CO z benzinového vařiče

zkušenosti, rady, dotazy.

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

CO z benzinového vařiče

Příspěvekod filipb » čtv zář 24, 2020 15:10

Ahoj,
lze na benzínovém vařiči spalující autobenzín N95 vařit v uzavřených prostorách, místnost, stan?

Někdo mi říkal, že má v návodu ke svému vařiči napsáno, že při tom vzniká oxid uhelnatý. Ale přijde mi to divné, jak se chemicky liší pálení zplynovaného benzínu od třeba zemního plynu na kterém se běžně v domácnostech vaří?
Naposledy upravil filipb dne čtv zář 24, 2020 18:10, celkově upraveno 1
filipb
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv zář 24, 2020 15:01

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod Semo » čtv zář 24, 2020 16:50

Carbon Monoxide Hazards with Backpacking Stoves

Tu mas davny clanok, ktory sa celkom podrobne zaobera produkciou CO trekkingovymi varicmi. Je to dlhe, ale aj len preletenie grafov a ich popiskov uz dost napovie. Venuju sa aj rozdielom (vyraznym) v produkcii CO podla vysky hrnca nad plamenom, alebo podla farby plamena. Taktiez rozdiely v jednotlivych varicoch su znacne. Obecne pravidlo je, ze ak je plamen ochladzovany kontaktom o hrniec, tak nezoxiduje uplne na CO2, ale len na CO, prip. sa len rozstiepi len C, co sa da poznat podla oranzoveho plamena (rozzhavene sadze svietia, rozzhaveny CO2 nie)

A ano, kuchynske ohne tiez produkuju CO.
Semo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 905
Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
Bydliště: Praha, obcas Kosice

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod filipb » pát zář 25, 2020 13:02

To je velmi vyčerpávájící. Vidim, že není radno si s tím zahrávat. Díky moc.
filipb
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv zář 24, 2020 15:01

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod pavproch » pát zář 25, 2020 13:20

Sem ten odkazovaný článek ještě nečet, nevím teda jestli zohledňuje "infiltraci" (tj. větrání skrz stěnu stanu + otvory, švy apod.) - v outdooru speciálně za větrného nečasí to bude mít dramatický vliv na (snížení) případné koncentrace CO....
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod JoseD » stř lis 18, 2020 10:55

filipb píše:Ahoj,
..
na benzínovém vařiči spalující autobenzín N95 vařit v uzavřených prostorách
..


Zrovna tohle je celkem jednoduchý spočítat - autíčkáři říkají, že na 1kg paliva potřebuješ (na lambdu jedna) cca 15kg vzduchu - 1kg vzduchu je cca 1.2m3, studený vzduch je, jak je známo, o něco těžší.

Takže 1kg paliva = 18m3 vzduchu.

při nějakém komorním vaření 1l vody, dejme tomu, 10g paliva, tj. potřebuješ 0.18m3 vzduchu, takže záleží, jestli během doby vaření je infiltrace stanu zmiňovaná pavprochem větší nebo menší. Pokud bude jakkoliv menší, tak ti vznikne CO.

A já mívám někdy i větší hlad a větší žízeň než na 1l vody.

Ale spiš bych se bál dalších produktů nedokonalýho spalování - vařím nějaký ten pátek na omnifuelu, a že bych měl chuť v tom pálit autobenzín s aditivy ve stanu, no to ani náhodou. I s technickým benzínem je první minuta (výšleh plamene na předehřátí trysky) celkem smrad a bejt v s tím v uzavřenym stanu - no asi bych ty saze a zbytky nespálenejch uhlovodíků nechal usadit jinde, než v plicích, na stanu a tak.

No a taky si to předehřáti vařiče v menším stanu, než je vojenskej hangár či fakt velkej kempingovej stan nedokážu představit bez propálení střechy.

EDIT: ohledně předehřívání, tady (http://www.outdoorforum.cz/viewtopic.php?f=33&t=4593&start=30#p174713) je doporučeno předehřívání lihem - zajímavé.
JoseD
nováček
nováček
 
Příspěvky: 93
Registrován: ned lis 4, 2012 1:15

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod Olchor » čtv lis 19, 2020 9:41

JoseD : cit. "při nějakém komorním vaření 1l vody, dejme tomu, 10g paliva, tj. potřebuješ 0.18m3 vzduchu, takže záleží, jestli během doby vaření je infiltrace stanu zmiňovaná pavprochem větší nebo menší. Pokud bude jakkoliv menší, tak ti vznikne CO."

Tak tuhle úvahu mi hlava nebere. To si jako vážně myslíš, že vařič ve stanu sebere tolik vzduchu, že začne špatně hořet a bude produkovat CO? Objem stanu ( pokud nespíš ve psí boudě) je cca 2m3 a rozhodně není vzduchotěsný. Třeba s nadmořskou výškou se množství vzduchu mění podstatně víc. Vařič bude produkovat stejně CO jako venku. Akorát že uvnitř se víc zkoncentruje. Další problém je CO2, není sice přímo jedovatý ale je ho za to mnohem víc.
Jináč předehřev lihem jsem praktikoval už v dávných dobách u svého ruského "primus turističeskyj" a fungovalo to dobře, vařil jsem běžně i ve stanu. Spotřeba lihu cca 3ml na jedno zapálení.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod JoseD » čtv lis 19, 2020 12:12

Olchor píše:JoseD : cit. "při nějakém komorním vaření 1l vody, dejme tomu, 10g paliva, tj. potřebuješ 0.18m3 To si jako vážně myslíš, že vařič ve stanu sebere tolik vzduchu, že začne špatně hořet a bude produkovat CO?


Zajímavý výzkum je popsaný tu [1] - 12.5 % ze vzorku 146 horolezců měli v krvi CO. Není to zas tak moc. tj. myslím, že záleží na výšce(?), délce expozice, větrání stanu, a možná i kvalitě spalování vařiče?


[1] Turner, Cohen, Moore, Spengler, Hackett: Carbon monoxide exposure in mountaineers on Denali
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3400837/
JoseD
nováček
nováček
 
Příspěvky: 93
Registrován: ned lis 4, 2012 1:15

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod Olchor » čtv lis 19, 2020 13:44

Výškoví horolezci jsou trochu speciál. Stan je většinou dobře utěsněný, zakopaný do sněhu, vaří se hodně - protože voda ze sněhu. Ve velké výšce je kyslíku o dost míň, to už se na spalování může projevit. Navíc hodně a zhluboka dýcháš takže toho CO dostaneš do těla víc.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod JoseD » pát čer 25, 2021 13:53

filipb píše:lze na benzínovém vařiči spalující autobenzín N95 vařit v uzavřených prostorách, místnost, stan?


no, je to už starší téma, ale nedávno mi v terénu došel technický benál a do mého omnifuela jsem si tedy pořídil na místní čerpačce "naturál95".

Zkušenosti:

• zapalování: žádný rozdíl - blafne hned :)
• startování: fáze nahřívání probíhá déle než u technického, z hořáku pulsuje / vyšlehává oranžový, čadivý plamen, zanechávající saze na nádobí netrpělivého kuchaře. Subjetivně se toto u technického benzínu neděje v takové míře.
• provoz - po nahřátí vařič jede plynule, nepozoroval jsem rozdíl ve výhřevnosti
• zápach - nikoliv nepodobný pachu spalin starších automobilových motorů (domnívám se, že v novějších autech to řeší katalyzátor). Zatímco u provozu na technický benzín nemám problém být poblíž a např. krájet cibuli atp., tentokrát jsem šel dál. Vařil jsem venku.

• Zajímavým problémem je pach samotného paliva. Protože historicky vlastním obyč hliníkový ešus, nezřídka ukládám vařič do něj. Vařič napuštěný autobenzínem však ešus silně zasmradil, podezírám nějaké aditivum.

Takže shrnutí - s mými zapalovacími skilly, daným vařičem a palivem dostupným na čerpací stanici PapOil všechno smrdí víc.

K otestování předehřívání vařiče lihem popisované výše Olchorem jsem se zatím nedostal.

jak se chemicky liší pálení zplynovaného benzínu od třeba zemního plynu

Ještě jsem se zamyslel nad tímhle, a řekl bych, že délkou molekul těch pálených uhlovodíků.
JoseD
nováček
nováček
 
Příspěvky: 93
Registrován: ned lis 4, 2012 1:15

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod apuka » pát čer 25, 2021 14:56

Laicka otazka - nebylo by z cerpacky lepsi si vzit nejaky vysokooktanovy (cca 100) benzin? Tam casto neni pridana alespon babisorepka... (zato mozna jsou tam jine prisady).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod JoseD » pát čer 25, 2021 16:11

apuka píše:Laicka otazka - nebylo by z cerpacky lepsi si vzit nejaky vysokooktanovy (cca 100) benzin? Tam casto neni pridana alespon babisorepka... (zato mozna jsou tam jine prisady).


To by stálo za pokus, při tom množství se dá rozdíl ceny benzinu zanedbat.

Zatím tomu rozumím takto:

• oktanové číslo moc nesouvisí s výhřevností, naopak je to jakási odolnost vůči samozápalu, řeší se to aditivy, který v technickém benzínu nejsou, internety dokonce uvádí, že technický benzín má oktanové číslo 60. Takže takhle od stolu to interpretuju naopak - ve vařiči chci ať to blafne co nejrychleji, tedy oktanové číslo co nejnižší.

• řepka - no, to co se přidává do benzínu je de-facto nějaký alkohol/líh. Líh výhřevnost ~ 25 MJ/kg, benzín ~ 45 MJ/kg. Rozdíl celkem velký, ale je ho tam jen tak ~ 5% - mhmm, takže celkem o ~ 2.5% nižší výhřevnost takhle podle oka? Taky nemám dojem, že by líh při pálení nějak extra smrděl, ba právě naopak..

Provozování vařiče na tekutá paliva je specifický koníček, a určitě se tady podělím s dalšími výsledky :)
JoseD
nováček
nováček
 
Příspěvky: 93
Registrován: ned lis 4, 2012 1:15

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod Semo » pát čer 25, 2021 16:46

Vysoko oktanove benziny su tie, ktore horia pomalsie. To do varica nechces. To si mozes dovolit v motore, kde je palivo krasne rozprasene/odparene a premiesane so vzduchom. Varic to takto nedokaze, preto tie "spomalovace horenia", ktore robia vysokooktanovy benzin vysokooktanovym sa zle spaluju a vznika ovela viac bordelu. Od sazi, cez nespalene zlozitejsie uhlovodiky az po CO. Takze naopak cim nizsie oktanove clislo, tym je benzin "jednoduchsi". Etanol v beznine nicomu nevadi, bude to naopak asi ta najcistejsia zlozka v nom. Repkovy ester sa dava do nafty.

Autobenzin je ale celkom svinstvo, oproti technickemu, ktory je jednoduchou zmesou tusim C6-C7, prip. ich acyklicke izomery a len do par malo % zlozitejsie uhlovodiky. Naopak Auto benzin moze obsahovat az 15% xylen, az 1% benzen (karcinogen), az 25% toluen atd.

Kvoli tomu, ze mi dosiel technicky benzin a mam moznost kupit len auto benzin by som vylet neodpiskal. Ale dost by som si daval pozor na vetranie a na to, ze sa nikde nebude miesat spaleny alebo nespaleny autobenzin s jedlom.

V kadejakych koncoch sveta, kam cloveka laka si zobrat benzinak (pretoze kde by tam zhanal plynove kartuse) ale byva bezne k zohnaniu benzin o daleko menej oktanovom cisle nez v Europe. Tusim som pred rokmi cital nieco o 80 oktanovom v Rusku. Tymto smerom by sa orientoval, keby som chcel byt safe. Alebo na nejaky metanol, etanol, pokial by som si overil, ze to nerozlepta varic.
Naposledy upravil Semo dne pát čer 25, 2021 23:35, celkově upraveno 1
Semo
účastník
účastník
 
Příspěvky: 905
Registrován: čtv kvě 15, 2008 22:12
Bydliště: Praha, obcas Kosice

Re: CO z benzinového vařiče

Příspěvekod JoseD » pát čer 25, 2021 17:02

Semo píše: ...

dobrý vědět, dík. Vlastně jsi mě přesvědčil, abych zbytek toho autobenzinu nalil do centrály a do vařiče si koupím zas technický.
JoseD
nováček
nováček
 
Příspěvky: 93
Registrován: ned lis 4, 2012 1:15


Zpět na Vařiče, zapalovače, nádobí, vaření

cron