Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

dobré ceny, personál, slevy...

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Lipon » ned črc 11, 2021 22:16

Jenže do tříděného už nechtějí jednou recyklovaný papír. Docela mě to překvapilo, když jsem to četl.
Ve finále z toho tříděného kontejneru to nakonec skončí taky v kotli, akorát větším a ještě to musí svézt auto a někdo vytřídit na lince.
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » ned črc 11, 2021 22:34

mike píše:Vubec bych se nedivil, kdyby nejekologictejsi byly klasicke igelitky, ktere by se spalily ve spalovne.
Bohužel nebyly, protože myšlenka, že všechny, nebo aspoň většina skončí ve spalovně, je utopie.

mike píše:Muselo by se to vsechno propocitat, celkove dopady uplne od zacatku az do konce. To by ovsem bylo moc racionalni a na to se dneska nehraje.
Samozřejmě, že to spočítané je, alespoň co se týče výroby a jejích dopadů, můžeš si to najít. Pro celý koloběh je scénářů mnoho, tam je to složitější a plasty nevedou.

mike píše:Mohli by je nechavat proti zaloze a brat zpatky priste, jenze tim uz se to komplikuje, casti lidi by to nevyhovovalo...
Vratné přepravky mi přijdou jako nejrozumnější řešení, případně pro "rozežrané" zákazníky nechat možnost výběru - jednorázová taška nebo vratná přepravka. S přepravkama ostatně i nějaké internetové potraviny fungujou.

mike píše: Papir je recyklovatelny a nerikej, ze dneska uz neni kontejner na papir i ve vasi dire ;-)
No jo, ale na podpal se taky něco hodí :wink: Můžeš ty svoje 2 kila přivézt k nám, papíry nám nedávno došly.

Jinak by mi taky přišlo rozumný i ty papírový kabele vybírat a použít víckrát, potraviny jsou stejně balené. Něco podobného nabízí i některé e-shopy - člověk si může vybrat mezi krabicí novou nebo použitou. A některý se ani neptaj :mrgreen:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » ned črc 11, 2021 22:47

sobb píše:Bohužel nebyly, protože myšlenka, že všechny, nebo aspoň většina skončí ve spalovně, je utopie.

Tohle je urcite dobry argument, ale je otazka, jestli tahle zakaznicka skupina neni trochu jina, nez bezna populace. Tyhle papirove tasky nikde snad nikde venku jeste nevidel, takze konci minimalne v popelnici. Zas je pravda, ze jsou proti igelitkam podstatne hur pouzitelne, takze co s nima jineho, nez vyhodit. Ja je pouzivam jen na jiny recyklovatelny odpad, treba PETky a pak to mam pri jedne ceste. Nebo do nich davam vratne flasky, co si je odvazeji.

sobb píše:Samozřejmě, že to spočítané je, alespoň co se týče výroby a jejích dopadů, můžeš si to najít. Pro celý koloběh je scénářů mnoho, tam je to složitější a plasty nevedou.

A co kdybys mi to proste rekla? ;-)

sobb píše:Vratné přepravky mi přijdou jako nejrozumnější řešení

Na prvni pohled jo, ale plati to i na druhy? Umyvani neni zrovna energeticky a odpadove levna cinnost. Plus zpomaleni rozvozu, coz muze znamenat vic aut.

BTW, kdyz rodice provozovali pekarnu, tak samozrejme prepravky pouzivali a co si vzpominam, problemu s nima bylo dost. Umyvani, rozbijeni, lidi je kradli resp. nevraceli, takze furt nejake chybely...

sobb píše:No jo, ale na podpal se taky něco hodí :wink: Můžeš ty svoje 2 kila přivézt k nám, papíry nám nedávno došly.

Dovedes si predstavit tu uhlikovou stopu zpusobenou prevozem dvou kil papiru? :twisted: Objednej si neco od Kosiku nebo Rohliku a budes mit na podpal pul roku ;-)

sobb píše:Jinak by mi taky přišlo rozumný i ty papírový kabele vybírat a použít víckrát, potraviny jsou stejně balené.

Njn, ale lidi jsou svine a nekteri, jako treba ja, vraci flasky Kosiku v taskach od Rohliku a naopak 8)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » ned črc 11, 2021 23:35

mike píše:Tohle je urcite dobry argument, ale je otazka, jestli tahle zakaznicka skupina neni trochu jina, nez bezna populace. Tyhle papirove tasky nikde snad nikde venku jeste nevidel, takze konci minimalne v popelnici. Zas je pravda, ze jsou proti igelitkam podstatne hur pouzitelne, takze co s nima jineho, nez vyhodit.
Jenže to nejsou jen papírové tašky z Rohlíku, ale i z obchoďáků a jinde. Pokud skončí aspoň v té popelnici, tak v horším případě na skládce, což mluví ve prospěch papíru. A pokud venku, tak potom je dobře, že je to papír.
Co se týče použití, tak dále nepoužitelné jsou asi jak pro koho. Já je používám na bylinky, houby, a potom i na podpal. Ale ročně mi jich přibyde jen pár, někdy žádná, takže jsem spíš v mínusu :D

mike píše:A co kdybys mi to proste rekla? ;-)
To bys mohl zakrnět :wink: Pro české podmínky jsem četla cosi dělané VŠCHT pro MŽP, ale tam je dobrý si přečíst i oponentní reakce (hlavně co se týče konce životního cyklu). Zahraničních studií je víc a něco bylo možná i ucelenější.

mike píše:Na prvni pohled jo, ale plati to i na druhy? Umyvani neni zrovna energeticky a odpadove levna cinnost. Plus zpomaleni rozvozu, coz muze znamenat vic aut.
Nevím, odpadovým hospodářstvím ani recyklací se nijak hlouběji nezabývám, ale myslím si, že by to fungovat mělo. Co se týče umývání, tak u balených potravin nebude nutné vždy, a zpomalení rozvozu proč? Dostaneš přepravku a buď vrátíš svoji nebo Ti bude naúčtována stovka nebo dvě. Při slušné záloze obchodníka krádeže či rozbíjení trápit tolik nemusí.

mike píše:Dovedes si predstavit tu uhlikovou stopu zpusobenou prevozem dvou kil papiru? :twisted: Objednej si neco od Kosiku nebo Rohliku a budes mit na podpal pul roku ;-)
Nemusíš mi to posílat letecky :wink: Můžeš to klidně nabalit do batohu a dojít pěšky :mrgreen:
Jeden do naší díry na konci světa nevozí, druhý jen trvanlivý a tak si raděj dvakrát za měsíc zajedu do obchodu. Holt budeme muset začít pěstovat víc břízy a podpalovat si i v kamnech březovou kůrou :) Sice nám balíček zbyl ještě ze Severu (tam jsme ho měli stále doplňovaný jako nouzovku pro rychlé rozdělání ohně i po dešti), ale ten si necháváme na stylové podpalování na venkovním ohništi.

mike píše:Njn, ale lidi jsou svine a nekteri, jako treba ja, vraci flasky Kosiku v taskach od Rohliku a naopak 8)
To je ovšem nanejvýš odporná činnost, komu tím prospěješ? :twisted:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » pon črc 12, 2021 0:11

sobb píše:Jenže to nejsou jen papírové tašky z Rohlíku, ale i z obchoďáků a jinde.

Ted ale resime jen ty rozvozy.

sobb píše:Pokud skončí aspoň v té popelnici, tak v horším případě na skládce, což mluví ve prospěch papíru.

Myslel jsem, ze popelnice jdou do spalovny, kdyz je k dispozici. Coz tady je.

sobb píše:Co se týče umývání, tak u balených potravin nebude nutné vždy, a zpomalení rozvozu proč? Dostaneš přepravku a buď vrátíš svoji nebo Ti bude naúčtována stovka nebo dvě.

Rec byla o tom, ze ti zbozi privezou v prepravce, ty si ji vylozis a das jim ji zpatky. Coz chvili trva. Tohle je reseni, ale zas znamena problemy s logistikou a je min prijemne pro zakazniky. Uz jen proto, ze ty prepravky zabiraji nejake misto, ktere kazdy nema. Vem si, ze stridas dva obchodniky a jeden nakup budou aspon dve prepravky...

sobb píše:Při slušné záloze obchodníka krádeže či rozbíjení trápit tolik nemusí.

To je pravda, ale slusna zaloha bude otravovat lidi a tudiz prijdou o zakazniky.

sobb píše:Nemusíš mi to posílat letecky :wink: Můžeš to klidně nabalit do batohu a dojít pěšky :mrgreen:

To by mozna melo vetsi uhlikovou stopu, nez to letadlo ;-) Az se tu priste stavite, tak se pripomen a ja ti s radosti venuju vsechny tasky, co budu zrovna mit.

sobb píše:To je ovšem nanejvýš odporná činnost, komu tím prospěješ? :twisted:

Druhe strane? 8-[
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Etheric » pon črc 12, 2021 6:06

mike píše:je otazka, jestli by celkovy dopad nebyl horsi

Byl. Už jen fakt, že na umývání jsou potřeba prostory /zastavěná plocha/ a vybavení který taky musí někdo z něčeho vyrobit, to je nutno udržovat, zežere to nemálo energie a bez chemie se to neobejde. Tu zasranou vodu plnou mycího prostředku musí vyčistit ČOV.
Výroba plastový bedny je taky energeticky náročná, je potřeba hodně materiálu. Navíc životnost takový bedny v denním provozu nebude tak vysoká, jak si mnozí představují.
Další věc ta logistika. Do aktuálních aut by se vešlo míň nákupů a vše by se díky bednám zpomalilo, tudíž by muselo jezdit víc aut a projelo by se víc benzínu.
Nemluvě o tom, že tašky jsou pro manipulaci mnohem přívětivější.

Ale jak píše Mike, když ono zní tak cool, že máš "jednu bednu, kterou používáš dokola". Lidi si myslí, že se chovají strašně ekologicky a maj ze sebe dobrej pocit. Jen bohužel nikdo nevidí celou věc do hloubky.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod apuka » pon črc 12, 2021 8:03

Ad Rohlik a papirove tasky: Nekde jsem zahlidl rozhovor s majitelem (alespon si myslim, ze to byl Rohlik, ale mozna nejaka konkurence). Ten rikal neco ve smyslu, ze je vubec netesi ten odpad ale taky nemaji na to lepsi reseni. Jak uz bylo receno, prvnim duvodem je hygiena, tj. zbozi musi byt balene. Ze maji tolik tasek je dano take tim, ze nemohou davat cokoli dokopy s cimkoliv. Navic musi brat do uvahy i veci, ze napr. neco se muze v prubehu prepravy poskodit, napriklad neco se vylije, tak se snazi balit tak, aby v takovem pripade se minimalizovali skody. Takze napr. mleko nebo jogurty se bali zvlast.
Plastove tasky je jednak "moralne nemozne" pouzivat v soucasnosti a jednak by se musely uctovat.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » pon črc 12, 2021 16:34

Jo vidis, plastove tasky uz nesmi byt zadarmo, na to jsem zapomnel... a ten zbytek taky dava smysl. Takze je klidne mozne, ze tohle opravdu je nejlepsi reseni ze vsech spatnych. Teda, mohl bych samozrejme chodit do kramu s batohem jako driv a tomuhle se vyhnout, jenze vracej se k necemu, kdyz uz sis zvyknul na lepsi. Puvodne jsem s timhle zacal proto, ze v deBille prestali prodavat me oblibene neaklo pivo a na dotaz, jestli by ho nemohli objednat jsem se dozvedel, ze co chci, prece maji Birell :vom: No a pak prisel covid a zvykl jsem si na to. Je to pohodlnejsi, rychlejsi a hlavne, maji podstatne vetsi vyber. Kupuju veci, ktere tu proste nikde v okoli nejsou. V kramu se jednou za cas stavim, ale uz docela minimalne, nic mne tam netahne. Nakupovani mne nikdy nebavilo.

@Etheric: jo, vypada to vsechno logicky, ale. Zivot a hlavne prace mne naucila nedat na dojmy, jakkoliv vypadaji logicke a jasne, ale na data. Pomerne casto se ukaze, ze veci se maji jinak a puvodne to vypadalo logicky jen proto, ze jsem neco podstatneho nevedel. Prida se zkresleni, kdyz ti veci do sebe zapadaji a mozek si ty ostatni trochu priohne, aby mu to sedelo. Jenze ja jsem realista a zajima mne, jak se veci maji doopravdy a nechci si jen potvrdit svuj prvni dojem. Takze tady si sice muzu neco myslet, ale bez dukladne analyzy to nema moc vyznam. Coz je IMO zasadni bolest ekologistu, ti maji jasno od zacatku a berou v uvahu jen to, co jim jejich dojem potvrzuje.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » pon črc 12, 2021 18:57

Clovek si jde neco vyzvednout do Zasilkovny, po dlouhe dobe se stavi v (jinem) krame a hned na jeho slova dojde :roll:

Koukam na pokladnu:
"Na regalu mate jinou cenu" (o 30 % nizsi)
"Ja tu ale mam tuhle!"
"Tak se pojdte podivat"
...
"Ale ta plati jen do dneska" (pod cedulkou se slevou je schovana ta z pokladny, ale tu slevu tam stejne necha)
"A? Navic plati to, co mate na regale"
"Ja za to nemuzu, ja ceny nedelam!"
(co na to rict?)
"Musim jit za vedouci"

Po nejake dobe se vraci, rusi cenu a dava tam tu z regalu. S kyselym ksichtem a bez omluvy. Kdyz to srovnam s reklamacema na Kosiku nebo Rohliku... Ja uz jsem tu nekde psal, vraceji penize na jedno kliknuti a pak se opatrne zeptaji, co bylo spatne a kdyz jim to clovek napise, tak se omluvi.

Az tam kvuli te krave lidi prestanou chodit, kram zavrou a kravu vyhodi, tak si bude stezovat, jak je svet nespravedlivy.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » pon črc 12, 2021 23:33

mike píše:Ted ale resime jen ty rozvozy.
Aha, já z další diskuze nabyla dojmu, že řešíš obecně výhody či nevýhody papírových kabelí vs zbytek světa :wink:

mike píše:Myslel jsem, ze popelnice jdou do spalovny, kdyz je k dispozici. Coz tady je.
Netuším, asi záleží na kapacitě. Nicméně všude spalovny nejsou a skládkuje se.

mike píše:Rec byla o tom, ze ti zbozi privezou v prepravce, ty si ji vylozis a das jim ji zpatky. Coz chvili trva. Tohle je reseni, ale zas znamena problemy s logistikou a je min prijemne pro zakazniky. Uz jen proto, ze ty prepravky zabiraji nejake misto, ktere kazdy nema. Vem si, ze stridas dva obchodniky a jeden nakup budou aspon dve prepravky...
Ne, já mluvila o zálohovaných přepravkách. Dvě štosovatelné přepravky se domů vejdou snad skoro každýmu ... (komu se tam vejdou dvě kila volně ložených papírových tašek) :twisted:

mike píše:To je pravda, ale slusna zaloha bude otravovat lidi a tudiz prijdou o zakazniky.
Čistě věc zvyku, nad zálohou na kastly se taky vůbec nikdo nepozastavuje.

Etheric píše:
mike píše:je otazka, jestli by celkovy dopad nebyl horsi
Byl.
A máš pro toto tvrzení nějaké podklady? Já ne, ale možná něco existuje. Každopádně Tvůj názor nesdílím. Pevné štosovatelné plastové přepravky, které používají třeba některé obchoďáky budou mít životnost poměrně dlouhou a občasné vymytí zas tak významnou zátěž taky nepředstavuje. Spíš si myslím, že obchodník nemá žádnou motivaci je používat - oproti jednorázovým taškám to je dražší, pracnější, náročnější na prostor i úkony. Takže proč raději nesáhnout po jednorázovce.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » úte črc 13, 2021 0:48

sobb píše:Dvě štosovatelné přepravky se domů vejdou snad skoro každýmu ... (komu se tam vejdou dvě kila volně ložených papírových tašek)

Ctyri, dve od dvou obchodniku. Volne lozene tasky jsem vyhazel z komory, kde uz se kvuli nim nedalo projit. Kazdy ale nema tolik mista, jako ja ;-)

sobb píše:Spíš si myslím, že obchodník nemá žádnou motivaci je používat - oproti jednorázovým taškám to je dražší, pracnější, náročnější na prostor i úkony. Takže proč raději nesáhnout po jednorázovce.

Bingo. Posouzeni podle ceny ale vubec neni spatne, trzni zpusob. Narocnost vyroby jednorazove tasky je zahrnuta v cene a pokud se zakaznici budou chovat pricetne a daji ji to trideneho odpadu, tak by se mela v nejhorsim pripade spalit, coz je plus. Proti tomu mas naklady na prepravky, ktere pises. Samozrejme by to bylo nejlepsi videt spocitane, cena bohuzel nezahrnuje uplne vsechno a nektere naklady se muzou presunout na nekoho jineho. Kdyz by byli zakaznici hovada a hazeli tasky do lesa.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » úte črc 13, 2021 23:59

mike píše:Ctyri, dve od dvou obchodniku
A jo, jsem si nevšimla, že Ti jedna přepravka na nákup nestačí :D Ale v zásadě je to fuk, pokud jsou přepravky štosovatelné do sebe, tak příliš nezáleží na tom, zda jsou dvě nebo čtyři.

mike píše: Posouzeni podle ceny ale vubec neni spatne, trzni zpusob.
Jenže pokud řešíme dopady na životní prostředí (tedy nejen vstupy do výroby, ale celý cyklus), tak potom se ekonomická výroba automaticky nerovná nejpříznivějšímu dopadu na životní prostředí.

mike píše:Kdyz by byli zakaznici hovada a hazeli tasky do lesa.
Tam je pak výhoda, pokud jsou papírové, i kdyby to z ostatních hledisek nebylo nejlepší řešení.

Jinak souhlasím s tím, že je to dost složitý, do celých cyklů nikdo z nás nevidí, a tak to jsou tady všechno jen dohady abychom měli o čem prndat :)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Etheric » stř črc 14, 2021 6:36

sobb píše:A máš pro toto tvrzení nějaké podklady?

Ale rok zpět jsem to s někým počítal. Ten někdo má přehled o tom, kolik materiálu a energie je na kterej obal při výrobě spotřebováno, jak náročná je výroba vstupních surovin pro výrobu obalu, jak dlouho má obal potenciál sloužit,... až po likvidace/recyklace obalu.
Problém je životnost obalu při každodenním a intenzivním používání. Většina znovu použitelných obalů prostě nevydrží tolik cyklů, aby v nákladech na energie na jeden cyklus porazily ty jednorázový. V lepším případě to bude šul nul, v případě drátěných košů i lehce do plusu, ale zase ty vstupní náklady, to nikdo platit nebude.

Víš, co vyšlo "nejvýhodněji"? Igelit bez potisku. Pak až papír.
Mytí obalů se nepočítalo vůbec, neznáme normy jak často se to v jakým provoze musí mýt, takže nevíme, kolik energií a mycího prostředku se spotřebuje. Do ekologickýho dopadu bude ještě nutno započítat zastavěnou plochu.
I přes to, co jsme v počítání vynechali, vyšly líp jednorázový... Igelitky.

Obaly pro opakovaný použití maj naopak smysl v kamenných krámech, kam si přijdeš pro rejži do svý sklenice, chleba do svýho plátna, mýdlo do svý lahve... Tady to má velkej smysl, jenže to je něco úplně jinýho, než když rozváží eshop ve velkým. Například Rohlík nebo Košík by fakt nemohly fungovat tak, že bys jim dal svoje obaly a oni ti v nich dovezli co chceš. To by nestíhali vůbec nic, taky by byl určitě problém s nějakým hygienickým nařízením
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod apuka » stř črc 14, 2021 8:45

Ad bedinky: Jak jsem psal, prakticky se toto reseni pouzit neda, kvuli hygienickym predpisum. Nesmi se nektere potraviny michat do stejneho "obalu" (a v tomto smeru je ta bedinka oblaem). Asi je kazdemu jasne, ze neda nebaleny chleb do na praci prasek. Ale jsou predpisy (myslim, ze jeste stale plati) napriklad, ze se nesmi setkavat masove vyrovky a mlecne vyrobky. A to ani balene. A podobnych predpisu je vice.
V praxi by to znamenalo, ze napriklad by musela byt jedna bedna na masove vyrobky, jedna na mlecne, jedna na pecivo, ... - a uz je to stejne jako s taskama.

I o tom mluvil ten sef Rohliku.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » stř črc 14, 2021 15:33

Zas bych to neprehanel. Oni ani do tech tasek nedaji volny chleba, vzdycky ho zabali do dalsiho sacku. Maso je zasadne balene a nekdy ho jeste daji do mikrotenoveho sacku. Atd. Neverim tomu, ze by tohle nemohlo byt vedle sebe ve stejne bedynce. Nakonec, nekdo tu psal, ze Tesco takhle v bedynkach dorucuje. A kdyz si dam v krame nakupo do batohu, tak je samozrejme vsechno na sobe.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Reccol » stř črc 14, 2021 15:58

iTesco jsem naposled použil možná tři roky zpátky, ale skutečně přijel chlap s přepravkou plnou nákupu, tu jsem si u dveří převzal, vyložil za dveře, přepravku vrátil a chlap odjel.

Ta pravidelná kupa rohlík tašek mě štve taky, ale spíš kvůli bordelu, než ekologii.
Reccol
nováček
nováček
 
Příspěvky: 135
Registrován: pon čer 18, 2012 21:32

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » stř črc 14, 2021 16:30

Jj, taky tak, kdo se s tim ma furt uklizet ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » stř črc 14, 2021 23:11

Etheric píše:kolik materiálu a energie je na kterej obal při výrobě spotřebováno, jak náročná je výroba vstupních surovin pro výrobu obalu, jak dlouho má obal potenciál sloužit,... až po likvidace/recyklace obalu.
Fajn, ale to byla asi spíše ekonomická rozvaha (možná jste si to dělali pro nějaký konkrétní projekt?), než opravdový LCA (Life Cycle Assessment), jenž zahrnuje velké množství faktorů a provádí se podle norem.

apuka píše:Ad bedinky: Jak jsem psal, prakticky se toto reseni pouzit neda, kvuli hygienickym predpisum.
A proto je některé obchody používají, i to výše zmiňované Tesco :wink:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Etheric » čtv črc 15, 2021 6:19

Byl to výpočet environmentální zátěže na to, jakej obal vyjde nejlépe v přepočtu zátěže na jeden cyklus. Nebyla zahrnuta údržba znovu použitelných obalů, ani možný zvýšený náklady na logistiku.
Pracovali jsme s reálnými čísly, ne podle norem, ale podle toho, jak je to s používáním těch daných obalů v reálu. Chtěli jsme výsledky co nejbližší realitě, ne výsledky podle toho, jak by to mělo správně být, když víme, že to je často jinak.
Ale samozřejmě pro přesný čísla by se muselo zahrnout podstatně víc faktů, včetně struktury a fungování konkrétní firmy. Ono bude secsafra rozdíl, jestli su lokální výrobce, prodejce a rozvozce potravin v jednom, nebo kolos typu kosik.cz. V menším měřítku jdou přeci jen věci dělat jinak, než ve velkým
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » čtv črc 15, 2021 22:35

Tak to jste dobří, že jste se do počítání něčeho takového pustili :) Ale evidentně jsi sám přišel na to, že výsledky ovlivníš tím, jaké parametry zahrneš.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Etheric » pát črc 16, 2021 7:07

Ty zatrhnutý parametry jsou jen náklady navíc navrub znovu použitelných obalů, pokud to není z toho co píšu zřejmý. Znovupoužívání obalů často má větší environmentální dopad, než použití jednorázových. Tedy pokud se bavíme o velkých prodejcích. V malém měřítku to jde dělat jinak a tam se ty znovupoužitelný vyplatí.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod pavproch » pát črc 16, 2021 13:45

Křitika na alza.cz

Člověk sitam udělá účet/registraci jménem firmy, jako objednatele uvede firmu (s.r.o.), pak z toho účtu něco objedná a oni mu do faktury stejně napíšou adresu, IČO a DIČ firmy, ale jméno objednatele: mně (občana). Mně drbne.

A druhá křitika - na mailový dotaz tři dny nereagovali, musel sem tam volat, pak teprve poslali jakýsi formulář k vyplnění a poslání zpět (obratem sem uďál). Tak doufám, že tu fakturu změní, moje účetní mi ji jinak chce dát k úhradě... :twisted:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Kjuba » pát črc 16, 2021 14:00

Tak pokud je to drobný prodej do 10k peněz, tak je to úplně jedno, ne? Ti mohou klidně vystavit normální účtenku bez info o kupujícím ne?

A i kdyby to bylo přes 10k, tak pokud to nakupuje právnická osoba, tak tam jméno snad taky není nutné. Nutné je naopak to IČO a DIČ kvůli DPH a uznatelnosti jako daňového odpočtu, ne?

Mě takovou fakturu za nákup účetní firma normálně akceptuje..... Aspoň myslím. :-)

P. S. A jo, fakturu Ti jistě změní. To není problém, ale je třeba to domluvit telefonicky.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Kjuba » pát črc 16, 2021 14:03

Jo Aha, už to chápu, ty to tam máš špatně napsané. Tobě asi na fakturu NEnapsali IČO, DIČ, ale údaje občana. No tak to pak jo. To je problém. Ale to změní určitě.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod pavproch » pát črc 16, 2021 14:10

Ne, chápeš to blbě. Napsali tam objednatel: pavproch, ale adresu a IČ, DIČ uvedli firemní. A moje účetní tam chce objednatel: pavprochova firma, s.r.o. Prý proto, že je to přes 10tis a ze zákona tam MUSÍ být správná a úplná identifikace kupujícího.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Kjuba » pát črc 16, 2021 15:08

Hmm, tak to máš přísnější účetní než já. Co je správné netuším, ale vím, že z pohledu naší účetní firmy je to marginálie. Ale co už. Když si to obhájí při kontrole...... Zatím s tím nebyl nikdy žádný problém.

Ale jak jsem psal. Oni Ti to jistě změní.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » pát črc 16, 2021 22:48

Etheric píše:Ty zatrhnutý parametry jsou jen náklady navíc navrub znovu použitelných obalů, pokud to není z toho co píšu zřejmý.
Ano, píšeš to. Jen jsem nabyla dojmu, že vám při té příležitosti také muselo dojít, že se selekcí vstupních dat zahrnujících celý cyklus, dá dopracovat k významně odlišným výsledkům.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod mike » sob črc 17, 2021 4:17

Vyskocil na mne clanek k tematu: Chceme víc než jen válku proti plastu, říká Ivan Holub z řetězce Billa

Pro zrušení papírových tašek jsme se rozhodli na základě studie VŠCHT z roku 2018, která porovnala jednotlivé druhy materiálů dle hodnocení celého jejich životního cyklu. A papírové tašky v tomto srovnání nevyšly nejlépe. Aby se vyrovnala jejich environmentální stopa s běžnou plastovou, je třeba ji opakovaně využít alespoň čtyřikrát, u bavlněných tašek jde počet použití až do stovek. Problémem tak není samotný materiál, ale způsob, jak s ním nakládáme a co s ním uděláme po skončení jeho životního cyklu.

(rozpory tam muzes zkusit najit sama ;-))
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod sobb » sob črc 17, 2021 17:15

Tohle je už starší záležitost a byla kolem toho občas i zajímavá diskuze :wink:

Četla jsem i tu studii (je to ta samá, kterou zmiňuju někde výše).
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Pokec o e-shopech: Poštovné zdarma/platby kartou atd.

Příspěvekod Etheric » sob črc 17, 2021 18:22

sobb píše:selekcí vstupních dat zahrnujících celý cyklus, dá dopracovat k významně odlišným výsledkům.

Samozřejmě. Když počítám, že uvést znovupoužitelný obal znovu do oběhu je zadarmo /čištění a skladování nic nestojí/, a i tak mi ten znovupoužitelný obal vyjde ve výpočtu o něco hůře než obal jednorázový... Kdybych počítal, že to opakovaný použití obalu stojí energie atd, čísla by byly ještě horší, samozřejmě v neprospěch "eko" vratných obalů
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

PředchozíDalší

Zpět na Prodejny