Outdoor oblečení na Island

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Outdoor oblečení na Island

Příspěvekod Rufus » pát led 7, 2022 15:29

Zdravím
Sháním outdoorovou bundu a kalhoty, které odolají větru a dešti v drsnějších podmínkách na severu. Jelikož odjíždím v květnu, očekávám teplotu mezi 5-10 stupni (takže žádná šusťákovka ale ani lyžařská bunda :) ).
Dívám se spíše po neprémiových značkách jako jsou NordBlanc, Kilpi nebo Regatta, které jsou běžně dostupné u nás v Ostravě a nestojí vyloženě balík. Máte někdo zkušenosti těmito, nebo podobnými značkami, zda opravdu nepromoknou a neprofouknou a člověk se v nich necítí jako pečené kuře?
Kromě těch 14ti dnů na Islandu, je budu už užívat jen u nás na běžnou turistiku na hory, takže cenově bych se chtěl ideálně vlést někam okolo 6tis. (bunda i kalhoty).
Díky za tipy
Rufus
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: pát led 7, 2022 15:09

Re: Outdoor oblečení na Island

Příspěvekod mitau » pát led 7, 2022 16:23

Za me to jsou znacky, ktere maji casto horsi pomer cena/vykon nez zakladni modely kvalitnich znacek, protoze si na outdoorove jen hraji a casto sice na pohled vypadaji uzasne outdoorove, ale pri serioznejsim pouziti narazis na to, ze 90% zakazniku je stejne nosi po meste.

Chtel jsem ti doporusit zakladni modely nepromokavych veci od Rabu a narazil na to, ze v nalehko.cz maji celkem slusne slevy. takze ve zlevnenych cenach se hrave vlezes do sveho limitu:
Bunda:
Rab Downpour Alpine 2800,- https://www.nalehko.com/produkt/rab-downpour-alpine-jacket/
Rab Spark 3200,- https://www.nalehko.com/produkt/nepromokava-bunda-rab-spark-2020/
Kalhoty:
Rab Downpour 1400,- https://www.nalehko.com/produkt/rab_downpour_pants/

Vse je to mozna malicko moc lehke, ale takovy Downpour komplet za 4200,- mi prijde celkem dobry. Nevim, jestli ty kalhoty nejsou prilis lehke a clovek bude muset davat zbytecne velky pozor na Islandu, aby je nekde netrhnul. Naopak do Ceska mi to pak prijde jako jedna z mala variant, kterou bych byl ochotny vzhledem k hmotnosti nosit. U kalhot se ale podle me chces hlavne zamyslet nad kalhotami, ktere budes nosit za rozumnejsiho pocasi. Prevlecne nepromokave kalhoty jsou alespon pro me opravdu jen do delsiho deste. Nejak jsme automaticky zacal hledat nepromokavy komplet, ale pak jsem si uvedomil, ze nebudes mit asi ani zadne poradne promokave kalhoty.

Jeste doplnim, tohle jsem nasel na prvnim eshopu, ktery jmse vyzkousel. Kdyz se podivas do jinych prodejen, tak muzes najit jeste zajimavejsi kousky. Zkratka spis zustan u osvedcenych znacek a ber jejich low-end/starsi kolekci a dostanes mnohem lepsi kvalitu.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Outdoor oblečení na Island

Příspěvekod Tomas » pát led 7, 2022 16:34

Máme doma 4x Downpour, 2x kalhoty a 2x bundu, fungujou skvěle a můžu doporučit. Navíc jsou to lehký věci.

Bundu kromě mrazu nosím prakticky pořád, ty kalhoty jsou spíš když jsi nucenej jít v delším dešti tak je nasazuju přes normální, který by promokly.

Já jsem celkově na tom Rabu něják ustálil a už nic jinýho nekupuju, střihově mi to od nich všechno sedí a hlavně to má mírně delší rukávy což mi vyhovuje.

Mě 183cm/82kg - L sedí perfektně, děcko má 165/55 a S sedí též perfektně.
Tomas
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: stř črc 12, 2006 20:17
Bydliště: Plzeň

Re: Outdoor oblečení na Island

Příspěvekod apuka » pát led 7, 2022 17:26

Ja jsem si sice nadelil od Jeziska neco jineho jako Rab, bundu Patagonia Torrentshell (koupil jsem to za vice nez slusny peniz a jsem shanel neco 3L, co lip vydrzi tezsi batoh i horsi zachazeni ve VHT terenu), ale kym jsem na nej nenarazil, jsem taky silne premyslel nad Downpourem Plus, resp. Downpour Alpine (mj. odolnejsi material na ramenou). A asi stare nepromok kalhoty vymenim za Downpoury (taky je tam maji).

Kdyz to chces dostupne v Ostrave, zajdi do Sportu Hlubina u Dolni oblasti Vitkovic, maji je tam (vetsinou, netusim aktualni zasoby), mas tam moznost vsechno odzkouset S majitelem se da o vhodnosti dost pokecat, o vetsine veci vi, co prodava.

Za ceny uvedene na lincich bych ani chvili nepremyslel nad nejakym Kilpy, NordBlanc, ... - absolutne se Ti to nevyplati, prakticky nic moc bys neusetril, nanejvys bys mohl na Islandu shodit trochu vice, jak by ses vice potil...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Outdoor oblečení na Island

Příspěvekod Rufus » pát led 7, 2022 17:45

Díky za tipy
Ta bunda vypadá opravdu dobře v téhle cenové hladině, vodní sloupec mají 20 000, což je ideální. Kalhoty bohužel nemají kapsy, to bych se poohléhdl po jiných.
Ten obchod v Ostravě je super tip, o něm jsem vůbec nevěděl. :wink:
Rufus
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: pát led 7, 2022 15:09

Re: Outdoor oblečení na Island

Příspěvekod sobb » sob led 8, 2022 1:21

U nepromokavých gatí asi není třeba řešit kapsy. Ta cena u Downpour je navíc luxusní. Ale Tvoje rozhodnutí.

Jinak doporučuji se porozhlédnout v patřičných vláknech, o bundách je tady (nečti těch 151 stran od začátku, ale od nějakého současnějšího data a uděláš si snad obrázek). O nepromokavých kalhotech tu je zajisté jedno či více vláken, najdi si sám :wink: Ono to zadání "na Island" totiž zas tak specifické není, stejnětak by tu mohla být vlákna "do Norska, Švédska, Skotska, na Šumavu, ... " :wink:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Outdoor oblečení na Island

Příspěvekod Zoidberg » sob led 8, 2022 6:42

Hned jsem si slevněné gatě na Nalehko objednal. Zkoušel jsem i těžší od DA, s kapsama, šlemi, atd, ale zjistil jsem že je to zbytečné - zbytečně těžké, zbytečně drahé… Membránové kalhoty je fakt pustá záloha do nejhoršího počasí, mobil si dám do bundy, ta kapsy má, a co potřebuju víc?
Uživatelský avatar
Zoidberg
nováček
nováček
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát říj 22, 2010 15:17
Bydliště: pod Beskydami


Zpět na Oblečení