Kopec počátkem listopadu

kam cestovat, za kolik...

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod Pavelsni » pát říj 16, 2020 9:16

Tak předpověď se zase o něco vylepšila (na Bergfex je tam dokonce do konce týdne sluníčko a teplo), nicméně nevím, kolik tam zůstane sněhu. Tak jsem pokukoval ještě po Kalkalpen, které jsou o něco níž a byly by teď asi schůdnější. Máte s nimi někdo zkušenost?
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod oodoow » pát říj 16, 2020 11:39

mike píše:Akorat mi trochu unika, co jste vlastne chteli delat, kdybyste na vrchol vylezli. Tam zadna lepsi cesta dolu neni.

Tak ráno po tom, co jsme vylezli Wasserfallweg na Hesshutte byl plán prostě za hoďku vylézt na Hochtor a pak seběhnout druhou stranou dolů Johnsbachu, kde byli další ze skupiny na výletě a ti by nás hodili k autu pod Wasserfallwegem.
Jinak jo, nakonec se ukázalo (v té době podle toho co psal průvodce a naživo o pár let později, kdy jsme se tam vydali v lepších podmínkách), že druhá strana je ještě drsnější a bývá tam sníh i v pozdním létě.

@apuka: Hoky jsou strašně vysoký a nestabilní, v nízkých teniskách s nesmeky bys neměl mít problém, záleží tedy ještě kolik vážíš, jestli metrák, tak možná jo. Jinak v měkkým sněhu záleží, jestli ti dobře fungují stehenní svaly, abys ustál, že prostě kousek popojedeš a pak zastavíš. :wink:
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod apuka » pát říj 16, 2020 12:55

oodoow píše:Jinak v měkkým sněhu záleží, jestli ti dobře fungují stehenní svaly, abys ustál, že prostě kousek popojedeš a pak zastavíš.
Potiz je zrovna v tech mistech, co popisuji v tom, ze mas velke stupy na rovnem hladkem a sikmem kameni, kdyz zklouznes 10 cm, tak si "poskocis" min. o 40-50 cm niz na 35-40 stupnovem svahu, kde casto je ten snih bud na dalsim podobnem kameni nebo na slehle vysoke trave. Tj. se ani tam jeste nezastavis. No a potom i v tomto rel. malem mnozstvi mekkeho snehu uz valis dolu a zadne stehenni svaly Te nezastavi, protoze uz budes na zadech, nemas to sanci vyrovnat...
oodoow píše:v nízkých teniskách s nesmeky bys neměl mít problém
No to bych taky netvrdil :-). Jsem tam sel mnohokrat, sice tvrdsim snehu a v lehcich pohorkach (Salewa Crow) s nesmeky a i tak jsem tam parkrat lonskou zimu vyzkousel v praxi, jake je skutecne zrychleni za vterinku a ze kym dokazes nejak zareagovat (bez cepinu), tak uz mas prilis vysokou rychlost. Nastesti tam ty "volnejsi" svahy jsou jen par desitek metru dlouhe, potom se dostanes mezi smrky a v zime je tam vychozene "tocive" koryto, potom to prejde do rel. mensiho sklonu (25 stupnu, nekdy i 20). Ale i tak to neni vubec jednoduche se zastavit - na nohy s nesmeky muzes zapomenout pokud nechces delat kotrmelce, takze jen se snazit brzit roztazenim se a "ridit" skluz smerem do krovi/stromku - v cem Ti zase uspesne brani koryto.

Tam je to nekdy blbe i s mackami, protoze v mistech se sikmymi kameny, co popisuji na zacatku i v mackach dokazes uklouznout a uz zase jedes.

V soucasne situaci by to bylo jednodussi v tom, ze jeste neni boruvci zapadane snehem a neni koryto, zato vsak jede s Tebou ten novy snih na trave a podkladu. To je i duvod, proc nesmeky az tak moc nepomahaji - ony se zakousnou do toho botou utlaceneho snehu, jenze ne az na podklad a cela ta utlacena vrsta zklouzne i s Tebou.To je duvod, proc je to (z tohoto hlediska) prakticky jedno, co mas tam za boty.
Jinak tam chodi mnoho lidi v nizkych botech i v zime, bez nesmeku, ale oni casto jedou dolu "padobehem", ty nejlepsi vyslovene jen behem - coz je nekdy bezpecnejsi, protoze, kym uklouznes, uz nohy zvedas. Jen se na tech "schodech" blbe beha. Proto mnozi radeji na tech mistech brodi hlubokym snehem v zapadlem boruvci.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod oodoow » pát říj 16, 2020 14:35

@apuka: Ty to zas popisuješ jak těžkej vysokohorskej výstup na Lysou Horu. :D
Jinak psal jsem že ve sněhu a ty mi to ocituješ a napíšeš o kameni.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod apuka » pát říj 16, 2020 14:49

@oodoow: ja jsem psal o sestupu - vystup takovy problem neni :wink:. Ale ten sestup tam ve snehu nekdy (podle podminek/vlastnosti snehove pokryvky) zato fakt stoji, vsak jsem na jare psal, ze jsem litoval, ze jsem si tam nevzal cepin :lol: (a myslel jsem naprosto vazne, ze by se tam fakt hodil).
oodoow píše:psal jsem že ve sněhu a ty mi to ocituješ a napíšeš o kameni
Mozna jsem setril slovy, ale ja jsem od zacatku psal, ze na snehu "to klouzalo docela dobre, hlavne na podkladu (trava, sikme hladke a rovne plochy na kamenech/vychozenem tvrdem podkladu". Tam je problem prave ta kombinace, ze stoupnes na snih, ale nemusis tusit, ze pod nim je ta sikma hladka plocha a ze kdyz zmacknes pod botou (s nesmeky nebo bez) ten snih, tak to muze pod Tebou ujet a Ty sletis dolu pod ten stup.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » pát říj 16, 2020 17:01

oodoow píše:Tak ráno po tom, co jsme vylezli Wasserfallweg na Hesshutte byl plán prostě za hoďku vylézt na Hochtor a pak seběhnout druhou stranou dolů Johnsbachu...

Zacinam si proti tobe pripadat jako opatrny a zodpovedny jedinec :twisted: Ja jsem teda predem vedel, ze z Hochtoru se musim vracet stejnou cestou, ta druha mozna tak nahoru za idealnich podminek. A to jsem ani nemel presny plan, ze tam polezu, jen jsem si predem prolistoval pruvodce, abych vedel moznosti.

Hele, bacha na to. Ono to desetkrat vyjde, ale po jedenacte ne a muzes byt rad, kdyz nebudes mit trvale nasledky. Vis, jak je to o tom dzbanu. Navic jsem to nazorne predvedl a rozumny clovek se uci z cizich chyb ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod oodoow » pát říj 16, 2020 19:09

mike píše:Ja jsem teda predem vedel, ze z Hochtoru se musim vracet stejnou cestou, ta druha mozna tak nahoru za idealnich podminek.

Na té druhé straně k Johnsbachu bylo pár těžších míst, hlavně tam jsou takové jako velké díry úplně někam do středu země. :D
Za lepších podmínek, tj. pokud možno míň sněhu a mokra, to bylo celkem v pohodě, akorát teda je to dálka.

mike píše:Hele, bacha na to. Ono to desetkrat vyjde, ale po jedenacte ne a muzes byt rad, kdyz nebudes mit trvale nasledky. Vis, jak je to o tom dzbanu. Navic jsem to nazorne predvedl a rozumny clovek se uci z cizich chyb

Se mi to stalo jenom jednou a stejně kvůli tomu borcovi, protože já už před tím prvním sněhovým polem říkal, že jako game over a půjdeme zpátky. Ale on tam naběhl s cepínem a pohorkama a udělal tam vstupy. No a u druhýho sněhovýho pole, kde už to bylo strmý a člověk by ujel i se stupama, tak jsem zase říkal, že game over, ale on že jako to oblezeme tady po té strmé skále a trávě..no a pak už to bylo celkem v pytli. :twisted:

Je ale nutno uznat, že já se dost zapotil, kámoška byla vyděšená k smrti a on se ani zdaleka nedostal na hranu svého komfortu. Pak když se vrátil z Matterhornu, tak říkal, že Hochtor zívačka.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » pát říj 16, 2020 21:31

oodoow píše:hlavně tam jsou takové jako velké díry úplně někam do středu země.

Jj, to tam neni neobvykle. Dalsi duvod, proc tam nechodit na snehu, muze to byt horsi, nez trhliny v ledovci. Pry tam obcas nekdo v zime zmizi a uz ho nikdy nenajdou.

oodoow píše:Za lepších podmínek, tj. pokud možno míň sněhu a mokra, to bylo celkem v pohodě, akorát teda je to dálka.

Nahoru nebo i dolu? Dalka to urcite je, ona je i spodem na Hesshutte.

oodoow píše:Se mi to stalo jenom jednou

Tak to mas jeste osm zivotu ;-) Mozna.

oodoow píše:... a stejně kvůli tomu borcovi, protože já už před tím prvním sněhovým polem říkal, že jako game over a půjdeme zpátky.

Nevymlouvej se na jine, vzdycky je to tvoje rozhodnuti ;-) Ja bych taky do toho snehoveho kotle v Dolomitech podruhe nevlezl, kdybych nevidel zespoda jit dva Taliany, ale furt to byla ciste moje blbost.

Puvodne jsem to teda pochopil tak, ze jste se neznali, ja bych teda v takove situaci teniskare odhanel a ne povzbuzoval ;-)

oodoow píše:Je ale nutno uznat, že já se dost zapotil, kámoška byla vyděšená k smrti a on se ani zdaleka nedostal na hranu svého komfortu.

V pohorkach a s cepinem to vypada uplne jinak, nekdy si to zkus ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod oodoow » pát říj 16, 2020 22:20

mike píše:Nahoru nebo i dolu?

Nahoru i dolů, nebylo tam nic nepřekonatelného. Směrem dolů bych byl samozřejmě mnohem rychleji.

mike píše:Nevymlouvej se na jine, vzdycky je to tvoje rozhodnuti

Jasně, že to je vždycky moje rozhodnutí, prostě mi to tak drsný nepřišlo, až se najednou lezla skoro kolmá stěna.

mike píše:Puvodne jsem to teda pochopil tak, ze jste se neznali, ja bych teda v takove situaci teniskare odhanel a ne povzbuzoval
On chtěl jít tréninkově na Hochtor a my teniskáři jsme se na něj nalepili no. ;-) Kámoška mu doteď děkuje za záchranu života. :D

mike píše:V pohorkach a s cepinem to vypada uplne jinak, nekdy si to zkus

V pohorkách bych se tam zrakvil asi hnedka, na trávě určo kloužou víc než trailový boty. Cepín po tom sněhovém poli dal zas do batohu a už ho nevytáhl. Díky tomu batohu s výbavou, co měl na zádech, tak vážil mnohem víc a měl větší šanci, že sletí. Když tam kámošce podával ruku, tak bylo jasný, že je to spíš placebo, protože by ji určo neudržel a letěli by asi oba. No ale zas na druhou stranu, to jeho lano v báglu nás nakonec zachránilo. Takže dobře, že ho měl.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » pát říj 16, 2020 22:39

oodoow píše:Směrem dolů bych byl samozřejmě mnohem rychleji.

v = gt ;-)

oodoow píše:...prostě mi to tak drsný nepřišlo, až se najednou lezla skoro kolmá stěna.

Na to je dobry se obcas otocit, kouknout dolu a zeptat se sam sebe, jestli to dokazu i slezt ;-)

oodoow píše:Kámoška mu doteď děkuje za záchranu života.

To byl od nej pekny trik :twisted:

oodoow píše:V pohorkách bych se tam zrakvil asi hnedka, na trávě určo kloužou víc než trailový boty.

Pohorky do travy ve svahu taky zaseknes. My je fakt nenosime jen proto, ze jsou tezsi a min pohodlne ;-)

Pred par tydny jsem schazel volnym terenem asi 35 - 40 stupnovy svah. U nas. Listi, vetve, kameny a pod tim mokra hlina. V pohorkach uplne v pohode po hranach s obcasnym mensim skluzem. V inov-smejdech bych se zabil. Kdybych tam v nich teda vubec vlezl, coz nevlezl ;-)

oodoow píše:No ale zas na druhou stranu, to jeho lano v báglu nás nakonec zachránilo. Takže dobře, že ho měl.

Zas kdyby ho nemel, tak se svezete vrtulnikem, pojisteni nepojisteni ;-) Furt lepsi zaplatit 100k, nez se zabit. Navic oni by asi byli slusni a platila by jen tretinu, zbytek by sel z vaseho pojisteni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod Kuba Turek » sob říj 17, 2020 23:57

mike píše:Bavime se o turistice.
Pro Rakušáky je Dachlgrat a pod ním také cesta Peternpfad ryzí horská turistika :-)

P.S.: Ledovatý Wasserfallweg by byl opravdu o hubu, ale za mokra je to normální mokrá cesta, kde je nutné dávat pozor na uklouznutí jako všude jinde.
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod Kuba Turek » ned říj 18, 2020 0:06

Nezlob se na mě, ale přesně kvůli takovým lidem, jako jste Vy tři na Hochtoru, se o Češích na horách říká, že jsou idioti. A Vy takoví idioti přesně jste.

Takové malé otázečky: 1) Vy nevíte, že na hory se obouvají pohorky? 2) Že se bez maček a cepínu neleze na sníh? 3) Že když to je na mě těžké, tak si vždycky beru lano a umím s ním pracovat? 4) Že v zimních podmínkách se nechodí v šortkách? 5) atd, atd, atd...
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » ned říj 18, 2020 1:26

Ale jinak diky, mel jsem nejak zafixovano, ze ten vystup z Jonsbachu je neznaceny a II+. Ted koukam, ze je tam znacka a ze je to I+ nebo II. Tak to bych jeste nekdy mohl zkusit.



Pokračování diskuze pohorky x tenisky zde: viewtopic.php?p=532666#p532666
-- odstřiženo by sobb --
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod apuka » čtv lis 5, 2020 15:44

Pavelsni píše:ještě letos stihnout podzimní trek v Alpách a podle předpovědi počasí bude jedna z posledních možností příští týden. Do oka mi padl NP Gesäuse...
Doufám teda, že sníh, kterej má padat tenhle týden, ještě stihne roztát (aspoň většina).
Trochu s krizkem po funuse, ale vzpomeul jsem si na Tvuj prispevek (i na to, ze podle predpovedi ma byt teplo a snih roztaje), kdyz syn mluvil o svych dvou vyletech do Gesausee 26.10. a ted pres vikend, hlavne ten prvni.

Jel tam vlakem, takze omezene moznosti nastupu/konce. Slapal pres Buchsteinhaus na Grosser Buchstein a zpet. Psal, ze cesta od chaty vys vypadala v pohode, ze "je skoro bez snehu". Ve skutecnosti obcas zapadaval do snehu (hlavne v kosodrevine, ale i v zespodu neviditelnych zavejich) az po pas. Puvodne chtel sejit na druhou stranu, ale jak rikal, neni cvok, tam bylo snehu mnohem vice a to by asi nedal.

Druhykrat byl na Lugaueri, ale to uz pry bylo "mirne lepsi".

Takze asi tolik o roztopeni snehu za ten tyden, mezitim tam nenasnezilo.

A to pisu podle toho, co rikal, jak ho znam, skutecnost byla asi mnohem horsi, jen nas nechtel vystrasit, kam a za jakych podminek chodi. Samozrejme, cesty nijak "moc" vychozene nebyly :twisted:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » čtv lis 5, 2020 16:56

Tim chces rict, ze neni po tobe a neprehani tolik? :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod apuka » pát lis 6, 2020 8:11

Tim chci rict, ze kdyz nam, rodicum rekne, ze obcas zapadl az po pas, tak ve skutecnosti asi velkou cast cesty se boril po pas a obcas jeste hloubeji. Jen to nechce rict na plnou hubu, bo bychom mu asi neco rekli :twisted:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » pát lis 6, 2020 16:04

:lol: kdyby se velkou cast cesty se boril po pas a obcas jeste hloubeji, tak ujde za den kilometr, mozna dva a bude uplne hotovy. Tys uz uplne ztratil smysl pro realitu, co?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod apuka » pát lis 6, 2020 17:59

Ach boze... ](*,)
Cesta od chaty az na vrchol meri cca 2,2 km, mirne vetsi pulka uz vede ve skalnate casti, je to klettersteig ve stene, kde to bylo vice-mene vyfoukane, snehu nebylo moc nebo se dal obejit, jinak by tam nesel. Zase az takovy blazen neni.

Asi zase to Tvoje zvlastni chapani slov - jak dlouhy usek je podle Tebe "velka cast cesty"? A ze "se boril po pas" pro Tebe asi znamena, ze si stale razil cestu po pas ve snehu a za nim zustala nepretrzita metr hluboka stezka ve snehu :twisted:? Kolik kroku z 10-ti musis podle Tebe zapadnout abys rikal ze se po ceste "boris po pas" celou dobu? A kdyz obcas budes mit par metrovy usek, kde nezapadnes vubec, tak uz se po te ceste (mozna o dva rady i vice delsi) "neboris po pas"?
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » pát lis 6, 2020 19:14

Moje zvlastni chapani slov? :D Ale klidne muzem zustat u toho, ze jsi letadlo, stejne to uz vsichni vedi :twisted:

apuka píše:Kolik kroku z 10-ti musis podle Tebe zapadnout abys rikal ze se po ceste "boris po pas" celou dobu?

10, celou dobu znamena celou dobu, co na tom chces resit?

apuka píše:jak dlouhy usek je podle Tebe "velka cast cesty"?

Rekneme aspon 60 %, radej 70 - 80.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod apuka » pát lis 6, 2020 21:12

](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » pát lis 6, 2020 21:22

Copak? Letadlo spadlo do vyvrtky? :twisted:

No a ted bych na oplatku prosil tva cisla, jsem velmi zvedav.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod dudy » pát lis 6, 2020 21:29

Hele, vy dva, nechcete už s tim jít do háje?
Skočte si spolu na pivo a dejte si do dršky, nebo tři panáky na usmířenou...
:partyman:

Ať se vrtnu, kam se vrtnu, tam mike :axe: apuka
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod mike » pát lis 6, 2020 21:32

Cestovani je zakazano, chozeni na pivo je zakazano, piti alkoholu na verejnenosti je zakazano... ze ty chces, aby nas zavreli? [-X :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kopec počátkem listopadu

Příspěvekod dudy » pát lis 6, 2020 21:36

Jo!
:twisted:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Předchozí

Zpět na Tipy