim a nevysušim to. Když se navrstvim aby mi bylo tepleji, zas se při intenzivnějším pohybu vařim, vrstvy nezvládají takovej teplotní rozsah jako bunda, prostě všechno špatně...... A opakuju, není to blbou kombinací vrstev. Vrstvení mi prostě nefunguje. Respektive dříve jsem si myslel, že funguje, ale poznal jsem jinej styl a zjistil, že nefunguje.... A už se k němu vracet nebudu, su moc rád, že jsem se tý hrůzy zbavil
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Mawenzi » pon led 30, 2023 18:19

ja se naopak velice tesim na test da alpha tshirt a SS bundy, jestli by mi v tom kolem 0 nebylo prijemneji. Nicmene pracovni vikendy (a aktualni zraneni asi z unavy :( tomu zrovna nejsou nakloneny.

v kazdym pripade kombinace torrid a zajo power dry trika neni vubec spatna a i kdyz uz sem pocitove fakt chcipala vedrem kolem ty 0, tak telo porad bylo v nejaky snesitelny rovnovaze bez napr. total promocencyh zad nebo podpazi
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod apuka » pon led 30, 2023 18:52

Mawenzi píše:tam spis jde o to ze umela mokra bunda stale izoluje, mozna neni prijemna ale dokaze udrzet organiskus nejak funkcni, coz u flisky/mikiny spis nedocilis.
Prave ze opravdu mokra umela izolacni bunde jen s trickem ani nahodou neizoluju.

Je tam hodne tenka hranice "mokrosti" izolace - kdyz se prekona, okamzite z jeste pomerne izolujici bundy stane vodic tepla, tj. odvede veskere teplo okamzite ven. Vytvori se tepelne mosty (voda vypudi vzduchove bubliny spomezi vlaken a vyplni prostor sama, presneji zatlaci vlakna k sobe a vytvori mokrou vodivou vrstvu pres izolaci). Pred casem jsem daval priklad, jak syn a manzelka nekde v Allgauskych Alpach se dostali do tohoto stavu, kdyz si pozde oblekli goretextove bundy (mrholilo, nebylo jeste treba, ale kdyz se zrovna dostali do tezkeho a nebezpecneho zasnezeneho prudkeho svahu, na kterem se za danych podminek nedalo zastavit a prioblect se, muselo se hoodne opatrne slapat dal - stani a oblekani na miste by vyrazne zvysilo nebezpeci strhnuti laviny). No a kdyz se dostali az pod svah na bezpecnejsi misto, meli na sobe bundu, jako kdyz ji silou namacis v lavoru vody, vytahnes ji a hned obleces. Ani zater na vnejsi latce nepomohl. Odtekavajici vodu hned nahrazovala padajici. Po bundou mely vsechno durch mokre...

I pro toto jsem psal, ze lide, kteri se tak spolehaji jen na tu zateplenou bundu na to mohou jednou v krizove situaci hodne zaplatit.

Na rozdil od izolacni bundy s PL se mi toto nikdy s PTC starymi fliskama nestalo, i kdyz jsem v nich hodnekrat zmokl poradne.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » pon led 30, 2023 19:33

Nic, co je opravdu mokrý, neizoluje.
Právě jde o ten bod zlomu mokrosti, kdy oblečení ještě funguje a kdy už ne. Zateplená bunda má ten bod dále. Samozřejmě to není všespásný, to vůbec, ale proti klasickýmu vrstvení vydrží tý vody víc, než přestane fungovat. Když se tak stane, jsi v řiti, ale to jsi s libovolným oblečením, pokud nemáš náhradní na převlečení
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » pon led 30, 2023 20:43

Etheric píše: Ve zkratce: jak už psal i mike, vrstvení je oldschool z dob, kdy nebyly funkční materiály.

to vubec neni pravda - vrstveni se zacalo rozvijet zejmena prave, kdyz nastoupily funkcni materialy...
...a kdyz uz to psal mike pred tim, neni treba ho papouskovat :roll:

Etheric píše:Podobně jako kožený boty, dnes už jsou gtx, které fungují mnohem lépe, jsou lehčí, měkčí, násobně rychleji schnou.... Vývoj se tomu říká.

zase jen ta tva zkratkovita polorpavda... kozene boty, co do vydrze, jsou stale neprekonatelne... proc by se pak delaly kozene boty s GTX...?
To ze mnozi preferuji vahu a dizajn pred vydrzi, protoze je to dostupnejsi, neni jenom vec pokroku, je to alternativa...
(mohu pouzit priklad z poslachu hudby - comeback vinylovych LP, po vsech tech kazetach, CD, a MP3 atd., kdy se pri hinnbe za odstupem sumu a snadnosti ovladani a manipulace, zapomelo na prirozenost zvuku... taky to mel byt pokrok)

Etheric píše:
Že je to špatně? Špatně je především zatvrzelý, konzervativní přístup. Být takoví všichni, ještě skáčeme po stromech

Je mi te celkem lito s timhle cernobilym pristupem... Opravdu si myslsi, ze konzervativni pristup je jenom spatny? Jaky k tomu mas podklad? Neni to jen dalsi alternativa...?

Etheric píše:
Quido píše:... proc nekoukaji vsichni na jednu nejlepsi technologii obrazovky,...

První, co si představím, když někdo řekne toto, je televize..

Ale to je tvuj problem a tve videni sveta, co my s tim? A kdyz ty rikas spatny - zatvrzely - konzervativni, ja rikam zase jednosmerny, uzavreny pohled s klapakmi na ocich, mnohdy i sebestredny, nemajice sebereflexe - v mych ocich mnohem horsi, nez konzervativni, ale to je na zcela jinou debatu
:-s

Prosim vsechny, co jsou zde bez spetky tolerance, pochopeni a empatie presvedceni o te sve jednine pravde, jako tady typicky Etehric a nekdy i mike,, prezentujte to jako svuj nazor, ne jako obecnou pravdu... bude to tak pro vsechny prijatelnejsi :wink:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » pon led 30, 2023 21:24

Quido píše:jednosmerny, uzavreny pohled s klapakmi na ocich, mnohdy i sebestredny, nemajice sebereflexe

Toť tvůj omezený a zcela zcestný pohled. Ale mysli si třeba, že země je placatá, já ti to neberu..

Quido píše:vrstveni se zacalo rozvijet zejmena prave, kdyz nastoupily funkcni materialy...

Ano, s tím začal rozmach, ale to funkční bych dal do uvozovek :D I přes ten všechen rozmach, prostě pořád jiná alternativa nebyla.

Quido píše:To ze mnozi preferuji vahu a dizajn pred vydrzi, protoze je to dostupnejsi, neni jenom vec pokroku, je to alternativa...

Opět tvůj omezený pohled. Mnozí preferují syntetiku kvůli pohodlí, nikde nic nedře a nikde netlačí ohyb, je to měkký, lehký, noha z toho není tak unavená, taky se to preferuje kvůli násobně kratší době schnutí. Navíc takový boty slouží mně, ne já jim, netřeba péče, vydrží všechno, i rychlý sušení. To je pokrok mílovým skokem a je mi líto lidí, kteří to nevidí.

Quido píše:Opravdu si myslsi, ze konzervativni pristup je jenom spatny? Jaky k tomu mas podklad?

Konzervativní lidé byli ve většině případů ti největší omezení vyhrabanci, jaký jsem kdy poznal /a stále poznávám.../ Zpravidla lpí na věcech, protože se to tak dělá, protože je to zvyk a podobně, přičemž důvod proč to dělají neví. Že to je zvyk není důvod.

Quido píše:Prosim vsechny, co jsou zde bez spetky tolerance, pochopeni a empatie presvedceni o te sve jednine pravde, jako tady typicky Etehric a nekdy i mike,, prezentujte to jako svuj nazor, ne jako obecnou pravdu... bude to tak pro vsechny prijatelnejsi :wink:

Ale tohle se teda vztahuje i na tebe, často taky prezentuješ věci jako tu jedinou svatou pravdu...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » pon led 30, 2023 21:45

mike píše:
Quido píše:proc nejezdi vsichni ve stejnem jednom nejlepsim druhu auta?

Protoze jde o ruznou kvalitu ve stejne kategorii a ta se ridi treba podle ceny. Tady se bavime o dvou ruznych zpusobech oblekani,

Tady se vymlouvas - pisu o druhu auta, ne o modelu nebo typu... neni zadny jednoznacne nejlepsi druh auta, tak jako neni jednoznacne nejlepsi zpusob oblekani - tak to je...

mike píše:
Quido píše:trend jeste neni patent na pravdu a nevylucuje moznou slepou ulicku... :wink:

Jiste, ale v mem pripade byl postup opacny. Nejdriv jsem nasel lepsi zpusob a trend se objevil az pozdeji. V zacatcich bylo tezke sehnat cokoliv aspon trochu pouzitelneho.

To mi budes muset vysvetlit polopate... taky bych nejradeji na sebe hodil jeden kus obleceni a sel - ale takovy neni... a hlavne ne na vsechny situace... to ze tobe vyhovuje jedna bunda - a zustava otazka, zda se nejedna o autosugesci :twisted: - neuznamena, ze vsem dalsim bude vyhovovat totez... trend, netrend (mimochodem, znacne ovlivneny marketingem)

mike píše:
Quido píše:že je to oldschool...?

To je dano vyvojem. Vrstveni vzniklo v dobe, kdy nebyly k dispozici dobre materialy a byl to zpusob, jak se s tim srovnat. Dobre synteticke izolace a obalove materialy se objevily az pozdeji. No a setrvacnost je v tomhle pomerne velka, vsichni prodejci jen opisuji, jak spravne vrstvit a nezkuseni zakaznici se tim ridi. Ono je to pro prodejce i vyhodnejsi, na vrstveni potrebujes obleceni vic. Kdyby byl kazdy jako ja, co v zasade vystaci celou zimu se dvema kusy obleceni, ktere navic vydrzi 10+ let, kam by prisli? ;-)

tady durazne nesouhlasim - viz odpoved Etherickovi
ja napriklad vrstvim s vecmi, ktere mam bezmala 10 let (1. a 3. vrstva, jen 2., resp. stredni vrstvu menim, a to diky tomu, ze rostu, nebo ze jsem ji poskodil, ztratil a trochu i zkousim...

mike píše:
Quido píše:že je to špatně...?

Neni to spatne. Ale existuje lepsi zpusob. Vyvoj.

Proc by mel byt lepsi? Jen proto, ze vyhovuje tobe? jen proto ze je trendy...? no, no, no.... :roll: :mrgreen:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » pon led 30, 2023 22:03

@Etheric:
tvuj zpusob argumentace, zejmena o vecech, o kterych vis naprosto kulove, ale i odvrceni se od tematu, pokud ti to nehraje do karet, mi silne pripomina Babisovu retoriku - cti jakakoli dalsi diskuze s tebou je zbytecna, neb ty diskutovat neumis...

jak priklad k memu nazoru staci toto:
Etheric píše:
Quido píše:To ze mnozi preferuji vahu a dizajn pred vydrzi, protoze je to dostupnejsi, neni jenom vec pokroku, je to alternativa...

Opět tvůj omezený pohled. Mnozí preferují syntetiku kvůli pohodlí, nikde nic nedře a nikde netlačí ohyb, je to měkký, lehký, noha z toho není tak unavená, taky se to preferuje kvůli násobně kratší době schnutí. Navíc takový boty slouží mně, ne já jim, netřeba péče, vydrží všechno, i rychlý sušení. To je pokrok mílovým skokem a je mi líto lidí, kteří to nevidí.

jedina nesporna pravda je o tom schnuti - a proto jsi to asi musel opakovat dvakrat po sobe - vse ostatni je pripad od pripadu... a je to hodne srovnatelne s tim "pokrokem", jaky jsem zminil o poslechu hudby...

omezenost - dalsi pojem, ketry jsi nepochopil - je neprijeti jineho nazoru, ne byt konzervativni, nebo pokrokovy...
:sorac: za OT - a pokud se budeme bavit o botach, tak na to je jine vlakno
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon led 30, 2023 23:34

apuka píše:Nevim, jestli sis vsiml, ze sice jste s mikem zdanlive na stejne strane barikady, ale Ty bojujes za neco uplne jineho nez on a naopak vlastne obhajujes to, proti cemu on bojuje.

Barikady stavis ty a bojujes taky jen ty. Jinak bychom se tu normalne bavili. Co se obvykle i deje, nez prijdes a vypustis sem sve slovni prujmy.

Diky za nahled do tveho zpusobu mysleni, bylo mi to jasne uz driv, ale takhle napsane je to lepsi. Bohuzel mas zrejme pocit, ze si v ramci sveho boje muzes vymyslet a psat absurdni kraviny. Driv jsem mel potrebu na to reagovat, aby to tu neviselo bez korekce, ale dosel jsem k tomu, ze je to kontraproduktivni a ze uz te lidi snad znaji natolik, aby se tim nenechali zmast. Takze smula, ja uz na ty blbosti vyse reagovat nebudu.

Quido píše:Tady se vymlouvas - pisu o druhu auta, ne o modelu nebo typu... neni zadny jednoznacne nejlepsi druh auta, tak jako neni jednoznacne nejlepsi zpusob oblekani - tak to je...

Nejsem si jisty, co myslis druhem auta. Jde mi o rozdil v ramci jedne kategorie proti rozdilu mezi ruznyma kategoriema.

Quido píše:To mi budes muset vysvetlit polopate... taky bych nejradeji na sebe hodil jeden kus obleceni a sel - ale takovy neni... a hlavne ne na vsechny situace... to ze tobe vyhovuje jedna bunda - a zustava otazka, zda se nejedna o autosugesci

To by musela byt fakt dobra autosugesce :twisted: Ze by prekonala i prochladnuti nebo zmrznuti.

Pisu to opakovane. Temer celou zimu si vystacim se stejnym zpusobem oblekani, tricko + zateplena bunda. Tricka ovsem menim podle teploty, rekneme ze pres 5 C tenke z kratkym, do -10 stredni s dlouhym a nize silnejsi s dlouhym. Bund mam taky vic, stridam je podle potreby. Na sneznice si beru dobre prodysnou primaloftku, ktera ovsem ztratila cast vetruodolnosti, coz je v silnejsim vetru problem (zrovna se chystam s tim neco udelat). Na vychazky okolo Prahy vetruodolnou, ale hur prodysnou verzi, na tohle je v pohode, poceni na sneznicich by nedala. No ted nove zkousim Torrid, ktery mi vychazi nejlip jako nahrada perovky na alpske vylety. Je pouzitelny i misto primaloftek vyse, od podzimu to zkousim, ale ty primaloftky jsou furt o neco lepsi.

Pointa ovsem je, ze se rano oblecu a uz to do vecera nemusim resit. V naproste vetsine pripadu, vyjimecne se stane, ze dole je tak teplo, ze si na vystup radej vezmu vetrovku. Typicky Jizerky, kdy je dole uz jaro a nahore zima. Pripadne kdyz pres den sviti slunce nahore tak, ze je taky vetrovka lepsi, to je uz hodne vyjimecne. Jeste vyjimecnejsi je opacny pripad, ze je mi kosa, na to mam tenke merino s kratkym, ktere pouziju jako stredni vrstvu. Uz se to nestalo roky. Par pripadu za 15 let bylo, ale spocital bych je na prstech a vzdycky slo o to, ze jsem byl v nejake vetsi fyzicke nepohode.

Jinymi slovy, zpusob oblekani se nemeni, ale neni to dogma, vyjimky existuji.

Quido píše:ja napriklad vrstvim s vecmi, ktere mam bezmala 10 let (1. a 3. vrstva, jen 2., resp. stredni vrstvu menim, a to diky tomu, ze rostu, nebo ze jsem ji poskodil, ztratil a trochu i zkousim...

A? Vrstveni jsem zaznamenal uz pred 30 lety a zcela jiste je starsi. Zateplene bundy na outdoor se objevily tak pred 15 a trend ke zmene zacal mozna pred 10 lety, vyraznejsi je tak poslednich 5.

Zateplene bundy se driv pouzivaly spis na lyzovani, protoze tam jsou vyhody jeste jasnejsi a vrstveni je jen pro masochisty.

Quido píše:Proc by mel byt lepsi? Jen proto, ze vyhovuje tobe? jen proto ze je trendy...?

Protoze lip funguje. Zamenujes pricinu a nasledek. Trend by se neobjevil, kdyby lidi nezjistili, ze je to lepsi.

Na zaver dodam prihodu z prosincovych Dolomit, co uz jsem psal. Zrakvil jsem se tam kamennem firnu, se kterym se nepocital. Kdyz jsem spadnul, mel jsem na sobe vetrovku, protoze jsem prisel z jizniho svahu, kde to bylo na tricko s kratkym a uz jsem se nestihl prevlect. Ital, co mi pak se volat vrtulnik, sel ze severu. Hrde mi ukazoval svou lehkou zateplenou bundu, ze takhle se tam ted (2016) lidi oblekaji a ze bych mel taky. Na to jsem vytahnul z baglu svou primaloftku, coz mi pochvalil :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon led 30, 2023 23:43

Jeste napisu, jak jsem prisel k prvni primaloftce. Myslim zacatkem roku 2007, byl jsem na sluzebce v USA a zasel jsem do Rei v Seattlu, coz byl docela velky barak plny veci, ktere jsem tenkrat videl poprve. Koupil jsem si tam prvni dehydrovane jidlo, titanovy esus a BD rukavice, ktere pouzivam dodnes. Pak jsem si prohlizel bundy, do oka mi padla primaloftka, tehdy prvni a jedina, co tam byla. Oblekl jsem ji a rekl si, jo, to je ono a zrovna v ni odesel.

Predtim jsem chodil v lyzarske bunde, coz nebylo spatne, ale tahle byla lepsi. Lehci, skladnejsi, mekci... proste to bylo presne to, co jsem chtel a nevedel o tom :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod mike » pon led 30, 2023 23:58

Mawenzi píše:tam spis jde o to ze umela mokra bunda stale izoluje, mozna neni prijemna ale dokaze udrzet organiskus nejak funkcni, coz u flisky/mikiny spis nedocilis.

Bingo. Navic umi celkem rychle uschnout, coz je dano tim, ze cloveku v ni neni zima a topi. Viz ma prihoda s Torridem z predminuleho tydne.

Mawenzi píše:v kazdym pripade kombinace torrid a zajo power dry trika neni vubec spatna a i kdyz uz sem pocitove fakt chcipala vedrem kolem ty 0, tak telo porad bylo v nejaky snesitelny rovnovaze bez napr. total promocencyh zad nebo podpazi

To je fajn. To PowerDry triko je nejspis spravny material, jen starsi verze a strih. Tak to holt budes nosit pri nizsich teplotach, kdyz to mas takhle posunute. Ja fakt nemam ve stejne kombinaci problem ani v +5. A to pry nadstandardne topim :D
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » úte led 31, 2023 5:35

Quido píše:jedina nesporna pravda je o tom schnuti

Jsi holt omezený člověk, který nevidí za roh :roll: Nebyl /nejsi/ ty náhodou soudruh učitel? :twisted:

Quido píše:tvuj zpusob argumentace, zejmena o vecech, o kterych vis naprosto kulove...

Aha, já to používám pravidelně 10 let, ale vim o tom kulový :roll: ... Holt jak píšu o odstavec výše...

Quido píše: (mimochodem, znacne ovlivneny marketingem)

Fakt? Kde marketing tlačí nevrstvení? Já vidím a čtu opak, všude se tlačí vrstvení.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Quido » úte led 31, 2023 7:29

@Etheric:
...ze neco popuivas X let je dukaz, ze o tom neco vis?
:roll:
jak jsem uz psal - diskuze s tebou je marna... vis presnejaky kdo je omezenec, alesam se do zrcadla podivat neumis... nic noveho, s takovyma lidma ten pokrok potom vypada, jak vypada :mrgreen:

no nic =;

@mike:
zacinas trochu apukovatet - napr. o tom, ze 10 let vrstvim, jsem reagoval na neco zcela jineho - tematicky - a kontext jsem uvedl... :rolleyes:
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » úte led 31, 2023 7:38

Quido píše:ze neco popuivas X let je dukaz, ze o tom neco vis?
:roll:

Jsi opravdu tak vylízanej, nebo jen trollíš? Za 10 let zjistíš, jak co funguje, to je dost dlouhá doba. Obzvláště pokud danou věc používáš v každém roce déle než jeho polovinu.
S takovými lidmi jako jsi ty ten svět vypadá, jak vypadá :vom:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » úte led 31, 2023 8:28

Svou první primaloftku jsem si koupil ve Španělsku v r 2013 na doporučení prodavače, řekl jsem mu, že potřebuju bundu, která to zvládne a ukázal jsem směrem ven. On vypadal, že ví, o čem mluví a já rád zkouším nový věci a hledám funkčnější řešení, tak jsem ju koupil. Taky byla jediná na krámě, stála 169 Eur. Byla polovina ledna, +4 stupně a fučelo od moře vzdáleného několik stovek metrů. Venku jsem okamžitě věděl, že ten chlap v obchodě nekecal. V tý bundě jsem pak strávil všechen čas až do pozdního jara, než se oteplilo. Jednou za cca 3 týdny jsem ju u někoho vypral a vysušil, celou dobu jsem nepotřeboval jinou vrstvu. Jak se oteplilo, nechal jsem si ju v úschově ve zkušebně místní kapely, na podzim si ju vyzvedl a zas používal k plný spokojenosti.
Od této zkušenosti ze Španělska už prostě jinou vrstvu nechcu, velice se mi to tam osvědčilo a úplně stejně skvěle to funguje i tady :)
Vydržela mi 6 let, říkal jsem jí modrej zázrak, odešla prošoupáním na mnoha místech, kdy ten materiál byl už na velkých plochách tak zeslaben, že nemělo smysl záplatovat. Žádná jiná bunda mi nevydržela tolik, všechno ostatní jsem plně prošoupal za 2(Tilak) až 5(Zajo) let. Bohužel netuším, co to bylo za značku, ta byla jen na ceduli, kterou jsem ustříhl. Ale byla to podobná bunda /materiál i střih/ jako ta Houdini Dunfri, jen ta izolace byla tlustší, tenkrát byl ten PL jinej.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Pomoc s výběrem - zateplená bunda

Příspěvekod LukH » úte led 31, 2023 10:57

Ahojte, prosím o pomoc s výběrem.
Určení bundy - ne na topení do kopce, ale jako svrchní vrstva na kopci, z kopce nebo po hřebenu a v neposlední řadě taky mimo hory - na normální nošení (trochu civilnější vzhled). Takže spíš mimo topící pohyb a klidně do sněžení/sněhopršení.

V hledáčku uvízly:
La Sportiva Mythic Primaloft jacket men
Montane Icarus Micro Jacket
Montane Icarus Jacket
Montace Ground Control Jacket
Tilak Ketil man
Rab Cirrus Alpine Jacket

Některé už možná sehnat nejdou, mám L/XL.

Co myslíte, kterou z výčtu a kterou mimo výčet v podobné cenovce.

Díky moc.
LukH
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 25, 2018 18:49

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » úte led 31, 2023 12:40

Pomůžeme rádi, ale musíš poskytnout víc informací.
Svoji termoregulaci považuješ za normální, nebo jsi zmrzlík či mrož?
Pro popsané použití každopádně nedoporučuju bundy s rozdílnou izolací, např 100g tělo, 60g rukávy. Jelikož v tom nebudeš akčně valit, bude ti kosa. Takže hledat bundu, která má všude stejnou izolaci. Zaměř se i na zpracování, aby neměla zbytečně mnoho švů.
Izolaci zvol podle toho, jak moc zimomřivý jsi. Někomu stačí 80g/m, jinej pro ty stejný podmínky potřebuje 100g, další 120, ale jsou i tací, kteří potřebují více nebo méně.
Takže co tvá termoregulace? Stejně to budeš muset vyzkoušet, pokud s tím nemáš zkušenosti. Jinak nezjistíš, kolik izolace potřebuješ
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod LukH » úte led 31, 2023 13:04

No při aktivitě hajcuju jak elektrárna a potím se jak hovado. To chodím relativně polehku. V klidu/mírné aktivitě jsem asi průměr, ale vždy je pro mě jednodušší přidat vrstvu při zimě než nějak řešit vedro.
Bunda se stejnou izolací všude souhlas, já jsem teda trochu úchyl na horko kolem zápěstí, nějaká těsnější manžeta není úplně pro mě.
Ty švy - tomu rozumím, mám je tam proto, že bundu chci používat i mimo hory - no a tam se mi zkrátka taková bunda víc líbí :)
LukH
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 25, 2018 18:49

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » úte led 31, 2023 13:24

Pak si vyzkoušej různý tloušťky izolace a vyber, co je pro tebe nejlepší. S tím ti nikdo nemůže pomoci, to musíš na vlastní kůži, jestli ti stačí 60g, nebo potřebuješ 100.
Těsnou manžetu můžeš nastříhnout, nebo je-li rukáv dost dlouhý, nechat přešít. Pokud tedy nenajdeš přímo bundu s rukávy, který ti už z výroby vyhovují. Tohle jsou maličkosti, na koleni napravitelný ;)
S těmi švy to není zas až tak horký, pokud jich tedy není až zbytečně moc, což dle mého názoru třeba Rab Cirrus Alpine má těch švů už zbytečně moc, holt ta konstrukce "buřtíky". Hlavně na takový bundě je pak hodně studených míst, což může být problém, záleží opět na tvém těle. Někdo při chůzi topí jak magor a stejně topí i po zastavení, jiný topí při chůzi jak magor a po zastavení je z nej okamžitě kus ledu... Pro případ číslo 2 platí, čím méně švů, tím lépe. Ono ale obecně, čím jednodušší konstrukce, tím lepší. Kde není šev, nemůže se nic párat.

Jinak - oblečení na outdoor se vybírá podle funkčnosti, nikoliv dle vzhledu
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Kjuba » úte led 31, 2023 13:59

Etheric píše:Jsi opravdu tak vylízanej, nebo jen trollíš?


Pokud tady hodláš dál vystupovat tímto způsobem, zvaž prosím, jestli je Tvoje přítomnost zde nutná.

Diskuze by si měla zachovat alespoň elementární úroveň slušnosti. Tímto způsobem vyjadřování druhého těžko ohromíš nebo urazíš. Jediné, čeho docílíš, je tak maximálně to, že za "vylizanýho" budeš považován Ty sám.

Jinak takhle sprostě se klidně bavit můžeš. Ale ne na internetu. Ale jedině a pouze z očí do očí. Protože v tom případě riskuješ, že dostaneš přes tlamu. Tam mi to pak smysl dává.

Současně prosím mody, aby trochu "přitlačili na pilu". Poslední dobou se to tady nějak moc hrotí.

Díky a přeji všem chladnou hlavu.

Kjuba
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pomoc s výběrem - zateplená bunda

Příspěvekod ret255 » úte led 31, 2023 14:08

LukH píše:V hledáčku uvízly:
La Sportiva Mythic Primaloft jacket men
Montane Icarus Micro Jacket
Montane Icarus Jacket
Montace Ground Control Jacket
Tilak Ketil man
Rab Cirrus Alpine Jacket

Takze, LaS Mythic, moze byt, sice ma to striedanie hrubky izolacie ale na aktivny pohyb by mohla byt, na urcitych partiach ma 100g siver, takze mohla by stacit aj na postavanie, plus mohla by byt vdaka tym zonam aj na pohyb do kopca a aj z kopca.. Pri LaS si treba dat pozor, ze velkostne su posunuty, co je L je v skutocnosti M a co je XL je velkostne L.

Montane Icarus, micro je slaba izolacne a Icarus jacket je tazka 605g, ak maju obe ten isty zvrchny material, tak budu nadmieru tazke vdaka zvrchnej vrstve a navyse ten material vyzera, ze vobec nedycha, mal som ju doma vyskusal a vratil.

Ground control je uz taka teplejsia budna od montane ale preco nie. S odvodom potu to moze byt uz otazne.

Tilak ketil vyzera byt na take vyslapy hore a zoslapy dole tiez ok, na postavanie na vrchu mozno trocha menej izolacie, ale mala by to byt obdoba epic jacket(ktora je bez kapuce) ale izolacia je rovnaka a aj zvrchny material, tu si tu tiez pochvaluju, tak zvaz aj tu Epic jacket od highpoint, aktualne maju dokonca 30% zlavu, ta vyzera aj civilnejsie.

Ta Rab Cirrus vyzera tiez pouzitelne, ta by mohla byt tiez ok, zvrchny material je quantum, ten pertex air byva lepsi, ale mam ho na yungay a vzhladom na 100g apexu my to neprekaza.

A tu sa este dostavame k poslednemu tipu, yungay od DA, tento rok vymenli zvrchny material za pertex air, takze aj ta by prichadzala do uvahy so 100g climashield apexu.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod Etheric » úte led 31, 2023 14:16

@Kjuba: Děkuji, sám s tím souzním. Myslíš, že se chcu hádat? Ne, nechcu. Ale když tu někdo do mě šije jako Quido, co mám asi dělat.. Promiň, že neumím jako Fenri "kultivovaně" a "slušně", avšak pořád v skrytu odporně sprostě, urážet oponenty...
Šikovně a záměrně skryté urážky nevadí, zato ty otevřené a neskrývané ano? Však je to jedno a to stejný...... Navíc já si s tím nezačal. Nebýt Quida a jeho narážek, nic z toho by nevzniklo.
Když něco používáš intenzivně 10 let a někdo ti napíše, že to neznamená, že o tom neco víš, je to fakt na pováženou. Tohle je prostě trolling. Za 10 let používání na tý věci poznáš první poslední..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Zateplene bundy, perove i synteticke

Příspěvekod LukH » úte led 31, 2023 15:51

ret255
Díky moc, pěkně jsi to rozebral.
Ten Yungay myslíš lepší volba než ty lepší z výčtu?
LukH
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 25, 2018 18:49

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení

cron