Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

o všem možném, co se zrovna nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » pon srp 9, 2021 15:29

@oodoow: podle mne se ma NFT ke kryptomenam asi jako sbirka obrazu, znamek atd. k penezum.

@mila6032: NFT jako takove jeste chapu. Nekdo proste chce mit "original" a jelikoz ve virtualnim svete se neda rozlisit od kopie, zajisti to blockchain a ma to i s "podpisem" autora. Co nechapu jsou ty ceny primitivnich kresbicek... mozna to slouzi jako status symbol. Ja na to mam, a tak si muzu koupit detskou cmaranici za miliony USD :roll:

Jsem zvedav, co se stane, az aktualni rustova faze bitcoinu skonci. Za pul roku az rok a prijde nekolikaleta korekce. Behem te predchozi sla vetsina shitcoinu do kytek, treba vezmou tyhle NFT s sebou.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mila6032 » pon srp 9, 2021 17:11

A tak to já to v principu chápu taky, ale už nechápu jaké má být reálné využití. Uchovatel hodnoty? To už umí i ten BTC a nepotřebuje k tomu pixelovej obrázek kočičky. A narozdíl od NFT disponuje něčím podstatně cennějším a to je už poměrně široká důvěra. Rozumím té potřebě mít možnost rozpoznat originál. Třeba v umění, nebo u poštovních známek, ale tady moc ne.
Faktem ovšem je, že ač fanoušek krypta a decentralizace obecně, mám obdobný problém s tak 90 % krypto projektů. Ale jak říkáš, on se ten trh pročistí. Leckoho to asi bude bolet, ale je to potřeba. Všechny ty alt a shit coiny zažijou takovou koupel v slzách jejich vlastníků, že z toho veselo bude málokomu.
mila6032
účastník
účastník
 
Příspěvky: 279
Registrován: úte úno 28, 2017 11:42

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » pon srp 9, 2021 19:22

Ono se to zas od umeni nebo znamek moc nelisi. Jediny rozdil je v tom, ze tam mas fyzicky original, ktery se neda 100 % zkopirovat (zatim). A tak se stejny pricip pokusili prenest do virtualna a nekopirovatelnost zaridili pomoci blockchainu. Pro mne to taky nefunguje, ale smysl to v podstate dava stejny jako ve fyzickem svete. Zalezi jen na tom, jestli to lidi prijmou a jestli jich bude dost. Vysledek si netroufam moc predpovedet, protoze u bitcoinu jsem se v zacatcich taky netrefil. Vlastne jsem se ve svete investic nikdy vic neseknul. 2009: bitcoin? To je nejaka blbost, kaslat na to :D #-o

Vyplach na shitcoinech uz poslednich par mesicu probehnul, ale nic proti tomu, co prijde, az/jestli se zopakuje dalsi crypto cyklus. Proto se jich nedotykam ani dlouhou tyci ;-) Cimz se pripravuju o stovky procent zisku, ale od toho mam opce :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mila6032 » úte srp 10, 2021 6:03

Hm, vlastně máš pravdu. Na BTC jsem v počátku nahlížel dost podobně. Naštěstí jsem se relativně brzy zamiloval do té vize nadstátních peněz bez možnosti kontroly a svůj první nákup BTC bral čistě jako podporu toho nápadu a ten vklad v hlavě vlastně hned odepsal. Docela přesně si pamatuju ten okamžik, kdy jsem třeba po dvou letech prakticky náhodou při snídani otevřel svojí kryptopeněženku. Jak se často v nadsázce mluví o poprskaném monitoru, tak tady to byla čistá realita. Kafe jsem měl tenkrát i na stěně. Vlastně jsem takové zhodnocení vkladu nikde jinde už nikdy nezažil a asi i proto je mi teď už úplně jedno jestli BTC stojí 20, 80, nebo 200K. Nikdy bych si nepředstavoval, že to naroste do takových rozměrů a že o tom někdy budou informovat i mainstreamová media, budou to nakupovat velké firmy a instituce, nebo že reálně bude existovat stát, který o BTC bude uvažovat jako o zákonném platidlu (i když je to "jen" El Salvador.)
Snad ještě kladnější vztah mám k Moneru. To sice asi nikdy do těchto výšin nedoroste, ale zase moc pěkně ladí s mým vnitřním nastavením a pohledem na soukromí.
Pár altů ještě držím. Ale je to dohromady tak sedm procent mého krypto portfolia a bez vyjímky jde o projekty, které se mi z nějakého důvodu líbili. Všelijaké ty shiba coiny a dogecoiny mě nechávají úplně v klidu. Zrovna tak ty NFT. Třeba to jednou bude taky randál, ale vyčítat si nic nikdy nebudu. Já už z kryptosvěta zklamanej bejt nemůžu, ani kdyby to teď přes noc všechno sletělo na nulu.
mila6032
účastník
účastník
 
Příspěvky: 279
Registrován: úte úno 28, 2017 11:42

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » úte srp 10, 2021 19:02

To mas dobry, ja si pro zmenu pamatuju ten okamzik, kdy s tim kolegove v uplnych zacatkach prisli a ja jsem suverenne prohlasil, ze je to blbost. Pritom tenkrat stacilo nainstalovat software a v pohode se daly natezit stovky nebo i tisice BTC na normalnim PC. Mam to jako pripominku vlastni omylnosti a ne vzdy fungujici intuice. Chybu jsem napravil az vloni a letos uz bych byl taky v solidnim plusu i po padu na nulu. Ktery se neda vyloucit.

Uspech byl takovy, ze se na to nabalila spousta nesmyslu. Vetsina z nich nedopadne dobre, jestli tam bude patrit i NFT uvidime casem. Spekulanti surfuji na vlnach davove psychozy, umeni je poznat, kdy se vlna zacina lamat :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » pát srp 13, 2021 21:20

Sakra, zacina nas dohanet rozhazovani penez z vrtulniku a nulove az zaporne urokove sazby. IB mi pise:

Notice of Change to IBKR Rate Policy for Negative Rate Currencies

For several years, many central banks around the world have instituted a zero to negative interest rate policy in order to promote their economic growth priorities. When these policies were first implemented, Interactive Brokers believed them to be transitional and established its own rate policy for our clients to insulate them to some degree from these central bank strategies.

We now recognize that the zero-negative rate policies appear to remain the prevailing strategy for the foreseeable future. Accordingly, Interactive Brokers will adjust our own rate policies.


A dal uz jsou cisla a meze, ktere snizuji ze 100k USD/EUR na polovinu. Koukal jsem, jak se mne to dotkne a prekvapive bude pro CZK urok kladny (0.178 %), takze na tom mozna i trochu (malo) vydelam, jelikoz tam mam netrivialni castku, abych mohl pouzivat margin. V CZK, nechci je konvertovat na USD, jelikoz dlouhodoby trend je klesajici. Ovsem kdybych to mel v Eurech, tak uz by to nebylo pekne: -0.843 %.

Cekam, jestli se toho odvazi nejaka banka na beznych uctech. Snad se dostatecne boji, ze by nastal uprk klientu a presun penez do polstaru. Ale uz by toho sakra mohli nechat a zvednout sazby na nejakou rozumnou uroven, tohle neni zdrave. Nebo snad chteji, aby ceny nemovitosti a dalsich vystrelily na Mesic? :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod pavproch » sob srp 14, 2021 17:25

Kura, jak já ty novoty nemám ráth.... sem se pár dní nepřihlásil do internetbanky MMB až fčíl - a ejhle..... nový design jak přihlašovací stránky, tak internetbanky samotné.... sice se to přepnout do starého vzhledu dá, otázka je jak dlouho to pude, takže si budu muset chcá nechcá zvyknout na tu novou. Chjo no.

A hned první operace v novém nebyla úplně bez ztráty květinky, no.... ve staré bance sem měl default nastavenou možnost "okamžitá platba", zadával sem příkaz fčíl už v novém a nevšim si, že tam je default "první pracovní den = pondělí" (fčíl je sobota). Už to měnit nebudu, naštěstí na ten příkaz nespěchám
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Mawenzi » ned srp 15, 2021 7:57

ja mam ten novej web uz tak pul roku. Uz tenkrat nefungovala zahranicni platba a byly tam nejaky mouchy, tak sem jim k tomu psala par postrehu ale snazim se internetbanku snad ani nepouzivat, protoze su tak zvedava zadat 3x platbu aby 3x zmizela a po treti se neprovedla :D z appky to jde vzdycky samo, ale jako ty novoty vetsinou vedou k tomu, ze se zhorsi prehlednost a prestane fungovat co fungovalo, snad kdyz to uz prepinaji vsem tak uz to maj odladeny...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod apuka » úte srp 17, 2021 12:59

Dnes jsem byl nucen zmenit sve prihlaseni do el. bankovnictvi na e-identitu banky (ne ze bych chtel, ale jinak uz se za chvili nepujde prihlasit). Jsem si precetl, co o tom psali v ofiko dokumentaci (co jsem odsouhlasoval), pry nekam posilali me udaje na overeni, vcetne cisla identifikacniho prukazu. Ted mam v mailu zpravu, ze moje identita je aktivni a prevedeni se povedlo.

Tak to by me docela zajimalo, jak se jim povedlo v tom narodnim centru overit moji identitu na zaklade cisla OP, kdyz banka ma pouze cislo me stare obcanky - novou mam necely mesic. :((
Pravda, v UZISu pro certifikaci se mohu prihlasit novym cislem OP, i kdyz jsem tam byl zaregistrovany pod starym cislem, takze tam se asi prebiraji aktualni data. Ale zeby i banky vstupovali do evidence obyvatel???
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod pavproch » úte srp 17, 2021 13:07

Fčíl mě napadlo:

pavproch píše:Tu e-identitu už nechcu (ani od čsob ani skrz OP s čipem), kdesyk sem totiž zaregistroval, že jaxe stát dozví, že sem si tu e-identitu zřídil, tak si musím (jako povinný bonus) zřídit (i jako občan) DS. Nasrat!


Asi týden už mám novou občanku s čipem, při jejím zřízení/převzetí sem rezolutně prohlásil že žádnou e-identitu nechcu, napadlo mě fčíl ji strčit do čtečky karet a.... fuckt jo, tváří se jako "blank", taxem to chtěl... :supz:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod apuka » úte srp 17, 2021 13:58

Ja mam ucet u Post. sporitelny (tj. CSOB) a docela me sere, ze si MUSIS vytvorit jejich identitu. Potom si sice muzes (pry) vypnout a pri dalsi komunikaci se neda pouzit, ale do bankovnictvi se stejne hlasis pres ni, na to to vypnuti (pry, podle tech podminek) neplati.

Jen mi neni uplne jasne, co se "nekde vevnitr" zmenilo, protoze se prihlasuje stejne pres svoje cislo (jo, to se automaticky nastavilo jako cislo identity, teda asi) a stejne heslo jako predtim...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod pavproch » úte srp 17, 2021 14:01

Mám taky (můj hlavní) účet u ČSOB a přístup k němu přes čipovku, doufám, že to tak i zůstane (nafurt). :prayer:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Kjuba » úte srp 17, 2021 14:27

pp: Tak to Tě musím zklamat. Jisté naopak je, že postupně všechny klienty ČSOB převede na přihlašování přes identitu. Mám tuto zprávu přímo z banky. Mě účty zatím ještě fungují "po staru", ale časem na mě přijde řada.

Tak mě ten přístup státu v tomto ohledu (zejména to povinné zřízení DS) nasral, že jsem uvažoval, že tu banku opustím. Mám účty v několika bankách. Ale byl jsem ujištěn, že není úniku. Postupně na to mají přejít všechny banky.

Zjistil jsem, že po zřízení DS, která je skutečně automatická by mělo dojít k fyzickému zřízení DS až po prvním přihlášení k portálům eGovernmentu. Do té doby prý ne.

A prý při založení DS ji lze nějakým způsobem zneplatnit. Nevím, jestli trvaletrvale a ani jak to provést.

Jinak sehnat v této věci člověka vybaveného relevantní znalostí problematiky je celkem umění. I přímo v bance. A že tam mám nadstandardní vztahy. Nevím, jestli je to dílem jejich neschopností či jde o záměr. Možná obojí.

Tak, aa teď jsem zvědavý, co k tomu osoba jako Ty napíše. A pozor, ať Ti nerupne žilka. Protože mě se to málem povedlo, jak jsem se vytočil. A to jsem jinak klidná voda.

P. S. Nenašla by se tady nějaká dobrá duše od fochu a nevysvětlila mi to? Díky.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » úte srp 17, 2021 14:57

Jedina jistota v tomhle pripade je, ze pp ma smulu a nafurt mu to nezustane :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod pavproch » úte srp 17, 2021 17:32

@Kjuba: Nepotěšils, budu to prokrastinovat jak jen to půjde... :twisted:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Hafi » úte srp 17, 2021 20:44

afaik ČSOB identita s eIdentitou souvisí jen okrajově - je to jen změna formy přihlašování z původního přidělený login+číselný pin na volitelný login + alfanumerické heslo. Důvod je ten, že to druhé je teoreticky asi bezpečnější a Bankovní identita to vyžaduje - ale tu není nutné si aktivovat. Naopak třeba u Spořitelny aktivovali Bankovní identitu automaticky všem s Georgem, protože tam už historické nastavení odpovídalo požadavkům Bankovní identity.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Lipon » úte srp 17, 2021 21:44

jak jsem psal 15/7
"... zrušení bude možné i u schránky, která bude zřízena přihlášením k elektr. identifikaci, ale jen u DS pro soukr. fyz. osobu ..."
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Kjuba » stř srp 18, 2021 15:55

Hafi píše:afaik ČSOB identita s eIdentitou souvisí jen okrajově - je to jen změna formy přihlašování z původního přidělený login+číselný pin na volitelný login + alfanumerické heslo.


Tak tohle je asi trefa do černého. Snad máš pravdu. Mě teda tvrdili, že jejich ČSOB identita=eIdentita, ale vlastně to moc nedává smysl. Pokud by jsi měl pravdu, tak by akceptace ČSOB identity neměla žádnou spojitost s tou DS pro fyziky. To by bylo super.

Jak říkám, v bance o tom měli pramálo informací i lidi, který by to sakra měli mít nastudovaný nebo spíše být řádně vyškolení.

Takže eIdentita = způsob přihlášení a el. ověření identity pro vstup do eGovernmentu a automatické zřízení DS při prvním vstupu na portál s možností později DS znefunkčnit

a ČSOB identita = změna ověřovacího mechanismu pro vstup do el. bankovnictví?

To by mi jistý smysl dávalo.

Díky
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Kjuba » stř srp 18, 2021 15:56

Lipon píše:jak jsem psal 15/7
"... zrušení bude možné i u schránky, která bude zřízena přihlášením k elektr. identifikaci, ale jen u DS pro soukr. fyz. osobu ..."
Ano, to souhlasí s tím, co mi vysvětlili v bance.

Diky za upřesnění.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » stř srp 18, 2021 16:01

Kjuba píše:Jak říkám, v bance o tom měli pramálo informací i lidi, který by to sakra měli mít nastudovaný nebo spíše být řádně vyškolení.

V tomhle smeru mam s CSOB ty nejhorsi zkusenosti a byl to jeden z duvodu, proc jsem tam ucet pred lety zrusil. Furt mi pridelovali privatni bankere, pokazde nekdo jiny a byly to totalni trubky, ktere nevedely ani zakladni veci. Prislo mi, ze ta banka vubec nevi, jak zachazet s nefiremnimi klienty.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod apuka » stř srp 18, 2021 16:29

Kjuba píše:Mě teda tvrdili, že jejich ČSOB identita=eIdentita, ale vlastně to moc nedává smysl
Neber to jako odboved cloveka, kdo tomu rozumi, jen jsem se zacetl do dokumentu, ktere jsem mel "podepsat".
Ne, toto v zakladnim nastaveni neni pravda. Oni sami tvrdi, ze CSOB Identita se da nastavit jako bankovni identita a kdyz uz je bankovni identitou, tak si jej muzes nastavit na pouziti jako eIdentity. Vsechny tyto nastaveni si musis udelat sam, delas to na strankach identity CSOB, kam se dostanes/prihlasis pres tu CSOB identitu. Ja jsem se na to kouknul, kdyz jsem byl nuceny jej zalozit a nemam tam nic, je to lauter prazdne.
A s datovou schrankou to muzes mit spojene az si nastavis jako bankovni identitu a povolis pouzit jako eIdentitu - a potom se prihlasis do nejake statni instituce, resp. webu pomoci teto identity. Az tehdy se Ti "vygeneruje" DS. Bez toho ne. (Alespon prozatim.)

Vsak proto jsem psal, ze mne se v konecnim dusledku nic viditelne nezmenilo - prihlasuji se pod stejnym cislem a stejnym heslem jako predtim (NTB ja jsem nikdy nemel "ciselny PIN na prihlaseni), jen adresa bankovnictvi je jina.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Lipon » čtv srp 19, 2021 7:44

ref CSOB korporát vs. retail
pro větší firmy funguje bankovnictví a bankéř na jedničku, pro retail je to snad ještě horší než spořka

máti má už léta (asi ze zvyku) v čobce na termíňáku pár euro, max. nižší stovky - chtěla je vybrat, už necestuje a k ničemu jí nejsou; místní pobočka má jednak schody u vstupu, plošina nebo přístup pro vozík žádný, druhak od letoška úplně zrušili pokladnu, takže cash operace nedělají (k čemu pak taková pobočka?), nejbližší s pokladnou jsou 22 a 24 km daleko
příkaz k převodu EUR z čobky do jiné české banky na EUR účet je pomalu jak formulář na víza do Ameriky, el. bankovnictví máti nemá a ještě by si k tomu musela zřídit běžný účet v EUR, aby z termíňáku mohla ty eura převést mimo banku
přitom dříve šlo normálně z term.ú. rovnou převádět na účty v jiných českých bankách

beru, že banka chce hodně údajů o příjemci a odesílateli platby (adresa příjemce, adresa banky příjemce apod.), kvůlivá AML, holt už nás dohnal EU standard, ale že to chce i u v podstatě bezvýznamné platby :?
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod pavproch » úte srp 31, 2021 11:42

Mám nový OP, změny se mají hlásit, taxem byl ve své bance (čsob, pobočka RpR). Vyřízeno. A přitom sem zistil, že.... z té pobočky udělali "bezhotovostní" pobočku (= nelze tam už vybírat/vkládat hotovost na přepážce/pokladně)..... a přitom mi docvaklo, proč:

pavproch před asi měsícem či dvěma píše: Sem byl v naší čsob udělat vklad hotovosti a dyž sem tam přišel, taxem si fšim nového bankyho-omatu (sem tam asi rock nebyl) ve vestibulu s nápisem "vkladový a výběrový bankyho-omat".


Holt, moderní doba.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » úte srp 31, 2021 16:36

pavproch píše:Mám nový OP, změny se mají hlásit...

To ja taky. Uz tri roky. Prvni rok mi obcas volala ma osobni bankerka, ze bych se mohl stavit na pobocce a obcanku jim ukazat. Rikal jsem ji, ze az budu mit cestu okolo. Zatim jsem nemel :twisted: Casem volat prestala.

Vlastne jsem nepochopil, proc bych to mel delat. Informaci o nove obcance evidentne dostali, tak k cemu jim bude, kdyz ji uvidi fyzicky?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Hafi » úte srp 31, 2021 17:08

a nebylo to spíš tak, že skončila platnost původního? Nebo to byla ztráta? Ale i tak jim můžou vědět, že je OP neplatný (to asi zjistí, když na zneplatněný by neměly dát třeba úvěr) ale neví, co je na tom novém - z toho, co by je reálně mohlo zajímat např. trvalá adresa, pohlaví, atp.
Uživatelský avatar
Hafi
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 8414
Registrován: pát led 5, 2007 10:28
Bydliště: Už zas Praha :-(

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » úte srp 31, 2021 17:10

Ztrata resp. mi ji ukradli. Mam pocit, ze cislo nove vedela, ale uz si to nevybavuju. Kazdopadne jsem tam nebyl a nic se nedeje 8-[
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Lipon » úte srp 31, 2021 20:19

mají kvůli zpřísněným AML předpisům povinnost ověřovat identitu klientů face to face + ověřit doklad s podobiznou fyzicky
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » úte srp 31, 2021 21:02

Fajn, ale mne uz prece overeneho davno maji. Jedine, co se zmenilo, je obcanka, tu starou uz videli driv. Ucet mam od doby Expandia Banky, celkove tak 23 let.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod Lipon » úte srp 31, 2021 21:36

nevím, jak to mají přesně banky, ale já, pokud budu dělat "sledovanou činnost" podle AML a vyhodnotím klienta případně obchod jako rizikový, musím provádět due dilligence častěji ( k tomu patří i kontrola dokladu totožnosti);
úzus např. u licencovaného správce alternativních investičních fondů je co 1/2 roku u vysokého rizika, co rok u nižšího rizika

matně si vzpomínám, že mi v bance říkala pani něco ve smyslu, že od poslední fyzické kontroly OP uplynuly už 2 roky, tak ať se tam stavím, až půjdu okolo
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4883
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Bankovní vlákno - půjčky, úvěry a zlodějny

Příspěvekod mike » úte srp 31, 2021 21:48

Hmm, a krome toho, ze musis, dava ti to i nejaky smysl? Mne nic nenapada. Klienta si overis na zacatku se vsim vsudy a proc bys to mel delat za pul roku nebo rok znovu? Jako ze by se stejnou obcankou prisel nekdo jiny?

Ja jsem se na duvody ptal a rikala neco v tom smyslu, ze si potrebuji novou obcanku ofotit. Coz se mi tak uplne nelibi, je to zneuzitelne, ale uz jsem se s tim nejak smiril, i broker ji chtel nafotit a poslat. Volala nekolikrat a pak uz ne, mozna to bylo tim, ze prisel covid a pobocky asi prestaly fungovat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Pokec