Jaké trekové boty?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Etheric » úte čer 30, 2020 5:23

mike píše: pak se ukazalo, ze sicka fakt nemela svuj den

Proto reklamuju tu "půlcentimetrovou dírku". Kdo ví, jak je to vevnitř? Když mi to prdne třetí den, chci prostě novej batoh. Za svoje peníze chci 100% věc, proto si to kupuju nový věci. Peníze získávám výměnou za svůj volnej čas - komoditu ze všech nejcennější - tudíž ty peníze jsem ochoten vyměnit pouze za věc, která je 100% v pořádku
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod dudy » úte čer 30, 2020 6:29

mike píše:Jenze tohle neni reklamace. Je to vraceni v ramci 14 denni lhuty...


Však jo, vždyť je taky Dromedaro vrátil a oni mu vrátili peníze...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 30, 2020 6:56

Já jsem k tomu dříve přistupoval jako Dudy, ale přechýlilo se to u mě k tomu, jak k tomu přistupuje Etheric ze stejných důvodů. Teda třeba u nejlevnějších modelů z Decathlonu neočekávám, že to bude kvalitní a s dlouhou životností, ale s tím už při nákupu počítám, protože mi to třeba stačí a nevyplatí se mi kupovat několikanásobně dražší model někde jinde, třeba proto, že tu věc moc nepoužívám.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » úte čer 30, 2020 9:06

@Dudy: ja tu vypadam jako nejvetsi reklamator, ale ver mi, ze zdaleka neresim vsechno a spoustu veci si doma "dodelam" nebo opravim. A to nejenom ty levnejsi.
Ale napriklad ta dira v sitce batohu, co mel etheric by me za tak kratkou dobu taky nastvala - uz jen proto, ze fakt netusis, jak se to bude projevovat dal. Kdyz to zasiju, tak do toho taky mohu zanest impulz na trhani jinym smerem - a to uz mi nikdo neuzna jako reklamaci. Zakladni pravidlo, napsane v kazdych reklamacnich pravidlech je, ze mas zavadu reklamovat okamzite po objeveni - z duvodu, ze kdyz to zanedbas, tak se to muze projevit na jinych mistech a nakonec z lehce opravitelne zavady se stane neopravitelna velka.

U bot, bohuzel, mam zkusenosti "vselijake" a mnoho veci uz ze zkusenosti dokazu odhadnout, jak se projevi v case. Ty bublinky bych pred par lety taky neresil, max. jako estetickou vec. Ale ted uz vim, ze jak to muze pusobit na lepeni a proto radeji resim hned - ono z takove male, dvoumilimetrove "trhlinky" v lepu podrazky na zacatku dne se obcas na konci dne s tezkou turou vyklube peticentimetrova dira pres celou podrazku az na druhou stranu, kde Ti predek drzi jen tim, ze mas vepredu gumu pretazenou az na spicku na obsazku. Ale na dalsi den se Ti odlepi i toto a mas pekneho zraloka, tj. mas v prdeli dalsi tyden dovolene, bo nemas v cem chodit. Budes to i priste resit az tehdy, kdyz se toto stane nebo radeji uz v zarodku?

Reklamoval jsem jedny Asola, bo na me noze ta bota se ohybala tak, ze to kovove kolecko kolem hacku se mirne zarezavalo do kuze. Po neco vice jak pul roku se tam vytvorila prasklina - na suche kuzi skoro neviditelna, ale jakmile navlhla, zvetsila se a byla zretelne videt, jak se tahne ke kraji kuze u jazyka ke svum a ze ta prasklina je us min. 1mm hluboka. Nasel jsem to naproste nahodne. Asi dva tydny jsem pozoroval, jak se to vyviji a kdyz jsem videl, ze se to rozsiruje (ale za sucha stale tezko viditelne), cim to bylo vetsi, tim rychleji se jeste vice svetsovalo, tak jsem to sel reklamovat. Vysvetlil jsem to prodejci, ten se zkontaktoval s dovozcem, tomu se to nezdalo, tak jsme meli dlouhy telefon, ja jsem mu vysvetlil, co a jak se to deje, protoze na samotne bote ten oheb nebyl videt - byla to Perwanger kuze - ale jakmile jsem ji mel na nohou a udelal krok, bylo hned jasne, ze to kolecko pekne reze kuzi. Ukazal jsem to jeste jednou i prodejci, vodou jsem navlhcil kuzi a ten na to najednou taky ziral, ze fakt... Zkusil jsem jiny par te same boty, ale delalo to to same. Tak jse se domluvili na "upgradu" na jinou botu. Pricemz ty boty jsem mel rad, par dnu predtim jsem ty same boty o pul cisla mensi koupil synovi - ma jich dodnes, ochodil v nich jedenapul podrazky a zadny podobny problem. "Jen" nekompatibilita boty s moji nohou, bohuzel nezjistitelna na prodejne ani za prvnich par vyletu.

Kdybych to tehdy nereklamoval nebo nevsiml, za mesic bych skoncil s durch rozrezanou kuzi, utrzenim sitim a nedrzicim nohu jak ma - a uz bych nikomu nevysvetlil, ze to je prace samotne boty a ne nejaky mechanicky vliv neceho, do ceho jsem kopnul a pod. Ani ja bych tomu neveril. Ale Ty bys rekl, ze je to prd a skoncil bys bez pouzitelne boty uprostred dovolene. Mozna bys koupil vterinove lepidlo a nejak zalepil, ale to by bylo pouzitelne jen chvili - a potom uz bys boty mohl vyhodit, uz bys je ani nereklamoval, tezko by se to opravovalo.

Stejne tak s batohem - reklamoval jsem, kdyz jsem videl, ze preka popruhu dre latku batohu. Mohl bych si rict, ze je to prd a za dva mesice mam dve diry v hlavni komore. Ano, vyreklamoval bych to a dostal novy batoh, ktery by delal asi to same. Ja jsem radeji se hned ozval vyrobci, ktery me sam pozadal, abych jim to poslal, za tyden jsem mel batoh zpatky, oni nasily (profesionalne, bez chybicky) kus sirsiho popruhoveho materialu, barevne sladeneho, ze to si nikdo nemohl vsimnout, ze neni original soucasti.
Kdybych to chtel, udelam neco podobneho doma - ale dal bych tam uplne jiny matros, jine barvy, sil bych to rucne a vypadalo by to blbe. Navic, kdovi jak dlouho by drzelo. Takto jsem batoh nosil hodne let k plne spokojenosti, vyrobce taky spokojeny, protoze nemusel dat druhy batoh.

Takze asi tak. Ty tomu muzes rikat "prehnany perfekcionizmus", ja tomu rikam spise racionalni predvidavost. Ja chci od veci, co koupim, jen aby delaly to a tak co a jak delat maji.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Pierre111 » úte čer 30, 2020 9:36

U těch bot je to fakt složitý poznat. Kdyby mě přišli domu takový boty, tak je taky ve 14ti denní lhůtě vrátím pokud by je nutně nepotřeboval. Minulý rok jsem si koupil přes internet Arcteryx Acrux AR, byly totiž ve slevě, i tak ale stály cca 12500KČ. Když mi přišli, tak jsem si všimnul, že obě boty nemají úplně bezchybně přilepenou podrážku. Na vnitřní hraně boty, na začátku prstové části, kde se bota často trochu ohýbá, byla trochu mezera a vyteklé lepidlo. Navíc zde končila jakási výztuha. Boty jsem potřeboval, tak jsem si je nechal, že to vyzkouším. Věřil jsem, že si kvalitu taková firma pohlídá. No po třech týdnech ve Švýcarsku asi 6-7 výstupech, se přesně v tomto místě na obou botách udělala díra. Prostě se zde odlepila podrážka od tlumení a výztuhy. Z tak 1-2milimetru bylo za tři týdnu víc jak 10mm. Dostala se do toho voda a jemný písek. Vyfoceno, posláno na reklamaci a ta hned uznána. Peníze vráceny. Někde mám ještě fotky.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod dudy » stř črc 1, 2020 7:14

apuka píše:...Ja chci od veci, co koupim, jen aby delaly to a tak co a jak delat maji.


No vždyť jo.
Ale třeba ta ošoupaná kůže od tkaniček, nebo bublinky v podrážce vůbec neznamenají, že boty nebudou dělat to a tak co a jak dělat mají.
To je toliko domněnka.
Když se to někomu nelíbí, tak to v zákonné lhůtě vrátí a netřeba to rozmazávat.
Popř. to dopadne, jak popisuje Pierre111...


Jo a z lidí, co "za svoje peníze bezpodmínečně vyžadují 100% kvalitu", mi běhá mráz po zádech.
Od toho už je jen krůček k obsesivnímu kverulantství.
Já trpím zapomenutou a v čase zaniklou nemocí zvanou shovívavost.
Ta byla v dnešní době sebevědomých jedinců s ostrými lokty plošně vymýcena...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » stř črc 1, 2020 7:50

dudy píše:Jo a z lidí, co "za svoje peníze bezpodmínečně vyžadují 100% kvalitu"


Myslím, že rozumný kompromis je někde mezi Ethericovým a tvým přístupem.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » stř črc 1, 2020 7:55

dudy píše: v dnešní době sebevědomých jedinců s ostrými lokty ...


Tento druh lidí také příliš nevyhledávám, ale bývají to většinou oni, kdo ti za plnou cenu prodají ošoupané boty s bublinkama v podrážce a ještě se na tebe dívají jako na hňupa, když se ti to nelíbí.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Etheric » stř črc 1, 2020 8:39

Dromedaro píše: bývají to většinou oni, kdo ti za plnou cenu prodají ošoupané boty s bublinkama v podrážce a ještě se na tebe dívají jako na hňupa, když se ti to nelíbí.

Moc hezky řečeno :smt023

@dudy: Jako pardon, že si dovoluju chtít za svoje peníze bezvadnou věc. Já je netisknu.
S nějakým kverulantstvím to nemá co dělat. Chci opravenou nebo použitou věc? Využiju bazar. Chci 100% věc? Využiju obchod. I kdyby mi nabídl obchod slevu, nemám zájem. Já chci prostě novou věc, nikoliv opravenou, opravená věc = znevýhodněná věc, a takovou nechci když je znevýhodněná od samýho počátku, navíc za plnou cenu. Nevim, co je na tom k nepochopení.
něco jinýho je když se to trhne až po několika letech, zašiju nebo nechám zašít a neřeším nic
Shovívavost, to jako k takovýmu /ne/přístupu prodejce při řešení reklamace? Díky takovejm blbcům, kteří si to nechávají běžně líbit, si to pak dovolujou zcela běžně. Jak typické pro tuto zemi :roll:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » stř črc 1, 2020 15:25

dudy píše:třeba ta ošoupaná kůže od tkaniček, nebo bublinky v podrážce vůbec neznamenají, že boty nebudou dělat to a tak co a jak dělat mají.
O bublinkach jsem psal, ale pokud ta kuze je takova, jak je na fotce po zkouseni v obchode (a predpokladam, jedno nebo dve zkouseni, ne 25 lidi), tak to uz takto z dalky navozuje dojem, ze ta kuze muze byt prilis presusena a hakliva. Ano, moje zkusenosti ukazuji, ze posledni roky Hanwag kuzi na svych botech (alespon Alaskach, Tatrach a Nazcatech) skoro vubec nema osetrene, jen tak "aby se nereklo" (na rozdil napr. nekterych bot od Meindlu) a proto jsou ty botky docela citlive na dlouhe a spatne skladovani, bo se dokazou za rok i mene od vyroby presusit tak, ze je to poskodi. Muzes potom matlat kondicioner nebo vosk, kolik chces, ta kuze uz nebude dobra a bude odchazet rychle. No a popravde receno u nas neni zadna zvlastnost koupit boty lezici dva roky na prodejne+velkoskladu dovozce (a nevis jak dlouho u vyrobce), v nejhorsim pripade z toho alespon jedno leto ve vykladu na slunci ](*,) nebo skladovane na sklade kousek od radiatoru.
Takze pro mne takove smouhy ukazuji, ze je zvysena pravdepodobnost, ze sice boty budou "delat to a tak co a jak delat maji", ale znatelne kratsi dobu nez by mely.
A ja bych se pri vraceni "bez kecu" obaval, ze jakmile prodavac otevre krabici, jeho prvni slova budou - to jste boty poskodil, to nemuze prijat zpet. Uz mi takto remcali, kdyz jsem vratil po vikendu boty, ktere syn mel obute doma, ale (pekne vysusena) kuze z tech (max.) par sto metru byla zvraskavela jako stopadesatileta stara Tibetanka...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » stř črc 1, 2020 15:46

apuka píše: ze jakmile prodavac otevre krabici, jeho prvni slova budou - to jste boty poskodil, to nemuze prijat zpet. Uz mi takto remcali,


Toho jsem se právě bál, že řeknou, že jsem to udělal já. To bych se tam mohl rozčilovat jak chci, ale bylo by to jediné, co bych mohl dělat, protože nevím, jak bych jim dokázal, že mi to takto prodali. Ale říkal jsem si, že když budu chtít výměnu za nepoškozené, tak se na to asi budou dívat jinak. Stejně jsem si nakonec nechal vrátit peníze a objednal to 4campingu z tvého odkazu. Jsem zvědavý, co na mě vyleze z jejich krabice. Jen se chci zeptat, jestli je nějaká reálná možnost zjistit stáří těch bot? Protože pokud jsem to dobře pochopil, tak to PU časem degraduje bez ohledu na nošení. Takže bych nerad koupil nějaké staré boty.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » stř črc 1, 2020 17:50

Pokud to Fenix Outdoor nezmenil, tak nezjistis. Hanwag tam nedava datum vyroby. Ale radeji dobre prosmejdi krabici i boty, co kdyby.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Tomas » stř črc 1, 2020 19:49

Dromedaro píše:Jen se chci zeptat, jestli je nějaká reálná možnost zjistit stáří těch bot?

Myslím že není. Představil bych si, že z formy tam bude někde nějáký kolečko s datumem nebo šarží, ale u žádnejch bot jsem to nikdy neviděl. To je leda na plastovejch součástkách za pár korun v autech.

Dromedaro píše:Protože pokud jsem to dobře pochopil, tak to PU časem degraduje bez ohledu na nošení.

To dělá a ze zkušenosti se rozpadne zcela bez varování. Mě se to kdysi dokonce stalo na treku na obou botách zároveň (Meindl Island).
Tomas
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: stř črc 12, 2006 20:17
Bydliště: Plzeň

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » stř črc 1, 2020 20:06

Tomas píše:To je leda na plastovejch součástkách za pár korun v autech.

Mam to treba na sneznicich. A ano, presne to bych si predstavoval, ze tam bude. Neni.

Tomas píše:To dělá a ze zkušenosti se rozpadne zcela bez varování. Mě se to kdysi dokonce stalo na treku na obou botách zároveň (Meindl Island).

Jo, takovych zkusenosti je dost, mame tu na to nekde cele vlakno. Presne takhle se to stalo memu tatovi, taky Meindl Island (myslim, ze jsem sem daval fotku). Prvni tura v Tatrach po roce. Muze pomoct boty pred vetsi akci otestovat. Dat si v nich 20 - 30 km u nas v bezpecnem terenu. Ale ani tak to neni uplne jiste. Holt to chce podrazky ochodit zavcas a na vaznejsi akce si nebrat boty s podrazkama starsima nez 5 let. Pisu to takhle schvalne, jelikoz podrazky ochodim za 2 - 3 roky, ale pak je necham vymenit, takze boty s druhyma muzou mit 6 a jsou bezpecne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » stř črc 1, 2020 20:57

Tak myslím, že pokud mají podrážku tuto vlastnost, bylo by více než normální tam ten datum výroby uvádět. Možná to má ten důvod, že se výrobce bojí, že by starší boty neprodal.
Toto asi bude pro znalé hloupá otázka, ale tu podrážku mi po opotřebování vymění kde? Zaslat do Hanwagu? Stejně jako se Meindly dávají do Tilaku?
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » stř črc 1, 2020 23:40

Na tohle tu taky mame cele vlakno. Pouzij prosim funkci Hledat nebo Google.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » čtv črc 2, 2020 9:45

mike píše:presne to bych si predstavoval, ze tam bude. Neni.
Zase zevseobecnujes, pricemz vis dobre, ze jsme se na OF o tom bavili a ze nekteri vyrobci to tak delaji. Ja jsem dal priklady/fotky od Mammutu a Aku, kde to najdes primo v bote na prisitem stitku. A myslim ze u Meindla u nekterych modelu se da zjistit z cisla na krabici - ale ne "laicky" jen ve fabrice, je to, myslim, neco jako cislo smeny. Ale s timto si nejsem 100% jisty.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » čtv črc 2, 2020 15:03

Psal jsem o tom kolecku s datumem. Mohlo by byt primo na podrazce od vyrobce a pak by navic odpadly dohady, jak dlouho lezela podrazka skladem u vyrobce bot. Protoze podstatne je datum vyroby podrazky. Klidne by tam mohlo byt, je to v podstate prumyslovy standard, ktery se pouziva na vyrobky z umelych hmot (mam to i na plastovych krabicich).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » čtv črc 2, 2020 15:16

Tak jsem si byl pro ty boty na pobočce 4camping a nechal jsem je tam. Že se musím ještě rozmyslet. Kůže ok, ale ty bublinky na podrážkách opět byly. Bylo jich méně než na těch předchozích a byly o něco málo menší, ale zhruba tak deset na každé jich bylo a malé dirky jako na Dudyho fotkách to také nebyly. Pokud to může mít za následek, že mi po reklamačce upadnou podrážky, tak asi šáhnu po jiné značce. Nevím.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » čtv črc 2, 2020 15:19

Tak to se asi Vibramu nepovedla nejaka serie. Nebo zmenili technologii a nova se takhle projevuje. Jestli to vadi nebo ne se ukaze az za par let.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » ned črc 5, 2020 19:13

Nevymyslel jsem na toto lepsi vlakno, pokud nekdo mate napad ka, klidne se to muze presunout.

Dnes jsem se vybral na turu z busu na bus z Ovcarny pres Praded na Skritek hrebenovkou. Vzhledem k tomu, ze jsem netusil, jak dlouho ta cesta trva a nechtel jsem hned rano slapat 9km po asfaltce v pohorkach, jsem si vzal sebou silnicne bezecke boty, co mam, ze si potom prezuju svoje Crowy.

Cesta na Praded a zpet byla v nich fajn (az na to, ze by na cestu z kopce by to potrebovalo o pul cisla vetsi nebo lepe drzici nohu) a rozhodne rychlejsi, tak alespon o ctvrtinu nez v pohorkach (uz jsem v nich tam byl).
Potom me ale napadlo, zkusit si je nechat na noze, jak se asi citi lidi, co v podobnych chodi po horach vsude, dokonce i ve VT. Tak jsem v nich slapal po znacce, uz po nespevnenem povrchu. Snazil jsem se vybrat co nejrovnejsi cesticku, bez kamenu pod nohama, bez vetsich nerovnosti, atd. No, chvili to slo, ale citil jsem po ceste pod Petrove kameny pod nohama uplne vsechno. Kupodivu, pres tlustou vrstvu odpruzeni na podrazce i milimetrove kaminky, male korinky. Navic, jak ty boty absolutne nedrzi nohy do boku, kdyz jsem stoupil na trochu nerovny teren, kdy se mi hoc jen mirne vybocila noha, bylo to dost neprijemne, protoze se cely svrsek nohy i s moji posunul "bez zbanran(y)" do strany.
Taky jsem asi trikrat jemen "zakopnul" kdyz jsem zvedal zadni nohu na dalsi krok - dvakrat o kaminek velikosti asi 3x2x1cm a jedno o nizky korinek vycnivajici napric cesty. Vzdy jsem mel dojem, ze jsem si ulomil prst (boty nemaji zadny naznak obsazky a ni zadne "vymekceni" svrsku.
No, koncilo to tim, ze jsem si na Vysoke Holi s ulevou prezul pohorky, protoze me uz hodne bolely klouby u palce (a trochu i dalsich prstu) ze spodu na obou nohach. Nebylo to pouzivanim bezne nepouzitych svalu, protoze bolel opravdu kloub. Coz me bezne poboliva v jakekoliv obuvi i bez ni - ale vzdy z boku nebo zvrchu, nikdy vsak ne zespodu.

V pohorkach byl prvnich 5 minut hrozny pocit, jako bych najednou mel na nohou zelezne boty, po deseti minutach uz si nohy zvykali a zacalo to byt "pouzitelne", za 15 uz jsem byl v naproste pohode a uzoval jsem si, jak si klouby oddechly a nic men najednou neboli a mohu chodit kdekoliv, i po suti. Dokonce jsem si schvalne parkrat zkousel primo (samozrejme ne plnou silou) kopnout do nejakeho sutru velkeho jako samotne bezecke boty - a nic, nebolelo to, parkrat jsem zakopnul o velky koren - ani jsem si to nevsiml, jen ze se mi krok vychylil. Proste ten pocit pohody byl nekde uplne jinde. A to az po Jeleni Studanku to je teren, ktery se da bez potizi prejit i v pantoflich (jen velice mirne prehnane).

Taky pravda, ze ty pohorky se v ruksaku dobre prenesly, byly pekne citit :-). Ale po teto zkusenosti bych silnicne bezecke boty opravdu nikomu do hor nedoporucil, ani do nejjednodussiho nezpevneneho terenu. Kdyz us, tak alespon trailove. Zvlastni ale bylo, ze jak jsem koukal po lidech, vice nez pulka mela na nohou cca stejnou kategorii silnicek ](*,). Taky obcas na nejakych mensich sutrech pekne balancovali.
Za mlada jsem byl taky podobny vul, chodival jsem vsude v prestizkach (ktere ale byly stale mnohem pevnejsi nez soucasne silnicky). A ted casto premyslim, jestli nektere problemy s nohama a koubama nemohou mit zaklad prave v tom. Bohuzel, projevi se to o nekolik desetileti pozdeji, takze se to tezko spojuje...

Jo, jeste jedna zajimava zkusenost. V silnickach jsem vubec necitil stehenni svaly, jakoze nic jim nebylo. Kdyz jsem si obul Crowy, najednou jsem je zacal citit a to docela dost (taky vcerejsi vylet na Lysou jim dal trochu zabrat). Kdyz jsem na konci zasel na polevku do motorestu, furt jsem je dobre citil. Do busu jsem si nakonec zase prezul silnicky - a stehna jsem prestal citit...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » ned črc 5, 2020 22:59

Castecne je to vec zvyku, casem by se to zlepsilo, ale rozdil to bude vzdycky.

Ja jsem to mel presne naopak. Po pul roce a 1600 km jsem si vzal misto behacich bot pohorky. Na tuhost a vahu jsem si zvyknul celkem rychle, ale prvnich tak 15 - 20 km jsem skobrtal o male sutry a koreny. Zrejme proto, ze jsem malo zvedal nohy, jak jsem si obvykl vysokym podrazkam. Postupne se to spravilo a na konci uz to bylo v pohode. Citim jak stehenni, tak lytkove svaly, obvykly si vaze bot. Stehenni hlavne zezadu, tam je u behacich bot vubec necitim. Prvni dve hodiny jsem mel pocit, ze to nedam, posledni dobou jsem chodil hodne (tenhle tyden mam pres 100 km) a citim unavu, zahul v praci a nevyspani kvuli tomu se na tom taky podepsal. Pak jsem ale chytnul druhy dech, nohy prestaly bolet a nakonec z toho bylo 36 km a 1500 m prevyseni. Nohy samozrejme citim, ale celkove mam z te tury mnohem lepsi pocit, nez z celeho pul roku chozeni v bezeckych botach. Pohorky jsou proste pohorky :)

A v cem je ten zasadni rozdil? Dostal jsem se do sveho tempa, ktere je relativne pomale, ale energeticky usporne a stale bez ohledu na teren. Jsem pritom uplne v pohode, hlava je v nejakem polotransu a muzu jit a jit. V nizkych botach chodim moc rychle, nuti mne jit na horni hranici rychlosti a po dvou hodinach toho mam dost. Proste vytrvalost versus sprint. Mam radej vytrvalost.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » úte črc 7, 2020 9:23

mike píše:Tak to se asi Vibramu nepovedla nejaka serie. Nebo zmenili technologii a nova se takhle projevuje. Jestli to vadi nebo ne se ukaze az za par let.


Tak mi asi nezbude, než to vyzkoušet ... :roll: Už chci konečně někam vyrazit. Prodal jsem ne UL výbavu a teď místo přírody trávím čas v obchodech a na eshopech, že už mě to deptá.
Prochodil jsem obchody a tyhle boty mi vyhovují nejvíce. Tedy i ty Meindly. Ostatní boty byly pocitově, že to není ono. Z těch Hanwagů jsem měl pocit na první nazutí, že to je ono. Pak ještě z těch Meindelů, ale ty mají tu podrážku na můj vkus měkkou. Zkoušel jsem ty Asola jak doporučoval Apuka, ale ty jsem měl těsnější ve špici a volnější paty. Schválně jsem se ale díval i na jiné boty s Vibramem a ty boty neměly jedinou dirku.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » úte črc 7, 2020 16:15

:roll: vybavu je rozumne menit postupne. Kus po kuse. Idealne koupit vzdycky novy kus, otestovat, jak se osvedci a teprve pak prodat stary.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » stř črc 8, 2020 8:26

Ano. Zrovna u bot plati dvojnasobne, ze neprodavej stare dobre kym poradne neodzkousis nove...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » sob črc 11, 2020 11:41

Etheric píše:Ke stavu kůže se nevyjádřim, kožený boty nenosím, v dnešní době to považuju za přežitek

No a co nosíš za boty? Látkové s membránou? Můj laický pohled je takový, že po prvním projití ostružinami (nebo čímkoliv pichlavým, čehož je v lesním porostu dost) jsou takové boty a jejich nepromokavost narušena.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod pavproch » sob črc 11, 2020 14:14

Jestli teda můžu odpovědět - už sem zničil asi šest párů "textilních "tenisek" LaS GTX (Ultra Raptor a Tempesta) - od novoty s nima vždycky "šmatlám" lesním bovdelem a prvních ca 300-500 km GTX drží, nepouští vodu dovnitř. Pak začne postupně pouštět - dávám to ale za vinu poškození membrány "ohybem" (měkké boty a svršek), ne trnům ostružin apod.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28127
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Dromedaro » sob črc 11, 2020 14:24

pavproch píše: prvních ca 300-500 km GTX drží, nepouští vodu dovnitř. Pak začne postupně pouštět - dávám to ale za vinu poškození membrány "ohybem" (měkké boty a svršek),

Tak jestli je to jen tím používáním (ohybem atd), tak to je hodně brzo. To mi v obchodě řekli, že to vydrží tak dva roky.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4258
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » sob črc 11, 2020 14:34

Lehke bezecke (?) boty jsouneco uplne jineho nez pohorky. Taky v nich je jina membrana. Resp. uplne jina podsivka. Navic se boty prinkazde, kroku hodne ohybaji, co pohorky tak nedelaji. Proto u tech nizkych anmekkych bot GTX odejde drive.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Kožené boty do náročných podmínek

Příspěvekod disouji » ned črc 12, 2020 4:30

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit s výběrem kožených, trekingových bot?

Chodím větsinou v deštivé dny a pohybuji se v náročném terénu typu suťová pole, jíl + pískovec, spadané listí, kmeny. Občas chodím fotit vodopády a v jejich okolí je všechno velice kluzké, hlavně skály a kořeny. Už jednou jsem v nevhodných botách uklouzl na kluzkých kamenech a spadl do rokle. Z toho důvodu mám strach kupovat botu s podrážkami od Vibramu, podle recenzí jsou dost tvrdé a kloužou, takže bych raději něco měkčího nebo něco s větší styčnou plochou. Ideální by bylo, kdyby šla podrážka pravidelně měnit.

Cenový limit jsem si stanovil 6500 kč. Koukal jsem na různé značky, Prabos, Meindl, Asolo, La Sportiva.. ale moc se v tom nevyznám, u každé boty jsou nějaká negativa, co se mi nelíbí a hodně těchto bot má podrážky od Vibramu. Poradí mi někdo?
disouji
nováček
nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned kvě 22, 2011 9:49

PředchozíDalší

Zpět na Boty

cron