Vyber bot kategorie B/C

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » pon srp 1, 2022 20:42

@ntz: Promin, ale asi jsi fakt nenapravitelne tvrdohlavy clovek, ktery si chce delat veci podle sveho a nenecha si do toho mluvit. Jen potom nechapu, proc se neustale ptas na ruzne veci, stejne si z toho vyberes jen to, co se Ti hodi...
ntz píše:ty si treba potrebujes 2 roky hledat boty (nic proti tomu, tak to proste mas), ja ty svoje boty rozchodim (podda se to) protoze s tema botama neni problem .. znovu - leva bota mi sedi jak v pokojicku a prava me tlaci v kominku na boku .. tady fakt neni problem s botama
Nikdo nerikal, ze JE problem s botama. Neni. Problem je v kompatibilite bot a Tvych nohou, resp. te prave boty s pravou nohou. Nebo jen v blbem zavazovani.

Proc Te stale upozornuje, ze se Ty boty v tech miste nepoddaji, ale poddas se Ty? Protoze mam svoje (a nejenom svoje) zkusenosti.

Uvedomujes si, ze kdyby Te to tam tlacilo kvuli nejkaemu problemu v noze/kotniku (coz bez tech bot nemusis vubec zjistit, muze tam byt neco trochu blbe srostle, kosti/svaly/slachy ted jsou trochu jinak), tak az budes dva roky cekat, ze se to podda, tak pri castejnsim pouzivani se na miste daneho problemu muze zacit postupne vytvaret maly zanet? Ten v lepsim pripade Te prinuti ty boty nejakou dobu nenosit (nebo se vubec turistice nevenovat), v tom horsim prejde do chronickeho stavu a potom s tim uz nic nenadelas, muze to bolet i bez bot. Navic se muze noha snazit vyhnout se takovemu zpusobu chuze, ktera vyvolava ten tlak - jenze to bude mit pravdepodobne nasledek, ze se objevi jiny problem nekde uplne jinde... To je to "poddani se"...

Nemluvim o vymyslenych vecech. Syn prehlizel maly, opravdu jen maly tlak nekde "za" kotnikem - po nekolika mesicich skoncil s tim, ze pod Slavkovakem v Tatrach jsem mu musel dat svoje pohorky aby sesel dolu. Potom mel asi zanet achylovky, ze nejake dva mesice vubec nemohl chodit ve vysokych botach (a silne to citil i v nizkych) a dalsi pulrok a neco musel nosit bandaz s pomerne pevnou gelovou "vyztuzi" kolem achylovek, aby vubec mohl udelat v pohorkach krok. Stoprocentni zdaleka neni ani ted - jen ted uz potencialni problem v bote citi hned pri zkouseni, ale potom (po kratkem zkouseni v obchode) ho achylovka jeste nejakou dobu poboliva.

Ja jsem si podobnou ignoraci (a rikanim si, ze se to vychodi) skoro zadnych" problemu zpusobil uz trvale problemy s prstama i jinde a i kvuli tomu dnes mam problem najit alespon trochu vyhovujici pohorky. Manzelka napodobne si zpusobila, ze ted jsou jeji prsty tak citlive na nejmensi tlak v botach, ze nemuze najit vhodne, navic pokud nahodou ji jen trochu otece v horku noha, tak se dostane do stavu, ze az ji vyzuje, tak nemuze pul dne vubec chodit a jeste nekolik dnu ma problem i v beznych nizkych botach.

Ches se taky dostat do podobneho stavu? Pravda, my s manzelkou jsme uz ve veku, kdy si "uzivame" sve nepozornosti v mladsim veku, kdy se nam to vsechno zdalo nicotne. Ty jsi ted vekem nejspise nekde na rozhrani, podle Tvych reakci soudim, ze jeste tesne pred to hranici. Tak se za 15 let zeptej sam sebe, jestli se Alasky poddaly :wink:.

NTB, o tomto stave trochu svedci i Tva slova, ze se tak tesis z tech novych Alasek - je to fajn, ze Te tesi nove boty, ale nesmi Te ta radost zaslepit a musis si dobre vsimat i problemy, ktere zpusobuji. Jen tak se "prinutis" je neignorovat ale snazit se je vyresit - aby sis potom mohl opravdu rict, ze se Tesim novym botam, ktere mi skvele slouzi a ve kterych se citim opravdu bez problemu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod ntz » pon srp 1, 2022 22:27

@apuko, ja si skutecne vazim kazde tvoji rady a ochoty mi pomoct, kazdej je ale z jinyho testa .. ja takhle neuvazuju a takhle rozhodne nefunguju .. pri vsi ucte, kterou mam ke tvejm zkusenostem, proste nesouhlasim s tim, ze je neco rozhodnuto, kdyz mam fungl novy pohorky, ktery jsem mel zatim cca 2-3 hodiny na nohou po doma, kdyz me potom zacnou tlacit nejak specificky a kor jeste navic jen jedna na prvnim vyletu .. ty boty se proste musej rozchodit, ta noha si proste musi zvyknout .. tak to proste je .. dekuju za rady stran alternativniho zavazovani, vse vyzkousim

promin, tohle

apuka píše:.. Ches se taky dostat do podobneho stavu? ..


je fakt sugestivni .. nechci se dostat do podobneho stavu a muzu te ujistit, ze moje zivotni zkusenost je takova, ze 90% je o nastaveni v palici .. me za celej muj zivot nic nebylo (kdyz nepocitam mnozstvi ruznejch urazu a jejich nasledky - to nic ale neni, to jsou drobne provozni problemy) a zadny (novy) pohorky me *nemuzou* zlomit :D .. proste to neni technicky mozny .. neni ..

pokud bych delal co rikas, tak ted svy Alasky vyhodim a pujdu delat co ?? Pujdu hledat novy boty ?.. Co z toho budu mit ? Nemam cas na to resit boty .. Letos na podzim chci stihnout jeste hike nekde na severu a pristi jaro se vracim do Skotska, abych udelal pokus cislo #2 na nas letosni trail, kterej jsme nedali .. Do te doby budu hrat s kartama, ktere mam .. pokud fakt zjistim, ze to nepujde, tak to nepujde a poridim si nove boty .. neco uz jsem ve svem zivote zazil a co se tyce fyzicke stranky, tak bych rekl, ze jsem i neco prekonal a vim, jak funguje me telo ..

abych se priznal .. to co pises a cele to vyzneni je priserne .. seberte se trosku .. ja jsem snad za celej svuj zivot nepoznal nikoho, kdo by se takhle sesypal kvuli pitomejm botam a mel z toho nasledky na celej zivot .. to jestli se mi ma stat za me blbe reci, at se mi stane ..
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » pon srp 1, 2022 22:38

Ja jsem to teda jeste necetl, ale dovedu si zive predstavit, co apuka napsal :D Neres to, je to extremista, katastroficke scenare jsou jeho konicek, silene prehaneni modus operandi a veci s minimalni pravdepodobnosti prezentuje jako temer jiste. To uz sis ale mohl vsimnout :twisted:

Samozrejme, ze ty boty rozchodis. Ja jsem u jednoho paru Alasek taky zazil, ze jsem mel divny pocit okolo kotniku, asi silnejsi pena nebo jinak natvarovana. Po par turach jsem o tom nevedel, bud se to natvarovalo nebo si noha zvykla.

Na alternativni zavazovani bacha, s tim se nohy zmrsit daji. Ja jsem si s nim vyrobil pekny zanet slachy pod kotnikem. Noha sice drzela lip, ale bota vic tahala za patu a vysledkem byla namozena slacha, o ktere jsem do te doby nevedel, ze existuje. A poradil mi to apuka :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » úte srp 2, 2022 0:57

Tak jsem si to precetl a skutecnost prekonala ocekavani :D V apukavesmiru trpi cela rodina na veky veku :twisted:

ntz píše:myslim, ze jsem si to otlaceni treba mozna udelal ten prvni den tim, jak jsem tam zkousel ruzny zavazovani a ze jsem to mel v jednu chvili pri sestupu utazeny na fest ..

Ano, to si taky myslim. Noha nezvykla na vyssi boty, moc utazena a vysledkem je otlak, ktery se za par dni spravi. Priste to bude lepsi a po par turach o tom nebudes vedet.

P.S. Za trojnasobnou "achylovku" navrhuju trest smrti [-( Ale kdyz nad tim tak premyslim... apukavesmir musi byt nejaka forma pekla a tohle by bylo spis vysvobozeni... :D
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Mawenzi » úte srp 2, 2022 4:59

ntz
jeste alternativa - potitko na ruku a dat na kotnik v miste otlaku, pripadne dobre zalepit naplasti. Nekdy ta noha proste vychazi nesikovne a klidne se to stane i druhej den,kdy nic nic, pak trochu tlak a dalsi den nedokazes zavazat boty v kominu protoze to je tak bolestivy ze bys v tom neusel 10metru. jak si ta noha zvykne, tak dobry ale nektery mista sou citlivejsi nez jiny a mekky tkane kolem kotniku muzou bolet vic nez treba kotnik.

zrovna ten komin si myslim, ze je nejmin problematicka cast boty, protoze vzdycky to dokazes necim vymekcit, kdyz se nechce poddat ani noha ani bota.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod ntz » úte srp 2, 2022 10:06

diky Mawe :) .. zrovna o tom tenisovem potitku jsem to i sam psal ...

mam letos jeste jeden predschvalenej vylet na cca tyden nekam ... uz jsem to zacal planovat .. vylet bude as (z 90%) do Norska a pojedu tam fotit + tam neco mensiho (cca 80km) hikneme, takze boty budu urcite potrebovat ..
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » úte srp 2, 2022 15:45

mike píše:Tak jsem si to precetl a skutecnost prekonala ocekavani
(Plati to i pro ntz). Jo, tak to sis urcite precetl i to, ze jsem mu nekolikrat vyslovene radil, aby nejdrive zkusil nezatahovat tak silne a dal resil az toto nepomuze, ze s nejvetsi pravdepodobnosti to ma ze silne utazeneho zavazovani. Stejne tak sis urcite vsiml, ze o moznych nasledcich jsem psal vyslovene za podminky, ze zjisti, ze ten problem zpusobuje "neco" na jeho noze, nejaky dusledek tech zraneni a ze v takovem pripade si muze neco docela dobre privodit. Ale spise si myslim, ze takove malickosti Ti, jako vzdy nepripadaji dulezite a je jednodussi do nekoho rypat - a potom v jinem vlaknu psat o tom, ze ja o necem pisu jen kvuli tomu, ze Ty neco vychvalujes (na uplne jine vyuziti) :twisted: ](*,)
mike píše:Na alternativni zavazovani bacha, s tim se nohy zmrsit daji. Ja jsem si s nim vyrobil pekny zanet slachy pod kotnikem. Noha sice drzela lip, ale bota vic tahala za patu a vysledkem byla namozena slacha, o ktere jsem do te doby nevedel, ze existuje. A poradil mi to apuka
Ano, ale kdyz nekomu neco poradim, trochu pocitam s tim, ze ten dotycny, kdo to pouzije ma trochu i vlastni rozum...
A ze kdyz pouzijes (a to jakekoliv, i normalni - viz pravdepodobne ntz) zavazovani, tak kdyz Te to bude nekde tlacit, zpusobovat problemy, tak si to hned uvolnis. Vlastne spise pocitam s tim, ze to se nebude delat "az na doraz", ale zatahne se to "primerene", jeste presneji co nejmene tak, aby to jeste drzelo, co drzet ma.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod ntz » úte srp 2, 2022 16:33

ps. kuci nehadejte se ,,, jsem vam obema velmi vdecny za rady a za jekejkoliv input ... @apukovi slibuju, ze budu opatrnej, aby se ze me nestal mrzak a @mikovi slibuju, ze si vezmu dvoje ponozky a dvoje (cisty) slipy az pujdu priste abych to vse vyzkousel .. a @Mawe slibuju, ze i potitko nad kotnikem bude !!!
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Mawenzi » úte srp 2, 2022 17:40

ntz
hlavne napis jaky to bylo, ja si to taky musim sehnat :D :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » úte srp 2, 2022 18:33

apuka píše:Ano, ale kdyz nekomu neco poradim, trochu pocitam s tim, ze ten dotycny, kdo to pouzije ma trochu i vlastni rozum...
A ze kdyz pouzijes (a to jakekoliv, i normalni - viz pravdepodobne ntz) zavazovani, tak kdyz Te to bude nekde tlacit, zpusobovat problemy, tak si to hned uvolnis. Vlastne spise pocitam s tim, ze to se nebude delat "az na doraz", ale zatahne se to "primerene", jeste presneji co nejmene tak, aby to jeste drzelo, co drzet ma.

Jenze ja jsem to zavazoval primerene a nikde nic nebolelo ani netlacilo a fungovalo to, jak melo. Ta slacha rozbolela znicehonic, v podstate behem nekolika kroku a pak bolela fest. Trvalo par tydnu, nez se to spravilo. Boty jsem chtel nejdriv prodat, tu sezonu uz jsem je nenosil, ale dalsi jsem je zkusil znovu a s normalnim zavazovanim zadny problem. Az na pousteni do spicky, coz byla motivace jineho zavazovani, ale to se da prezit (lip nez ta slacha).

Ono je to neco za neco. Boty jsou stavene na normalni zavazovani. Jine muze pomoct s nejakym problemem, ale pak to muze takhle vylezt jinde. Tady jsem si skoro jisty, ze to bylo, jak jsem psal. Noha nemela prostor jit do spicky, coz byl zamer, ale na druhou stranu byla pevnejsi pata, ktera se nemohla prirozene zvedat a odlehcovat. Podrazka za ni pri ohybu vic tahala, coz nezvykle namahalo tu slachu. Pisu to ciste jako varovani pro lidi, co by chteli delat experimenty se zavazovanim, ze muze dopadnout i takhle.

ntz píše:vezmu dvoje ponozky a dvoje (cisty) slipy az pujdu priste abych to vse vyzkousel

Ty slipy si radej vem troje, kdyby ses z toho... :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » stř srp 3, 2022 22:51

mike píše:Jenze ja jsem to zavazoval primerene a nikde nic nebolelo ani netlacilo a fungovalo to, jak melo. Ta slacha rozbolela znicehonic, v podstate behem nekolika kroku a pak bolela fest.
Asi se nebudes divit, kdyz na to napisu, ze pokud slahcha zacala bolet "behem nekolika kroku" a potom bolela par tydnu (predpokladam, ze bolela, kym se "nespravila"), tak to silne zavani nejakym problemem, ktery tam byl pred "prevazanim", ze to jen mohlo byt katalyzatorem, co projev hodne urychlil. Nechci vubec tvrdit, ze to tak bylo, ale "za nekolik kroku" by Ti zadne jine zavazovani, ani nejsilnejsi utazeni takto dlouho trvajici problem na zdravych nohou udelat nemelo.
}A nebudu hnidopich, abych Ti vratil Tvoje chapani nekterych slov a nebudu se ptat, jestli tech "nekolik kroku" a "par tydnu" byly 2,3 nebo 4, pripadne dokonce na ten vyraz az extremnich 5 ... :twisted:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » stř srp 3, 2022 23:05

No, tentokrat ti dam benefit od doubts, sice sis to zas vylozil extremisticky, ale mohl jsem to napsal presneji.

Chodil jsem s tim jinym zavazovanim nejakou dobu, nevim presne, ale minimalne mesic, mozna skoro dva. Nic nebolelo a pak najednou zacalo. Vykladam si to tak, ze problem vznikal postupne, slacha byla nacata a pak to presahlo kritickou mez. Ze to bylo tim zavazovanim jsem si temer jisty, jelikoz nikdy predtim se to nestalo a od te doby taky ne, pricemz uz je to skoro dva a pul roku. A ty boty jsem nosil i dalsi zimu, ale normalne zavazane.

apuka píše:nebudu se ptat, jestli tech "nekolik kroku" a "par tydnu" byly 2,3 nebo 4, pripadne dokonce na ten vyraz az extremnich 5 ...

Co zas nechapes na slove nekolik? :roll: To se pise, kdyz to nevim presne a opravdu si to nepamatuju. Odhadem 2 - 3. Tydny podobne, spis ty dva, tedy par :P
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » čtv srp 4, 2022 9:01

To vis, ze jsem si tu poznamku nemohl nedat, hlavne kdyz Tvuj puvodny prispevek nedaval zadny smysl. :wink: Mimochodem "par" a "nekolik" jsou stejneho vyznamu "nevelky neurcity pocet" kdyz je pouzijes v kontextu, jak jsi pouzil (nebo co jsi me nekolkrat /? :-k nebo mnohokrat :lol:/ poucoval o spatnem pouziti).

Po dovysvetleni to uz dava smysl. ANo, takto to muze "fungovat", ale stale si myslim, ze jsi spise nevnimal "varovne priznaky" a pouzival jsi to utazene o dost silneji nez bylo treba.
To same se stava i mne, kdyz nekde jdu hodne prudce z kopce, taky mam tendenci si to vazani utahnout silneji, nekdy skoro "az kam to jde". Nastesti vetsinou po par krocich zacnu citit, ze je pata az nasilim talcena do podrazky a prevazu to rozumneji. Nanestesti jsem nekdy liny nebo uz se dostanu do terenu, kde se nemam moc jak bezpecne zastavit na prevazani - a to me potom pata boli taky nekolik tydnu.
Napodobne, kdyz jsem jeste pouzival jiny zpusob na uchyceni paty, tak kdyz jsem to prilis zatahl, tak me to i pres tlusty jazyk tlacilo do nartu na zacatku komina. Nebilo to nic nevydrzitelneho, casto jsem si rikal, ze to neni nic, ale potom me svaly/slachy na nartu bolely taky tyden-dva. Tak jsem se to naucil nezavazovat tak silne - ono totiz ty zavazovani funguji dobre i pri slabsim utazeni.

Problem u toho je, ze nemuzes dat nikomu doporuceni, jak silne to ma presne zatazhnout. To zavisi od cloveka, od boty, od pouzitych ponozek, vlozek, od spusty veci. Proto je dulezite venovat zvysenou pozornost, co na to rikaji nohy. Jenze tam zase je kazdy jiny, nekdo okamzite citi sebemensi problem, nekdo to zacne vnimat po nejake dobe a nekdo to nechce vubec vnimat (napr. takovy "to se podda" pristup).
mike píše:Boty jsou stavene na normalni zavazovani. Jine muze pomoct s nejakym problemem, ale pak to muze takhle vylezt jinde.
Ne, boty nejsou stavene na "normalni zavazovani", protoze nikde neni receno, co je "normalni zavazovani" :wink:. Problemem je, kdyz se upravene zavazovani pouzije prehnane - ale tady se vracim, k vyse napsanemu. Musi se vnimat reakce a podle toho upravovat.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » čtv srp 4, 2022 22:12

apuka píše:stale si myslim, ze jsi spise nevnimal "varovne priznaky" a pouzival jsi to utazene o dost silneji nez bylo treba.

Zadne varovne priznaky nebyly a utazene to bylo jen tak, aby to fungovalo tj. neujizdely nohy do spicky. Nemel jsem ani naznakem pocit, ze je to moc utazene. Proste a jednoduse, jine zavazovani vyresilo puvodni problem, ale zpusobilo jiny. Neco za neco. Holt to chce kupovat boty, ktere problem resitelny jinym zavazovanim nemaji.

apuka píše:Ne, boty nejsou stavene na "normalni zavazovani", protoze nikde neni receno, co je "normalni zavazovani"

Normalni zavazovani je takove, ze si boty normalne obujes a normalne zavazes. Co je na tom nejasneho?

apuka píše:Problemem je, kdyz se upravene zavazovani pouzije prehnane - ale tady se vracim, k vyse napsanemu. Musi se vnimat reakce a podle toho upravovat.

To jiste, ale jak pisu, prehnane nebylo a zadna podezrela reakce nebyla. Kdyby mi tam neco vadilo, tak tak nebudu chodit denne mesic nebo vic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » úte srp 9, 2022 15:12

Mame ted doma ty jubilejni Alasky 100 let (damske, manzelka je zkousi). Musim teda rict, ze na prvnmi (i druhy a treti) pohled vypadaji ty boty dobre, rekl bych ze o dost lep nez bezne Alasky. Ta "prava" kuze udela svoje.

Prvne, je to Made in Croatia, ale nejspise je kopyto o neco sirsi jako bezne chorvatske (ale stejnou velikost manzelka nikdy nezkousela).

V cem je to jine?
- jina obsazka, jina - hladka - guma, rekl bych pevnejsi, zato neni na kraji ztencena; na vnejsi strane boty vzadu vyrazne zvysena, vyssi o neco skoro vsude; spojeni koncu neni uprostred na vnejsi strane ale na pate, coz muze prispet k lepsimu drzeni.
- jina podrazka, mne se libi vic jak Foura, je tam i mirny naznak neceho jako Climbing zone,taky mezipodesev je trochu jiny, nema tolik "designoveho tvarovani", je jednoducha (a opravdu "obalena" tou TPU folii)
- vzadu uz neni zvlast "oko" ze zmekcene kuze, ted je cela zadni strana z mekke kuze az nekam na uroven kotniku i trochu pod, je tam v kuzi boty "vyrez" - ale stejne to ted ma i klasicka verze
- je tam jina vlozka - teda asi, mame doma jen hooodne starrou na srovnani

Celkove bota pusobi "poradnejsim" dojmem. Stale je ale pohodlna. Kazdopadne je jasne, ze na sut a na skaly to bude vyrazne odolnejsi, trochu vypada, ze i na ledovcove a zimni tury s mackami.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Aranyafea » stř srp 17, 2022 21:15

Nedávno jsem tady řešil výběr nových pohorek, tak se připojuju se svou zkušeností. Jak jsem psal, nakonec jsem koupil Meindl Dovre. Pár dní jsem je začínal rozcházet jen tak po městě, cestou do práce, na zahradě, a tak. A pak jsem v nich rovnou vyrazil na dvoutýdenní trekování do Skotska.
Co se týče noh v suchu, boty zafungovaly naprosto perfektně, neprotekly nikdy, a to přesto, že jsem tam v nich neustále brodil podmáčená vřesoviště, louky, mechy a často pršelo. I přesto, e boty byly nerozchozené, tak mi nohu moc nezhuntovaly, obešlo se to prakticky bez puchýřů. Potud spokojenost.
Ovšem jinak jsem těžce zklamán. To, z čeho jsem měl největší strach, a na co jsem se snažil dát co největší pozor při výběru, je opět obsázka. Už po třech (!!!!!!!) dnech chození ve Skotsku (z toho první dva dny naprosto pohodové počasí bez extrémů) se obsázka na obou botách začala mírně odlepovat hned na několika místech, vždycky po vnějších i vnitřních stranách, nikoliv na špičce a na patě. Samozřejmě, bylo by ideální hned potom co se to začně dít s tím jít na reklamaci, jenže já se po dvou dnech z dovolené a z treku do česka vrátím dost těžko. Tak jdu dál, a po týdnu se odlepování zvětšovalo a rozšiřovalo. Po dvou týdnech jsou obsázky na obou botách v naprosto příšerném stavu, a odlepené o dost víc, než na mých starých Lowách Ranger po dvou letech, které tu obsázku neměly nic moc. Nesušil jsem je na horku, nenechával jsem je na přímém slunci, nijak jsem je nestandartně nedeformoval, nedělal s nimi nic jiného než že jsem je měl na nohách.... absolutně nechápu, jak se tohle mohlo stát. Nevím, jestli mám tak pitomé nohy, tak blbě chodím, nebo je voda ve skotsku tak agresivní, že odlepuje lepidlo, ale obávám se, že nic z toho to nebude. Ale vážně nevím, jak si vysvětlit, že bota, nyní tři a půl týdne od nákupu, má obsázku úplně v háji. Před odjezdem jsem je promazal limmerem, naimpregnoval sprejem cherry blossom, nic víc. Čekal bych od takových pohor mnohem víc, obzvláště, když to je v dané kategorii nejdražší model.
Schválně mrkněte na fotky - 1. je asi po 5 dnech chůze, druhá po devíti, poslední doma po příjezdu.
1.jpg

2.jpg

3.jpg
Aranyafea
nováček
nováček
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát čer 23, 2017 15:42

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » stř srp 17, 2022 21:20

Aranyafea píše:absolutně nechápu, jak se tohle mohlo stát.

Meindlkvalita. Bohuzel. Za mne jasna reklamace s pozadavkem vraceni penez. Do 6 mesicu, vyuzij tedy tohle: https://www.dtest.cz/clanek-3269/reklam ... i-prevzeti (nevim jiste, jestli je to aktualni zneni).

Priste nekupuj Meindl, ale kup Hanwag :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » čtv srp 18, 2022 8:52

Neni to zadna obecna "Meindlkvalita", protoze na podobne veci trpi i vice soucasnych vyrobcu, vcetne i nekterych kusu Hanwagu. Jen mne se to stalo napr. u Lowa Rangeru, v male mire u Salewa Crow (po reklamacnim zalepeni hned na zacatku se to uz moc nesirilo) i LS Karakorum HC, atd. Stejne tak mnohe Meindl boty s tim problem (nebo rozhodne ne vyrazny) nemaji, ani dvoje Islandu doma. Proste toto nebyva obecne problem nejakeho modelu ale kusovy, resp. "varkovy" problem.
Na jasnou reklamaci to ale samozrejme je - a hlavne se nenech odradit, obzvlaste pokud jsi to kupoval primo od Tilaku, ze jsi si to zpusobil sam, ze jsi si dovolil v tech botech vubec chodit :twisted:.
Aranyafea píše:Nevím, jestli mám tak pitomé nohy, tak blbě chodím, nebo je voda ve skotsku tak agresivní, že odlepuje lepidlo, ale obávám se, že nic z toho to nebude.
Obavas se vice-mene spravne. Pokud je vsechno pravda, co vim, tak tam prakticky zadne lepidlo neni...

Jinak, pokud chces videt, jak to muze dopadnout, tak si nalistuj hodne davno nazad ve vlaknu, jak dopadly hlavne synove uplne nove Meindl Lhasa po dvoutydenni dovolence v uprsanem Zillertalu. Ty Tvoje jsou jeste jen slaby odvar. Ale Lhasy taky mely vyssi obsazku, vice se toho mohlo "odlepit". Hned to muzes srovnat se stejne starym stejnym modelem u manzelky.

Moderni zpracovani obsazky se (pry) nedela lepenim ale ucinkem tepla. Tj. nejspise se zahreje bota, zahreje guma, natahne se - a ochlazi. Tak by se mela "prilepit" na botu. Bohuzel, ne vzdy to funguje dobre.
Ted dal je to jenom o mych dojmech - se mi zda, ze bud se jim neco pri tom tepelnem zpracovani obcas nepovede nebo (a to mi prijde pravdepodobnejsi) nektera varka gumy, resp. v ramci varky nektere casti nejsou uplne stejne hustoty/tloustky/??? a potom pnuti priu chuzi zacne ucinkovat a ty neustale odlisne deformace gumy v nekterych jeji castech vede k "odlepeni". VYpada taky, ze voda tomu hodne pomaha, ze by ochlazovaci efekt zvenku a timpadem zase rozdilne pnuti?

K tomu mohlo prispet trochu i to, ze podle jedne fotky se mi zda, ze jsou boty v nekterych castech dole trochu sirsi nez bys potreboval, tj. se tam kuze trochu "vlni". Ale toto by dobre nalepena obsazka mela v pohode vydrzet.

Muj posledni dojem jeste je, ze k tomu vsemu muze docela dobre prispet i delsi skladovani bot nebo skladovani v pro gumu ne moc vhodnych podminkach. Co Ty nemas pri koupi sanci zjistit.

Kazdopadne je tady jasno - reklamace.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Aranyafea » čtv srp 18, 2022 17:12

Je to síla, no... i kdybych ty boty měl širší a byla tam kvůli tomu větší deformace, nebo bych je blbě skladoval, tak bych čekal, že to vydrží "přilepené" víc, než jen pár dní. Je pravda, že ve Skotsku ty boty byly zvenku několik dní prakticky pořád vlhké, nebylo je prostě kde a jak usušit, ale to bych od pohor prostě očekával, že takové podmínky musí vydržet. Docela mě překvapuje, jestli tak tedy je, že se obsázka nelepí lepidlem, ale jen teplem.... tak si říkám, jak moc spolehlivá technologie to je pro výrobek určený do poměrně extrémní mechanické a klimatické zátěže, asi moc ne.
Já pevně doufám, že se je podaří vrátit, nikoliv jen opravit, protože oni to v záruční opravě na některých místech sice slepí, ale pak se to zase začne odlepovat jinde. To slepené místo už taky nebude držet tak, jak by mělo. Ve výsledku se z toho stane bota druhé jakosti s menší životností než nová, a to už měsíc po koupi... Díky mike za odkaz na ten dtest, zkusím to uplatnit takto. I když ty boty jsou, myslím si, jinak opravdu dobré, tak fakt nestojím o tak drahý kus, který má hned od začátku vadu.
Aranyafea
nováček
nováček
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát čer 23, 2017 15:42

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » čtv srp 18, 2022 17:32

Podle mne je tam PU vrstva nanesena minimalne na tu gumu zevnitr a pak mozna prilepena/privarena teplem. Nakonec, na te posledni fotce je neco i videt.

Reklamaci si nastuduj a hlavne si nenech vnutit opravu. Mas pravo na to si vybrat reseni a jak pises, opravene boty nechces. Prave na to je reklamace nesplnene jakosti pri prevzeti. U Meindlu/Tilaku maji tendenci se cukat, ale tady je to jasne. Hlavne s tim moc neotalej, jinak se na to zacnou vymlouvat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Tomas » čtv srp 18, 2022 17:34

Meindly jsem měl několikery v průběhu posledních cca 20ti let a nikdy jsem nic takového nezažil (i teď stále nějáké nosím).

Tady ale nic jiného než reklamace nepomůže, to je na celkovou výměnu. Oprava je vzhledem ke stavu a stáří boty nepřijatelná.

To ti člověk s mozkem musí vyměnit bez mrknutí oka a dál to eskalovat k výrobci. Nic jiného bych nepřijmul.
Tomas
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: stř črc 12, 2006 20:17
Bydliště: Plzeň

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » čtv srp 18, 2022 20:56

Tys jeste u Tilaku nic nereklamoval, co? ;-) Jako jo, neni co resit, ale je potreba trvat na svem a mit nastudovane, co muzes a co ne. Aktualnim stavem si nejsem uplne jisty, nedavno tam byla zmena, ale melo by jit rict, ze chces vratit penize. Kazdopadne to ale clovek musi rict predem, jinak by se mohli tvarit, ze jde o normalni reklamaci. Nejde, jde o tu nesplnenou jakost a tam jsou pravidla ve prospech reklamujiciho.

Vymenu bych tady nebral, je velke riziko, ze nove dopadnou stejne. Tohle nebude chyba paru, ale minimalne cele varky, mozna i vyroby.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Aranyafea » čtv srp 18, 2022 21:32

Hmm, to se do toho Tilaku teda fakt těším :D respektive je to přímo prodejna Meindl, ta pražská, tak kdo ví, třeba tam budou mít větší pochopení. Ale spíš ne, jak to tak chodí :D
Aranyafea
nováček
nováček
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát čer 23, 2017 15:42

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » čtv srp 18, 2022 21:39

Prave, dovozce je Tilak a tahle prodejna jim patri. Mozna to probehne bez problemu, ale jestli to dostane do rukou Kamler, tak se tes ;-)

Normalne si precti ten zakon a/nebo vyklad a s usmevem jim rekni, co chces. Davej bacha na to, co podepisujes, mne se snazili podstrcit souhlas s tim, ze na reklamaci budou mit vic casu, nez 30 dni (bud 40 nebo 60, uz nevim). Protoze se to pry s posilanim do Nemecka prodlouzi. Na mou namitku, ze na to nemaji pravo, to bez reci vyskrtli a kupodivu to i stihli.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod apuka » pát srp 19, 2022 9:39

Jo, je to taky prodejna Tilaku. Ale obcas se tam najde nejaky normalny prodavac, takze je to trochu lepsi nez to byvalo.
mike píše:Vymenu bych tady nebral, je velke riziko, ze nove dopadnou stejne. Tohle nebude chyba paru, ale minimalne cele varky, mozna i vyroby.
Tady souhlasim, ze je velka "sance", ze se to tyka cele varky.

Ale pokud by to na opravu poslali do Nemecka a odtud by poslali novy par,t ak je to skoro jiste z jine varky. Protoze zrovna napr. Dovre se v CR moc ve velkem neprodava, takze to klidne mohlo byt na sklade Tilaku i vice nez rok. Navic zrovna ted maji v Meindlu problem s vyrobou, ze nestihaji (nebo nemaji potrebne soucasti), prodejci se stezuji, ze jim nove objednavky vubec neposilaji, takze nejspis maji na sklade pouze trochu novych veci.
Taky v pripade opravy bys na tom mohl byt lip, protoze toto se "prilepenim" te gumy opravit neda, ta guma je uz zdeformovana. Tj. musi udela fungl novou obsazku - no a pokud by to udelali primo v Nemecku, mozna to bude vice hlidane. Jen si to nenech poslat do RestDay do Zlina (na to se primo zeptej, kdybys chtel opravu). Jsou sice autorizovanymi opravci, ale nemaji vsechny kopyta a zrovna s timto sirokym kopytem by mohli mit problem, ze by Ti obsazkou udelanou na uzsim kopytu trochu zuzili boty.

Jinak souhlasim s mike, ze pokud chce zpet penize, tak rozhodne nereklamuj (klasicky) ale pouzij ten byvaly rozpor s kupni smlouvou. Bohuzel nemam ted sebou paragrafy, abych se podival na presne nazvy, jak se to ted jmenuje a nemam cas se na to kouknout. I ted mas pravo v pripade velkeho problemu, kde plati, ze o kterem kdybys vedel, tak si vec nekoupis, tak mas narok na zruseni kupni smlouvy (tj. vraceni penez). No a na zaklade Tvych reakci soudim, ze kdyby Ti v obchode rekli, co se stane, tak bys boty urcite nekoupil :-).

Jo, nezapomen si nechat zapsat do reklamacniho protokolu vyslovne, ze se to stalo po prvnim nekolikadennim pouziti bot (presny pocet dnu tam napis, pokud vis, tak i cca kilometry) v terenu, pro ktery jsou boty urcene i to, zes nemel moznost je prestat pouzivat ihned po zjisteni zavady, protoze jsi musel dojit z treku z prirody do civilizace ke druhym botam. Tyto vety mohou byt hodne dulezite, protoze jim vezmou moznosti argumentovat pro odmitnuti Tvoji chybou, napr. zes to pouzil v rozporu s urcenim nebo zes je neprestal pouzivat po prvnim naznaku vady. Nenech se odbyt tim, ze to neni treba - mas tam pravo uvest o vade, co chces oni jsou povinni to tam zapsat. Pokud bys jim to posilal postou, tak napis pruvodni dopis, kde presne poises tyto vady i uveden pouzivani a zes je nemohl prestat mit na nohou.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » pát srp 19, 2022 17:55

apuka píše:Jo, je to taky prodejna Tilaku. Ale obcas se tam najde nejaky normalny prodavac, takze je to trochu lepsi nez to byvalo.

S prodavacema jsem tam nikdy problem nemel. Ti ale reklamace neresi, jen preposilaji. Bud primo do Nemecka nebo do Tilaku a kdyz to resi Kamler, tak ten je svym vstricnym pristupem k reklamacim dobre znam :twisted:

apuka píše:Taky v pripade opravy bys na tom mohl byt lip, protoze toto se "prilepenim" te gumy opravit neda, ta guma je uz zdeformovana. Tj. musi udela fungl novou obsazku - no a pokud by to udelali primo v Nemecku, mozna to bude vice hlidane.

Na tom neco je. Jestli jsou ty boty jinak dobre, tak by v Nemecku mohli udelat novou obsazku, ktera by vypadala stejne jako u novych a drzela.

apuka píše:Jen si to nenech poslat do RestDay do Zlina (na to se primo zeptej, kdybys chtel opravu). Jsou sice autorizovanymi opravci, ale nemaji vsechny kopyta a zrovna s timto sirokym kopytem by mohli mit problem, ze by Ti obsazkou udelanou na uzsim kopytu trochu zuzili boty.

Presne tak, Restday nebral. Jednak jsou to fuseri a jednak zrovna obsazky delaji nejhur. Nemaji stejnou gumu, a tak tam daji silnejsi, cimz se bota zmeni a neni to k lepsimu. V zadnem pripade se na to nenech presvedcit resp. aktivne se tomu bran. Na druhou stranu by to pak byl snadny duvod k odmitnuti, protoze obsazka je jina, nez original.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod Aranyafea » pát srp 19, 2022 21:30

Díky za rady a tipy! Tak si říkám, jestli nebude jednodušší to prostě poslat poštou s pořádně napsaným průvodním dopisem včetně odkazů na paragrafy, případně jejich citacemi :)

Pokud jde o tu jinou várku u Meindlu jak píše apuka, tak jo, to tak nejspíše bude. Paní v prodejně taky tvrdila, že tohle už jsou jedny z posledních párů, co jim od tohohle modelu zbyly, další budou prý až příští rok, a už i za vyšší cenu, protože se bude měnit ceník.
Aranyafea
nováček
nováček
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát čer 23, 2017 15:42

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » pát srp 19, 2022 21:33

Pruvodni dopis klidne muzes napsat, dat do krabice a donest ji tam osobne. Jestli bydlis v Praze, tak bych tam zasel. Vzdycky je lepsi se pobavit o moznostech a terminech. Klidne a nekonfrontacne i kdyz chapu, ze stastny z toho asi nejsi ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod ntz » stř srp 24, 2022 16:06

1) Mam update ... ted jsem chodil hodne v tech Alaskach, malo jsem je utahl a fakt tvl - to je jak v pokojicku :) .. dokonce mi pripada, ze si ani nemusim zvykat .. je to uplne na pohodu .. delal jsem nejakej normalni vylet 2x v celkove hodnote asi 40km .. bezne turisticke cesty po cesku

2) mel jsem je i na praci v lese ve svahu, vic jsem si je utahl a v tezkym nestabilnim terenu tahal stromy a behal s motorovkou .. fakt se mi na te prave noze trosku soupe pata, na leve noze ne .. ta bolest ani otlaceni v kominku se nedostavila, asi je to fakt tim, ze jsem je tentokrat neutahl tak moc ..

bezva :) .. jeste jednou diky za tip .. fakt, ja jsem z tech Alasek uplne nadsenej
ntz
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1959
Registrován: čtv pro 30, 2021 11:51

Re: Vyber bot kategorie B/C

Příspěvekod mike » stř srp 24, 2022 16:20

Super :smt023 Jeste se budou chvili zlepsovat, usazene jsou tak po 200 km a do 500 se jeste lehce dotvarovavaji.

(az se vrati apuka, tak ti vysvetli, ze ses dozivotne zmrzacil :twisted:)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Boty