Výběr stanu

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Estevez » úte úno 18, 2020 12:12

Mufflon píše:Jednou jsme naměřili 135 kilometrový vítr na pláni. Ale to už se i Jurek dome 3 docela zmítal a měl jsem strach, aby se to nerozložilo na prvočinitele.


Taky se chystáme do míst, kde hodně fouká, a tak jsem pořídil Jurek DOME 3, snad to přežije stan i já (pojedu s manželkou, a kdyby nám ten stan spadl / se rozpadl / uletěl, tak je po mě :)). Jen jsem si chtěl připlatit za duralové tyčky 7075-T9, ale ty už Jurek nenabízí, takže mám "jen" 7001-T6... Nicméně někde jsem zaznamenal, že ta 7075-T9 má jen o cca 3% větší mez pevnosti než 7001‑T6, tak je to asi jedno.
Estevez
nováček
nováček
 
Příspěvky: 20
Registrován: sob srp 4, 2018 11:00

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Dromedaro » pon čer 22, 2020 21:06

Nedá mi to a chci se zeptat na něco, co jsem zaslechl v outdoorovém obchodě. Nějaký starší pár si tam vybíral stan do hor. Prodavač jim nějak radil a nakonec se pro nějaký rozhodli s tím, že si jej ještě vyzkouší. Tak to tam začali rozbalovat a při té příležitosti se jej zeptali na vodní sloupec. Prodavač chvíli zaváhal a než řekl hodnotu vodního sloupce toho stanu, tak jim řekl, že se podle tohoto konkrétního údaje u tohoto konkrétního stanu nemají vůbec řídit, protože zatímco ostatní výrobci sice udávají třeba vodní sloupec 15tisíc, tak je to testovaná hodnota, která je ale testovaná v podmínkách bez větru. Zatímco tento stan, který si kupují, tak má vodní sloupec 3tisíce, ale je to testováno v podmínkách silného větru, takže jako kdyby ten stan neměl 3tisíce ale těch 15tisíc jako ostatní stany. Může to tak být?
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Výběr stanu

Příspěvekod Kjuba » pon čer 22, 2020 21:22

Tak to měl naprostou pravdu a takto by měl každý správný prodejce informovat zákazníka. Předpokládám, že to byl nějaký slušný outdoorový obchod. Protože standardní prodavač ve standardním krámu mu vysvětlí, že na zahradu za barák potřebuje stan s vodním sloupcem 35.000 mm. Protože samozřejmě čím víc pruhů, tím víc Adidas. Muj stan má kupříkladu vodní sloupec 4.000mm a nikdy mi neprotekl.

Není to tak dlouho, co jsem viděl a slyšel prodejce v Hudáči vysvětlovat pánovi, že na lyže jedině v membránovém kompletu Gore-Tex. Protože přece bez membrány riskuju, že zmoknu a budu durch. Nebo když je mokrý sníh.... A že promoknout v tý zimě je o život. Na moji uštěpačnou otázku směrem k vyděšenému pánovi, jestli lyžuje, když prší a jestli lyžuje po břiše, prodavač reagoval bez zaváhání tím, že přeci všichni lyžují v membránovém oblečení. A to prosím pěkně v Hudy, kde bych čekal elementární povědomí.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Dromedaro » pon čer 22, 2020 21:57

Díky. Já jen, že jsem o tomhle rozdílu v testování neslyšel a protože s kvalitou informací od prodavačů je to všelijaké, tak jsem se na to chtěl zeptat pro rozšíření obzorů. Jinak jsem to teda zaslechl v Hanibalu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » pon čer 22, 2020 22:09

Dromedaro. Hilleberg má vodní sloupec 5 tisíc, nemá podlepené švy, no a měl sem tři jejich stany a ani jeden nikdy neprotekl a to zažili i měsíc v lijáku.

Ty údaje jsou často zcela zavádějící pokud nezjistíš za jakých podmínek to kdo testoval.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod dudy » pon čer 22, 2020 22:44

Kjuba píše:...Není to tak dlouho, co jsem viděl a slyšel prodejce v Hudáči vysvětlovat pánovi, že na lyže jedině v membránovém kompletu Gore-Tex...



Neříkám že jedině, ale co je blbě na lyžování v GTX?
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Výběr stanu

Příspěvekod mike » úte čer 23, 2020 0:04

Uplne vsechno ;-) (do tyhle diskuse nejdu, ta uz probehla pred lety jinde a nejspis nekolikrat)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49286
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 23, 2020 5:57

Michal82 píše:nemá podlepené švy

Jakým způsobem má ty švy utěsněný?
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Výběr stanu

Příspěvekod Kjuba » úte čer 23, 2020 6:25

dudy: No tak především je blbě to, že to prodejce nabízí jako jedinou myslitelnou variantu. Protože info, že všichni přece lyžují v Gore-Tex kompletu je hovadina. To by měl prodejce v Hudy vědět. No a pak to, že jediná správná membrána je GTX.

Mě to přijde úplně ujeté, protože se v tom potím. Lyžuju v různém oblečení, ale v membráně ne. To je ale moje osobní volba. Ostatní, ať si lyžují v čem chtějí. Jen mi přišlo, že si zákazník zaslouží kompletní informaci.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 23, 2020 8:18

Michal82 píše:Ty údaje jsou často zcela zavádějící pokud nezjistíš za jakých podmínek to kdo testoval.

Jsem si právě myslel, že ty testy jsou normované. Jestli si to dělá každý podle svého, tak jsou ty údaje úplně k ničemu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » úte čer 23, 2020 13:31

Testy sú normované - veľmi stručne a zjednodušene

1. meria sa tlak na látku a pri akom vodu už látka prepustí. Niekde nájdem fotku ako to robia výrobcovia v Číne - myslím tých serioznejších. Látka sa natiahne na malú obruč, ako keď vyšívate na našponovanej látke a zospodu sa natlakuje vzduch. Sleduje sa ako pracuje látka - nafukuje sa - a pri akej hodnote sa objavia kvapky vody, hodnota sa násobí = výsledok napr. 15000. To sú laboratórne podmienky, a takto sa testuje aj napr.metráž látky na predaj, ak už je so záterom.

Z tejto látky sa vyrobí stan a hotovo, nič viac sa netestuje. Toto najčastejšie používajú market značky, alebo tie, ktoré potrebujú zraziť cenu stanu, lebo toto je najzákladnejší spôsob testovania.

2. Druhá možnosť je ako bod 1. + simulácia prírodných podmienok = stále sme v labáku, ale pri meraní sa nastaví vysoká, potom nízka teplota, vlhkosť v miestnosti a znovu sa tlakuje látka a sleduje, pri akej hodnote prepustí vodu.

Z tejto látky sa vyrobí stan a hotovo, nič viac sa netestuje.

3. Všetko ako pri bode 1, resp. 2., ale meria sa aj priepustnosť vody pod tlakom pri švoch, či už "holých", alebo zatrených. Potom viem, že sa to testuje aj v tunely, kde na stan nastavia fičák a lejak, sleduje sa, čo to robí so švami v miestach najviac namáhaných na pnutie. Ale toto som nikdy na vlastné oči nevidel.

Kľudne doplňte presnejšie info tomu.

Dromedaro - pamätaj si, že bežného zákazníka budú vždy zaujímať vyššie hodnoty, lebo to u neho vytvára efekt bezpečnosti= pocit uspokojenia. Ak by si dal stan marketovej značky (lacnej) v dvoch hodnotách, vždy si vyberie model s tou vyššou waterproof hodnotou a pritom bude v konečnom dôsledku horší ako ten s nižšou hodnotou lebo sa testoval inak. Zneistí, ak sa porovnávajú hodnoty s modelom renomovanejšej značky - viď príklad MSR.

Tento postup je však bežná prax na trhu, netýka sa to len stanov. Takže pri výrobku, ktorý ohuruje vysokými číslami sa pridáva cena, aby to pôsobilo zodpovedajúce tomu. Ale na ten test sa vynaložilo málo z rozpočtu, aby sa to muselo prejaviť na cene. Ale tá sa neupraví, takže tu je priestor na okamžité zlacňovanie = efekt dostupnosti. A čo je najlepšie? Ak sú vysoké hodnoty dostupné. Biznis.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod apuka » úte čer 23, 2020 15:03

@Stani, existuji specialni normy (s presnymi podminkami) pro testovani stanu? Nevim, proto se ptam. Mne totiz prijde, ze normy jsou tak na 1).

Cos popisoval pri 1) je cca mereni vodniho sloupce pro materialy, jen malo se ty laboratorni lysi. Latla se natahne na "obruc" na konci trubky, vetsinou sklenene s presnym prumerem, timpadem je znama plocha latky na konci trubky. Nalije se dane mnozstvi (resp. vyska) vody, rekneme 100 mm, myslim, ze by mela byt temperovana a stejne tak i okolni teplota vzduchu by mela byt stejna, aby se neprojevilo srazeni vlhkosti vlivem chladu.
Trubka se zvrchu uzavre "zatkou" s hadici, pres kterou se do ni zacne vhanet stlaceny vzduch. Podle tlaku vzduchu a plochy latky se da presne spocitat, kolika mm vodniho sloupce odpovida to "jednotkove" mnozstvi vody prepoctene na standardni tlak vzduchu.
A tlak se po stupnich zvysuje az do objeveni kapek.
Tato metoda je ale dostacujici i pro testovani, pri jakem vetru vydrzi nejakou standarni vrstvu vody/lejak, da se to prepocitat na ten tlak vzduchu na vodu. Zase samotny vitr az tak velky vliv na potrebu vetsiho vodniho sloupce nema. Proto staci i 2-3000mm na nepromokavost stanu (samozrejme jen latka, ne svy)., hlavne

2) se mi uplne nezda, protoze se zmenou teploty vzduchu, hlavne snizenim bude srazet vzdusni vlhkost a tezko se to bude nekdy odlisovat od prepustene. Kdyby menili o teplotu vody, tak to zase nema valny smysl.

3) ma nejvetsi smysl, hlavne kdyz se bude stridat "rychlost vetru" a "intenzita deste".
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 23, 2020 15:21

Etheric - mají to udělané tak že tam kde se šíje se látka skládá myslím na 4 vrstvy a používají se podchlazené jehly které udělají malinkou dírku a nitě které ve vlhku ,,nabobtnají” čímž vytěsní ten spoj.
Celé to potom krásně funguje a nikde nic nechčije a není potřeba něco podlepovat a je to dlouhověké.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 23, 2020 16:38

@Michal: děkuju, to jsem nevěděl, tenhle způsob se mi líbí, je to vpodstatě úplně primitivní fyzika, právě to se mi na tom tak zalíbilo. Ty nejjednodušší věci totiž často úplně nejlíp fungujou.

@ostatní ohledně vodního sloupce: yebat nějaký marketoidní čísla výrobku jako takovýho, právě proto, co zmiňoval Stani - nevíš, jak to bylo testovaný. Takže mě, jakožto zákazníka bude zajímat jediný - parametry látky jako takový. To si dám do kontrastu se zpracováním a provedením stanu a hned vim, co od toho můžu očekávat.. Obyčejnej selskej rozum
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » úte čer 23, 2020 17:20

Apuka - píšem to len z hlavy teraz nemám čas to vyhľadávať, ale to sú normy ISO 5912-2020,alebo tak nejak - obsahujú celý rad noriem pre kempingové stany - materiály napr. tear test látky, bend test plastových vecí, tyčiek, fire retardant, rain test a myslím, dokonca aj už enviromentálne normy.

Ak to neobsahuje, to čo si sa pýtal, tak pardon, pozriem doma lepšie.

Šitie nabobnatelou niťou, v podstate ako udentálnych nití je známa vec, myslím, že to používa už aj Husky :) Ale vraj to predražuje, podlepené švy sú lacnejšou alternatívou. Dokonca, ak to robia v Číne, kde vo fabrike je dusno, vysoká vlhkosť, tak sa to už zo začiatku horšie šije, lebo napučnievajú pri šití. Ale to mám len z povídačky z piateho ucha :) . Tento problém som osobne nevidel.

Etheric - máš pravdu, ale zase - ako inak sa má bežný zákazník orientovať, ako získa tie hodnoty látky? Ty si myslíš, že im niečo hovorí denier, typ ripstopu, kvalita záteru? Koľkí zákazníci sa spýtajú v predajni: "A počúvajte, ako testujú tento stan? Odkiaľ je to číslo vodného stĺpca?" Tak dvaja zo sto, teda ak tam neprídeniekto z outdoorfoóra :D . Zvyšku stačí len to číslo a pri nízkom už majú pochybnosti.
Naposledy upravil Stani dne úte čer 23, 2020 17:31, celkově upraveno 1
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 23, 2020 17:30

Stani jestli tento způsob začal používat už i Husky tak potež.... to bude spokojených zákazníků, kteří ve stanech nabobtnají místo té nitě :D

Trochu srandy.

Schvalne bych se na to koukl jak u nich vypadá finální produkt.

Tak asi proto to Hilleberg šije v Estonsku, aby nebylo vedro. :)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » úte čer 23, 2020 17:39

Možno že Číňania vedia ponúknuť svoje bobnajúce nite, veď tak to robili vždy, že ponúkali vlastné alternatívy. To bude pre nich malina.

Zaujímalo by ma, ako to má Hilleberg zabezpečené podchladenie ihly. Už pri prvom rade švov sa zahreje, nie? To ich ako stále menia? Neviem si to predstaviť. Alebo šijú v podchladenej miestnosti? :)

Ale vykašlite sa teraz na nejaké stany, bože, 15000 je aké krásne vysoké číslo, načo sa budem pýtať odkiaľ je :D . Poďte,pozývam Vás do vlákna Outdoor vozík, už je iný deň, možno vás osvietilo, nejaký nápad vo vás dutná, nech sa pohnem ďalej :D :D
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 23, 2020 18:40

Hele podle popisu mají nějaké chladicí zařízení na tom stroji. Možná nějaký plyn (ze by přímo tekutý dusík to asi ne ale nevím).

https://youtu.be/wUwMEZSWchU

Ale záběr z blízka tam není vidět.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 23, 2020 18:48

Stani píše:Zaujímalo by ma, ako to má Hilleberg zabezpečené podchladenie ihly.

Aj mě. Napadají mě technická řešení, která ovšem vzhledem k náročnosti úkonu budou značně náročná technicky, takže i finančně. Od podchlazené místnosti až po stroj, jehož šicí ústrojí je chlazeno nějakým plynem... Tak či onak, z fyzikálního hlediska by to bylo v pohodě, no po technické stránce už taková výroba nebude zrovna jednoduchá a v žádném případě levná
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 23, 2020 19:08

Tady jsou ty stroje líp vidět. Asi to bude nějak ofukovat tu jehlu uvnitř stroje. Nevím nejsem švadlena ;)

https://youtu.be/sFeQcNnoBN4
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 23, 2020 19:12

Etheric myslím ze to jestli bude výroba levná nebo drahá je pro ně asi nepodstatné v rámci nějakých mezí. Kdyby chtěli levnou výrobu dělají v Číně jako další značky.

Na druhou stranu si nemyslím že by zrovna chlazení jehly stroje muselo stát majlant.

Ale je fakt, že stehy mají krásné ;)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Dromedaro » úte čer 23, 2020 22:08

Díky za to vysvětlení s testováním.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Vojta41 » úte črc 28, 2020 12:37

Ahoj, momentálně koukám po novém stanu a na Mall.cz mě zaujala nabídka MSR Elixir 3 za 6000,-. Napadla mě ale jedna věc - pokud dobře chápu, stany MSR Elixir byly v roce 2018 nějakým způsobem redesignované, nemůže se na Mallu, vzhledem k výprodejové ceně, jednat o tu starší verzi? Případně viděli byste to jako nějaký problém, pokud by to tak bylo? Nevím, jak velká změna proběhla, ale nerad bych kupoval nějaký zastaralý model a ani kus, který ležel pět let někde ve skladě.
Vojta41
nováček
nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: úte kvě 29, 2018 16:05

Výběr stanu

Příspěvekod Kjuba » úte črc 28, 2020 13:09

No myslím, že není žádnej problém si tam zavolat a zjistit to.

Osobně si myslím, že to budou už ty nové verze, protože jsem řešil pár roků zpátky footprint pod můj starší typ a odpověděli mi, že už ho nemají. A to proto, že stará verze už je prostě celosvětově vyprodaná a nejsou už ani na náhradní díly. Z toho usuzuji, že je málo pravděpodobné, že by někdo někde vyšťoural že zapomenutého skladu várku pro český Mall.
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Vojta41 » čtv črc 30, 2020 7:22

No na dotazy zatím neodepisují a na infolince mně s tím neporadili. Ale to co píšeš zní celkem logicky, tak snad to bude ta nová verze. Stan jsem objednal, uvidím teda až dorazí. Jinak nevíš jak narychlo poznat, o jakou verzi jde bez nějakého velkého rozbalování? Že bych to zkontroloval rovnou při vyzvednutí na pobočce.
Vojta41
nováček
nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: úte kvě 29, 2018 16:05

Re: Výběr stanu

Příspěvekod GreyMouse » čtv črc 30, 2020 9:07

@Vojta41: Stačí prolistovat papírovou visačku na obalu stanu. Z obrázků poznáš, jestli má stan trojúhelníkové (stará verze) nebo lichoběžníkové (nová verze) předsíňky.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Výběr stanu

Příspěvekod Kjuba » čtv črc 30, 2020 12:36

Přesně tak. Děj pak prosím vědět. Kolega si ho chce taky koupit. Díky
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Vojta41 » čtv črc 30, 2020 13:44

super, díky za info. Dneska jsem to zaplatil, tak někdy během příštího týdne půjdu vyzvednout, tak dám potom vědět.
Kdyby se přeci jen náhodou jednalo o tu starší verzi, šli byste do toho i tak za tu cenu 6000,-?
Vojta41
nováček
nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: úte kvě 29, 2018 16:05

Re: Výběr stanu

Příspěvekod GreyMouse » čtv črc 30, 2020 14:39

Těžko radit. Náš Elixir 2 zakoupený v roce 2017 je jen lehce ušpiněný, ale žádné známky degradace nevykazuje, zatímco tenhle kus vypadá jako Tesco stan za pár stovek. Zkusila jsem se ještě podívat na ty zmiňované visačky, jestli tam nenajdu datum výroby, ale neobjevila jsem ho. Jediné, co by mohlo napovědět stáří stanu je snad rok u Copyright na poslední straně visačky. U našeho Elixiru 2 zakoupeného v roce 2017 je to rok 2016, u Elixiru 1 zakoupeného v roce 2018 je to 2018. Jen hádám, že nová kolekce pro určitý rok se bude vyrábět maximálně v roce předchozím, takže u verze 2016 by stan mohl být přinejhorším z roku 2015. (Což už ovšem vzhledem k vlastnostem polyuretanu také není úplně málo :?) Ovšem na obrázku mají novější verzi, tak bych doufala, že to bude skutečně ona ;-)

MSR_Elixir.jpg
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Výběr stanu

Příspěvekod Lipon » čtv črc 30, 2020 21:35

Koupili jsme před asi 14 dny taky, jako náhradu za asi 15 let starý a už malý Pinguin Gemini; v So ho budeme stavět, tak dám vědět.

Edit : visačka už letěla, tak podle ní neposoudím
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

PředchozíDalší

Zpět na Stany