Větrovky

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » úte úno 22, 2022 17:41

sobb píše:Povídej :wink:

Radej ne, nerad bych zpusobil neco jako den lumiku ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pon bře 14, 2022 2:37

Oblekl jsem si na nedelni vylet PowerDry s dlouhym a na to Borealis. Na slunci bylo teplo, ve stinu kosa, obcas docela foukalo. Dalo se to, ale porad ve mne hlodal pocit, ze vetrovka by byla lepsi. SS na Borealis, ac tenky, je porad moc silny, coz vede k tomu, ze ma uzsi oblast komfortu a hur odvadi pot. Na slunci mi bylo az moc teplo a ve stinu trochu kosa a navic jsem trochu citil vlhko, coz je taky neobvykle. Ve vetrovce se stejnym trickem je mi v takovem pocasi lip.

Jak uz jsem psal driv, neni to spatny kus obleceni, ale (dobra) vetrovka je proste lepsi.

BTW, kdyz jsem Borealis vytahnul doma z batohu, byl slusne navhly. V te silnejsi latce se proste drzi vic potu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pon kvě 16, 2022 12:55

Davam to sem, kdyz uz se Borealis bere jako vetrovka...

Jak uz jsem parkrat psal, mam starsi verzi Rab Ventus, co je ted Rab Borealis (s kapuci), jen ta moje verze jeste byla bez DWR. Taky mam triko s dlouhym se stojackem a 1/4 zipem Rab Pulse, co je takova jejich funkcni latka s "dirkami".
Nedavno jsem si v cca polovicne sleve koupil Rab Momentum, co je takova kombinace techto dvou, resp. spise Borealis Tour a Pulse - vepredu, na ramenou a kousek pod nima vzadu a na vetsi sirce rukavu to ma stejny material jako soucasny Borealis a na zbytku zad a spodni strane rukavu latku jako ma Pulse.

Predminuly vikend jsem si Momentum vzal na kratky rychlovylet z Ostravice na Smrk - cca 2,8 km nahoru a 4,2 dolu, 710 m prevyseni. Pro zmenu jsem posledni vikend mel na sobe pri vyslapu na V. Fatransky Krivan Pulse a od hl. hrebene na tom i Ventus. Par pozorovani:

- Ta "borealisi" latka je na omak tvrdsi, mene ohebna a hebka jako na Ventusu. Rekl bych, ze ani par vyprani je nesrovna, jedno neudelalo vubec nic. Prodysnost na profouknuti se mi zdala zhruba podobna (ale ted jsem to vedle sebe nezkousel) a stejne tak pocitove odvod vlhkosti pri noseni. Ta "funkcni" latka je cca stejna jako na Pulse.
- Nechapu, jak mohla Mawenzi v zime slapat cely den jenom v tom Momentumu... Mne to prijde jako slusne triko s dlouhym do teplot tak +10 -20 stupnu s moznosti i pri +5 kdyz slapu do kopce a pri +23-25, kdyz jsem ve stinu a neslapu moc do kopce.
- Kdyz zafuci studeny vitr, tak je to docela citit mezi "borealisi" latkou a ruksakem, je tam vyrazne chladneji na telo pres tu "pulsi" latku. Cim mensi ruksak, tim vice. Jak jsem v lete v pohode nosil v Alpach i ve 3000+ jen Momentum i pri vetru a bylo OK, tak jak predevcirem zafoukal severak na hl. hrebeni, tak jsem musel oblect i Ventus, bo mi byla fakt zima, dokonce i kdyz se slapalo do kopce. Ale ten vitr byl opravdu chladny severak, kdyz jeste zaslo slnce za mrak a zafoukalo, pocitove se ochladilo i o 10+ stupnu. Zase sila vetru nebyla nijak velka.
- DWR jsem nezkousel, neprselo.

Jinak je Momentum docela povedeny kus - pokud nezafouka ten severak nebo vitr od ledovce.

Kdyby nekdo zrovna chtel zkusit, tak za tu dobrou cenu si muze koupit zde panske i damske, omezene barvy a nekoukal jsem ted na velikosti. Upozornuji, ze na prodejne primo maji vetsinou plnou cenu, takze pokud by nekdo byl primo v Ostravici, tak reknete, ze si to chcete objednat pres internet, at Vam prodaji za tu cenu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod Zdéňa » pon kvě 16, 2022 13:28

Tohle je strašně individuální. Já jsem letošní zimu odchodil v Borealis tak v 90% případů. Zbylých 10 jsem měl péřovku.
Prostě silný PowerDry + Borealis mi stačilo do cca 2-4 stupňů. Ve větší zimě jsem přihodil ještě mezi Rab Filament. S tím jsem fungoval i v -6 se studeným větrem na horách v pohodě.

Nemůžu si Borealis vynachválit. Věřím, že existují lepší kusy oblečení, ale já jsem je zatím nenašel.

Edit: Ještě něco k tím teplotám. Já postupně přecházel od SS na péřovky a primaloft, které jsem nosil skoro celou zimu. Jenže pak jsem se předloni začal dost otužovat a začalo mi být v tom dost horko, tak jsem se vrátil k nezatepleným vrstvám a zateplené mám jen jako zálohu v batohu.
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Větrovky

Příspěvekod Mawenzi » pon kvě 16, 2022 13:42

apuka
asi bych dohledala co sem mela na sobe ale JEN momentum to nebyl, mela sem asi jeste triko pod nim :D jak starnu tak moje temroregulace se zhorsuje ale byli doby kdy mi pri -10 pokud nehyl vitr ale jen lehky stacilo tilko a umely triko s dlouhym..

jenze na sneznicich natezko do kopce lesem je trochu neco jinyho...

jinak stara ventus byla z jine latky nez nova borealis... tam zacali davat ten jejich matrix pozdeji od 2. generaxe tech vetrovek, pokud si to pamatuju spravne.

jinak ja misto ventus/borealis nakonec definitivne dala prednost Mountain Equipment echo hooded a to kvuli kapsam. mozna je o fous tezsi, ale naprsni kapsa je naprsni kapsa.

momentum sem prodala a je mi lito, celkem mi vyhovovala ale jak mi tuhnou ty ramena tak mit bundu ze ktere se nevyslecu...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pon kvě 16, 2022 14:07

Jo vidis, to jsem TI chtel napsat uz davneji - Proc sis u Momentumu jednoduse nerozstrihla predek a neprisila tam (nebo nechala prisit) plny zip? Myslim si, ze by to slo bez ztraty sirky i se sahnutim kraji roztrizene latky.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod Mawenzi » pon kvě 16, 2022 17:58

apuka
premyslela sem nad tim, ale pak se naskytla moznost to prodat, tak sem prodala. pres zadek sem to mela tesne a uz bych to nedala pres mikinu kdyby se to melo treba o centak zuzit
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pon kvě 16, 2022 18:05

Vsak OK, hlavne at Ti dobre sluzei ten ME - a tomu, komu jsi prodala, Momentum.

Jo, jak jsem Tvuj prispevek cetl, tak me napadla jeste jedna vec - Momentum ma ve stejne velikosti trochu jiny strih nez Ventus. Skoro bych rekl, ze je v nekterych mistech trochu volnejsi, napr. prave v pase. Ale opakuji - srovnam se starym Ventusem, predchudcem soucasneho Borealis. Tam uz to muze byt mirne jine.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod Mawenzi » pon kvě 16, 2022 18:49

ja mela tu damskou ventus a ta byla hodne siroka, nemam porovnani s panskym modelem bohuzel. nicmene ja potrebuju tu sirku pres boky, protoze su mala a zavalita, v pase s tim problem nemam... ale ta spodni hrana obleceni me limituje a momentum neni vubec pruzna v mistech te pevnejsi latky, coz si myslim, ze ventus byla pruznejsi...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Větrovky

Příspěvekod Lipon » stř čer 15, 2022 8:18

doplním poznatky s větrovkou Tilak Aira v silném větru - od na podzim zmiňovaných asi 40 kmh to začíná citelněji profukovat
při stabilním větru 45+ kmh podle Windy už je zima, nárazy byly až kolem 65 kmh, větrovka šla do batohu a nosil jsem Jöttnara (nepromok z Neoshellu)

btw. na Jöttnaru se mi rozlepil pravý spodní tunel na stahovací gumičku, po necelých 5 letech občasného nošení
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » stř čer 15, 2022 15:51

To teda nic moc s tim Jottnarem... jak velke to je a da se to spravit? Kolikrat jsi ji asi pral? Moje zatim v pohode, ale nosim ji fakt malo. Klidne to dej do vlakna o membranovkach.

Vetrovka bych rekl, ze v pohode, pri tomhle vetru uz profukuje kazda pouzitelna (apuka by ti sice rekl, ze to neni zadny vitr, ale v terenu by zas ten samy odhadnul na 200 km/h ;-)).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » stř čer 15, 2022 17:16

Ne, apuka Ti na to rekne, ze neco takoveho o Pertex Quantum Air psal. Ze je prilis profoukavy a nedrzi teplo. Jen jsem to psal ve spojeni jeste s Primaloft Gold Active, coz znamena, ze samotny PQA bude fungovat ve vetru jeste min.
mike píše:v terenu by zas ten samy odhadnul na 200 km/h
Tos Ty psal o vetru 70+ km/h, zes takovy v zivote jeste nezazil a ze to blo nejake silene nebo co :wink:. Ja to beru ve vyssich horach jako bezny narazovy vitr, se kterym se "da setkat" hodne casto. (A apuka si vitr obcas zmeri anemometrem, obcas se koukne na miste na "online" hodnoty na stanici lanovky nebo meteostanici, takze nejakou predstavu ma. Na rozdil od Tebe, ktery to jen odhadujes podle svych pocitu, ktere jsou ponekud daleko od reality.)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod aksam » pon zář 12, 2022 12:54

Kdyby někdo chtěl větrovku Mammut Aenergy WB, kterou mají v Hudy ve slevě tak není z Pertexu equlibrium, co mají v popisu na eshopu, zpracování ok, jen není moc prodyšná, při dýchacím testu neprošla, Pertexu equlibrium, co mám na starých bundách se to neblíží ani náhodou:)
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pon zář 12, 2022 14:22

Nechci Ti do toho kecat, ale sam Mammut tvrdi, ze je to P EQ. Pokud to je z toho, mela by byt nekde na bunde mala nasivka nebo nalepene "logo" P EQ (pokud Pertex tuto podminku mezitim nezmenil) a taky papirek o P EQ mezi papirky k bunde.

Ze je to jine nez EQ na starych bundach, o tom jsem psal uz pred nekolika lety, ze jsem vzal jen mezi prsty nejakou bundu z P EQ (od Outdoor Research nebo M. Equipment, uz si nepamatuji, byla to ale nejaka vetrovka) a ze je to naprosto jiny matros nez na mem Rad Vapour Rise. Od te doby jsem se s tim materialem parkrat setkal a poznatek potvrdil. Urcite je i vice verzi EQ (ruzne gramaze), ale vse, co jsem mel moznost mit v rukou byly uplne jinak tkane materialy nez stary EQ. Profukovat jsem je nezkousel, ale odhadl bych, ze to jen tak neprofouknes. Coz ale neznamena, ze samotny material odvadi vlhkost hur nez stara verze.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod aksam » pon zář 12, 2022 15:56

Měl jsem ji dnes na sobě, žádné logo Pertexu na bundě ani cedulka u bundy, proti Rab Alpine jacket, co mám materiál jiný. Koukal jsem i na stránky Mammuta píšou, že je to P EQ, ale tohle prostě nechci.
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pon zář 12, 2022 19:55

aksam píše:Měl jsem ji dnes na sobě, žádné logo Pertexu na bundě
Co je napsane na te cervene pidi-cedulce zasite zvenku ve svu na levem boku bundy dole?
To se ptam jen tak ze zvedavosti, ja ji kupovat urcite neminim. Podle mne Ty mas podobne starou bundu, tu Alpine (nevim jaka Alpine, Rab pod tim nazvem - jakoze pouze Alpine - vyrabel/-i vice druhu bund od vetrovky po perovku) jako je ta moje Vapor Rise, kde je takovy mekky a hebky Equilibrum. Co jsem ja videl, uz nebyly ani tak mekke ani hebke.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod aksam » úte zář 13, 2022 6:29

Na modré bundě je oranžová a na ní není nic vidět..
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » stř zář 14, 2022 15:53

@aksam: Pokud bys chtel rel. malo sustivou vetrovku z materialu pomerne prijemneho na telo, tak az na ni narazis, zkus Ortovox Windbreaker ze smesi merina a polyamidu. Co to maji si to hodne chvali jako (i funkcne) nejlepsi vetrovku, co kdy meli (testovali). Samozrejme, pokud sedi. Jen ta cena... :roll:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » stř zář 14, 2022 21:41

Vetrovka s merinem? :shock: :-k Vypada zajimave, prijemne na telo to asi byt muze, ale funkci bych tak uplne neveril. Jedna z podstatnych vlastnosti vetrovky je, ze rychle schnne. Merino akumuluje vodu a nechce ji pustit. Na chozeni po meste a nejake bezne vylety to muze byt fajn, ale pri chozeni po kopcich se vetrovka propoti a nahore by mela rychle uschnout.

Kazdopadne bych si na to docela sahnul, jak to vypada. Jinak teda me DA Tornado 1.0/2.0 taky nesusti. Material je skvely a proto ho vymenili za Pertex a pak pro velky uspech uplne zrusili #-o
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » čtv zář 15, 2022 14:35

No, ani v rukou jsem ji zatim nemel, proto pisu, ze to chvali, co uz meli.
Jsme na to narazili a manzelka nad ni premysli.

Ale uz zase predsudky vuci merinu... Kdybys sam vedel, co vsechno Ortovox s merinem vyrabi a co ty materialy vydrzi, jak skvele funguji (i kdyz by podle predsudku nemely), by ses nedivil.
Zrovna ten merinovy material by mel fungovat lip na to odvadeni potu nez bezny nylon - ale jak pisu, osobni zkusenost nemam.

Edit:
Ten material by mel byt trochu opacny nez v tech merino trickach, kde se kvuli vetsi odolnosti pouziva PES vlakno obalene merinem. Tady je merino vlakno obalene PAD vlakny, tj. "zvnejsku" jsou vlakna normalni NYLON/PAD a ve vnitrku maji merino.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv zář 15, 2022 20:29

:roll: kolikrat ti mam psat, aby sis do mne neprojektoval sve spatne vlastnosti?

Nejde o zadne predsudky, ale o zkusenosti a fakta o fungovani materialu. Merino proste vodu saje a nerado ji pousti. Coz samozrejme zpocatku vede k tomu, ze lip odvadi pot, ale jak se jeho kapacita nasyti, tak se to otoci.

Predsudky nemam, merino pouzivam denne. Darn Tough dokazali, ze i z merina se daji udelat velmi odolne ponozky, ale s vodou nic neudelali, chovaji se presne tak, jak pisu. Stejne tak merino trika, ktera nosim bezne uz dlouhe roky. Vubec bych se nedivil, kdybych byl nejvetsi uzivatel merina tady na OF ty predsudku. Je to skvely material, kdyz clovek zna jeho limity a podle toho ho pouziva.

(Mimochodem, sel jsem dneska po delsi dobe do prace, vzal z zidle merino triko, co si oblekam na par hodin tak jednou za tyden, kdyz nekam jdu, cuchnul k nemu a vzal si ciste. Merino nesmrdi je totiz taky povera, smrdi, jen min).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát zář 16, 2022 14:33

mike píše:Nejde o zadne predsudky, ale o zkusenosti a fakta o fungovani materialu. Merino proste vodu saje a nerado ji pousti.
Vzdyt prave o toto jde. To same jako bylo u zateplenych bund s (castecne) vlnenou izolaci. Nejsi (a nejenom Ty) schopny se odprostit od faktu, ze neco jineho je cista vlna v beznem zpracovani a neco jineho je specialni zpracovani a jeste ve smesi s necim jinym a nepripustit zadnou moznost, ze by to mohlo byt i jinak. Samozrejme bez sebemensi zkusenosti s danym materialem.

To je jako - i kdyz mi je jasne, ze to srovnani ponekud kulha - kdybys se rozciloval, proc proboha nekdo dela turisticke hulky z hliniku, vzdyt hlinik je hodne ohebny material a nemuze cloveka udrzet, kdyz se o tenkou hlinikovou trubku opre. Coz je prava, jen s tou poznamkou, ze ty hulky se delaji z hlinikove slitiny, co naprosto meni vlastnosti.
Tak podobne je to i s materialy z vlny, kde se vyuzivaji specificke vyrobni postupy a smesove materialy.

Nebo bys ani tady neveril laboratorne otestovane odolnosti vlnene latky od Ortovoxu, co se pouziva na tu vetrovku - bylo to uspesne testovane na 120.000 cyklu oderu:
Durable material mix (min. 120,000 abrasion cycles in the Martindale test)
Umis si toto same predstavit u svych merino tricek? Pricemz se pouziva stejna vlna, jen jinak a v jine smesi, se 45% PAD. Nebo je toto standardni vlastnost merina?

BTW, co se tyce prodysnosti a rychlosti schnuti, precti si test na Outdoorgearlab. Vem jeste do uvahy, ze to je test predchozi verze vetrovky, mezitim ji jeste vylepsili.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát zář 16, 2022 18:04

apuka píše:Umis si toto same predstavit u svych merino tricek? Pricemz se pouziva stejna vlna, jen jinak a v jine smesi, se 45% PAD.

U tricek ne, jenze to je ciste merino. Resp. ted udelali aspon jadro/osnovu z umeliny, takze treba vydrzi dyl, ale ty nove nemam tak dlouho, abych to mohl overit.

Zminoval jsem ovsem Darn Tough ponozky, ktere jsou prave ze smesi merina (okolo 70 %) a PAD. Vydrz maji neskutecnou, jsou to nejspis nejodolnejsi ponozky, co jsem kdy mel a to vcetne ciste umelych. Tohle se ovsem spatne porovnava, protoze jine pouziti, v behacich botach odchazeji ponozky podstatne rychleji, nez v pohorkach. Ale treba Bridgedale jsem takhle vyzkousel a dvoje znicil pomerne rychle. U BD jsem nemeril kilometry, ale DT maji zivotnost minimalne trojnasobnou, nejspis i vic.

Takze vydrz se resit da, ale jak jsem psal, s chovanim vzhledem k vlhkosti to neudelalo nic. Vubec nic. Zrovna vcera jsem si bral vlhke boty, jelikoz jsem je musel vystehovat na balkon a od predchoziho dne neuschly. Uz po kilometru jsem si rikal, ze jsem si mel radej vzit membranove ponozky. Venku sice uz bylo sucho, ale merino v ponozkach natahlo vlhkost z bot a nebylo to prijemne.

apuka píše:BTW, co se tyce prodysnosti a rychlosti schnuti, precti si

Neprectu, maintenance.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát zář 16, 2022 21:17

mike píše:Neprectu, maintenance.
Zvlastni. To mi delalo vcera i predevcirem. Dnes v pohode nekolikrat cely den - a jde to i ted.

Uz delsi dobu mam dojem, ze je to u nich spise nejaka radoby ochrana, kdyz maji hodne pristupu nebo co... Jistou dobu "mely maintenance" minimalne dva tydny kazdy den, zkouseno nekolikrat - prave, kdyz jsem potreboval neco u nich zjistit :twisted:

Tady mas cast ohledne prodysnosti, kdyz mi stranky zrovna funugji:
Breathability and Venting

The Merino windbreaker feels a bit heavy to grab before heading out on your next run, but we were happily impressed by the breathability of this new fabric. This jacket does not include any vents, so there is some heat pooling, particularly around the upper armpits and shoulder blades. But there is an unexpected airiness in the chest and core, and although it's sticky while actively sweating, the jacket quickly dries off on your body.

A particularly interesting observation we noticed during an extended uphill run is that while the fabric gets damp during high-output activity, there are no moisture droplets visible on the inside. Just like a Merino wool baselayer, the blended fabric of the Merino baselayer works to actively wick up and evaporate sweat, leaving you dry and comfortable to keep pushing your limits.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát zář 16, 2022 21:25

Mne to nejde ani ted.

O prodysnosti nebyla rec, tu u vetrovky predpokladam automaticky a nevidim duvod, proc by prodysna nebyla. No a jinak potvrzuji to, co jsem psal:

while the fabric gets damp during high-output activity, there are no moisture droplets visible on the inside. Just like a Merino wool baselayer, the blended fabric of the Merino baselayer works to actively wick up and evaporate sweat, leaving you dry and comfortable to keep pushing your limits.

Ze tam nejdou kapky potu je samozrejme, to by mne ani nenapadlo. Ale latka navlha. A pak pisou, ze se to chova jako merino baselayer a to pro mne proste nefunguje. Funguje pri nizsi zatezi, muzu si to vzit na rychlou vychazku do 10 km, ale s batohem do kopcu je to katastrofa. A toho se prave bojim i tady.

Takze vubec nevim, o co se vlastne zase hadas, kdyz pak postnes citaci, ktera potvrzuje, co pisu :lol:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod DrZkaza » pon led 9, 2023 23:40

Tak jsem si pořídil novou větrovku a musím říct, že držet se osvědčených výrobků je v čase dost obtížné. :) Snažil jsem se být věrný značce i materiálu. Jen ten materiál vyrábí jiná firma, v jiné zemi a vypadá jinak. Ale vyrobila ho stejná česká firma jako tenkrát, jen už 20 let vyrábí pod jiným názvem. :)
Takže původní větrovku z pertexu Sport Schwarzkopf nahradila aktuální High Point Helium Pertex Jacket.
A dost vylepšili střih, v nové bundě i s chátrajícím tělem vypadám líp než jsem vypadal v staré bundě s tělem ve formě. :) Takže ne, že by ta stará s pár záplatami ještě nemohla sloužit, ale chci vypadat dobře, tak budu nosit tu novou. Snad mi taky minimálně těch dvacet let vydrží. :)

A aby to nevypadalo, že neumím jít s dobou, tak jsem zároveň zkoušel i lehký softshell Rab Borealis jako možnou alternativu. Pěkná bunda, ale pertexka mi přijde jako univerzálnější. Je lehčí, na těle mi sedí podobně a nemám pocit, že bych se o ten materiál musel nějak víc bát. Mě osobně je třeba na holé ruce příjemnější Pertex než materiál na té Borealis, což mě překvapilo.

Zkušenosti z terénu zatím nemám. Pokud mě něco nečekaně pozitivně nebo negativně překvapí, tak se podělím o zkušenosti.
DrZkaza
nováček
nováček
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte říj 20, 2009 15:02

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » úte bře 21, 2023 21:56

Nevite nekdo neco o High Point Trail Pertex? Je akorat vyprodana u Hanibalu, ale nikde jinde o ni neni ani zminka, ani primo na webu High Pointu :-k

Vypada jako High Point Helium Pertex 2.0 bez kapuce. Tedy presne to, co bych chtel.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod irem » stř bře 22, 2023 13:55

@mike Je to Helium bez kapuce. Novinka, naskladnovat by ji HP mel jeste behem tohoto tydne. Kdy bude v Hanibalu a dalsich obchodech je otazka.
irem
účastník
účastník
 
Příspěvky: 263
Registrován: čtv kvě 24, 2018 7:14

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » stř bře 22, 2023 15:58

Super, diky :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv bře 23, 2023 2:42

Uz je tam: https://www.highpoint.cz/produkty/pansk ... acket.html

Akorat skoda tech barev. Cerna je pekna, ale trochu neprakticka. Zluta je aspon na fotce ohavna. Plus ten asymetricky design, ktery se mi fakt nelibi. To jednobarevne damske verze jsou podstatne peknejsi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení

cron