Životnost oblečení

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod Sipal001 » ned srp 4, 2019 20:47

Jen perlička a dodatek k předchozím příspěvkům ohledně protékající bundy. Tento týden jsme si užili deště v Alpách, moje membránový kalhoty HighPoint Protector (3L BlocVent) to vzdaly po dvou hodinách, totálně protekly. Takže sada bunda plus kalhoty za 15k, a po dvou letech na odpis. Koupil jsem teď nějakou bundu od Milletu s 3L GoreTex, v dešti bez problémů, tričko suchý. Docela jsem předtím HighPointu věřil a mrzí mě to, ale fakt už od nich nevezmu nic.
Sipal001
nováček
nováček
 
Příspěvky: 28
Registrován: stř bře 9, 2016 12:07

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » ned srp 4, 2019 22:27

Hmm, nabizi se otazka, jestli ti to manzelka opravdu nejak neznicila pranim. Kdyby to byl obecny problem BlocVentu nebo HighPointu, tak by takovych zprav bylo vic. Dva roky jsou strasne malo na libovolnou membranovku pri normalnim obcasnem pouzivani. Jedna vec by mohla byt vada konkretniho kusu, ale dve?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod apuka » pon srp 5, 2019 9:10

mike píše:nabizi se otazka, jestli ti to manzelka opravdu nejak neznicila pranim
Vzhledem k tomu, ze BV 3L je PU membrana a podle vseho (moc o ni nelze zjistit) neporezni, tak by ji nemelo tolik vadit bezne prani v "beznem prasku", bo se nezanaseji pory zbytkami prasku. Co by vadit mohlo je namahani odstredovanim.
Ja bych rekl, ze nejspise se bude jednat o nejakou ne uplne povedenou serii membrany/latky, protoze tady na OF se posledni dobou nekolik podobnych stiznosti na protekani BV od High Pointu bylo a to i u ani nepranych, resp. minimalne a setrne pranych.

NTB, synove kalhoty Marmot Precip, nosene docela dost, v lete stale slozene v batohu (kdyz je nemel na sobe), v zime casto pouzivane na sobe ve snehu vydrzely asi 4 roky. A to jsou zaterove, ne membranove. Samozrejme nepocitam do toho, ze se prodrel uplny spodek kalhot, jak je tam snura na stahovani a dre se to o boty. To nevadi funkcnosti. Ted si ale vsiml, ze na zadku se mu uz trochu zacina rozpadavat zater - ne rozpadem casem ale vydrenim tvrdsimi kalhotami.
Bunda, stejne jako manelcina cela spouprava stale drzi - ale ty se uz nepouzivajim nahradily se GTX Pro; Moje taky drzi, jenze ja je pouzivam nasobne mene.
Cimz jen naznacuji, ze i PU by melo vydrzet dele, a to pisu o zateru bez podsivky, 3L membranova latka mozna i nasobne dele (kym se PU nerozpadne).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16566
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » úte srp 6, 2019 0:20

Taky to mohla byt kombinace teploty, vody a detergentu. To se PU nelibi, jak se ukazalo na pripadu meho batohu. Kdyby to treba prala dve hodiny na 60, pripadne na 90...
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod apuka » úte srp 6, 2019 15:05

Kdyby to prala na 90 stupnu, tak se ji nejpozdeji za par minut oddeli vstvy membranove latky. Je to spojene v drtive vetsine vrstvou PU lepidla a ta za te teploty zmekne tak, ze prestava drzet, sice lepi, ale se nadmerne roztahuje, tudiz sebemensi namahani ty vrstvy oddeli. Navic (jak se to asi stalo u Tebe) se jednoduseji "rozpousti" v horke vode a jednoduse se vyplavi.
Pri 60 st. by na to bylo treba trochu vice case, ale stale by to byly max. mensi desitky minut.
Uvedene plati pro vetsinu membranovych veci, i pro GTX.

Ale na vsech membranovych vecech mas napsane, ze se ma prat pri 30, max. 40-ti stupnich. A spravna "pani domaci" dobre vi, ze se normalne umelina nema prat pri vice nez 40-ti stupnich, spise pri 30-ti.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16566
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod Zdéňa » úte srp 6, 2019 15:13

A co když to byl nějaký prášek s aviváží třeba?
Osobně bych si tipnul, že to bylo praním, protože dva roky jsou dost málo. Mám čtcrtým rokem i záložní HP road runner komplet a až teď bunda (malinko) začíná protékat. Kalhoty jsou 100% ok.
Doma má polovička zakázáno mi mé funkční a sportovní věci raději prát, peru si to sám. :mrgreen:
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1488
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » úte srp 6, 2019 15:27

@apuka: nebavime se o tom, jak se to ma spravne prat, ale co se asi tak mohlo stat. Zensky jsou v tomhle ohledu schopny strasnych veci ;-)

Kdyz neco peres na 60 stupnu, tak to neznamena, ze je tam 60 stupnu celou dobu, ale je to maximalni teplota vody. Takze to mohlo dostat mensi zahul, nez muj batoh.

@Zdena: avivaz je problem, protoze obaluje vlakna a meni jejich vlastnosti. Poskozovat PU by snad nemela. Mozna by mohla zpusobit protekani poreznich membran (zmenit povrchove napeti), ale tady jde o neporezni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » pon kvě 11, 2020 20:39

Ahoj, nechci zakládat nové téma, tak bych zde přihodil dotaz. Asi po 2 letech jsem poprvé vypral bundu od North Face z Goretexu Pro. Pral jsem ji pračcce na 30°C s použitím Grangers PERFORMANCE WASH a poté podruhé s Grangers CLOTHING REPEL. Nicméně po tomto vyprání se mi v pár částech bundy trochu "rozdělily" jednotlivé vrstvy (na fotkách z vnitřní strany ty tmavé místa). Vypadá to, jako by se na pár místech rozlepily vrstvy na jemnou vnitřní a hrubou vnější. Je toto normální? Nebo jsem to prostě zničil nešikovným praním? Dnes jsem bundu vyzkoušel v hodinovém dešti a poměrně značne protekla :(
20200511_211148.jpg

20200511_211225.jpg

20200511_211307.jpg
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » pon kvě 11, 2020 21:00

Rozlaminoval se ti laminat. To uz nespravis. Bunda je na vyhozeni nebo reklamaci. Stalo se mi pred casem to same s bundou z eVentu. Normalni to urcite neni a tohle prani by ji uskodit nemelo i kdyz u Grangers clovek nikdy nevi, co za svistvo zas namichali ;-) Mohlo by to byt tim, ze jsi pral malo. Zalezi, jak moc byla nosena, ale prat jednou za dva roky fakt nic moc, doporucuje se naopak prat casto. Jestli mas agresivnejsi pot, tak klidne mohl laminaci poskodit a pri prani se to projevilo. Jak moc byla pouzivana?

Jestli je jeste v zaruce, tak reklamuj u prodejce, jestli ne, tak bych vyuzil zaruku od Gore. Nevim, jak aktualne vypada, ale tohle by pokryt mela. GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » úte kvě 12, 2020 20:04

Díky za reakci, vypadá to velmi podobně jako ta tvá bunda z eVentu. No, takže po 2 letech - těsně po záruce mám trochu robustnější větrovku za 10k :D Používal jsem ju vlastně jen na trecích, což u mě znamená průměrně tak 5dní v měsíci. Přítelkyně mi teda dneska říkala, že si všimla, že se ty vrstvy trochu oddělují ještě před tím, než jsem to pral. Jediné vysvětlení teda může být to propocení (což byla asi hodněkrát) a žádné praní :O
Napsal jsem na tu podporu Goretexu, tak uvidíme. Nicméně moc šancí tomu nedávám, spíš teda přemýšlím co dál.. Dát znova šanci Goretexu, nebo se na to vybodnout a pořídit si obyč pláštěnku :D
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » úte kvě 12, 2020 20:53

Jeste je jedna moznost: nekupoval jsi ji nekde ve vyprodeji? Mohla lezet roky na sklade a pak dojde na rozpad PU.

Pouzivana nebyla uplne malo. 5 dnu v mesici, to je 60 dnu za rok a 120 dnu za dva. To je na membranovku dost a bez prani celkem extrem. Ono se to mohlo secist, PU nahlodany vekem plus agresivni pot. Muzes to brat tak, zes ji spotreboval a neudrzovanim snizil zivotnost. Pri tomhle pouzivani bych ji pral tak jednou za dva mesice.

Jinak, bydlis nekde, kde aspon 60 dnu v roce prsi a mas tu smulu, ze vzdycky, kdyz jsi venku? Jinak mi to nedava smysl, nosit membranovku, kdyz neprsi, je za trest. Rekl bych, ze jsem za 20 let nemel na sobe membranovku tolikrat, co ty za dva roky ;-)

Skoda te zaruky, to by bylo nejjednodussi, ale i u Gore mas sanci, myslim, ze uz tu byl nekdo uspesny. Na druhou stranu bych rekl, ze nesplnujes podminky, jelikoz jsi bundu spravne neudrzoval.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » stř kvě 13, 2020 7:42

Kupovaná byla na klasické prodejně RockPointu, těžko říct, jak dlouho ji tam měli. Ale vyloženě výprodej to nebyl.

Ono je pravda, že to celodenní používání úplně nebylo - ráno je chladno a fouká, tak si ju oblíknu, za chvílu přijde kopec a zbytek dne se maximálně houpe na batohu. V zimě jsem si ji brával třeba na lyžování. Ale na treku jsem ji určitě nikdy neměl od rána do večera na sobě, takže těch 5 dnů v měsíci je asi s rezervou.

Pravda, úplně přesně jsem jim nepopsal, jak často jsem ji pral :D Každopádně je pravda, že vyloženě kvůli nějakému většímu dešti jsem bundu asi moc nepoužil, je teda otázka, jestli pro mě má vůbec membránovka smysl, abych ju používal jako pláštěnku - ležela v batohu a vytáhnout až v případě většího deště - což jsem stejně za ty 2 roky pořádně nezažil, tak možná se poohlédnu po něčem levnějším pro příště :-) Asi trochu naivně jsem si myslel, že mi vydrží spousty let celkem častého používání. Určitě se o ni chtělo lépe starat (spíš jsem si myslel, že častějším praním bude naopak rychleji degradovat), je pak otázka o kolik bych jí prodloužil životnost.
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod zdenki » stř kvě 13, 2020 9:23

honzaMA píše:...(spíš jsem si myslel, že častějším praním bude naopak rychleji degradovat), je pak otázka o kolik bych jí prodloužil životnost.

Asi o dost.. Moje původní Tilak Evolution (GTX ProShell) z roku 2011, kterou jsem prodal parťákovi, je pořád v perfektním stavu. Pral jsem ji klidně i pětkrát za rok (Atsko Sport Wash), vždycky když jsem věděl, že jsem ji propotil. Používaná byla docela často, protože v zimě jsem ji nosil pořád.
Peru na program ,,jemné prádlo" a po vyprání bundu obrátím a ještě jednou vymáchám.
Jiný parťák, který na to praní prdí, má se svojí Milletkou GTX Proshell stejný problém jako ty..
zdenki
účastník
účastník
 
Příspěvky: 402
Registrován: čtv lis 25, 2010 3:54
Bydliště: Jižní Morava

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod apuka » stř kvě 13, 2020 14:22

@HonzaMM: Jeste takova blba otazka - nedal jsi nekdy do blizkosti toho delaminovaneho mista neco hodne tepleho - napr. horky caj ve flasce - nebo nenechal jsi bundu nekdy v aute na slunci?

Ptam se proto, ze ucinkem vysoke teploty (muze stacit i kolem 70 st - presne nikdo nerekne, nevime, jaka je tepelna odolnost llepidla) se muze PU lepidlo pouzivane na laminaci silne meknout a uvolnit lep. Hlavne kdyz je ucinek trochu delsi nez par vterin (napr. zehlicka).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16566
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » stř kvě 13, 2020 14:27

@apuka Jestli někdy zůstala v autě, tak jedině v kufru. Ale co mě teďkom tak napadlo, nejsem si tedy přesně jistý, ale je možné, že jsem někdy v zimě sedl do auta, bundu si nesundal a zapl vyhřívání sedaček ](*,)
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » stř kvě 13, 2020 17:59

honzaMA píše:Kupovaná byla na klasické prodejně RockPointu, těžko říct, jak dlouho ji tam měli. Ale vyloženě výprodej to nebyl.

Byla ve sleve? Ono jim to tam nekdy lezi... Zkus najit, kdy se vyrabela.

honzaMA píše:Pravda, úplně přesně jsem jim nepopsal, jak často jsem ji pral

Oni ji asi budou chtit poslat na prozkoumani a pak to poznaji ;-)

honzaMA píše:je možné, že jsem někdy v zimě sedl do auta, bundu si nesundal a zapl vyhřívání sedaček

To by nemel byt problem. Sedacky nebudou mit teplotu o moc vetsi, nez 40 stupnu, jinak by to palilo. Navic by to bylo jen v mistech dotyku a podle fotek mi prijde, ze to mas i na rameni.

Tipuju, ze pricina bude neprani. Spravne je to jak pise zdenki, Atsko Sport Wash neni agresivni, ale soli z potu odplavi spolehlive. I vyrobci doporucuji prat spis vic, nez min.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » stř kvě 13, 2020 18:18

Ve slevě tenkrát nebyla, ale tuším asi půl roku na to, jsem ji ve slevě viděl. První zmínky o tomhle modelu jsem našel okolo roku 2013. Ale výrobní rok konkrétního kusu je otázka.

Jo už mi odepsali, že by ji chtěli prozkoumat u sebe, tak za zkoušku asi nic nedám :D Díky za tip!

Co se dá dělat, za blbost se platí, ale je to alespoň zkušenost, ikdyž dost drahá :cry:
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » stř kvě 13, 2020 18:39

Fajn, dej pak vedet, jak to dopadlo. Myslim, ze sance neni mala, vzhledem k tomu, zes ji mel jen dva roky. Muzou mit pochybnosti, ale na zapade se pouziva spis prozakaznicky pristup, takze mozna budes mit novou bundu a zas tak drahe to nebude :)

Jj, chybama se clovek uci, ja jsem si takhle pri prani dezintegroval batoh :D
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » stř kvě 13, 2020 19:10

Yop, ještě jsem se jich zeptal jak dlouho jim to bude trvat a jestli se za to vlastně něco platí. Pak jim to případně pošlu, respektive to vypadá, že oni to nechaj vyzvednout UPS.

Když jsme u toho praní batohu.. :D Je batoh taky tak náchylný na zanedbanou údržbu? :D Na svůj Osprey jsem v podstatě též našáhl za zhruba 2 roky co ho mám :-k
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 13, 2020 19:14

honzaMA píše:Na svůj Osprey jsem v podstatě též našáhl za zhruba 2 roky co ho mám :-k


Tak snad aspoň spodky si jednou za dva roky vypereš...
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4345
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » stř kvě 13, 2020 19:21

Možná tě to překvapí, ale......
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » stř kvě 13, 2020 19:28

:lol: myslim, ze nemusime vedet vsechno. Ledaze by se taky rozlaminovaly ;-)

S batohem to snad neni tak spatne, vetsina vyrobcu stejne doporucuje akorat otirat vlhkym hadrikem a tak. Na normalnim batohu celkem neni co by se rozpadlo. Casem se oloupe vnitrni zater (z PU). Jeho zivotnost se velmi lisi (u mne Deuter 10+ let, Ferrino ani ne 3), ale jestli na to ma vliv udrzba netusim. Problem muzou byt lepene/svarovane svy, jestli ma, na nich skoncil muj batoh (ale za pomoci velmi horke vody, praciho prasku a casu ;-)).

honzaMA píše:respektive to vypadá, že oni to nechaj vyzvednout UPS.

To je super, nebudes platit ani postovne. Za prozkoumani nebudou IMO chtit nic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 13, 2020 19:38

Batoh z venku jen otírám mokrou hadrou nebo osprchuju vlažnou vodou. Tu část se zádovým systémem, kde lze předpokládat, že je to dost propocené, tak tu sprchuju prudkým proudem, dokud to není promáčené a vyplavené. Když je potřeba, tak vysprchuju i vnitřek batohu tak, že otevřu spodní vstup, kterým voda vytéká ven.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4345
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 13, 2020 19:47

honzaMA píše:respektive to vypadá, že oni to nechaj vyzvednout UPS


To je dobrý servis.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4345
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod honzaMA » stř kvě 13, 2020 19:50

U batohu si spíš bojím švů, je pravda že ho moc nešetřím. Uvidíme :D

Ještě ohledně životnosti oblečení mě napadla otázka. V poslední době třeba u triček od Icebreakeru nevidím modely ze 100% merino - vždy příměs umělého vlákna - hádám, že je to zejména kvůli odolnosti? A kolik vám vydrží takové merino tričko? Já jsem třeba moc neočekával od 2 trik od Sensoru ze 100% merino, ale kupodivu až na pár menších dírek docela drží už asi 3 roky. Peru je v Grangers po každém použití a občas na nich nosím přímo batoh s docela drsnýma popruhama. Na to, že jedno stálo asi litr docela fajn :-)
honzaMA
nováček
nováček
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte pro 5, 2017 21:59

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » stř kvě 13, 2020 20:36

Merino ma podstatne horsi zivotnost, nez umelina. Ale zas neni merino jako merino, zalezi na sile vlakna a nejspis i zpusobu tkani. Nosim nejtenci IB 150 tricka a kdyz jsem je nosil denne do prace, tak byla zivotnost asi dva roky (prepocitano na jedno tricko). Pak se zacaly delat dirky kolem pasu, jak je tricko zastrcene pod kalhotama a v podpazi. Obvykle tricko odepisuju, kdyz se udela velka dira v pravem podpazi, proc pravem, netusim, ale je to pokazde :) Uz jsem jich spotreboval aspon 10, spis vic, nepocitam je a uz hodne dlouho do mesta a do prace nic jineho nenosim. Mesto, prace, cestovani (mysleno presuny), to je idealni pouziti, naopak na outdoor se IMO moc nehodi, tam je lepsi umelina a vydrzi mozna i 10x vic.

IB a dalsi zacali pridavat umelinu prave kvuli zvyseni zivotnosti. IB tkanina ma osnovu z PAD a na ni jsou namotana merino vlakna. Nemelo by to zhorsit vlastnosti, ale zadne takove jeste nemam. Brzy ale budu mit, na mem poslednim pouzitelnem tricku do mesta jsem objevil prvni dirky :?

U prani je podstatny hlavne program na vlnu, nema takove zmeny teploty. Jinak tricka odepises proto, ze je neobleces, vlna se rada srazi. Pouzivam bezny praci gel, obcas neco primo na vlnu. Peru asi tak po dvou az trech dnech bezneho noseni.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod FrantaKrajta » stř kvě 13, 2020 21:28

Tenke ciste merino mi vydrzi tak nejak podobne jak Mike, nekdy i trochu min, zalezi na pouziti (nosim spis ve meste do prace a ne jen do prirody, tam mam radsi umelinu).

Hlavne pozor na dalsi veci, s cim to nosis, treba do mesta tomu moc neprospivaji hrubsi latky jako jeans kalhoty a vubec jakekoliv drsnejsi treni (o batoh/tasku/...) porad na stejnem miste, zvlast pri volnejsim strihu. Kazdopadne za plnou cenu jsem IB ani podobne nastesti nikdy nekupoval :)

Sensor jsem zkousel jen ten sportovnejsi merino double-face, kde je jedna vrstva z PES? (celkem 40% umeliny, 60% merina, gramaz trochu vyssi). Jak maji hodne umeliny (a zrovna tahle trika maji spis sportovni tilkovity strih, coz mozna taky pomuze), tak vydrzi o dost dele, jeste jsem ani jedno neprodrel i po par letech. Ale zase ta umelina v nich o dost rychleji zasmradne. Coz mi zas tolik nevadi, doma preci muzu prat casto :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod mike » čtv kvě 14, 2020 0:04

Jj, dziny delaji ty dirky kolem pasu. Kdyz jsem je vymenil za mekci trekove kalhoty, tak se zacaly driv delat dirky v podpazi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49392
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod Tomas99 » úte kvě 26, 2020 9:53

Ahoj,
chtěl bych se zeptat, pro zkušené lidi zde, asi na blbost...
Ale, softshellová bunda (žádná drahota, značka Willard ) se může normálně zarolovat do batohu? Neničí se tím nějak z hlediska životnosti?
Tomas99
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte kvě 26, 2020 9:48

Re: Životnost oblečení

Příspěvekod pavproch » úte kvě 26, 2020 10:41

Určitě ano, po výletě z batohu vyndat a pověsit do skříně (tj. nenechávat nafest zarolované dlouho).
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28278
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení