Pyramidové stany - tarpy

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » úte kvě 12, 2020 1:42

@Stani: byl jsem v DCF když pršelo. Neskutečnej kravál.
Ano, su přecitlivělej na zvuky, ale není zvuk jako zvuk, některý zvuky jsou fakt nepříjemný, třeba zvuk deště dopadajícího na DCF.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » úte kvě 12, 2020 13:15

Stani: Ze známejch firem co jsem našel dělá v nejnižší verzi - 15 D - jenom Locus Gear.
https://locusgear.com/items/khafra-hb/?lang=en
Já upřednostnil 30 D už jenom z toho důvodu, že tohle se prodává i s vnitřním stanem a já chtěl jenom vnější. MLD uvádí 20 D, ale jaký jsou reálný rozdíly nevím. Teď jsem po dlouhý době zase najel na Alibaba Group :lol: a jejich kopie Trail Star a taky píšou 20 D. Napsat si ale skoro může kdo chce co chce. Ovšem dle recenzí co jsem dohledal na tyhle kopie tak si lidi hodně stěžujou, že se jim to roztrhalo, v případě stanů praskli pruty atd.

Já vím, že jsi nadšenec do stanů a ten svůj si jsi hádám dělal sám? To já jsem pravej opak. Jeden z důvodů proč mám pyramidu je taky ten, že mezi nesamonosnými tarpy je to věc, která má nejjednodušší možnou stavbu. To je možná jedinej detail, kterej je pro mě důležitej. Oprava klasickým způsobem mi nevadí, není to nic složitýho, jen to dlouho schne. Samozřejmě bych upřednostnil opravu DCF, ale zásadní roli to nehraje. Stejně tak, že na DCF víc ulpívá sníh je sice pro mě plus pro silnylon, ale opět nic co by pro mé rozhodnutí bylo podstatné.
Tenhle rok máš ale za úkol vyrazit v zimě do Nízkejch Tater a ověřit jak se na DCF drží sníh. :t:t

MLD dělá v zelený i DCF. Pořád to na mě působí lehce "kosmicky", ale v zásadě bych zkousnul i tu bílo-stříbrnou.
Ale priorita je pro mě poměr váhy, životnosti a peněz. Takže prostě 8 litrů za 150 gramů rozdílu mi přijde už nenormální. Ne, že by mi samotná cena silnylonu přišla nějak normální. :D
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Stani » úte kvě 12, 2020 16:23

Etheric - si dosť precitlivelý na zvuky a ruchy, sám tu o tom píšeš - viď používanie slúchadiel, preto prepáč, ale poznatok o hlučnosti od teba nie je pre mňa podstatný. Len som chcel vedieť, či máš nejakú konkrétnu skúsenosť s DCF a nie jedinú, ale dlhodobejšiu. DCF musí byť hlučnejší, už len z podstaty materiálu, ale nie je to nič hrozné. Človek si zvykne a zvlášť, ak je z túry fest unavený, tak takéto veci ani nemá potrebu riešiť. Ale verím, že to niekomu vadí.

Kennedy - tento stan je kompletne prerobený zo starej vzorky môjho pôvodného návrhu + dopracoval som si tam všetky doplnky, tyčky, urobil bočnice z DCF. Nemám ešte ani zatreté švy.

V zime často stanovať nechodím, bol som len parkrát aj v rámci otestovania. Takže prilnavosť snehu asi veľmi nezistím. Ale čo, dá sa to aspoň trochu nasimulovať.

Tiež som si predtým zisťoval kvantum vecí okolo DCF, plusy/mínusy...no...a bol som vždy na tom rovnako, tak čo teda beriem ho, alebo nie? :) Niektorí volia cestu hybridu = nylon + DCF viď samonosné stany od Lightwave, ale to sme od pyramídy odskočili. Alebo si skús objednať cuben z extremtextilu a uvidíš sám aký je. Urob si jednoduchý A tarp a sleduj čo to s nim robí v lete, v zime, ak máš na tú možnosť. To je presne môj prípad, preto som si urobil tie bočnice a nie rovno celý stan = vyjde to lacnejšie a mám vlastnú skúsenosť.

Najjednoduchšia stavba - jasné, rozumiem. Tiež sa nechcem so stavbou piplať. Ale opäť - vec zvyku a nácviku, zautomatizuješ pohyby...u pyramídy je menšie mínus hľadanie vhodného miesta na stavbu, kvôli jej pôdorysným rozmerom + ešte pripočítať flek na upnutie napínacích šnúr.

A dík za upresnenie použitého materilálu u Locusu.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » úte kvě 12, 2020 17:04

Ano, citlivej na zvuky su, ale díky tomu slyším ten rozdíl detailně. Pro srovnání silnylon zní v dešti jako stan, DCF jako igelit. Trochu blbě vyšponovaný DCF jako izotermická folie.
To si musí každej zkusit, jestli mu to vadí. Rozdíl co se týče zvuku je opravdu markantní
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Dromedaro » úte kvě 12, 2020 19:07

Kennedy Díky za tvůj obsáhlý příspěvek. Pro mě je cenná i ta zmínka o tom, že je důležitá ta psychická pohoda, takže když si budu jistější se stanem, mám si pořídit stan. Zajímá mě, jak k tomu přistupují ostatní a toto je také příklad přístupu. Já byl v nejvyšších horách v Rumunsku a tam jsem zažil takové větry a bouře, že jsem si myslel, že nám to klasický stan roztrhá. Tak s tím tarpem bych asi moc klidný nebyl. Nevím, asi bych z toho měl pocit neklidu, že si nejsem jistý, jestli to vydrží něco většího. Ale je to taky o tom, že tyhle tarpy znám jen z fotek a nemám s tím osobní zkušenost, tak nevím, co od toho čekat. Jak se píše v článku na Nalehko, tak UL výbava je o tom, že člověk zná každý kus svého vybavení a jeho možnosti. To je to, co neznám. Mně by se třeba líbilo vyzkoušet něco takového https://www.nalehko.com/produkt/smd-gatewood-cape/, ale stejně jako ten SMD Deschutes je to pro moji postavu malé.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » úte kvě 12, 2020 23:32

Dromedaro: Taky jsme byl v nejvyšších horách v Rumunsku a nikam výš se ani nechystám, na kamenitejch holejch pláních neshledávám nic hezkého, i když vím, že lidé je mají rádi. Pro mě jsou Karpaty asi nejkrásnější krajina vůbec. Byl jsem tam jenom s pončem a stavěl z něho provizorní přístřech. Párkrát se to vymstilo, ale bylo léto. Už na podzim by to bylo ale o dost horší. Ale žádný vysloveně děsivý bouře jsem nezaznamenal, ani nikdo jiný si na nic extrémního nestěžoval. Každý to vnímá jinak. Nebo jsi měl možná jenom smůlu. Zažil jsem orkán v Jizerkách nebo potopu s kroupama na Sázavě. A jakkoli to zní úsměvně, bejt to někde v pustině, nic příjemnýho by to nebylo.

To ohledně psychiky není z mojí hlavy, to ti řekne každej. Říkají to i profíci - vemte si to v čem se budete cítit dobře.

Já ti můžu jen subjektivně říct svůj názor. Tady je.
Karpaty jsou na tarp jako dělaný. Většina pohoří je ve výšce 1000 - 2000, jen občas to jde přes 2000 a výš, v některejch parcích. Pokud seš hodně vysokej tak alternativou může bejt Mountain Smith Shelter (maj ho taky v Nalehko), ale je už trochu těžší a má konstrukci na dvou holích, tzn. že silnej boční vítr může být problém. Já bych ale vzal buď Trail Star (je na něj spousta recenzí hlavně z Británie a Skotska, lidi ho používaj v oblastech bez stromů proti větru a bouřkám běžně) nebo:
https://mountainlaureldesigns.com/product/solomid-xl/
v silnylonu tě to nezruinuje, je to trochu vyšší než pyramidy od Locus Gear a tenhle je prodlouženej pro vysoký lidi. Stabilní, používanej profesionály na dlouhejch výpravách na Aljašce a všude jinde. Verze pro dva - Duomid pak byla použita při zimním přechodu tuším PCT. Po té co jsem si osahal pyramidu naživo nemám o stabilitě menších verzí nejmenší pochyby.
Když jsem zde zmiňoval stany, tak ty ultralehký pozor. Dám tady odkaz na normální materiál, z nylonu, s normální cenou:
https://www.bigagnes.com/Fly-Creek-HV-U ... stcol8=144
v tomhle bych se větru bál o poznání víc než v pyramidě. Hodně bál.
Takže bych raději klasické křížení prutů:
https://www.bigagnes.com/Copper-Spur-HV-UL2-2020
I tak, kdybych bral stan a chtěl jistotu, vybral bych si některej z vyšší řady od Jurka. Kdybych nevěděl co s prachama tak Hilleberg.
Osobně bych ale stan už nechtěl. Všude kde jsem v něm kdy byl, byl zbytečnej (teda v těch Karpatech by se místo toho malýho armádního ponča párkrát hodil :D, ale spíš by se mi hodil líp řešenej tarp). Stan poskytuje určitou iluzi bezpečí tím, že je dvouplášťovej. Ale ve skutečnosti tě stejně chrání jenom tropiko a to kdyby odlítlo tak je to v prdeli. Vnitřní stan zlepšuje to, že dovnitř netáhne a je uvnitř tepleji. To je sice hezký, ale pokud není dobře odvětranej vzdušná vlhkost ti vleze do spacáku (hlavně do péřovýho) a bude ti spíš zima. Odolnost vůči větru závisí na materiálech, prutech a jak ho postavíš. Hlavní rozdíl je v komfortu uvnitř a v tom že, případná kondenzace zůstane na vnějším plášti, ve stoprocentní ochraně proti hmyzu a v podlážce, která pomůže kdyby se začaly valit potoky.

To všechno obětuju. Jak říká marketing - na každým gramu záleží! :lol:
Naposledy upravil Kennedy dne úte kvě 12, 2020 23:49, celkově upraveno 1
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » úte kvě 12, 2020 23:46

Stani: Jako, že bych si doma hrál a stavěl modely stanů?! Já chápu, že pro tebe to bude asi jedna z největších zábav a koníčků, pro mě ovšem noční můra :)
Stan vypadá pěkně, připomíná mi jeden model co si vytvořil právě Andrew Skurka nebo mi evokuje Zpacks?
DCF nebo silnylon se rozhodnu ledas tak, že si hodím korunou, jinak dám přednost lakotě.

Náročnost na prostor je u pyramidy jasná a to i u menších verzí, protože jedna strana vždy bude muset být hodně dlouhá. Ale mě by vadila složitá stavba. Stavba je ale stále stejně jednoduchá. Jen se občas stane, že člověk po lese chodí déle než najde vhodné (vhodně velké) místo. V ČR to je občas opruz, protože lesní porost je u nás dost hustej takže když to chci uspíšit, najdu si na mapě mýtinu. Ve Skandinávii a třebas v tajze jsou rozestupy mezi stromy větší, tam to není takovej problém. Nebo samozřejmě tam kde žádný stromy nejsou.

Jo, Lightwave. Možná se už konečně blíží doba kdy někdo vymyslí stan co bude dražší než barák v Praze na Novým Městě. :supz: Všechny tyhle legrace za pár stovek dolarů jsou akorát tak pro socky. :lol:
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Stani » stř kvě 13, 2020 19:17

Etheric - je fajn, že dokážeš tie zvuky ešte detailnejšie rozoznať, ale tí, čo to tak nevnímajú to nemusí robiť problém, lebo tým nie sú tak zaťažení, chápeš? Je to ako by sa niekto pýtal na názor bundy extrémne potiaceho sa človeka, pričom on tým problémom vôbec netrpí...neber to v zlom.

Takisto závisí aký druh DCF ide, aká gramáž. Mal som možnosť mať v ruke cuben vyrábaný z pred niekoľkých rokov a ten bol taký igelovitý, ten čo mám ja z pred dvoch rokov, je taký jemnejší - v tej istej gramáži.

Kennedy - ohľadom môjho stanu - podobný možno, ale mám inak riešené detaily, môžem ho kľudnen používať aj bez bočníc = letná verzia. Je tam lepšie vetranie, to si dovolím povedať...a v tomto segmente sú prakticky modely podobné, nie? :) Viac v SZ.

Trochu som teraz zmätený, na jednej strane vidím tvoj záujem o DCF, na strane druhej obhajovanie, že ani nie je tak potrebný :D . Obyčajné primitívne Ačko tarp z DCF lepením pomocou 3M pásky zvládne snáď každý :) Ale v pohode, ak je to racha, netreba to siliť.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 13, 2020 19:32

Kennedy Díky moc za ty tipy. Později se na to mrknu. Na tom odkazu z nalehko se mi líbí ta více účelnost, že je to pončo i tarp zároveň. To se mi celkově začalo na tom UL líbit, že se snaží o maximální všestrannost využití s minimem věcí. To se chci učit.

V tom Rumunsku nemyslím, že bych nějak zveličoval nebo přeháněl. Při té největší bouřce, kterou jsem tam zažil, blesk na protějším kopci zapálil statek a na dalším svahu strom v lese. Po bouřce jsem sledoval dalekohledem už jen trosky statku a nešťastné plačící obyvatele před doutnajícím statkem, kteří stihli zachránit asi jen sebe. Při téhle bouřce byla bouřková mračna kousek nad námi a blesk za bleskem šlehal všude okolo. Možná jen, že tam nejezdím nějak často, tak nejsem zvyklý na něco, co už někomu přijde normální. Poslední větší bouři jsem zažil loni v Karpatech na Slovensku. Tam se zatáhlo tak, že v pět odpoledne bylo temno jak večer, stromy ohnuté v půli a křížové blesky přes celou oblohu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » čtv kvě 14, 2020 10:03

@Stani: s těmi různými DCF máš pravdu, ono se to vyvíjí... Jak jsem kdysi říkal "DCF si pořídím, až to bude stát za to" a ta doba se možná blíží. Dřív to byla spíš fólie, teď už to začíná připomínat látku :)

@Dromedaro: pončo a tarp v jednom... Umí to dvě věci, ale ani jednu pořádně. Já su řekl bych celkem drobnejch proporcí, ale pod tarpem z ponča nemám ochranu, jakou bych potřeboval. Že mi pončo na ochranu před deštěm absolutně nevyhovuje je jedna věc, ale ono mi nevyhovuje ani jako přístřešek. Nejde to uzavřít, navíc 15D silnylon plánovat na nošení v dešti a pak ještě spaní pod ním.... No vyzkoušej a pak dej vědět :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Dromedaro » čtv kvě 14, 2020 13:25

Jo, ale neměl jsem na mysli pončotarpy všeobecně, ale ten konkrétní SMD Gatewood Cape. Píší o něm, že je v tomhle jiný a že jako ostatní pončotarpy neposkytují pouze provizorní ochranu, ale jsou plnohodnotnými tarpy. Ale chápu, že to jsou prodejci, tak to může být jinak. Ano, ponča jsou naprd jako pláštěnka. Jen jsem přemýšlel, že by tím šlo nahradit bundu s membránou a mít to jako vrchní díl spolu s nepromokavými kalhoty. Ušetřilo by se na váze za bundu a měl bych vrchní nepromokavý díl a přístřešek zároveň. Pokud by to tak fungovalo.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » čtv kvě 14, 2020 15:24

Dromedaro píše:Jen jsem přemýšlel, že by tím šlo nahradit bundu s membránou a mít to jako vrchní díl spolu s nepromokavými kalhoty. Ušetřilo by se na váze za bundu a měl bych vrchní nepromokavý díl a přístřešek zároveň. Pokud by to tak fungovalo.

Ano, může to tak zcela jistě fungovat, ale komfort užití pro mě klesá natolik, že radši zvolím těžší variantu... Co je moc, to je moc, i pro gramaře. Sorry, ale tomu ponču SMD nevěřím jakožto tarpu, narozdíl od třeba Deschutes. Ne co se týče většího lijáku a větru. Ono stačí vpodstatě aj mrholení a vítr....
Tarp musí chránit před deštěm mě i moji výbavu, zároveň musí poskytnout dost místa pro vše, což právě ta pyramida splňuje. Chrápu v tomhle typu od děcka, líbí se mi ta jednoduchost všeho, efektivita, výdrž pyramidy ve větru a ta velká plocha oproti stanům s předsíňkou ve stejný velikosti /absence tý přepážky/. Jasně, stěny jsou zkosený, tak ke krajům nastrkáš to drobnější,.... Dá se ten prostor uvnitř skvěle využít, to podobnej typ s přepážkou neumožňuje, ne ve stejný velikosti.
Ten Deschutes je vpodstatě jen vylepšená verze bavlněnýho stanu bez podlážky, kterej jsem nosil před 20ti rokama. Šil mi ho strejc krejčí, jediná nevýhoda toho tarpu byla ta bavlna, ale tenkrát to bylo i tak super přístřeší, bylo by i dnes, nebýt jeho váhy :D
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » pát kvě 15, 2020 18:44

Stani: Ano, na většině stanů tohodle typu se asi úplně nic převratného vymyslet nedá a v základním principu jsou si podobný.

Ohledně lepení áčka z DCF... Nejde ani tak o to, že bych to nezvládl. I přesto, že patřím mezi méně manuálně zručné, co potřebuju, a hlavně musím, zvládnu. Zatřu švy, vypnu i složitejší plachtu, vyměním si brzdový destičky v kole...a kdyby bylo třeba tak ho rozmontuju na náboje a i si ušiju stan. To, že by mi to trvalo dlouhou dobu ani tak nevadí. Vadí ale to, že mě to nebaví. Bavěj mě jiný věci, ne tohle. Bude to znít hrozně - ale chci si prostě něco koupit, aby to fungovalo, bylo to hotový a já se nemusel o nic starat (a samo aby to bylo pokud možno zadarmo :D ). Jsou lidi, kteří se nemůžou dočkat až se vrhnou na rozebírání svýho kola a všechno si na něm vyčistěj a jsou lidi co si s nadšením navrhnou a ušijou vlastní stan. Já ale mezi ně nepatřím, dělám jen to co je nutné.
Ale zajímá mě DCF, protože je lehký a taky mě zajímají jeho vlastnosti. Ty jsem shledal pro mě lepší než slinylon, ale ne zásadně. Hmotnost je pro mě ale důležitá. Ovšem taky nejsem milionář ani úplnej UL fanatic. V recenzi na MLD Supermid (v podstatě obdoba Khafry) na outdoorgearlab se píše:
"With all the included guy lines attached, the SuperMid weighs 32 ounces. This figure is very light considering the tarp's fantastic weather resistance and that it can sleep four people. If you want to save more weight, the four-person Cuben fiber version weighs 10 ounces less but costs $455 more. We don't feel that's an affordable way to save a few ounces per person."

V podstatě s tím souhlasím a asi se taky pokusím utrácení udržet v rozumných mezích :)

Jinak se musím trochu zastat Etherica ohledně zvuků
https://www.youtube.com/watch?v=hpwOpzNmoXQ

Je to trochu igelit, mně to nevadí, ale chápu, že někomu může. Taky je rozdíl mít z DCF jenom bočnice nebo celý stan.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » pát kvě 15, 2020 19:20

Dromedaro: Myslím, že jsi měl hlavně smůlu, ve špatnej čas na špatným místě. Je ale pravda, že já tyhle věci příliš nevnímám, bojím se jinejch věcí.
Jen bych tedy chtěl zmínit, že před blesky a padajícími stromy tě tedy žádný pyramidový tarp neochrání. A překvapivě tě před nimi neochrání ani žádný stan. A dokonce ani statek. :D Takže bych to nebral jako hlavní kriterium výběru. Na youtube jsou různý videa tarpů jejichž názvy tady padly, takže je dobré se na ně podívat a rozhodnout se jaký z toho budeš mít pocit.

Gatewood Cape

Etheric píše:pončo a tarp v jednom... Umí to dvě věci, ale ani jednu pořádně


Tomu úplně nerozumím...? Neumí to chránit jako pončo pořádně? Výhody a nevýhody ponča patří do jiné diskuze, to zde řešit nechci. Ale Gatewood Cape poslouží stejně jako každý jiný pončo s jednou výjimkou - má rukávy. Takže ve větru bude trochu líp držet než ponča bez rukávů a v dešti ochrání i ruce. Na "oplátku" se v něm bude člověk mnohem víc pařit než v ponču bez rukávů takže bude člověk nucen rozepnout si zipy na větrání a to zase sníží ochranu před deštěm... Viděl jsem ponča od MLD, který nemaj rukávy, ale řešej ochranu batohu i ve větru tím, že mají pásek a batoh je kompletně celý skryt. Tím pádem ale pončo nedýchá spodem. V tom bych se osobně usmažil i v lednu.
Ale zpět ke Gatewood Cape. Jako tarp to čistě pro jednoho menšího člověka nemusí bejt zlý. Výšku postavy tipuju taky tak 185 max, ale spíš bych to viděl pro lidi pod 180, jinak se v adekvátně velkým spacáku bude člověk už dotýkat stěn. Je fakt, že ta pyramida je menší než Deschutes a to bude problém asi hlavně v momentě kdy teploty klesnou k nule a níž a bude se muset zavřít před deštěm/sněhem. Čekal bych kondenzaci, která zase bude, vzhledem k malýmu vnitřnímu prostoru, docela nepříjemná.
Další věc je ta, že pokud člověk používá pončo jako jedinou ochranu proti dešti a sněhu (jako třebas já) nastane problém v momentě kdy prší a má se stavět přístřešek a nebo naopak když se má ráno složit a jít dál. Když se staví, musí člověk sundat pončo, aby se dostal k báglu a vytáhnul kolíky, zakolíkovat pončo a zvednout na předem připravený hůlce. Pod dvě minuty to asi nepůjde a když bude foukat... Při odchodu v dešti mi to přijde trochu jednodušší - všechno sbalím uvnitř, otevřu, vyskočím, odkolíkuju a hned si to obleču. Ale v určitejch podmínkách si na sebe obleču i nějakou tu kondenzaci.
I přes to všechno - kdybych byl úplně sám, koupil bych si to. Asi ne vysloveně do sněhu a zimy, ale do teplejších podmínek dobrý. Jednou za čas holt člověk zaplatí trochou mokra. Ale vzhledem k tomu, že nepoužívám žádný membránový bundy ani kalhoty bych tímle sundal ještě hodně hmotnosti.

Materiál. Souhlasím s Ethericem. Mám dvě ponča, obě těžší než Gatewood Cape. Jedno UL od Jurka, s hrbem na velký batoh, má asi 320 g a druhý normální od Boll (vím, že to není dobře hodnocená firma, ale tohle se jim dost povedlo), který taky přikreje i velkou krosnu, ale hlavně je určený pro klasickej batoh o objemu 40 - 50 l. To váží 400 g. Jurek je nějakej tenkej odlehčenej japonskej nylon. Není to na hrubý použití a po dešti pěkně lepí. Nicméně celodenní déšť není problém, hodněkrát ověřeno. Boll je hrubej polyester. Snese v pohodě i průchod smrkovím, větvičky, protažení se kolem skály... Trny samozřejmě už ne, ale i tak je to věc ve který se člověk nemusí bát po neznačenejch pěšinách v hustším lese i mimo ně. Dvakrát se s ním mávne a voda z něho je pryč. Z Jurka se dá postavit nízkej tarp, když si člověk dokoupí příslušenství a z Bollu klasický mini áčko. V obojím se člověk ani neposadí.
Takže nesrovnatelný s Gatewood Cape, který má zipy, rukávy a je i delší. A přesto je lehčí a není tedy z DCF ale ze silnylonu. Taky jsem skeptickej k tomu kolik to vydrží, když takhle tenkýmu materiálu nebude dělat dobře už samotnej mechanickej konktakt s batohem při nošení. To mi přijde trochu nedomyšlený. Uvítal bych trochu robustnější materiál a váhu někde kolem 450 g. Což by pořád šlo pro lidi, kteří díky tomu budou mít věc jenž použijou místo bundy, kalhot a tarpu zároveň.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Stani » sob kvě 16, 2020 18:44

Kennedy píše:Jinak se musím trochu zastat [b]Etherica ohledně zvuků
Je to trochu igelit, mně to nevadí, ale chápu, že někomu může. Taky je rozdíl mít z DCF jenom bočnice nebo celý stan.

Ja som si na skúšku urobil práve to jednoduché Ačko tarp a vyskúšal, ako som ti radil. To neboli len bočnice, preto dážď bolo poznať u tarpu aj nad hlavou. Až potom som si z neho urobil tie bočnice na už pripravený stan z nylonu = zámer od začiatku. Vedel som, do čoho idem a nestratil ďalšie dva roky života na inetrnete :D Samozrejme, ber túto poznámku s nadhľadom, sám som strávil plno času hľadaním informácií, človek sa tým učí. V pohode. Proste to je vec, ktorú tu nemá/nemal každý, takže som zistil, že to je jediná cesta ako sa v tomto pohnúť ďalej. V podstate ako si to urobil ty s pyramídovým tvarom.

Zo zvyškového cubenu, som si porobil kapsičky, skúšal som si urobiť nepremokavé kapsy do batohu atď. + náhradné záplaty a ďalej s tým experimuntujem, lebo raz, ak na to budem mať prašule, si urobím komplet stan z DCF.

Na backapinglight fóre už dávnejšie zaznela vcelku trefná poznámka, že DCF si kupuje ten, kto už nemá potrebu o tom "filozofovať", rozoberať či sa to oplatí/neoplatí lebo už vie, prečo to chce. To sa ľahko povie že, ale nakoniec, nie je to tak?:)
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » ned kvě 17, 2020 5:55

Kennedy píše:Tomu úplně nerozumím...? Neumí to chránit jako pončo pořádně?

Odpověděl sis víceméně sám
Kennedy píše:Další věc je ta, že pokud člověk používá pončo jako jedinou ochranu proti dešti a sněhu (jako třebas já) nastane problém v momentě kdy prší a má se stavět přístřešek a nebo naopak když se má ráno složit a jít dál. Když se staví, musí člověk sundat pončo, aby se dostal k báglu a vytáhnul kolíky, zakolíkovat pončo a zvednout ...

Zmokneš, účel nesplněn.
Idea je to dobrá, já bych taky rád deštník kterej se změní v tarp ale víšjak,..... :lol:
Hlavně užití takovýho pidi přístřešku je těžkej diskomfort, tak moc, že ani já nejsu ochoten odlehčovat tímhle způsobem.

@Stani: to s tou poznámkou z fóra není tak úplně, DCF by si koupili i jiní, jenže někomu vadí to či ono a tak to rozebírá. Zjistí, že mu na tom něco prostě vadí, vyprdne se na to....
Za dva roky to třeba začne rozebírat zase, materiály se vyvíjí a tak je možný, že vlastnost která původně od koupě DCF odrazovala je už odstraněná..
Hned jakmile DCF dosáhne "látkový" podoby a zvuku, kupuju tarp z DCF. Do tý doby je ten materiál pro mě senzoricky nepřijatelnej
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » stř kvě 20, 2020 21:39

Stani: Ano, souhlasím. Leč ani já nejsem milionář. Ohledně funkčnosti DCF nemám pochyby. Pro mnoho lidí budou i některé detaily rozhodující. Co jsem četl třebas ohledně Tralistar, tak u něj by i zastánci DCF doporučovali spíše silnylon verzi. Je to hodně variabilní tarp a pružnost materiálu je v tomhle případě asi značnou výhodou. Ale u pyramid, jinejch tarpů nebo klasickejch stanů je myslím DCF jasná volba. Sice do toho sněho-mokrýho hnusu co jsi viděl na fotkách jezdím docela často, ale i tak převažuje výrazně čas bez sněhu.
I když ale tedy budu počítat s tím, že životnost DCF bude na úrovni silnylonu - jsem tedy u látky, která je cca. o 30 % lehčí a dvakrát tak dražší. V reálu těch 30 % je ale docela málo, když můžu výrazně víc za výrazně míň peněz odlehčit jinde. A jak sám píšeš, taky si to nemůžeš dovolit. No a ve mně se taky probudil strýček Skrblík :)

Mě by třebas zajímali i batohy s DCF, třebas se mi hrozně líběj od Hyperlite Mountain Gear. Ten jejich Windrider by mi myslím ve velikosti L seděl jako ulitej. Nevím ale co by řekl na cestování vlakem, šoupání v přepravním prostoru v buse a na Beskydskej prales... Hlavně se mi ale líbí, že to není Made in China. Na kvalitu si totiž člověk hodně lehce zvykne a pak se mu nechce zpátky.


Ještě nějaký technický doplnění - právě ohledně Made In China, tedy Made In Japan je trochu jiná liga. V recenzi to nijak nerozvíjím, ale mám pocit, že Khafru dělal bezchybnej robot. Nějakou kvalitní práci jsem už v životě viděl. Na kolo používám Ortlieb, ale jako Japonci asi neuměj dělat chyby. Rovný švy, nikde ani jedno třepení a prošití kolem vypínacích bodů naprosto precizní. Taky se ale ta cedulka Made In Japan odráží na ceně. Ve srovnání třebas se Six Moon Design asi tak o 20 - 30 % dražší. A možná ani ne tak podstatný.
Japonci taky nemají vůbec žádnej smysl pro humor - při korespondenci brali všechno smrtelně vážně, upozorňovali na klady a zápory (třebas na křehkost jejich vnitřních moskytiér při používání s dětmi nebo psy) a vůbec se tvářili, jakože na světě není nic důležitějšího než moje pyramida. Vzhledem k tomu, že jsem jim určitě neudělal nějakej extra kšeft jsem docela koukal.
Zkoumal jsem taky pyramidy od MLD a jelikož nejsem na ty detaily - MLD mají poutko na pověšení na strom a několik oček uvnitř na případné uvázání provázků a sušení prádla. A to i ve verzích velikosti Duomid. Pro někoho určitě podstatné. Locus Gear je ve srovnání s MLD v podstatě holej.

Jinak když říkáš, že chceš stan z DCF, určitě víš, že Locus Gear dělaj svůj pilotní geodet, ale je to možnost i u pyramid, z kombinace DCF a eVent. Mělo by to být odolnější než samotný DCF a k tomu dýchat membránou. Takže v případě, že člověk zapadá sněhem a ucpe se mu spodní větrání by ani tak neměla být žádná kondenzace. Je to stejně těžký jako silnylon a jenom o trochu dražší (neuvěřitelný, že je něco vážně dražší) než DCF. Bej tebou šetřím na to. :)
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » stř kvě 20, 2020 21:46

Etheric: Jako jo, zmokneš... Ale tady v ČR kde máme období sucha a období ještě většího sucha to je skoro jedno. Na pár denním vandru se do takový situace většinou ani nedostaneš a ušetříš fakt hodně váhy. Na horách tedy můžeš chytnout ohledně počasí cokoli. Je fakt, že trávit v tom týdny by se mi taky nechtělo i když já na komfort nejsem náročnej a svým způsobem bych to asi zkousnul. Ale někde v Norsku, s péřovým spacákem, na pár tejdnů bych to asi tímhle stylem nepoužíval.
Ovšem co jsem koukal tak to lidi používaj víceméně jako tarp a k tomu maj ještě membránový oblečení. To mi přijde trochu kontraproduktivní, protože pak se zase celá hmotnostní výhoda ztrácí, když Deschutes není v holý verzi o moc těžší a nabídne mnohem víc místa.
Ale každej má svůj styl.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Stani » čtv kvě 21, 2020 0:07

Kennedy - mal si dobre našliapnuté, prvý s pyramídou od Locusu, potom prvý s komplet DCF pyramídou...ako dobre to zneje, nie? :D :D V pohode, vieš si to zdôvodniť.

Díky za info k tej kombi eVentu s DCF. Akože sa z plných pľúc nadýchnem? Uha, lákavé, ale ešte počkám ako to japončíci zdokonalia a potom pozriem obrázky a s povzdychom "tak fajn" si pôjdem ľahnúť :D Len mi nie je celkom jasné, akože tam bude vlisovaná vrstva tej membrány? A ako bude fungovať, keď bude nalisovaná na "igelite"? Len tak rozmýšľam, prečítam si o tom.

Na batohy sa používa kombinovaný (resp. hybridný) DCF s vrstvou nylonu, napríklad v 15D prevedení, takže už to nie je "igelit", ale na omak je taký ako by som to nazval, taký látkovejší a má aj dlhšiu výdrž voči oderu. Takže sa zrejme splní sen Etherica a dážď mu v stane dovolí zaspať (píšem ako zo srandy, nerobím si posmech, aby bolo jasné :wink: ). Ale hmotnosť stanu pôjde hore a cena bude eeešte vyššia. Aj na extremtextile už majú tieto hybridy.

Na okraj - batohy od HMG sa mi tiež veľmi páčia, vadí mi ale jednoduchý chrbtový panel. Zpacks odvetrávanie u DCF batohov rieši napínacou protipotovou sieťkou. Zaujímavé batohy z cubenu mali aj dávnejšie americký Cilogear, Ale prešli na pevný X-pac (VX) materiál.

Ano, ano choď do Hyperlite batohu :) , zase tu bude o čom čítať, lebo s Locusom to bolo veľmi dobré čítanie.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » čtv kvě 21, 2020 5:55

Kennedy píše:Na pár denním vandru se do takový situace většinou ani nedostaneš

Tak to mám asi smůlu, /nebo chodim často?/ protože normálně stavím tarp v dešti, nekdy už první den výletu. Tady v ČR kvůli zmoknutí o život až na nějaký extra vyjímky nepřijdeš, zato o zážitek z výletu kvůli tomu přijdeš na 100%.
Tady v ČR se vítr taky točí, taky tu umí mrholit vodorovně celou noc,.. Voda je to stejná jako kde jinde, mokrý oblečení je stejně protivný jako kde jinde.... Jedinej rozdíl je, že tady dojdeš na vlak/bus, dojedeš domu, maximálně to odmarodíš a nic se neděje.... Jenže o takový zážitky fakt nestojím, nechci jezdit z výletů dřív jen proto že jsem zmoknul...
Vize ušetřený váhy je krásná, ale...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Stani » ned kvě 24, 2020 15:41

Etheric píše:...to s tou poznámkou z fóra není tak úplně, DCF by si koupili i jiní, jenže někomu vadí to či ono a tak to rozebírá. Zjistí, že mu na tom něco prostě vadí, vyprdne se na to....
Za dva roky to třeba začne rozebírat zase, materiály se vyvíjí a tak je možný, že vlastnost která původně od koupě DCF odrazovala je už odstraněná

Ja sa bavím o etape, ktorá následuje práve po zbere informácií. Viem o tom dosť a rozhodujem sa, či idem do toho alebo nie, či sa mi to teda oplatí, alebo nie = to "filozofovanie". Toto, čo ty tu píšeš je predsa samozrejmé.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » pon kvě 25, 2020 8:04

Jo, já to jen blbě pochopil.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod infrastellar » pon kvě 25, 2020 9:13

Stani píše:Dromedaro - k tej výdrži pyramíd - opravte ma, ak je to nesprávne tvrdenie, ale myslím, že na 99% pyramíd nie je z tenučkých 7, či 10D nylonov. Väčšina bude z 30D, nájde sa aj 20D a ten rozdiel je už poznať.



A farba? Mal som tiež výhrady, ale tá biela je krásna :) V reále ani biela vlastne nie je, ale taká svetlo sivá.

Dsc07206 dpi.jpg


krasny vyrobok :)
infrastellar
nováček
nováček
 
Příspěvky: 181
Registrován: pon led 12, 2009 20:27

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » pon kvě 25, 2020 10:22

Stani: To jak je kombinace DCF x eVent řešená taky nevím. A jelikož jsem rád, že aspoň nějak chápu rozdíly v silnylonech, nebudu se pouštět do žádnejch rozborů, radši :)
Ale asi to fungovat bude, jinak by se to zase neprodávalo. Jejich geodet ani z jinýho materiálu nenabízej. Paradoxně mi ta funkce ale přijde lepší u pyramid a jednoplášťů. Zapadáš sněhem a ucpe se ti spodní odvětrávání, takže máš kondenzaci, do toho přijde silnej vítr, kterej cloumá tarpem a kondenzace na tebe padá. Takhle to vypadá u silnylonu nebo DCF. Pokud by eVent byl schopen tyhle situace udýchat byla ba to zase velká pomoc.
Hmotnostně jsem koukal, že je ten materiál tedy někde mezi DCF a silnylonem. Funkčnosti by jsem se osobně nebál, asi vědí jak to udělat. U čeho bych měl pochyby je životnost, vzhledem k tomu, že jak DCF tak eVent patří mezi materiály, kterým nedělá dobře překládání a rolování do obalů by mě zajímalo jak dlouho si ten materiál udrží svoje vlastnosti. Ohledně odolnosti proti oděru by na tom ale měl být lépe než čistý DCF. Což mi ale přijde logický - je o trochu těžší, tím pádem pravděpodobně tlustší.
No, je to taková zajímavost. Pro mě to ale aktuální není, do extrémů nejezdím, kondenzace mi obvykle nevadí a když by teda nějaká hraniční situace nastala a hrozilo, že jí na mě vítr začne házet, vezmu ručník a otřu jí. A vyjde mě trochu levnějc než tahle sranda :) To už je opravdu cenovka hodně vysoko než kolik jsem ochoten zaplatit.

Ohledně batohů od HMG - myslím, že ty hybridní nejsou, ale jsou dělaný z čistýho DCF, akorát jiný gramáže než jejich tarpy. Jejich záda mi právě vyhovujou. Musel jsem prodat Osprey :(, nedal se nosit z víc důvodů, síťka byla jeden z nich. Naopak mi naprosto sedí tenhle jednoduchej styl. Ale rozumím, že lidi preferujou pohodlnější systém. Pro mě je často pohodlí nepohodlné.
Ta cena je ale zase úlet. A zase strach z toho co to vydrží. Ještě v lese si dokážu představit, že na to dávám bacha, ale ty transporty vlakem nebo když ti autobusák zasune bágl do přepravního prostoru a drhne s ním o podlahu..
Recenzí na jejich batohy je ale net přeplněnej, tu bych ani nepsal :)
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » pon kvě 25, 2020 10:37

Etheric: No ono právě v ČR o život přijdeš docela lehce, už jenom proto, že spousta lidí si myslí, že se mu tady nemůže nic stát. Statistiky smrtí jsou poměrně zkreslený tím, že jsme malá země. Ale naše hory v zimě, ale i jindy, dokážou být pěkně nebezpečný.
Taky jezdím často, ale zase za deště úplně často nestavím. Snad až na Jizerky, tam prostě chčije vždycky, když tam jsem, ale to bude asi nějaká moje osobní kletba :)
Je tedy pravda, že já jsem na tohle zrovna docela odolnej, zase mi vadí jiný věci, takže bych si to na víkendový vandry asi koupil, bejt úplně sám. Ono se to potom dá řešit stylem, že když prší tak prostě tarp nepostavíš (abys u toho nezmokl) a jdeš dokud pršet nepřestane. Když prší ráno, můžeš počkat a nebo se sbalit uvnitř, s tím, že teda při následným složení na tebe trochu mokra dopadne. No, nezní to moc extra. Vzhledem k tomu jak to je malý bude kondenzace taky otravná. Ale vím, že Gatewood Cape používaj občas lidi na těch dlouhejch trecích v USA. Ale on je rozdíl jít někde kde jsou záchytný body, motely, kempy a pak být někde kde nic takovýho není. A nebo jet na vandr i jenom v ČR, ale chtít bejt kompletně soběstačnej a úplně se netísnit. Ale hranici komfortu má každej jinde. Pokud by člověk chtěl stlačit základní váhu ale třebas pod 4 kila nebo ještě níž, pak už kompromisy dělat nemůže.
Každopádně pokud člověku standardně nevyhovuje pončo jako ochrana před deštěm, nemá pro něj tahle věc smysl.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » pon kvě 25, 2020 11:25

Úplně mě bere představa, jak se v noci vytvoří kondenzace na pončotarpu a ráno když prší si to mám dát na sebe..
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » pon kvě 25, 2020 11:39

Etheric: He...tenhle detail mi vlastně taky uniknul. No, prostě nesmí pršet a problém vyřešen. :)
Ovšem Ultraviktorka šla s pončem přes Karpaty. Ale nejsem si teď jistej zda neměla už tehdy membránovou bundu.
No já to edituju - taky bych si to nekoupil.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Etheric » pon kvě 25, 2020 11:50

:lol:
To je dost nedomyšlený viď? Můžeš tu kondenzaci utřít, ale stejně se to nepovede úplně, nemluvě o tom, jak krkolomný manévry budeš muset dělat.. Taky ručník nosím na utření sebe, nehodlám tim otírat nic než svoje tělo...
Viktorka měla nepropro komplet
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod FrantaKrajta » pon kvě 25, 2020 12:24

Kennedy píše:To jak je kombinace DCF x eVent řešená taky nevím.[...]
Zapadáš sněhem a ucpe se ti spodní odvětrávání, takže máš kondenzaci, do toho přijde silnej vítr, kterej cloumá tarpem a kondenzace na tebe padá. Takhle to vypadá u silnylonu nebo DCF. Pokud by eVent byl schopen tyhle situace udýchat byla ba to zase velká pomoc.
@Kennedy, opatrně s těmi superlativy, tohle je klasická fáze "mám něco nového / koukám po něčem novém" růžových brýlí :D
Membránové jednopláště (i s eventu/gtx) nejsou něco zas tak nového, dělají se snad už třicet let (původní Bibbler), ale je to pořád spíš kompromis pro horolezce. Hlavně stan není bunda. Kondenzace bude vždycky :)
Stani píše:[Len mi nie je celkom jasné, akože tam bude vlisovaná vrstva tej membrány? A ako bude fungovať, keď bude nalisovaná na "igelite"? Len tak rozmýšľam, prečítam si o tom.
@Stani, no u DCF-eVent skoro určitě žádná vrstva igelitu není, to by opravdu byla membrána k h*vnu, jak jsi dobře vystihl :D
On to totiž nejspíš ani není žádný DCF (tedy kompozit dyneemy s igelitem), ani podle fotek, asi spíš základní netkaná dyneema s nalepenou membránou. Otázka je životnosti, když to už nejspíš není DCF sendvič. Dělají to už skoro deset let, ale nepřišlo mi, že by se to nějak až tak chytlo. Pokud najdeš nějaký podrobnější informace, určitě si je rád přečtu (většina infa od nich je jen marketing) !

A tak nějak z principu pochybuju o tom, že jakýkoliv materiál stanu nějak pořádně "dýchá" (a DCF-event ještě míň). Není to bunda, aby tam byl pořádný gradient a v zimě ti na chladné stěně hodně vlhkosti zkondenzuje na kapky, který eVentem a netkanou dyneemou už z principu té membrány nemůžou moc projít ven.

Zatím jsem spíš hodně skeptický. Membránový jednoplášťový stany určitě mají své místo (třeba horolezecký jednopláště, kde moc neprší), ale univerzální zázrak to nebude. V určitých podmínkách to asi pomoct může, ale pořádný větrání je pořádný větrání.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Pyramidové stany - tarpy

Příspěvekod Kennedy » pon kvě 25, 2020 18:35

Etheric: Já jsem prase. Ručník nosím na utření sebe, ale i ešusu. Meju ho v potoce a kondenzaci by taky zvládl.
S Viktorkou jsem si to myslel. Navíc má pončo Sea To Summit a z toho uzavřenou pyramidu neuděláš. Taky jsem šel přes Karpaty jenom se starým pončem a proto vím jakej to je opruz v otevřeným tarpu na horách. To je v podstatě nutnost občas u někoho (nebo v hostelu) přenocovat a "dát se trochu dohromady". Hodně by mě taky zajímalo jak dlouho vydrží 15D pončo a kolikátý už má. To je právě škoda, že o tomhle se v marketingu nemluví.
Kennedy
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: pon říj 31, 2016 15:02

PředchozíDalší

Zpět na Stany