Úroveň českých horských vůdců

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod aksam » pát srp 20, 2021 9:22

Na Matterhorn máš buď sám nebo s někým a pokud si najmeš guida tak 30 litrů mně přehnaný nepřijde, stačí se podívat kolik dáš, když vezmeš místního guida.
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » pát srp 20, 2021 11:43

Kdyz pujdes na Matterhorn, tak prakticky s jakymkoliv guidem das "mistni cenu". Jinak se to u nich rozkrikne a Ty jako guide si toho tam moc nevrznes, spise budes furt resit nejake potize. Oni si "to svoje" hodne hlidaji. Teda plati, pokud jdes na Matterhorn ze Svycarska, z Italie to muze byt jine.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod aksam » pát srp 20, 2021 13:15

Apuka, mně by zajímal ten důvod reklamace, když to má i do budoucna chránit potencionální klienty? Vadí počet lidí, tempo na tůře nebo něco špatně učí?

Sám jsem u něj byl na MA před 10 lety tak mně fakt zajímá, co je špatně?
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » pát srp 20, 2021 16:42

oodoow píše:Kámoš si ho najal na Matterhorn on ho chtěl uhnat, že to nahoru skoro vyběhli. Asi čekal, že nebude stíhat a tak to prostě obrátí, na vrchol se nepůjde a budou lehce vydělaný prachy.
Jenže kámoš má dobrou fyzičku a stíhal v pohodě a Kořízek byl furt nasranější. :twisted: No nakonec s ním musel až na ten vrchol.

Tohle mi nejak nedava smysl. Kdyby nestihal, tak mu proste rekne, at zpomali, proc by obracel? A proc by vudce nechtel na vrchol, kdyz to ma zaplacene? Klient by byl nespokojeny a nespokojeni klienti delaji spatnou reklamu. Zvlast v dnesni dobe, kdy staci napsat na Net.

oodoow píše:Třicet litrů za tyhle služby, to je úlet.

Mne to taky prehnany neprijde. Pred lety jsem zjistoval ceny vudcu v Grand Paradisu a chteli 600 Euro za vrchol tj. asi polovinu. Pricemz ty vrcholy jsou do 4000 a obtizna cast, kde se musis jistit, je maximalne na pul dne, nekde jen par hodin. Celkove jde o jednodenni vystupy a ty vrcholy jsou podstatne min popularni, nez Matterhorn (ktery je z nich mimochodem videt :)).

BTW, ja bych tech 30k dal, kdyby se mi tam chtelo, ale chtel bych plny servis a nenechal se honit jak nadmuta koza ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod oodoow » pát srp 20, 2021 18:41

mike píše:Tohle mi nejak nedava smysl. Kdyby nestihal, tak mu proste rekne, at zpomali, proc by obracel? A proc by vudce nechtel na vrchol, kdyz to ma zaplacene? Klient by byl nespokojeny a nespokojeni klienti delaji spatnou reklamu. Zvlast v dnesni dobe, kdy staci napsat na Net.

No, pokud nestíháš, tak se výstup ruší, to maj asi právě ve smlouvě.
Už pár let zpátky, co jsem byl v Chamonix v horách, tak se pár lidí rozhodlo vylézt na Blanc a pak povídali o guidech co běží s kliošema rychle nahoru a jakmile jeden z nich odpadne kvůli kyslíku, tak to otočej a je to. Pro některé je to asi běžná praxe.

Co si pamatuju, tak mi říkal, že to byly výmluvy, proč se jako nahoru nepůjde a tak, a když to nepomohlo, tak ho chtěl uhnat. Pak už nemohl ani zastavit a vypnout data na mobilu, když si uvědomil, že na to zapomněl a ve Švýcarsku jsou data drahá. Prostě na vrchol došli, ale nebyla to zkušenost, co by sis chtěl někdy ještě zopakovat.

A co se týče té ceny, mně přijde přehnaná právě skrz to chování. Kdyby to byl člověk co tě podpoří a pomůže ti se tam dostat a máte z toho nakonec oba super zážitek, tak je ta cena fajn.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » pát srp 20, 2021 19:00

oodoow píše:Co si pamatuju, tak mi říkal, že to byly výmluvy, proč se jako nahoru nepůjde a tak, a když to nepomohlo, tak ho chtěl uhnat. ... Prostě na vrchol došli, ale nebyla to zkušenost, co by sis chtěl někdy ještě zopakovat.

Hmm. Takze se mu nechtelo a taky se mu nechtelo vracet penize? Tusis, co to bylo za vymluvy?

oodoow píše:A co se týče té ceny, mně přijde přehnaná právě skrz to chování. Kdyby to byl člověk co tě podpoří a pomůže ti se tam dostat a máte z toho nakonec oba super zážitek, tak je ta cena fajn.

Jo, souhlasim. Akorat bych cekal, ze presne tohle je zamer a tak to ma vypadat.

Ja s vudci zadne (prime) zkusenosti nemam, a tak mam mozna trochu naivni predstavy. Tohle mi prijde velmi neprofesionalni a navic kontraproduktivni.

Uvazuju o tom, ze si jednou vezmi mistniho guida v GP, jsou tam dva vrcholy, kam bych fakt chtel, ale sam si netroufnu (III, lamava skala, snih, led).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » ned srp 22, 2021 17:34

Tak a jeste neco malo o te reklamacim je to jen cast pribeho, jen to, co reklamuji. Vsechno ostatni kolem, cim u mne dotycny uplne ztratil veskerou uctu jako clovek by bylo na dlouhy prispevek. To je ale spise na reseni s asociaci horskych vudcu, ne na reklamaci. O tom mozna nekdy priste.

Melo jit o vystup na Weisshorn. Puvodne vychodnym hrebenem z chaty nahoru a dolu, predtim ze Saas Grundu aklimatizacni vystup. To presunul na prechod vrcholu z chaty Tracuit na Weisshornhutte (a jeste potom dolu do Randy). Domluva byla, ze manzelka vyjde sama na chatu, zaridi tam ubytovani pro sebe i gajda a on tam prijde vecer. Na druhy den vystoupi na Bishorn a na dalsi udelaji prechod Weisshornu.
Vystup na Bishorn udelali, pred jedenactou byly zpet na chate. Nic vic, gajd zalezl se vyspat, bo v noci a pres den ridil, prijel primo z CR. Jen u vecere se zase na chvili videli, ze si manzelka ma nastavit budik na jednu a ona sla spat. Gajd ne, az nekdy kolem desate-jedenacte ji vzbudil, ze si ma vypnout budik, ze prselo a skaly budou namrzle, to se neda jit. Rano snidane a potom se mela manzelka sbalit a primo sli dolu, u (jeho) auta, kterym ji mel vzit do Randy (puvodne tam meli sejit po prechodu dole a manzelka ho mela privest autem k jeho autu). Dole uz u sveho ubytovani v Zinalu byla manzelka uz kolem pul dvanacte.

Tak jsem cekali, jestli se gajd nejak ozve a bude chtit resit neco dalsiho, Skoro tri mesice se neozval, tak jsem mu napsal reklamaci, ze zadame zpet cast tech penez (presneji 10k ze zaplacenych 29k) z duvodu, ze udelal pouze malou cast domluvene prace a hlavne, ze misto vystupu na Weisshorn nenabidl zadny nahradny program. Pricemz z chaty by se dal udelat i normalni vystup na jinou horu (pod 4000, myslim, ze jen lehce neco nad UIAA II+), pripadne nejaky nahradni kurz horolezeckych/ledovcovych technik, atd. Jak jsem psal, na to bylo kolem chaty moznosti dost. Misto toho jen "jdeme dolu".
Ten samotny prechod od chaty k chate podle horolezeckych pruvodcu trva 14-15 hod, ale pro zkusene horolezce, tj. gajd s klientem to za tolik dat nemuze. Navic to je prechod, kde se uz rel. brzo dosahne bodu, ktery kdyz se prekona, uz "se nevraci", bo uz je jednodussi dokoncit prechod nez tim terenem sestuppovat. Na ceste jsou useky az UIAA IV-. Z chaty je to dole jeste dalsi 2,5-3 hod (1570 vyskovych metru), a to po tech spomenutych min. 15 a celkove 3000+jeste neco urcite nad sto-dveste "po ceste". Potom jeste mela manzelka zavest skoro hodinu jizdy gajda do Zinalu...
Podle mne uz toto naplanovani az dolu mi prijde trochu ujete...

S manzelkou on absolvoval pouze ten vystup na Bishorn (asi nejjednodussi ctyrtisicovka po ledovce uplne bez slozitosti, vsak jim to trvalo 3,5-4 hodiny tam a zpet). Neudelal s ni ani maly "pruzkum" jejich schopnosti pohybu ve skalach nebo ve slozitejsim ledovci - mel na to vice nez pulku dne. Jak mi odepsali z te asociace gajdu, vypada to, ze od zacatku to ani nechtel jit.
Navic (ale to uplne mimo te reklamace) v den sestupu (tj. s predpokladem min. 20-hodinove, spise delsi celodenne prace s klientem v hodne narocnem terenu) jeste mel jit do Saas Almagelu (cca hodina jizdy) k jine skupine klientu prvotni setkani k dalsi akci s nima od dalsiho dne.

Takze predmetem reklamace je, ze on si "odpracoval ze dvou zaplacenych dnu, minimalne pocitanych 22 hodin pouze 4+3 hodiny a ze nenabidl absolutne zadnou mozne "nahradni plneni". Nijak nikdo nerozporuje jeho rozhodnuti, ze vystup by byl za tech okolnosti nebezpecny (i kdyz druha skupina gajd a klient, co tam jeste spali se tam vybrali a nas gajd tam nikdy jeste nebyl, takze to neznal), jen jeho nefer jednani.

Tresnickou na dortu bylo, ze na reklamaci na zacatku napsal, ze on na to myslel a chtel to resit nabidkou nejakeho jineho vystupu (ale se ani nahodou neozval) a hlavne na konci, kdyz dva dny pred vyprsenim terminu reseni reklamace ji odmitl s tim, ze on rano nabidl, ze by mohli jit jeste jednou na Bishorn. Coz je naprosta lez, si ja i syn dobre pamatujeme, jak manzelka rikala hned, jak mohla volat, ze kdyz prisla na snidani, jedine slova od gajda byla "Sbal se, jdeme dolu!" a potom od nej slysela az dole otazku jestli ji muze vyhodit na krizovatce asi kilometr od ubytovani, protoze uz spechal... Pricemz cely mesic jsem si mailovali, ale on furt resil neco uplne jineho, vyhybal se tomu, co se reklamovalo - kdyby hned na zacatku tvrdil, ze on nabizel "nahradni plneni", tak bychom mohli akurat zavrit hubu, protoze by to bylo jedno tvrzeni proti druhemu. Jenze takto, kdyz on toto dokazal rict az po mesici, je to ponekud zvlastni, hodne jemne receno.

Jeste se odvolaval na obchodni podminky, coz je taky trocha mimo, protoze se vodeni domlouvali pouze a jen mailem a NIKDY ani slovem se nikdo v zadnem mailu nezminil o nejakych obchodnich podminkach. Konec koncu, jak jsem si zjistoval, takove podminky, ze v pripade nemoznosti plneni smlouvy kvuli "zasahu vyssi moci" neni pripustne (podle obcanskeho zakoniku!), aby veskere naklady nesl puze a jen objednavatel a zhotovitel zadne, on dostal plne zaplaceno za neodvedenou praci. Jsem mu naznacoval, ze se mu takto muze lehce stat, ze se COI podiva na smlouvy i ostatnich gajdu a takovou pasaz jim tam jednoduse zrusi jako neplatnou.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » ned srp 22, 2021 18:54

apuka píše:Podle mne uz toto naplanovani az dolu mi prijde trochu ujete...

Jestli je to jak pises, tak vic, nez trochu. Z ostatniho mi vychazi, ze se videli poprve a neco takoveho by si mohl naplanovat jen s nekym, koho dobre zna a kdo na to ma kondici a schopnosti. Dalsi vec, manzelka to nevedela predem? Nechci to zpochybnovat, jen mi to nedava smysl, na necem takovem se prece musi dobre domluvit.

apuka píše:... jedine slova od gajda byla "Sbal se, jdeme dolu!" a potom od nej slysela az dole otazku jestli ji muze vyhodit na krizovatce asi kilometr od ubytovani, protoze uz spechal...

To mi taky nedava smysl. Lidi spolu prece mluvi. Ceskeho guida si beres proto, ze se s nim domluvis. No a zvlast u zenske bych cekal, ze se bude vyptavat, co a jak, ze se hned zepta na nahradni program atd, proste bude normalne komunikovat. Myslim, ze i autista by toho nakecal vic ;-)

apuka píše:Jeste se odvolaval na obchodni podminky, coz je taky trocha mimo, protoze se vodeni domlouvali pouze a jen mailem a NIKDY ani slovem se nikdo v zadnem mailu nezminil o nejakych obchodnich podminkach.

Nejakym zpusobem spolu uzavreli smlouvu, ne? Jakym?

apuka píše:Konec koncu, jak jsem si zjistoval, takove podminky, ze v pripade nemoznosti plneni smlouvy kvuli "zasahu vyssi moci" neni pripustne (podle obcanskeho zakoniku!), aby veskere naklady nesl puze a jen objednavatel a zhotovitel zadne, on dostal plne zaplaceno za neodvedenou praci.

Uz jsem na to mezitim koukal a presne tohle mne zarazilo. Ze veskere naklady nese klient a vudce nic. Pricemz zruseni tury kvuli podminkam a dalsim vecem je docela pravdepodobne, zvlast kdyz se to domlouva pul roku predem. Kdybych do neceho takoveho sel, tak bych trval na zmene. Uz jen proto, aby vudce byl na uspechu taky zainteresovan, takhle ho nic nenuti a muze se na turu klidne vykaslat, zaminka se v horach obvykle najde a navic je to on, kdo rozhoduje.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » ned srp 22, 2021 20:20

Videli se podruhe, prvnikrat na lavinovem kurzu. Na coz je on opravdu jeden z nejlepsich v CR. (No... az na par jeho obcasnych vymyslu, kvuli cemuz ho moc v lasce v nekterych chatach nemaji.) Prave proto se na nej obratila, ze tam byl docela normalni (coz u ceskych a slovenskych gajdu neni vzdy samozrejme, hlavne pro 50+ letou zenu).

Ona se nejakou chvili rozmyslala, jestli na to ma. Ale kondicne by to urcite zvladla, na to ma, jen si neveri na rychlost v lezeni, takze to neprislo uplne nepredstavitelne. Dobra domluva - no, uplne jednoduche se domlouvat pres mail s nim neni. Furt je nekde, odpovida zkracene stylem, vsechno se zvladne a tot vse.
mike píše:zvlast u zenske bych cekal, ze se bude vyptavat, co a jak, ze se hned zepta na nahradni program atd, proste bude normalne komunikovat.
Tak na komunikaci potrebujes vzdy dva lidi. Kdyz Te nekdo hned na zacatku prakticky zarazi, potom jde nekde pred Tebou a prakticky se na Tebe ani nepodiva, jen jde... A manzelka neni z tech, co musi za kazdou cenu s kazdym komunikovat, hlavne ne s tim, kdo ukazuje, ze o to nestoji.

Smlouva se uzavrela zpusobem cca. takto (slova a formulace, samozrejme byly trochu jine, slo se na to zpocatku mirne "opatrneji"):
- Nabizis neco na Weisshorn?
- Ano, jde se to takto - odkaz na link na jeho stranky, kde se vystup popisuje vcetne rozpisu programu.
-OK.
Poslal fakturu, zaplatila se a to bylo vsechno. Cena byla jina nez na strankach. V mailech nikde zadna pripominka podminek.
Potom se uz jen domlouvali, kde se setkaji. I to jen na nalehani manzelky, kdyz uz byla par dnu na priprave v Jiznim Tyrolsku a za par dnu se mel vystup uskotecnit, kdyz se to presunulo. Potom uz byla ta akce uplne odlisna.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » ned srp 22, 2021 20:46

apuka píše:Tak na komunikaci potrebujes vzdy dva lidi. Kdyz Te nekdo hned na zacatku prakticky zarazi, potom jde nekde pred Tebou a prakticky se na Tebe ani nepodiva, jen jde...

Tak s nim nikam nepujdu ;-) Sorry, ale ja si to fakt nedovedu predstavit. Kdyz mi nekdo zrusi turu, za kterou jsem zaplatil 29k, tak se ho na miste zeptam, jak to teda budeme resit. V okamziku, kdy mi to rekne. To, co popisujes, neni normalni ani slusne chovani. Ja teda predpokladam, ze jako obvykle prehanis, ale nevychazi mi to ani pri poradne korekci. Kdyby se bezne choval takhle, tak se to rozkrikne a nikdo s nim nejezdi.

Jinak ty lidi, jak jsem psal vyse, ze si ho pochvaluji, byli prave na lavinovem kurzu. Takze asi jina zkusenost.

apuka píše:Ano, jde se to takto - odkaz na link na jeho stranky, kde se vystup popisuje vcetne rozpisu programu.

No, ale tam uz jsou odkazy na ty vseobecne podminky. Tohle si myslim obhaji.

Zvazil jsi to predat pravnikovi? Sam muzes nadelat vic skody, nez uzitku ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » ned srp 22, 2021 21:19

Jeste mne zarazi tohle:
apuka píše:nas gajd tam nikdy jeste nebyl, takze to neznal

To myslis vazne? Kouknul jsem se na tu turu a tohle si prece nemuze dovolit nabizet nekdo, kdo to nesel. Navic tam ma fotky a docela dost. Dobre, nemusi byt nutne jeho, ale nechce se mi tomu verit. To by snad bylo samo o sobe na vylouceni z asociace vudcu.

Jinak je tva zena docela odvazna, ja bych do tohodle nesel ani s vudcem :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » pon srp 23, 2021 6:48

mike píše:tam ma fotky a docela dost
Ty fotky jsou z vystupu normalkou z druhe chaty, tj. "planovana" sestupova cesta. Ta je jednodussi.
To, ze gajd Te vezme i na trasu, kde nikdy nebyl je bezne a normalni. On ma moznost si dobre nastudovat cestu, kde co je slozite a na co dat pozor. Podle mne ale neni normalni si vzit (pro nehorolezce) takto tezkou turu a vyrazit na ni s nekym, koho schopnosti neznam a ani si je predtim nekde nevyzkousim.
Beru to ale zpet, podle jeho popisu byvalych akci vypada, ze uz tam jednou byl. Ne uplne sikovna formulace v mailu udela sve....
mike píše:tam uz jsou odkazy na ty vseobecne podminky
No a co? Primo na te strance k vystupu na Weisshorn se na podminky neodvolava a hlavne se to neobjednavalo pres jeho stranky (tj. z jeho "eshopu"! Taky v zadnem mailu (vyhradna forma komunikace krome meho telefonu uplne na zacatku, jestli je Weisshorn mozny) na ne neodkazuje a uz vubez nezada souhlas s nimi. A ten Tvuj souhlas je zasadni.
mike píše:lidi, jak jsem psal vyse, ze si ho pochvaluji, byli prave na lavinovem kurzu. Takze asi jina zkusenost.
Ano, lavinove kurzy ma dobre a s klidnym svedomim bych na neho kohokoliv odkazal. Stejne tak ma vychytane a (asi) dela dobre svoje Mountain Academy (v ramci toho se s nim ted dvakrat setkali) a prechod masivu Monte Rosa (to je 14 ctyrtisicovek), protoze to dela mnohokrat kazdy rok.
Navic je tu jeden aspekt - Cesi. Pro mnohe lidi z CR je jeho pristup a zpusob komunikace velice vyhovujici, takze s nim budou spokojeni, protoze se dostali, kam chteli, mohou si odskrtnout toho mnoho, ze to dali, jeste predbehli dalsich x vyprav, usetrili cas, atd. To je problem i s nekolika jinymi ceskymi gajdy, kdyz je srovnas s (nekteryma !!!) zahranicnyma, pokud na to mas moznost, tak je ten pristup dost odlisny a tem, kdo si chteji vystup uzit, ale venovat se i bezpecnostnim i jinym strankam, aby se i tam neco naucili je rozdil markantni.

Vsak uz ten (jeho celkem bezny) zpusob setreni casu tim, ze po celodennim tezkem vystupu se z vrcholu podle planu pujde primo dolu, klidne 3000m pesky ne vzdy jednoduchym terenem mi prijde jako pokouseni problemu. Vsak si precti jeho vlastni popis par akci, klidne ty o Weisshornu a zamysli se, ze by to mel delat s neznamym clovekem a ne s nekym, koho pozna ze svych drivejsich kurzu - ano lidi se k nemu vraci.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » pon srp 23, 2021 17:03

apuka píše:No a co? Primo na te strance k vystupu na Weisshorn se na podminky neodvolava a hlavne se to neobjednavalo pres jeho stranky (tj. z jeho "eshopu"! Taky v zadnem mailu (vyhradna forma komunikace krome meho telefonu uplne na zacatku, jestli je Weisshorn mozny) na ne neodkazuje a uz vubez nezada souhlas s nimi. A ten Tvuj souhlas je zasadni.

Jenze, jestli jsem to spravne pochopil, tak zadnou smlouvu podepsanou nemate a tak bud plati default tj. podminky na jeho strankach nebo nic a pak si muze udelat v zasade cokoliv. Bud se nejak dohodnete nebo to bude muset rozhodnout soud.

apuka píše:Pro mnohe lidi z CR je jeho pristup a zpusob komunikace velice vyhovujici, takze s nim budou spokojeni

Jiste, ale nerikej mi, ze by byl nekdo spokojeny s tim, cos psal. Proto mi to nedava smysl. Cesi jsou setrivi a nechat se takhle odbyt po zaplaceni netrivialni castky a jeste bez rozumne komunikace by malokdo prekousnul. Takze bud to byl nejaky exces nebo to bylo trochu jinak.

apuka píše:Vsak si precti jeho vlastni popis par akci, klidne ty o Weisshornu a zamysli se, ze by to mel delat s neznamym clovekem a ne s nekym, koho pozna ze svych drivejsich kurzu - ano lidi se k nemu vraci.

Proc bych se mel ja zamyslet? Od zacatku pisu, ze mi to nesedi. Sejit 3000 hm se da, uz jsem sesel za den vic, ale urcite to neni zakonceni pekne tury, jake bych si predstavoval. Jsou situace, kdy to ma smysl, ale neni jich moc a kdyz si zaplatim guida, tak se urcite nebudu takhle honit jen proto, aby stihnul dalsi akci. Takze bych treba zustal nekde na chate, at si jde sam.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » pon srp 23, 2021 18:04

mike píše:zadnou smlouvu podepsanou nemate a tak bud plati default tj. podminky na jeho strankach nebo nic a pak si muze udelat v zasade cokoliv.
Tak to je teda dost osobita interpretace zakonu :wink:

Znovu zopakuji, nikde se nikdy v komunikaci neobjevila zadna zminka o nejakych obchodnich podminkach. Ani na linkovane strance neni na to primy odkaz a ani se ta akce "nekupovala" pres ne. No a u nas jeste furt plati, ze pokud s necim nevyslovis souhlas, tak se nemuze brat automaticky, ze s tim "necim" souhlasis. I kdyby to bylo tak, jak se obcas dela, ze "kliknutim na tlacitko Dale/OK souhlasite s podminkami xxx", tak musis na to tlacitko kliknout. Dokonce jsou v Obc. zakoniku (nebo Zakona o ochrane spotrebitelu?) i paragrafy, ktere by toto brali za poruseni zakona.

Nebo si myslis, ze kdyby bylo nekde na nejakem webu, ale mimo stranek, ktere navstivis a odkud vybiras zbozi a absolvujes proces zaplaceni napsano, ze se k objednavce automaticky priuctovava milion Kc a na to se faktura posle tyden po nakupu a Ty s nicim takovym nikde pri nakupu nevyslovis souhlas, tak to budou "default podminky na jeho strankach" a Ty musis ty penize zaplatit??? Ja bych to teda nedelal a vubec bych se neobaval toho, ze me kvuli neplaceni da nekdo k soudu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » pon srp 23, 2021 19:40

Neresim zakon, ale logiku veci. Znala ho z kurzu a domluvila se s nim na ture, kterou poskytuje jako vudce za nejakych podminek. Podminky ma na svych strankach, plati pro vsechny a dal ji primo odkaz na turu tam. Co jineho by teda melo platit? Vem to opacne. Zadnou smlouvu nemas, proc by ji teda mel cokoliv vracet? Copak se v mailu domluvili, ze kdyz nebudou podminky, vrati cast penez nebo bude nahradni program?

Co teda chces delat? Podle mne mas dve moznosti. Bud se nejak domluvit nebo soud. Prislo by mi ferove, kdyby cast penez vratil, pricemz tech 10k je spis minimum, ale jak by to videl soud si vubec netroufam odhadnout.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » pon srp 23, 2021 21:09

To jsi teda cele pekne prevratil...

Oni se nedomluvili na zadnych podminkach. Podminky na svych stranach ma uplne mimo, na odkazovane strance k Weisshornu je nema ani na ne neodkazuje. "Smlouvu" mame - poslal fakturu, na ni nejsou uvedene zadne podminky. Tj. je tam, co mel jako plneni. Ja zadam, aby vratil cast na zaklade toho, ze svemu plneni nedostal a ani nenabidl zadne nahradni plneni. Tj. v podstate se neopravnene obohatil. Tecka. Tam se nemas co domlouvat, ze "kdyz nebudou podminky, vrati cast penez nebo bude nahradni program". Tam jde o to, ze Ty, jako objednatel nemuzes (resp. nesmis) nest plnou tihu placeni za neco, cos nemohl dostat, i kdyz to bylo z "objektivnich" duvodu. "Naklady" maji obe strany nest spolecne. Takto to je urcene Obcanskym zakonikem (byt podnikatel, tak jsou jine podminky).

A ano, tech zadanych 10k je z hlediska toho, co mel poskytnout vs. co poskytl, rekl bych, mene nez minimum. A znovu zopakuji, ja bych z toho neuvidel nic, bo by se to vratilo na benefity, ktere jsou na starou firmu, ja tam uz nemam pristup, coz bylo (mne) jasne od zacatku. Takze to rozhodne nedelam kvuli tem penezum.

Kdyby se normalne ozval a omluvil, mozna bych se na to uplne vybodnul. Ale kdyz na konci v "oficialnim" odmitnuti se zacal odvolavat na podminky, ktere od nas nechtel odsouhlasit a nakonec jeste vyslovene bez skrupuli zalhal, ze nahradni plneni nabidl a manzelka to odmitla (predpokladam, ze mu to nekdo doporucil, ze je to tvrzeni proti tvrzeni), tak to uz me nastvalo.
(A to uz nespominam dalsi veci, ktere nejsou na tuto reklamaci, ale hodne vypovidaji o jeho pristupu.)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » pon srp 23, 2021 21:25

apuka píše:Tam jde o to, ze Ty, jako objednatel nemuzes (resp. nesmis) nest plnou tihu placeni za neco, cos nemohl dostat, i kdyz to bylo z "objektivnich" duvodu. "Naklady" maji obe strany nest spolecne.

S tim souhlasim uz jen z hlediska ferovosti. Mozna by ty jeho podminky mel opravdu nekdo otestovat soudem.

apuka píše:A znovu zopakuji, ja bych z toho neuvidel nic, bo by se to vratilo na benefity, ktere jsou na starou firmu, ja tam uz nemam pristup, coz bylo (mne) jasne od zacatku.

Tak to jsem nejak prehledl, tim je to cele jeste bizarnejsi ;-) Proc bys je ale nemel videt? Napises mu cislo uctu, kam ma penize vratit. Nevidim na tom nic spatneho, firma ti zaplatila benefit, ten tak uplne nevysel, ale ne tvou vinou, takze dostanes aspon ty penize. A usetris firme problemy, protoze jim ucetni skoci z okna, nez aby to zpetne uctovala, mozna tam budou nejake danove odpocty, ktere by se musely vracet ;-)

Neodpovedel jsi ale na otazku. Co teda hodlas delat?

apuka píše:A to uz nespominam dalsi veci, ktere nejsou na tuto reklamaci, ale hodne vypovidaji o jeho pristupu.

To bys ale mohl. Ucelem tohodle fora je mj. vymena zkusenosti a tohle je zajimave pro vsechny jeho potencialni klienty. Klidne to pak cele odtrhnu do samostatneho vlakna.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod Etheric » úte srp 24, 2021 6:11

Přitom stačilo tak málo a tohle se vůbec nemuselo řešit. Když plánuju cokoliv, u takový túry by to platilo dvojnásob, chci dopředu vědět, co se bude dít, když se akce neuskuteční z toho či onoho důvodu, jestli bude náhradní program, peníze zpět, nebo jak. Ideálně to mít písemně.
@apuka: to vás nikoho opravdu nenapadlo takovou věc, se kterou se dá počítat, řešit dopředu? :roll:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » úte srp 24, 2021 15:49

mike píše:Proc bys je ale nemel videt? Napises mu cislo uctu, kam ma penize vratit.
Puvodne jsem to tak napsal, potom mi ale doslo, ze se to nesmi, byl by to "danovy podvod" a Alenka z rise divu by me mohla hodne potahovat. Co dostanes z benefitoveho uctu, muzes vyuzit pouze na omezene ucely a Ty z toho NESMIS dostat na ruku nebo ucet ani korunu. Z tech penez se totiz neodvadely normalni dane a kdyby se to dostalo k Tobe jako hotovost nebo na ucet, tak je povinnost donovych odvodu - jak Tvoje tak i spolecnosti, navic jeste prijde prosetrovani, jak to bylo mozne. Takze na toto bacha.

@etheric: To je trochu slozitejsi problematika, nejenom konkretne tento pripad, ale cely "svet" sluzeb horskuch vudcu. Samozrejme jsme pocitali s moznosti, ze se to neuskutecni. Ale je na gajdovi navrhnout nejake reseni, ne na Tobe. A on za skoro tri mesice se vubec neozval.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » úte srp 24, 2021 16:28

apuka píše:Puvodne jsem to tak napsal, potom mi ale doslo, ze se to nesmi, byl by to "danovy podvod" a Alenka z rise divu by me mohla hodne potahovat.

:roll: jj, Alenka ti kouka pres rameno a ceka, kdy udelas chybu, aby te mohla zakleknout. Az budu priste mluvit se svou danovou poradkyni, tak se ji na to muzu zeptat, ale je mi celkem jasne, co rekne :twisted: Ja se teda snazim dane resit poctive, jak to v ramci nasich silenych zakonu jde (akcie, opce, dividendy...), ale nad timhle bych vubec nepremyslel. Co se muze stat nejhorsiho? Financak podava trestni oznameni pri danovych unicich nad 50k, takze leda mensi pokuta a i s tou bys byl v plusu (tusim 20 % z neodvedene dane).

apuka píše:To je trochu slozitejsi problematika, nejenom konkretne tento pripad, ale cely "svet" sluzeb horskuch vudcu. Samozrejme jsme pocitali s moznosti, ze se to neuskutecni. Ale je na gajdovi navrhnout nejake reseni, ne na Tobe.

Kdyz to ale neudela, tak se zeptam, ne? Predem. On by te samozrejme odkazal na ty sve vseobecne podminky a mel bys jasno.

apuka píše:A on za skoro tri mesice se vubec neozval.

To je dalsi bizarni vec. Tri mesice cekas, ze se ti ozve? Zvlast kdyz uz predtim byla komunikace mizerna? WTF?

Mne cely ten pribeh prijde neuveritelny. Maslo na hlave ma urcite vudce, ktery vystup zazdil a mozna i planovane. Ale tvuj popis cele situace a komunikace mi prijde jak z jineho vesmiru. Coz je sice v tvem pripade ocekavane, ale myslel jsem, ze tva zena je na tom lip ;-) Nechces ji sem pozvat, at to popise sama vlastnimi slovy? Docela by mne zajimalo, jak to bylo z jejiho pohledu a tve pretlumoceni mi proste nedava smysl.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod apuka » úte srp 24, 2021 16:38

mike píše:Az budu priste mluvit se svou danovou poradkyni, tak se ji na to muzu zeptat, ale je mi celkem jasne, co rekne
Mne taky :wink:.

Uvedom si, ze firma z penez davanych zamestnanci na benefity nedani jako bezny zisk, za Tebe za ne neodvadi ani dan z prijmu, ani zdravotni a socialni. Takze celkove to neni zadnych par procent. Fakt jsou tam docela prisne nastavena pravidla. Vsak si vezmi obycejne stravenky - taky obchod nesmi (z uvedenych duvodu) za ne davat penize, tech par korun, ktere Ti nekde vydaji, je vyjimka.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » úte srp 24, 2021 16:57

Ano a to je presne duvod, proc te ucetni prokleje do desateho kolena, pokud jim ty penize vudce nakonec vrati :twisted: Protoze ona to bude muset zauctovat spravne, zatimco tobe to prijde na ucet a nebudes nic resit. Jinak teda netusim, jak to s temi benefity a odvody je, ale i v nejhorsim pripade a s pokutou bys byl v plusu. Nejdriv by se ale na to muselo prijit a nekdo se tim zabyvat, coz si nedovedu predstavit. Jinymi slovy, resis blbosti a tim zpusobujes problemy nejen sobe, ale i ostatnim.

Penize za stravenky ti v obchode nedaji, protoze by na tom tratili. Ze stravenek odvadeji tusim 5 % (nebo 10?) stravenkovym firmam. Jinak se nastavena pravidla (max 5 stravenek, zadne cigarety a alkohol) porusuji naprosto bezne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod oodoow » stř srp 25, 2021 14:54

mike píše:Tusis, co to bylo za vymluvy?

Myslím něco jako že na to nejsou ideální podmínky, zkusím se zeptat, jak ho uvidím.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » stř srp 25, 2021 14:57

Kdyby se melo chodit jen v idealnich podminkach, tak jsou ty vseobecne podminky, kde veskere riziko jde za klientem, jeste nehoraznejsi. Jak casto byvaji idealni podminky? Jednou za rok? Za pet let?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod oodoow » stř srp 25, 2021 15:05

Právě, krom toho, jestli si to dobře pamatuju, tak ostatní guidi šli, což posloužilo jako argument.
Popravdě v podstatě jsi závislý na guidovi co řekne, jestli to půjde nebo nepůjde, protože on je odborník a má samozřejmě právo to odpískat. Pokud se to ale odpíská rozhodně by se měla vrátit alespoň část peněz, jinak je to odpískání pro guida až moc výhodné a lehce zneužitelné.
Tím spíš bych hodně projížděl zkušenosti s jednotlivými guidy, kdybych chtěl využít jejich služeb.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod mike » stř srp 25, 2021 15:21

Jj, presne tak. Ono by to bylo lepsi i pro vudce, protoze by meli vetsi motivaci. Kazdy ma obcas slabou chvilku a pak je lepsi tu moznost zneuziti nemit. I kdyz tohle pomineme, tak objektivni riziko, ze to nepujde, je velke a proc by melo byt cele na klientovi? To prece neni fer a tady souhlasim s apukou, ze by meli problem takhle jednostranne nevyhodne podminky obhajit. Asi to jednou bude muset nekdo otestovat pred soudem.

A ano, zkusenosti jsou dulezite, proto pisu apukovi, at se podeli. Je zvlastni, ze bezne pise litanie o blbostech, ale kdyz muze sdelit neco podstatneho a uzitecneho, tak nechce ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod Petrs » pon srp 30, 2021 11:39

Téma podmínek guidů by si zasloužilo vlastní vlákno, tady je to trochu off-topic. Všeobecné podmínky Alpy4000 jsou skutečně napsány dost jednostranně v neprospěch klienta. Při zrušení zakoupeného výstupu kvůli podmínkám žádná sleva. Chápu, že guid např. při zrušení výstupu až na chatě stejně ten den ztratí, nevydělá si jinde, ale na druhé straně odvede mnohem méně práce. Je to trochu podobné, jako když má zaměstnanec překážky v práci - taky nedostane plnou odměnu/plat. Za uspokojivou nepovažuji ani variantu, kdy guid nabídne alternativní výstup. Často se jedná o cestu, kde by se bez něj klienti obešli - např. pokud někdo zvažuje výstup na Weisshorn, tak Bishorn pro něj musí být procházka, na kterou by si guida nikdy nebral.

Nicméně bych to neviděl tak černobíle. Pro guida (a českého zvlášť) je pověst a důvěra klíčová. Negativní ohlasy se u nás rychle šíří a to si nikdo, kdo se chce v této profesi udržet nemůže dovolit. Takže věřím, že nebude možnosti, které mu všeobecné podmínky, zneužívat a vždy se bude snažit rozumně domluvit.

To, že výstup s guidem nemusí být nejlepší zážitek, je zase jiná otázka. Guid se snaží z několika důvodů postupovat co nejrychleji, zastávky minimalizuje, takže klient si někdy připadá jako na dostizích a ani se nestíhá rozhlédnout okolo. Rychlý postup je z důvodu bezpečnosti žádoucí a to je pro guida primární. On nese odpovědnost. U kratších výstupů za stabilních podmínek by samozřejmě nemusel tak tlačit na pilu, ale vždycky to bude jen v omezené míře. Klient s tím prostě musí počítat a komu to nevyhovuje, tak má chodit s kamarády to, co zvládnou sami.
Petrs
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pát čer 14, 2013 13:54

Re: Úroveň českých horských vůdců

Příspěvekod sobb » pon srp 30, 2021 13:21

Máš pravdu, v původním vlákně už to bylo dlouhé a navíc si toto téma vlákno zaslouží. Dokonce tu už jedno o vůdcích máme. Sloučeno.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Výstup na Allainhorn (zkušenosti a názory)

Příspěvekod obda » pon srp 30, 2021 13:23

Petrs píše:Guid se snaží z několika důvodů postupovat co nejrychleji, zastávky minimalizuje, takže klient si někdy připadá jako na dostizích a ani se nestíhá rozhlédnout okolo.


No jo, ale pak je takový guide použitelnej jen pro ty, jejichž jediným cílem je si kopec "odškrtnout" a dokázat si, že na to má. Ta (předpokládám) většina, která leze kvůli zážitkům - výhledům na okolní kopce atp. - styl "sprintem nahoru a dolů, ať je to co nejdříve za námi" neocení a raději si najme někoho jiného.
Uživatelský avatar
obda
nováček
nováček
 
Příspěvky: 78
Registrován: sob úno 1, 2014 19:05

Re: Úroveň českých horských vůdců

Příspěvekod apuka » pon srp 30, 2021 15:15

Petrs píše:Guid se snaží z několika důvodů postupovat co nejrychleji, zastávky minimalizuje, takže klient si někdy připadá jako na dostizích a ani se nestíhá rozhlédnout okolo. Rychlý postup je z důvodu bezpečnosti žádoucí a to je pro guida primární. On nese odpovědnost.
Houbelec - krome (nekolika) ceskych, pripadne slovenskych gajdu.

Ano, gajd nese odpovednost (i kdyz si nekteri toto vubec nepripousti :twisted:) a proto by pro nej mela byt bezpecnost primarni. Jen ja si myslim, ze prave kvuli bezpecnosti je pro nej nejdulezitejsi klienta nezatavit, tj. udrzet rychlost tak, aby ten cely vystup a zostup zvladnul. Protoze utahany a nepozorny klient zpusobi mnohem vice problemu nez napr. o hodinu vice zmekly ledovec. Jediny duvod, kdyz se musi spechat (ale zase pouze tak, aby to klient zvladl) je, kdyz se blizi zmena pocasi - bourka, vitr, ... v mistech, kde by to mohlo byt nebezpecne.
Ja jsem byl v Alpach na ledovcovych turach dvakrat, jednou to byly dve druzstva se dvema gajdy, jednou jedno druzstvo s jednym gajdem na petidenny prechod. V obou pripadech to byli mistni gajdi, Rakusane a vzdy sami nas zpomalovali a kdyz jsme se ptali, proc jdeme tak pomalu, tak vysvetlovali, ze je to prave kvuli bezpecnosti, abychom si dokazali udrzet pozornost (a on stihal nas kontrolovat, jestli nekdo nema nejaky problem). Jen cestou zpet z chaty pres sedlo se snazili oba gajdy trocha urychlit sestup (uz i pdelku posezeni na chate) a to z duvodu, ze viditelne se v dalce blizila boure a na nasi ceste by nebylo moc dobre se s ni setkat. Ale stale to bylo tak, abychom zvladli bezpecne projit nastrahami (uplne jednoduche bez cepinu to nekdy nebylo, i doskakovani na vrchol "A-ckove" trhliny, ktera mela hodne mirne se svazujici "strop" tloustky asi 7-10 cm a mys jsme na ni museli skocit byl zazivny)).
Stejne tak se casto setkavam v Alpach s mistnimi gajdy s jejich klientami - malokdy mohu rict, ze se pohybuji rychle, spise naopak, nekdy (hlavne kolem tech 4000) az extremne pomalu. Prozatim prakticky jedine skupiny s gajdem byly s ceskym vudcem, resp. kdyz sla skupina, ktera se dobre znala i s gajdem, kdy spolu uz absolvovali mnoho cest a gajd vedel, co si muze dovolit.

No a ve Vysokych Tatrach taky mame zkusenost jen z Rajtarem starsim, ktery na Gerlach trochu spechal, aby stihl odpoledne hokej - ale stale tak, ze videl, ze manzelka se synem vladaji v pohode a ze je to bezpecne. Jindy i ve skalach s nima gajd sel tak, aby mel jistotu, ze nebudou unaveni vic, nez je nutne a ze davaji pozor. Ono totiz jde i o jeho zodpovednost - cim vice uzene klienta/-y, tim vice musi ON davat pozor na ne. A rekni sam - kdyz jdes prvni a "tahas za sebou klienta" na lane, co se asi stane, kdyz unaveny klient na pomerne jednoduchem useku, ktery je jen chodecky spojovaci chodnik uklouzne, zakopne a spadne z hrebena? Zachytit ho - a ani seba - moc sanci nemas, spise zadnou sanci nemas, ani nestihnes skocit na druhou stranu.

A ted konkretne k tomu prechodu Weisshornu s gajdem: Myslis, ze na tak tezke a dlouhe ceste si gajd muze dovolit hnat v podstate pro nej nevyzkouseneho a neznameho klienta u ktereho vubec netusi, jak na tom je? Klidne se muze stat, ze klient (tady manzelka) by celkem v pohode zvladl jeho tempo az za misto, "odkud neni navratu" a musi se pokracovat dal nebo se vratit vrtulnikem. Rekneme, dosli by za 7-8 hodin nekam pod vrchol z jedne nebo druhe a tam by manzelka z chvilky na chvilku odpadla (takova nahla ztrata energie neni nic zvlastniho). Jenze je stale ceka celkem jeste jednou tolik sestupu, ktery je sice jednodussi, ale ne o moc a rozhodne se neda rict, ze je pohodovy. Co ted s tim klientam udela? (V lepsim pripade zavola vrtulnik...). A to jsem ted optimisticky, pocitam s tim, ze se ta unava neprojevila nejakym padem.
Kdyby se toto stalo, co myslis, kdo je za tento stav zodpovedny? Podle meho mineni rozhodne gajd - protoze on vystavil klienta. Ono to fakt neni jedno jestli slapes v tezkem terenu a s neustale udrzovanou plnou pozornosti 7-8 hodin zvysenym tempem nebo hoc 15-17 hodin "svym" tempem. A stoji to za to tomu gajdu napriklad proto, ze on ma domluvenou schuzi na vecer nekde ve vedlejsim udoli hodinu a pul jizdy autem zdola se druhou skupinou, se kterou na dalsi den vyrazi nekam uplne jinam?
Tady jeste samozrejme predpokladam, ze na ten prechod gajd v zadnem pripade nevyrazi ani s dobre znamym klientem v pripade jakychkoliv naznaku nestabilniho pocasi a hrozicich bourek nebo pripadnych namrzajicich destu.
Petrs píše:Chápu, že guid např. při zrušení výstupu až na chatě stejně ten den ztratí, nevydělá si jinde, ale na druhé straně odvede mnohem méně práce
Tomu se obcas rika riziko podnikani. Problemem je, ze mnoho gajdu chce mit podnikani (a ty penize ziskane z anej) bez rizika na sve strane.
Petrs píše:Pro guida (a českého zvlášť) je pověst a důvěra klíčová. Negativní ohlasy se u nás rychle šíří a to si nikdo, kdo se chce v této profesi udržet nemůže dovolit.
To je zvlaste pro ceske gajdy uplne jedno. Vetsina z nich ma nejaky svuj okruh zajemcu a ty budou spokojeni a je jim jedno, co si kdo jiny mysli. Navic si vezmi, jak se k pripadnym zajemcum dostanou ty negativni ohlasy. Kdyz se nekdo postezuje tady, za chvili to zapadne, kdyz to vyhodi Google nekde na 12. strance mezi mnoha pochvalami (a sebechvalou), tak to taky zapadne. A napriklad ja nejsem ten, kdo by zacal rozsirovat vsude mozne a nemozne na vsech socialnich sitich (kde ani nejsem ani nechci byt) svoje zkusenosti.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

PředchozíDalší

Zpět na Horolezectví

cron