Tip na fleece mikinu?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod apuka » stř zář 14, 2022 22:00

Zateplene bundy maji vetsinou nylonovou (PAD) latku zvenci, ktera je vuci ohni furt lepsi nez PES (ta izolace v nich, ta uz je nebezpecnejsi). Flisky jsou vetsinou ciste PES, snad krome Powerstretch Pro, kde je vnejsi strana castecne PAD.

Ale daji se sehnat nehorlave flisky, napr. i od Polartecu, vyrabi material vhodni primo i hasicum. Stejne tak se daji sehnat i nehorlave zateplene bundy, ale ty nebudou nijak moc skladne.

Cos linkoval za video, tak ten blb si bundu polil horlavou Tekilou, ktera castecne vsakne do matrosu a pritom hori. To je neco jineho nez preskoceni jedne-dvou jisker, ty nehori, "jen" propaluji.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod mike » stř zář 14, 2022 22:06

Rozhodne bych nechtel v ohni zkouset ani PES ani PAD.

Kde vidis, ze si blb neco polil? Ja tam vidim, ze to zapalil a pak vylil na zem. Mozna si polil rukavy, to videt neni, ale ja jsem psal o tom, jak dopadla bunda zezadu, kapuce a zada a to byly jen vystavene ohni z nejake dalky. Rozhodne nebyly polite. Na tohle uplne staci teplo, dokaze to i zehlicka. Tj. otocis se zahy k ohni, aby ses nahral, a mas po bunde.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod irem » stř zář 14, 2022 22:22

@ Kennedy: starsi verzi skywool sweater mam. Hreje dobre, trochu vetru taky snese a vydrzelo to behem let uz vazne docela dost. Za me nejvetsi problem u ohne je, ze trva tyden, nez z toho vyvetra vune koure (blbe, kdyz se zaroven pouziva jako univerzalni bunda do prace, kde visi v kancelari :D ). Ze by se propalovaly dirky od jisker jsem si nevsimla a tendence ke vzplanuti fakt nema. Ale jestli Ti jde o mensi objem, tak nevim, nevim. Sbalitelnosti nevynika.
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 263
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod lojzmen » stř zář 14, 2022 22:57

Kennedy - jestli to má hřát, musí to být tlusté. A tlustou flísku nezabalíš do malého objemu.
Třeba tahle maskovací flíska z Decathlonu, má nějaký odolný povrch.
Anebo tato lehká flíska z Decathlonu, kterou si co dva roky koupíš novou (nová je příjemně huňatá).
Pokud možná máš nahoře vz.60, vz. 95, je jedno, co je pod tím, třeba levný péřový svetr.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod apuka » čtv zář 15, 2022 10:00

mike píše:Kde vidis, ze si blb neco polil? Ja tam vidim, ze to zapalil a pak vylil na zem.
Mozna mas pravdu, zdalo se mi na prvni pohled, ze mu to pri zapaleni vyprsklo na rukav.
Ale netusime, z ceho tu bundu ma, jen muzeme tusit, ze izolace bude PES, tady vypada, ze svrchni matros je asi taky PES.

Jo, co se mu udelalo je - podle mne - presne reakce PES. Uplne bych ale nepredpokladal, ze kdyz budes sedet u ohne, tak tam budes mit takovou teplotu, ze by uz na to ta izolace reagovala. To potrebuje trochu vyssi teplotu a delsi (no, mozna desitky sekund staci) dobu ucinnosti. PES ma bod tani cca 250 stupnu (podle ruznych zdroju), ale kratkodobe (viz poznamka kousek vys) tuto teplotu vydrzi. Ale to nevylucuje ruzne zmeny struktury, hlavne v izolaci z PESu, kde jsou hodne tenka vlakna, tj. odolnost bude mensi) Pokud mas na vrchu nejaky druh Pertexu nebo jineho nylonu, tan vydrzi cca stejne, ale zase se vliv teploty projevuje jinak - a nylon na trochu nizsi teploty nijak moc nereaguje, vsak se z nej dela nacini na peceni do cca 210-220 stupnu.

Proto si myslim, ze nejspise vuce poletujicim jiskram muze byt odolnejsi zateplena bunda. Nevim presne jaka je teplota odletujicich jisker, ale soudic podle toho, ze to dopadava i na cloveka a vetsina z nich nezpusobi zadne vyrazne popaleniny, tak asi nebude tak veliky. Navic na tom nilonu muze zklouznout a tak kratkodoby ucinek ani nutne nemusi zanechat stopy. Samozrejme, je neco jineho, kdyz se nekde zachyti. Jenze na flisce se nejspise zachyti jednoduseji nez na nylonove latce.

Ze by nekdo sedel blizko ohne pri vysokych salavych teplotach delsi dobu, to si nemyslim. Nechodim casto k taborakum, ale co jsem posledni dobou byl, tak tam lidi ve fliskach i zateplenych bundach bezne sedeli a zadny problem nevznikl, i ja jsem uz ve flisce tak sedel (nemel jsem stejne nic jineho). Taky najdes dost fotek posezeni u ohne, kde jsou lidi ve fliskach (obcas i v necem zateplenem, tezko rict jestli perovce nebo syntetice).

Ale aby bylo jasne, taky si myslim, ze zrovna pro posezeni u ohne je lepsi obleceni s prirozenych materialu. Puvodni dotaz vsak znel na flisku na zahrati pri prestavkach, snesouci i hrubsi zachazeni, posezeni u ohne bylo jen "pripadne".
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Etheric » čtv zář 15, 2022 10:03

Dělám oheň doma tak 2x týdně, v tom, co nosim ven. V primaloftce či plast mikině i udim. A vše ok, maximálně je na oblečení několik mikro průpalů, to ničemu nevadí.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Kennedy » stř zář 21, 2022 6:35

Díky všem za reakce.

lojzmen: Ten první odkaz vypadá dobře, něco takovýho bych klidně bral.

Je mi jasný, že mikina co má 600 gramů už nebude extra sbalitená, ale to mě netrápí. Potřebuju, aby to hřálo. Ono je to tedy tak, že na normální vandry beru péřovku, ale na zevlácký potřebuju něco jinýho. Jako na zevlácký výlety beru vždy Ventile bundu pod kterou se vejde i velká mikina a Ventile řeší vítr, oheň i mechanickou odolnost. I tak by ale bylo příjemný, aby ta druhá vrstva nebyla úplně z cukru - třeba když člověk sbírá klestí a nechce se mu hned zase oblíkat Ventile přes. S fleece mám u ohně podobnou zkušenost jako Etheric - nějaký stopy po jiskrách tam byly, ale ničemu to nevadilo.
Díval jsem se i na různý bundy s dutým vláknem, ale nikdy jsem nic takovýho neměl a jsem skeptik ohledně životnosti byť já věci moc nekompresuju a mikinu na zateplení mívám často připlou jen tak na batohu. Líbilo se mi něco od Carinthia, Helikon... nemám problém dát za věc raketu, ale ne s tím, že to po třech letech bude mít poloviční vlastnosti. Předpokládám, že ale dutý vlákno bude izolovat mnohem víc než fleece. Co mě na původní mikině od Direct Alpine sralo nejvíc bylo, že stála 4 litry a po třech letech už byl ten chlup slehej a odrbanej, na zádech slehlej opravdu dost a nemůžu říct, že bych jí zase nějak extra přetěžoval. Pak odešel zip a vzhledem k tomu jak ta mikina už (ne)izolovala tak jsem ho už nedal ani opravit.
No buď vezmu ten High Point nebo ještě mrknu na ty dutý vlákna s tím, že bych prostě standardně přehazoval Ventile přes v situacích kdy by to jako ochrana bylo nutný.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Etheric » stř zář 21, 2022 7:33

Kennedy píše: ale nikdy jsem nic takovýho neměl a jsem skeptik ohledně životnosti

Já jich měl dost a životnost je tak 4-5 let /jen Tilak mi vydržel rok a půl/ opravdu intenzivního nošení, přičemž na konci toho času už vypadáš jak regulérní bezdomáč, ale i to má své výhody.. :)
A to dávám svým věcem záhul, podnikám velký množství různých aktivit, nejen turistiku. Žádná mikina mi ještě nevydržela tolik, co zateplená bunda. Možná ta LaS Mantis bude výjimka, vzhledem k odolnosti na to má předpoklady.
Zrovna Carinthia a Helikon, brrr, fashion bushcraft army shit, třikrát fuj :twisted:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod apuka » stř zář 21, 2022 8:29

@Kennedy:
Mne zase docela zarazi, ze Ti "odesla" fliska za nejake 4 roky. Pravda, ja ani manzelka jsme flisky malokdy pouzivali na sbirani klesti a jine lesni prace, zato jsem ja nosil svoje flisky od Alpisportu z Polartec Classic 200 i WindPro furt a vsude. Tehdy jeste pod pomerne tezkym ruksakem na vylety a dovolene (i v letnim obdobi na horach, tehdy jsem chodil v jen trochu vyssich horach celorocne ve flanelce, fliskce a membranovce a bylo mi tak fajn) a k tomu bezne do prace, do mesta i doma. To same predtim od Mila z P Classic 100. Ty mikiny z Classic 100/200 jsem uz pred par lety dal do kontejneru pro textil - stale byly dobre pouzitelne, ale trochu uz vypadaly "nosene". To bylo asi tak po 20-ti letech od koupe a cca 12-15 letech intenzivniho noseni. WindPro je stale ve skrini i po 20+ letech a cca 12-ti letech docela intenzivniho noseni (tu jsem krome zimy nosil primo pod ruksakem bez membranovky). Stale je v dobre pouzitelnem stavu, dokonce bych se za ni nemusel stydet ani ve spolecnosti...

Napodobne ma manzelka ve skrini nekolik stejne starych flisek (P Classic 200 a Thermal Pro, taky od Alpisportu), nektere obcas nosi doted a az ted pres vikend rikala, ze uz by se mela vyhodit alespon ta, co nejdrive roky nosila ona, potom to po ni "zdedil" tehdy skolak syn a po nem zase zpet ona :-), oba to nosily hodne casto. Na jejich fliskach taky neni zadny viditelny problem.
Ma jeste nejake flisky od Mammutu, tenke dve nosi na tury casto primo pod batohem taky uz tak 7-8 let (ty jsou asi z nejakeho Pontetorta) furt - na nich je uz trochu videt zub casu i to, ze uz nejsou tak hrejive jako za nova. Jeji Aconcague a Aconcague Light, ktere nosi spise na cestovani do prace a ve meste jsou i po 5+ letech stale jako nove.

Jo, po tech stovkach prani jsou nektera z nich s mensim mnozstvim chlupu, asi i jsou trochu tenci, ale zdaleka ne tak, jak pises. Izoluji stale dostatecne - ale srovnat to s novym stavem nelze, to si clovek uz za ty roky nepamatuje a k tomu se meni jak on tak i klima. A podobne teple flisky jsem nemel duvod za poslednich dvacet let kupovat - krome jedne Zajo z Powerstretch, ale to jsem chtel vyzkouset material a nejak malo ji pouzivam, protoze ty zateplene bundy...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Etheric » stř zář 21, 2022 9:17

@apuka: půl království za takovou mikinu s výdrží, co zmiňuješ. Opravdu na nošení. Si vůbec nedokážu představit, že by mi mikina mohla vydržet tak dlouho..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod apuka » stř zář 21, 2022 10:16

No, mozna je to jedna dulezita vec - vsechny ty mikiny byly kupovane pred 20+ (nektere skoro 30-ti) lety a jsou z Polartecu, pricemz ten material mel vyrobce na skladu uz par let. Bohuzel Polartec mezitim dost veci na svych "starych" materialech sprznil (oni tomu rikaji optimalizace a inovace), pouziva se ve velke mire recyklovany PES, nektere pouzite chemikalie se mezitim zakazaly, vyrabi se v Cine a moc se tam nehlida kvalita, atd. Takze asi nelze moc rict, ze kdyz si ted koupis mikinu z Classic 200, tak bude mit stejnou vydrz nez vyrobena pred 20+ lety. Jedine, ze bys narazil na doprodej vyrobce z materialu, co ma dlouho na sklade - jak jsem Ti tehdy linkoval mikinu, bohuzel vyrobce ma uz jen cerveny Polartec, ktery Ty nosit nemuzes.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Kennedy » stř zář 21, 2022 14:33

Etheric: Tak fashion je už všechno. Helikon sice není žádná elita, ale mám od nich klasický BDU ani ne za litr, nosím často v civilu, sem tam i na vandr a po pár letech pořád stejný. Za ty prachy myslím nedělají špatný věci. Co bundy nevím. Carinthia se prezentuje jako drahá firma pro armádu, ovšem netuším jak na tom bude G Loft ve srovnání třeba s Climashield Apex. A nebo můžu sáhnout po Snugpak :) Vesměs je mi to jedno. O zateplených bundách umělým vláknem ale nevím skoro vůbec nic. Mám jenom péřovky.

Apuka: No ta moje fleece mikina byla takovej ten kožíšek co jsem postoval u Mountain Equipment. A ten se prostě na některých místech odrbal/slehnul a na zádech slehnul úplně. A to jsem na něm batoh nosil opravdu minimálně. Mám lehkou mikinu High Point Elektron, která je dělaná klasicky a ta je několik let beze změny. Ovšem zase ten chlup vytváří loft a poskytuje lepší izolaci.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod apuka » stř zář 21, 2022 14:47

@Kennedy: Jako nosis velikost? Ze kdyby to sedelo, mohl bych Ti poslat tu moji starou WindPro - k ohni by to v pohode uslo a zda se mi, ze jeste hreje dobre. Jen ted nevim, jestli ji nevytahnu v zime, az nebudou topit nebo se vratim do prace a tam snizi teplotu na nejakych 18 misto normou predepsanych 22 (a jeste se bude kvuli covidu furt vetrat)... :?
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Dromedaro » úte lis 15, 2022 16:25

S touhle mikinou RAB NEXUS JACKET jsem snad neprohloupil. Zatím jsem ji teda zkoušel na kole v posledních dnech a zatím spokojenost. I při nočních jízdách v současných teplotách se syntetickým trikem s dlouhým rukávem, touto mikinou a větrovkou mi nebyla zima a zároveň jsem nebyl propocený a příjemně hřeje. Já ji teda kupoval ve slevě v Hannibalu za nějakých 1700Kč. Uvidím, co udělá ten hrubější vnitřek (3D struktura), když ponesu těžší batoh. Jestli to nebude moc dřít přes triko.
Naposledy upravil Dromedaro dne úte lis 15, 2022 16:32, celkově upraveno 1
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Mawenzi » úte lis 15, 2022 16:32

me pod 13kg nedre ani pres tilko se spagetovymi raminky, takze by to snad melo byt OK.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Dromedaro » úte lis 15, 2022 16:33

Tak super, díky za info.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod soyer21 » ned lis 27, 2022 17:53

Mám dotaz na technologie Polartec, z toho co jsem vyčetl tak jako nejlepší na outdoorové aktivity se mi jeví Polartec Power Stretch a z toho vyrobený Tilak Serak či Femund, PWS je optimálně prodyšné a větruodolné.
Dále bych potřeboval spíše mikinu na práci kolem domu, či případně do práce v chladnejším prostředí bez pohybu. Z dalších materiálu Polartecu, které si myslím, že by byly vhodné vzhledem k větší větrodolnosti, je Polartec Wind Pro, nebo k většímu tepelnému komfortu Polartec Thermal Pro, jenže mikiny s tímto materiálem se málo vyrábí. Z toho co jsem našel tak je Northfinder Polartec® Wind pro VIHORLAT https://northfinder.com/cs/7156-mi-3739pro-panska-flisova-mikina-polartec-wind-pro-vihorlat.html/20-barva-black/14-velikost-xl , jenže zde na forum není značka Northfinder v oblibě.
Z materiálu Thermal Pro by šlo Jurek Termobunda P200 https://www.jurek.biz/Jurek-Termobunda-Slim-P200-Jurek-Celenka-FRET-P200-set-do-3-dnu-d535.htm , má někdo zkušenosti s těmito mikinami

Doplnění: teď jsem našel mikinu North Face https://www.hudy.cz/alpine-polartec-200-f-z-hooded-jacket-men?variant=113329&size=445350#parametry , myslíte si že je zde použit materiál Polartec 200?
soyer21
nováček
nováček
 
Příspěvky: 38
Registrován: úte pro 7, 2021 4:25

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Mawenzi » ned lis 27, 2022 18:27

soyer21
dokonce zajo chysta pansky i damsky mikinyz polartec 200

northfinder neni moc oblibenej, protoze klasika vyroba v cine, materialy a strihy hazeny od boku, coz neznamena, ze se jim nemuze podarit semtam zajimavej kousek, napriklad u nich porad v nabidce sezenes triko z power dry, takze klidne ho zkus... maximalne se ti asi budou trochu parat svy...

cena mikiny vihorlat v te akci je takova, ze neni moc duvodu ji nevyzkouset, ona taky par let vydrzi

nevim, jestli se tady da udelat vylozene chyba
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod apuka » pon lis 28, 2022 11:49

soyer21 píše:bych potřeboval spíše mikinu na práci kolem domu, či případně do práce v chladnejším prostředí bez pohybu. Z dalších materiálu Polartecu, které si myslím, že by byly vhodné vzhledem k větší větrodolnosti, je Polartec Wind Pro, nebo k většímu tepelnému komfortu Polartec Thermal Pro
Na uvedene pouziti, hlavne venku, kdyz to chces mit jako jedinou vnejsi vrstvu je nejidealnejsi WindPro - ted jsem si svoji 20++ let starou lezici 10+ let ve skrini vytahl, bo na mne vedle okna pri praci za PC tahne. A je mi v ni skvele. Bohuzel, netusim, kdo z nej jeste neco vyrabi, nejspise najdes neco na eBay nebo v Armyshopech.

Thermal Pro je mozna jeste teplejsi, zase zdaleka ne tak ucinny proti vetru, ale taky je to naprosto v pohode. Classic 200 - u toho mohu referovat o 15+ let starych bundach, ktere byly a jsou taky skvele. Bohuzel, Polartec obcas dela psi kusy se svymi materialy pri ponechani oznaceni... Takze netusim, jak na tom je soucasni Classic 200 Micro, navic je toho spousta variaci, kdy se lisis struktura a nekdy i funkcnost. ](*,). Z tohoto hlediska bych nejspise zkusil Jurka, ten asi bude mit "zbytky" stareho P 200 Classic a z toho siji. Ale klidne bych sel i do Nortfinderu - kdyz se rozpara sev, to zasijes. Material jako takovy je ale vice nez trvanlivy - viz moje bunda a nekolik dalsich v rodine, co jsme nakupovali na prelomu tisicileti a stale jsou plne funkcni i pri neustalem pouzivani s tezsim batohem na turistiku. Jen nektere kousky uz jsou mirne "tenci" po stovkach prani.
Z Thermal pro mas jeste napr. Ferrino Cheneil (pokud mas velikost XXL, tak v Alpitreku Pribor maji za 1999). No a pokud mas znamou dobrou svadlenu, metraz si muzes nakoupit v Textilane Liberec v krasne cervene barve :wink: - jen tam bacha, ze cena je za 0,1 m, tj. deset centimetru.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Etheric » pon lis 28, 2022 14:41

Jako neprofuk a zároveň prodyšná flíska se mi osvědčila LaS Mantis, dělá se i s kapucou, jen se to jmenuje jinak.
A stačí pod to tenký funkční prádlo, takže se jako bonus dá vyhnout vrstvení.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Bezdak69 » pon lis 28, 2022 22:20

Dobrý deň,
Mohli by ste mi poradiť miniknu na cestovanie do prace. Chcem ju nosiť pod kabát miesto svetríku ktorý sa otravne oblieka cez hlavu.
Farba čierna, bez reklamných nápisov prípadne čo najnenápadnejšie, jednoduchý strih, bez kapucne, vyšší krk, zip na celu dĺžku, tepla a odolná vetru hlavne v oblasti hrude a krku. Pod ňou budem nosiť košele.
Ideálne skladom v kamennom obchode v Prahe ci okolí. Rád by som ju vyskúšal.
Vzorovo sa mi napríklad páči
https://www.eshop-outdoor.com/mikiny-pa ... acket-men/

Ďakujem.
Bezdak69
nováček
nováček
 
Příspěvky: 40
Registrován: sob črc 4, 2009 16:18

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod darenus » pon pro 26, 2022 9:45

ahoj, nějak mi dosluhuje zajo mikina z polartec power strech, už fakt letitá, takže jsem roky mikinu neřešil. Teď koukám, že polartec už moc nebývá a používá se pontetorto tecnostrech.... je to alternativa?
darenus
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř kvě 3, 2017 12:28

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Mawenzi » pon pro 26, 2022 10:21

mikinu z pws v pohode sezenes, technostrech je alternativa, ale rekla bych, ze pws byva silnejsi/teplejsi.

zajo bude ted kit nove polartec classic 200 mikinu a ma porad v nabidce i pws pokud ti vyhovovala, jinak v hudy, hanibalu, rp, alpsportu atd, kde je hodne ruznych znacek by sis urcite taky vybral.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod ret255 » úte pro 27, 2022 23:19

@darenus len pozor na terajsie polartec materialy, ja mam tiez od zaja letitu polartec pws vestu a ten pws uz nie je to co byvalo, konkretne ten pws na zajo mikinach sa mi nepozdaval, ten pws pro glacier je ok, do toho by som siel(hoci cena premrstena), ale tie iba pws od zaja nie.

Este mozno tilak by mohol mat ten pws v povodnej kvalite. Ten technostretch od zaja, neviem ci ten material ma kazdy iny alebo je rovnaky, no ked som tie mikiny pred par rokmi skusal na predajni mi prisiel taky dost natahovaci. Plus udajne to hreje menej ako polartec pws.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod soyer21 » sob říj 21, 2023 10:08

Zdravím,
po delší době jdu pro radu s výběrem mikiny jak na turistiku, tak do práce, takže nemusí mít přiléhající střih. Potřeboval bych slabší alternativu k Tilak Femund, o něco lehčí, tím pádem méně hřejivou a dostatečně prodyšnou. Mikina by měla mít celorozepínací zip, dvě boční kapsy (nejlépe na zip), kapuci, nejlépe jednobarevnou černou.
Zatím co jsem našel tak Rab Nexus Hoody popřípadě Rab Nexus Hoody 2023 novinka z 100% recyklovaného polyesteru, je velký rozdíl ten použitý recyklovaný polyester?
Montane Protium Hoodie, máte zkušenosti s těmito mikinami (sedí velikostně?), popřípadě mi doporučíte jinou, děkuji za odpověd
soyer21
nováček
nováček
 
Příspěvky: 38
Registrován: úte pro 7, 2021 4:25

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod Mawenzi » ned říj 22, 2023 10:45

rab nexus me napadla, mam ji rada, ne moc tlusta, pritom dobre tepla, dost dlouha. ale tu z recyklovamyho matrose nemam, tak neporovnam.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod apuka » ned říj 22, 2023 14:34

Ja taky nemam prime srovnani, zato zkusenosti (nejenom sve) - zatim prakticky vsechny technicke materialy (zkusenosti mam s tema z PES) po prechodu vyrobce na recyklovane suroviny ztratily neco ze sve funkcnosti/vykonnosti. Pocitove to mozna ani nezbadas, ale potvrzuji to i laboratorni mereni. Vyrobci se ale snazi tyto zjisteni na verejnost nedavat. Polartec obcas zmeni mirne naze, resp. technicke oznaceni materialu (i bez jine zmeny vyrobniho procesu), takze je to pro nej "jiny matros", Primaloft tvrdosijne pouziva dal sve stare tabulky... Je obcas nejaky "zastupce spolecnosti" nekde ananoymne portvrdi, ze ano, recyklovane suroviny nejsou zrovna vyhra...
Dalsi veci je, ze veci z recyklovanych surovin maji o ne o mensi trvanlivost - cim vetsi procento, tim vice. Bohuzel, zrovna u PES se neda pri pouziti recyklace zarucit stejnou kvalitu surovin, vzdy se tam dostane nejaka primes, znecisteni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
User is Online!

Re: Tip na fleece mikinu?

Příspěvekod lojzmen » úte říj 24, 2023 21:03

Tomu "Použity recyklované materiály" se už nevyhnem.
Někteří zákazníci na to naletěli a chtějí to.
A firmy to pak nabízejí, i kdyby to nebyla pravda.

Plast z prvovýroby jsou povětšinou zřetězené molekuly nějakého čistého výchozího materiálu.
Při recyklaci nečistoty, i to další přetavení, může zkrátit zřetězené molekuly.
Uživatelský avatar
lojzmen
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1083
Registrován: ned lis 21, 2010 23:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Předchozí

Zpět na Oblečení