Jakou karimatku

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » ned črc 5, 2020 6:50

Etheric
Spíš než ušetřit 100g je větší bonus zbavit se tý debilní, nepraktický a neforemný role, přičemž se ti ještě zvýší pohodlí spaní ;l


Reaguji na tvůj příspěvek z vlákna pražského tyveku.
Tak jsem nakonec od nákupu té nafukovací karimatky ustoupil. Převažovali u mě nevýhody nad výhodama. Respektive dost často spím na místech, kde bych o tu karimatku měl strach nebo ji nemohl použít. Třeba v oblasti, kde jsou medvědi, tak když k večeru potkám nějaký posed, tak spím na něm. Protože jsou většinou malé, tak jsem tam skrčený a skládací karimatku si tam můžu rozbalit jen z části. Ale mám pod sebou aspoň něco. Tam bych nafukovačku použít nemohl. Nebo spím v těch turistických přístřešcích na lavicích, když hodně leje a nechce se mi stavět přístřešek. Nebo v těch nouzových bivakovacích přístřešcích pro jednoho, tam bych to o ty dřevěné stěny také píchl, jak bych se v noci posunoval. Pak mě ještě napadlo, možná to bude znít absurdně, ale mě ta možnost přijde reálná, že by se mi do té karimatky v noci zakousla myš. V noci kolem mě dost často běhají a už jsem měl hlodance v pěnové karimatce. Dovedu si představit, že se navečeřím, pak se těma rukama dotknu karimatky a ty myši se do toho místa zakousnou, protože to budou chtít ochutnat. Pak tu pěnovou karimatku používám k nějakému polednímu odpočinku, kdy si na ni lehnu nebo na lehnutí u řeky nebo vody. Tady bych musel nafukovat a ochraňovat nafukovačku nebo si lehnout jen na tyvek. Plus skládačku používám jako sedátko. Také občas si moc nemůžu vybírat místo na spaní a není vždy ideální a při nějakém sklonu ty nafukovačky sjíždí.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » ned črc 5, 2020 8:20

Spát na posedu? Hm, to musí být pohodlí. Bych byl druhej den rozbitej jak cigánský hračky. Medvěd se k tobě klidně na posed dostane, to pro něj fakt není problém.
Na lavici/stole jde spát s nafukovačkou úplně vklidu.
Hele, já se ze začátku taky bál propíchnutí, ale není to až tak horký, jak se může zdát..
To s tou myší pobavilo, teď mám strach, že se mi v noci zakousne do prstu, kterej voní uherákem :lol:
Odpočinek.. K tomu slouží podprdelník, případně roztáhnu Tyvek a na něj položím mikinu, nebo spacák, ať se provětrá. V létě klidně jen ten Tyvek..
To klouzání karimatky po Tyveku se tu už řešilo, opatláš ho silikonem a je vyřešeno. Fakt to neni tak tragický, aby byl důvod se bát.
Hlavní plus nafukovačky je pohodlí při spaní, můžeš se vyspat i na hrbolech, kde byses na pěnovce fakt nevyspal. Pak taky fakt, že to sbalim do malýho balíčku dovnitř batohu, nepoutá to tolik pozornosti, často lidi od pohledu nenapadne, že budeš spát v lese
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » ned črc 5, 2020 9:05

Etheric píše:Spát na posedu? Hm, to musí být pohodlí. Bych byl druhej den rozbitej jak cigánský hračky. Medvěd se k tobě klidně na posed dostane, to pro něj fakt není problém.

Nemyslím úplně ty jednoduchý na sednutí, ale už ty trochu sofistikovanější někdy i zavírací, ale hlavně prostornější. Na úhlopříčku si tam člověk může klidně natáhnout nebo alespoň s pokrčenýma nohama. Člověk si zvykne, když takhle spí častěji. Pohodlný to není, ale druhý den nějaké problémy s rozlámaností nemívám. Poslední dobou se ale rozmohl takový nešvar, že si je myslivci zamykají. Což ale chápu. Nežiju v představě, že by se medvěd na posed nedostal, ale rozhodně pro mě bude lepší, když mě objeví na posedu než na zemi. Jednak ztrácí moment překvapení než se ke mně dostane a za druhé se mu na tom posedu dá lépe čelit.Třeba s pepřákem.

Etheric píše:Hele, já se ze začátku taky bál propíchnutí, ale není to až tak horký, jak se může zdát..

Četl jsem tu příspěvky lidí, kteří na karimatku zanevřeli, protože ji měli imrvere propíchlou. Jako, chápu, že s ní mohli zacházet různě,ale... Já jsem mě zálusk na ten nový UL model od Thermarestu, který máš a těch 15D moc důvěry v odolnost nevzbuzuje. Ty ne UL modely mě často vychází těžší než pěnovky. Jestli se můžu zeptat, jak ty jsi na tom s propíchnutím? Respektive kolikrát, jestli tedy vůbec?

Etheric píše:To s tou myší pobavilo, teď mám strach, že se mi v noci zakousne do prstu, kterej voní uherákem :lol:

Tak třeba tohle už se mi několikrát stalo... V noci mě vzbudilo, jak mě něco tahá za prst nebo do něj kouslo a byla to myš. Hlavně na podzim jsou jak zběsilý, když se chtějí ještě pořádně najíst. To nemluvím o věcech, které mi okousali, protože jsem na ně těma rukama od uheráku hrábl.

Etheric píše: K tomu slouží podprdelník, případně roztáhnu Tyvek a na něj položím mikinu, nebo spacák, ať se provětrá. V létě klidně jen ten Tyvek..

Podprdelník nenosím a spacák je další věc, kterou musí člověk balit nebo vytahovat. S oblečením je to to samé. Skládačku rozhodím a sbalím hned.

Etheric píše:To klouzání karimatky po Tyveku se tu už řešilo, opatláš ho silikonem a je vyřešeno. Fakt to neni tak tragický, aby byl důvod se bát.

Četl jsem tu od tebe příspěvek, že sis Tyvek pomatlal silikonem a stejně ti na mírném sklonu sjíždí za noc tak o dvacet centimetrů. Někdy je těch dvacet centimetrů to, co mě dokola dělí od něčeho, co to propíchne.

Etheric píše:Hlavní plus nafukovačky je pohodlí při spaní, můžeš se vyspat i na hrbolech, kde byses na pěnovce fakt nevyspal. Pak taky fakt, že to sbalim do malýho balíčku dovnitř batohu, nepoutá to tolik pozornosti, často lidi od pohledu nenapadne, že budeš spát v lese

S tímhle kompletně souhlasím a bylo to mnou zařazeno mezi podstatné výhody. Ale i ta pěnová karimatka lze strčit do batohu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod dudy » ned črc 5, 2020 9:23

Že vy ste, kucí, koukali na Šest medvědů s Cibulkou???
:twisted:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » ned črc 5, 2020 10:20

Musím zaklepat, ale ještě jsem nepích. Prolite za 3 roky, na tý UberLite 15D ještě nemám naspáno tolik. Těch 15D je z vlákna s velkým množstvím jemných filamentů, je to dost brutálně napuštěný /silikonem?/.
Já sebou v noci házím, opravdu hodně a divoce se přetáčím, tím by se mělo riziko propichu zvýšit oproti tomu, když ležíš vklidu.
Že mi karimatka vnoci popojela o 20 cm? Ano, ale bylo to z kopce celkem dost, plus moje neklidný spaní.
IMG_20200705_111622.jpg
Ten klacek dole, a další o co bych mohl případně píchnout, jsem odstranil.

Spacák přes den nevětráš? Jsi měl syntetiku viď? Péřák větrám kdy jen to jde, když někde sednu na pauzu, vytáhnu ho. Nacpat ho zpět zabere stejnou dobu, jako smotat pěnovku a připevnit popruhama k boku batohu..

Myši mám vyřešený, "uplácím" je,... To je ale povídání na jiný téma :D

A když náhodou píchnu, naskládám pod sebe smrkový větve, trávu, listí, na to Tyvek, přespim a druhej den pojedu domu no. Stávají se horší věci, plusy nafukovačky u mě za to riziko stojí
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod malejjarda » ned črc 5, 2020 10:36

Chci teď kupovat přítelkyni Klymit Insulated V Ultralite SL. Materiál je 20D. Jako mám z toho trošku smíšené pocity, jestli bude dost odolná. Ale přítelkyně si ji vybrala, tak ji dostane. :D
malejjarda
účastník
účastník
 
Příspěvky: 354
Registrován: ned pro 7, 2014 16:55
Bydliště: nejjižnější Morava

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » ned črc 5, 2020 12:19

No, v tom příspěvku jsi myslím psal, že to bylo mírné zkosení terénu, tak jsem si představil jako fakt mírné. Na té fotce je vidět, že to už je teda víc. A občas spím na takových místech z fotky. Tak to asi není tak hrozný to sjíždění.
Jo, ten odpočinek by šel tím Tyvekem řešit a vlastně i tím spacákem.Je fakt, že jej stejně budu muset vytahovat. Do teď jsem měl syntetiku. Pak to, že je ta karimatka schovaná je také velké plus. Protože mě v pozdější odpoledne už zastavili strážci parku, že vidí karimatku a kde tam chci spát, že je to zakázané. Jsem jim řekl, že dojdu na nocoviště, že půjdu i v noci.A taky mám všeobecně pocit, že ta karimatka z nějakého důvodu je lepší, když není vidět.
Kdybych to měl jen na ČR, tak bych to neřešil. Ale dojet do Rumunska, tam druhou noc píchnout karimatku a sbalit se a jet domů? To bych raději spal celou dobu jen na zemi. Navíc jsem myslel, že to jde spravit těma opravnýma sadama, co k tomu dodávají. To s těmi větvemi mě také napadlo, že by to takto šlo řešit,ale... někde na hřebenech stromy nejsou a taky osekávat stromy někde v parku asi není úplně košér.

Já už ten UberLite 15D měl doma,ale z těch výše uvedených důvodů jsem nějak zazmatkoval a vrátil jsem ho. Jako nepůsobilo to zase, že by ta látka byla nějak extra náchylná na poškození, i když to je jen 15D. To jsem právě přemýšlel, jak moc opatrně se na té karimatce člověk může pohybovat, aby to neprorazil tlakem svého těla,kdyby na to třeba prudčeji dosedl. Zase úplně hubeňour nejsem. Ale je super, do jakého malého balíčku to jde sbalit. Celkově jsem začal mít nějak rád ty malé UL balíčky, do kterých jde to vybavení sbalit. Někdy až miniaturní. Na to nejsem zvyklý a baví mě to.

malejjarda píše:Chci teď kupovat přítelkyni Klymit Insulated V Ultralite SL. Materiál je 20D. Jako mám z toho trošku smíšené pocity, jestli bude dost odolná. Ale přítelkyně si ji vybrala, tak ji dostane. :D

Jsem na ní ze zvědavosti mrkl a našel jsem tuto zákaznickou zkušenost:
https://karimatky.heureka.cz/klymit-insulated-v-ultralite-sl/recenze/?s=6#reviews
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod malejjarda » ned črc 5, 2020 13:09

Tyhle recenze, co někdo píše, aniž by věc pořádně vyzkoušel, jsou na níc.
Osobně mám podobnou Klimitku, jen z materiálu 30D a jsem spokojený. I ten nový široký ventil je přijemný. Šlo mi spíš o to, jestli je tenší materiál dostatečně odolný.
malejjarda
účastník
účastník
 
Příspěvky: 354
Registrován: ned pro 7, 2014 16:55
Bydliště: nejjižnější Morava

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » ned črc 5, 2020 14:09

@Dromedaro: často jediný použitelný místo široko daleko vypadá takhle. Tohle je ještě jedno z těch lepších, za sebou skálu a borůvčí po kolena + všude šutry, zboku opět šutry, borůvčí po kolena a všude větve, který vytvořily závětří. Dolu sráz. Otevřenej výhled na západ slunce. Jen holt ten sklon..
Rumunsko.. Neznám, nevím. Když tu karimatku ale nepíchli na PCT, tak bys ju nemusel píchnout ani tam.
Nebo jestli máš strach, vem si karimatky dvě. Váží jako dobrá záložní bunda :twisted:

Nikdo neříká osekávat stromy. Čím taky? UL nožem?
Prostě si poradím dle místa a situace.
Skákat na karimatku nebo tam bez brzdění hodit metrák těžkou prdel neni dobrý ani pro neUL nafukovačky. Není snad problém dosednout pomalu ;)
Btw karimatka cos vracel, nafukovals to pusou? Jestli ano, ten, kdo si ju koupí po týdnech / měsících na skladě, tě bude proklínat :mrgreen:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » ned črc 5, 2020 17:39

Jsem právě četl, že na ty PCT atd berou pěnovky. A ještě k tomu zkrácený jen na trup.
Zase takový luxus mít dvě karimatky každou za šest tisíc si dovolit nemůžu... nakupuju a rozpočet z našetřených peněz se krátí. To jako někdo nosí dvě bundy?

Já tu karimatku ani nenafukoval :D Raději, aby mi to vzali zpět. Ještě jsem nebyl rozhodnutý. Jsem to rozložil a chodil okolo jak okolo posvátné relikvie. Byl u toho i ten nafukovací pytel, tak bych to stejně nafukoval tím.

Nůž si asi ponechám tento: https://noze.heureka.cz/victorinox-rangergrip-79/
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » ned črc 5, 2020 20:10

Ještě jsem v souvislosti s tou nafukovací karimatkou přemýšlel o pořízení UL žďáráku. Díval jsem se,že UL žďárák váží třeba 250g. Ale moc nevím, jak je UL ždárák efektivní v ochraně před poškozením. Jak je na tom samotná ta látka, ze které ten žďárák je, ale myslím, že by to také úroveň ochrany nafukovací karimatky pozvedlo. Já sem neměl ještě ani klasický žďárák. Ale co mě na těch žďárácích zaujalo je to, že drží pohromadě spacák a karimatku plus vás. Já se dost často probudím se spacákem mimo karimatku a pak válím sudy zpátky. Jenže ještě chci do těch péřových spacáků používat hedvábnou vložku, do které si vlezu ( ta má cca 150g, takže sem na tom ještě líp, než kdybych tahal triko a spodky na spaní nebo stejně jako i jen to triko.) a říkám si, abych se v tom neuvařil, když budu ve vložce, spacáku a žďáráku. Jestli to není blbost.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod apuka » ned črc 5, 2020 22:06

Dromedaro píše:říkám si, abych se v tom neuvařil, když budu ve vložce, spacáku a žďáráku
Ta hedvabni vlozka (dobra!) vubec neni blbost a moc nezvysi tepelni "komfort". Co ale muze byt blbost, je UL zdarak. Sice se v tom neuvaris, zato asi budes mit dost vypocene stavy, aby ses podusil ve vlastni stave.
Ten zdarak vubec neni na to, abys to nosil na bezne spani a uz vubec ne aby branil Tvemu odkutaleni se z karimatky. Je to ochrana proti nepriznivym vlivum pocasi - vlhka (je nepromokavy), zimy (byva s reflexni "folii") a vetru (je neprofukavy). Ale je to neprodysny vak - alespon co ja jsem kdy videl. To je spise myslene, ze zustanes nekde viset v horach a potrebujes nejakou ochranu, abys neumrzl, resp. nepodchladl. I kdyz je z membrany, je to nejaka PU membrana (tj. ne moc prodysna), navic "UL" znamena, ze bude z nejake nejtenci, coz vetsinou byva i min prodysna.
No a co je z prodysnejsi (porezni) membrany, nebude vazit 250g, ale nasobek toho. Vsak to srovnej s nepromokavymi bundami...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » pon črc 6, 2020 5:37

apuka píše:Ta hedvabni vlozka (dobra!) vubec neni blbost a moc nezvysi tepelni "komfort". Co ale muze byt blbost, je UL zdarak.


O té hedvábné vložce jsem četl, že zvýší tepelný komfort tak o dva stupně. O tom žďáráku jsem slyšel, že je určený na nouzové bivakování, ale zaznamenal jsem, že jej někteří používají na ochranu spacáku plus udržení všeho spacího pohromadě. Já jsem při prohlížení ešopových stránek narazil na ten UL, proto jsem o tom začal přemýšlet, protože ty co jsem viděl před tím, tak ty měly cca 650 - 800g. Proto jsem o nich kvůli váze neuvažoval. Jsem si říkal, že UL karimatka plus UL žďárák by snad váhově ještě šlo, protože by to bylo o něco těžší než pěnovka v mé velikosti. Mám na mysli tento od High Pointu a slibují teda hory doly v prodyšnosti a funkčnosti:

https://www.pod7kilo.cz/p/bivakovaci-vak-high-point-super-light-2-0-cover/barva-cerna/
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » pon črc 6, 2020 6:53

Na co vložku progrca? Je to váha navíc, stejně neseš v batohu jedny suchý podvlíkačky a jedno suchý triko s dlouhým..

V podobným žďáráku jsem spal... No... Žďárák byl hrob a spacák hlína... Už z principu se v tom zapaříš. Na spacáku se ti vytvoří kondenzace, která se ti do něj dostane, když sebou meleš.. Taky ta manipulace když leje. To musíš postavit někde v skrytu a pak přenést na spací místo. Často kryt není, tak si musíš udělat provizorní stříšku z Tyveku... Ráno pak vylézt, pokud prší opět přenést a zabalit. No to by mi mohlo... Radši se vklidu vybalim a zabalim pod tarpem. Takovej voser by mi nestál ani za kilo váhy..
Ale třeba na akce typu jedna noc venku kdy nepředpokládáš déšť, ale nemůžeš ho vyloučit, bych ten žďárák nezatracoval. Pokud ti teda nevadí pocit tísně..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » pon črc 6, 2020 7:51

Já mám v plánu mít dvě trika a to na nošení. Jako takovou teplou zálohu jsem pořídil termoprádlo. Takové lehké letní 145g/m. Kdyby se v horách třeba nějak ochladilo. Ale normálně v tom spát? Byl by v tom asi hic. Ale nevím, ještě jsem to nezkoušel. A ta vložka váží jedno tričko. Já bych to neřešil, ale prý se těm péřovým spacákům snižuje životnost, když v tom spíš špinavej nebo jen tak a potíš se. Já do syntetiky normálně zalezl v kalhotech a triku,co jsem měl na sobě přes den a neřešil to, ale teď... ty péřové spacáky mi přinesly jen komplikace :)

To s tím skládáním žďáráku jsem nepochopil. Jsem myslel, že do toho normálně zalezeš a vložit do toho spacák snad není problém ani pod Tarpem. Ale nevím, jen teoretizuju. Vtipný je ten jeden komentář pod výrobkem v hodnocení.
Nějaká zákaznice to tam vychvaluje, že v tom spala ožralá v hluboké kaluži a nepromokla :D
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » pon črc 6, 2020 8:05

Dromedaro píše:Ale normálně v tom spát? Byl by v tom asi hic. Ale nevím, ještě jsem to nezkoušel. A ta vložka váží jedno tričko.

Použij funkci hledat, řešilo se tu i jestli na spaní merino nebo umělinu...

Musíš vybalit karimatku, dát ju do žďáráku. Vybalit spacák, dát ho tam. Když nemáš možnost dělat to v zákrytu, všechno ti namokne..... Taky se to tu už řešilo
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » pon črc 6, 2020 9:09

Merino sem zavrhl, protože se tu všude píše, jak je na pi*u. Tu umělinu můžu využít i za chůze nebo prostě na normální aktivity, zatímco jak to merino navlhne nebo se propotí, tak blbě schne, co jsem se tu dočetl. Tak jsem zvolil tu umělinu. Zase tady furt ze mně nedělejte někoho, kdo nehledá a jen se ptá.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » pon črc 6, 2020 9:36

Dromedaro píše:Zase tady furt ze mně nedělejte někoho, kdo nehledá a jen se ptá.

Sorry, to bylo na základě tohoto
Dromedaro píše:Ale normálně v tom spát? Byl by v tom asi hic.

Všichni v tom normálně spíme, každý třeba preferuje jiný materiál, ale všichni spí ve funkčním prádle, nebo ne? Tím myslím lidi, kteří používaj péřáky.
A pod ten péřák je třeba ta nafukovačka, já osobně se na pěnovce zapotim zespodu a spacák je vlhkej až propocenej. Ne že by mi byl hic, na tý pěně se to vysráží.
S /samo/nafukovačkou se mi to neděje a všechno funguje jak má
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Bruca » pon črc 6, 2020 9:40

Ale aspoň v merinu nesmrdim jak v syntetice, což je pro mě zásadní výhoda. Jo, schne to hůř než syntetika, ale pro mě třeba plusy převyšují
Bruca
účastník
účastník
 
Příspěvky: 441
Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
Bydliště: Zlín

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod dudy » pon črc 6, 2020 11:09

Etheric píše:... :evil: Všichni v tom normálně spíme, každý třeba preferuje jiný materiál, ale všichni spí ve funkčním prádle, nebo ne?


Ne.
:wink:
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » pon črc 6, 2020 12:51

@dudy: v čem spíš?
Já vyrážím se svítáním a často jdu kolem někoho kdo teprve vylejzá, většina má funkční prádlo, 90% z nich takový to ne úplně obtažený, aby neškrtilo. Ale občas vidím někoho v bavlněným pyžámku, slečnu v noční košili, případně někdo spí v hadrech ve kterejch celej den chodil, ale takovejch neni moc.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Tomas » pon črc 6, 2020 13:16

Já ve spacáku spal od jakživa jen v trenkách, případně nahej. Spí se mi tak nejlíp.
Tomas
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: stř črc 12, 2006 20:17
Bydliště: Plzeň

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod dudy » pon črc 6, 2020 13:28

Jak kdy.
Jako jo, někdy ve funkčním prádle, ale nejraději mám obyč úpletové bavlněné triko. nebo merino triko (merino nepovažuju za funkční prádlo, protože nefunguje).
Popř. léta jsem měl takový triko s dlouhým z flanelu a to bylo fakt prima.
Nemusím na noc umělinu. Od toho smrdutého Crafta si rád odpočinu...
Ale jsou situace že se ani nepřevléknu a spím v tom smradlavém propoceném (chro chro...)
Stejně jako doma spím ideálně ve flanelovém proužkovaném pyžamu...
Už jsem spal i ve svetru, bonekance, membránovce a membránovejch kalhotech, když jsem v půl jedné v noci zjistil, že spacák visí doma na půdě a venku je patrnáct pod nulou...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » pon črc 6, 2020 13:47

Jo, tím "funkčním" prádlem jsem myslel i merino / s podílem merina. Na to mám taky názor, že nefunguje. Na pohyb nefunguje. Na vláčení se krajinou, kdy hodně fotíš a zastavuješ, třeba na podzim, je fajn. Ale na aktivní pohyb ne. Na spaní merino mi nevyhovuje, když je mi trochu teplo, v umělině to je ok ale merino navlhne a vlhne dál, dlouho a blbě to schne, pak se ochladí... Bavlnu na spaní nemám rád ani doma..
Něco jinýho je ulehnout v umělině, být vpoho a když se ochladí moc, merino na tu umělinu. Takhle chrápu na jaře a na podzim, kdy se teplota pohybuje na hraně komfortu spacáku, případně lehce pod.

Jak můžeš zapomenout takovou ne zrovna malou a nenápadnou věc jako zimní spacák? To ti fakt nebylo divný, že chybí jeden hezky buclatej sakl? :mrgreen:

Já se na posledním výletě lekl, že jsem zapomněl karimatku. Ta sviňa je po sbalení tak malá, že jsem ju v batohu přehlíd :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » pon črc 6, 2020 14:17

Etheric: Jo, v pohodě. Ono to taky z toho, jak jsem to napsal vyznívá.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » pon črc 6, 2020 14:48

Jinak jsem to úplně ještě nerozsekl, ale zase jsem sklouzl, že teoretizuju o něčem, že by s tím mohl by nějaký problém,aniž bych s tím měl nějakou zkušenost, takže přemýšlím, že bych do té nafukovačky ještě přeci jen šel, vyzkoušel a kdyžtak se vrátil k těm pěnovkám. Jsem teď četl, že ty 15-20D Nylony na karimatkách jsou prezentovány spíše jako karimatky na sníh, kde nehrozí riziko propíchnutí. Teď jsem se díval na karimatku THERMAREST NEO AIR XLITE 2020. Ta má 30D a prodejce ji prezentuje, že s ní spali v poušti Izraele a vydržela ostré kamínky. Má tepelný odpor 4,2 a v mé největší verzi ještě pořád "jen" 460g.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » pon črc 6, 2020 14:55

Ta nová Xlite bude předpokládám šustit stejně jako ta stará. To se nedalo, ne s mojí frekvencí otáčení...
Ale ty nový ventily se jim povedly
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » pon črc 6, 2020 15:00

Jo, už jsem si všiml, že to někdo zmiňuje, že šustí, i když teda ta nová má šustit méně podle prodejce.
To by mě taky sr*lo, kdyby to šustilo, že bych to sám probodl nožem. :)
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Etheric » pon črc 6, 2020 15:26

Jo, je to jako spát na saklu chipsů.. UberLite právě nešustí, nemá tu reflexní folii či co to je uvnitř karimatky
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jakou karimatku

Příspěvekod Dromedaro » pon črc 6, 2020 17:11

Etheric píše:Jo, je to jako spát na saklu chipsů.


:D
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

PředchozíDalší

Zpět na Spacáky a karimatky