Turistický cepín

Zkušenosti, rady, dotazy na ostatní outdoor vybavení

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Další vybavení na ledovec

Příspěvekod mike » pon zář 6, 2021 17:31

gust píše:Už v metodice se připouští poloviční, v současnosti se pro skialpinismus/ledovcovou turistiku bere poloviční lano jako celkem béžná volba, proto i ten Beal Guly 7,3mm.

Na ledovce mam polovicni lano (7.8 mm) uz myslim 14 let a uz tehdy ho metodika pripoustela, jinak bych si ho neporidil. A ano, pouziva se bezne, neres to. 60 m je naprosto OK, pro dva mozna i trochu zbytecne, ale rozhodne ne spatne. U 7.3 mm to mozna bude chtit udelat trochu vetsi uzliky, smycku navic, aby lip fungovaly. Tenke lano se zas snadneji zarizne do kraje trhliny. Uzliky jsou dulezite, zvlast ve dvojici a opravdu funguji, povedlo se nam je vyzkouset a skokana chytil uz prvni. Takze se jen hezky zhoupnul a vylezl sam na druhem, nizsim konci trhliny. A pak dostal vynadano od te, co nebudu jmenovat (abych nedostal taky ;-)), kudy to leze :twisted: Se mu nechtelo obchazet trhlinu dlouhym obloukem a zkusil most.

apuka píše:Lano - pokud uz chces blokanty nikdy necekej, ze kdyz je napsano, ze funguje s lanem od 8 mm, tak to bude dobre fungovat i s napr. 7,9 mm lanem!

:roll: jasne, 8 mm je hranice a uz desetinu pod ni to nefunguje... Jak pisu, mam 7.8 a Tibloc na nem funguje, vyzkouseno. Ten, co je od 8 mm. U 7.3 mm uz bych se ale trochu bal, rozhodne by to chtelo vyzkouset predem.

@gust: dal ti neporadim, protoze jsem zalozenim solochodec a tudiz v tomhle smeru nemam moc zkusenosti. Parkrat jsem na ledovci ve vice lidech byl, ale zadne vychytane vybaveni, proste to, co bylo po ruce. HMS karabiny, nejaka repka na prusiky. Mam pocit, ze to moc resis a chces mit vsechno dokonale hned napoprve. Tohle moc nefunguje, chce to par iteraci. Na zacatek potrebujes hlavne neco spolehliveno a vyzkouseneho. Zrovna ty blokanty a prusiky si vyzkousej predem, zajdi treba na stenu, kdyz je tam malo lidi, nekde si tam poves lano a zkus po nem vyprusikovat. Ja jsem tohle delal vecer v praci, kde jsme meli vysokou strechu zpevnenou horizontalnima tycema, na ktere jsem se vesel :D

Jo a ten Tibloc zkousej na konci lana, kdyby ti ho orval, at prijdes jen o par metru ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistický cepín

Příspěvekod apuka » úte zář 7, 2021 17:37

mike píše:jasne, 8 mm je hranice a uz desetinu pod ni to nefunguje.
Podivej, ja jsem jej nezkousel, ale... Pokud trochu hledas, najdes stiznosti i na Tibloc s 8mm lanem. Nekomu nefunguje uplne spolehlive, nekomu funguje, ale hodne silne nici lano. To same (ale casteji) najdes i o tencich lanech.
oficialne overene (primo Petzlem) funguje dobre i s 6mm lanem z petzlacke zachranni soupravy na ledovec.
Takze asi tak - je treba vyzkouset s konkretnim lanem, idealne za ruznych podminek (suche, mokre, zmrzle lano).. Ale taky se muze stat, ze po pokusech bude lano prakticky k vyhozeni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Další vybavení na ledovec

Příspěvekod gust » úte zář 7, 2021 20:37

mike píše:60 m je naprosto OK, pro dva mozna i trochu zbytecne, ale rozhodne ne spatne.

Nemyslím si, když je "málo" lidí, jsou lepší velké rozestupy, protože čas na brzdění, spíš spadne hlouběji a bez kladky ho v jednom nevytáhneš, takže toho lana může být potřeba víc než ve 4...

mike píše:dal ti neporadim, jsem zalozenim solochodec

Jen si říkám, co když náhodou spadneš do trhliny, nebo prostě na ledovec nechodiš?

mike píše:chces mit vsechno dokonale

Přiznávám, že jsem perfekcionista. Je to trochu v protikladu s tím, že jsem hodně spontánní. Ale když už něco začnu řešit, tak se bohužel nespokojím s ničím horším, než s nej... (dokonalé není nic).

Ad prusíky velice vtipné: V jednom obchodě - ideální je 7m, to se dá použít na cokoliv a aramidová šňůra - je odolnější a nezůstává ve zkroucené podobě (postupem času vlivem tepla)... Druhý krám lidi si berou jak na co 1m,3m a 5m... Na vyproštění? - Na to zrovna všechny... Z čeho jsou ty metráže?... PA... Co aramid? Je (nějaký)... Zajímalo by mě, kdo to se přitáh, oplet je stejnej, takže odolnost v podstatě stejná, ale mnohem hůře se kroutí do smyčky, což je u prusíku to hlavní, aby se zařízl... A fakt měla smyčka větší poloměr než u PA... A teď babo raď.

Ale je fakt, že 5,5 mm aramid je skoro stejně pevný jako 8mm PA, 5,5mm dyneema je dokonce pevnější - šňůra, ne páska, s PA opletem (ale takovou jsem zatím viděl jen na webu Beelu).

A ten blokant od Beelu, co se mi líbil a nebyl ani moc drahý, tak se bohužel kompletně stahuje z trhu...
gust
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned srp 22, 2021 13:38

Re: Další vybavení na ledovec

Příspěvekod mike » úte zář 7, 2021 21:30

gust píše:Nemyslím si, když je "málo" lidí, jsou lepší velké rozestupy, protože čas na brzdění, spíš spadne hlouběji a bez kladky ho v jednom nevytáhneš, takže toho lana může být potřeba víc než ve 4...

Bere se, ze staci 15 m rozestup a 50 m lana, ale jak pisu, 60 urcite spatne neni. Jen je to tezsi a zas o tolik vetsi rozestup neziskas.

gust píše:Jen si říkám, co když náhodou spadneš do trhliny, nebo prostě na ledovec nechodiš?

Naucil jsem se cist teren a snih/led a snazim se chodit tak, abych do trhliny nespadnul. Stalo se mi to jednou, nastesti byla uzka a zustal jsem viset na rukach. Nedaval jsem pozor, misto abych koukal po trhlinach jsem blbnul a vozil se, pricemz zpetne bylo evidentni, ze na tom miste budou. Dojit zbytek ledovce pak bylo psycho, aspon nez jsem se dostal ze snehu na cisty led...

Riziko tam samozrejme je, ale uz jsem vickrat prosel misty, kde se jini propadli. Ja jsem ta rizikova mista videl, oni ne. Na lane jsou prece v bezpeci. Nejsou, cist teren se rozhodne doporucuju naucit i ve dvojici, lano je tam spis jako pojistka a pouzit ji nechces. A to co delam samozrejme nikomu neradim.

gust píše:Přiznávám, že jsem perfekcionista.

To ja v zasade taky, ale uz jsem se naucil, ze kdyz s necim nemam vubec zadne zkusenosti, tak trefit napoprve to nejlepsi je spis nahoda a sance neni velka. Lepsi to tolik neresit, vybrat neco dostatecne dobreho a to nejlepsi pak v dalsi iteraci, kdyz uz budes vedet, po cem koukat. Protoze nejlepsi pro tebe nemusi byt nejlepsi pro nekoho jineho.

gust píše:Ad prusíky velice vtipné: V jednom obchodě...

A co bys cekal? Myslis, ze nekdo z rozhledem a vedomostma bude delat v obchode? Par jich je, co tim zijou, ale jsou to spis vyjimky a vetsina nejsou prodavaci, ale podavaci. Ty sam bys to snad delat sel? Kdyz muzes mit podstatne lip placenou a zajimavejsi praci?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistický cepín

Příspěvekod apuka » stř zář 8, 2021 7:44

mike píše:Bere se, ze staci 15 m rozestup a 50 m lana, ale jak pisu, 60 urcite spatne neni. Jen je to tezsi a zas o tolik vetsi rozestup neziskas.
No, pokud budes mit rozestup 15 m a uzliky, tak tech 50 m je metodologicky celkem malo...
Mel bys mit na obou volnych koncich lana idealne o neco vice volneho lana nez je rozestup - kvuli udelani kladkostroje. No a kazdy uzel (i navazani na sedak) vezme neco, co v souctu vyda prekvapive dost metru, tak Ti rychle vyjde, ze tech teoreticky 17,5m nemusi stacit.

Samozrejme, kdyz pri vypoctech vezmes nejhorsi scenare - ve skutecnosti bude v drtive vetsine pripadu 50 m stacit.

Ad: prusiky, perfekcionalizmus, atd. - Uz jsem to nazancoval, tezko muzes ocekavat "idealni" a "jedinou spravnou" radu od kohokoliv. Pristupy jsou ruzne a neni nikde napsano, ze ten konkretni je ten nejlepsi. To je v horolezecke oblasti docela bezne, ze "oficialni" horolezecka metodika jednoho horosvazu doporucuje jine nez jiheno horosvazu, dokonce nekde primo nedoporucuji pouzivat to, co jinde berou za to "spravne" :twisted:.
Smycky my mame 60cm, 90 cm a 120 cm, prusiky, myslim, 1,5 m a 3 m. Kolik ceho, to ani nevim, jak rikam, na to prijdes, kdyz zacnes delat doma ten kladkostroj na zachranu.

A nejaky vanockovy prusik teda nevim... Ten je asi na trochu jine pouziti. Osobne si myslim, ze az dojde k akci a potrebujes nekoho vysvobodit, tak vsichni se budou snazit ho dostat co nejrychleji a proto je lepsi pouzivat co nejjednodussi reseni... Kdyz Ti dobre nedrzi obycejny prusikovy uzel, pridas dalsi otacku, kdyz budes mit tri, tak Ti to drzet bude. A pokud chces mit vetsi jistotu, ze bude drzet, vem si ploche smycky...

Ohledne perfekcionalizmu na ledovci moje doporuceni zni: Nacvic si vsechno perfektne "na sucho" abys byl pripraveny a vedel okamzite, kde co delat. Toto by mel byt ten perfekcionalizmus, tot zaruci hladky prubeh akce. Samotny konkretni material az tak dulezity neni - samozrejme v ramci bezpecnostnich standardu a tak, aby vsechno se vsim fungovalo.
Tady taky plati, ze se ma snazit najit optimum, jak jsem psal u ruksaku - hledas maximum minim odchylek od idealu. A co je pro Tebe ten ideal, vis Ty. Protoze jakmile nekde zvyraznis/uprednostnis jedno hledisko, skoro jiste se upozadi nejake jine.

Priklad (hodne zjednoduseny):
Pokud budes chtit maximalizovat bezpecnost, tak si vezmes 9mm jednoduche lano, dostatecne dlouhe i na vyprostovani, ktere funguje idealne s Tiblocem. Jenze se Ti zvysuje /o hodne) vaha. Nebo chces minimalizovat vahu a vezmes si polovicni lano 7,9mm, ktere asi (nezarucene) bude fungovat s Tiblocem, ale pri pripadnem pouziti se (samozrejme v extremu) muze stat, ze lano uz bude na dalsi vytazeni z trhliny uz prakticky nepouztelne, jak jej znicil Tibloc.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistický cepín

Příspěvekod gust » pát říj 15, 2021 12:16

Tak jsem si o víkendu udělal výlet na Mont Blanc, protože bylo málo času, tak jsme aklim. na Alphubel stihli vyjit jen pod ledovec, takže bez tréninku zachycení. Na MB bylo sněhu a ledu dost a naštěstí jsem to zachycení nepotřeboval v praxi...

Co se týče délky, jestli mi ještě někdo řekne, že ten cepín je zbytečně dlouhý, tak ho s ním vezmu po hlavě... Dopadlo to zhruba tak, jak jsem čekal, na ledovci s mírnějším sklonem k Dome du Gouter byl na oporu krátký, stačil až na svahu s větším sklonem jako je Grande Bosse. BTW vrstevnicový profil na mapy.cz je úplně mimo.

A pokud jde o poutka... nezkoušel jsem poutko k opasku - asi si příště dám na repku, ale to originál poutko od Petzlu je úplně na houby, protože to smyčka na konci je strašně malá, tak je problém a hrozně dlouho trvá než se přetáhne přes rukavici...
gust
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned srp 22, 2021 13:38

Re: Turistický cepín

Příspěvekod apuka » pát říj 15, 2021 12:42

gust píše:Dopadlo to zhruba tak, jak jsem čekal, na ledovci s mírnějším sklonem k Dome du Gouter byl na oporu krátký, stačil až na svahu s větším sklonem
No jo, jsi si nenechal rict, ze cepin neni "na oporu" pri chuzi po rovine nebo svahu v mirnem sklonu :wink:.

Tak gratuluji.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistický cepín

Příspěvekod gust » pát říj 15, 2021 13:32

apuka píše:No jo, jsi si nenechal rict, ze cepin neni "na oporu" pri chuzi po rovine nebo svahu v mirnem sklonu :wink:.


S tím 59 cm by to určitě bylo "lepší" - bych se neopřel ani v tom strmém a o to tu jde...

Dík... BTW fajn bez lidí (potkali jsme na Gouter-Blanc-Gouter asi 10), zase docela makačka z parkoviště 3400 m na těžko (vaření, spacák, karimatka, kdyby bylo va WR plno...).
gust
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned srp 22, 2021 13:38

Re: Turistický cepín

Příspěvekod apuka » pát říj 15, 2021 13:38

gust píše:S tím 59 cm by to určitě bylo "lepší" - bych se neopřel ani v tom strmém a o to tu jde...
S krizkem po funuse, ale psalo se Ti to tady uz i predtim: O cepin se neopiras, cepin zapichujes nebo zasekavas :wink:.

Mam dojem, ze Ty jeste stale chces cepin pouzivat misto hulky, coz nejde. To uz bys mel radeji koupit "hulkocepin", to bys alespon mohl cipit uspokojeni, ze neco delas pro pripadnou zachranu - ale pravdepodobne jen do chvile, kym by k te zachrane brzdenim doslo :lol:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistický cepín

Příspěvekod mike » pát říj 15, 2021 16:45

@gust: gratuluju k uspesnemu vystupu :smt023

Casem snad prijdes na to, jak se cepin pouziva ;-) Napoveda: jsi evidentne mlady, zdravy a silny, takze berlicku nepotrebujes.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistický cepín

Příspěvekod sobb » pát říj 15, 2021 20:57

Koukám, že tu kluci preferují spíše kratší cepíny. Taky se už přikláním spíše k trochu kratšímu (momentálně mám na 162 výšku 55 cepín a kratší by mi vůbec nevadil), na rovnějším sněhu nebo ledu nemám potřebu se opírat. A to jsem jen turista, nic obtížnýho nechodím.

Podíváme-li se ovšem do metodik, tak to s délkou ani určením cepínu k opírání či neopírání se, není zcela jednoznačné, například v Horolezecké abecedě se píše:

"Velmi často kladenou otázkou při nákupu prvního univerzálního cepínu (tedy takového, který má pro běžné – neextrémní užívání, vydržet pokud možno po zbytek života) je jeho délka. Spolehlivé poučky pro rovné cepíny hovoří v tom smyslu, že pro turistické účely by měl být tak dlouhý, aby se jeho uživatel, při vzpřímeném stoji s rukou volně svěšenou podél těla, dotýkal nataženými prsty hlavice cepínu stojícího na zemi. Popř. že držíme-li svůj pikl v natažené ruce za hlavici, měl by končit asi pět centimetrů nad zemí. Avšak hned v následujícím bodě poučky selhávají a stávají se mlhavými. Hovoří o tom, že má-li se s cepínem i lézt, měl by být ještě o kousek kratší. Nutno říct, že právě v tomto bodě se totiž věc stává nejenom složitější, ale zejména také značně individuální a závislá na osobní zkušenosti a zvyku. Další poučky také praví, že cepín určený pro turistiku by měl dosáhnout na zem, pokud jej za hlavici držíme v sevřené pěsti. I když ta poslední poučka bude asi platná pro skutečné turisty, které ani nenapadne zdolávat strmé úseky a chtějí nástroj, se kterým lze brzdit, ale který jim zároveň nahradí i hůl. Otázka délky cepínu je tedy poněkud složitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Uvádí se, že standardní cepín má 70 cm (ty kratší než 70 cm jsou označovány jako krátké a ty delší jako dlouhé cepíny). Tedy standardem by mohla být sedmdesátka. Ovšem není: Např. britští horští vůdci již delší čas prosazují jako standard šedesátku. Zejména proto, že se lépe ovládá při brzdění po případném pádu. Ostatně 60 cm dlouhý cepín se již v minulosti prosadil jako nejuniverzálnější typ i u cepínů vyráběných v bývalém Východním bloku, i když v tomto případě především proto, že jím byly do jisté míry nahrazovány naprosto nedostatkové cepíny speciální. Jako univerzální cepín na hory lze tedy doporučit spíše kratší zbraň (mezi 55 až 65 cm). Delší (70 cm) lze doporučit jen opravdu vysokým jedincům. O šedesátku se sice na rovince nelze opřít, ale tam to ani obvykle není zapotřebí. Ve svahu už je i 60 cm dlouhý cepín poměrně účinný a hlavně jeho délka tolik nepřekáží při lezení (dlouhý cepín na poutku, a zvlášť dlouhém poutku, dokáže značně znepříjemnit postup), když není používán, a mnohem lépe se s ním manipuluje v případě, že je cepínem nutné brzdit pád."
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Turistický cepín

Příspěvekod Quido » pon říj 18, 2021 10:37

o cepín se sice opírám víceméně ve svahu, ale zase nezapomeňme, že se cepín velmi často zaboří... prostě moje poučka je, cepín si půjčit a někde s ním zajít, a zkusit, zda délka vyhovuje, přebývá či chybí... pak teprve kupovat svůj...
Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Uživatelský avatar
Quido
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3766
Registrován: čtv říj 10, 2013 10:46
Bydliště: tož bývam totkaj pod kotárami a čučím na Lysů...

Re: Turistický cepín

Příspěvekod apuka » pon říj 18, 2021 10:50

To se mu tady doporucovalo...

@sobb: s "doporucovanou" delkou cepinu je to hodne tezke a hodne zavisi, jak stary text je, co ctes. V case se to pekne menilo - od dlouheho (i metr a vice) pres "az na zem", pozdeji "ke kotniku" az po soucasnost, kde se preferuje opravdu kratsi.

Ono se mezitim taky rozsirili hulky, tj. kdo se potreboval opirat na rovine, pouziva je a cepin zustal jako nastroj pro pripad, kdy to bez nej jde tezko. Tj. hodne strme firnove svahy a nouzove brzdeni, pripadne jeste na kotveni, kdyz neni jinak.

Taky se meni teren, kam se chodi - co bylo pred desitkami let horolezectvi, dnes bezne chodi spousta lidi z mesta s minimalnimi zkusenostmi. Bo vyvoj i v jinych oblastech a stalo se to castecne i modou.

Samozrejme, mluvim o turistickych cepinech na VHT vyuziti, ne o horolezeckych - i kdyz se to v pocatcich nerozlisovalo.

A, jak jsem to psal - clovek si prvni cepin kupuje podle ruznych rad, stejne se mu furt bude zdat kratky, az jej zacne pouzivat, zacne vice chodit v odpovidajicich terenech a podminkach, tak dalsi si uz koupi kratsi. A jeste dalsi mozna jeste kratsi :-). Bo zjisti, ze mu to vice vyhovuje - a mozna k tomu si pribali hulky na "opirani". Tezko se totiz opira o neco, co se zabori i par desitek centimetru. S vyjimkou opravdu ledoveho povrchu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistický cepín

Příspěvekod sobb » pon říj 18, 2021 11:24

apuka: Však je to v tom textu Horolezecké abecedy pěkně rozepsáno.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Turistický cepín

Příspěvekod mike » pon říj 18, 2021 14:56

Quido píše:prostě moje poučka je, cepín si půjčit a někde s ním zajít, a zkusit, zda délka vyhovuje, přebývá či chybí... pak teprve kupovat svůj...

Jednak jsme mu to doporucovali a jednak ani to moc nepomuze. S pribyvajicima zkusenostma se pozadavky meni. Mne muj 60 cm taky prisel zpocatku kratky a ted uz bych klidne bral 55, mozna i 50. Clovek si holt musi zvyknout na to, ze cepin neni berlicka, opirani se je to nejmin podstatne a u tech dulezitejsich veci vetsi delka prekazi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Předchozí

Zpět na Ostatní vybavení