koupě péřáku

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: koupě péřáku

Příspěvekod apuka » pát bře 19, 2021 14:34

Ale pres rozumnou synt. izolaci (urcene do stejnych teplot) se stejnym vnitrnim a vnejsim materialem to docela dobre projde, takze tim to nebude.

Peri dobre izoluje z duvodu, ze mezi tema chloupkama se zachyti neskutecne mnozstvi vzduchovych "bublin", tj. je tam silna vrstva vzduchu, ktera izoluje. Jenze kdyby se ty bubliny rychle pohybovaly a vymenovaly s vnejsicm vzduchem, tak se smerem ven odevzdava nejenom vlhkost z nich, ale i teplo a naopak z vnejsku se "ziska" vetsi sucho, ale i chladno. Tj. se tam ochlazuje - coz je opak izolace. Kdyz se obalis vrstvou nehybneho vzduchu, kde zamezis jeho vymene (napr. je zataveny v igelitu), tak Te to izoluje fajne. Ale muzes mit desetkrat vetsi vrstvu "obalenou" rybarskou siti, ta Te izolovat urcite nebude :wink:
S timto trochu souvisi:
mike píše:Vlez si na noc do igelitoveho pytle a poradne ho zavaz pod krkem. Rano z nej muzes vylit vodu a zvazit ji
Uz jsem to parkrat psal.
Kdyz jsme jednou byli v Tatrach a bydleli jsme v budove lazni v nekterem Smokovci, meli jsme tam par voucheru na sluzby. Jeden jsem schvalne vyuzil na "terapii CO2", coz je, ze Te celeho jen ve spodnim pradlu zavrou do igelitoveho pytle, u krku to utesni a pusti do toho (trochu) CO2 teploty mistnosti. Potom Te nechaji v teple mistnosti pul hodiny v tom lezet. Takze vlastne je to, co mi radis, jen kratsi dobu.
Vis kolik vlhkosti jsem tam vypotil za pul hodiny, kolik bych vody vylil? Nula nula skoro nic. Jen na zacatku, kdyz jsem si lehla tak bylo neprijemne, tak na malo mistech jsem citil jako by vlhky igelit. Za chvili se to ale zlepsilo a ja jsem byl doslova v suchu. Potit jsem se vubec nepotil, prave naopak - a to i kdyz bylo teplo, mozna tak 25-27 stupnu.

Vrele Ti to doporucuji - zmeni to cloveku pohled na nektere zazrane nazory...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: koupě péřáku

Příspěvekod apuka » pát bře 19, 2021 15:01

GreyMouse píše:
apuka píše:Jen to, ze peri rozhodne je dost spatne prodysne... Bo sice Tvoji vlhkost od Tveho tela odvede, ale do seba, to zustava zachycene v peri a jen minimum projde skrz nej ven.
Máš to něčím podložené? Já jen, že ten můj pokus výše to nepotvrzuje ;-)
Najdes to kdekoliv, kde se popisuje (trochu podrobneji), jak funguje peri, jsou o tom i polovedecke state, ale musis si je pohledat sama.
Ja bych rekl, ze Tvoje mereni spise potvrzuje, ze se vlhkost odvadi i jinak nez jen smerem do spacaku (mysleno primo do materialu spacaku), jak jsme psal.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: koupě péřáku

Příspěvekod mike » sob bře 20, 2021 4:30

apuka píše:Najdes to kdekoliv, kde se popisuje (trochu podrobneji), jak funguje peri, jsou o tom i polovedecke state, ale musis si je pohledat sama.

Proc by musela neco hledat? Nic nemusi. Ty neco tvrdis a je na tobe, abys to dolozil. Viz argumentacni fauly: dukazni bremeno.

Je to nutne uz jen proto, zes nejspis opravdu o peri neco cetl, ale bud jsi to nepochopil nebo sis to spatne vylozil, jak je tvym spatnym zvykem. Prikladu uz jsme tu meli nepocitane.

apuka píše:Ja bych rekl, ze Tvoje mereni spise potvrzuje, ze se vlhkost odvadi i jinak nez jen smerem do spacaku (mysleno primo do materialu spacaku), jak jsme psal.

Prani otcem myslenky. Nic takoveho z toho nevyplyva. Naopak, nejjednodussi vysvetleni je, ze tvrdis nesmysly. Peri neni silikagel.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: koupě péřáku

Příspěvekod mike » sob bře 20, 2021 5:10

apuka píše:Takze kdyz Polartec tvrdi neco, co zapada do Tvych uvah, tak je to relevantni zdroj, kdyz jej cituji, hoc jen okrajem ja, tak jsou to pouhe marketingove zvasty.... :wink: Zrovna o PTC jsi casto vyhlasoval, ze ma pouze jen ty marketingove zvasty.

Nesmysl. Veci nejsou jen cerne a bile a opet je potreba chapat kontext. Reagoval jsem na dudyho, ktery argumentoval tim, ze Tilak a dalsi neco pisou. No tak jsem dal jako protiargument Polartec, ktery pise neco jineho. Ve skutecnosti neni validni ani jeden, validni je jen realita.

Druha vec je, ze to okazovane jsem cetl poprve, hledal jsem jejich vyjadreni k tomu, proc neuvadeji Ret. No a prekvapive tam pise to, k cemu jsem dosel sam a uz jsem to psal predtim. Tj. ze Ret vychazi pro izolujici materialy nesmyslne.

A ano, je to samozrejme marketing. Z obou stran. Gore pouziva Ret, protoze dava dobre vysledky pro tenke neporezni membrany nalaminovane na tenke latce. Cim tenci, tim lepsi vysledky, pricemz MVTR by nejspis takove rozdily neukazalo, pokud nejake. Polartecu se zas Ret nehodi, protoze neukaze, v cem jsou jejich membrany lepsi. Naopak v jejich mereni exceluji a to zvlast proti Gore membranam s PU vrstvou. Pricemz Ret bude bude plus minus stejny v zavislosti na gramazi latky.

No a moje osobni zkusenost rika, ze pravde je tady (!) bliz Polartec. Mel jsem bundu z GTX AS a mam NeoShell. Ta prvni byla o neco tenci a lehci, ta druha je v praxi vyrazne lepsi. Protoze se pres ni da (s obtizema) dychat a diky tomu se v ni tak nezaparim, prvni membranovka kterou nemam potrebu sundavat okamzite, jak prestane prset. Kdybych mel ciste pocitove odhadnout prodysnost, tak je nekolikrat lepsi, aspon 3x. Klidne dam ruku do ohne na to, ze Ret tolikrat lepsi nebude, ten AS mel tak 2 a NeoShell urcite nebude mit 0.67, to nema ani samotna membrana. Z cehoz plyne, ze Ret neukazuje realitu a je to jen Gore marketing.

apuka píše:Jinak ale sam popisujes, ze Ty chces zjistit, jestli se tam nezaparis, takze vlastne merit paropropustnost (abych nazev zjednodusil). Ty ses ale ulpnul na jediny parametr, a ten je prostupnost vzduchu, ktery navic nema primy vliv na paropropustnost.

To samozrejme ma, viz nize.

apuka píše:CFM taky nemeri u spacaku to, co bys Ty chtel merit. Nezapominej, meri se to pri nejake rychlosti proudeni vzduchu - jenze u peraku Ti nic neproudi.

Ted se zeptam vazne. Tys fakt vystudoval matfyz? Nechce se mi tomu verit, tipoval bych spis ekonomku. Protoze nedokazes abstrahovat a rigidne trvas na "predpisech".

Mereni CFM je pro nase ucely relativni. Ukazuje, jak je dana latka prostupna pro vzduch tj. prodysna. Meri se za konkretnich podminek proto, aby se dala mereni porovnavat. Coz ovsem neznamena, ze porovnani neplati i za jinych podminek. V tomhle konkretnim pripade para odchazi jednak primym proudenim, to asi bude malo, ale nejake bude. Teply vzduch stoupa vzhuru a vevnitr je podstatne teplejsi, nez venku. Druha a nejspis podstatnejsi vec je difuze v plynech. Ta je hnana gradientem resp. parcialnim tlakem vodnich par a funguje tim lip, cim je lepsi propojeni mezi vnitrnim a vnejsim prostredim. A to zavisi na cem? Na prodysnosti pro vzduch, jelikoz difuze probiha v nem.

Pricemz nerikam, ze mereni CFM je vhodne pro spacaky, tam by se nejspis dalo vymyslet neco lepsiho, ale ze v prodysnem spacaku ze zaparis min, nez v neprodysnem. Coz potvrzuje empiricka zkusenost. A tvuj nesmysl s perim pro zmenu vyvraci.

apuka píše:Zkus se mirne intenzivne pohybovat v perove bunde z nejakeho vnejsiho a vnitrniho materialu. Budes za kratkou dobu zpoceny a mokry. Tj. Tvoje generovana para pres nej neprejde.
...
Na druhe strane, v perovkach se budes citit zpocatku pekne v suchu, v primaloftkach spise pocitis hned na zacatku vlhko.

Skvele, jak si dokazes krasne odporovat :D

Jestli neprejde, kde se teda bere ta vlhkost v malo prodysnem zdaraku zevnitr? A ta namraza na dobre prodysnem zdaraku zvenku? A ta para, co je za jistych podminek primo videt? Zkusenosti proste tve nesmysly vyvraci.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: koupě péřáku

Příspěvekod mike » sob bře 20, 2021 5:24

apuka píše:Jeden jsem schvalne vyuzil na "terapii CO2", coz je, ze Te celeho jen ve spodnim pradlu zavrou do igelitoveho pytle, u krku to utesni a pusti do toho (trochu) CO2 teploty mistnosti. Potom Te nechaji v teple mistnosti pul hodiny v tom lezet. Takze vlastne je to, co mi radis, jen kratsi dobu.

Pul hodiny versus 8 hodin, to je 16x. Spacak versus teplota misnosti. Nechce se mi to hledat, ale clovek se pri spani citi optimalne, kdyz je mezi kuzi a prikryvkou teplota okolo 27 - 29 stupnu. Si to nepamatuju presne, ale rozhodne vic, nez teplota mistnosti. Takze srovnavas hrusky s jablkama.

Znovu opakuju, ze kdyz spim v min prodysnem zdaraku, tak je rano zevnitr mokry a spacak na povrchu vlhky. Pricemz min prodysny je furt 2L GTX, pres ktery vysavac protlaci vzduch, takze prodysnejsi, nez vetsina beznych zdaraku. S nima jsou taky zkusenosti podstatne horsi, nakonec, je tu na to vlakno. Kdyby peri zadrzelo veskerou vypocenou vlhkost, tak kde se tam ta voda bere? A ne, do zdaraku se nedycha, to by se clovek mohl udusit (krome GTX Air Permeable, tak je to v pohode).

Proste tady pises bludy, ktere vyvraci i bezna zkusenost, ale ty to stejne budes furt opakovat #-o
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: koupě péřáku

Příspěvekod mike » sob bře 20, 2021 5:36

Sorry za odbocku, ale tomuhle neodolam. Chvilku jsem hledal tu teplotu kuze pri spanku a narazil na krasnou ukazku prace novinaru. V clanku Proč i v horku spíme pod dekou? I proto, že v noci jsme jako plazi se pise:

V jednom pokusu se ukázalo, že snížení teploty pokožky o pouhých 0,4 °C poměrně výrazně zvýšilo kvalitu spánku hned v několika parametrech (délce hlubokého spánku, počtu probuzení). V pokusu to platilo u mladých i starších lidí, ať už šlo o zdravé dobrovolníky, tak ty, kteří si dlouhodobě stěžovali na nespavost.

pricemz je tam odkaz na puvodni zdroj, kde se pise:

By employing a thermosuit to control skin temperature during nocturnal sleep, we demonstrate that induction of a mere 0.4 degrees C increase in skin temperature, whilst not altering core temperature, suppresses nocturnal wakefulness (P<0.001) and shifts sleep to deeper stages (P<0.001) in young and, especially, in elderly healthy and insomniac participants.

Tedy ne snizeni, ale zvyseni #-o Bohuzel Technet, ale aspon to nepsal Kasik. Mozna by tam misto nej mohli zamestnat apuku :twisted:

Blbe je, ze jsem pak na tuhle citaci narazil na dalsich webech s "fundovanymi" clanky o spani... pripomina mi to zelezo ve spenatu :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: koupě péřáku

Příspěvekod GreyMouse » sob bře 20, 2021 23:15

apuka píše:Najdes to kdekoliv, kde se popisuje (trochu podrobneji), jak funguje peri, jsou o tom i polovedecke state, ale musis si je pohledat sama.

Připomněl's mi kolegu, který taky požaduje, abych si důkazy jeho tvrzení našla sama :D
Ale jinak asi tvoji důvěru ve mě vloženou zklamu, neumím najít polovědecké statě, které říkají to co ty :-( . Ale např. Sir Joseph píše: "Peří je schopné do jisté míry pohlcovat vlhkost a odvádět ji od těla, přičemž i vlhké peří má stále dostatečný tepelný odpor."

apuka píše:Ja bych rekl, ze Tvoje mereni spise potvrzuje, ze se vlhkost odvadi i jinak nez jen smerem do spacaku (mysleno primo do materialu spacaku), jak jsme psal.

Tím chceš říct co? Mě přijde, že popíráš to, co jsi sám napsal a na co jsem se tě ptala. Ptala jsem se na tohle:
apuka píše:...Tvoji vlhkost od Tveho tela odvede, ale do seba, to zustava zachycene v peri a jen minimum projde skrz nej ven... Na spani to plne postaci, pokud spacak nechas rano dostatecne vyschnout. Pokud ne,... tak jej mas za nejakou dobu vlhky az mokry - a jsi ... vis kde.
... což chápu tak, že v nevysušovaném spacáku se bude postupně vlhkost z vyprodukovaného potu hromadit až spacák navlhne tak, že ztratí izolační schopnost.

Nejde mi o to se hádat, ale zajímá mě jak to s tím peřím ve vlhkém prostředí je. Já vždycky ráno (za každýho počasí) zdržovala tím, že jsem spacák nechávala větrat co nejdýl s odůvodněním, že spacák se musí vysušit jinak přestane izolovat. Ale po tom svým pokusu mám pocit, že při vlhčím počasí je větším problémem vzdušná vlhkost než ta vypocená, že s tou si spacák díky lidskému teplu poradí sám.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » ned bře 21, 2021 8:02

@GM: koukni na husu ve vodě a v silným větru, nic z toho k ní neprojde skrz, což vypovídá o tom, že peří je absolutně neprodyšný :lol:
samozřejmě je to blbost, peří ve spacáku se chová úplně jinak než na tom ptákovi, ale někdo třeba při pozorování hus a kačen může nabýt dojmu, že peří neprodyšný je :mrgreen:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Mawenzi » ned bře 21, 2021 8:48

ale zase bychom do peraku mohly na prasaka. ne se bat umasteni spacaku a zaspineni, ale pekne obnovovat mastnotu :D:D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » ned bře 21, 2021 8:54

Jj čím mastnější husa, tím líp je chráněna. Proč to sakra u spacáku funguje přesně naopak? :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » stř bře 24, 2021 9:48

Tak jsem objednal Cumulus LL 300, změněno následující:
Sleeping bag's weight: 638 g, Down amount: 340 g, Width: Add +22 cm in girth, Down quality: 850 Fill Power hydrophopic, Inner fabric: Toray Airtastic 19 g - Meteorite Black
Komfort 5-6 st
Z účtu to zežralo 9089Kč. Su zvědav, za jak dlouho to pošlou. A s jak velkým obalem.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod maty » stř bře 24, 2021 13:50

Mam temer shodne parametry. Objednaval jsem primarne na planovanou GR11 a to vice nez 2 mesice predem. Musel jsem je urgovat a prislo to tyden pred odletem. Takze stres :|
maty
nováček
nováček
 
Příspěvky: 65
Registrován: pon led 29, 2018 11:18
Bydliště: Praha

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » stř bře 24, 2021 17:44

Taky ti základní byl moc ouzkej?
Jak velkej obal ti poslali?
Jako já na to nespěchám, ale nerad bych se v červnu vařil v Panyamu 450... Ikdyž kdoví jak bude..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod maty » čtv bře 25, 2021 8:25

Nemam rozsirenou verzi. Na me je tak akorat, ale ja se nejak moc nevrtim. Obal kompresni ma cca 20 x 20 a na dlouhodobe ulozeni valec prumer 33 na 50, vse v cm.
maty
nováček
nováček
 
Příspěvky: 65
Registrován: pon led 29, 2018 11:18
Bydliště: Praha

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » čtv bře 25, 2021 8:39

Já budu mít hádám větší rozměry, kvůli tomu rozšíření plus něco málo peří navíc.. Nechám se překvapit, jakej sak k němu pošlou, řekl bych že odpovídající saku na LL400
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod ripper6 » úte bře 30, 2021 14:58

Etheric píše:Tak jsem objednal Cumulus LL 300,
Z účtu to zežralo 9089Kč. Su zvědav, za jak dlouho to pošlou. A s jak velkým obalem.

Mohlo to i sezrat mene z uctu, pokud jsi (ne)pouzil beznou kartu k uctu ale kartu co ma kurz prime asociace, to dela skoro rozdil 400 - 500czk pri konverzi meny euro :)
Ja vzal taky tak uvidim kdy se dockam, v nejhorsim vyzkousim az na podzim - zimu uvidim :( Jo tak na ten obal jsem taky zvedavej jak to dopadne (mam za to ze neco ty moje parametry musi pridat na rozmeru) :shock:
ripper6
účastník
účastník
 
Příspěvky: 440
Registrován: pon dub 8, 2013 10:00

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » úte bře 30, 2021 17:01

ripper6 píše:kurz prime asociace

To slyším poprvé, zkusím vyzjistit, co to obnáší. Jsem platil normálně debetní Master kartou.
Jelikož platím takto často, mohlo by se to hodit, pokud v tom nebude nějaký "ale". Je mi jasný, že kurz při platbě kartou není nejvýhodnější..... Několikrát se stalo, že jsem objednal, zaplatil kartou, pošta tu objednávku 2x ztratila a dostal jsem refund, peníze zpět. Ovšem vždy s jiným kurzem, samozřejmě menším, tudíž jsem prodělal :|

Cos nakonec přesně objednal, jak sis to poskládal? Ten konfigurátor je super, nemůžeš vybrat z ničeho na trhu, tak si to uděláš podle sebe
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod ripper6 » čtv dub 1, 2021 14:23

Etheric píše:
ripper6 píše:kurz prime asociace

To slyším poprvé, zkusím vyzjistit, co to obnáší. Jsem platil normálně debetní Master kartou.
Cos nakonec přesně objednal, jak sis to poskládal? Ten konfigurátor je super

Panyam 600 – custom, weight 993g, Down amount: 600g, Down quality: 850 Fill Power hydrophobic, Quater fabric: Pertex Quantum Pro 36g – Sailor Blue, Inner Fabric: Meteorite Black, Zipper side: right, 433eur.

Nakonec jsem dal trochu na tebe a ponechal tam zakladni uvnitr cernou (zase me napadlo ze by treba svetle cervena - byl vic videt bordel kdyz se to trochu umaze), barvou jsem trochu vahal jestli ho nechci olivove zelenej (alespon tusim ze tam tak neco bylo), ale nakonec modra se me libila v te kombinaci vic.
Tento jinde na trhu spis nemaj v jine barve, proto to beru ze kdyz chci ten tak uprava byla nutna, treba za ten Cumulus LL300 bych nechtel dat tolik (i kdyz rozmer a teplota je paradni), jednak je min teplejsi a beru to ze je to proto moc penez a jeho barva v zakladu je ok :) Dalsi aspekt je pokud treba na nejake zbozi mam v CR kupon nebo slevu, tak to rad vyuziju.
Zde jsem nic tak nemel, tudiz volba byla jasna a mam jeden konecne zimni :) Teploty a tohle jsem uz s tim nehejbal, pak to vezmu nahodne ze bude treba -3 a upecu se :D
Pro pochopeni beru to takto:
6+ stupnu spim venku = staci me nejakej levnej spacak neco jako Pinguin Micra, Trimm Impact
Pokud se to blizi k 0 bodu mrazu, tak Cumulus LL300 je ok, je to male, vejde se to a v 4 stupne venku se da, i do te 0 v poho.
Jenze jelikoz chci i neco co zvladne nekde 0 a min, tak uz jsem chtel volit neco teplejsi, coz Panyam splni urcite :)
Pripadne ho rozepnu, pokud to bude moc a prestrelim jsem to :D

Zde ti pridam i neco k te karte, muze se to hodit, hodne lidi neresi a rve penize bankam pritom za 500kc je uz vecere :)
https://www.mastercard.us/en-us/persona ... rency.html
tady mas kurz prime asociace MC.
Karty potrebujes vlastnit co maji kurzy prime asociace :) Bohuzel neradi o tom banky informuji, ale na dotaz ti to reknou.
Momentalne:
Hello Bank kreditni karta jakakoliv kurz MC at uz vybiras v zahranici nebo platis casto online (ebay a dalsi),
HB byla ale top ted vraci 150czk, driv mesicne vracela 600 x 3 kreditky hned vydelano,
UCB kreditka Miles & More - tady zase slo vydelat na letenky zdarma, stacilo posilat sobe dobirku pres CS postu.
trochu horsi ale stale super Visa debetka od mBank SVET se jmenuje. pozn. ne tak horsi, ale kurzy Visa vzdy meli trochu mene vyhodne.
Hacek neni (vse je to zdarma), casto jeste dostanes nejaky bonus za zrizeni :) Bankam se to vrati tak ze lidi to jinde neresi, takze splaci a splaci uroky = to zbozi cos odnasel z kramu zadarmo se davno zaplatilo ;)
vic radeji zde
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopi ... &t=1258394
pozn. kdybys neco zakladal klidne napis PM, casto za doporuceni je bonus, at za svoji praci neco dostanes (no i ten co doporucuje dostane), treba mBank davala 600 + 600 ;)


Další diskuze k platebním kartám přesunuta do bankovního vlákna: viewtopic.php?p=540468#p540468
ripper6
účastník
účastník
 
Příspěvky: 440
Registrován: pon dub 8, 2013 10:00

Re: koupě péřáku

Příspěvekod sup » stř dub 7, 2021 23:18

Co si myslíte o možnosti u Cumulusu zvýšit množství peří ve spacáku, má to efekt? Na jednu stranu si říkám, že maj ty spacáky šitý na nějaký množství peří, takže extra peří už moc izolaci nezvedne, a když si vezmu, jak mi z mého Panyamu 600 neustále peří leze (o dost víc než z předchozího Vikinga 600), tak si říkám, zda to hlavně neprodlouží životnost spacáku, na druhou stranu si říkám, že víc peří musí víc hřát:-).

Pokukuju po X-Lite 400 jakožto po letním spacáku, a přemýšlím zda si ho zase nakonfigurovat nebo si koupit základní verzi. Jsem zmrzlý, Panyam 600 je super (spal jsem v něm ve stanu v -20° - sice v několika vrstvách oblečení, ale spal jsem celou noc), váhově je ok, ale paradoxně mě spíš štve objemem, nemám na něj kompresní obal ale jenom nepromokvaý vak od Sea2Summitu a zabírá mi půlku batohu (stlačit jde, když je to potřeba, ale bývá mi to líto :-D).

No a teď zvažuju, zda mi 5/5 zip odspoda až dolu (kvůli spojování spacáků, to docels využívám) a víc peří stojí za vyšší cenu, dodací lhůtu a 100 gramů navíc.

(parametrama mi přijde podobný jenom Rab Mythic Ultra 360, ale ten je už dost předražený a stejně je za stejnou muziku těžší, pokud se daj ty teplotní údaje s Cumulusem srovnávat - ten to prej neměří dle žádný normy ale pocitově, tvrděj internety)
sup
nováček
nováček
 
Příspěvky: 106
Registrován: stř srp 5, 2009 9:45

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » čtv dub 8, 2021 4:40

sup píše:Jsem zmrzlý, Panyam 600 je super (spal jsem v něm ve stanu v -20° - sice v několika vrstvách oblečení, ale spal jsem celou noc)

To si nemyslím že jsi zmrzlej, když jsi takhle spal ve spacáku s komfortem -6 ;)
Ten konfigurátor tě nepustí navolit nějakej nesmysl, kterej nebude fungovat..
Xlite 400 je na léto celkem overkill, nemyslíš? Taky počítej s tím, že tento spacák je hodně, hodně ouzkej.
Ten Panyam je na tom objemově dobře vzhledem k svému komfortu..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Mawenzi » čtv dub 8, 2021 5:21

sup
ty komory sou delany na optimalnimnozstvi peri a konfigurator cumulus te nepusti u spacaku pridat vic nez dovoluje komstrukce, tzn bych se pridani mnozstvi peri nebala, protoze bude v toleranci konstrukce komor. do panyamu 600 slo pridat 90g peri a komfort se zvedl na -9.

takze pridavani bych se nebala pokud ho uzivis
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: koupě péřáku

Příspěvekod sup » čtv dub 8, 2021 9:24

Etheric píše:To si nemyslím že jsi zmrzlej, když jsi takhle spal ve spacáku s komfortem -6 ;)

Jsem zmrzlej:-)! Ještě jsem přes sebe teda měl přehozenýho toho Vikinga 600 a jak píše níže Mawezi, mám ho nakonfigurovanej na 680g (já mám teda pocit, že šlo přidat jen 80 g), takže má komfort -9. Proto i Xlite 400 na léto, stačí vylézt do dvou tisíc a hned se to podle mě může hodit, nebo jet v létě za polární kruh, navíc docela rád spím při teplejších nocích se spacákem jenom jako s přikrývkou a zapínám ho jen při těch chladnějších nocích. Proto mám zato, že je vždy lepší o něco teplejší spacák, protože když je teplo, prostě ho otevřu, ale když je zima, tak se to dohání blbě, a tím že většinou jezdím někam minimálně na 14 dní, spíš na měsíc, zaručeně vychytám i nějaký dost studený dny.

Jo, je pravda, že Panyam (mám velikost S) je vevnitř velkej a pohodlnej, trochu se toho u u toho Xlitu bojím, ale zas nejsem moc velkej a koupil bych si Mko (mám 173 a tak 73 kilo).

Budu teda ještě zvažovat, zda mít dva spacáky za deset tisíc není trochu konzumní hédonismus:-).

Takže to chápu tak, že množství peří, co tam dávaj, je optimum "tepelného výkonu izolace" na přidaný gram váhy, ale pak ještě dodatečné peří pomáhá, ale ne tolik.

Mimochodem změřil jste někdy někdo, že by vylézáním peří spcák měřitelně poklesl na hmotnosti? Poctivě zatahuju pírka zpět, ale ne vždycky to jde, a švama toho Panyamu to teda leze docela dost, ale nemám moc představu, kolik jednotlivejch pírek v těch 680 gramů peří je, deset tisíc nebo sto tisíc :-)?
Naposledy upravil mike dne čtv dub 8, 2021 15:22, celkově upraveno 1
Důvod: zkracena kompletni citace, vnorena zrusena
sup
nováček
nováček
 
Příspěvky: 106
Registrován: stř srp 5, 2009 9:45

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » čtv dub 8, 2021 9:52

To pak jo.. To já se nad 1000m výšky většinou nedostanu, na hory a do chladnějších míst necestuju :)

Zajímavý, že jako zmrzlýmu ti nevadí rozepnout spacák. To když udělám, na část těla u rozeplýho místa je mi kosa, zatímco zbytek těla hicuje :D Tak jsem si nakonfiguroval letňák tak, aby mi to vyhovovalo. Ještě že to jde.

Mko bude delší. Chce to si vyzkoušet. Mám 172 cm 60 kg a třeba Lite Line byl pro mě tak ouzkej, že jsem se v tom pořádně nevyspal. Jenže já měním polohu desetkrát za hodinu i častěji, cukám a házím sebou, tak potřebuju širokej spacák.

Jsem chtěl původně Xlite kvůli váze, ale včetně rozšíření, změny neonový barvy atd mi tam vyskočila úplně nesmyslná suma, tak jsem si upravil LL 300, i tak vyšel na 9k, což jsem ač nerad zaplatil, protože vyhovující spacák pro mě na celým širým trhu není, nebylo tedy na výběr...

Množství peří co tam dávají je prostě množství, který výrobce zvolil, že tam dá, přičemž počítá s tím, že si můžeš ubrat a snížit komfort, nebo přidat a zvýšit komfort, komory jsou takový, že zvládnou oboje, rozhodně to není tak, že peří navíc pomáhá "ne tolik". Pomáhá úměrně tomu, kolik je tam navíc.

Zajímavý, mně z Panyamu 450 vyleze sem tam něco, rozhodně nemůžu říct, že by to lezlo moc. A to mám fakt divoký spaní.

Dle objednávky mám mít spacák hotov za 3-6 týdnů, tj do konce dubna. Su zvědav, jak to stihnou, pokud ne, budu požadovat slevu za zpoždění objednávky, schválně jak se k tomu postaví. Ale snad to stihnou a vše bude ok
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod surrikata » čtv dub 8, 2021 10:47

Ja som si myslela ze som zmrzla, ale ukazalo sa ze zrejme nie az tak. Pred par tyzdnami sme kempili vo vyske 700m/nm, s poriadnym severnym vetriskom sme sa dostali v noci na -6, -8 stupnov. Moj Warmpeace Viking 1500 (deklarovany comfort -10) bol zufalo horuci, a to som kempila v obycajnom trojsezonnom Husky Saway 2, ktory som len zasypala listami, aby do neho tak nefucalo. Celu noc som spala napoly odkryta, musela som si dokonca vyzliect svoje merino "pyzamo" a ponozky. Dobra karimatka urcite pomohla - spim na Thermarest Neoair Topo Luxe. Kamoska v Chamonix Pro -11 od Zaja a stvorsezonnom stane klepala kosu celu noc.

Od Cumulusu mam perfektny Comforter M400, obcas nejake pierko vylezie, no nic hrozne. Na 99% mojich trekov uplne staci (zvycajne kempim v nadmorskej vyske od 500 do 800m/nm, od februara (unor) do novembra(listopad)).
surrikata
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv dub 8, 2021 8:10

Re: koupě péřáku

Příspěvekod sup » čtv dub 8, 2021 10:49

Etheric píše:To pak jo.. To já se nad 1000m výšky většinou nedostanu, na hory a do chladnějších míst necestuju :)

Zajímavý, že jako zmrzlýmu ti nevadí rozepnout spacák. To když udělám, na část těla u rozeplýho místa je mi kosa, zatímco zbytek těla hicuje :D Tak jsem si nakonfiguroval letňák tak, aby mi to vyhovovalo. Ještě že to jde.

Jo, v Etiopii jsme se v 3600 probudili pod zmrzlým tarpem:-). Co se týče rozepínání spacáku, záleží na teplotě. Ten Panyam 680 zapínám podle mě odhadem tak když teplota poklesne pod 7 stupňů. Očekávám že Xlite bych zapínal při teplotě tak pod 12 stupňů, takže nejspíš někdy v půlce noci. Já jsem totiž zároveň zmrzlej a zároveň citlivej na přehřívání ve spacáku, mám to těžký :-D.

Já mám pocit, že se otáčím spíš se spacákem než v něm a jelikož spím skoro zásadmě na boku, do toho Panyamu jsem si objednal peří rozložené 50:50 - ale díky tomu, že se točím se spacákem ,tak by mi to, že je užší snad nemělo vadit. Je blbý, že si to člověk moc neozkouší, dokud s sebou ten spacák někam nevezme, ale to už ho pak nemůže vrátit.

Mně přijde, že kdykoliv se probudím, vidím nějakým švem nějaké pírko (spíš ty prachový, ty co tvořej 90 % váhy, ne ty větší) lézt. Viking 600 to dělal taky, ale míň. Myslel jsem že je to tím pertexem (a husím peřím? Ale to asi ne, nemám ale srovnání).

Já jinak modifikovaný Panyam (srkze pod7kilo - vyšlo mě to paradoxně levnějš) loni objednával 29.5 a dorazil 22.7. Na webu maj teda teď dobu dodání 7-10 tejdnů,tak bych úplně moc naděje neměl, že to dorazí za 6 týdnů. Myslel bych si, že to maj v systému a nezměnili to v mailu, co chodí jako objednávka.
sup
nováček
nováček
 
Příspěvky: 106
Registrován: stř srp 5, 2009 9:45

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » čtv dub 8, 2021 10:59

surrikata píše:Kamoska v Chamonix Pro -11 od Zaja a stvorsezonnom stane klepala kosu celu noc

Není divu, když má výrobcem udanej komfort -5, což se mi fakt nezdá, 500g peří 850cuin při rozložení 50:50.... Panyam 600 má komfort -6 a to má taky 850cuin, plus 100g a zároveň nahoře víc peří, než vespodu. Ty údaje Zajo mi nesedí
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Etheric » čtv dub 8, 2021 11:08

sup píše:zároveň zmrzlej a zároveň citlivej na přehřívání ve spacáku

Takových nás je více :)

Modifikovanej spacák nemůžeš vrátit ani tak, je to výroba na zakázku.

V mailu při potvrzení objednávky bylo psáno, že to odešlou za 3-6 týdnů, což je pro mě směrodatný. Pokud termín slíbim, tak ho dodržim a pokud si nejsu jist že to zvládnu dodržet, neslibuju 6 týdnů, ale napíšu 8 nebo 10. A pokud slíbim 6 týdnů a nestihnu to, je to moje chyba, a za chyby se nesou následky. Uvidíme, jak to bude
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8037
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: koupě péřáku

Příspěvekod surrikata » čtv dub 8, 2021 11:25

Etheric píše: Ty údaje Zajo mi nesedí

Nesedi mi ta firma celkovo. Nahadzuju na stranku nove spacaky, pritom ani nepoznaju ich parametre - trva tyzdne az mesiace kym ich dodaju - a potom uvadzaju rovnaku vahu pri rozne velkych spacakoch. Vnutorny rozmer niekedy neuvedu vobec. Mam silny pocit ze slubuju omnoho viac, nez su schopni dodat, a ze tam nastava zadrhel medzi vyrobcom a dodavatelom.
surrikata
nováček
nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv dub 8, 2021 8:10

Re: koupě péřáku

Příspěvekod apuka » čtv dub 8, 2021 12:08

sup píše:vidím nějakým švem nějaké pírko (spíš ty prachový, ty co tvořej 90 % váhy, ne ty větší) lézt.
Zkus si nekde najit, kolik (milionu?) prachovych pericek dela 1 kg peri, rekneme 850 cuin.
Az to zjistis, tak se zamysli nad dotazem ohledne ubytku vahy poustenim peri :wink:.

Jinak to muze byt ruzne u stejneho peri ruznym pouzitym materialem a pokud je to pres svy, tak jinyou niti, jehlou, ale i nastavenim sily napnuti nite.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: koupě péřáku

Příspěvekod Mawenzi » čtv dub 8, 2021 15:05

sup
neni tech 80g navic prave plnenim 50:50? protoze pokud se do horni komory obecne dava vic, tak mozna aby udrzeli plneni, bylo min peri celkove.

ja objednavala ten modifikovanej panyam nekdy koncem zari a protoze coronavir tak sem na nej cekala asi 11 nebo 12 tydnu... ale prisel nakonec hezky pod stromecek :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

PředchozíDalší

Zpět na Spacáky a karimatky