Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Vexo » pát pro 2, 2022 14:22

Jenze telo se chova jinak pri postavani a chuzi/behu, jak rikam, me to venku pred domem studilo a pri chuzi je to ok (mam pod tim triko)
Vexo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 485
Registrován: pát zář 25, 2020 20:55

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod ret255 » pát pro 2, 2022 18:47

Pred par dnami mi prislo to DA alpha tshirt a zaujimave triko, pekne spracovane, v XL je mi viac menej tak akurat, zmesti sa mi pod to aj ten santini natelnik a tak by sa to dalo pouzivat aj ako kombo, ale...

tie panely na lopatkach su akoze dost velke, tie male pruzky toho grafenu pod pazami by nevadlli, viem si predstavit, ze by mohli aj dobre odvadzat ten pot ale v podstate cela zadna cast chrbta az na ten tenky pasik alphy na chrbte je ten tenky grafen, celkom pekne sa vyhrali s tym strihom a tymi bocnymi panelami, a aj to sitie toho spoja na rukavoch je tak zaujimavo spravene, ze sa to tak zataca do diagonaly cez rukavy aby to nedrhlo na boku, co kvitujem.

Ale obavam sa, ze ten grafen bude skor chladit ako hriat, mozno pod zateplenou bundou by to nevadilo, ale keby som to nosil iba pod ss, tak neviem.

Dlzkovo rukavy su mozno trochu dlhsie s tym otvorom na palec, ale nic strasne a na dlzku som si myslel, ze bude az moc dlhe a je uplne v pohode, ten brubeck, alebo brynje su o dost dlhsie, ale ja meriam 192cm, tak mozno preto.

Este zvazujem, dohodol som si termin u svadleny, ze by mi zuzila tu senchi wren hoody, ak by sa to dalo, tak si radsej necham tu senchi a toto triko vratim, lebo ta senchi je super, az na to ze je o min jedno cislo vecsia, ak nie dve. Len musela by ju zuzit v trupe, aj kapuci, ak sa to bude dat a mozno aj v rukavoch.

Etheric píše:Ten vodivej grafen je právě v oblasti, která je u mě dost citlivá na chlad. Z toho pak bolí záda raz dva

Ved prave, chlad na tie ramená to je skôr na chorobu. Ten grafen vyzera, ze je fakt dost teplovodivy.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod oodoow » ned pro 4, 2022 23:16

Tak jsem měl přes týden asi něco jako anginu, bolest hlavy a krku a pořád zima i v noci na pátek přikrytej spacákem s limitem -18C.
Bylo mi prostě dost blbě a už jsem byl smířený s tím, že Pražskou stovku odpískám, ale nakonec se mi v pátek ráno udělalo trochu líp, tak jsem si řekl, že to zkusím.

Celé jsem to šel/běžel v Rab Alpha Direct, což byl ideál vzhledem k podmínkám venku i těm uvnitř mě.
Od páteční půlnoci do neděle do dvou do rána se teplota různě pohybovala chvílemi bylo pod nulou a sněžilo a jindy zas nad nulou a lehce poprchalo. Do toho vítr a někdy mlha, že by se dala krájet. Kdybych byl fit, byla by to na tuhle akci příliš teplá bunda, ale tentokrát se dala teplota skvěle uregulovat hlavním zipem + vyhrnutím rukávů. Druhou noc, když už je člověk vyčerpaný a tělo netopí, jsem byl opravdu rád, že jsem si ji vzal. Když se zapne hlavní zip a nandá kapuce je z toho úplně jiná bunda, která opravdu zahřeje.
Doufám, že až doslouží, bude na trhu aspoň trochu důstojná náhrada a nedopadne to jako s Furtech bundou, která dosloužila a náhrada neexistuje.
No, dneska nemůžu mluvit, jenom tak potichu chroptím, ale myslím, že to stálo za to. :twisted:
Foto s Rab Alpha Direct ve větracím módu.

Jo a trochu OT: Na rukou jsem měl Montane Prism Glove. Asi 50g váha, zabalit se dají do malinkého balíčku, ale opravdu zahřejí a to i když jsou vlhké. Můžu doporučit.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod apuka » pon pro 5, 2022 14:57

Maly report z pouziti Marmot Alpha (120g) v sobotu v MF (Vratna - Stoh - Stefanova).

Slapal jsem v ni celou dobu, nejdrive na Grun a Poludnovy grun pouze tato bunda, na hrebeni jsem si na to dal jeste Rab Vapor Rise. Teplota mohla byt tak -2, -3 stupne na hrebeni, dole v udoli tesne nad nulou, tak +1-2 stupne. Az po hreben skoro zadny vanek, na hrebeni fucelo. Z PG az na Stohove sedlo tak nejak "normalne", odhadem tak do 45-55 km/h, cestou na Stoh az na konec "lesiku" trochu vic, nad nim az po Stoh tak 65-75 km/h, obcas v narazu i kolem 90 km/h, to nas trochu necekane "vychylilo ze smeru", ale bylo to jen vyjimecne, snad dvakrat-trikrat. Na vrcholu foukalo dost, tam odhadem kolem 80 km/h ale bez prestani, jen se stridalo, jednou z jednoho udoli, potom z druheho. Proste museli jsme sejit fotit Tatry kousek dolu smerem na Medziholie, kde byla "kapsa" jen s velice mirnym vetrem. Na hrebeni jeste trochu fucelo, ale od lesa dal uz to bylo dobre.

Na chrbatu Stohu v tom vetru a potom i na vrchole uz jsem byl hodne na spodni hranici (nekdy pod ni) tepelneho komfortu, i kdyz slapani do kopce zahrivalo. Byla mi ale zima na zada kolem batohu i na ruce. Proste Microlight na bunde Marmot a P Equilibrum na Vapor Rise dokopy propustili prilis moc vetru. (Jako perlicka - na nohy mi zima nebyla, SS kalhoty slouzily dobre, krome jedineho mista - mezi pulkami. Normalni mi byla kosa kolem "diry na zadku" :-)) Nastesti potom smerem dolu v mensim az skoro zadnem vetru jsem se zase dostal na "normal".

Ze Stefanove jsem jel pro auto k lanovce (chtel jsem busem, ale dobri lide me tam odvezli). Kdyz jsem se vratil, cekal jsem jeste hodinu a pul na manzelku (ta si jeste vyslapla na Rozsutec). Celou dobu bylo vsude dole +1. Jak auto vychladlo, v tom obleceni jsem rychle zacal klepat kosu. Oblekl jsem si na to jeste primaloftovy svetr (stary PL One 80g/m2), ale i tak mi byla zima na cely trup. Po case jsem se sel projit po dedine, ale moc me to nezahralo. A kdyz uz jsem se trochu zacal citit tepleji, tak po zastaveni do par jednotek minut bylo teplo zase pryc. Opakuji, mel jse bundu se 120g PA, na tom Rab Vapor Rise a na vrchu jeste svetr s PL One 80g, pod tim vsim bambusove triko s dlouhym 190 g/m2 a bavlnene tilko (pro hnidopichy - vsechno bylo suche). Tj. nekdo by rekl, ze by v tom zdechnul horkem snad i na Sibiri.

Takze bacha - ta Alpha na delsi stani opravdu neni vhodna! Kdy to milarepa testovala, ze tam stal na vrchole 10 min, OK, ale to neni test, jak hreje pri delsi zastavce. Hlavne pokud jeho svaly jeste generuji teplo i po zastaveni, tak po deseti minutach jeste stale bude mit dost tepla pod bundou (samozrejme, pokud nefouka vitr, ktery by latku profoukl).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Vexo » pon pro 5, 2022 22:09

oodoow píše:Celé jsem to šel/běžel v Rab Alpha Direct.
mazec.. ta bunda vypada docela velika, sedi tesne nebo je tam rezerva?

apuka píše:Jak auto vychladlo, v tom obleceni jsem rychle zacal klepat kosu.

To vypada jako vnitrni zima nascitana za celou dobu, to je pak tezky se zahrat... jeste navic kdyz se clovek rozsedi v teple, telo se prepne do regeneracniho modu a netopi.
Vexo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 485
Registrován: pát zář 25, 2020 20:55

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod mike » pon pro 5, 2022 23:10

oodoow píše:Jo a trochu OT: Na rukou jsem měl Montane Prism Glove. Asi 50g váha, zabalit se dají do malinkého balíčku, ale opravdu zahřejí a to i když jsou vlhké. Můžu doporučit.

Muzes je prosim hodit na vahu? Nasel jsem cisla v docela velkem rozmezi (46 - 63 g). Pridej svou velikost.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod ret255 » pon pro 5, 2022 23:32

apuka píše:Takze bacha - ta Alpha na delsi stani opravdu neni vhodna!
Si to siel preistotu overit, ci nahodou to nie je inak :)

Ale aj ja ked som ju mal, tak som si viac krat overoval ako to je a zakazdym som dospel k zaveru, ze ked sa v tom nehybes, tak je ti v tom zima a teplo je ti v tom vtedy, ked sa hybes a ze dost, a niekedy az prekvapivo teplo a citis sa vtedy aj komfortne lebo to dobre reguluje teplotu a neprehrievas sa v tom, teda vlasnosti alphy, pre ktore si ju ludia kupuju.

To ze moze mat niekto viac svalovej hmoty a menej tuku sa tiez nevylucuje, ze ked v nej zastavi tak mu moze byt v nej na par minut teplo, no nema to tak kazdy, hlavne nie ten co nie je tak osvalnateny.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Mawenzi » úte pro 6, 2022 5:38

ja mam hodne tuku a malo svalu a zastavka cca do 20 minut je uplne OK pro me.

jinak me prijde, ze treba ta rab alpha flash na postavani a nehybani funguje treba podobne jak rab nexus, naopak prave pri nehybani v miste, kde je teplo (bez vetru) ale me teplo neni, se v ni zahreju vyrazne rychleji nez v jine mikine.

zrovna mod "dojdu po vylete dom, telo se prepne a najednou su zmrzla nebo i v kombinaci s mirnou zimnici" se v alpha mikine zahreju treba do 15minut a citim, jak mi je teplo a jak hreje.

paradoxne i na spani mi prisla fakt skvela, ani sem nepouzila perovku (cca 3°c jsou pro me v LL 400 na perovku).

takze netvrdim, ze pri hodinovym stani na kopci v ni bude stejne dobre jako v nejake "flisove" mikine, ale tragicky to nevidim.

dneska sem si vzala do prace DA alpha tshirt a o tech panelech nevim.

- uvedomila jsem si ale, ze vy to mozna nosite na holy telo, ja to mam na tilku (fakt nebudu mit pod napul pruhlednou veci jen podprdu), takze vlastne dnes test na tilku se sirokymi raminky (bambus) se na lopatkach (ke krku) kreje ze 60% s grafenovymi panely. budu v ni (pod bundou) dnes travit nejakou cast venku.

zitra zkusim tilko se spagetovymi raminky, kdy budu mit horni cast zad prakticky holou.

- protoze mam na zimu spis ty mammut selun trika, ktery maji hodne plna zada a sou to spis trika bez rukavu nez tilka, zrejme me to nijak trapit nebude, ale vyzkousim to DA triko i na tilka.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Mawenzi » stř pro 7, 2022 6:46

vcera venku OK na bezny chozeni po meste, zadnej vylet. dnes mam spagetova ranibka a celej vrsek zad a ramena holy a jeste mam nejaky pobihani po meste, ale cesta do prace OK.

ty panely proste budou silne individualni zalezitost, nebo to bude poznat az fakt pri zatezi
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Etheric » stř pro 7, 2022 6:57

Mawenzi píše:nebo to bude poznat az fakt pri zatezi

Nebo je to poznat až po delším čase venku..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Mawenzi » stř pro 7, 2022 7:17

pokud sou 2h malo, tak muzu na vylete byt prekvapena, ale asi si uplne nemyslim, kdyz podle apuky staci i minuta, ze 2h je nedostatecnej test.

nicmene psala sem, ze ten rozdil pak pri zatezi (pod krosnou do kopca) v pocitu byt muze ale to ted nemam jak zjistit.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Etheric » stř pro 7, 2022 7:49

Minuta nestačí. 2h je taky něco jinýho, než být vystaven chladu celej den. Obzvláště když budeš venku spát. Prostě furt v chladu, úplně jiná situace, než ty tvoje 2h.
Uvidíš až vyzkoušíš
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Mawenzi » stř pro 7, 2022 9:09

pointa byla nezkouset grafenovy panely doma v teple ale venku v chladu alepson na chvili.

na to je 2h test dostatecnej. zrejme mi nebudou vadit ani na vylete. v sobotu to vyzkousim.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod irem » stř pro 14, 2022 8:16

@oodoow Diky za skvely tip na rukavice :)

Pokracovani tady. mike
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 263
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod apuka » stř pro 14, 2022 8:47

Etheric píše:Minuta nestačí. 2h je taky něco jinýho, než být vystaven chladu celej den.

Mawenzi píše:pointa byla nezkouset grafenovy panely doma v teple ale venku v chladu alepson na chvili.
Bohate to staci na to, aby clovek zjistil, jestli s tim nema nejaky zasadny "akutni" problem. Viz mne - mne stacilo to jen oblect a uz jsem pri pokojove teplote citil, jak na to reaguje moje telo, cimz bylo jasne, ze ja to nosit nemohu. Z toho meho "testu" ostatni mohou vzit pouze to, ze grafenove panely opravdu odvadi teplo vyrazne vice nez derava PA. Resp. ony odvadi teplo, PA ji castecne "drzi na miste" a bude velky rozdil mezi nimi. Jak to kdo snese "okamzite", je individualni - pro nekoho jako ja je to doslova "smrtici", pro nekoho vitane.

Co to zpusobi pri opakovanem celodennim noseni ("byt vystaven chladu") se zjisti az za dlouho, dokonce vetsinou az kdyz pripadny problem nikdo nebude prisuzovat, klidne za desitky let. Bohuzel, v tomto smeru neni zadny algoritmus, jak zjistit, ze komu to pozdeji zpusobi problem a kdo bude v pohode cely svuj zivot.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod ret255 » stř pro 14, 2022 21:46

Mal som to DA triko tiez iba doma na vyskusanie a nebyt tych dlhych pasov za lopatkami tak niet co vytknut, mozno este aj keby tam boli, ale iba z vrchnej strany tych ramien, ale ono to to slo cez cely chrbat az pod pazuchy.
Spracovanie je ale top noch, ako byva u DA zvykom.

Mozno pre niekoho co mu to vyslovene nevadi to bude super triko, no davat to cez viac nez tretinu chrbta..., ale mozno to bolo urcene pre tych co stale chodia s krosnou a ja som ich nepochopil, tak potom este nech dorobia druhu verziu aj pre tych bez krosien, a bude vsetko ok.
Pod pazuchami mi ten grafen prisiel ako plus, ale nemam to vyskusane v terene, no moze to dobre sat a aj odvadzat pot, takze mozno pod pazuchami by to mohlo byt, neviem vexo by mohol dat nejaky postreh ako mu to funguje aj teraz pri chladnejsich podmienkach a ci to nosi aj pod zateplenu bundou, lebo on spominal ze to pouziva na bajk.

Mawenzi píše:v sobotu to vyzkousim.
Vyskusane?
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Etheric » stř pro 14, 2022 21:53

ret255 píše:tak potom este nech dorobia druhu verziu aj pre tych bez krosien, a bude vsetko ok.

Tak jim napiš. Že je někde problém nemusí vědět, pokud je na něj nikdo neupozorní.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod ret255 » čtv pro 15, 2022 22:38

Na to nie som moc kompetentny, kedze som ho skusal len doma a nie v terene, este by to chcelo nejake zhodnotenie od niekoho kto ho naozaj pouziva. Mozno pod krosnou funguje dobre...

Samozrejme podnet mozem napisat, ci by mohli spravit aj bez tych panelov a trebars aj s kapucou(ako ten ich dragon), alebo nejakym vyssim golierom.
Tiez ta latka na rukavoch a u spodku by tiez stalo na zhodnotenie, prislo mi toho trosku viac, ze ci by nestacil iba nejaky ten tenky sponovaci gumickovy lem.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod dkay » čtv pro 15, 2022 22:39

apuka píše:Tak jsem si prinesl domu z 4campingu to DA Alpha triko. Hm, zitra jde zpet...


Já jsem konečně provedl zátěžový test a poskytnu recenzi z opačného názorového spektra :)

Denní doba: 6 ráno
Trasa: moje oblíbená Krásná - Lysá po žluté
Povrch: Hromady sněhu, vychozená trasa ale do velmi úzkého koridoru, blíže u vrcholu místy zavátého po kolena bo tam přede mnou nějakou dobu vzhledem k počasí asi nikdo nešel. Od Malchoru samozřejmě už dálnice.
Tempo: 589 Vm/h (hodina a půl na vrchol)
Počasí: dole -7 a vítr že už o něm člověk celkem ví a poryvy shazují sníh z větví (předpověď byla tuším něco kolem 20 - 30 km/h), nahoře -11 a nárazy kolem 60 km/h
Outfit: Direct Alpine PA triko a archivní 2012-2014? Mammut Aenergy - jde o skitouringovou (ultra- :lol: )hybridní nemembránovou softshellku, která kombinuje jednu z nejlehčích variant mammutího Softechu (tenké a lehké jak uschlý list) s velmi tenkým mikrofleecem na předku a naopak na zádech je pouze ten mikrofleece. Rukávy pak prozměnu jsou pouze z toho softechu bez podšívky, akorát spodek rukávů od podpaží je prozměnu jen z toho mikrofleecu... :D Jo, já vim, psycho design. Zásadní je, že všechny ty materiály spojuje obrovská prodyšnost a krutopřísná efektivita v odvádění vlhkosti na vrchní vrstvu. Vytkl bych ji snad jen to že ten fleece na zádech zasahuje možná až moc do boku.
Batoh: Deuter Futura 32, tzn. relativně ventilovaná záda

Nejdřív bych se vypořádal s tím tématem těch grafenových panelů na DA PA a to tak že jsem úplně zapomněl že tam jsou, vůbec jsem je neřešil - v terénu je to prostě totální non-issue.

No a jinak nezbývá než konstatovat že PA nošená přímo na kůži je nejefektivnější baselayer co jsem kdy vyzkoušel... :prayer: Když jsem vylezl nahoru, sundal jsem bundu a PA triko bylo skoro suché, vnitřní strana softshellky taky a na jejím povrchu byla taková ta krusta ze zmrzlé vlhkosti. Protože jsem měl v plánu tam chvíli pofotit a věděl jsem že cestou dolu se tolik nezahřeju, nahodil jsem na PA další kuriozní kousek z mammutí historie - tecnostretch fleece (s jemným vroubkováním zevnitř) Yukon s integrovanou skorokuklou a na to zpět tu "zmrzlou" bundu. Cesta dolů byla v naprostém komfortu. Dole jediné místo kde se vyskytovalo nějaké množství vlhkosti o kterém má smysl mluvit byl opět svršek té bundy.

Prostě to funguje. PA už se na trhu etabloval dost a baselayery jsou naprosto logickým krokem a je to tak správně. IMHO by se jich mělo dělat více než bund, protože kůže je to místo od kterého je třeba tu vlhkost dostat a co se navlíkne na to je kromě dobré prodyšnosti už v podstatě jedno.
Uživatelský avatar
dkay
účastník
účastník
 
Příspěvky: 241
Registrován: čtv dub 8, 2021 15:27
Bydliště: Beskydy

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod irem » pát pro 16, 2022 8:50

@oodoow Ano a tenhle tyden byly idealni teploty k vyzkouseni. Neresim uplne kazdy gram, v tomhle pripade je pro me dulezita hlavne sbalitelnost a izolace a v tom smeru jsou velmi povedene.
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 263
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod DrZkaza » stř úno 1, 2023 15:36

Tak se přidávám do klubu fandů Polartecu Alpha. Koupil jsem si na zkoušku lehkou mikinu SCOTT EXPLORAIR ALPHA RAW a zatím spokojenost. Je neuvěřitelné, jak ten materiál rychle schne a slušně izoluje.
Jen je znát, že části z jiného materiálu než je Alpha (zejména v okolí hrudní kapsy) schnou mnohem pomaleji. Další výhodu vidím v tom, že nemám problém si ji obléct přímo na holé tělo a materiál je mi příjemný.

To ve mě vyvolalo touhu vlastnit i přímo triko a objednal jsem si Direct Alpine triko. Nicméně, zde jsem nedával tu kombinaci s jiným materiálem. Nešlo ani o to, že by mi vadil přímo ten jiný materiál (bylo to zde zmíněno v předchozí diskuzi), ale děsně mě vadilo to napojení a samotné švy. Navíc jsem vůbec nechápal důvod té kombinace materiálů. Triko jsem poslal zpátky.

A teď chápu, proč se objevují články a videa, kde si lidi sami šijí roláky a mikiny přímo jen z Polartecu Alpha. Na podobné domácí výrobky nemám schopnosti ani kapacitu, ale do budoucna se po triku či mikině z čisté Alphy budu dívat.
DrZkaza
nováček
nováček
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte říj 20, 2009 15:02

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Etheric » stř úno 1, 2023 15:50

Fakt neexistuje triko z čistý alphy bez jiných materiálů? Já ho taky nenašel, ale rád bych vyzkoušel. Sice ne na klasický vrstvení, nýbrž pod zateplenou bundu, ale to je fuk. Mohlo by to fungovat. Jen nechcu, aby na tom triku byl i jiný, studivý, pomaleji schnoucí materiál, to pak zabije celou funkčnost.
Šít triko sám nepadá v úvahu, neumím přišít ani knoflík :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod DrZkaza » stř úno 1, 2023 16:13

Já většinou našel jen americké stránky a jen mikiny. Ale dovedl bych si představit i lehkou mikinu. Nicméně se mi nechce bez zkoušení objednávat z USA.
Navíc často ani mimo státy neposílají. Viz třeba tady, kde se mi ty mikiny líbí. https://superiorfleece.com/products/mens-brule-hoodie

A u toho Direct Alpine trika mi prodavač v Hudy tvrdil, že panely z grafenu jsou tam kvůli tomu, že samotná alpha není pružná. Pokud by to bez nich nešlo, tak myslím, že by šly vyřešit lépe. Ale nejsem odborník. A zajímalo by mě, jak se ta trika prodávají. Zdá se mi, že moc ne, protože v Hudy ho teď ještě zlevnili. Tak doufám, že časem přijde vylepšený model, ale bojím se, že možná spíš zmizí bez náhrady.

Docela by mě zajímalo i jak funguje přímá konkurence a to Primaloft Evolve. Z toho jsem moc výrobků nenašel, ale třeba tahle hoodie od Sitka Gear vypadá zajímavě - https://www.sitkagear.com/collection/ambient
V Evropě jsem nenašel, že by se z toho materiálu dalo něco na zkoušku objednat.
DrZkaza
nováček
nováček
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte říj 20, 2009 15:02

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Etheric » stř úno 1, 2023 16:26

Já chcu alphu proto, že má "hřát" a rychle schnout, tam mi ta kombinace s panely vysoce teplo vodivými nesedí. Kor když je to přes třetinu zad cca.. Mělo by to jít bez toho, ta mikina je taky čistá alpha. Ale když ona je teď taková blbá móda všude cpát všemožný panely z jiných materiálů...

Z USA taky objednávat nechcu. Tref velikost...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod dkay » stř úno 1, 2023 16:48

Já jsem to DA triko podrobil v poslední době už několika zátěžovým zkouškám a o těch panelech jsem zatím věděl jen jednou a to dneska ráno před startem pod kopcem, když jsem ještě neměl tepovku a nebyl jsem zpocený - jak se mi k nim připlácla UL softshellka, vznikl tepelný most který přes tu okolní Alphu pochopitelně nevznikne nebo jen minimální a bylo to poznat, ale jak jsem vyrazil do kopce, už jsem o nich nevěděl, ani nikdy potom. A to jsem dneska zvolil malinko overkill outfit (ne vlastní vinou - čekal jsem od ME Echo Hooded lepší prodyšnost a odpařování vlhkosti než jakou má), takže Alpha pracovala na hraně svých schopností odvést pot.

Nedávno jsem ho taky vzal na výjezd na MTB v 0C někam cca do 700 m.n.m., kde už bylo lehce pod nulou. V kombinaci s ultratenkou softshellkou s primaloftem na hrudi Ternua Altitoy to fungovalo fantasticky - žádný jiný baselayer by nebyl schopen v takových podmínkách škálovat. Normálně jsem k hybridním bundám kde je extrémní rozdíl v izolačních schopnostech použitých materiálů dost skeptický, ale cyklistika je specifická extrémním pocením v kombinaci s náporem chladu primárně na přední stranu torza a tam ta bunda dělá divy.
Uživatelský avatar
dkay
účastník
účastník
 
Příspěvky: 241
Registrován: čtv dub 8, 2021 15:27
Bydliště: Beskydy

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Etheric » stř úno 1, 2023 17:08

Mám citlivější tělo na chlad, takže vše musí být bez panelů, bohužel
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod apuka » čtv úno 2, 2023 9:54

Presne tak, jak pise Etheric. Kdo s oblibou pouziva ruzne "telu funkcne prizpusobene" (rozumej kombinaci vice materialu ruznych vlastnosti a ruzne fungujicich) veci, tak mu to PA triko vadit nejspise nebude. Kdo je ale alespon trochu citlivejsi na ruzne izolujici a teplo odvadejici materialy, ten to triko zahodi po prvnim pouziti (nebo uz behem nej).

At se na mne nikdo nezlobi, ale doted jsem nenasel jediny rozumny duvod, ktery by vysvetloval kombinaci teplotu spickove drziciho a naopak spickove odvadejiciho materialu. Navic to druhe i na mistech (ramena), ktere je spise treba drzet v teple - a u PA, ktere samotne opravdu nema problem odvest prebytecne teplo dal.

Jinak pred nedavnym casem jsem narazil na par videii, kde lidi testovali (a hodne chvalili) nejake "spodne" obleceni z PA. Vetsinou to ale byly trika pres hlavu i s kapuci. Cista PA Direct. Bohuzel, zase americke vyrobky, u nas tezko sehnatelne. Nevi, mozna to byly tyto, ale nejspise jen podobne. Na tom linku je to PA 90g/m2 a je pekne, ze maji presne rozmery. Navic si za priplatek muzes nechat udelat presne podle svych potreb. Maji i z PA 120. Nebo tady taky prodavaji neco podobneho.

Kdybys to chtel (nebo nekdo jiny) prece jen zkusit usit, tak tady mas navod :-).

Trocha OT - na tom prvnim linku delaji taky i bundu z Climashield Apexu, zase rozmery hodne detailne a doslova si bundu poskladas... Jen me docela prekvapilo, ze pridat YKK zip stoji $40...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod LukH » pon úno 6, 2023 16:24

Tak jsem v sobotu zkusil na celodenní trek v Beskydech DA PA triko a na něm DA PA 4.0 bundu. V batohu spoustu jiných hader, kdyby to nefungovalo. Bylo -5, fučelo (asi jako ve většině republiky v sobotu) jak sviňa.
I když na nePA panely na triku i bundě nechápu a lepší by ty svršky byly bez nich, fungovalo to i tak. Je třeba říct, že při pohybu nemám rád horko, takže někomu (kdo netopí, nepotí se) by to fungovat nemuselo. To tričko je pro mě zázrak. Když jsem oblíkával merino, byla to neskutečná ždímačka. Toto triko bylo skoro suché a doschlo bez svlíkání na mně během čtvrt hoďky při jídle. Bunda doschla také rychle na židli. Obvykle se i na rychlém jednokopci převlíkám, v sobotu jsem se za celý den nepřevlíkl. Pravdou je, že jsem chodil na půl plynu, jeden člen expedice se trochu trápil. Jedinkrát při vichru, který už se mnou cloumal, cca 5 minut, jsem uvažoval, že bych ještě jedno tričko unesl.

Dotaz: kdyby byla ještě větší zima a už to další oblečení chtělo, co byste přidali, ať to dává smysl?

Díky.
LukH
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 25, 2018 18:49

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod apuka » pon úno 6, 2023 16:57

LukH píše:Dotaz: kdyby byla ještě větší zima a už to další oblečení chtělo, co byste přidali, ať to dává smysl?
Kdyz ta zima neni hodne vyrazne pod spodni hranici komfortu, tak obycejnou vetrovku na PA bundu. Jinak kombinaci PA bundy a PA trika bez na-PA casti (kdyby se daly sehnat :twisted:.

Jeste moznosti je vymenit tu DA bundu za jinou se 120 nebo 130 g/m2 PA (- a jak pisu bez bocnich ne-PA panelu), ale neshani se to ted lehko.
Pokud uz je moc pod, tak klidne navrch lehce zateplenou bundu.

Ja nejsem tak hrejivy ani potivy a moje telo (hlavne oblast ramen i ledvin) je hodne hakliva na chlad, i jen salajici z okoli, tak jsem posledni dva vikendy byl na Lyse v PA bunde (Marmot, 120g, bohuzel bez kapuce). Ted v nedeli na tom Rab Vapor Rise, neco jako hodne mirne tenounkym flisem zateplena (a hodne profukava) vetrovka s kapuci. Minuly vikend naopak - spodni vrstva Rab VR, na tom na zacatku slapani, na vrchu a smerem dolu ta Marmot PA. Po strmejsi casti vystupu Marmotka v ruksaku - ale mel jsem slozitejsi podminky nez ted, delani stopy a 300+ vyskovych metru pod vlekem kopani stupu, takze jsem se mel lip cim zahrat. Vcera to bylo "pouze" v mirne vyslapane stope z Krasne.
Oba dny teploty na vrchu kolem -10, vitr pri vystupe skoro zadny, resp. ted mirny, na zostupe silnejsi, na vrcholu hlasenych kolem 10 m/s.

Jo, pod tim tricko s dlouhym Mammut Aegility (a pro mne nutne ba tilku, resp. vcera bambusove scampolo od Suspect Animalu).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Polartec Alpha a SS bundy pro klasicke vrstveni na zimu

Příspěvekod Etheric » pon úno 6, 2023 17:09

LukH píše:kdyby byla ještě větší zima a už to další oblečení chtělo, co byste přidali, ať to dává smysl

Vzal bych si na to triko6 prodyšnou, zateplenou bundu
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení