Odkazy na rozhovory, hovory a články

na weby s outdoor tématikou

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » čtv srp 6, 2020 18:06

Tak asi záleží na tom, co si kdo představuje pod turistikou. Stejně jako, když řeknu já a nějaký sportovní plavec, že chodíme plavat a že rádi plaveme, bude to u každého vypadat úplně jinak.

Já jsem nikdy neřešil to převýšení. Neřešil je asi špatný výraz. Spíš jsem se orientoval podle vrstevnic v mapách. Pak jsem třeba na různých zastávkách u nocovišť atd viděl lidi, se kterými jsem se dal do řeči, že zkoumají různé grafy, tak mi o tom něco řekli a postupem času si říkám, že by to mohlo být dobré používat. Já to většinou praktikoval tak, že jsem naházel věci do batohu a podle mapy šel z bodu A do bodu B. Ono je to ale i celé o tom, že bych to teď chtěl dělat celé jinak s jiným přístupem. Proto to odlehčování, zkoumání grafů atd. Do teď to spíš bylo takový čundrování bez nějakého velkého řešení. To s tou zátěží si říkám, že to už bude o něčem jiném. Snad. Já kdybych to neodlehčil, tak už chodit nebudu. Jednak bych se zlikvidoval a taky už mě to nebavilo a nechtělo se mi jezdit s představou toho utrpení :-)

Já jsem si zase třeba říkal, že nějakou takovou dlouhou trasu jít na etapy (SNP, Appalachian trail,atd) že by mě to nemotivovalo. Že bych z toho neměl dobrý pocit. Že je to právě i o té celé dlouhé cestě v kuse. Tím nechci znehodnocovat něčí takové cesty na etapy, ale já bych z toho neměl radost asi. Všechno nebo nic. :)
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » čtv srp 6, 2020 18:31

ale kdyz des tri mesice, neni jedno, jestli si usel o 20 km vic nebo min? a pokud des celou cestu s cilem ji ujit celou, pak i pres peclivy planovani ti to muze zhatit zdravi ci pocasi a stejne to nemusi vyjit, takze podle me bud to chce vic casu do rezervy, nebo stejne jit s tim, ze mas jednotku casu a co stihnes, to stihnes...

jinak prece i v mape u tech vrstevnic vidis to prevyseni... jestli grafem myslis prave prevyseni treba na mapy.cz jak ti ho namalujou, tak to stejny si muzes predstavit na papirove mape, dyt tam sou vyskovy koty + vidis, jestli sou cary nahnacany na sebe nebo ne... takze ta informace je prece porad uplne stejna
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod mike » čtv srp 6, 2020 18:38

apuka píše:Myslim, ze mike pise o svych kazdodennich "nocnich" prochazkach (alespon castecne) rychlou chuzi nekde v okoli "jeho" blazince, ne o Alpach.

Samozrejme. Akorat ze uz teda dlouho nejsou nocni, leda naprosto vyjimecne, kdyz cele odpoledne a vecer prsi nebo, coz je horsi, jsem donucen celou dobu pracovat ;-) Plus vikendove jednodenni vylety. Cervenec byl 285 km v dennich vychazkach + 107 ve vikendovych. 392 km, pricemz 40 km denne by znamenalo 1240, tj. vic nez trojnasobek. To bych ted nedal ani nahodou a myslim, ze nikdy v zivote. Mozna by se v tech dvaceti telo prizpusobilo, ale pochybuju o tom, spis by umrelo.

apuka píše:Ale si taky myslim, ze je neco jineho, kdyz najdes na (resp. zpocatku se protrpis k) kazdodenni rezim kolem 40 km beznou chuzi a to v podstate od rana do vecera a krome jidla a hygieny zbytek prospis a oddychujes a kdyz si udelas kazdy den jen zvyseny vykon, mnohem kratsi a zbytek "dne" normalne pracujes. V tom druhem pripade se organizmus nema sanci se prepnout do automatizmu. (Opakuji podle mne.)

Zbytek dne pracuju hlavou nebo relaxuju. Fyzicka namaha je jen dve hodiny a stejne se telo uz nestiha regenerovat. Jde o kumulativni namahu za posledni 4 mesice, kdy jsem dal asi 1350 km, ale pri 40 km by to melo byt za mesic.

Ted jsem zkratil denni trasu asi na hodinu a po nekolika dnech uz je znat zmena k lepsimu. 40 km denne znamena aspon 8 hodin chuze a to si fakt nedovedu predstavit dyl, nez dva tydny. To kdyz udelam v Alpach, pricemz jde spis o 6 - 7 hodin prumer, tak mam po 10 - 12 dnech dost. Jak natezko, tak nalehko. Ono totiz nezalezi az tolik na vzdalenosti a prevyseni, ale na case pohybu, kdy clovek jde svym normalnim tempem (pisu o cistem case, prestavky to samozrejme natahnou klidne o 50 %).

Mawenzi píše:me prijde, ze ani vek zacinajici 3 neni spasnej

Az bude zacinat 4 nebo 5, tak si na to vzpomen :twisted: Ja jsem sel tak do 40 nahoru, pak se to zacalo lamat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » čtv srp 6, 2020 18:47

Aha, no já to myslel tak, že někdo chodí ty dlouhý trasy třeba po 14dnech. Že mají prostě 14dní čas, tak jdou a pak za nějaký čas jdou zase 14dní a vychází z místa, kde před tím zkončili a tak dokola dokud neujdou celý trail. Nějakých 20km ze dvou tisíc km neřeším.

Oni mi ukazovali nějaký grafy vytisknuté na celou A4 v čtverečkovaném poli a tam dopodrobna odvýškovaný každičký úsek cesty. Na těch mapách.cz asi zhruba vím, co myslíš, ale já už mapy v mobilu nepoužívám jako primární a není to, co mi ukazovali. Já jsem si to na těch mapách.cz furt přibližoval a oddaloval, měl bordel v měřítkách a neviděl co je dál a když jsem to oddálil, tak jsem zase neviděl ty drobnosti. Tak jsem si zas začal kupovat ty podrobné mapy a k tomu papírové pravítko. Asi to spíš neumím používat ty mapy.cz Jo, tam ty nahuštěné vrstevnice vidím a podle toho se orientuju,jak to tam asi zhruba bude vypadat,ale já z toho nedokáži odhadnout, jak dlouho mi to zhruba zabere. Jak jsem tu někde četl, že třeba pro takové a makové převýšení je normální ujít třeba 2km za hodinu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » čtv srp 6, 2020 18:54

mike píše:40 km denne znamena aspon 8 hodin chuze a to si fakt nedovedu predstavit dyl, nez dva tydny

Já si to také nedovedu představit a také jsem neměl pocit, že bych si po týdnu zvykl a nevnímal to.

Mawenzi píše:Az bude zacinat 4 nebo 5, tak si na to vzpomen :twisted: Ja jsem sel tak do 40 nahoru, pak se to zacalo lamat.

Nedávno jsem slyšel v rozhovoru s nějakým psychologem, že dnešní člověk jde nahoru tak do 40-ti let (psychicky i fyzicky), kdy je jeho slunce nejvýše na nebi (obrazně řečeno) a pak pomalu začne jít vše dolů směrem k západu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » čtv srp 6, 2020 19:21

mike
mozna to chce delat pauzy a nechodit denne, protoze furt dokola zatezujes nohy a asi nemaj cas regenerovat poradne a uz to chce asi nejaky regeneracni pauzy, aby to porad jeste byl krok k lepsimu a ne stagnaci ci pretezovani a zraneni...

je fajn, ze je videt, ze se to zlepsilo, kdyz si ubral. Ja zacinam po 7mesicich se svym prdelostehenim natazenym svalem konecne mit pocit, ze zvladnu ujit 25km dva dny po sobe :D :D (v lehkym terenu)

dromedaro
ja myslela na kompu, kdyz se podivas na naklikanou trasu tak na ten graf prevyseni. Mapy v mobilu ale ty vrstevnice taky ukazuji a mas vyhodu, ze si muzes nakliknout jen cast, co te zajima a videt prevyseni na nasledujicich x km.

Ja treba pocitam cca 300 vyskovych metru na hodinu. Takze pokud mam 300 vyskovych na 2km, tak to asi polezu celou hodinu. Pokud mam na 7km 300 vyskovych, tak to sou spis dve hodinky, protoze to prevyseni uz nehraje takovou roli a scita se to s kilometrama, pokud mam 300 metru na 10km tak si toho prevyseni "ani nevsimnu". Pocitam 3.5km/h rychlost chuze, takze to proste odhadnu uz podle zkusenosti. Odhady mi pak vetsinou sedej dobre, nebo +/- nejaka pul hodinka, coz neni vetsinou dulezity.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » čtv srp 6, 2020 19:33

Mawenzi píše:Ja treba pocitam cca 300 vyskovych metru na hodinu. Takze pokud mam 300 vyskovych na 2km, tak to asi polezu celou hodinu. Pokud mam na 7km 300 vyskovych, tak to sou spis dve hodinky, protoze to prevyseni uz nehraje takovou roli a scita se to s kilometrama, pokud mam 300 metru na 10km tak si toho prevyseni "ani nevsimnu". Pocitam 3.5km/h rychlost chuze, takze to proste odhadnu uz podle zkusenosti. Odhady mi pak vetsinou sedej dobre, nebo +/- nejaka pul hodinka, coz neni vetsinou dulezity.


Ok, díky moc za toto. To jsem něco takového potřeboval vědět, jak to kdo počítá.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod mike » čtv srp 6, 2020 19:35

Mawenzi píše:mozna to chce delat pauzy a nechodit denne, protoze furt dokola zatezujes nohy a asi nemaj cas regenerovat poradne

To si ale odporuje s puvodni tezi, ze si telo zvykne, ne? ;-)

Dromedaro píše:To jsem něco takového potřeboval vědět, jak to kdo počítá.

Akorat si sva cisla musis najit sam.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » čtv srp 6, 2020 19:48

mike
myslim to tak, ze telo si na zatez zvykne a i kdyz ze zacatku des sotva 15, za par tydnu strihas 35 nevis jak. Ale zase je asi dobry obcas udelat nejakou pauzu, den, kdy fakt des jen malo, nebo jen kempis a uzivas si, nebo slezes do mesta a jen se futrujes a spis v posteli. Ve 20 mozna pauzovat nemusis, ale s tim vekem se ta potreba zvysuje. Ale to se v podstate nevylucuje. Fyzicka a kondice se ti zveda, ale tu regeneraci potrebujes porad, aby si regeneroval svaly a predchazel zranenim a je jedno, jestli denne sotva ulezes 15km nebo na pohodu davas 40, a jestli tu pauzu potrebujes po 3 dnech nebo po 2 tydnech je pak individualni.


dromedaro
presne, sva cisla si musis najit sam. Ja su slaba pomala zena bez svalove hmoty se zatezovym astmatem a poskozenou ceskou. Vetsinou se do kopce dusim, a z kopce se zase bojim prenaset vahu na tu nohu, takze urcite moje hodnoty budou nekde na spodni hranici prumernyho turisty a vetsina trenovanych lidi na tom bude o dost lip, nez ja. Ja su takova chciplotina, ktera nic nevydrzi a nic neuleze.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod apuka » čtv srp 6, 2020 21:09

@Dromedaro: Existuje nekolik ruznych metod vypoctu vysledneho casu. Jine se pouziva v rakouskych Alpach, jine ve Vysokych Tatrach (a to se to tam jeste menilo), jine pouzivaji mapy.cz, atd. Vsechny se pocitaji podle prevyseni a vzdalenosti, pocita se s ruznou prumernou rychlosti cloveka, ze kolik prevyseni se prumerne zvlada za hodinu a tyto casy se potom v nejakem pomeru scitaji. Nejake jsme uvadeli i nekde tady na OF, ale uz si na ne presne nespominam. Muzes si to ale zkusit vygooglit.

Ale toto je pouze orientacny vypocet a plati pro takovy prumerny teren. Kdyz se dostanes do sloziteho, tak tento vypocet ztraci smysl a v nejhorsim se Ti muze stat, ze na nejakem useku pujdes 300m prevyseni a kilometr delky nekolik hodin. A to nemyslim feratu nebo horolezeni. V Alpach najdes znacene turisticke trasy, kde se budes "slapanim" potit 7 hodin a na konci prejdes dokopy rekneme dva kilometre a par set metru nahoru. Tam Ti zadne "vyskove mapy" s vypoctem nepomohou.

V horskem terenu (ne v CR) se nespolehej na casy vypoctene na mapy.cz, oni jsou tam nekdy dost mimo a to v obou smerech. Na Slovensku je docela pouzitelny pro odhad mapa na hiking.sk. Ale stejne je dobre si i tyto casy srovnat se svymi na nekolika mistech a podle toho zkusit si najit svuj vlastni vykon.

Toto je ten duvod, proc ja casto upozornuji lidi tady, ze pocitat jen kilometry, jak je to v Cechach zvykem je jinde uplne mimo. Malokde na svete se "delka" trasy udava v kilometrech, vetsinou spise v hodinach.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod apuka » čtv srp 6, 2020 21:13

Dromedaro píše:Té tvé poznámce nějak nerozumím. Nemám na mysli, že bych šel na SNP 40km za den.
Jsi to prave psal tak, ze z toho vychazelo, ze bys chtel na SNP zkusit prave tech 40 km/den. Proto jsem se ptal.

@mike: kdyz jsi dost pomenil cas tech prochazek, nemuze to byt jednym z duvodu, ze jses z toho utahanej? Narusil jsi jistym zpusobem tu pravidelnost a mozna ted delas po prochazce neco jineho a neco jinak a telo si na to jeste neprivyklo.
Jsou to ale jen uvahy.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod mike » čtv srp 6, 2020 21:39

apuka píše:kdyz jsi dost pomenil cas tech prochazek, nemuze to byt jednym z duvodu, ze jses z toho utahanej? Narusil jsi jistym zpusobem tu pravidelnost a mozna ted delas po prochazce neco jineho a neco jinak a telo si na to jeste neprivyklo.

Spis ne, jelikoz uz mozna dva roky, co jsem to udelal a vetsi unava se zacala projevovat az ted. Vidim jasnou korelaci s prumernou delkou trasy, ktera se postupne zveda. Tenhle stav neni uplne novy, stavalo se mi to uz driv. Typicky ke konci zimy, kdyz jsem chodil na sneznicich. Jednou tydne, ale ta zatez je takova, ze po takovych 10 tydnech uz jsem byl fakt unaveny. Tam to ale byla jednorazova velka zatez, zatimco tady je pravidelna relativne mala. Blbe je, ze se fakt musim drzet, abych sel jen hodinu a ne dve, coz furt nic neni. Ale kumuluje se to.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » pát srp 7, 2020 6:18

apuka
tak bavime se tu treba o ceste SNP. Ne o tezkym horskym terenu. Je jasny, ze tam to bude jiny, ale zatimco my vyrazime do lesa za barakem, ty to vzdycky srovnavas s tim nejhorsim, co potkas.

vidis, na tech mapach sem se nikdy nedivala vlastne na to, co tam pisou, vubec se podle toho neorientuju. Vetsinou stejne planuju podle nejslabsiho clanku. Vlastne ted akorat sem se na to divala, jak sme se bavili o te lucanske male fatre... Mapy.cz ukazuji 15h a my to sli 16h natezko a s pauzama, rozhodne to neni cistej cas pohybu, ale zase 3 dny v kuse, takze sme vyrazeli cerstvi a ne utahani. Takze nevim, na kterou stranu to mapy prestreluji, ale me to pripada v tomto pripade, ze je to celkem presnej odhad.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod apuka » pát srp 7, 2020 7:41

@mawe: Dromedaro ale psal nekdy davneji, ze chce casem na treky i do Alp a o cem psal se tyka casu ve vseobecnosti. Proto tam byla ta poznamka - i kdyz i na Slovensku jsou useky, ktere uplne neodpovidaji tem vypoctum. Vubec to nemusi byt "tezky horsky teren", jak si to predstavujes. Viz, co jsem jinde psal o manzelce a synovi, jak dlouho jim trvalo seslapat tech par vyskovych metru ve vlatne jednoduchem rovnem terenu po serpentinkach - jen tam byla hrozne ujizdejici sut. Ten usek smerem nahoru - i kdyz je to rel. strme - by se dal udelat za zlomek (napr. tretina, v nejhorsim pulka) casu (bezpecneho) sestupu.
Navic je taky dobre vedet, ze ty vypocty casu jsou delane za idealnich podminek.

Abys nerekla, ze do toho taham tezke Alpy, staci si naplanovat Malou Fatru - ze Stefanove do Stefanove pres Gun, Poludnovy Grun a Medziholie. Pokud mas stesti, vystup na Poludnovy Grun v blatistem a klouzavem terenu pujde stylem krok vpred - dva kroku skluz zpet. Reknes si, ze si usetris Stohovou zkratkou, tj. nepujdes na vrchol ale spojkou - jenze se na te spojce v blate zaseknes a budes rad, kdyz se z nej vyhrabes za hodne delsi cas nez bys sel pres vrchol (a to tam je taky kratsi usek, ktery se za blata jen pomalu zdolava). /Ne nadarmo pise HZS na strankach "TZCH Medziholie - Chrbát Stohu (žltý) je veľmi blatistý. V tejto lokalite odporúčame ísť po hrebeni cez Stoh". V tech mistech uz zachranovali nejednoho turistu, ktery chtel obejit blato (nebo zklouzl) a potom se nemohl dostat nikam./ I cestou z Medziholia za "dobrych" podminek muzes bud ztratit hodne casu na blate nebo naopak, kdyz si sednes a zklouznes po zadku a nevadi Ti, ze prijdes jako prase, tak mozna i ziskas. Ja vim, zase MF a blato a ze nevite, co s tim blatem mam :D - ale kdo tam chodi, ten vi, tady chodnik nepresunuli.

Mapy.cz tam vypocitaji cas cca 5:45 (pres Stohovou zkratku), resp. cca 7 hod pres vrchol. Oba casy jsou mirne prehnane. Na Hikingu dostanes cas 5:10, resp. 6:20, co vice odpovida prumernemu casu. (Zajimave je, ze mapy.cz napocitaji pri trase pres vrchol 11,5km, hiking 12,3. Tech 800m se mapam nekde ztratilo.
No a nekdo (nemyslim oodoowa a pod.) to bezne dava za 4,5hod, nekdo za 6,5hod - i pres vrchol.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » pát srp 7, 2020 7:46

apuka
ale zas je to prumer, ja kdyz si pocitam ty cca 3.5km/h tak nekde dam 5 a jinde 2, to tak proste je. Ale zase asi nejdes ze 14dnu nekde u nas ci na SK 13dni v blate takovym ze jeden krok nahoru a zpet dolu. Nejak si to vyprumerujes a do trochu horsiho terenu, nez mas zkusenost, proste trochu uberes z kilometraze.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod apuka » pát srp 7, 2020 8:37

Mawe, ale problem je v tomto:
Mawenzi píše:ja kdyz si pocitam ty cca 3.5km/h
Ze - krome placatych a mirne hrbolatych kraju - je blbost pocitat trasy na kilometry. Bohuzel, cesti turiste to nechteji pochopit a proto se dostavaji do casove tisne.

Uz ta trasa, co jsem daval ted jako priklad, za idealnich podminek a kdyz zaokrouhlim cas smerem dolu na 6,5 hod a delku dam tech 12 km, tak mas prumernou rychlost 1,9 km/hod - na SLovensku muzes vubec pracovat v jednoduchem, ale kopcovitem terenu s prumery tak od tech 1,9 do 2,5 km podle prevyseni s sklonu stoupani/klesani. Ta trasa je totiz prakticky jednoducha cesta bez technickych tezkosti.
Neco potom muzes "nabehnout" na rovinatych trasach typu hrebenovka Velke Fatry nebo i cast te hrebenovky Lucanske Fatry, kdy jdes skoro po rovine - ale zase az tolik takovych mist neni, ani na ceste SNP.

V Alpach jsou casto ty prevyseni jeste vetsi, svahy obcas hodne strme, teren uz slozitejsi (i ten jednodussi - je rozdil mezi krasnym travnatym hrbetem kolem Velke Louky a stejne rovinatym hrebenem z hrube suti a lezicich mensich skalek). Tam zase muze neco "nabehnout" pri lesnich cestach k chatam. Ale kdyz pujdes tyden (lehkou) hrebenovku nahoru dolu, nepocitj s tim, ze se priblizis kilometrazne svym "ceskym" vykonum.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » pát srp 7, 2020 8:48

apuka píše:Ze - krome placatych a mirne hrbolatych kraju - je blbost pocitat trasy na kilometry. Bohuzel, cesti turiste to nechteji pochopit a proto se dostavaji do casove tisne....Tam zase muze neco "nabehnout" pri lesnich cestach k chatam. Ale kdyz pujdes tyden (lehkou) hrebenovku nahoru dolu, nepocitj s tim, ze se priblizis kilometrazne svym "ceskym" vykonum.


Ano, máš pravdu. To je ten důvod, proč to začínám řešit. Protože jsem se na cestách s neustálými výstupy nahoru dolů dostával do časové tísně, protože, co jsem si naplánoval pro mě nebylo reálné ujít za určitý čas. Nebo bylo, ale s tím, že jsem vycházel v pět ráno a končil zničený někdy v noci a naháněl kilometry na lehčích úsecích. Proto teď řeším, jak to plánovat a počítat jinak.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod apuka » pát srp 7, 2020 9:08

Ja se to snazim delat tak, ze zkousim najit popisy nejakych podobnych tur/treku - alespon castecne stejne. Zkousim porovnat casy lidi a delat z toho nejaky orientacni prumer. Potom existuji planovace - i na mapy.cz, ale je jich vice, napr. www.alpenvereinaktiv.com, outdooractive.com (tyto dva by teoreticky mely byt cca stejne, ale uplne to tak neni), neco najdes i na nekterych strankach alpskych turistickych kancelari, .... Ale, jak jsem psal, planuji ruzne casy, proto je dobre si naplanovat dodatecne nektere svoje vylety a srovnat svuj cas s planovanym.

Planovat pouze podle mapy je pomerne slozite, protoze musis zapocitat nejenom vzdalenost a celkove prevyseni ale i sklony svahu, teren, atd., navic nektere veci z mapy nezjistis (zase ten priklad s hodne pohyblivou suti pod Dachsteinem). Takze si radeji udelat nejakou rezervu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » pát srp 7, 2020 9:35

apuka
ja sem psala, jak to pocitam ja, ale ja nejezdim do ciziny a do hor. Kazdej si musi snad svoje cisla najit sam ve svejch terenech. Jak psal mike. Ja to psala jen pro ukazku.

navic me to v 95% sedi a tam kde mi to nesedi, tam s tim vetsinou pocitam, ze to bude pomalejsi. Takze me na moje akce to takto sedi a ze na tvych akcich by mi to nesedelo je asi pravda, ale asi kdybych chodila tvoje akce, tak to zase beru jinak a pocitam to jinak.

Takze nemusis z moji zkusnoseti na moje akce hned delat, jak kdybych to oznacovala za etalon a vsem to nutila. Ja to takto delam, protoze to tak mam dost presne a vim, ze se tim orientovat muzu.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod apuka » pát srp 7, 2020 9:56

Mawe, neber to osobne, ja jsem vubec nemyslel sve poznamky jako zamerene na Tebe - ze Cesi maji problem v zahranici prave kvuli pocitani casu kilometrama, co ujdou doma se uz i tady na OF nekolikrat probiralo.

Mne je jasne, ze Ty se snazis najit cesticky podel stavu sveho tela (bohuzel, ja taky) a je taky z toho jasne, ze "profil" tras bude podobny, timpadem muzes pouzit svoje vypocty. Ja jsem ale spise reagoval s ohledem na Dromedarovo pocitani "s pravitkem a papirovou mapou" (ta neni vubec nic zavrzenihodne, spise naopak - Alpenverein ma na planovani primo specialni nastroj/pravitko, jmenuje se to planzeiger a dela kurzy, jak to pouzivat). A hlavne jemu jsem se snazil ukazat, jak se muze v tom orientovat, jak a s tim pracovat, protoze to neni vubec jednoduche.

@Dromedaro: podivej se na ten planzeiger na googlu, jestli k tomu nenajdes neco podrobnejsiho, mohlo by Ti to pomoct. Nemecky mas popis napr. tady. Translator funguje, do anglictine docela ujde ale myslim si, ze vetsina veci je docela zrejma.
Po kratkem hledani urcite najdes i PDF-ko, ktere Ti to vytiskne - idealne na folii, abys to mohl vyzkouset, potom mozna zjistis, ze dat za to tech par kacek se vyplati.

@mawenzi: Ted se omlouvam, ale musim si rypnout...
Mawenzi píše:ja nejezdim do ciziny a do hor
...pise ta, co sem dala trasu sveho prechodu hrebene Lucanske Male Fatry na Slovensku :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » pát srp 7, 2020 10:10

apuka
jenze ta lucanska mala fatra, ten usek co sme sli, fakt nebyl nijak hrozivej a mozna vic stoupani v tahu, nez tady nekde v cr, ale pod pojmem cizina a hory si predstavuju neco jinyho nez "jeseniky o 3 hodiny vlakem vedle". stejne treba ta cast hranice od dukly po kremenec. Proste chodak s par zajimavejsimi useky. Ty ostry sestupy a prudky vystupy na lucanske MF mi hodne pripominali cast toho hranicniho hrebene.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » stř srp 19, 2020 19:49

Jen pro úplnost sem dávám odkaz na ten výškový a délkový rozpis trasy s časy a graf převýšení, jak jsem tu zmiňoval, že mi jej ukazovali na Slovensku ostatní turisté. Jen oni tedy neměli přímo tuto trasu, ale samozřejmě jinou. Od nich jsem dostal právě i to doporučení na ten hiking.sk a jejich mapy s rozpisy:

https://mapy.hiking.sk/?katalog=8

edit: Oprava linku. Ta verze,kterou mi ukazovali je pod tlačítkem tlač detailný rozpis
Naposledy upravil Dromedaro dne stř srp 19, 2020 22:57, celkově upraveno 2
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod mike » stř srp 19, 2020 20:20

Link nefunguje: invalid usage (nepis, ze ti funguje, zrejme ukazuje nekam, kde mas pristup jen ty)

Navic mi unika, jak souvisi s timhle vlaknem.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » stř srp 19, 2020 21:16

Aha, no žádný speciální přístup to nebyl. Mně to fungovalo,ale z toho odkazu už mi to také nefunguje.
Nesouvisí to nijak, jako celá předchozí debata, jen jsem zde chtěl Mawenzi názorně ilustrovat, co jsem měl na mysli tím grafem, který jsem se jí v předešlé diskuzi snažil popsat. Tak to můžeš smazat i s tímto příspěvkem, když je to nefunkční ten odkaz, tak to zcela postrádá smysl.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod mike » stř srp 19, 2020 21:18

Co kdybys ho radej opravil?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » stř srp 19, 2020 21:21

A jak? Ten link je v pořádku, akorát nefunguje po vložení sem do diskuze. Když jej zkopíruji do jiných oken,tak ho tam normálně otevřu. Asi je to tím, že je to verze pro vytištění. A bez odkazu to nemá smysl, ten příspěvek.

Celkově mi blbne OF. Hlásí to nefunkčnost stránek a načtou se až tak po druhém třetím refresh. I při vkládání příspěvků.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod mike » stř srp 19, 2020 22:27

No tak nedavej link pro tisk, ale puvodni verzi pred tiskem. Nebo to vytiskni do PDF a nekam to dej nebo to nasdilej jinak, moznosti je dost. Aspon se to naucis ;-)

Mne OF neblbne, vsechno je rychle, zadne problemy, takze chyba bude bud u tebe nebo nekde na ceste mezi tebou a OF serverem (obvykle byva u lokalniho providera).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Dromedaro » stř srp 19, 2020 22:59

Editováno na jiný link, teď mi to funguje i odsud.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod mike » čtv srp 20, 2020 0:02

No vidis, fajn :)

Tohle je ale prece uplne normalni vec, myslel jsem, ze to dela kazdy ;-) Kdyz nekam jedu a neznam to tam, tak prece chci mit aspon zakladni predstavu o trase, a tak si to takhle naklikam treba na mapy.cz, to je hned. Abych vedel priblizne vzdalenost a prevyseni a tedy odhadnul, kolik casu mi to zabere.

(Posledne jsem to neudelal, protoze Ceske Stredohori prece znam jako sve boty a uz jsem to takhle nejak kdysi sel. Akorat jsem si uz nepamatoval, ze jsem tenkrat nezacinal ve 12:45 v Lounech, ale v 9:30 pod Oblikem, coz je o 10 km a par slusnych kopcu dal a i tak jsem posledni vlak sotva stihal. Kolem ctvrte odpoledne mi doslo, ze do Lovosic je to pres 50 km a ze to do vecera fakt neujdu, ale moderni technika pomohla a nasel jsem vlak, ktery mi skoro 20 km usetril :)).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Odkazy na rozhovory, hovory a články

Příspěvekod Mawenzi » čtv srp 20, 2020 6:05

dromedaro
takze ty myslis hlavne to, ze mas vsechny useky rozepsane nahoru/dolu/delka + odhadovany cas chuze.


To je presne to, ze pokud uz mas nejakou predstavu, tak toto si odhadnes uz na zaklade zkusenosti sam, + pridas rezervu treba do neznameho terenu.

Ono dost useku budes rychlejsi oproti planu a nektere zase pomalejsi, ale prumer bude odpovidat.

tady je videt, ze prumer cele trasy je cca 3,4 km/h, takze kdyz ja pocitam cca 3,5, nejsu uplne mimo. ano, jeden den misto 22 ujdu jen 16, ale druhy den misto 25 ujdu 32... ono se to proste zprumeruje. Pokud jdes pres ubytka, clovek to musi planovat pecliveji, aby napr. stihal pohodlne, zatimco natezko proste zakempis o neco driv a neresis.

a prave znalost terenu z cestopisu ci map a fotek ti pomuze odhadnout kratke/rychle useky, ale celkove ten prumer asi das.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

PředchozíDalší

Zpět na Odkazy