Větrovky

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Větrovky

Příspěvekod gerlach » čtv lis 19, 2020 11:23

@apuka: Ani jsem netušil, že v tom udělali takový bordel. Zkoušel jsem hledal, ale jakou verzi mám už s jistotou nedohledám, kupoval jsem na začátku tohoto roku přes FB stránky nalehko, kde to prodávali jako výprodej staré kolekce. Každopádně na štítku je označení Boreas Pull-ON (+ "QWS-31" tohle označení mi ale nijak nepomohlo) a ve vel. L mi to na váze ukazuje 247g. Což by tedy úplně neodpovídalo, tomu silnějšímu atd., viz. níže...
Pozdeji to trochu zacali michat a uz byl Ventus Pull-On, Ventus-Jacket a Boreas udelali z trochu "silnejsiho a tezsiho" materialu a taky uz byl Pull-On a Jacket.

Ale na tom linku, co jsem postoval výše, je ten tester vyfoceny v modelu údajně z roku 2015, to výrazné šití (jinou barvou než zbytek bundy) na mé už není a troufl bych si možná říci, že budu mít proto novější, na první pohled modernější kousek. Dle článku v roce 2017 přišli už s novým materiálem s nylonem, já mám stále polyester takže ASI bych mohl mít nějakou 2016 verzi.
Každopádně ale přes svůj Boreas bych určitě taky zvládl i přes dvě vrstvy dýchat . . . Jestli to přes Pertex (ať už Microlight či QA) ve srovnání s ním tolik nejde, tak by to stálo asi v mém případě za vyzkoušení. Pokud to nepůjde i tak mi zůstane věřím slušný kus výbavy (větrovku nemám vůbec), kterou využiji kdykoliv jindy při turistice. A Boreas si pak nechám jen na běhání, on i přes to Polygiene stejně tak rychle zasmrádne (merino forever!), že bych si ho po běhání a nevyprání asi nevzal další den na výlet :D
gerlach
nováček
nováček
 
Příspěvky: 79
Registrován: pát úno 1, 2019 11:15

Re: Větrovky

Příspěvekod mitau » čtv lis 19, 2020 12:29

Boreas zasmradne po jednom behani? To bych rekl, ze moje vetrovka na to urcite tolik netrpi. Z toho, jak to tu popisujete, si porid ten Kor Preshell (taky tam po nem koukam, za tu cenu mi prijde zajimavy) a alespon porovnas. Podle popisu bude minimalne na turistiku univerzalnejsi. A jestli musis prat horni vrstvu pri behani po kazdem behu, tak se ti dve horni vrstvy stejne budou hodit. Skoda, ze jsi asi provahal tu 20% slevu navic.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » čtv lis 19, 2020 13:33

Ja v me bunde sice nebeham, ale podle noseni na turistiku bych nerekl, ze za bezneho provozu extra zasmradne. To uz moje vetrovka z Pertex Classicu spise - ale je to mozna tim, ze se v nem da rychleji zpotit.
Ale pokud se v Boreas gerlach hodne spoti, je pravda, ze matros do sebe trochu te vlhkosti/potu nabere a vysycha odtud pomaleji. Tudiz se muze zacit rychleji rozkladat a smrdet nez stiha ochrana.
Na druhe strane, Boreas muzes klidne prat po kazdem pouziti, DWR se tim nesnizuje (kdyz zadnou nema) :-D.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod gerlach » čtv lis 19, 2020 13:50

Já bych si Boreas nechal jako svrchní vrstvu na opakované běhání, ale po maximálně (!) 3 bězích je často "doma rozhodnuto" o vyprání - k tomu malý byt, bez balkónu . . . a ve výsledku jsem v tomhle i malý pán doma :D. A je pravda, že ono to opravdu trochu nasaje pot, větrovka bude doma jistě uvítána nejenom mnou :D. Btw. Na těch 20% v tom obchodě bych stejně nakonec nedosáhl, nedal bych dokupy zboží nad 200Eur, tolik toho nakonec nepotřebuji .)
gerlach
nováček
nováček
 
Příspěvky: 79
Registrován: pát úno 1, 2019 11:15

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv lis 19, 2020 17:34

gerlach píše:Naivně jsem si myslel, že jako lehký softshell bude Borealis vždy prodyšnější než cokoliv z větrovek, to že je i méně větruodolný už mě nepřekvapí.

Mezi lehkym SS a vetrovkou neni v principu zadny rozdil. Jenom gramaz materialu. Pro mne je Borealis UH (ultra heavy) vetrovka, pripadne se vetrovky daji brat jako UL SS. Coz je pripad tebou zminovane Mountain Hardwear Preshell Hoodie, to je jasna vetrovka i kdyz tomu rikaji UL SS. Proste je to jen vec terminologie a vzdycky zalezi na konkretnim materialu. Nebo jeste jinak: vetrovka je puvodni cesky nazev, SS americky a ten se u nas pouziva z marketingovych duvodu, protoze to zni svetoveji.

gerlach píše:Každopádně budu tedy muset nějak zvážit, zda ta větrovka bude představovat oproti Boreas opravdu zlepšení v minusových teplotách při stejném baselayer. Z toho co píšeš to vypadá, že ne :/

Jsem to tom presvedcen, ale muzu se plest. Kazdopadne se ti vetrovka bude hodit pri vyssich teplotach.

gerlach píše:Každopádně Microlight je ještě o něco méně prodyšný než Quantum Air, ne?

Ne, Microlight je puvodni nazev Quantum Air, nez to zprasili marketoidi :evil:

gerlach píše:on i přes to Polygiene stejně tak rychle zasmrádne

Hmm, Borealis jsem ted mel na sobe 5 dni za sebou, z toho jeden cely, ostatni necele dve hodiny. Nesmrdi vubec. A ne, nemam covid, sacek od masa, co jsem vcera blbec hodil do kose, mne malem zabil :D

gerlach píše:po maximálně (!) 3 bězích je často "doma rozhodnuto" o vyprání - k tomu malý byt, bez balkónu

To mas zenu jako moje mama, te taky smrdi tricko 5 minut pote, co si ho oblecu #-o Precitlively nos je fakt peklo, jak pro ni, tak pro ostatni, kdyz jsem tam na vicedenni navsteve, tak outdoorove veci proste strkam do komory, jinak by se musely prat po kazdem pouziti.

Jestli nemate ani sklep, tak muzes z okna povesit igelitku a davat to do ni. Ukrajinska lednicka :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv lis 19, 2020 17:41

apuka píše:Ze to stejny matros neni, TI uz linkoval gerlach. Ale Ty bys mel velice dobre vedet. ze "material se jmenuje stejne, popis je stejny" absolutne nic neznamena, dokonce casto ani stejna gramaz.

To sice neznamena, ale zrovna Rab jako jedna z mala firem chape vyznam prodysnosti a pochybuju o tom, ze by ji zasadne snizili. Zmena z PES na PAD nemusi z hlediska prodysnosti znamenat zadnou zmenu a je to zmena k lepsimu z hlediska odolnosti.

apuka píše:pres jednu vrstvu Microlightu bych se udusil hned. Stejne tak pres Quantum Air.

To mas nejaky divny Microlight. Pres mou vetrovku od Rabu se da v pohode dychat. Odhadoval jsem ji na 15 - 30 CFM (a nekde jsem to i videl zmerene), takze tech 20 pro Quantum Air docela odpovida. Pres Borealis se da dychat taky, i pres dve vrstvy, ale je tam trochu vetsi odpor. Rozdil poznam ale hlavne pri noseni, vetrovky mi proste prijdou o neco prodysnejsi.

Uz jsem to psal, vetrovku z Microlightu jsem mel v Alpach a nebylo to ono, protoze nebyla dost vetruodolna. Prijde mi, ze v tomhle je asi tak nastejno s Borealis, ten porovnavam s DA Tornadem, ktere je vetruodolne vic a v Alpach je fajn.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » čtv lis 19, 2020 19:26

Miku, ohledne toho Boreas/Ventus/Borealis jsem proto uvadel i to, ze ja si pamatuji nizsi vahy, nez co pisou ted a napr. na tom odkazu to taky tak mas - 235 g je dost min nez 300g, co pise Rab na Borealis Jacket (s kapuci jako mam i ja). A ta 3/4 vahy navic se Ti uz muze poradne projevit jak na prodysnosti, tak i na teplotnim komfortu.
Kazdopadne je skoda, ze ted uz maji ten matros o tolik tezsi.

Jinak ten Matrix SWS je jenom oznaceni, Matrix je Rabacky softshell a SWS je neco jako jednovrsve, jeste maji, myslim, DWS, coz je dvouvrstvy SS. Ale o gramazi to nerika nic, stejne tak u hustote tkani.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv lis 19, 2020 20:54

Gramaz materialu bohuzel neuvadeji, ale Borealis je delsi, ma pomerne velke sitovinove kapsy a mozna i robustnejsi hlavni zip. Tim se klidne takovy rozdil udela i pri stejne gramazi materialu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod sobb » čtv lis 19, 2020 22:07

mike píše:Ne, Microlight je puvodni nazev Quantum Air, nez to zprasili marketoidi :evil:
Pokud se v názvosloví opět něco nezměnilo, tak nikoliv. Microlight je nyní spolu s dalšími (Classic, Quantum, Quantum GL) nyní jen Quantum (a vyznej se pak v tom), Quantum Air je prodyšnější nový sub-brand. Kdysi tu Yopo dával "převodní tabulku" :wink:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » čtv lis 19, 2020 22:08

mike píše:Borealis je delsi, ma pomerne velke sitovinove kapsy a mozna i robustnejsi hlavni zip.
Netusim, z ceho usuzujes, ze "Borealis je delsi" :-k, ve srovnani pisou jen "The fit is slightly slimmer at the waist. But overall sizing isn't really affected" a to by spise latky melo ubrat. Obrovske sitovane kapsy mam i ja, zip se mi nijak nezda "robustnejsim". Rozhodne nic tam nevidim, co by oduvodnilo o 78% vetsi vahu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » čtv lis 19, 2020 22:09

sobb píše:Quantum Air je prodyšnější nový sub-brand
Ale Quantum Airu je taky nekolik druhu a gramazi...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod sobb » čtv lis 19, 2020 22:13

To se nevylučuje, měla to být skupina látek s vyšší prodyšností

jsem našla tu tabulku od Yopa:
viewtopic.php?p=480495#p480495
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv lis 19, 2020 22:14

sobb píše:a vyznej se pak v tom

:? vidim, ze se marketoidum akce zmateni nepritele povedla, ja uz fakt nevim, jak to je... Co ale vim je, ze ten Microlight, co mam, mel 15 - 30 CFM (coz bylo nezavisle zmereno) a jestli ma Quantum Air 20, tak to odpovida.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv lis 19, 2020 22:17

apuka píše:Rozhodne nic tam nevidim, co by oduvodnilo o 78% vetsi vahu.

To ja taky ne, ale zato je pekne videt, jak pracujes s cisly :P

Vaha neni o 78 % vetsi, ale puvodni bunda vazi 78 % nove, takze nova je asi o 27 % tezsi. Kdyby byla o 78 % tezsi, tak vazi asi 420 gramu a to uz by byla sakra tezka vetrovka. Ze te to netrkne... ale vlastne se nedivim, vzdyt ti uplne chybi smysl pro primerenost a pak se divis, proc ostatni furt pisou, ze prehanis. A ne, tohle neni preklep, tohle je v hlave.

apuka píše:Netusim, z ceho usuzujes, ze "Borealis je delsi"

Kdyz nevim, tak se zeptam :roll:
nalehko.cz píše:Střih je podobný jako má Ventus Jacket. Borealis je o pár cm delší a má o chlup kratší rukávy.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod Krysha » pát lis 20, 2020 9:01

Zkusil jsem porovnat Ventus Pull-On (kupovaný 2016, švy kontrastní barvy) s Borealis Tour Jacket (kupovaný 2019) a prodyšnost mi přijde stejná - přes jednu vrstvou se dýchat dá (ale nic moc - asi jak 2-3 vrstvy pertex equilibrium), přes dvě bych se udusil.
Uživatelský avatar
Krysha
účastník
účastník
 
Příspěvky: 230
Registrován: úte led 8, 2008 12:48
Bydliště: Beskydy

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát lis 20, 2020 12:00

Ja jsem si to sel taky zkusit - a pres dve vrstvy Ventusu se da dychat odhadem tak dvakat lepe nez pres ponekud starsi P EQ (tj. DWR uz neni a je to jeste stary typ EQ) na Rab Vapor Rise.

Ale, jak jsem psal, na zadne bunde, co mam s P Microlightem jsem nebyl schopny pres Microlight dostat alespon trochu vyznamne mnozstvi vzduchu, ani ven, ani dovnitr. Takze mi prijde srovnavani toho matrose s Microlightem a podobne "dychajicimi" latkami uplne mimo.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát lis 20, 2020 17:25

@Krysha: diky, myslel jsem si to. Porovnani s Pertex EQ vidim stejne, to byl nejprodysnejsi vetrovkovy material, co jsem kdy mel. Prodysny az tak, ze pro mne prakticky nepouzitelny. Borealis je docela OK.

@apuka: dekujeme za zpravy z alternativniho vesmiru :twisted: Dokonce i materialy se vam tam chovaji uplne jinak. Nicmene, pro nas to nema moc vyznam, tady plati, ze Microlight je skvele prodysny, Rab Matrix min, ale furt slusne a EQ je nejprodysnejsi ze vseho. Mel jsem Rab Alpine, takze stejny material, co je na Vapour Rise. Ten byl tak prodysny, ze jsem pres nej citil i lehky vanek. Kdyby mel byt Matrix 4x prodysnejsi, coz plyne z toho, co pises, tak by to snad musela byt sitovina s oky nekolik mm velkymi a tedy prakticky k nicemu.

Hele, fakt nevim, jestli te sve realite veris nebo jen trollujes. Dam ti benefit of doubts: je mozne, ze delas blbe dychaci test. Aby fungoval, je nutne latku okolo ust opravdu dukladne utesnit. Coz se u Matrixu dela trochu hur, nez u Pertexu, protoze je silnejsi. Taky se mi to stalo a vysledek to meni dost zasadne. Je to potreba poradne pritisknout, abys nic neprisaval ani nevydechoval bokem.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát lis 20, 2020 18:08

Miku, dekuji za knizeci radu do alternativniho sveta. Tak nekdy prijed sem a zkus si to sam :twisted:.

Osobne si spise myslim, ze to bude ruznymi verzemi toho Matrix SWS. Jak jsem se jeste koukal, tak je zvlastni, ze v ruznych prodejnach i testech maji napr, na Ventus (jacket), vzdy s kapuci a celozipem ruzne vahy - od 235 g pres nejakych 265-269 g a 300 g az po 335 g, vsechno pro velikost L. Vetsinou se to lisi, resp odpovida vice-mene casem, ze kdy stranka je. Muzes si to prohledat i sam.
Takze bud je alternativni svet i nekde jinde nebo jednoduse Rab fakt daval ruzne materialy, mozna i s ruznou prodysnosti.

Ve Vapor Risu ja rozhodne necitim "i lehky vanek", ale profukuje citelne vice nez Microlight. Neco samozrejme pomaha ten tenky flis vevnitr, ale moc ne. A ano, ve Ventusu citim mirne vice cca stejny vitr. Ale neni to nic nesnesitelneho - vsak jsem tady daval report, ze s trickem s dlouhym Silkbody 120g se to dalo dobre snaset kratsi dobu (10+ min v kuse, potom jsem se ocitl trochu v zavetri pri slapani na vrchol) i pri 90 km/h. Mereno na merici na strese stanici lanovky v cca 3250m na Tiefenbachferneri v Soldenu, teplota - nad ledovcemi - byla tak akurat, par stupnu nad nulou.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát lis 20, 2020 18:26

Diky, ale z toho, co pises, mi ten tvuj svet pripomina 1984 a tam se mi fakt nechce :twisted:

apuka píše:Ve Vapor Risu ja rozhodne necitim "i lehky vanek", ale profukuje citelne vice nez Microlight. Neco samozrejme pomaha ten tenky flis vevnitr, ale moc ne.

Naopak, ta pytlovina dela zasadni rozdil (mel jsem to na sobe). Vsak proto tam asi i je, jinak je to fakt smesny design. Mel jsem Alpine Jacket bez ni a vanek jsem citil na holych rukach, na kterych byl jen EQ. S trickem s dlouhym to bylo podstatne lepsi, ale ja potrebuju vetrovku vetsinou na tricko s kratkym a to nefungovalo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát lis 20, 2020 22:09

Dneska mi prislo, ze je uz dost kosa, a tak jsem si misto kombinace PowerDry s dlouhym a Borealis vzal tenke merino s kratkym a primaloftku, tu malo prodysnou. Stejna trasa, stejna rychlost a komfort je teda uplne jinde. Se zipem rozepnutym az k pupku a uplne komfortni, zatimco v "bezecke" kombinaci jsem byl na spodni hranici tepelneho komfortu a dneska uz by to asi bylo pod ni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod ret255 » sob lis 21, 2020 14:40

mike píše:Borealis mi pripada o neco min prodysny, nez Microlight, ale zaroven o neco min vetruodolny. Za druhe, Borealis je o neco teplejsi.
Toto ja takto neviem poronať, pre mna ak je raz nieco menej vetruodolne, tak je to automaticky viac priedusne, membranovku nemam, tak tam by som to vedel skôr poronat, kedze tam sa s priedusnostou a vetruodolnostou rozlisuje.
Ja by som sa pri tomto priklanal na stranu apukovi, mal som od rabu alpha direct co mala vonku rabacky microlight a urcite je viac priedusna ta ventus/borealis(mam rovnako ako apuka ventus), podobne to plati aj pre pertex quantum air, co mam od zaja litio vetrovku, tiez je o cosi menej priedusna ako ventus.

Mike, aku to mas vetrovku od rabu, nehovoril si, ze mas vapour rise co ma equilibrium, ci nieco podobne?
Plus mas tornado od DA. To vsak nie je air, ani microlight.
Ta tour od rabu je tenka softshelka, ako aj borealis/vetus, s tym istym materialom, akurat ma dwr upravu, co tie nemali, aj to môze urobit nieco s priedusnostou. Podla obrazkov sa to neda rozlisit, na pohlad to vyzera ten vonkajsi material trochu hutnejsi, ale to moze byt iba tym dwr, zasa pri foto rukavov vyzera rovnako ako ventus.

Ventus bol nastupca borealis, kupovana bola v 2017, najstarsie modely boli borealis pull-on a este model s kapucou, aky rozdiel tam bol oproti ventus netusim, ale asi ziadny, material mali ten matrix a bolo tam aj polygene.
Ta ventus/borealis je taka zlata stredna cesta medzi pws a vetrovkou co sa tyka vetruodolnosti, na jesenne a letne vychadzky mi pride idealna, tak do tych 10 stupnov, ale asi zalezi podla kazdeho idividulane ako tu citam.

Na behanie je ta ventus/borealis fajn, no v zime by som v tom napr. ja nebehal, lebo ten ss je dost nasiakavy a aspon mna to chladi, v lete a na jesen mi to nevadi, no ked uz klesne teplota pod 10c, tak uz nie, mozno este keby som pod to dal tenky pws tak mozno este, ale je to pod mojim teplotnym komfortom. Mozno na behanie este budis, ale na chôdzu skôr nie, na to uz mam tenku prism, no ta tiez samostatne konci niekde pri 5 stupnoch a musim ju navrstvit este tenkou vestou. Stale vsak hladam idealnu kombinaciu.
Podla toho co citam sa vsak gerlach moc nepoti takze jemu to asi tak nevadi. Ale aj pri mikovi mi je to zahada, lebo on tvrdi ze sa poti dost, no dokaze byt vonku iba v tentkom termo a vetrovke pri teplotach do nuly, ja by som pri takychto teplotach musel bud ist tempom Mateja Totha, alebo bezat, chôdza by nepripadala do uvahy.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » sob lis 21, 2020 21:44

ret255 píše:Toto ja takto neviem poronať, pre mna ak je raz nieco menej vetruodolne, tak je to automaticky viac priedusne, membranovku nemam, tak tam by som to vedel skôr poronat, kedze tam sa s priedusnostou a vetruodolnostou rozlisuje.

Membranovky bych sem vubec netahal, bavime se o primem proudeni vzduchu pres latku, coz vetsina membranovek neumi vubec a mensina blbe.

Ono to vubec nemusi byt tak jednoduche. Na mereni prodysnosti mame CFM nebo dychaci test, coz funguje dobre na porovnani podobnych latek. Tady vetrovkovych, co maji podobne tkani i gramaz. Jenze Borealis uz stejnou gramaz nema, cislo jsem nenasel, ale bude tak dvojnasobna a latka je pocitove silnejsi. Rekne pak CFM to same, co u vetrovek? Nevim. Co jsem psal byly me pocity z noseni, samotneho mne to prekvapilo a pripada mi, ze to souvisi prave se silou latky a mozna i izolacnimi schopnostmi. Je v tom tepleji, a tak se celkove citis jinak. Navic se latka muze chovat jinak pri nizkych rychlostech proudeni tj. odparovani potu zevnitr a vysokych tj. vitr zvenku. Proste to muze byt cele slozitejsi a kdyz mas latky podstatne odlisne gramaze, tak se to projevi.

ret255 píše:podobne to plati aj pre pertex quantum air, co mam od zaja litio vetrovku, tiez je o cosi menej priedusna ako ventus.

Litio jsem si osahal v obchode a schvalne jsem se kouknul, jestli si to pamatuju spravne. Napsal jsem: Pertex Quantum Air nevypada stejne jako Pertex Microlight, co mam na vetrovce od Rabu. Je lehce igelitovejsi, ale furt se da. Prodysnost je znatelne mensi, coz neni spatne, jelikoz ta Rabka uz neni dost vetruodolna. Rekl bych, ze Zajo je o neco min prodysne, nez Tornado (verze 1 a 2), ale rozdil neni velky a mohlo by to byt v pohode. To celkem odpovida tomu, co pises i co pisu ja. Borealis mi prijde prosysny podobne jako Tornado, takze to sedi.

ret255 píše:Mike, aku to mas vetrovku od rabu, nehovoril si, ze mas vapour rise co ma equilibrium, ci nieco podobne?

Ne, VR bych nikdy nekoupil, protoze mi prijde dementni ;-) Mel jsem Alpine Jacket z EQ, ten jsem zapomnel ve vlaku, ale stejne mi nefungoval. Mam Rab Windveil Pullon, viz treba tady (nahodny link), uz se neprodava.


ret255 píše:Plus mas tornado od DA. To vsak nie je air, ani microlight.

Neni, je to japonsky Z-Grav. Je lepsi, nez libovolny Pertex. Material je pocitove i funkcne dost podobny tomu na Borealis, ale ma tak polovicni gramaz.

ret255 píše:Ta ventus/borealis je taka zlata stredna cesta medzi pws a vetrovkou co sa tyka vetruodolnosti, na jesenne a letne vychadzky mi pride idealna, tak do tych 10 stupnov, ale asi zalezi podla kazdeho idividulane ako tu citam.

Jj, je to individualni, mne prijde, ze 10 stupnu je horni hranice, vys uz je moc tepla.

ret255 píše:no ked uz klesne teplota pod 10c, tak uz nie, mozno este keby som pod to dal tenky pws tak mozno este, ale je to pod mojim teplotnym komfortom. Mozno na behanie este budis, ale na chôdzu skôr nie, na to uz mam tenku prism, no ta tiez samostatne konci niekde pri 5 stupnoch a musim ju navrstvit este tenkou vestou.

No vidis, ja jsem v tom byl venku cely den minulou nedeli, bylo hnusne, mlha, teplota okolo 5 stupnu. Mel jsem na sobe Zajo PowerDry s dlouhym a Borealis a bylo mi tak akorat. Do kopce uplne stacila regulace zipem.

ret255 píše:Ale aj pri mikovi mi je to zahada, lebo on tvrdi ze sa poti dost, no dokaze byt vonku iba v tentkom termo a vetrovke pri teplotach do nuly, ja by som pri takychto teplotach musel bud ist tempom Mateja Totha, alebo bezat, chôdza by nepripadala do uvahy.

Dneska jsem si opet vzal merino s kratkym a primaloftku, uz primrzalo. Sice bych to v PowerDry a Borealis zvladnul, ale uz by to nebyl komfort. Holt asi zvladam vetsi teplotni rozsahy ;-) Ze se vic potim ovsem znamena, ze vyvijim vic tepla, takze je logicke, ze se nepotrebuju tak oblekat, ne?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod ret255 » ned lis 22, 2020 1:40

mike píše:Dneska jsem si opet vzal merino s kratkym a primaloftku, uz primrzalo. Sice bych to v PowerDry a Borealis zvladnul, ale uz by to nebyl komfort. Holt asi zvladam vetsi teplotni rozsahy ;-) Ze se vic potim ovsem znamena, ze vyvijim vic tepla, takze je logicke, ze se nepotrebuju tak oblekat, ne?

No a v tej borealis sa viac potis? Ci to bolo myslene na to, ze som bol viac obleceny ako som mal byt?

Lebo je rozdiel ist vychadzkovym tempom so psom, rychlejsim rezkym krokom, pripadne slabsim poklusom. Pri tej prvej moznosti by som sa rozhodne nezohrial natolko aby mi pri 5 stupnoch stacilo termo a tato tenka softselka. Navyse aj to ze chodim zo psom zohrava rolu, lebo je normalne, ze sa zastavuje aj niekolko krat za minutu a to v stati pri prepotenej softsehle pri takejto teplote bolo o drzku.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » ned lis 22, 2020 2:14

Ne, to byla reakce na to, cos psal. Vic se pri pohybu potim obecne, coz znamena, ze obecne vic topim.

Moje prumerne tempo pri zminene akci bylo 4.4 km/h (3.8 s pauzama). Po kopeckach 1300 hm na 33 km, v pohorkach, s jednodennim batohem a znacnou cast cesty po blate, coz je namahavejsi. Druhy den mne z toho blata bolely nohy vic, nez je obvykle. Takze nejaky vydej energie tam byl, ale zadny extrem. Propocena softshellka se ale nekonala, myslim, ze jsem nemel zpocene ani tricko. Proste jsem byl spis ve spodni ctvrtine tepelneho komfortu a ani v nejvetsim kopci jsem se nedostal pres polovinu, takze jsem se moc nepotil.

Vis co je ale sranda? Klidne bych si na stejnou akci mohl vzit tricko s kratkym a primaloftku a fungovalo by to taky, mozna jeste o neco lip.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod ret255 » ned lis 22, 2020 11:35

To je pre mna prave to paradoxne, na jednej strane ti nevadi chodit vonku iba v tielku a vetrovke, ak trochu prezeniem a potom v nepriedusnej bunde so 100g gold a vravis, ze by ti to fungovalo podobne a mozno este lepsie.

Ja to mam s potenim a generovanim tepla tak, ze ho generujem ak idem sviznym tempom, pripadne poklusom, pripadne idem do kopca, ak som v tej prvej variante, je pravda, ze ta trasa je tak 5-7km po mierne zvlnenom terene s prevysenim max 150m, u mna by pri takejto pomalej chodzy hned zacalo fungovat to, ze malo hrejem a pot sa zacina tvorit aj napriek tomu, ze aktivita nie je nejak fyzicky narocna, potom je to uz iba o chlade na hrudi a chrbte, kde citim zachladenie aj pri najmensom zavane vetra, pripadne staci na to proste chôdza, tak to citit.
Preto je mi vyslovene neprijemne aj to super thermo od brynje, lebo pod tou sietovinou proste citim kazdy zavan a chladi to, skusal som to na x spôsobov a vzdy som sa dopracoval k tomu istemu. Zrejme pri slabsej aktivite sa skoro vôbec nezahrejem ale napriek tomu sa potim. Pocas tychto zimnych mesiacov je mi aj neprijemne chladenie vzadu za krkom a cela hlava proste hreje ako radiator, preto neznesiem ani ziadne vetrovky co nemaju kapucu, a ak uz bez kapuce, tak nejaka co ma vysoky golier, preto som aj zavrhol na zimu rozne pws a podobne veci, a skusam skor primaloft alebo podobne izolacie, kde je teplo permanentne. No tam je zasa problem s priedusnostou a tak to stale neriesi problem, hoci uz je to lepsie.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Větrovky

Příspěvekod pavproch » ned lis 22, 2020 13:01

Nešní vycházka - jak píšu, potkal sem 9 lidu, z toho tři běžce v běžeckém outfitu a zbytek tůristi - všech 6 mělo na sobě (zřejmě jen) UL zatěplenou bundu a pod tím asi jen třiko. Sem si v té své cibuli (moira dl. rukávec, na tom třiko kr. rukávec, na tom těnkého cosyk jako PWS dl. rukávec a navrchu těnký nememebránový SS) i připadal poněkud staromilsky. Ale bylo mi (dokopec rozepnuté přední zipsy, skopec zapnuté až po hubu) tak akurváth i přes tu ledovou skoro víchricu (v poryvech to mohlo mít ke 20-ti metrům za kundu).
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28138
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » ned lis 22, 2020 21:39

pavproch píše:Sem si v té své cibuli ... i připadal poněkud staromilsky.

Tyyyjo, ze by ti to konecne zacinalo dochazet? :twisted: Treba jeste nejsi uplne ztraceny a nakonec si nejakou primaloftku koupis a pak budes vrtet hlavou, proc jsi to neudelal uz davno.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » ned lis 22, 2020 21:52

ret255 píše:To je pre mna prave to paradoxne, na jednej strane ti nevadi chodit vonku iba v tielku a vetrovke, ak trochu prezeniem a potom v nepriedusnej bunde so 100g gold a vravis, ze by ti to fungovalo podobne a mozno este lepsie.

To je prehnane vic, nez trochu, ale jde o to, ze se mi komfortni oblast obou zpusobu prekryva, a tak si muzu vybrat. Treba vcera to uz bylo jasne na primaloftku, ale dneska se asi tak o 5 stupnu oteplilo. Vzal jsem si ji zas, uz to bylo na hrane, ale se zipem rozepnutym az dolu v pohode. Tricko a vetrovka by taky sla, tam by to ale bylo naopak.

ret255 píše:Preto je mi vyslovene neprijemne aj to super thermo od brynje, lebo pod tou sietovinou proste citim kazdy zavan a chladi to

Hmm, na sobe jsem to nikdy nemel, ale koukam na to a prijde mi to jako uplny nesmysl. Tohle do chladneho pocasi? Dobra prvni vrstva je velice dulezita, proto pouzivam PowerDry. Teda, pod tu primalotfku ted staci tenke merino, ale to proto, ze jsem v horni oblasti komfortniho rozsahu a mam tam velkou rezervu.

ret255 píše:Pocas tychto zimnych mesiacov je mi aj neprijemne chladenie vzadu za krkom a cela hlava proste hreje ako radiator, preto neznesiem ani ziadne vetrovky co nemaju kapucu, a ak uz bez kapuce, tak nejaka co ma vysoky golier

Hmm, tohle jsem nejak nepochopil, zkus to znovu a srozumitelneji ;-) Ja treba kapuce fakt nemam rad a kdyz nemusim (neprsi nebo neni vichrice), tak je nepouzivam. Kdyz je kosa, tak si dam Buff satek. Zalezi ale na celem obleceni. Kdyz zacalo byt k nule, tak bych v tricku a Borealis ocenil rukavice a Buff a co jsem koukal, spousta bezcu to tak mela, ale ti jsou obleceni jeste min. S primaloftkou mi ani jedno nechybelo, naopak.

ret255 píše:skusam skor primaloft alebo podobne izolacie, kde je teplo permanentne. No tam je zasa problem s priedusnostou a tak to stale neriesi problem, hoci uz je to lepsie.

To je podle mne spravny postup, jen sehnat neco rozumne prodysneho. Pri nizsich teplotach jsem v cibuli mival stejny problem jako ty. Byla mi kosa, ale zaroven jsem se potil a tim mi byla jeste vetsi kosa. Lepsi je, kdyz se potis a je ti teplo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Větrovky

Příspěvekod ret255 » ned lis 22, 2020 22:51

mike píše:Hmm, tohle jsem nejak nepochopil, zkus to znovu a srozumitelneji ;-)
myslel som si to, ked som to spätne po sebe cital, ze sa to stratilo v preklade. Proste celkovo som si na sebe všimol, že v zime zle znasam ak mam odkrytu hlavu a krk, buf mam, no ten je tiez dvojsecny, lebo na zahriatie je dobry, no zaroven sa pod nim aj viac potim hlavne vzadu za krkom.

Ak mam bundu bez kapuce, taka je okolo krku volna a vescina bund nema vysoky limec, takze cely krk je nechraneny, na hlave samozrejme ciapka, no aj s nasadenym bufom pri minusovych teplotach, nie je ten kofort tam kde by som ho mal ak by bola kapuca za krkom. Podobne je to aj s vetrom a chaldom, ak uz som pod capicou spoteny, tak sa ten pocit za bufom znasobuje, je preto lepsie mat za krkom kapucu, co je tak vzadu zlozena do pol hlavy aby tam clovek aspon cosi citil, ze ho zohrieva, kapucu mam tiez v zime nasadenu iba v tom najchladnejsom pocasi a ked fuka vietor, bez nej by som to cez tie nachladnejsie dni nedal, mozno ked nefuka vietor a svieti slnko, tak ani vtedy ju nemam, ale ked fuka a je pod -10, tak ju mam urcite. Ja sa prave divim niektorym mladym, ze chodia v zime ked je tak lahko pod nulou k veceru bez capice, mna by hned zacalo chladit a pobolievat celo a spankove kosti z chladu.

To s tym radiatorom bolo myslene asi zle, to ma asi kazdy, ked je fyzicka aktivita vecsia, napr do kopca alebo pri friskejsom tempe ju mam fakt ako radiator, vtedy mi ani nevadi ze ciapka je kompletne mokra, vlasy ako cerstvo zo sprchy, ale staci na chvilu zastavit a hned to citit.

Niekto tu davnejsie spominal, ze na taketo ucely tu v zime nosi zo sebou uterak, ale predsa nebudem zo sebou vlacit uterak. A este k tomu bufu, aby som mal aky taky komfort, tak vzadu na krku ho este natahujem asi do polky hlavy na capicu, aby ten teplotny komfort za krkom bol co najlepsi, v predu by som si ho najradsej natiahol pomali az pod nos, ale tak nie som ninja, takze s mierou.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pon lis 23, 2020 0:17

ret255 píše:Ja sa prave divim niektorym mladym, ze chodia v zime ked je tak lahko pod nulou k veceru bez capice, mna by hned zacalo chladit a pobolievat celo a spankove kosti z chladu.

Mlady uz bohuzel nejsem, ale takhle chodim bezne. Buff si davam, az kdyz je tak -5 a fouka, v bezvetri az kdyz mi zacnou mrznout usi. Celo mi nevadi vubec. Buff si davam na hlavu misto cepice, ne na krk, jak zrejme myslis ty. Nosim teda pro jistotu dva, ale na sobe jsem je mel jen parkrat, kdyz bylo fakt extremni pocasi. -15 a hodne silny vitr na hrebeni MF, to jsem si pak dal myslim i kapuci ;-)

Prijde mi, ze mas spatnou termoregulaci, s tim se holt budes muset naucit zit a prizpusobit tomu obleceni. Jak jsem psal, radej teplejsi i kdyz se budes potit. Lepsi mokry a v teple nez mokry v kose.

Jinak na sneznicich mivam bezne na hlavne namrazu, jak snezi nebo pada snih ze stromu a k tomu mi mrzne pot. Mnohokrat se mi stalo, ze jsem k veceru usoudil, ze uz je dost kosa na Buff a kdyz jsem si ho nasazoval, zjistil jsem, ze mam ledovou cepicku ze zmrzlych vlasu ;-) Pripadne zamrzly Buff, kdyz ho natahnu driv. Nicemu to nevadi, vsak on ve vlaku rozmrzne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení