Kalhoty pro zimní pochody

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod pavproch » sob kvě 22, 2021 16:40

Etheric píše: kde se musí počítat s otíráním o mokrou vegetaci..


Moje dřívější zkušenost: jakýkoli (i "panceřovaný") GTX to po spíš kratší než delší době vzdá (trvale), protože prodírání vegetací = po mojemu bushwhacking gr. III = jehličí (s ostrýma špičkama jehlic) resp. ostružiní a jeho ostny.

Proto sem si v mém současném Active (byl dost drahý nato, abych ho měl ráth a staral se o něj) bushwhacking zakázal.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » sob kvě 22, 2021 19:55

Etheric píše:Suchej zip při mojí frekvenci používání kalhot, zapínání a rozpínání velmi brzy odejde, to mám vyzkoušeno.

Suchy zip je tam ciste na prizpusobeni obvodu pasu pro tebe. Mej jsem ho taky, nastavil jsem ho jednou na zacatku a od te doby na nej nesahnul. Ten pas je navic trochu pruzny, takze proste jen rozepinas a zapinas poklopec a cvok uprostred.

Jinak si taky myslim, ze tve pozadavky splnuji lyzarske kalhoty. Tech je spousta, urcite si neco vyberes. Akorat ne v outdoorovych kramech, ale treba ve Sportisimu. Mne nevyhovuji prave proto, ze maji membranu, kterou chces. V predmembranovem obdobi jsem je na zimni turistiku pouzival a byly fajn.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » ned kvě 23, 2021 5:24

Ve Sportissimu jsou problém značky, ve který nemám důvěru na základě dřívějších zkušeností. Ale třeba nabídku rozšířili, kouknu. Každopádně noname membrány neberu, nerad kupuju zajíce v pytli.

Nad tím maliním a ostružiním už jsem taky přemýšlel, že to bude problém. Určitě nepůjdu záměrně skrz maliní, ale vyloučit to nelze. Spíš chodím místy, kde jsou nízký listnatý stromky blízko u sebe, mezi nimi jen ouzká cestička, právě na podzim máš v tomhle nohy mokrý hned
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod milarepa » ned kvě 23, 2021 18:49

zkus se podívat třeba na Rab Kinetic Alpine, na pochody v dešti jsou super

https://horama.cz/testy-recenze/rab-kinetic-alpine-pants-nepromokave-a-zaroven-prodysne-kalhoty-do-neprizniveho-pocasi/

membrána je jejich 3vrstvý Proflex, vodní sloupec 10 000, což na kalhoty v dešti stačí, a prodyšnost je nějakých 35 000, takže v nich můžeš normálně chodit na dlouhé treky v nejistém počasí a nepotřebuješ žádné převlékací kalhoty, když je kosa, tak si pod to dáš podvlíkačky......tzn. ty si dáš podvlíkačky když je pod 10 :-), v pase jsou na širokou gumu, zátěžová místa mají zpevněná, není tam nic zbytečného navíc, jsou velmi pohodlné, příjemné na tělo a i dobře vypadají :-)

kdyby se ti zdály málo teplé, tak zkus bud Rab Kinetic 2, ty jsou trochu teplejší, mají vyšší vodní sloupec ale zase méně dýchají, anebo rovnou jejich zimní Rab Winter Torque....
milarepa
účastník
účastník
 
Příspěvky: 831
Registrován: stř pro 30, 2020 22:01

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » ned kvě 23, 2021 19:52

Tady jde o kalhoty, pod ktere nepotrebujes podvlikacky.

Etheric píše:Ve Sportissimu jsou problém značky, ve který nemám důvěru na základě dřívějších zkušeností.

Znacky tam jsou, ale lyzarske, ne outdoorove. Ale na znacky kasli, proste tam zajdi a hledej, co ti sedne a v cem ti bude prijemne. Protoze ono toho moc nebude. Sam jsem mel nejake uplne noname a vydrzely asi tak 10 let, nez se uplne rozpadly. Pak Spyder, sice jina trida, ale bohuzel mely membranu a tudiz mi nefungovaly.

Etheric píše:Každopádně noname membrány neberu, nerad kupuju zajíce v pytli.

To je taky fuk. Proti vode zvenku budou fungovat vsechny a proti potu zevnitr zadna bez ohledu na parametry. Kdyz se ale nepotis, tak ti to nevadi a tudiz muzes vzit cokoliv.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 7:10

Rab kinetic alpine - váží 260g.. To se mi zdá secsafra málo, když vemu vpotaz, že kalhoty bez membrány mám otrochu těžší a to je to jen relativně tenký PAD.. Bojím se tedy o odolnost, navíc toto s tou vahou opravdu nemůžou být teplý kalhoty. Jasně, membrána v pocitu tepla pomůže, ale zas je to debilní PU :(
Kinetic alpine 2.0 maj pro mě zásadní problém, a to tento
Screenshot_20210524_075857.jpg

Taková blbost jako tenhle kousek plastu dokáže udělat velký nepohodlí a otlaky, kor když zapnu bederák. Tohle fakt ne. Ikdyž by to jinak byly super gatě, kvůli takový maličkosti se pro mě stávají nepoužitelnými.
U těch zimních kalhot Rab je stopka toto - "Skvělý poměr voděodolnosti a prodyšnosti zajišťuje kombinace 3 vrstvého, membránového Matrixu™ na nejpodstatnějších místech a klasického Matrixu™ bez membrány". Takže opět nepropro věc, která je nepropro jen někde. Aspoň tak jsem to pochopil.
Lyžařský kalhoty co jsem zkoušel měly zas problém, že na chůzi to bylo všechno možný, jen ne pohodlný. No nevim nevim, jestli něco vyberu.. Zatím to vypadá, že nejspíš ne
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod apuka » pon kvě 24, 2021 7:40

Etheric píše:Každopádně noname membrány neberu, nerad kupuju zajíce v pytli.
Pridam se k mikovi - na lyzarskych (tj. zateplenych izolaci a k tomu jeste podsivka) kalhotach opravdu nepotrebujes proti vlhkosti zvenci superspickovou membranu. Navic je otazka, coje pro Tebe ne-noname membrana - vsechny membrany v tech kalhotech asi budou mit jmeno :-). Pokud bys chtel GTX, tak vem do uvahy par veci:
- GTX Active vyrazuje Tvuj pozadavek na odolnou svrchni latku, tam je dane Gore, co se pouziva a jsou to tenci materialy, rozhodne neurcene do ostruzini.
- Jak se muzes docist jinde na OF, z Active se blbe shani i obycejne membranove kalhoty, ne to jeste pripadne zateplene (to je taky dost proti principum, ktere Gore razi pro vyuziti Active).
- Z GTX Pro sice zateplene kalhoty najdes, ale ty jsou vetsinou castecne urcene na freeride, tu nejvyssi tridu danych kalhot s technickymi vymozeneostmi (kvuli cene, ty vymozenosti se v ni ztrati, ale dobre zni) - tj. minimalne vetraci zipy na stehnech, bo se pocita, ze v nich budes i stoupat.
- Z Paclite nevim, jestli jsem nekdy neco takoveho zahledl, navic, by to taky nebylo nejodolnejsi - Paclite je urcney Gore pro dobrou sbalitelnost a lehkost, tj. taky to moc nejde dokopy se zateplenim a podsivkou.

Takze Ti mozna zistane GTX 3L nebo nekdy jen oznacene 2L (tady to staci) bez blizsi specifikace.

Co se tyce nastaveni pasu na suchy zip a sli, to Ti napsal mike. Pas nastavis jednou a hotovo (resp. pokud by ses hodne pribra, tak potom znovu), casto je tam jeste guma v pase. Sle jsou jednoduse odnimatelne, prevlekaji se pres poutka. Tady jen bacha na kalhoty, co maji vzadu kus pridane latky a az na ni jsou dane sle. Nekdy je cely ten kus latky na zip, to neni problem, ale casto je to prisite a v tom pripade bud sle nedas dole nebo mozna jo, ale ten material Ti bude bez sli zavazet.

Kdybys potreboval projit ostruzinim (na zemi, ne moc vysoko), tam hodne pomuzou poradne navleky. Otazka, jak by sly dokopy s nizkymi botami, ja s tim dobre zkusenosti nemam.
Etheric píše:Lyžařský kalhoty co jsem zkoušel měly zas problém, že na chůzi to bylo všechno možný, jen ne pohodlný.
To ano, s tim musis pocitat - ta odolna svrchi latka spolu s membranou, zateplenim a podsivkou neco udela. Takova bunda taky neni tak pohodlna jako napr. fliska.
Tady Ti pomuze pouze kdyz slevis ze svych pozadavku nebo prizpusobis svuj styl chuze, kdyz je budes mit na sobe.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 7:51

Slevit z požadavků nelze, nebudu utrácet za něco, co nebude vyhovovat, nebo to bude tvrdej kompromis. To radši zůstanu u svýho - podvlíkačky Devold duo active + gatě Montura free k, sice se při průchodu vegetací zmáchám, ale ty Montury vůbec nedrží vodu a ikdyž mrholí a je 100% vlhkost, uschnou na mně za chůze. Takže pokud nenajdu něco, co bude fungovat lépe, nemám zájem.

Jiný styl chůze... Jsem viděl video, jak kráčí rytíř v brnění, no takhle se fakt pohybovat nehodlám :D
Prostě hledám něco, co bude fungovat líp, než moje současná kombinace. Jinak to nemá cenu a zůstanu u toho co tak nějak funguje, byť to není ideální
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod milarepa » pon kvě 24, 2021 8:22

ten Rab Kinetic Alpine se fakt nezdá, ale na tu muší váhu je dost odolný, zpočátku jsem se toho též bál, že to moc nevydrží, ale opak je pravdou, ta látka jak je poddajná a hebká, tak je překvapivě i dost odolná, na kolenou a kolem kotníků je zpevněná, normálně s nimi chodím terénem bez velkého slitování a vypadají furt jako nové, jasně, přes trnové křoví v nich nechodím, to nechci riskovat, ale přes normální křaky, nízkou smrčinu, vysoký bordel úplně v pohodě..............
teplotní určení - používám je do té nuly, pár krát jsem v nich šel třeba i Jeseníky v mokrém prosincovém marasu a vichru, to jsem si pod ně dal podvlíkačky, když je pod nulou, tak neprší, takže to beru teplejší softshellové

Ty to máš s teplotama jinak, pro mně to je něco jako svatý grál, ty kalhoty se fakt povedly :-)

Kinetic Alpine 2 jsem si v obchodě jen tak ze zájmu nedávno prohlížel, vypadají pevněji, jsou více tuhé, je to už takové větší brnění, což by mi osobně nevyhovovalo, ta prodyšnost je pro mně zásadní vlastnost.... ten detail v pase by podle mně neměl vadit, bedrák máš stejně nad pasem......

ty zimní Raby by bylo třeba si pořádně prohlédnout, Rab má tu kombinaci materiálu určitě smysluplně domyšlenou

Být tebou tak se pořádně podívám na teplejší kalhoty od Direct Alpine, oni kalhoty umí dělat, nic od nich ale nemám, tak nic nedoporučuju, každopádně na kalhoty jsou machři :-)

No a když už bych nevěděl kudy kam, tak bych koupil nekompromisní Protectory od High Pointu a měl do konce svého turistického života vystaráno.....ale to je pro mně overkill, pro tebe možná ideální volba :-)
milarepa
účastník
účastník
 
Příspěvky: 831
Registrován: stř pro 30, 2020 22:01

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod apuka » pon kvě 24, 2021 8:31

milarepa píše: bedrák máš stejně nad pasem
??? :shock:
milarepa píše:teplejší kalhoty od Direct Alpine, oni kalhoty umí dělat, ... na kalhoty jsou machři
Houbelec. Vetsina jejich kalhot je pro nejakou skupinu lidi, kterym vyhovuje, jak to delaji. Jine (pomer nedokazu odhadnout) to bude vice-mene spatne funkni.

Jejich teple kalhoty - to je problem (minimalne pro etherica) ze v nich neni izolace, jen zevnitr cesany fleece. Predpokladam, ze jemu by to nemuselo byt zdaleka dost. Navic zase az tak vodeodolne nejsou, kdyz premoknou, tak v kombinaci s tim flisem schnou docela dlouho.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 8:38

milarepa píše:ten detail v pase by podle mně neměl vadit, bedrák máš stejně nad pasem......

Bederák mám na bedrech, ne nad pasem. Díky délce sedu u zmíněných kalhot mi ta plastová spona vychází přesně do míst, kde bude vadit. Bohužel. Nevím, proč ju nemůžou dát normálně doprostřed, tam by nevadila, takhle na boku je to ale problém.

DA bylo to první, kde jsem hledal. Nenašel.

Protector od HP - to už je jiná kategorie, odolný to určitě bude, ale jsem si jist, že by mi to na chození nevyhovovalo. Navíc ty prachy za debilní PU membránu nedám ani omylem [-(

apuka píše:Navic zase az tak vodeodolne nejsou, kdyz premoknou, tak v kombinaci s tim flisem schnou docela dlouho.
No právě... Tohle tělesným teplem nevysušim. Tady na tom je moje současná kombinace nesrovnatelně lépe
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Vexo » pon kvě 24, 2021 14:34

Bych se podival na neco od Fjallraven... nemivaji membranu, jsou voskovany a odolnosti to bude uplne nekde jinde nez vsecko od ostatnich umelotin. Nezarucuju, ze podlikajdy nebudou treba, ale vode+odolnost ano.
Vexo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 485
Registrován: pát zář 25, 2020 20:55

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 15:35

Hele ty Flallraven jsem měl půjčený. Odolnost proti vodě nějaká byla, ale nevydržela dlouho a pak se ty gatě chovaly podobně jako rifle, tudíž pro mě zcela nepoužitelný. Sice nenabraly do sebe tolik vody co rifle, ale schly podobně dlouho. Odolnost teda super, vydrží to snad i atomovej výbuch, ale to je prd platný, když to nasákne, tohle na sobě nevysušim.
Jinak ty kalhoty byly pocitově jako festovní rifle, trochu tužší, ale žádná tragédie. Kdybych hledal kalhoty k ohni, toto by byla nejspíš volba číslo jedna. Na chození v podzimní sychravině to nevidím..
Možná dělají i nějaký zateplený kalhoty se syntetickou látkou, zkusím pohledat, tu jsem ještě nekoukal :)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » pon kvě 24, 2021 15:51

Etheric píše:Lyžařský kalhoty co jsem zkoušel měly zas problém, že na chůzi to bylo všechno možný, jen ne pohodlný.

Ano, proto jsem psal, ze budes rad, kdyz najdes vubec neco a nema smysl resit znacky. Ty noname, jak jsem psal, jsem koupil prave kvuli tomuhle, ze byly hodne pohodlne. Vetsina neni a je jako brneni.

Pohodlne by mely byt Kjus, viz treba tady. Zrovna maji slevy po sezone a jestli jsi ochoten za ne dat 10k, tak nejspis budes spokojen. Jiste to nevim, zkousel jsem je naposled tak pred 10 lety a je to opravdu jina trida, nez ostatni. Proto ty ceny. Kdyby nemely membranu, tak si je koupim.

apuka píše:Tady jen bacha na kalhoty, co maji vzadu kus pridane latky a az na ni jsou dane sle. Nekdy je cely ten kus latky na zip, to neni problem, ale casto je to prisite a v tom pripade bud sle nedas dole nebo mozna jo, ale ten material Ti bude bez sli zavazet.

Jj, u Spyderu to mam na zip a da se to cele bez problemu sundat. Akorat ze ja tam ty sle chci :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 16:00

No, 10k je opravdu hodně :|
Nikde nevidím co je to za membránu a čím a jak jsou zateplený. Tudíž vabank, do čehož se mi za ty prachy nechce.. Taky koukám, že v Sku se nedělají
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » pon kvě 24, 2021 16:07

Znovu, znacku membrany neres. Vsechno je to PU, ale v tomhle pripade je to jedno. Samozrejme by to chtelo vyzkouset. U tech, co jsem si osahaval pred tema 10 lety, byl Primaloft. Ale tohle je taky celkem jedno, libovolna rozumna synteticka izolace bude fungovat.

Tohle bys samozrejme musel zkusit, co si pamatuju, tak byly spis mensi a uzsi, takze by ti klidne mohlo byt M.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 16:14

Jo, ok, ale ta cena a to jsou v akci 25%... Být to polovina, jdu do toho bez váhání. I 6k bych dal. Ale 10
.. To už je pro mě trochu moc. A k vánocům / svátku / narozeninám mi je nemá kdo koupit :mrgreen:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » pon kvě 24, 2021 16:32

Si to trochu prohledni a prohledej, ja tam vidim i za 6.5k. Je klidne mozne, ze ve Sportisimu najdes neco pouzitelneho za 2k, proste to chce hledat a zkouset. Tohle si ale musis osahat, pres Net nevyberes.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 16:53

Právě, to chce osahat.. U nás je maximálně to Sportissimo, ještě Hi-Tec a to je všechno. Takže buď si udělat výlet, nebo objednávat a vracet
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » pon kvě 24, 2021 16:59

Zacni tam, aspon si udelas nejakou predstavu. Pak uvidis, jestli si udelat vylet nebo neco objednat na vyzkouseni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » pon kvě 24, 2021 17:45

Po předchozích zkušenostech, kdy jsem prolezl celý Brno, zabil den času a projel 350, radši objednat. Snad budu mít lepší úspěšnost než při výběru batohu, kdy jsem za vratky utratil cenu novýho batohu :roll:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » pon kvě 24, 2021 19:59

Myslim jedno Sportisimo a vyzkouset, co tam je. Abys vedel, do ceho jdes a jestli je to vubec cesta.

Jinak u Kjusu samozrejme platis za znacku a to hodne. Castecne je to i snobarna pro lidi, co se chteji blysknout na sjezdovkach, ze na to maji. Zas to ale neni jen snobarna a za ty penize opravdu dostatenes neco lepsiho. Nejspis ne o tolik lepsiho, ale tak uz to chodi, cena s kvalitou neroste linearne. Kdyz je clovek narocny, tak si holt musi priplatit. Kuchynske spotrebice od Miele taky stoji troj az ctyrnasobek jinych znacek a objektivne takovy rozdil neni, ale subjektivne pro nekoho ano, zvlast kdyz te dokazou nastvat ruzne drobne nedostatky a naopak ocenis solidnost a ze to proste funguje.

Ale bacha, jak jsem psal, Kjus jsem mel naposled v ruce a na sobe pred tema 10 lety, od te doby se mohlo leccos zmenit.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Vexo » pon kvě 24, 2021 21:36

Etheric píše:Hele ty Flallraven jsem měl půjčený. Odolnost proti vodě nějaká byla, ale nevydržela dlouho a pak se ty gatě chovaly podobně jako rifle
otázka v jakém stavu byla impregnace, někdo doporučuje exponovaná místa voskovat klidně třemi vrstvami.

PAD + 60g syntetika, ale má zipy po celé délce, @mike FYI
https://bit.ly/3wwIXJs
G-1000 Eco+HeavyDuty + 50g peří, ale cena tě nepotěší
https://bit.ly/3fFh0sh
Vexo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 485
Registrován: pát zář 25, 2020 20:55

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod mike » pon kvě 24, 2021 21:49

Vexo píše:PAD + 60g syntetika, ale má zipy po celé délce, @mike FYI

Diky, ale mne ty zipy taky vadi. Nechci prevlecne kalhoty, chci kalhoty, co mam cely den na sobe. Navic vypadaji docela divne, zbytecne moc prosivani a sustakovy material. U takovych prevlecnych kalhot se moc nepocita s tim, ze by se nosily v terenu a material na to neni delany. Moje aktualni jsou z relativne silneho SS a funguje to lip, nez jsem cekal.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » úte kvě 25, 2021 6:19

Vexo píše: doporučuje exponovaná místa voskovat klidně třemi vrstvami

Exponovaná místa? Ty jsou v mém případě od pasu až dolů :D což by nefungovalo
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod apuka » úte kvě 25, 2021 8:56

@etheric: mozna blba rada, ale klidne zkus v rockpointu nejake Hannahy. Ja mam od nich uz snad 10 let stare a pouzit se na turistiku v pohode daji, teda pokud pri -27-ti venku nevlezes na chvili do vyhrate vlhke chaty tak akurat na to, aby se na nich srazila vlhkost a potom zase ven do -27. TO potom mas na sobe ledove brneni, ale to na uplne kazdem kusu obleceni :-).

Jak mike pise, je jedno, co je tam za membrana (no jo, radeji alespon 10000 na vodu, i kdyz na popsane Ti staci i tech 5000) i izolace. Mozna je lepsi koukat po znackovejsich - Rossignol, Ziener, Spyder, Salomon, u nich muzes najit i kalhoty delane ze strecove vnejsi latky. A znovu napisu - vykasli se na popis, ze je tam odvetravaci zip, pokud mas moznsot vyzkouset, vyskousej si i s tim, s velkou pravdepodobnosti zip vubec nebude vadit. Stejne tak - pokud jsou sle a ten pridany kus latky vzadu (nekdy i vepredu) odnimatelne, taky to neres.

Jeste muzes zkusit si objednat od Scottu toto. Presny popis se tezko shani, protoze Scott (je to vyznamna a dobra znacka v oblasti lyzovani a cyklistiky a ma docela dobre a kvalitni) ma ve zvyku pod (skoro) stejnym oznacenim prodavat veci z teze rady, ale zato s ruznym materialem venku a/nebo vevnitr. I prodejci s tim obcas maji problem. Popis pravdepodobne najdes u vyrobce tady. Blbe je ale, ze asi ne uplne vsude ma Thinsulate - bohuzel, netusim, kde jsou "hotspot zones", to neporadim. Zato na linku, co jsem dal si to muzes objednat a vracit zdarma, kdyz se ji ozves poslou kod na vratku pres Zasilkovnu. Par veci jsem uz pres ne mel a je s nima slusne jednani.

Ale taky nikdy necekej, ze budes mit stejne prijemne chozeni jako v normalnich kalhotech. zkus si nekde alespon prevlecne, trochu odolnejsi membranove kalhoty oblect na bezne - taky je to dobre citit, je to vzdy omezujici.
Co se tyce ceny - chtel jsi nejdrive hodne odolne, ne "neznackovou" membranu. Koukni se, kolik stoji samotne ciste membranove kalhoty z GTX, kolik stoji zateplene bundy a dej si dokopy, jestli je mozne aby napr. GTX membranove kalhoty s izolaci byly za slusnou cenu, hlavne kdyz vyloucis nejlevnejsi GTX Paclite a i Active.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » úte kvě 25, 2021 9:26

Co se týče ceny, ta samotná není až tak problém, pokud by to byl gtx, tzn vím co kupuju. Za zajíce v pytli 10k prostě nedám.

Vyzkouším něco ve Sportissimu a uvidím, vše ostatní budu muset objednávat domů.
Pokud nenajdu nic pohodlné, zůstanu u svojí kombinace
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Vexo » úte kvě 25, 2021 13:58

Sis mel koupit loni lyzarsky z Lidlu za 599,- thinsulate + 10 000 membrana a nemusel bys resit kdesi cosi :D
Vexo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 485
Registrován: pát zář 25, 2020 20:55

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod apuka » úte kvě 25, 2021 14:38

Etheric píše:Co se týče ceny, ta samotná není až tak problém, pokud by to byl gtx, tzn vím co kupuju. Za zajíce v pytli 10k prostě nedám.
Toto je hodne tezke...Kdyz budes mit s GTX, jak jsem psal, muzes mit jen nektere druhy GTX. Navic GTX neni pruzna membrana (no jo, nektere jsou 2D mirne, velice mirne pruzne), tj. nebudes mit kalhoty nijak elasticke. Tu elasticitu umoznuje pouze PU membrana (ta je mnophem elastictejsi z principu, z vlastnosti materialu. Taky muzes hledat v popisu "elasticky vnejsi material"

Vodeodolnosti Ti 10k naprosto staci, neco jineho by bylo, kdybys v tom chtel dlouho posedavat nebo na kolenou klecet v mokrem snehu. GTX by mohl byt lepsi z hlediska prodysnosti - ale jednak Ty se moc nepotis a jednak membrana - jakakoliv - na zateplenych kalhotach funguje (z hlediska prodysnosti) hodne omezene.

Lepsi GTX 3L a Pro by mohlo vydrzet dele, ale toto je taky otazne - Pokud se povede membranu zasvinit pres vnejsi latku, tak zacne protekavat. Toto na bezne neporezni PU membrane nehrozi. Ta "pouze" po nekolika letech (6-8-10) odejde.

Konec koncu, krome Pro ma kazde kombo latka+GTX membrana i tenkou PU membranu v sobe, bez ni by docela rychle zasvinila a znicila (potem, tukem, ...).

Takze pokud nenajdes nic, co splni Tve pozadavky, fakt si nech, co TI ted dobre funguje. Nanejvys si muzes zkusit, jestli by Ti nevyhovaly misto Devoldu dobre Polartecove (vetsinou PWS) spodky. Ale to bych radeji si zkusil od nekoho pujcit pred koupi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty pro zimní pochody

Příspěvekod Etheric » úte kvě 25, 2021 15:51

Vexo píše:z Lidlu za 599,-

Jak věci z Lidlu nemám v oblibě, do tohodle bych šel. Jednou jsem takto koupil v Kauflandu gatě a vydržely mi 4 roky, byly super
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení