Cesta hrdinov SNP

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Etheric » čtv kvě 21, 2020 11:17

apuka píše:zvirata budou citit, cos jedl, cos mel i ze Tveho dechu, to se s Tebou bude tahat. I z nadobi, at to umyvas petkrat

Však jo. Když ráno snídám uherák, umeju si ruce, jdu přesazovat rostlinstvo, hrabu se v záhonech, ještě dvakrát si umeju ruce a odpoledne když se vítám se psem, jede po těch rukách jak divej a řečí těla zcela evidentně říká "kde máš pro mě ten salám?"... Medvěd má možná ještě lepší čich, přinejmenším stejně dobrej, jako ten pes.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » čtv kvě 21, 2020 17:16

Etheric
Zakopat konzervu v lese nevnímám jako něco špatného ani u ostatních. Na rozdíl od volného pohazování.
Ešus několikrát umyješ a přesto je z něj celý den cítit jídlo? Ok. Proč by tedy nemohlo něco podobného platit i pro nenasákavé a nepromokavé materiály tarpů a stanů, na které člověk hrabe rukama od jídla, nosí je v batohu s jídlem a propoceném oblečení, spí pod nimi nemytý v načichlém oblečení a spacáku a dýchá do něj snězené jídlo?
A ty jsi pro změnu vzal kde, že mám super postupy? To netvrdím. Četl jsem tu některé rady ohledně medvědů, tak jsem přidal svoji trochu do mlýna. A pokud to někomu přijde použitelné, může to praktikovat. Stejně jako já, když tu přečtu něco, co mi přijde funkčnější než to, co mám zažité já, tak to začnu používat nebo podle toho postupovat. Alespoň se tu jako ty nezačnu vysmívat druhým a podobně. Granátometčíkovu metodu nepoužívám. Ale vzal jsem si z toho, že třeba ten ohlušující granát na klasickou očkovou pojistku je pro mnoho scénářů setkání s medvědem použitelný. Na rozdíl od tvé polní lopatky nachystané u spacáku. Ale pokud si myslíš, že se útoku medvěda, který na tebe v noci skočí, když ležíš ve spacáku ubráníš polní lopatkou, tak si to používej. Dost jsi tu napsal o svých smyslových odlišnostech, které na mě působí jako další vývojový stupeň člověka, tak by jsi to asi hravě zvládl.

Apuka
Však jsem psal, že se medvěd raději člověku vyhne. Já z něj nedělám krvelačnou bestii. Mluvím tu o tom menším procentu případů, ke kterým při setkání s medvědem dochází. Že je to jednou za deset let je pro mě informace, že k tomu dochází méně často,ale dochází. A zrovna na Slovensku už pár let neplatí, že jsou střety turistů a místních obyvatel s medvědy ojedinělé. Ten argument, že medvěd na člověka ve spacáku zaútočí, protože se dotyčný vzbudí, lekne se, panikaří, takže medvěd ze strachu zaútočí, ten mi přijde nějak mimo. To beru jako součást okolností, které k útoku vedou. Ale dějí se i útoky medvědů na spící lidi ve spacáku, nijak nevyprovokovaných. Já z medvědů mám respekt a beru je jako pány území, kde se nachází a já jsem ten, kdo jim leze do teritoria. Ale banalizovat setkání s medvědem je pro mě druhý extrém. Hlavně záleží na tom, jakého medvěda člověk potká, protože každý má úplně jinou povahu. Úplně si nemyslím, že když člověk ty větve a klacky umí položit a rozmístit, že to medvěd lehce překoná bezhlučně. Ale já jsem jen teoretik a medvěd tvor velmi vynalézavý, tak třeba jo. Pokud ke mně v noci přijde medvěd, ať už zaútočí nebo jen bude obcházet, budu raději, když ke mně bude mít přístup jen z jedné strany a nebude mě obíhat. Možnosti jak se bránit nebo se pokusit zastrašit tu jsou, ale nemá smysl to rozepisovat, protože na to máte jiný pohled. Ale jinak sama o sobě skála člověku, nepomůže to je jasný. Ta je jen taktický doplněk.
O těch plynových vařičích a jejich možnostech použití dle zákona vím. Já to měl na mysli tak, že k tomu aby člověk podpálil les turistickým plynovým vařičem je zapotřebí daleko více nešikovnosti a souhry nešťastných okolností, než za pomocí klasického ohně v ohništi.

FrantaKrajta
Ale já to neberu jako soutěž o přízeň čtenářů. Si o mě myslete, co chcete. Je mi to celkem jedno všeobecně, jaký kdo na mě má názor. Já to mám nastavené tak, že když si někdo začne s vysmíváním a shazováním, tak musí počítat s tím, že mu dotyčný vrátí stejnou mincí bez ohledu na nějaké servítky nebo korektnost. A pokud se to někomu nelíbí, tak ať si s tím ani nezačíná. Teď tím nemyslím Etherica, spektrum je široké. Ale já už s nějakými autisty měl tu čest a ti lidi na tom byli tak, že myšlením i chováním to prostě idioti byli. To je holý fakt. Bez ohledu na to, jak moc je korektní to říkat nebo ne. Proto jsem tím reagoval na Ethericova idiota. A ty tvé body, co jsi tam vypíchl, tak hlavou tluč do zdi, ale nic špatného na tom nevidím.
Naposledy upravil Dromedaro dne čtv kvě 21, 2020 20:02, celkově upraveno 1
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Etheric » čtv kvě 21, 2020 18:21

Dromedaro píše:Ešus několikrát umyješ a přesto je z něj celý den cítit jídlo? Ok. Proč by tedy nemohlo něco podobného platit i pro nenasákavé a nepromokavé materiály tarpů a stanů, na které člověk hrabe rukama od jídla, nosí je v batohu s jídlem a propoceném oblečení, spí pod nimi nemytý v načichlém oblečení a spacáku a dýchá do něj snězené jídlo?

Však proto jsem psal, že nemá cenu to hrotit tolik, protože seš tim vším nasáklej, smrdíš člověkem, jídlem co jsi jedl, jídlem se kterým jsi přišel do styku... Proto nemá cenu to tak přehnaně hrotit, jakože "stan vyzařuje tělesný pach do okolí víc, než když spim pod širákem" a podobně...
Prostě oddělíš do silnýho nepropro pytle jídlo, do toho jistýho pytle dáš i pytel s odpadem, na noc i ešus ve kterým jsi vařil, nůž se kterým jsi krájel jídlo a kosmetiku, máš-li s sebou. To schováš dál od sebe, možností jak to schovat je vícero, stačí si vybrat. Se zbytkem prostě nic moc nenaděláš.

Spíš to chce nechodit ve voňavým čerstvě vypraným oblečení, používat neparfémovanou kosmetiku, to udělá dost samo o sobě, že nebudeš tak "nezvykle" cítit. Holt tzv "městskej smrad". Když jsi, stačí 3 dny, mimo všechny a pak mineš člověka jednodenního "fresh" výletníka, to je přesně to co myslím tím "městským smradem". Prací prášky, šampóny, deodoranty, zubní pasty,... Fuj... Zvířata to opravdu přitahuje. I otravnou havěť.

Dromedaro píše:Zakopat konzervu v lese nevnímám jako něco špatného ani u ostatních.

Ta konzerva je prostě cítit. Nějaký zvíře ve snaze to vyhrabat si vo ňu rozvalí packu nebo čumák, to ti přijde v pořádku?
Ikdyby byla řádně vypálená autogenem, prostě to nic nemění na tom, že děláš v lese bordel. Ano, je to lepší varianta bordelu oproti pohození, ale bordel to je. Že se učilo konzervy zakopávat? Nás teda učili, že co si do lesa přineseš, to si z lesa odneseš. Zahrabávaly se jen hovna a učili ma to tak aj na Slovensku ;)
OK, slupky cibule, česneku, brambor, kůže z uzenýho a podobně mohly do ohně, když to bylo na místě, kde udělat šel, ale pálit plastový obaly??
Sám nadáváš na na bordel a zasírání přírody a děláš tohle? #-o
A jak říkám - jde o kvantitu. Chuj s tim, kdyby to dělal jeden, ale když to začne dělat víc lidí, stane se z toho problém.
Btw netuším, co to meleš o "nachystané polní lopatce" u spacáku a medvědovi.... Tak trochu :weedman:?
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Etheric » čtv kvě 21, 2020 18:28

Dromedaro píše:já už s nějakými autisty měl tu čest a ti lidi na tom byli tak, že myšlením i chováním to prostě idioti byli. To je holý fakt.

Je třeba rozlišovat autisty a autisty s mentální retardací. Je to tak 50:50. U těch druhých není nápadnej a problematickej autismus jako takovej, ale právě ta mentální retardace. Navíc ty lidi komunikujou jinak než slovy, to ty neumíš, tak nesuď nikoho jen kvůli tomu že nerozumíš způsobu, jakým se ten dotyčnej vyjadřuje. Nejsou často vůbec blbí, jen komunikují jinak než slovy
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod mike » čtv kvě 21, 2020 18:55

Etheric píše:Nás teda učili, že co si do lesa přineseš, to si z lesa odneseš. Zahrabávaly se jen hovna a učili ma to tak aj na Slovensku ;)

:smt023 mne je teda trochu blbe i to hovno, ale s tim nic nenadelam, to s sebou neponesu. Pricemz jsou narodni parky, tusim v Kanade a mozna i jinde, kde na to dostanes pytel a na konci ti ho zvazi, jestli jsi nesvindloval. Za zahrabanou konzervu by ho zrejme zastrelili ;-)

Zahrabavat konzervy je prasarna. Krome toho, co uz bylo napsano, taky kvuli tomu, ze casem "vylezou". Vidim to obcas v Alpach, rezave konzervy, ktere vypadaji na desitky let. Nejaky chytrak je kdysi zahrabal nebo nacpal pod kameny a voda, sesuvy apod. je casem dostaly na povrch. Nic pekneho to neni. Pricemz jeste chapu, ze tenkrat s sebou lidi konzervy nosili, jelikoz jine moznosti nebyly. Ale dneska? Sam jsem s sebou mel naposled konzervy tak pred 30 lety (a samozrejme je donesl zpatky do civilizace).

Taska s odpadem je celkem otravna, zvlast kdyz ji nesu tyden nebo vic, ale je to samozrejmost o ktere vubec neuvazuju. Obcas tam prihodim i neco ciziho.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » čtv kvě 21, 2020 19:07

Etheric píše: Ta konzerva je prostě cítit. Nějaký zvíře ve snaze to vyhrabat si vo ňu rozvalí packu nebo čumák, to ti přijde v pořádku?


Ne, nepřijde mi to v pořádku. Právě proto ty konzervy vypaluji do zčernání, protože sem to slyšel a viděl takhle lidi dělat, že se to takhle zbaví těch zbytků jídel a zápachu. Pak je zdupu do placky a UL lopatkou vykrojím úzký průměr země, který pak vydlabu hluboko, dám tam tu konzervu, na ní nějaké kamení a zahrabu a udupu. A pokud tomu tak není a ty zvířata to pak stejně cítí i přes to vypálení a vyhrabávají to, tak to potom jo, tak jsem tu za blbce i já. Ten originální plastový sáček od jídla také dám do té samé díry a spálím ho, že se to seškavří do malé kuličky a pak to zahrabu jak tu konzervu. Ano, je z toho pidi bordel do ovzduší a Gréta by to okomentovala slovy " Jak jsi mohl ", ale přišlo mi to lepší, než s sebou nést otevřený obal od jídla. Dělal jsem to tak, že jsem to zabalil do několika plastových sáčků, které jsem si pro tyto účely nesl, ale pojal jsem podezření, že je to nedostatečné, protože medvědi mají lepší čich než psi. Když jsem jinde, kde nejsou medvědi, tak všechny obaly od jídla nesu s sebou. I vajgle od cigaret. Ale prostě ten strach mám, tak jsem přistoupil k tomuhle, i když ano, dávám za pravdu, že ideální to není. A do čeho to teda dávat, aby to nebylo cítit nebo jak to děláš ty?
Naposledy upravil Dromedaro dne čtv kvě 21, 2020 19:17, celkově upraveno 2
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv kvě 21, 2020 19:11

Dromedaro píše:Zakopat konzervu v lese nevnímám jako něco špatného ani u ostatních. Na rozdíl od volného pohazování.

Většina lidí to ale vidí jako známku "idiocie" (nebo spíš hlouposti, lenosti, neúcty a sobectví). Prostě platí co si přinesu, to si i odnesu, leave no trace. A je úplně jedno, jestli to je v NPR u nás, v zapovedniku na Ukrajině nebo kdekoliv jinde. Co ti brání ty obaly vzít zpátky do batohu? Když už taháš konzervy, určitě se ti do báglu vejdou i prázdný, vypálený a sešlápnutý (fakt to není problém). Pachy se dají řešit jinak, koneckonců, nebezpeční medvědi jsou právě ti naučení na lidská obydlí a odpadky. Zvlášť, když pečlivě zakopeš všecky ty konzervy, ale necháš si třeba ve stanu zubní pastu a kdo ví co dalšího voňavýho.
Zálesáci mne jinak učili všechen bordel odnášet, to si možná pleteš s nějakými "taky-táborníky". Když prostě necháváš bordel v lese, nediv se pak, že tě někdo nazve idiotem. Já bych tě tak asi nazval taky, prostě nechávat bordel v přírodě je idiocie, sorry. Zkus to příště odnést, v US, kde mají mnohem víc medvědů a mnohem víc návštěvníků parků, taky nikdo nezakopává konzervy.
Dromedaro píše: Já to mám nastavené tak, že když si někdo začne s vysmíváním a shazováním, tak musí počítat s tím, že mu dotyčný vrátí stejnou mincí bez ohledu na nějaké servítky nebo korektnost.

Opět, označení mělo přímou spojitost s tvým jednáním (zakopávání bordelu v lese a pálení plastových - či jakých - obalů), tak se nediv. Sám píšeš, že "volné pohazování" ti už vadí, tak si představ, že tvoje ekvivalentní jednání úplně stejně vadí většině lidí, co si o tobě asi pomyslí.
Dromedaro píše:Ale já už s nějakými autisty měl tu čest a ti lidi na tom byli tak, že myšlením i chováním to prostě idioti byli. To je holý fakt.

To není o korektnosti, to je o lidskosti. Ale nad tím si podumej sám.
Zpátky k SNP a medvědům :D
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » čtv kvě 21, 2020 19:24

FrantaKrajta píše:Zvlášť, když pečlivě zakopeš všecky ty konzervy, ale necháš si třeba ve stanu zubní pastu a kdo ví co dalšího voňavýho.

Ne. Na jednu stranu odnesu daleko jídlo v pytli, které dám na strom. A na druhou stranu daleko od místa spánku schovám batoh se vším všudy zabalený v pláštěnce na batoh. V místě, kde spím, mám jen spacák, karimatku, boty, vodu,cigára.. prostě jen věci na vyspání.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » čtv kvě 21, 2020 19:47

FrantaKrajta píše:Většina lidí to ale vidí jako známku "idiocie" (nebo spíš hlouposti, lenosti, neúcty a sobectví). Prostě platí co si přinesu, to si i odnesu, leave no trace.

Jo, to já si normálně odnáším vše s sebou zpět v batohu. Já tu mluvím o případech, když spím v lese, kde jsou medvědi. I na té Ukrajině si to na těch holích kopečcích nesu s sebou, protože tam se prý tolik nezdržují. Když je po cestě nějaká chata, osada, dědinka a vím, že pak sejdu do lesa, kde budu spát,tak to vyhodím v té osadě. Do popelnice. Ale zrovna Ukrajina... tam by to asi bylo jedno, protože tam to hází normálně kolem cest a pod nejvyšším vrcholem mají jámu se skládkou. Jasný, neznamená to, že to tam budu zahazovat také.

Etheric Jak jsem tu projížděl, tak jsem tam zaznamenal tvoji reakci na nějakou citaci, že má mít u spacáku polní lopatku a může ji použít na medvědy i na člověka. Nějak jsem to ale blíže nezkoumal, jestli to je myšleno z legrace nebo vážně, tak je možné, že má poznámka byla mimo. Ale to asi bylo ve vláknu o strachu spaní v lese.
Naposledy upravil Dromedaro dne čtv kvě 21, 2020 19:55, celkově upraveno 1
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv kvě 21, 2020 19:54

Zkusím to jinak a obšírněji, čistě k "macom" :)

1) Zkus popřemýšlet nad leave-no-trace. Bez urážek, tahání sem Grety a podobně, o to vůbec nejde. Prostě když si něco do přírody donesu, tak bych to měl být schopen i odnést. Protože kdyby tam každý něco nechal, tak to za chvíli vypadá, jak to někdy vypadá. Ať si říkáme, jak třeba v Rumunsku chodíme mimo stezky, stejně tam všichni Češi chodí podobné až stejné trasy a fakt nechci chodit okolo hrobečků plechovek. Prostě musíš myslet na to, že tvoje "lonely adventure" cesta napadne tisíc dalších lidí, kdyby se každý choval stejně, jak to asi bude vypadat.
Je to mimochodem i Stříbrné pravidlo pravých libertariánů - "nechovej se k ostatním tak, jak nechceš, aby se chovali k tobě" (to, že se tím většina "takzvaných" libertariánů neřídí, je jiná věc).
2) Dokud jdeš, tak spíš narazíš na maca blbou náhodou a nejspíš to nebude takový, který se ochomýtá okolo konťáků za vesnicí pro snadné žrádlo. Když už, tak bude spíš vylekaný, protože tě neucítil a pak je ti úplně jedno, jestli máš v baťohu voňavou mňamku, nebo ne.
3) Při táboření a spaní řešíš konzervy (zahrabané, ale sám píšeš, že vypálené prý neucítí, tak proč je taky neodnést?). Co ale takové vaření, zubní pasta, krém proti slunci, to si všecko necháš ve stanu? Protože to je cítit ještě víc, než zbytky jídla, a naučený konťákový maco je zvědavý. Líp uděláš, když to prostě úplně všecko pořádně pověsíš na strom o pořádný kus dál. Nebo si pořiď ursack či protimedvědí barel (viz USA, kde mají interakcí medvědů a lidí mnohem víc).
4) Maco je ve spoustě krajin chráněný, fakt nevím, jak by se tvářili na nástražný systém s výstražnými výbuškam, to má smysl proti ledním medvědům v Arktidě, ale pochybuju o legalitě (a bezpečnosti) něčeho podobného v našich okolních krajinách. Já bych fakt nechtěl omylem potkat nástražný systém někde na treku. Bych se třeba docela cítil oprávněn použít legálně drženou zbraň, být tam místní bačo. Každopádně by ses tím nejspíš dostal do ještě většího průseru, i kdyby tě rovnou nezabil místní, protože jsi mu právě zmrzačil krávu.
5) Jestli opravdu nosíš výstražnou výbušku po kapsách, porušuješ velmi pravděpodobně fakt hodně zákonů. To není petarda (zranění jsem viděl dost) a takových lidí bych se bál ještě víc, než nepravděpodobného setkání s medvědem. Když už máš potřebu se "ozbrojit" proti medvědům, zkus třeba bear spray (v zemích, kde je legální).
6) Kolikrát jsme třeba na Slovensku viděli úplně čerstvé medvědí stopy po cestě (na jaře, ve sněhu, cca 10-15 minut před námi, několikrát paralelně přes cestu), ale nepotkali ani jednoho maca. Na tábořišti či salaši už to bylo jiné, tam jsi vevnitř. To byly mnohem větší nebezpečí obyčejné myši, přenášejí spoustu nemocí a prokoušou baťoh jako nic. Při spaní venku, pokud nespíš přímo u koňťáků, můžeš zase udělat protimědvědí opatření (všecko voňavé pověsit pořádně daleko pořádně vysoko).
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv kvě 21, 2020 20:02

Dromedaro píše:zpět v batohu. Já tu mluvím o případech, když spím v lese, kde jsou medvědi. I na té Ukrajině si to na těch holích kopečcích nesu s sebou, protože tam se prý tolik nezdržují. Když je po cestě nějaká chata, osada, dědinka a vím, že pak sejdu do lesa, kde budu spát,tak to vyhodím v té osadě. Do popelnice. Ale zrovna Ukrajina... tam by to asi bylo jedno, protože tam to hází normálně kolem cest a pod nejvyšším vrcholem mají jámu se skládkou. Jasný, neznamená to, že to tam budu zahazovat také.

Jasně, ale to, že to spousta místních neřeší, neznamená, že bychom to taky neměli řešit :)
1) jít příkladem
2) kolikrát to ani už nejsou místní, ale piknikáři (zvláště v post-sovětských zemích) z měst, připadně turisti, i na Ukrajině
3) jde o princip
4) kolikrát to vadí i místním, když jsem o tom s nima povídal, spousta nechaného bordelu je i od Čechů, třeba na Ukrajině od čtyřkolkářů a pod., prostě časy se mění.
Ale nechme toho, snad jsi mne pochopil, proč to tu víc lidem vadilo a z čeho pramenila ta antipatie. Zpátky k medvědům :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » čtv kvě 21, 2020 20:25

On tam mluvil o tom, že to používá v Rumunských lesích, že jsou tam ti medvědi "drzejší" než třeba na Slovensku. Popisoval, že udělá nějaký perimetr okolo místa, kde spí, ke stromu upevní ten hlukový granát a okolo toho místa kde spí natáhne špagát v určité výšce. Když tam v noci přijde medvěd (vlastně cokoliv) tak tím, že zavádí o ten špagát, uvolní tu pojistku, ke které je to navázané a ta hluková rozbuška detonuje. Napadlo mě, že z toho názvu výbušná nástraha mohl někdo pochopit, že tam dává nějakou výbušninu, ale jsou to ty hlukové rozbušky, které třeba hází policajti po lidech na demonstracích. Já si dovedu představit, že by mě spíš zabil infarkt z toho leknutí, jak tam v noci něco bouchne kousek od hlavy, když spím. Ale z toho jak to tam popisoval, jsem pochopil, že on to asi nepoužívá úplně někde na běžných trasách a že aby o to zavadil někdo cizí, tak by musel jít v noci lesem mimo cesty a v blízkosti toho člověka. Ale stát se to může. Já bych to ani nezkoušel, protože jsem nemehlo a odpálil bych to už při instalaci nebo bych o to zavadil, když bych v noci vstal na záchod. Aby to zmrzačilo medvěda nebo krávu tak to by asi museli být přímo u toho. A má to přes noc a to se asi krávy nehlučně nepotulují po lese. Ta hluková rozbuška je normálně prodejná od 21 let a používá se při airsoftu. Má kryt , který musí člověk oddělat a pak až může odtrhnout tu pojistku. Ale jak přesně tohle definuje zákon, to jsem nezkoumal.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv kvě 21, 2020 20:34

No ja to z toho pochopil, ze pouziva treba ty policejni vybusky jako nastrazny system, coz mi prijde ok fakt maximalne nekde u vedeckeho basecampu v Arktide proti lednim medvedum (a tam je pouzivaji). I ty policejni bezpecne nejsou, spousta dost zranenych lidi by mohla vypravet. Airsoftacke fakt neznam, ale u cehokoliv s vybusninou bych byl opatrny (nehlede na to, ze co je legalni v jedne zemi pro urcite pouziti, muze byt totalne zakazane jinde, nebo i jen pro jine pouziti). Kazdopadne pouzivat pyrotechniku pri cestovani po Rumunsku a jinde mi prijde dost mimo.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » čtv kvě 21, 2020 20:49

FrantaKrajta píše:No ja to z toho pochopil, ze pouziva treba ty policejni vybusky jako nastrazny system, coz mi prijde ok fakt maximalne nekde u vedeckeho basecampu v Arktide proti lednim medvedum (a tam je pouzivaji). I ty policejni bezpecne nejsou, spousta dost zranenych lidi by mohla vypravet.


Ano, je to vidět i po těch demonstracích, že někteří z toho mají popáleniny. Ale dávám ti za pravdu, že používat tuhle těžkou pyrotechniku na chráněné medvědy úplně v pořádku není. Spíš jsem přemýšlel, jestli medvěda nemůže zabít ten úlek z exploze. Na druhou stranu, proč ti to přijde v pořádku na lední medvědy a na hnědé ne? Když pominu to, že lední medvěd je ohledně nebezpečnosti pro člověka úplně jinde.
Já chodím po trecích sám a ten strach z těch medvědů v noci mám, protože je to něco jiného, než když je člověk ve skupince nebo alespoň ve dvou. Tam člověk má alespoň teoretickou naději, že na to bude víc lidí si pomoci. Ve dne se nebojím ale to, že mě nějaký ve spánku vytáhne ze spacáku, to se bojím. Ale už jsem přemýšlel, že mi to za to nestojí ten strach v noci a že do těch míst nebudu jezdit.
Naposledy upravil Dromedaro dne čtv kvě 21, 2020 21:34, celkově upraveno 2
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Etheric » pát kvě 22, 2020 4:50

Nad tím protimedvědím barelem jsem uvažoval. Těžký, objemný, ale neměl by bejt problém to zabalit beze ztráty komfortu nesení batohu.
Někde v USA tě do parku bez toho barelu nepustí. Prej to je lepší než věšet jídlo, což je někdy otrava už jen najít kam, taky to může ze stromu sundat dvounohá potvora, případně i ten medvěd, když to blbě pověsíš...
Viděli jste ty barely někde v ČR/SR? V USA jich maj vícero, bysem chtěl ten nejlehčí /bohužel nejdražší/, když už
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod mike » pát kvě 22, 2020 5:11

Takovy kacirsky napad. Neni lepsi chodit tam, kde nejsou medvedi, nez takhle blbnout? ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Etheric » pát kvě 22, 2020 5:27

Radši nechodit nikam a spát doma v posteli. V lese je tvrdá zem, mravenci, klíšťata, komáři, muchničky, kloši,... :mrgreen:
Když já bych tu cestu rád prošel, a že tam sou medvědi... Tak sou no.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » pát kvě 22, 2020 5:30

S tím věšením na stromy si nedělám iluze, že v některých případech, kdyby některý medvěd chtěl, tak by se mi k tomu dostal. Je to otrava hledat vhodný strom v dostatečné vzdálenosti a správně to na něj umístit. Četl jsem nějaké zážitky od Leoše Šimánka z Kanady a ten se tam dostal do blbých situací právě kvůli tomu, že mu to ten medvěd sundal i z toho stromu, přestože to měl hodně vysoko. Než došel do nějaké osady, tak se pár dní i s rodinou živili jen houbama.
Ty barely jsem u nás prodávat neviděl, ale ani jsem po tom nepátral. Na ty proti medvědí spreje jsem se díval, ale ten medvědí minimax má koncentraci účinné látky jako malý pepřák. A medvědí minimax stojí tisícovku, zatímco použitelný pepřák člověk koupí za stovku. Tak mi z toho vychází, že je lepší, účinnější a levnější si koupit třeba čtyři pepřáky, které člověk může mít různě po kapsách. Nevím, jestli to tak mají všichni výrobci medvědích minimaxů, ale na ten, na který jsem se díval v jednom armyshopu v nákupáku, tak ten tu koncentraci měl jako malý pepřák. Ten minimax má výhodu teda v tom, že má ten dosah delší.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Etheric » pát kvě 22, 2020 5:56

Pepřák by se hodit mohl, kdybys měl těch několik sekund na sáhnutí do kapsy, vytáhnutí pepřáku a použití... Z tohoto důvodu mi hlukovej granát, se zpožděním efektu 4-6s, přijde tak trochu k ničemu :lol:
Jídlo na strom věším i v ČR, ale klíďo pár metrů od sebe, pár metrů vysoko, kvůli mývalům, myším, psům a jiným random zvířecím konzumentům. To je jednoduchý, jde to na první strom, jenže pověsit to tak aby na to nemohl medvěd, to už neni jen tak a právě takovej strom v okolí nemusí bejt. Už jen toho času co tím strávím... Proto přemýšlím nad tím bear canisterem.

Taky bych na cestě určitě vařil pouze vodu a dost bych zvážil možnost vaření v termosce, to funguje co se týče vaření jídla, zcela jistě to bude fungovat i v rámci eliminace pachů a času ohledně vaření. Už jen fakt že naleju vodu do termosky, zavřu, dám do batohu a jdu, minimalizuje riziko.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » pát kvě 22, 2020 6:27

Tak záleží na situaci, do kterých se dostaneš. Nemluvím tu o situaci, kdy z křoví na člověka nečekaně z několika málo metrů vyběhne medvěd Ty pepřáky můžeš mít zavěšené (mají přezku) na popruhu od batohu. Další můžeš mít v kapse a na opasku od kalhot, kdybys měl třeba batoh položený někde na zemi, zatímco se jdeš podívat o několik desítek metrů dál k vodě atd. Přijde mi to lepší než mít minimax někde v boční kapse na batohu. U těchto případů je ale jasný, že předpokládám, že má člověk nějaký čas na reakci. Když člověk třeba jde a uvidí ve větší vzdálenosti medvěda, který jej zaregistruje. Prý většinou odejdou pryč, ale někdy, jak jsou zvědavý, je možné, že se jde k člověku podívat blíže a nejhorší scénář je, když se k člověku přímo rozběhne. Pak mi nepřijde úplně mimo ta varianta s hlukovým granátem, že člověk kousek od sebe hodí ten hlukový granát a zalehne stočený do klubíčka, ruce dá za krk,aby si chránil šíji.Teoreticky je to záležitost pár vteřin, prakticky bych se pokadil a ztuhl na kámen. Ten hlukový granát je možné použít i v noci, když medvěd šmejdí okolo. Ano, má to zpoždění několika vteřin,ale je to o tom, že člověk nějaký čas na reakci má. I kdyby se ocitnul nečekaně pár metrů před medvědem, který se lekne a zaútočí, tak je furt lepší něco u sebe mít a může to člověk nějak použít, než nemít nic. I to zpoždění 4 vteřin může zastavit probíhající útok, když k tobě mezitím doběhne nebo se ti to podaří nějak odjistit, když už tě medvěd casnuje.
Naposledy upravil Dromedaro dne pát kvě 22, 2020 6:36, celkově upraveno 2
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » pát kvě 22, 2020 6:30

Etheric píše:dost bych zvážil možnost vaření v termosce, to funguje co se týče vaření jídla, zcela jistě to bude fungovat i v rámci eliminace pachů a času ohledně vaření.


Hele, to je dobrý nápad!! :smt023
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod dudy » pát kvě 22, 2020 7:31

Tvl, tady vzniká scénář k akčnímu hororu Lovec medvědů...
Cestu SNP jsem, jako takovou, nikdy nešel, ale všechna dotčená pohoří jsem prošel A za pětatřicet let jsem narazil na medvěda třikrát a z toho jednou v Polsku, jednou v Tatrách a jednou v Rumunsku.
Pokaždý vzal kramle...
Jediný zvíře, který mi kdy v přírodě uškodilo, byly myši, co mi rozhryzaly žrádlo, kanci, co mi přeběhli přes tarp a fógl co mi posral bágl...
Jo a taky mě hryznul pes...
A komáří, ty mě serou víc jak medvědí...
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod dudy » pát kvě 22, 2020 7:35

Jo a klíšťata.
Pravděpodobnost, že pojdeš na nějakej sajrajt z klíšťáka, nebo že zhyneš ve spárech grizzlyho je asi 1000 : 1.
Uživatelský avatar
dudy
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3962
Registrován: úte pro 20, 2011 6:38
Bydliště: HLMP

Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Kjuba » pát kvě 22, 2020 8:09

Tak uznávám, že potkat na SNP grizzlyho by byl vážně ultrapech :-).
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod FrantaKrajta » pát kvě 22, 2020 8:10

dudy píše:Tvl, tady vzniká scénář k akčnímu hororu Lovec medvědů...
Jediný zvíře, který mi kdy v přírodě uškodilo, byly myši, co mi rozhryzaly žrádlo
:D Myši, ty jsou nejhorší. Co žrádlo, ale když ti prohryžou třeba batoh nebo boty! Nejlepší je nosit ty barely tři, do jednoho zavřít jídlo, do druhýho bágl i boty a do třetího sebe ;)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Dromedaro » pát kvě 22, 2020 8:25

dudy píše:Pravděpodobnost, že pojdeš na nějakej sajrajt z klíšťáka, nebo že zhyneš ve spárech grizzlyho je asi 1000 : 1.

Když jsem včera vytahoval své první letošní klíště, tak jsem si říkal, že tu řeším medvědy a ve výsledku ze mě udělá kripla klíště. Nemám očkování. Navíc to bylo takové to psí, velké ploché s dlouhýma nožičkama... brrrr.

FrantaKrajta píše:a do třetího sebe ;)

:-D
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod apuka » pát kvě 22, 2020 10:34

@Dromedaro: Ty fakt popisujes mozne setkani s medveden na Ceste Hrdinov SNP jako nejvetsi horor. Vytahovani ze spacaku v noci, medved, co Te zahledna z vetsi dalky a rozbehne se k Tobe nebo prijde "ze zvidavosti" k Tobe (to udela jen medvide - ale je pravda, ze tehdy je lepsi si vzit roha, pokud nevidis mamum protoze ta se urcite objevi), ...
Zkus zapatrat, kolikrat se na Slovensku neco podobneho za poslednich deset let skutecne stalo - a taky zjisit, ze pokud uz ano, tak kde a za jakych okolnosti. Predpokladam, ze na C. h. SNP nebudes mit moc zazitku z kontejnerovych medvedu u lidskych obydli, takze se zamer na divoce zijici. Dej to do souvislosti s poctem lidi, co tu cestu nebo alespon jeji casti za to doby prosli a zjistis pravdepodobnost problemu. A to jsi jeste nezapocital ty hovadiny, co nekteri, co problem meli delali (napr. rozhazene jidlo koleam a ve stanu).
Jak uz TI naznacili, budes mit mnohem vetsi pravdepodobnost problemu s jinymi tvory - zdravotni s klistaty, ale i divocakym dokonce mozna i kravami, rozhodne kdyz vezme za "tvora" i e-coli a jine bakterie, tak s nima. No a v nekterych mistech mozna s tema dvounohyma.

Hlavne si uvedom, ze skoro vsechny "ucinne", resp. alespon "nadejne" metody obrany se mohou vymstit nejvice Tobe samotnemu. I ten peprak - nevim, jestli jsi uz dostal zasah nim. Prijemne to neni, nejakou dobu to ucinkuje a v horach nebo v noci v lese to muze byt i nebezpecne. Navic pravdepodobne medu tim akurat naseres, ale kvuli vetru hlavne nebudes videt Ty...
Promin, ale predstava, ze vystrikas cely peprak na medveda, ktery na Teb z bezprostredne blizkosti utoci, je iluze. Medved neni zadny liny, pomaly tvor - naopak, je opravdu rychly, kdyz Te chce udrit, tak to udela tak, ze nestihnes zareagovat, zato Te to zpacifikuje bezpecne.

Spise si precti, jak se mas chovat (ne nastrazni systemy!), co a jak delat, kdyz se s nim setkas (hlavne se neposrat :wink: ale zachovat klid - a couvat!!!) - a mas mizivou pravdepodobnost, ze se dostanes do maleru. Pro medveda (na Slovensku) clovek opravdu neni zradlo ani lovna zver...
To Ti rikam i kdyz mam pred medvedem respekt, a to velky - ale respekt nerovna se strach a panika predem...

BTW, kolik vazi ctyri peprove spreje, delobuchy, atd. co nosis sebou? To jen, ze resis UL vybaveni... :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod Etheric » pát kvě 22, 2020 12:44

Dromedaro píše:Pak je zdupu do placky a UL lopatkou vykrojím úzký průměr země, který pak vydlabu hluboko, dám tam tu konzervu

Jsi s největší pravděpodobností jedinej člověk na světě, kterej používá UL lopatku a nosí konzervy :D
Tak trochu jako nosit titanovej ešus, UL vařič a nést v batohu ranec brambor, který si na tom budeš vařit :D
Nic ve zlým, já jen že to tak nedává vůbec žádnej smysl
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod apuka » pát kvě 22, 2020 12:47

mike píše:Takovy kacirsky napad. Neni lepsi chodit tam, kde nejsou medvedi, nez takhle blbnout? ;-)
Proto Ty chodis do Jizniho Tyrolska i jinych oblasti, kde jsou taky :wink:?
Nemusis zde dal rozvijet OT, bavilo se o tom v jinem vlaknu, kde byly i odkazy...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Cesta hrdinov SNP

Příspěvekod mike » pát kvě 22, 2020 20:17

Chodim tam, kde zadni medvedi nejsou [-( Je jich tam par kus jinde, tam nechodim. A ani to proti Slovensku nic neni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Slovensko