České a slovenské hory - zápisník z cest

pokec o cestování, jednotlivých zemích a tak

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » čtv črc 16, 2020 10:08

Asi se tu něco takové už nachází, ale já bych to rád malinko specializoval

Když bude mít někdo potřebu se podělit o zážitky z cest, dát někomu jinému tip na pěknou trasu a na to, jak ji ideálně zdolat:), může sem!
Doporučuji doplnit o nějakou tu fotku, odkaz na trasu, případně gear list (seznam vybavení) a speciálně i o foto místa a volby noclehu (fotek Sněžky je všude plno, ale toho, jak si kdo ustlal, pramálo), a když vykoukne někde na fotce i použitá, zde věčně rozebíraná výbava, jen další bonus.
Debata k příspěvkům povolena:)


Primárně jsem chtěl diskuzi zaměřit pouze na vícedenní treky s volným spaním v přírodě, ale to by bylo další vymezení a totálně mrtvá diskuze. Takže i jednodenní "výšlapy" či akce s noclehem na chatách jsou vítány.
Z totálně mrtvé udělám takto jen skoromrtvou:)

Tak jo, když budou mít místní matadoři potřebu odběhnout od teoretických debat a dokázat, že i někam chodí, můžou tady. Prosim, směle do toho! :-D
Naposledy upravil skutrjohny dne čtv črc 16, 2020 10:29, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » čtv črc 16, 2020 10:13

vecer sem snad neco nahodim at to zahajim a nezustanu jen u toho placani
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod apuka » čtv črc 16, 2020 15:36

Dve poznamky:
1) myslim si, ze "tip na pěknou trasu" je jedna vec, ale "gearlist" jina. Bud se bude diskutovat o jednom nebo o druhem. Minimalne si myslim, ze "gearlist" nezavisi na trase (teda takove te jedno- az pardenni v nasich koncinach). Fotky, kde to videt je OK, ale samotny "gearlist" je podle mne tady zbytecny. Je na to vlakno.

2)
skutrjohny píše:fotek Sněžky je všude plno, ale toho, jak si kdo ustlal, pramálo
S tim trochu pozor, pokud se spi na nepovolenem miste a nepovolenym zpusobem, tak ten, kdo tu fotku sem da, poskytuji primy dukaz toho, ze neco porusoval. A muze se mu stat, ze jednoho krasneho dne dostane obalku s modrym (nebo jakym) pruhem s predvolanim na projednani prestupku. Na nekterych mistech to ochranari uz pouzivaji, napr. vim o par takovych pripadech v slovenskych narodnich parcich (napr. nocovani v sedle pod Krivanom v zime - tj. poruseni zimni uzavery, zakazu prenocovani (resp. pobytu od zapadu do vychodu slunka/ a jeste i pobytu mimo znaceny tur. chodnik).
Takze radeji moc nerad davat fotky z nepovolenych veci.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Mawenzi » čtv črc 16, 2020 16:05

skutrjohny
fajn napad, na rozjeti takove volne diskuze.

apuka
fakt myslis, ze sem bude chodit nejakej ochranar zkoumat, a zpetne neco dokazovat?

ja mam ted dilema. byla sem na technoparty. 100% nelegalni. muj web nikdo necte. presto jak nahodnymu ctenari zprostredkovat, ze technoparty na vyhlidlym biivakovacim miste me zaskocila a je zrejme dosti kurioznim pripadem a zaroven nejak bliz nespecifikovat misto, aby z toho nemel nekdo mozna do budoucna problem?

takze... ja su ochotna ty nasledky nest. pochybuju ze tu na me nekdo vybafne s modrym.pruhem.ze sem.pred 10 lety mozna zatloutkla 3koliky k tarpu...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod mike » čtv črc 16, 2020 16:32

apuka píše:S tim trochu pozor, pokud se spi na nepovolenem miste a nepovolenym zpusobem, tak ten, kdo tu fotku sem da, poskytuji primy dukaz toho, ze neco porusoval. A muze se mu stat, ze jednoho krasneho dne dostane obalku s modrym (nebo jakym) pruhem s predvolanim na projednani prestupku.

:roll: teda, v tom tvem vesmiru bych fakt zit nechtel :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Mawenzi » čtv črc 16, 2020 16:57

ja sla peknou trasu z luhacovic do javorniku
V bojkovicich je skvela kavarna s vybornou zmrzlinou.
Na Jelenci je byvala vojenska 40metrova vez, na kterou se da vylezt (ja sem se zdrzela) a bejvala rozpadajici se budova, kde by mohlo v pohode prespat par lidi.
Technoparty nas vyhnala z bivaku, takze sme uprostred lesa nasli nakonec paradni flek a stacilo jen ukotvit celtu
Přílohy
P7120128.jpg
P7100056.jpg
P7100025.jpg
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod apuka » čtv črc 16, 2020 17:31

mike píše:teda, v tom tvem vesmiru bych fakt zit nechtel
Uz zase klasika... Nejak zi znovu zapomel tam dat pokracovani :twisted:

Takze nevim, proc muj vesmir - to je stejne i Tvuj. Ne ja jsem dohledaval ty lidi, ne ja jsem jim daval pokuty, dokonce ani jsem je neudal - ale ochranari, resp. mozna urednici Statne ochrany prirody SK. Tech par pripadu, o kterych jsem cetl preslo normalnim spravnim rizenim az do uplneho konce (tj. uz neni zadne odvolani) a jako dukaz tam byly fotky, resp. videa tech uzivatelu, samozrejme, na kterych byli i nekteri z nich nebo selfie.
Dokonce, pokud me pamet neklame, v nejakem rozhovoru bud s nejakym strazcem prirody nebo urednikem SOP SK ten sam spominal, ze kdyz nekde narazi na takove prispevky, tak se snazi najit kontakt na toho cloveka a ze se to docela dobre dari.

A abys se potesil vice, stalo se to v oblasti poruseni zakazu ochrany prirody na zvlast chranenych mistech uz i v Rakousku a Italii. Vsechno ve vesmiru, ktery je i Tvuj.

Ja jsem neudelal nic jineho, jen jsem upozornil na tuto moznost, protoze na to malokdo mysli. Uz jednou jsem nekomu o tom na OF pred par lety napsal, prave ohledne jejich zimniho vystupu na Krivan i s prespanim, daval sem detailni fotky i s lidma s dobre rozeznatelnym oblicejem a dohledatelnym konktatem na seba.

Vem to tak, ze asi bys nikam nedaval fotky sam seba, jak spis v pokoji u nekoho, zes "nasel otevrene dvere, tak jsem vesel, nikdo tam nebyl, tak jsem zalezl do jeho postele, vytahl periny ze skrine, udelal si veceri z jeho lednice", atd. Nebo o tom, jak nekomu propichujes gumy na aute. Pricemz principialne je to dost podobneho.

Muzes zkusit dohledat tech par pripadu, psalo se o nekterych z nich, uz nevim jestli na SK nebo CZ webech. O tech v A a I to uz netusim kde bylo, mozna na nejake Alpenvereinacke strance nebo na Outdooractivu nebo podobnych strankach. Narazil jsem na to pred lety, kdyz jsem se hledal nejaky vylety.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod mike » čtv črc 16, 2020 18:04

apuka píše:Nejak zi znovu zapomel tam dat pokracovani

Nezapomnel. Neni nejmensi duvod citovat vsechno. Cituju pouze to, k cemu se chci vyjadrit a to v minimalni rozumne delce nutne k pochopeni kontextu. Jestli sis nevsiml, tak to tady prosazujem roky a jako moderator musim jit prikladem 8)

apuka píše:Takze nevim, proc muj vesmir - to je stejne i Tvuj.

Pevne doufam, ze neni a ze sem pises z nejakeho paralelniho vesmiru :twisted:

apuka píše:Ne ja jsem dohledaval ty lidi, ne ja jsem jim daval pokuty, dokonce ani jsem je neudal...

To se divim ;-) Jde o tvou praci s informacemi, kterou jsme uz mnohokrat meli prilezitost sledovat. Z vyjimek delas pravidlo a z extremu beznou vec. A ne, nehodlam to tady zkoumat, proste predpokladam, ze fungujes stejne, jako jindy.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Lipon » čtv črc 16, 2020 22:15

Seš apuko úplně mimo. To, že někdo někam dá fotku neznamená vůbec nic. A když mu kvůli přijde obálka s pruhem, znamená akorát to, že nějakej úředník je zbytečně agilní a mrhá časem tak, kde nemá a dostane akorát přes prsty, obrazně.
Otravnej agilní úředník je zlo, který je potřeba korigovat. Ale občan, kterej si to nechá líbit je ještě horší, protože toho úředníka tím jen podporuje a ponoukák větší agilnosti.
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » pát črc 17, 2020 7:27

okruh Kysuckou vrchovinou, Oravskymi a Kysuckymi Beskydy

trasa: https://mapy.hiking.sk/?hpid=pnQ8n
gear list: https://www.geargrams.com/list?id=58488

Nedavna navsteva Oravske lesni zeleznice me inspirovala pro navrat do techto koncin a o trochu peclivejsi prohlidku tohoto kraje s batohem na zadech. U te prilezitosti jsem si chtel projit i bradlove pasmo v okoli Kysuckeho Noveho Mesta a tak jsem tam svou pout zahajil.

Hreben Ladonhory byl jasny, ten jsem musel zdolat. Kdo ma rad divokou prochazku koprivami plnych klistat, v tomto obdobi doporucuji:) Jinak bych tam priste radeji zavital na podzim, kdy to vsechno ziska jiste jiny level. Hrebenovka je to ale hezka i ted. Clovek, ktery nehleda vylozene prirodni, na prvni pohled do oci bijici atrakce a vic si uziva tezari nedotceny les obohaceny nejakou tou skalkou, bude na spravnem miste. Pozor, vyhledy se ale nekonaji. Tento kopec byl na trase takova samostatna kapitola. Dole u obce Horny Vadicov pri turistickem chodniku se nachazi silny pramen.
Cesta dal po modre az pod vrchol Zlien je spis nutna sotolinova nuda. Odmenou ale byly louky nad obci Lutise (viz foto). Skoda jen silneho oparu. Bohuzel na dalsi usek jsem zacal trochu trpet vlivem horka. Ja to horko tak nemam rad.. Cesta se navic stala nudnejsi a tak jsem se tesil az povylezu o par metru vys na hrebinek zacinajici kopcem Pod Vojennym. Tesil jsem se na prochazku stinným, typicky oravskym smrkovym lesem a ejhle, ono nic. Cesta byla siroka, lemovana protezenym nezdravym lesem a slunce me trapilo dal. Pred Zazvorskou Kycerou to lesnici uz prehaneli a cesta spis pripominala tankodrom. A to je pri tom rozhrani ochraneho pasma NP a CHKO. Nastesti dal uz se to zacalo zlepsovat a nakonec preci jen zvitezila charakteristicka oravska priroda a ja nabyl novy elan. Za rozcestnikem Kycerka se na strome objevi zanovni chytlava cedule upozornujici na zakaz vstupu/soukromy pozemek/sdruzeni nejakych obci (tak nejak si to pamatuji). Modra znacka tim prochazi a tak to neresim. Cedule se jeste parkrat opakuje doprovazena oranzovyma znackama na stromech, ale nastesti me nikdo neodchytava a nebuzeruje. Je dost mozne, ze znacka vede po hranici zakazu. Za Javorinkou si davam posledni dopovaci pauzu a pak uz zamirim ze sedla pod Okruhlicou smer Oravska Lesna. V lese pri rozcestniku nad Flajsovou to balim, stavim tarp, vesim jidlo na nedaleky strom a jeste chvili se kocham pohledem na hranicni hreben. Vzhledem k tomu, ze ma dalsi den prset, natahl jsem to na 45km.
Pri konecnem bilancovani jsem to ale hodnotil jako spatnou volbu. Mel jsem prespat drive na kote 900m. pri jiz vyse zminovanem rozcetniku Kycerka. Pro druhy den bych mel jeste vice alternativnich moznosti jak trasu upravit a navic to tam bylo dokonale misto na straveni vecera a noci. Krasna louka pri lese, rozlozity hrebinek se spoustou soliternich stromu a s paradnim pohledem na prilehle nedotcene lesy. Tam bych si (pro nekoho) paradoxne lupl i ohynek :-D
No, mam prani se tam jeste vratit s hamakou.

Druhy den dopoledne ma byt jeste jakztakz, tak volim trasu otevrenym terenem po zlute. Nakonec toho ale lituji, protoze z predpokladane prochazky loukami lemovanych sbirkou spise tradicnich chalup je to maraton po siroke ceste prochazeji hlavne kolem novostaveb. Urcite doporucuji to vzit radeji po zelene znacce pres sedlo Jamy. Kousek nize pri sedle Demanova dobiram vodu, na rozhledne pri kave vegetuji a nez prijizdi vlacek s turisty, mizim v lese. Na hranicich me uz zastihuje nizka oblacnost. Z kopce Svitkova je to pekny padak, doporucuji:) Nic prudciho/hlineneho jsem asi jeste nesel. Skupinku Polaku (prvni turisty, co potkavam) slysim klit jeste dlouho pote. V sedle Prislop mela byt utulna. Uz z diskuzi z let minulych ji nikdo nedoporucoval. Spis skladka nez utulna. Ted navic mela uz i spadlou strechu (viz foto). Nasledovalo posledni slusnejsi stoupani a pak uz to byla ryzi hrebenovka hezkym lesem po hezke pesine. Sel jsem po cervene, ale primo po hranici vede paralelne vychozena druha pesina pro ortodoxni hrebenare. Mne ta cervena prisla zajimavejsi a casto i kopirovala tu hrebenovou. Velke plus maji Polaci za to, ze slouzila jen pesim/cykloturistum. Zadna svaznice, zadny tankodrom. Od Rycierovi hory ale uz prselo a dokonce i na slabsi bourku doslo. Silny vitr, mlha a dest zmenil me plany a rozhodl jsem se prespat v turisticke chate na Velke Raci a ocihnout mistni osazenstvo. Slovaci zadni, Cesi zadni. Pouze Polaci. Chata jinak v pohode, nemam duvod ji nedoporucit.
Ocenuji taky Polaky za to, ze alespon na hrebenu nechavali les prirode a nezasahovali do nej. Ano, byl casto chyceny kurovcem, ale samovolna obnova byla uz znat a radeji jsem se dival na nej, nez dolu, na ten hospodarsky udrzovany. Ono i jako mistni zivocich bych se radeji prodiral tou pestrou prorostlou vegetaci nez se vystavoval na parezech.

Treti den jsem chtel jit dal po hranici az do obce Serafinov na vlak a kdyby zustal cas chtel jsem si po cervene prebehnout jeste jeden kratky lucni hreben do obce Skalite. Rano bylo ale pocasi stejne sychrave jako vecer, tak jsem zamiril dle prvotniho planu do Krasna. Skoda, pulhodiny na to se vyrazne zlepsilo. Pod Kalinovym vrchem na priznancne zelene jsem si jeste uzil vysokou mokrou travu a hustou omladinu plnou cihajicich medvedu a klistat a pak uz to byl nezazivny pochod na vzdalene nadrazi.

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil skutrjohny dne úte črc 21, 2020 9:46, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » pát črc 17, 2020 7:48

Apuka

ja myslim, ze ten gear list je uzitecny a nic se tim nezkazi. takovy doplnek pro konkretni trasu a pro zajimavost. kdo chce, muze, kdo nechce, nemusi. je to tady hlavne diskuzni forum, tak bych to tak nehrotil.
a stejne tak bych to nehrotil s fotkami noclehu. zalezi na kazdem. my tu nejsme policie. nekdo to muze zminit jen v textu, jiny sem muze nahrat fotku bez konkretni lokace. nemyslim, ze za citlivy nocleh v CHKO tu bude nekdo nekoho bonzovat a odhalovani se v NP je jen pro odvazne :-D

Mawenzi

dekuji, ze jsi to zahajila a zvlast trasou v mem kraji kousek za domem:) moc pekne a nezvykle zvolene. takovou toulacka krajem mimo hrebeny. Jelenec taky doporucuji, ale je to tam pouze na vlastni nebezpeci. driv to bylo otevrene vcetne te nejvyssi plosiny, ale ted je ta horni v pronajmu a uzavrena.
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod apuka » pát črc 17, 2020 7:57

Tak v prvni rade diky za to, ze jste z jednoho, myslim si docela rozumneho upozorneni at neco konkretniho se tady nedela svymi reakcemi zaneradili OT toto vlakno. Takze moje reakce bude uz posledni

Mozna jsem mimo, ale jsem popisoval neco, co se parkrat stalo.
Mozna "že někdo někam dá fotku neznamená vůbec nic", ale pokud je z te fotky jasne, ze jsi (zase pouziju ten pripad) v sedle pod Krivanom, je jasne ze v zime a jeste po tme, na fotce jsi spolu s kamarady/-kami odfoceny (idealne pri vareni vecere na plynovem varici), jasne videt, ze jsi to Ty, na to misto se v zime nesmi, ani jako turista, ani jako horolezec, dokonce ani s guidem, sam popisujes, jak s (napr.) s Honzo, Lojzou a Lenkou jste tam spali, kde vsude jste byli, atd. - tak takova fotka uz znamena docela dost, pokud urednici dokazou zjistit identitu.
Lipon píše:když mu kvůli přijde obálka s pruhem, znamená akorát to, že nějakej úředník je zbytečně agilní a mrhá časem tak, kde nemá a dostane akorát přes prsty

Je mi jasne, ze dobry pravnik se da na boj (nebo z jeho hlediska hru) s urednikem a asi nad nim (nepravnikem) zvitezi na zaklade nejakych maickosti a blbosti, na co nekdo zapomenul. Potom si muze mnout ruce, jak je sikovny.
Ale ten urednik SOP ma v popisu prace chranit prirodu a postihovat poruseni predpisu na jeho ochranu, ma pred sebou jasny dukaz poruseni prisneho zakazu hned nekolika veci z te oblasti, tak konat musi. Tomu Ty rikas, "zbytecne agilni urednik mrha casem tak, kde nema"? a ze jo on "zlo, ktery je potreba koregovat"? Ne, on dela presne to, co delat ma. A taky ze zakona tak konat musi - to bys mel vedet nejlepe Ty sam, pravnik, ze nekonanim by sam porusil zakon a mohl by byt proto stihany.

A v takovychto pripadech mi je zle z komentaru, jako Ten Tvuj, ktery pro mne primo vyzniva/vysmiva: "klidne porusujte predpisy, my Vas z toho dostaneme a jeste vytrestame toho agilniho urednika, ktery si toto dovoluje". :toimonster:
Uz jsem se na podobnou vec ptal, odpoved jsem nedostal - dovolil by sis, jako pravnik udelat to same (a mel bys stejnou "jistotu" vyhry), co by sis dovolil pri obhajovani u nas, kdyby se stejne neco stalo v USA nebo, aby to bylo bliz, kdyby Ti na zaklade takto zverejnenych fotek ze Svycarskeho narodniho parku pokutovali urednici ze Svycarska/ve Svycarsku jeste v dobe kdyz jsi ve Svycarech? Nechci slyset vykrucovani se ale jasnou odpoved ano nebo ne.

Kdyz se Vam nejaky zakon, predpis nelibi, mate kazdy moznost to zmenit - jdete do politiky a zmente to nebo bojujte proto jinak. Ale kdyz jsi z CR, tak toto muzes delat v CR, pripadne na urovni EU. Ja jsem popisoval puvodne vec ze Slovenska, tj. pro Tebe v cizine - a pri veskere ucte, Ty jako Cech nemas co kecat do toho, jake se v nejake cizi krajine delaji zakony a jak je vymahaji (kym to delaji podle svych pravidel). Ty mas zasadne dve moznosti: bud se podle nich chovat a kdyz uz ne tak si byt vedom, zes neco porusil a vzit si za to zodpovednost (podle pravidel te krajiny) - anebo do te krajiny nejezdit. Ale nevim, jakym pravem byste meli prosazovat svoje vnimani, jaka pravidla by v te cizine platit mela. Kdyz nekam prijdes jako host, mel by ses snazit dodrzovat pravidla domacich a ne je nutit aby se oni chovali podle Tvych.

PS: Asi nejake fotky a videa nejsou uplne "neznamena vubec nic", kdyz o to primo zadaji ochranci i v Cechach. V pripade ctyrkolkaru mas na principialne stejnou vec, stejne poruseni stejnych zakonu stejny pohled???
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 17, 2020 7:57

skutrjohny Ty fotky máš fakt pěkné (kompozice, tonalita, atd), je vidět, že víš, co děláš, když koukáš do hledáčku/displeje.

Edit: Mně ta Apukova připomínka nepřijde úplně mimo. Už jsem slyšel o případech, kdy někteří vychcánci byli ještě natolik debi*ní a když žádali o osobní bankrot nebo prostě nějakou ochranu před tím, aby nemuseli platit dluhy, tak si klidně dál dávali na FB fotky z exotických dovolených v době, kdy už neměli mít ani vindru a ty fotky byly pak použity jako důkaz, protože někteří ten FB měli volně přístupný nebo je nějaký "kamarád" udal i se screenshoty obrazovky.
Naposledy upravil Dromedaro dne pát črc 17, 2020 8:35, celkově upraveno 3
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » pát črc 17, 2020 8:09

Dromedaro píše: je vidět, že víš, co děláš

prave ze, ani ne. ja ty fotky beru jako dokumentacni a vidim tam tunu chyb a vlastne tomu ani nerozumim:) driv jsem mel zrcadlovku, ale nechtelo se mi s ni tahat, tak jsem poridil slusnejsi kompakt s pevnym ohniskem a to je tak vse. vzdy ale neco mene ci vice na fotce upravuji. jak rikam, ja si tim hlavne dokumentuji cestu, abych nekdy nemohouci pri vzpominkach na luzku uronil slzu
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 17, 2020 8:20

skutrjohny píše:ja ty fotky beru jako dokumentacni a vidim tam tunu chyb


Tak bezchybné nejsou, ale na osobní dokumentační fotografii to z mého laického pohledu má slušnou úroveň. Když to srovnám s tím, když přijede někdo známý z dovolené a nutí mě dívat se na displeji na 850 neroztříděných fotografií fotografovaných asi po slepu (jak jinak si vysvětlit jejich obludnost) a u každé musím říkat, jak je krásná, jinak už by se se mnou nekamarádil. :D
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Mawenzi » pát črc 17, 2020 9:20

skutrjohny
cim fotis?

ja ted koupila z druhe ruky canon g1x mk2 jako takovej kompromis a vcelku to nebyla spatna volba.

jinak diky za tohle vlakno, casto bych uvitala nejakej tip, ze to clovek nemusi vymyslet a zkoumat sam... ze jen vemu trasu, pouoravim a mam to naservirovany. obcas je opruz vymyslet 30 vikendu v roce kam zrovna a kudy chci jit...

gl taky asi budu davat - jak pises je to pro zajimavost a je to treba k diskuzi - sme na diskuznim foru, ze - akorat vlastne mam jeden list treba "leto" a jen ho ke kazde akci upravuju, takze to bude chtit vic seznamu.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Mawenzi » pát črc 17, 2020 9:21

ps pry nahore je odemceny zamek a roztriskany zbytek racku, asi tam.meli nedavjo nekdo nejaky elekomunikacni uzel. vysomruju fotku od kamose.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » pát črc 17, 2020 9:49

Mawenzi

Fujifilm X70

mam obavy, ze tech prispevovatelu s tipy na trasy moc nebude a zahlti to spis diskuze. ale za to bych byl asi taky vdecny, protoze alespon to tak zustane v podvedomi a nezmizi to v historii:)

nejake takove stranky mi chybi.
mit blok neni vhodna varianta pro kazdeho, na socialnich sitich to vsechno strasne rychle probehne a zmizi. na specializovanych webovkach ti to sice zverejni, ale uz to vyzaduje urcitou kulturu a uroven a ne kazdy si na to troufne+nejake to bivakovani ti vetsinou nezverejni a fora uz nefrci jako driv. presto by bylo hezke, kdyby se to tu chytlo:) clovek tolik nemusi hledet na slohovou a gramatickou stranku;), prispevky jsou dele na ocich a v jednom balicku s diskuzi.
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 17, 2020 10:42

apuka píše:Je mi jasne, ze dobry pravnik se da na boj (nebo z jeho hlediska hru) s urednikem a asi nad nim (nepravnikem) zvitezi na zaklade nejakych maickosti a blbosti, na co nekdo zapomenul. Potom si muze mnout ruce, jak je sikovny.Ale ten urednik SOP ma v popisu prace chranit prirodu a postihovat poruseni predpisu na jeho ochranu, ma pred sebou jasny dukaz poruseni prisneho zakazu hned nekolika veci z te oblasti, tak konat musi. Tomu Ty rikas, "zbytecne agilni urednik mrha casem tak, kde nema"? a ze jo on "zlo, ktery je potreba koregovat"? Ne, on dela presne to, co delat ma. A taky ze zakona tak konat musi - to bys mel vedet nejlepe Ty sam, pravnik, ze nekonanim by sam porusil zakon a mohl by byt proto stihany.


A já si taky oftopikově ulevím, protože tohle mě také sere a žhaví do ruda, hlavně proto, že jsem už na lidi, co hledají drobné chyby ve formalitách bez ohledu na nějakou morálku, aby pak mohli bouchat šampus, doplatil. A vůbec mi nepomohlo, že jsem měl svědky, kteří byli ochotni svědčit a sami se nabídli, ale pak najednou z "ničehonic" obrátili, protože asi odněkud přistála obálka. A týpek, který se zachoval jako ukázkový křivák se mi pak s jeho právníkem vysmáli do xichtu, protože ano, měl jsem tam formální nedostatek, protože v těchto věcech neumím chodit a neznám je. A právo má být ku*va jedno a ne, že je to o tom kdo si může dovolit zaplatit drahého právníka a má kamarády na důležitých místech.
Stejně jako dnes jsem natrefil na arogantního namistrovanýho týpka, který se zachová jako blb a ještě se cítí dotčeně. Ale jo dobrý, já se musím naučit tyhle lidi nějak ignorovat nebo se odstěhovat do hor nebo jednoho dne skončím v kriminále. :D :?
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod apuka » pát črc 17, 2020 11:08

skutrjohny píše:nejake takove stranky mi chybi
Podle mne toto forum neni na to idealni misto. Bys potreboval neco jako je v zahranici napr. outdooractive.com (a mnoho dalsich), kde najdes tisice absolvovanych tur podle oblasti, dokonce casto i obtiznosti.
Takove jsou i u nas, bohuzel vetsinou se na to jde uplne spatne, protoze se hodi do jednoho pytle trek typu Tvuj nem od mawe tady a vyslovene horolezcke. Jsem se na OF nekdy stezoval, ze na jednom takovem miste (asi hory-doly???) maji 3 stupne obtiznosti. Dve tury byly oznacene jako obtiznost 2 - jedna byla prechod Palkovickymi hurkami (to je na urowni Vasich tur, spise jeste niz) a druha byla vystup na Gerlachovsky stit Martinkou, co je uz horolezeni s obtiznosti UIAA 3, tj. nic pro bezneho turistu. A potom se clovek divi, kdyz se z Cech na tu Martinku vyberou skupinky lidi, co byli max na vylete typu Lysa hora a tam je potom stahuji z HZS, protoze se zaseknou na skalnych vezickach a najednou priposrani nemohou ani dopredu ani dozadu, jen v panice placou, ze spadnou. Vsak to melo byt stejne obtizne jako bezny vylet na ceske kopecky...

Tento priklad prave ukazuje, ze udelat takovou databazi da hodne prace a potrebuje hodne zodpovedny pristup, abys lidi nedostal do nabezpeci. Proto je dobre u techto treku se snazit co nejlepe vystihnout obtiznost, popsat podminky, upozornit na mozne problemy, at jsou jakehokoliv razu (napr. za snehu, nebo s nedostupnou vodou za sucha). Dalsi problem potom je dostat to do povedomi lidi, ktere by to mohlo zajimat...
Muzes zkusit se podivat napriklad Cesty do prirody, tam je sice malo aktivit v CR, ale alespon se podivat, jak to muze fungovat. Druhy priklad muze byt ten outdooractive, ktery uz je i cesky, je na to i aplikace a je tam z ceskych haju a lesu mnohem vice. Ale jsou to dost odlisne pristupy, i kdyz principialne podobne. Z obou si muzes neco odnest, jak by se to mohlo delat.
No a potom si tady muzes vytvorit jen tema, kde budes davat odkazy tam, pripadne nejake podrobnosti, kdyby nekdo potreboval.

Ale to jsou jen moje doporuceni a rady. Vubec nimi nechci toto tema "zabit", spise je to namet jak se dostat k vylepseni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Etheric » pát črc 17, 2020 11:11

Neboj, na každý prase se vaří voda, já osobně jí uvařil už vícero kotlů :)
Chce to se nenechat, díra hlavou do zdi udělat jde, ne že ne
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Mawenzi » pát črc 17, 2020 11:18

skutrjohny
ja blog mam a chodi mi tam stejne jen kamosky z litosti, to si nepomuzes.
nicmene pro.ke.je dulezity si to udrzovat, protoze to primarne delam pro sebe, jsou to moje vzpominky a rada si tim prochazim...

ale kdyby si chtel, muzes tam dostat svoje misto. jasne, nechtel, ale tak moznost je.

jasne, ze moje vylety sou spis takovyho ubohyho razu jako zadny poradny kilometry a zadny poradny kopce... ale pokud to muze pomoct trochu drzet nahire...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » pát črc 17, 2020 11:38

apuka

po nedeli, jak budu mit cas, se na ty stranky ze zvedavosti mrknu
ja jsem nemel v planu tady z toho vytvorit nejakou odbornou diskuzi odstupnovanou podle narocnosti (proto jsem puvodne chtel jen vicedenni treky se spanim ve volne prirode v Cesku a na Slovensku - uz to je dobry filtr:) Slo mi hlavne jen o takove povidani z vyletu bez prehnanych technicky informaci. Zas, zalezi na kazdem.

Mawenzi

viz to, co jsem psal ted apukovi "povidani z vyletu", takze tam hezky zapadas;)
a jo, tvuj blog znam a parkrat jsem tam byl se mrknout, takze ti tam nechodi jen kamaradky z litosti :-D
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod apuka » pát črc 17, 2020 11:56

@skutrjohny: ja jsem priklad s narocnosti dal jenom proto, aby se dalo trochu bacha na to, ze nekdo muze hodit do toho seznamu najednou neco, co je narocnosti nekde uplne jinde, ale dotycny tu narocnost bude ze sveho pohledu shazovat (jako s tim Gerlachem, trochu prehnane, pro turistu je to prakticky neschudne, pro dobreho horolezce absolutni nuda) a kdyz si to nekdo koukne s tim, ze aha, tady jsem vzdy nasel perfektni vylet akurat pro mne, tak ho muze takovy ulet prijit draho. A ne kazdy je "na dalku" schopny udelat usudek o skutecne narocnosti.
Proto je dobry napad se pokusit to drzet pouze do nejake urovne.
Mawenzi píše:moje vylety sou spis takovyho ubohyho razu jako zadny poradny kilometry a zadny poradny kopce
To vis, mozna mne by nektere Tvoje "ubohe" vylety vzdalenosti a mozna i terenem (hlavne kdyz tam je vice asfaltu a pevnych cest) naprosto znicily (moje slapeje) :twisted:. Stejne jake Tebe nektere moje, i kdyz kratke ale ty vystupy a sestupy (Tvoje kolena). I kdyz nedelam zadne tezke veci.
Budme radi, ze kazdy zvladne to svoje a ze - jak rikas - drzi nas to jeste alespon trochu nahore.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Lipon » pát črc 17, 2020 13:52

apuka - kdyz nechces chapat, tak holt nechapes, chytas se slovy vytrzenych z kontextu a dal je prekrucujes, diskuse marna
az se parkrat s takovyma urednikama setkas, kteri nejednaji dle smyslu a ucelu zakona a hlavne v jim zakonem stanovenych mantinelech, nybrz ciste formalisticky tak, aby meli za kazdou cenu co nejvice carek, mozna zmenis nazor (a mozna taky ne ...)
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 17, 2020 14:13

apuka píše:ja jsem priklad s narocnosti dal jenom proto, aby se dalo trochu bacha na to, ze nekdo muze hodit do toho seznamu najednou neco, co je narocnosti nekde uplne jinde


S tímhle jsem se spálil, když jsem si přečetl vítězný cestovatelský článek na idnesu o slovenských Poloninách a pak podle něj šel trasu z hraničního trojmezí na nejvyšším kopci Kremenci do Dukelského průsmyku se startem v Nové Sedlici. Týpek to tam popisoval jako poslední liduprázdnou divočinu ve střední Evropě, kde člověk musí spolehát jen na sebe, protože široko daleko nic a nikdo není, žádný signál, pomoci se člověk nedovolá, medvědi na každém kroku a není možné je nepotkat. Široko daleko žádný člověk a třeba několik dnů nikoho nepotkáte. Ve finále tam v první polovině cesty přes polštinu nebylo slyšet ptačího zpěvu, několikrát denně si mě prohlížela pohraniční/cizinecká stráž ve zpětném zrcátku, když projížděli kolem na čtyřkolkách, po cestách pro pěší se proháněli cyklisté, na hřebenech trhali borůvky lidé z dědin pod hřebeny, které nejsou prázdné a liduprázdné a lze se do nich dostat po pěšinách z hřebenů. V lese těžila dřevo těžká technika a občas mě míjeli na domácím "traktůrku" správci parku, kteří opravovali značky.

S vodou to také nebylo tak hrozné, jak psali v článku, že několik dní třeba není voda. V určitém úseku vede přes hřeben silnice, díky které se také dostanete do civilizace a z medvěda jsem neviděl ani to hovno. Za to jediné jsem byl rád. Ale úseky, kde celý den vodu člověk nepotká tam jsou. Já měl filtr, takže jsem neřešil prameny a bral třeba z potoka. Kdo spolehá jen na čisté prameny, ten může mít problém,jako měli v článku, protože jich tam v některých úsecích moc není a některé jsou vyschlé. Jídlo musí nést člověk na celou cestu, pokud nechce scházet z hřebenu do vesnice, kde to ale může být všelijaké s obchody. Nešel jsem tam, takže nemůžu zaručit, že tam člověk něco sežene - na slovenské straně. Já si zašel v polské dědině do vesnice, protože jsem sešel z hřebenu podívat se i na polskou stranu a vykoupat se tam v řece. Tam obchod otevřený byl a jídlo se tam nakoupit dalo. Jen moc nepočítali s eury, ale byli ochotni si nimi nechat zaplatit za oficiální kurz.

Šel jsem to od Kremence po hranicích do Dukelského průsmyku. Lidí výrazněji ubylo až od Balnice, kam do té "pusté a liduprázdné divočiny s absencí civilizace" každých pár hodin přijede turistický historický vláček narvaný Poláky, z nichž každý drží v ruce selfie tyč s mobilem a začne to pravé rodeo, kdy se všichni ti Poláci vyhrnou z vlaku podél trati a začnou žrát klobásy ze stánku, které si tam ze dřeva stloukli místní prodejci z okolních dědin a až to sežerou, tak křičí a běhají se selfie tyčemi okolo vlaku u kterého si dělají fotky a hází drobné do klobouku místnímu zneuznanému umělci, který tam hraje na kytaru, zpívá nějaké polské šlágry a tančí mu u toho uhrovatá nezletilá dívka. Asi po půl hodině se tato fata morgana rozplyne, protože zazní píšťala a všichni s křikem naskákají zpět do historického vlaku. Ten obsypaný selfie tyčemi, které trčí z oken, během chvilky odjíždí zpět, odkud přijel. Prodejci se posadí zpět na židličky, pustí ruské lidové písničky z magneťáku a do příjezdu příštího vlaku chlastají, řehtají se a po pár panácích i tančí u magneťáku. Takže taková je to tam pustina bez lidí a civilizace, na kterou jsem se nechal nalákat.

Za tou Balnici už je to o dost lepší. Tam jsem potkal tak 5-10 lidí za den a jeden den vůbec nikoho a většinou to byli místní nebo správci lesů. Jestli ten autor článku byl doposud jen na Pálavě, tak to mohl jako "divočinu" vnímat, ale já si ji představuji dost odlišně.

Ale jinak lesy jsou tam opravdu místy husté, starobylé i v poledne tmavé. A po ránu a hlavně po dešti jsou tam skvělé husté karpatské mlhy. To zase ano. Počasí se tam mění dost rychle, takže se během dne střídají bouřky s letním počasím a oblohou bez mráčků. Kopce tam bývají dost strmé a člověk dost často jde do strmého kopce a pak zase dolů a takto furt dokola, což pro mě bylo místy namáhavé s tou moji krosnou. Když jde člověk od Dukly, tak jde převážnou cestu do kopce a s tím klesáním stoupáním je to ještě horší, takže jsem byl rád, že jsem šel naopak, protože jsem chtěl mít za cíl Dukelský průsmyk. V některých úsecích jsou holé kopečky jako na Ukrajině a pěkné výhledy. Většinu času ale jde člověk lesem bez výhledů a po neudržovaných pěšinách. Žádný štěrk nepo zpevněné cesty. Něco ve stylu starších polních cest, po kterých se ale krásně jde. V noci se při jasné obloze vyplatí počkat do času okolo půlnoci, protože je v těch místech oblast velmi malého světelného znečištění a obloha je posetá hvězdami a je krásně vidět mléčná dráha. Navíc příroda se západem slunce zcela ztichne a nastane zvláštní ticho. Takže v oblasti, kde jsou medvědi, docela vyleká, když slyšíte, že v tom zcela tichém lese něco jde.

Své asi udělalo také to, že jsem tam byl v polovině srpna, kdy je všeobecně všude více lidí, ale jak to on popisoval v článku, tak tohle jsem nečekal ani v sezoně. Přemýšlím, že bych tam zajel někdy brzy z jara nebo na podzim,abych si to více užil v pustější podobě,ale to už by tam ti medvědi opravdu mohli být aktivní a tím pádem i rizikoví kvůli potravě na podzim a na jaře kvůli mláďatům. Teď tam bylo tolik lidí, že rozumný a plachý medvěd se těm místům z daleka vyhne. Přidávám pár fotek z mobilu ,které mi kapacita OF příspěvku dovolila.

1.jpg

2.jpg

9.jpg
Naposledy upravil Dromedaro dne pát črc 17, 2020 18:16, celkově upraveno 3
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 17, 2020 15:04

Tyhle fotky z Polonin jsou pořízené jednorázovým kinofilmovým kompaktem. Proto to má rozházené barvy.

4.jpg

5.jpg

8.jpg
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod skutrjohny » pát črc 17, 2020 15:18

pekne :-) i timhle vtipnym zpusobem bez gear listu apod. to urcite muze byt. pobavil jsem. na Poloniny se chystam delsi dobu, ale jak rikas, spis na podzim. 2 roky zpet jsem to chtel projit spolecne s SNP, ale dopadlo to tak jak dopadlo.
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Dromedaro » pát črc 17, 2020 15:42

Ještě jsem tam zpřesnil ty informace o vodě a jídle, když už jsem se takhle rozepsal,aby to bylo představitelnější pro ostatní,jak to tam asi je. Gear list by byl pro ostatní nepoužitelný, protože jsem tam byl, kdy jsem to ještě neřešil a kilový svetr s bavlněnými kalhotami by nikdo nekopíroval :)
Určitě ne v sezoně, kvůli tomu návalu, který tam hlavně z Polské strany je. Na netu jsem četl v komentáři pod článkem, že na Polské straně je to ještě liduprázdnější a snad tam mají běhat i divoké koně, ale co jsem se bavil s těmi, které jsem tam potkal, tak prý je to tam naopak ještě horší co se týče množství turistů. Podzim mě také láká spíše než jaro, protože tam to musí být barevné orgie - jsou tam převážně listnaté lesy.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: České a slovenské hory - zápisník z cest

Příspěvekod Mawenzi » pát črc 17, 2020 17:20

dromedaro
ja sla.z vysnyho komarniku na smrek po hranici a pak pres polske poloniny a pak na kremenec a do nove sedlice...

prvnu tri dny sme potkali do balnice 1x motorkare, pak.jednu grupu u silnice v prusmyku s prechodem a pak dve babky v protismeru... poloniny samy skolni zajezdy a od.poloniny na jovounseslici ani noha...

jinak fotky suoer, poznavam nektery mista :)

taky k tomu mam clanek na webu :D s cestou a popisama.kde je voda, kde sme se najedli... ale jo pro ciziho cloveka je tam hromada.nezajimavyho balastu....jasne primo na hrebeni nic neni ale v balnici sme vyuzili ubytko a nikdo krom nas tam nebyl a jidlo bylo skvely... a je to po cervene znacce
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Další

Zpět na Pokec o cestování