Jaké vybrat rukavice

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod sobb » pon lis 9, 2020 21:36

Občasné matlání se ve sněhu :D Všechny moje jsou teplé, tlusté a ještě tlustší, tenké membránové nemám.
U prstových mám přímé porovnání ve stejných podmínkách - já membránové, Laďa normální. Výsledek - Laďa mi nepokrytě závidí, případně mě posílá do akce :mrgreen:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » pon lis 9, 2020 21:48

Kdyz si hrabes rukama obydli, tak jo, ale treba na sneznicich je to tak, jak pisu. Druha moznost ale je, ze ty bez membrany jsou dostatecne dobre a proto rozdil neni :) Ony jsou oboje lyzarske a na lyzich se mi ty bez membrany nikdy nepromocily.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod sobb » pon lis 9, 2020 22:03

Netuším, co vyvádíš na sněžnicích :wink:
Možný to je. Ale ty Laďovy jsou též nějaké lyžařské. Teda už nejsou. Posledním výletem se jejich čas naplnil a byly přeřazeny do kategorie pracovní na doškubání. Po nouzových opravách je na nich totiž už téměř víc stříbrné pásky než původního materiálu :twisted:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod milarepa » čtv pro 31, 2020 21:33

na tuto zimu jsem si pořídil své vůbec první palčáky, konkrétně BUFFALO SYSTEMS MITTS a jsem příjemně překvapen jaká to je pohoda v nich

https://www.bushcraftshop.cz/3519-rukavice-palcaky-buffalo-systems-mitts-olive-green

Made in Sheffield
milarepa
účastník
účastník
 
Příspěvky: 831
Registrován: stř pro 30, 2020 22:01

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod SBru » pát úno 12, 2021 17:39

Jdu si pro radu. Mám věčně zmrzlé ruce a rád bych si pořídil palčáky na zimní výlety, večerní zevlování u stanu a jako zálohu pro strýčka příhodu do batohu na backcountry běžky. Zalíbily se mi Sir Joseph Mitts 4000, jenže zatímco normální lidi takové rukavice nosí v teplotách, kde už moc promáčení nehrozí, já si na sebe tlusté palčáky klidně vezmu už když je lehce pod nulou. Takže váhám, jestli by nebyla lepší nějaká umělá izolace. A i když bych je nezmáčel, zvládnu z nich přes noc ve spacáku vysušit pot? A pokud syntetiku, máte nějaké tipy pro zmrzlíky? Díky
SBru
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát úno 12, 2021 17:00

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod sobb » pát úno 12, 2021 18:58

Já to mám tak, že na práci kolem stanu a při pohybu používám syntetické membránové palčáky. A k tomu mám jako zálohu ty péřové.

Co se týče syntetických, tak konkrétní model neporadím, mám skvělé eVentové od OutdoorDesigns, ale ty se už dávno nedělají. Každopádně sáhneš-li po kterékoliv osvědčené a kvalitní outdoor značce, tak chybu neuděláš. Ale tady zajisté někdo poradí i z vlastní zkušenosti :)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod fps » sob úno 13, 2021 11:12

mám to cca stejně, na stavění stanu atd. mám slabší prstové membránové rukavice, a k nim beru do cca -15°C Direct Alpine Thermo Mitt, jak má klesnout teplot ještě níže, tak beru SirJoseph 8000 Down
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod castielo » sob úno 13, 2021 17:36

Za seba mozem odporucit na zmrznute ruky Level Piste (Mitt - palcakova verzia).

https://www.tornadoshop.cz/rukavice-level-off-piste-leather-black_z445810/?id_variation=153324#153324

Najprv som to skusal nejakymi LOAPkami, ale v tych je zima aj v polke jula. Takze som si priplatil 10 € a siel do POW GTX (presny model uz neviem, ale idu kupit aj palcaky za 30€ napr. https://www.swis-shop.cz/pow-wayback-gtx-mitt-black?v=2) ... akoze dobreee, ale na bike to nestacilo. Az jedneho dna vypredaj (ked zakazali lyzovanie takmer v celej EU) tieto Level Piste za 20ku. MATERIAL - Water Proof Goat Leather a INSULATION - Primaloft®, Swiss Wool, Hydrofill Silky Touch (135 Gr). Udajne do -22°C. To uz je vazne iny Level. Bikom sa mozem prehanat aj 2 h v minusovych teplotach a stale hreju, takze na bezky alebo len tak do zimneho necasu megaluxus.
castielo
nováček
nováček
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob led 26, 2019 19:16

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod gust » úte zář 21, 2021 16:29

Zdravím ve spolek - prosím o radu na rukavice na VHT - primárně ledovec, teploty řekněme -15C na hřebenu, takže za větru. Měly by být aspoň trochu odolné - práce s cepínem, hrabání sněhu ev. i ručně. Technické lezení ne, ale přelézt lehce nějakou skalku (UIAA II) může být občas potřeba (např. jako Gr.glockner). Nedokážu úplně racionálně zdůvodnit, ale nechce se mi moc do palčáků (celkem mě zaujalo řešení s převlekem u BD Wind Hood, ale ty jsou zřejmě do jiných podmínek). Bylo by fajn, kdyby stály řekněme do 1500.

V diskuzi jsem viděl několikrát Sir Joseph Mitt 4k/8k, jednak jsou to palčáky a přijde mi to overkill... DA Mitt, taky palčáky...

V Rockpointu mají velké slevy... možná je to úplná blbost, ale zaujali mě tam rukavice Matt Reginald Gore Warm asi nejteplejší co mají. Mají i dodatečnou vložku, ale jsou jen jako sjezdové ne skialpové, tak nevím jestli se vůbec hodí... Pak tam mají např. tyto, které už mají být pro skialp Matt Rob GTX

Hanibal a Hudy jsem ještě nebyl, ale na špičce jim vévodí ty Sir Joseph Mitt, a pak nějaké asi spíš pro lezení... Asi nejvíc mi vadí, že u většiny rukavic není teplotní rozsah, pro který jsou určeny, aby měl člověk aspoň orientační přehled, jak jsou rukavice teplé... viděl jsem to myslím na visačce jen u BD, ale ani u už ne v eshopech...
gust
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned srp 22, 2021 13:38

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod apuka » úte zář 21, 2021 19:45

gust píše:Asi nejvíc mi vadí, že u většiny rukavic není teplotní rozsah, pro který jsou určeny, aby měl člověk aspoň orientační přehled, jak jsou rukavice teplé
Asi proto, ze na to nenni zadna normal, tudiz je to vzdy pouze srovnavaci tabulka v ramci jednoho vyrobce (napr. BD), navic ani tam to ne vzdy odpovida (mysleno vzajemne srovnani ve skutecnych podminkach).

Ono totiz ten teplotni komfort na rukach je snad nejvice individualni zalezitost ze vseho obleceni. Navic to zavisi od aktaulniho stavu organizmu a taky od toho jak a s cim je pouzivas (napr. s cepinem s tenkou zarezavajici se hlavou budes mnohem vice citit zimu nez s hulkama s neoprenovou nebo korkovou rukojeti). V cem pro jednoho bude nesnesitelne teplo pri -25, jiny bude mit pri stejnych podminkach, jen vyssi teplote, rekneme -5 (ale klidne i kolem nuly) malem (nebo i skutecne) omrzliny. Jako priklad viz belejici prsty u pavprocha, o kterych pise v jinem vlaknu.

Proto predpokladam, ze moc rad nedostanes a kdyz ano, stejne zustane na Tobe, abys nasel ty, co Tebe a pro Tvoje pouziti bude vyhovovat.

NTB, pokud chces mit jedny rukavice a budes v nich chtit pri -25 prelezavat nejake skalky, tak bych se spise spolehal na palcaky. Ale zase ne na tak tluste jako SJ Mitt 8k. Nebo poradne teple prstove (v nich Ti ale bude prakticky vzdy chladneji) a k tomu membranove prevlecne palcaky.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » úte zář 21, 2021 21:41

Nejak si nedovedu predstavit lezt v palcakach po skalkach. Palcaky se, pokud vim, nosi spis jako prevlecne. Clovek ma prstove rukavice a v pripade potreby pres ne pretahne palcaky.

Jinak ja jsem si zatim i v -20 vystacil s prstovyma PWS rukavicema a v batohu mam jako zalohu silnejsi lyzarske prstove. U nas a na Slovensku (MF) v zime, ne lezeni nekde v Alpach. Tam akorat lyzovani a na to byly ty lyzarske, ktere opet stacily i pod -15.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod apuka » úte zář 21, 2021 22:21

Toto je prave ukazka toho, co jsem psal - to vnimani "teplosti" rukavic je hodne individualni. Mike prave patri mezi ty, komu prsty pri jeho turistice dobre hreji. Ja taky malokdy pouzivam v zime na tursitiku jine nez tenke Polartecove (v mem pripade Polartec Classic) rukavice, ktere by u BD byly urcene tak do +5 (jsou profukave). Kupodivu ale PWS rukavice, i kdyz jsou tlustejsi mi tak dobre neslouzi, v nich mi je obcas zima uz pri nule. I kdyz jsou odolnejsi vuci vetru nez ty PTC Classic.

O palcacich jsem psal pro lezeni pri -25. Tam az tak moc nepredpokladam cistou skalu, bude to spise ve snehu/ledu, ale i pri UIAA II vetsinou problem s palcakama nebude. Aby Ti prstove byly stejne teple nez palcaky (a pri -25 na skale by mely byt), tak budou prsty hodne neforemne, navic musi byt (pro lezeni na skale) zpevnene, nejspise kuzi a rekl bych, budes se v nich chytat jeste hur nez v palcacich.
Ale zase - toto je hodne individualni a nepisu o expedicnich hodne tlustych perovych rukavicich.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mitau » úte zář 21, 2021 23:13

Take dost zalezi, co mas za rukavice aktualne, aby se zkratka ty rukavice dobre doplnovaly. Mohl bys trochu rozvest, co za nejtezsi veci planujes? Podle tveho popisu predpokladam nekolikadenni turistiku v zimnich Alpach s prespavanim na winterraumech a troskou lehkeho lezeni.

Ja na podobne pouziti pouzival trojici rukavic:
1) PWS - kdyz je pekne, kdyz ma clovek dost energie nebo kdyz potrebuje citlivost (vyndavani veci z batohu, nejake zavazovani tkanicek, manipulace s lezeckym materialem)
2) nejake levne prevlecne rukavice pres ty PWS - skvela funkcni kombinace, kdyz clovek obcas potrebuje tu drobnou manipulaci, i hloupe rukavice se zaterem prekvapive zvysi komfort
3) zateplene prstove (Outdoor Design Summit?) - tak na hrane, jestli v nich clovek zvladne drobnejsi manipulaci, dost univerzalni, ale za prumerneho pocasi tak akorat (v -25 bych v nich nikde byt nechtel, ale na teplotu nemam moc odhad)
V akci jsem si letos poridil teple palcaky prave pro pripad horsiho pocasi jako zalohu. Je to dost tezka zaloha, ale na vicedenni Alpy se to za mene jisteho pocasi vyplati. Zatim jsem nemel na zimni pocasi velkou smulu (taky diky planovani). Jeste jsem je nepouzil, tak nemuzu poreferovat.

Jak pisou ostatni, tohle si musis vyzkouset sam. Trochu se bojim, ze trefit napoprve rukavice akorat na hrane toho, aby se s nimi dobre manipulovalo a zaroven to stacilo na tvoje pocasi, bude problem.

Po svych zkusenostech kdybych hledal jedny univerzalni zateplene rukavice, tak bych se koukla po palcacich (nebo triprstych, ale s temi nemam zkusenost). Prstove rukavice je mnohem obtiznejsi vyhrat, kdyz je ti na ruce uz lehce zima. Ale fakt zalezi, co s rukavicema chces delat a jake mas se zimnima horama zkusenosti,

V RP v akci bych si vybral treba BD Soloist - pokud by ti nahodou byla velikost M.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod aksam » stř zář 22, 2021 9:51

Můžeš použít na fest kosu jako zálohu i péřové palčáky od Simond, co mají v Decathlonu. Proti SJ jsou skladnější, dlaň z kůže a stojí méně než půlku takže, když je dodrbeš, koupíš další.
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod gust » čtv zář 23, 2021 16:28

Díky za reakce.

1) fakt nejsem úplně naivní, abych si myslel, že když tam bude do -15C, tak že mi v tom bude v -15C přesně tak akorát a už vůbec, že by to fungovalo pro každého. Ale stejně jako u spacáků, se dá předpokládat, že spacák s komfort 0C a extrém -15C bude v -15C zima a že spacák komfort -20C bude určitě teplejší než komfort -5C, tak by se dalo aspoň srovnat, že rukavice do -20C bude určitě teplejší než rukavice do -5C. Jenže když u té rukavice není vůbec nic, tak nemám nejmenšího šajnu, jestli se pro požadavek na těch -15C "komfort" nekoukám úplně mimo místu na rukavici komfort 0C. Když je mám na ruce, tak možná můžu trochu tušit, ale i tak těžko poznám, že díky nějakému hi-tech materíálu je nějaká tenká rukavice mnohem teplejší než jiná mnohem tlustší. O e-shopu nemluvě...

2) dáváte mi docela zabrat se zkratkama. Zkuste si prosím uvědomit, že ne každý nově příchozí zná totéž co vy a někdy je to problém rozlušit, takže je dobré při prvním použití dát do závorky i rozepsanou veryi (či naopak). BD vím, SJ jsem se dovtípil, PTC má být asi Polartec, což je obecně fleece. PWS jsem nebyl schopen dekódovat i abbrevations se stovkami výrazů neobsahují nic relevatního... Jenom hádám, že by mohlo jít o něco kolem slov protective work safety, ale nic nedává smysl jako výraz... tipuju, že jde o nějaké spíše tenké ochrané rukavice...

3) na co bych to chtěl... ano na více denní výstupy (přijde mi nečestné vyvézt se do půlky kopce lanovkou, tak nutně vícedenní) s přespáním ve winterraumech (on žádný winter sice ještě není, ale chaty už se zavírají) nebo za dobrého počasí a kde to není zakázáno i venku. Na lehčí vrcholy řekněme zatím do obtížnosti PD. Něco jako Mont Blanc (MB), Weismeiss, Alphubel, Grossglockner, Monte Rosa - zatím Signalkuppe, ale časem by bylo fajn i Dufourspitze...

BTW teď, když mi opět odřekla parťačka na MB, jsem se o MB bavil s jedním maníkem, jestli prý bych neměl odvahu na Matterhorn, že tam už lezl a že to není těžké, většinu jdeš a težší úseky jsou jištěné fixně, jak na ferratě... Viděl jsem na festivalu Kolem světa jak maník měl přednášku, jaký to byl výkon, když to konečně dal na potřetí, a pak přijde jinej, že když je počasí, je to celkem na pohodu... tak nevím, co si o tom myslet... tohle si asi radši nechám až budu mít slezeno víc lehčích...

4) co mám... jednak mám z Dekáče Forclaz Trek 900 - takové lehké rukavice kolem 0C, za pohybu stačí i za lehčího mrazu... ale když fotím nebo potřebuju jemnější manipulaci, tak je stejně na chvilku sundavám... Pak mám nějaké kožené lyžařské - na takovéto normální lyžování u nás nebo na jaře na ledovci kdy je lehký mráz (kolem -5C) jsou fajn, řekněme při pohybu se dají použít do -10C.
A teď když jsem koukal na počasí na MB, kde je -6 až -12, tak jsem si vzpomněl, jak byly v lednu ty extrémní mrazy, tak na Sněžce bylo -15 a silnej vítr a nejslabí článek byly rukavice... Po já nevím půl hodině max. hodině na vrcholu, když jsem fotil (tzn. občas na chvíli vytáhl ruku z rukavice), tak už nepomohlo, ani když jsem tyhle dvoje rukavice vrazil na sebe (a to ani u ruky, co jsem netahal ven) a "rozmrzly", až když jsem už lehce spocený (pohyb a závětří) scházel z Růžhorek...

5) Díky za tipy. Ale Outdoor Designs Summit už nejsou a v ten tříprstý BD Soloist Finger nějak nemám důvěru, možná tak prsťáky BD Soloist, ale ty nikde nejsou. Ten Simond Makalu vypadá jako přijatelná levná varianta Sir Joseph a ostatních palčáků... uvidím, když nebudou stačit prsťáky do rozumné teploty, tak bych si pořídil tyhle arktické.

6) Oběhl jsem obchody... zase se potvrdilo, že kvalit poradenství se odvíjí hlavně od konkrétního prodavače, takže Hudy a Hanibal, jak kdybych tam ani nebyl...

Z rukavic, co jsem měl možost vyzkoušet, tak mi ty Matt Reginald Gore Warm přišly jednoznačně nejteplejší, nicméně vedoucí jedné prodejny RP, u kterého už jsem si ověřil, že ví o čem mluví, mi Matt nedoporuči, že měl troje a pokaždé se mu rychle rozpadly...
Z toho co měl na prodejně doporučil BD Glissade, cena zajímavá, ale i přes určení do -17C mi nepřišly nějak zázračně teplé... Dále doporučil koupit si merino vložku...

Jinak asi nejlepší rukavice (taky nejtepleší po tom Matt), co jsem dostal nabídnuté byly Rab Guide nebudu říkat kde, ale byly jen za 2 tis. Otázka je jestli si nepřiplatit za novější model Rab Guide 2 GTX, ale to už se vzdaluji poněkud daleko od budgetu a nejsem přesvědčen jestli jsou o tolik lepší než ty "1", aby to mělo smysl...

Zatím howg a děkuji za komentáře...
gust
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned srp 22, 2021 13:38

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » čtv zář 23, 2021 17:37

gust píše:PWS jsem nebyl schopen dekódovat i abbrevations se stovkami výrazů neobsahují nic relevatního... Jenom hádám, že by mohlo jít o něco kolem slov protective work safety, ale nic nedává smysl jako výraz... tipuju, že jde o nějaké spíše tenké ochrané rukavice...

Ale no tak ;-) Jsi dost chytry na to, abys do Googlu zadal PWS rukavice, jako prvni odkaz vypadnou prekvapive PWS cepice, rozkliknes treba tuhle, kouknes se kousek niz a mas tam Polartec Power Stretch. Mam konkretne tyhle jeste v puvodni verzi bez screentap (mnoho let a mnoho paru). Pro mne jsou to naprosto nejuniverzalnejsi rukavice, nosim je i v lete na ledovce, na podzim na treky v Alpach, do mesta u nas, na sneznice atd. Maji samozrejme i sve nevyhody. Lehko se namoci, takze na sneznice aspon dvoje a prosoupavaji se nechranene konecky prstu, zvlast kdyz se casteji hrabes ve snehu. Ale jsou prijemne, UL a dostatecne teple.

BD u nich uvadi tebou pozadovany teplotni rozsah 0 az 4 C a jak jsem psal, bezne je pouzivam celou zimu u nas a zvladly i -20. Z cehoz je videt, k cemu ten teplotni rozsah je a jak moc je to individualni. Podstatne vic, nez u spacaku. Takze ti nezbude, nez zaexprimentovat a najit si to, co vyhovuje teplotne tobe.

gust píše:Po já nevím půl hodině max. hodině na vrcholu, když jsem fotil (tzn. občas na chvíli vytáhl ruku z rukavice), tak už nepomohlo, ani když jsem tyhle dvoje rukavice vrazil na sebe (a to ani u ruky, co jsem netahal ven) a "rozmrzly", až když jsem už lehce spocený (pohyb a závětří) scházel z Růžhorek...

Vytahnout ruku z rukavice je v silnejsim mrazu a vetru zasadni chyba, ktera konci v lepsim pripade takhle a v horsim omrzlinami. Proto se prave pouzivaji tenke rukavice a na ne silnejsi, ktere si na jemnou praci sundas, ale ty tenke nechas. To je zkusenost, mne se kdysi povedlo v asi -20 sundat rukavice a vzit do nich ledovou flasku s vodou, abych se napil. Zamrzala, musel jsem prorazet hrdlo, takze to chvili trvalo a pak pruser. Prsty vylozene bolely, ani silne rukavice uz nepomohly, nakonec az ruce do podpazi a bylo to bez nasledku.

Jeste jedna vec. Jestli myslis, ze membrana v rukavicich nejak zvlast pomuze, tak nepomuze. Mam dvoje temer stejne lyzarske rukavice, jedny s GTX a druhe bez a s prekvapenim jsem zjistil, ze mezi nima neni rozdil, namoknou uplne stejne, akorat ty s GTX jsou trochu tuzsi a min pohodlne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod pavproch » čtv zář 23, 2021 17:44

mike píše:Jestli myslis, ze membrana v rukavicich nejak zvlast pomuze, tak nepomuze.


Zásadní nesouhlas! Pokud to jsou kvalitní GTX rukavice (= s lepenými spoji na membráně) a membrána je neporušená, tak funguje a to tak, že velmi!
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » čtv zář 23, 2021 17:49

Ono to mozna funguje proti vode zvenku, ale kdyz se ti poti ruce, a to mne pri namahave chuzi ano, tak to vsechno zkondenzuje zevnitr na membrane a namoknou stejne. Plus muze dovnitr napadat snih, natect voda z bundy apod, to je hned.

Cimz nerikam kupovat bez membrany, ale aby od toho necekal zadne zazraky. V zime je potreba mit rukavic vic, aby mel clovek suche na prevleceni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mitau » čtv zář 23, 2021 19:59

Jakou mas velikost ruky? (kdybych nahodou na neco narazil, namatkove treba Guide 2 ve velikosti S za 77Eur, Rab Pivot ve vsech velikostech za 83Eur)

Jinak par poznamek:
- zkratky: chapu, clovek si to po nejake dobe uz ani neuvedomi, kdyztak se neboj doptat ;-)
- Vidis, i ten prodavac doporucoval tenke vnitrni rukavice. Vyhoda merina oproti PWS je, ze jsou jeste tenci. Na jednu stranu pak v nich skoro nikdy nebudes chodit jako v samostatnych rukavicich (kdyz se bavime o zime), ale zase neni takovy problem s velikosti vnejsich rukavic, kdyz bys chtel mit system dvou rukavic
- Rozmrzavani prstu - jak pise mike - kdyz si clovek neda pozor, tak je tezke pak ruce zahrat. Prave na to jsou lepsi palcaky, protoze v nich muzes vic prstama hybet, muzes dat uvnitr prsty do pesti a obecne se prsty od sebe alespon trochu ohrivaji. Prohrat prstaky je fakt tezke.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » čtv zář 23, 2021 20:11

mitau píše:Prohrat prstaky je fakt tezke.

Muzes cvicit, otvirat a zavirat ruku v pest, aby se rozproudila krev. V lehcich pripadech to pomuze, ale v tezsich ne. Pak uz je potreba teplo zvejsku, proto se doporucuje vrazit ruce do podpazi (samozrejme pod bundu az na telo). Lepsi je ovsem prevence, nenechat to tam dojit. Neni to nic prijemneho a pripadne omrzliny se leci dlouho.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod apuka » čtv zář 23, 2021 20:20

Ja bych prave rekl, ze na mozne lezeni pri nejakych -25 rozhodne bez membrany radeji ne a pokud ano, tak k tomu jeste prevlecne membranove.
Prave, kdyz se furt chytas te zasnezene skaly, tak si do rukavice vtlacis vlhkost, i kdyz je tech -25 a az se ro dostane dovnitr, tak jsi nahrany - never recem, ze synt. izolace hreje i mokra, kdyz se Ti jednou udela tepelny most, tak mas teplo zevnitr venku behem chvilky a znovuzahrat to neni sranda (jak jsi zjistil). Kdyz tam mas vevnitr GTX, tak ten primy tepelny most by nemel vzniknout - problemem je jenom, ze v rukavicich ne vzdy jsou zalene svy, navic zrovna v prstovych je membrana nejvice namahana a nejrychleji se poskodi. Navic zrovna GTX ma vlastnost, ze dokaze cast teploty zevnitr odrazit zpet (a castecne taky zimu zvenku) - to je moje zkusenost, i s bundami. Co pise mike ohledne mozneho zaparovani zevnitr je spise otazka pro jedince, kteri se na rukou dokazou potit nadmerne (mike asi k nim patri) nebo kdyz rukavice pouzivas v extremne nevhodnem pocasi/podminkach.

Ono je to takto taky videt, ze tezko budes mit jedny rukavice fungujici stejne dobre v teplotach, kdy se Ti jeste bezne mohou potit ruce i v teplotach, kdy uz je "zivotne dulezite" si chranit kazdy kousicek tepla (tech -25 to uz tak bude).

Jinak znovu napisu - ty teplotni rozsahy napric znackam by Ti nepomohly, na to nejsou normy jako u spacaku, takze bys srovanval nesrovnatelne. Navic zrovna u BD mne fakt neprislo odpovidajici u vice rukavic jejich teplotni urceni, hlavne, kdyz jsem je vzajemne srovnaval (v obchode jen na zaklade pocitu ale i podle parametru).
Konec koncu, zrovna Decathlon ma - alespon na obchodech - tabulku, kde maji prakticky vsechny rukavice uvedene teplotni urceni. Ale taky bych se na to nespolehal, uplne mi ta tabulka nesedela.

Jeste jedna vec ohledne MB (ale to same budes mit i na jinych 4000+ vrcholech a hlavne na planine Monte Rosa, kde se zima muze pekne drzet. Kdyz tam jdes s guidem, jedna ze zakladnych podminek byva mit sebou dvoje teplych rukavic. Navic se upozornuje, ze i v lete mas pocitat s tim, ze teplota muze v extremu klesnout i na -20. V chladnejsi casti roku to taky nebude -6 az -12, tam se velice rychle muzes dostat pod tech -20, kdybys tam chtel spat venku (toto spise napr, na Monte Rose), tak i nize.
mike píše:Muzes cvicit, otvirat a zavirat ruku v pest, aby se rozproudila krev. V lehcich pripadech to pomuze, ale v tezsich ne.
Pro mnoho lidi ten tezsi pripad prijde za par desitek vterin a hlavne, kdyz uz to zacina clovek citit, tak uz je vetsinou pozde. Na tyto pripady je nejlepsi mit sebou ty zahrivace ro rukavic. A jeste pripomenu, ze mnohdy se az v takovych pripadech ukaze, ze spousta lidi, co o tom ani netusi ma problem s krevnim obehem a timpadem i s ohrivanim prstu. A tem uz nejake cviceni vubec nepomuze, vetsinou ani zahrivani nekde v podpazi. Na to je treba davat fakt bacha, muze potom dojit k omrzlinam i v hodne teplich rukavicich - oni nehreji, zahrive ja ruka.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » čtv zář 23, 2021 20:38

Mozna jsem to spatne napsal ;-) Rozhodne jsem nemyslel bez membrany, ale nespolehat na ni a necekat, ze diky ni zustanou rukavice suche. Tj. vzit si jen jedny membranove rukavice, vzdycky to chce mit aspon jedny zalozni, idealne dvoje i vic. Zrovna pri lezeni napada snih dovnitr rukavic ani nevis jak.

apuka píše:Co pise mike ohledne mozneho zaparovani zevnitr je spise otazka pro jedince, kteri se na rukou dokazou potit nadmerne (mike asi k nim patri) nebo kdyz rukavice pouzivas v extremne nevhodnem pocasi/podminkach.

Staci v nich drzet hulky treba na sneznicich.

apuka píše:Pro mnoho lidi ten tezsi pripad prijde za par desitek vterin a hlavne, kdyz uz to zacina clovek citit, tak uz je vetsinou pozde. ... mnohdy se az v takovych pripadech ukaze, ze spousta lidi, co o tom ani netusi ma problem s krevnim obehem a timpadem i s ohrivanim prstu.

Jo, par takovych pripadu omrzlin tu probehlo. On ten problem nemusi byt nijak velky, ale v takove situaci se projevi. Muze byt i prechodny zpusobeny okolnostma (unava, vyska, nemoc...), zazil jsem jednu noc na ledovci, kdy mi to udelaly nohy a az do rana jsem je nedokazal zahrat, pricemz normalne s tim problemy nemam. Holt cely den v mackach a vecer jeste vyrabeni mista na spani ve snehu mokryma botama...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod oodoow » čtv zář 23, 2021 21:22

Za mě do větší zimy rozhodně palčáky. Prstové jsou o několik levelů níže. Pokud chci s něčím operovat, není problém rychle ruku z palčáku vytáhnout, pořešit a zase vrátit pěkně do teploučka. Kdyby to problém byl, potom ještě pod ně tenké prsťáky.
Na značce moc nezáleží, sám mám myslím Mammut Exper Tour Mitten, ale prostě velké palčáky s membránou. Dlouho jsem zkoušel sebeteplejší prstové rukavice, ale nakonec jsem zjistil, že palčáky jsou fakt jiná liga, ten rozdíl je obrovský.
mike píše:Muzes cvicit, otvirat a zavirat ruku v pest, aby se rozproudila krev.

Mnohem lepší je ruce rychle roztočit, tím se nahrne krev do prstů a zahřejí se.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » čtv zář 23, 2021 21:24

Vidis, to vypada jako dobry napad :smt023 Mas neco podobneho pro nohy? ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod gust » pát zář 24, 2021 17:04

Zkratky - ale no tak, že se první trefil do toho, co ty myslíš, neznamená, že se to z toho dá vyvozovat, na první stránce jsou krom odkazu zpět do fóra jen 2 odkazy vedoucí na Polartech Power Stretch, dalších 7, což je valná většina, odkazuje na jiné věci nebo je nefunkční... BTW Polartech Power Stretch by implikovalo spíš PPS, takže bylo vhodnější používat Polartech PWS, stejně jako na odkazované stránce.

Takže ten Forclaz z Dekáče má zhruba stejné určení jako ty BD Midweight Screentap, jen není z tak hi-tech materiálů... Můžu si dojet vyzkoušet ty BD, ale nemyslím, že to je to, co bych si teď potřeboval pořídit...

Jak už tu padlo, jako převlečné bych si event. mohl pořídit ty Simond Makalu, když nebudou stačit prsťáky, ty si ovšem jen tak nevyzkouším, když mají 1 pár v Plzni.

Merino jsem chápal jako vložku, stejně jako termo prádlo normálně nosíš pod něčím... (i když mám jedno tričko z Moiry, které nosím klidě jako vrchní - v lednu jsem jen v něm a s těmi tenkými rukavicemi vyšlapal na Skalnaté pleso v mrazu tak něco pod -5C a středně silném větru, jakmile jsem zastavil měl jsem co dělat, se rychle obléct, abych nezmrznul).

A co ty Rab Guide, na ty mi nic neřeknete?

Velikost většinou L, někdy M. - Rab Guide 2 GTX jsem taky viděl kolem 2 tis.. ale jen v S...

Co se týče zahřívání prstů uvnitř palčáků, tak i v prsťácích používám to, že prsty vtáhnu dovnitř a zahřívám si je zatnuté v pěst...
Naposledy upravil gust dne pát zář 24, 2021 17:52, celkově upraveno 2
gust
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned srp 22, 2021 13:38

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » pát zář 24, 2021 17:40

To byla jen ukazka, jak snadno se to da najit a ze se to navic pouziva i mimo OF. Uznavam, ze zkratky muzou byt matouci, ale zrovna PWS je docela zazite. No to je fuk, ted uz to vis ;-)

gust píše:Takže ten Forclaz z Dekáče má zhruba stejné určení jako ty BD Midweight Screentap, jen není z tak hi-tech materiálů... Můžu si dojet vyzkoušet ty BD, ale myslím, že to je to, co bych si teď potřeboval pořídit...

Myslis nebo nemyslis? ;-) Vsak to taky nebylo doporuceni, jen vysvetleni a ilustrace, k cemu jsou teplotni limity. Tohle je dalsi, ty Forclaz cos odkazoval jsou uplne neco jineho a urcite nejsou vzajemne zamenitelne. Ze maji nahodou podobny teplotni limit je ta nejmin podstatna vec. Ty ses na to nejak zameril a beres to jako zakladni parametr, coz je IMO naprosto spatne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod gust » pát zář 24, 2021 18:12

mike píše: Myslis nebo nemyslis? ;-)

Myslím, že to není to... ale nějak jsem myšlenkami opustil psaní a když jsem se vrátil, tak jsem nenavázal...

mike píše:Tohle je dalsi, ty Forclaz cos odkazoval jsou uplne neco jineho a urcite nejsou vzajemne zamenitelne. Ze maji nahodou podobny teplotni limit je ta nejmin podstatna vec. Ty ses na to nejak zameril a beres to jako zakladni parametr, coz je IMO naprosto spatne.

To ne, neviděl jsem je na živo, nikdo mi nevysvětlil, v čem jsou přednosti, tak mi z toho, co jsem viděl, přišli jako lehké rukavice, které by ti měli umožnit, co největší volnost pohybu, do chladu a mírného mrazu...

PS. kurňa proč to tady nemůže umět unicode smajlíky, mají mnohem větší vyjadřovací shopnosti...
gust
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned srp 22, 2021 13:38

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod mike » pát zář 24, 2021 18:24

Smajliky jsou to posledni, co by tady bylo potreba vylepsit. Ber to tak, ze stav OF je zakonzervovan a muzeme byt radi, ze funguje.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod pavproch » pon zář 27, 2021 13:19

apuka píše: tak k tomu jeste prevlecne membranove.


Prosím odkaz na nějaké, nejlépe prstové - já celou minulou zimu strávil hledáním tenkých prstových GTX rukavic a nenašel sem ani jedny. I když už to mám vyřešeno jinak - Rab Cresta (active GTX) - zateplené, jako (vynucená) reakce na ty moje tuhnoucí bílé prsty na pr. ruce.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Jaké vybrat rukavice

Příspěvekod apuka » pon zář 27, 2021 13:38

Prstove membranove prevlecne se asi tezko shani - ony totiz nemaji moc velky smysl, ty prevlecne se delaji hlavne (resp. ja jsem jeste jine nevidel) palcakove.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení