Jak se vybavit na 14denní výšlap?

pokec o cestování, jednotlivých zemích a tak

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod poutnik66 » stř čer 24, 2020 13:49

Nejsem v nic moc formě (sedavé zaměstnání, 55), ale chci konečně po jednodenních výšlapech (20-30 km) zkusit něco většího a příští rok vyrazit na 14denní výšlap. (V podstatě chci přejít ČR.) Studuji co sebou, aby toho bylo co nejmín, ale nic nechybělo, přesto jsou informace tímhle samoběrem tak protichůdné, že nevím.
Tak se chci poradit u zkušenějších. Co na nohy (kanady či tenisky - myšleno obecně), spacák a celtu nebo spacák a stan? Pláštěnku nebo pončo? co bych neměl zapomenout z toho, co mě vůbec nenapadlo, žer bych měl mít? :-)
poutnik66
nováček
nováček
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte čer 23, 2020 19:47

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod mike » stř čer 24, 2020 13:55

Zkus nejdriv napsat, co nosis na nohach na tech jednodennich vyletech. Taky bych nezacinal se 14 dny, idealni by bylo nejrdiv zkusit prodlouzeny vikend a pak treba tyden.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod poutnik66 » stř čer 24, 2020 14:27

Ano nejdřív mám v plánu zkusit víkend a pak prdloužený víkend jako test a přípravu... ale i na ten si musím vybavení nakoupit, tak to chci udělat při jednom.
Na jednodenní nosím obyčejné tenisky (LOAP). Nikdy jsem si na luxusní vybavení nepotrpěl. Ani jako kluk na čundrech. :-)
poutnik66
nováček
nováček
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte čer 23, 2020 19:47

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod mike » stř čer 24, 2020 15:58

Boty jsou idealni takove, na ktery jsi zvykly. Kdyz v nich ujdes 30 km za den, tak tyden taky. V relativne lehkem terenu, co u nas vetsinou je. Co se ale stane v desti? Jsi na to zvykly?

Potrebujes veci na spani tj. minimalne spacak a karimatku. Dal zalezi na tobe. Zdarak, tarp, spacak nebo vubec nic, kdyz budes spat nekde pod strechou (pristresky apod). Pak veci na vareni, to zas zalezi na tobe. Obleceni podle ocekavanych teplot. Neco proti desti. Plastenka jako nouzovka, ponco o neco malo lepsi, membranove obleceni nejlepsi, ale taky nejdrazsi. Dobre ponozky. Ruzne drobnosti jako treba celovku a baterky. A pak batoh, do ktereho to vsechno nacpes.

Zamysli se nad tim, jak si to cele predstavujes. Kolik toho za den ujdes, v jakem terenu, kde budes spat, co jist. Z toho ti zacne plynout, co vlastne potrebujes. Ono je to hrozne individualni, nekdo se sbali pod 7 kilo do 40 litroveho batohu, jiny tahne 30 a ma batoh jako skrin. Pro inspiraci se muzes kouknout na seznamy vybaveni, co sem nekteri lidi davali. Nekde je tu vlakno, zkus pohledat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod poutnik66 » čtv čer 25, 2020 12:43

Chystám se jít přes léto, takže i mě tenisky přijdou výhodnější (kanady snad až na podzim, ale budu je muset vytáhnout ze sklepa a oprášit :-) Déšť byl jeden z důvodů proč jsem boty řešil. Když bude velký déšt stejně promokne všechno i nepromokavé boty, to je mi jasný, ale říkal jsem si, že tenisky uschnou rychleji. A je pravda že s chůzí v mokrých teniskách moc zkušeností nemám.

I to jak to naplánovat zatím promýšlím. Stanovit si 25 km/den, abych nebyl další den rozlámaný? Ale zase budu v poledne hotov a co pak :-) když půjdu celý den, budu druhý den unavený... :-k
Spát se chystám tam, kam dojdu a bude tam možné přespat. Uvažoval jsem že dvakrát bych přespal v nějaké chatě, kde bych mohl dobít powerbanku, vyprat si, etc, Pokud jde o jídlo, asi bych nechtěl tahat žádný vařič, spíš jen ešus a klasicky na ohen jako kdysi na čundru.
Nést toho chci co nejméně. spacák je jasný. I když nejspíš vybrat ten správný bude asi dost náročné. A ten právě nevím jestli bude stačit celta pod spacák a nahoru jako stříška, nebo je lepší malý stan pro jednoho. Zatím se kloním spíš k té celtě. I když možná dnes bude ta celta těžší než ten stan :-)
Oblečení do deště je kapitola sama pro sebe, tuhle volbu ještě nemám vůbec jasnou.
poutnik66
nováček
nováček
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte čer 23, 2020 19:47

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod apuka » čtv čer 25, 2020 13:16

Promin, ze to reknu takto primo, ale prijde mi, ze nejak zatim nemas vubec ujasnene, co vlastne chce delat. Asi by to potrebovalo v sobe si nejdrive dat dokopy, co chci, jak chci, ceho jsem schopny, atd. A az podle toho delat plany.
Ted budu jen reagovat a premyslet na zaklade toho, cos napsal. A jeste dodam, predpokladam, ze jsi z "normalni populace", tj. nevybocujes necim (toto je spise narazka napr. na mirny autizmus, kdy je pozornost extremne citliva a neco co pisu neplati):
poutnik66 píše:25 km/den...budu v cili v poledne a co potom budu delat
Jako ze chces vyrazet brzo rano, jit rychle a niceho si kolem sobe nevsimat? Nazval ses v prihlasovacim jmene "poutnikem" - poutnik nespecha, spise se snazi vnimat sve okoli, kde prechazi, vsimat si, co jen muze. Kdyz uvidi neco zajimaveho, tak se to snazi prozkoumat, udelat odbocku, atd. Protoze v kazde krajine je vzdy neco zajimaveho. S takovym pristupem Ti mozna bude i pro 25 km ten den hrozne kratky.
Kdyz ale se obleknes, vyrazis a Tvuj jediny cil je dorazit do cile a nicim se nezdrzovat, tak ano, nebudes mit co delat. Ale to by byla Tvoje volba - a na konci "vyslapu" bys z toho prakticky nic nemel, krome odskrtnuti si cilu. A to by byla skoda.
Jeste nezabudni, i pokud ted delas jednodenni vylety "20-30 km", tak je neco jineho slapat jednou za cas 30 km a 14 dni kazdy den 25km...
poutnik66 píše:Pokud jde o jídlo, asi bych nechtěl tahat žádný vařič, spíš jen ešus a klasicky na ohen jako kdysi na čundru.
Na toto radeji zapomen abys nedopadl spatne a hlavne financne trocha odlehceneji. V CR je kdekoliv v lese, resp. myslim 50 m od nej zakaz zakladani a pouzivani otevreneho ohne mimo na toto vyhrazena mista. Kdyz bude v lete sucho, mozna i hasici budou mit vyhlaseny dalsi zakaz. No a asi ne kazdy bude priznive nakloneny Tvemu ohnicku...
poutnik66 píše:Když bude velký déšt stejně promokne všechno i nepromokavé boty
Premyslis spatne... Kdyz budes mit dobre a k tomu jeste nepromok. kalhoty/navleky/..., tak membranove boty nepromoknou a ani v nich se nebude moc srazet pot zevnitr. Zase v nich budes mit v teple asi horko.
Je tady dost lidi, co se trajdaji i v desti, nekteri i nekolik dnu - a prece nemaji "promocene vsechno".
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod pavproch » čtv čer 25, 2020 13:33

Dovolím si na základě svých mnohaletých zkušeností oponovat - "měkké" (= textilní) GTX tenisky v mokré trávě nejpozději po 15min pustí (ne vrchem). A "tvrdé" (= pohorky) pustí taky, ale později (16minut :mrgreen: ). Do mokré trávy jedině gumáky.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod apuka » čtv čer 25, 2020 15:01

@PP: Ale tazatel asi nechce hrat na divokou zver a delat PP-bushwalking ale normalni chozeni a da se predpokladat, ze v "rozumnem" terenu...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod mike » čtv čer 25, 2020 16:35

Asi se neco stalo, ja souhlasim s apukou :-k :twisted:

Hlavne tohle:
poutnik66 píše: Stanovit si 25 km/den, abych nebyl další den rozlámaný?

Puvodne jsi psal:
poutnik66 píše:Nejsem v nic moc formě (sedavé zaměstnání, 55)

Jit jednou za cas nebo i jednou za tyden 25 km je v pohode, ale 14 dni za sebou je uplne neco jineho. Tipuju, ze bys mel dost uz treti nebo ctvrty den. Navic poneses tezsi batoh, nez normalne a to je taky dost znat. Mne na delsich akcich natezko vychazi na den prumerne okolo 6 hodin ciste chuze a rozhodne se nenudim. Ono se to nezda, ale klidne to zabere cely den. Nasnidat se, sbalit, pres den obcas zastavka na jidlo, pauza na kochani se, vecer hledani mista na spani, vecere, vsechno vybalit a nachystat... nascita se to. Pravda, jde o Alpy, tam je to narocnejsi, ale zas uz mam neco malo nachozeno.

Kdyz jsem jeste chodil u nas, tak mi to davalo tak tech 25 km, ne vic. Jednodenni akce jsem v tu dobu chodil bezne 35 - 40, obcas i 50 a vic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod TimTaylor » čtv čer 25, 2020 21:23

Nedávno jsem si dal přechod Rychlebských hor, kdy dle mapy jsem denně plánoval cca 30km (na tůře běžně těch 30-35km za den dám) a celkem jsem chtěl jít asi 100km celkem, během cca 3-4 dní. Jel jsem sám, plná výbava (stan/spacák/vařič/jídlo/powerbanka/oblečení když bude hnusně/hezky atd.) a za 3 dny jsem ušel cca 80km, pak začalo intenzivně pršet (minulý týden, lokální povodně...) tak jsem to zabalil o den dřív a vrátil se do civilizace. Ten třetí den večer jsem toho ale měl plný kecky, těch cca 80km v nohách, cca 2800m výškových nahoru, cca 2000vm dolů, k tomu lilo celej den jak svině. 14 dní za sebou takhle "natěžko" bych rozhodně nedal, taky jsem zjistil, že můj stan pro 2 je zbytečně velký a těžký, oblečení jsem mohl mít o 30% míň, takže budu hledat kde ještě odlehčit (určitě stan/tarp pro jednoho, něco co váží max 1.3kg, ještě lehčí vařič, lepší batoh...). Jinak v ČR stačí na 99% akcí nízké trekovky s GTX, do Alp bych jel asi v klasickej pohorách. Každopádně doporučuju vyrazit někam na prodloužený víkend a zkusit si to, dá to dost podnětů k přemýšlení...
Naposledy upravil TimTaylor dne sob čer 27, 2020 6:42, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
TimTaylor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 551
Registrován: stř kvě 28, 2008 20:29
Bydliště: Pardubický kraj

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod mike » pát čer 26, 2020 0:47

@poutnik66: ono to vypada, ze mas romanticke predstavy z dob naseho mladi (nejsem o moc mladsi), kdy jsme to delali, jak pises. Jenze doba se zmenila a dneska uz je spousta veci jinak.

Namatkou:
- kanady. Ty vezmi a hod do popelnice. Jsou to nejhorsi mozne boty na takovou akci a navic jim nejspis po par km odpadnou podrazky.
- celta. Tezka, neskladna a malo prakticka. Misto tohle hledej lehky stan nebo tarp plus Tyvek na podlozeni.
- vareni na ohni. Zabere spoustu casu, je s tim prace, muzes mit problemy s ochranari... misto toho si sezen plynovy varic, existuji i pod 50 g. Jestli budes varit jen vodu, tak je idealni neco jako Jetboil, coz je v podstate rychlovarna konvice na plyn.

Pocitej s tim, ze za vybavu das petimistnou castku a ze stravis spoustu casu hledanim toho, co mas vlastne koupit. Muzes zacit procitanim vlaken na tato temata tady na OF ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Bruca » pát čer 26, 2020 9:41

A nekupovat to nejlevnější, páč se to strašně prodraží :-)

My si taky prošli od obyc spacáku k peracku, od obyc nafukovací matrace z jysku, přes samonafukovacky k nafukovackam tar, ... Drahá cesta :-D
Bruca
účastník
účastník
 
Příspěvky: 441
Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
Bydliště: Zlín

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod pavproch » pát čer 26, 2020 9:50

Přesně, proces hledání a nalezení (pro mne) té nejlepší/nejvhodnější výbavy je nejen časově ale i finančně náročný a je provázen spoustou slepých uliček... :mrgreen:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod apuka » pát čer 26, 2020 9:54

Zase jen technicka.
mike píše:vareni na ohni. Zabere spoustu casu, je s tim prace, muzes mit problemy s ochranari
S ochranari pouze na chranenem uzemi. Jinak napr. s lesni strazi, policii, hasici, uredniky obecnych uradu, atd. Podle samotneho zakonu o lesu Ti ochranari pokutu nedaji, ale uvedeni mohou. Resp. nekteri kdyz je vyhlasen zakaz pouzivani otevreneho ohne kvuli suchu.

No a vareni na "prirodnim ohni" v esusu taky neni zadny med, kdyz tak uz v kotliku, ale ten bys asi nechtel na zadech vlacit 14 dnu :-). Proste obycejny varic Ti ulehci zivot a to dost hodne.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Bruca » pát čer 26, 2020 16:53

Pak to chce drivkac s fukarem na baterku. To sežere naprosto cokoliv, leda nádobí je od sazi.
Bruca
účastník
účastník
 
Příspěvky: 441
Registrován: čtv bře 14, 2019 20:08
Bydliště: Zlín

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod poutnik66 » pát črc 10, 2020 17:47

Chtěl bych všem poděkovat za názory a připomínky, kterých si cením a věřím, že mi všechny nějak pomohou.

apuka píše:ze nejak zatim nemas vubec ujasnene, co vlastne chce delat

Každá cesta začíná prvním krokem, v mém případě je jím rozhodnutí jít, a to z osobních důvodů, které jsou pro tuto diskusi vedlejší. Teď je na řadě druhý, všechno si ujasnit a srovnat. S tím polednem jsem samozřejmě střílel od boku :-) ale ta reakce mi pomohla si ujasnit, že nemohu čerpat ze zkušeností z jednodenních cest. (Mimochodem přezdívku poutník mám už roky, ale nemá nic společného s putováním, což mi při registraci nedošlo, že tady to bude vyznívat úplně jinak :-) Cestu si samozřejmě chci užít, ale to neznamená, že v nezajímavých úsecích nenatáhnu krok.

apuka píše: A oheň Na toto radeji zapomen abys nedopadl spatne


Stejně jako jsou zřejmě zcestným vodítkem vzpomínky na čundry, kdy jsme prostě šli a nohy nikdy nebolely :-) kdy nebyly karimatky ani pořádný spacáky a nám stačila deka, a jídlo jsme dělali na ohni, samozřejmě vždy bezpečně, ale to asi dnes už, jak jsem pochopil, z reakcí nejde. To je věc, kterou tedy budu muset ještě zjistit. Ale samozřejmě když to nepůjde, budu to řešit jinak.

apuka píše: Proste obycejny varic Ti ulehci zivot a to dost hodne.

s tím nemám zkušenosti žádsné, takže vůbec netuším po jakém se podívat.


pavproch píše:Přesně, proces hledání a nalezení (pro mne) té nejlepší/nejvhodnější výbavy je nejen časově ale i finančně náročný a je provázen spoustou slepých uliček...


Proto jsem taky tady, abych zbytečně neprošlapával slepé uličky, které už někdo prošlapal.
Stan jsem vzdal, jako nejlepší volba se mi jeví tarp, a možná nějaká ta podlážka (které jsem viděl prodávat k tomu tarpu). Těžké je vybrat spacák. Zatím uvažuju o Vango – Planet 150 - https://www.4camping.cz/p/spacak-vango-planet-150/


Bruca píše:Pak to chce drivkac s fukarem na baterku. To sežere naprosto cokoliv, leda nádobí je od sazi.


Tohle je pro mě jako bys mluvil španělsky :-))
poutnik66
nováček
nováček
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte čer 23, 2020 19:47

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod mike » pát črc 10, 2020 18:59

poutnik66 píše:Stejně jako jsou zřejmě zcestným vodítkem vzpomínky na čundry, kdy jsme prostě šli a nohy nikdy nebolely :-)

Hlavni rozdil je v tom, ze je ti o 30 - 40 let vic a to je sakra znat.

poutnik66 píše:jídlo jsme dělali na ohni, samozřejmě vždy bezpečně, ale to asi dnes už, jak jsem pochopil, z reakcí nejde. To je věc, kterou tedy budu muset ještě zjistit. Ale samozřejmě když to nepůjde, budu to řešit jinak.

Ne ze by to uplne neslo, ale jsou s tim problemy a hlavne je to strasne neprakticke. Ohen je romantika, ale ciste na vareni je varic mnohem lepsi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Kuba Turek » pát črc 10, 2020 23:43

Tady mám takový základní seznam, co s sebou na delší turistiku potřebuji: https://www.horydoly.cz/turiste/vybaven ... ovani.html

Pár poznámek: Na ohni u nás uvaříš téměř všude (i v totálně suchém lese můžeš bezpečně dělat oheň třeba na lesní svážnici, byť nelegálně), ale zabere to dost času. Nejpraktičtější je plynový vařič s bombou, kterou po vypotřebování zahodíš a koupíš v nejbližším sportu novou.

Kanady samozřejmě můžeš obout (ale nejspíš z nich budeš mít puchýře), nejlepší jsou na české poměry kotníkové měkčí či pevnější pohorky (batůžek do 8 kg zvládnou i textilní trekovky, ale čím máš těžší batoh, tím potřebuješ pevnější boty).

Bivakovací pytel, tarp či plachta samozřejmě stačí, ale ve stanu je příjemněji a máš v něm soukromí a v opravdu hnusném počasí je nedocenitelný (malé stany pro jednoho si můžeš prohlédnout a vyzkoušet právě teď na Výstavě stanů v Praze - Letňanech).

Spát u nás jde prakticky téměř kdekoliv, i když to není vždy povolené. Výjimkou jsou velká města a nejbližší okolí vesnic, kde hrozí okradení, nebo aspoň nevítaný zájem domorodců. Na Mapy.cz si naplánuj cestu od přístřešku k přístřešku. Na horách i v rovinách jich stojí překvapivě hodně. Ušetříš čas, protože nebudeš muset stavět stan.

Jestli chceš ušetřit na výbavě, sleduj už teď akce v Lidlu a nakupuj. Pro Tvé účely tam mají dostatečné oblečení a další výbavu za pár šupů v různých akcích. Další výhodné nákupy uděláš v Decathlonu.
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Etheric » sob črc 11, 2020 5:39

Kuba Turek píše:bombou, kterou po vypotřebování zahodíš a koupíš v nejbližším sportu novou.

Zahazovat prosím směrem ke mně, já si je naplnim :twisted:
Jinak spaní v přístřeškách bych se vyhnul, nejen kvůli lidem, ale hlavně myši a mývalové, havěť ničemná, měli by to vybít :nasranost:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod pavproch » sob črc 11, 2020 12:26

poutnik66 píše:
pavproch píše:Přesně, proces hledání a nalezení (pro mne) té nejlepší/nejvhodnější výbavy je nejen časově ale i finančně náročný a je provázen spoustou slepých uliček...


Proto jsem taky tady, abych zbytečně neprošlapával slepé uličky, které už někdo prošlapal.


Bohužel to není tak úplně pravda. To, co 100 lidem funguje a vyhovuje, zrovna Tobě fungovat a vyhovovat může taky, ale taky nemusí.

Ověřil jsem si mockrát - i tady na OF.cz - vznesl jsem dotaz na to či ono, dostal hromadu (upřímných) spokojených odpovědí, koupil podle nich a následně zjistil, že mně ta věc (která uspokojila 100 lidí) vůbec, ale vůbec nevyhovuje. Samozřejmě ale byly i případy, kdy dotaz/odpovědi/koupě podle nich = max spokojenost.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Dromedaro » sob črc 11, 2020 12:44

pavproch píše:Přesně, proces hledání a nalezení (pro mne) té nejlepší/nejvhodnější výbavy je nejen časově ale i finančně náročný a je provázen spoustou slepých uliček... :mrgreen:

Jsem "rád" že je to normální i u ostatních turistů. Už jsem si začínal myslet, že jsem úplně neschopnej.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod pavproch » sob črc 11, 2020 13:11

A průser je, když konečně nalezneš věc přesně podle svých představ, používáš ji, seš spokojen, ta věc se opotřebí, chceš si koupit tu samou (protože spokojenost) a .... buď ji už nedělají nebo ji inovovali (a tím ji učinili pro Tebe nepoužitelnou). :twisted:

Klasický případ: hrubé fuski High Point Trek - I. gen (pro mne) naprosto super, II. gen katastrofa.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Etheric » sob črc 11, 2020 15:03

pavproch píše: když konečně nalezneš věc přesně podle svých představ, používáš ji, seš spokojen, ta věc se opotřebí, chceš si koupit tu samou (protože spokojenost) a ....

Jj, proto jsem teď koupil ve výprodeji 4ks trika, co mi plně vyhovuje, protože za pár let už nebude, respektive už teď je z jinýho materiálu.. ](*,)
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod poutnik66 » sob črc 11, 2020 15:15

pavproch píše:To, co 100 lidem funguje a vyhovuje, zrovna Tobě fungovat a vyhovovat může taky, ale taky nemusí.


Takže mi nezbývá, než si projít vlastní cestu omylů :-) Každopádně to že o tom všem mluvím a čtu vaše názory, dělám si nějaký základní obraz, ze které budu vycházet.

Zatím se mi zdá, že základem je spacák a boty a batoh. Takže by asi budu řešit jako první. Boty bych měl koupit už letos, abych je stihl trochu prošlápnout, spacák asi taky abych měl čas ho vyzkoušet.

mike píše: Hlavni rozdil je v tom, ze je ti o 30 - 40 let vic a to je sakra znat.

No právě :-) Zamlada bych to nikde neřešil, prostě bych se sebral a šel s tím, že nějak to dopadne :-)

mike píše: Ohen je romantika, ale ciste na vareni je varic mnohem lepsi.


OK. Kotlík vzdávám :-) Budu řešit vařič, ale až časem, teď hlavně ty boty a spacák.

Kuba Turek píše:Pár poznámek...


Díky za postřehy. Seznam uložen, projdu si ho jak bude chvilka času.

Nějaký tip na kotníkové měkčí či pevnější pohorky? Co jsem se tak zatím rozhlížel, nic ve mně nebudilo příliš velkou důvěru. :-)

Stan mi přijde zbytečně těžký, drahý a komplikovaný :-) škoda, že někde není pujčovna takových malých stanů, abych to mohl vyzkoušet. :-)

Kuba Turek píše:Si naplánuj cestu od přístřešku k přístřešku.


Etheric píše: spaní v přístřeškách bych se vyhnul,


Hm, tak teď nevím... :-k

pavproch píše:A průser je, když konečně nalezneš věc přesně podle svých představ...


Přesně!! A netýká se to jen výbavy a oblečení.
poutnik66
nováček
nováček
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte čer 23, 2020 19:47

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Olchor » sob črc 11, 2020 15:17

Holt osobní zkušenosti jsou do značné míry nepřenosné a to se netýká jen cestování. Dá se inspirovat, ale každý si musí prošlapat svoji cestu.

@poutník66 - nevidím zas tak velký rozdíl mezi vandrováním zamlada a teď. Jistě, všude je víc lidí a je potřeba být ostražitější. Ale běžně volně tábořím a vařím na ohni. Večerní táboření je pro mě nejmíň 50% zážitku z vandru. Nemám žádné superhyper vybavení protože u ohně by snadno přišlo k úhoně.
Co se týká dřívkáče -je to takový kompromis mezi ohněm a vařičem, kus trubky s elektrickým fukarem, topíš kousky dřeva, vaří fest, 2 tužkové baterie mi vydrží 14 dní, vejde se do ešusu. Google poví víc. Já ho používám hlavně v zahraničí tam, kde se špatně shání plyn kartuš ( třeba Gruzie, Turecko, Himal). U nás nosím plyn, večer většinou vařím na ohni, ráno na plynu.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod apuka » sob črc 11, 2020 17:33

S ohnem u nas je nejvetsiproblem, ze prakticky vsude (v lese -ale jako les se bere skoro vsechno nezasatvaneho) je zakaz pouzivani otevreneho ohne. Plus chranene uzemi, mistni zakazy, v pripade sucha zakazy hasicu, atd. Takze az si zapalis ohen, kdykoliv a kdekoliv Te muze nekdo prijit pokutovat. Bez ohledu na to, jak si ohniste zabezpecis. Max - pokud je to v chranenem uzemi - jeste dostanes pokutu i za naruseni lesni pudy a/nebo premisteni kamenu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod mike » sob črc 11, 2020 21:04

poutnik66 píše:Zamlada bych to nikde neřešil, prostě bych se sebral a šel s tím, že nějak to dopadne :-)

Jj, obcas to dopadlo vselijak, ale jak byl clovek mlady, tak to bylo v pohode. Jednou bylo horke leto, studanky vyschle, a tak jsem domu dorazil se slusnou dehydrataci a 40 horecky. Do druheho dne jsem se z toho vyspal a byl OK. Dneska bych se z toho vzpamatovaval aspon tyden, jestli ne dva :)

poutnik66 píše:Hm, tak teď nevím... :-k

Co clovek, to nazor. Kazdy ma sve priority, to je normalni. Holt si budes muset najit svuj zpusob sam, jako kazdy.

pavproch píše:A průser je, když konečně nalezneš věc přesně podle svých představ, používáš ji, seš spokojen, ta věc se opotřebí, chceš si koupit tu samou (protože spokojenost) a .... buď ji už nedělají nebo ji inovovali (a tím ji učinili pro Tebe nepoužitelnou).

To se mi stava furt :? Uz taky kupuju do zasoby, ale to nepomuze, jen to problem odlozi na pozdeji. Zrovna jsem zjistil, ze u Marxe a Spencera uz nemaji trenky, co jsem tam kupoval aspon 10 let. 65 % PES, ted uz vsechno jen cista bavlna, ktera je na turistiku nepouzitelna.

apuka píše:S ohnem u nas je nejvetsiproblem, ze prakticky vsude (v lese -ale jako les se bere skoro vsechno nezasatvaneho) je zakaz pouzivani otevreneho ohne.

To bych rekl, ze jsou zas ty tve pravni vyklady z jineho sveta, ale ono je to fuk, realita je jinde, spis tam, co psal Olchor. Treba tady u nas vloni jak bylo extra sucho dali ceduli se zakazem primo k oblibenemu ohnisti a myslis, ze to k necemu bylo nebo ze tam nekdo daval pokuty?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Dromedaro » ned črc 12, 2020 12:20

Olchor píše:Nemám žádné superhyper vybavení protože u ohně by snadno přišlo k úhoně.

Si moc nedovedu představit, že bys u vaření zničil výbavu. To leda, jako že fakt děláš větší oheň a spíš u něj.

Olchor píše:Co se týká dřívkáče -je to takový kompromis mezi ohněm a vařičem, kus trubky s elektrickým fukarem, topíš kousky dřeva, vaří fest, 2 tužkové baterie mi vydrží 14 dní, vejde se do ešusu.

Ty dřívkáče jsou vcelku dobrá věc. Mě odrazuje váha. Už se dělají i z titanu,ale jsou drahé, což se mi zase nechce dát za malý kousek plechu. Elektrický fukar k dřívkáči? O tom jsem ještě neslyšel aneb pokrok nezastavíš.

mike píše:Treba tady u nas vloni jak bylo extra sucho dali ceduli se zakazem primo k oblibenemu ohnisti a myslis, ze to k necemu bylo nebo ze tam nekdo daval pokuty?

Co jsem si všiml, tak ono si s tím většinou hlavu moc turistů neláme. I když jdu v chráněném území nebo národním parku, je podél cest spousta pozůstatků malých ohnišť. Ale já taky vařím na plynu. Oheň je časově náročnější a ne vždy jsou pro něj dobré podmínky, člověk na sebe zbytečně upozorňuje a kolikrát je to fakt o požár rozdělat někde oheň. Ty zákazy jsou tam dost často proto, aby byl krytý ten, co to tam má na starost. U nás už se taky lidi učí, že jde svalit vinu na někoho jiného. Jako ten, kterému se teď utopilo to osmileté dítě na rozvodněné řece. Údajně podal žalobu na povodí, že tam nebylo upozornění, že se řeka nemá sjíždět, když je rozvodněná.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Olchor » ned črc 12, 2020 17:42

No třeba titanový ešus na ohni snadno zničíš a ve vandrovním oblečení mám spoustu malých dírek od jisker.... a na prdeli smůlu od sezení na špalku. :)
ad dřívkáč - já teda znám jen a pouze dřívkáč s el. fukarem. Jo, před lety jsem viděl pravzor dřívkáče v Himalu na treku údolím Hunku. Tam měl náš průvodce Nurbu plechovku od Mogulu s dírou v boku, foukal do toho hubou dřevěnou trubičkou. Nakopal pár rododendronových kořenů svým ručně kovaným kladivocepínem, zapálil, zafoukal a měl uvařeno dřív, než my na plynu. Ten můj samodomo dřívkáč má cca 200g i s baterií. A netaháš sebou žádné palivo.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Jak se vybavit na 14denní výšlap?

Příspěvekod Etheric » ned črc 12, 2020 18:06

Příprava dřívkáče a úklid je procedura pro turisty /chodce, nikoliv táborníky/ krajně nepraktická až přímo otravná. Taky se na tom nedá vařit ve stanu, když leje.
Že by s dřívkáčem měl uvařeno dřív než s plynem? Pochybuju, je nutný počítat veškerý čas potřebný k vaření, i na to hledání paliva. Prostě čas od shození batohu až po uklízení vařiče a nahození na záda. Jasně, nejsme na závodech, ale buď si chcu hrát anebo chodit.
Dřívkáč mě baví, je to super hračka, avšak pro turistiku je to nepraktický
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Další

Zpět na Pokec o cestování