Myslivec - pytlák s razítkem?

životní prostředí, člověk a zvíře

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod FrantaKrajta » úte kvě 5, 2020 22:03

mike píše:Nahnat je vsechny do ohrady, at se vystrili navzajem a posledni muze odejit [-(

:D Oni se vetsinou docela uspesne eliminuji sami navzajem, ale porad to nejak trva...

@Apuka, diky! Koukam, ze legislativa je zase psana nejakym IYI (Intellectual Yet Idiot)...

@Dromedaro, taky mam par blbych zkusenosti s myslivcema. Nepocitam strelbu, ktera te probudi nekde v Rumunsku nebo na Balkane, tam je to jiny, to jen baca zahani medvedy nebo divoky psy (i kdyz v Rumunsku ted jsou mafiani, co prumyslove tezi lesy v narodnich parcich a loni zastrelili nekolik ochrancu kalachem, ty bych potkat nechtel).

Nejvic presne ty nahanky a spatny (zadny) oznaceny oblasti honitby. Naposledy oznacene jen z jedne strany od vesnice u silnice a na lesnich (znacenych, turistickych!) cestach zadne upozorneni. Nastesti jsme sli po ceste a potkali primo tu linii strelcu na ceste (jedno prase, ktery ten blbec strilejici par metru od nas ani netrefil, prebehlo hned vedle). Ale ta cesta byla trochu zachazka zpet a chteli jsme to (naprosto legalne!) puvodne zkratit lesem primo dle azimutu. Jeste ze ne, to bychom se dostali primo mezi strelce a nahanece. Uplni idioti.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 6, 2020 11:31

FrantaKrajta píše:(i kdyz v Rumunsku ted jsou mafiani, co prumyslove tezi lesy v narodnich parcich a loni zastrelili nekolik ochrancu kalachem, ty bych potkat nechtel).


To jako fakt?! :shock:

Taky se mi stalo, že jsem jel na podzim kolem bažantnice, která je vedle klasické silnice 2.třídy. Vždycky na podzim tam "myslivci" (většinou lidi, kteří si jen zaplatí členství, aby se mohli zúčastnit honů, ale v lese je jinak člověk celý rok nevidí) vypustí bažanty, kteří jsou jinak celý rok zavření v klecích a vypustí je do volného prostoru. Pak do těch zmatených a dezorientovaných bažantů pálí z flint. A jak jsou ti bažanti zmatení, tak běhají a létají všude možně. Myslivci stojí u silnice a střílí, i když kolem jezdí auta. Tak se mi stalo, že jsem jel kolem a na přední sklo od auta mi dopadl mrtvý bažant. "Myslivec", který stál zrovna kousek od mého projíždějícího auta, z toho měl náramnou legraci a smál se na celé kolo. Ikdyž to tam mají obšancované, tak jim stejně vždycky dost bažantů proklouzne a je to pak smutné, když je člověk vidí se někde vystresované a v šoku krčit nebo zmateně popocházet, protože na volnost nejsou zvyklé a myslím, že pak brzy pojdou nebo je něco uloví, protože nemají základní pudy pro volnou přírodu.

Na Slovensku jsem se bavil s místními v oblasti Polonin o medvědech a ti mi řekli, že sice se medvědi střílet nesmí,ale že myslivci s tím dělají čachry a medvědy střílí. Buď pro sebe jako trofeje nebo si za to nechávají platit od bohatých, nejčastěji z ciziny, kteří si chtějí zastřelit medvěda. Ti myslivci mají přehled, kde se ti medvědi pohybují a tak na ty místa ty psychopaty dovedou, aby si toho medvěda mohli zastřelit. Prý ale většinou mají povolenou jen jednu ránu. Myslivci s těmi čísly o počtu medvědů pak dělají nějaké čachry, aby to sedělo s oficiálním sčítáním.

Ten případ se zastřeleným trampem, o tom jsem slyšel a právě to zvýšilo mé obavy. Já s čelovkou v lese chodím nerad a pokud to jde, tak ji zapnutou nemám. Ale asi to budu muset změnit. Vadí mi, že zatímco já díky čelovce vidím malý kus před sebe, pro ostatní jsem viditelný široko daleko. A člověk nikdy neví, kdo se v tom lese zrovna pohybuje. Třeba tohoto pána na útěku, který se skrýval v lesích, bych potkat nechtěl:
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/vrazda-lanskroun-hledany-muz.A200429_112058_pardubice-zpravy_mvo
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod apuka » stř kvě 6, 2020 12:06

Ted jste mi pripomenuly dve veci z mladi...
Nedaleko od nas byla chovna stanice bazantu. Uprostred obrovskeho pole byl "les" mozna tak stovka stromu. Bazanty chovali v pleteninovych ohradach tam, pry aby si nezvykly na lidi.
Jednou rocne na podzim je vypousteli - na kraji lesa smerem k polim. Kolem rozestavene desitky myslivcu (na nejakych 30-40 bazantu). Bazanty pustily, ale tem se nikam nechtelo, letet se prakticky nenaucily, nemely kde, na nektere z tech "myslivcu" byly zvyknut. Tak normalne do nich zacali myslivci hulakat - nic, tak hazet kalcky a kopat do baznatu, at se alespon pokusi zvednout ze zeme a oni si na ne mohli vystrelit ](*,) :smt071 :smt070
Takovy mily zazitek pro male decka, co se s nima zvyklo tam jezdit na kole...

Ta straz pri strelbach myslivcu - Na vojne jsem meli ostre strelby - ze samopalu a kulometu, na strelnici ve voj. prostoru. Jednoho z nas vysadili pri odbocce, at jde tim a tim smerem stale rovne po pesine az dojde na asfaltku. Tam at zastavuje auta, ze se tam strili, dopadova plocha (i pro samopal) je az na silnici. Jak jsme si vsichni odstrileli, poslali nekoho na vymenu toho strazce. Jenze tento se vratil po hodine, ze nenasel nikoho - a ani tu asfaltku. Nakonec vysvitlo, ze chlapek slapal, jak mu naridili az doslapal do nejblizsi vesnice. Az tam byla asfalltka - u hospody :-). Jinak nikde nikdo, tak si zasel na pivo, ..., na dve, ... Ono mu zapomeli rict, ze ma za chvili v lese nekam zabocit.
Nejlepsi pointa byla, ze nam v kasarnach starsi zakladaci, co tam delali delostrelce a jezdili strilet i s tankama rikali, ze toto se bezne stava i pri delostreleckych a tankovych strelbach. Nebo ze se zpomene nekdo vyslat na tu straz. No a prece jen, kdyz se strili z tezkeho dela nebo tanku, obcas z RPG, tak to ma ponekud delsi dostrel a jiny ucinek po dopadu...
Mistni o strelbach vedeli, prece jen velka cast z nich pracovala u vojaku (nebo jimi byli), ale cesta to byla verejna...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod FrantaKrajta » stř kvě 6, 2020 12:21

Dromedaro píše:To jako fakt?! :shock:

Jo. Treba lonska zprava z CT24.

K tomu Slovensku - jak vodil papalase strilet medvedy se mi kdysi jeden slovensky myslivec chlubil u borovicky, ale to bylo jeste za Meciara, tehdy lezelo Slovensko politicky o hodne dal na Vychode (nech bratia prepacia, mysleno jen tak, ze vladnouci papalasi a Meciaristi mohli vsecko, na ne zakony neplatily). Jak to tam chodi dnes fakt nevim, i kdyz o papalasich za Fica bych si take nedelal velke iluze. Ne, ze by to u nas bylo tehdy zas o tolik lepsi, ale to bychom se dostali daleko off topic :)

Ono je to vsude - v UK mas treba tu "krasnou" aristokratickou tradici nahanky na tetrevy (spis masakru, neco jak v te bazantnici, "lovci" stoji v lajne a nejaci chudaci jim zenou tetrevy primo do rany), kvuli ktere na tech soukromych vresovistich strili, travi a chytaji do pasti cokoliv, co by podle nich mohlo zmensit populaci tetrevu (drave ptaky, jine dravce a dokonce i zajice, kvuli nejake povere, ze konkuruji tetrevum). Ve Francii mohli lovci v sezone chodit uplne kdekoliv, i na soukrome pozemky a do roku 99 jsi s tim nemohl ani jako majitel lautr nic delat.

Jak to je u nas a o co se pokouseli pred par lety vis sam...
Naposledy upravil FrantaKrajta dne stř kvě 6, 2020 12:23, celkově upraveno 1
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 6, 2020 12:34

FrantaKrajta píše:Jo. Treba lonska zprava z CT24.

Tak to je drsný. To jsem nevěděl.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod FrantaKrajta » stř kvě 6, 2020 12:50

:D Tohle bude spis kachna novinarska...

Nekdo tam v tweetu pod tim pise, ze to je blbost, ze to byla jen druha TOW v synchronizovane palbe z vic IFV v ramci cviceni. Novinkam bych v tomhle vubec neveril, "cituji" akorat nejaky pofiderni belorusky zabavni portal.

Schvalne jsem si to video stahnul, koukal frame po frame, a taky mi to neprijde jako kachna, ale spis druha synchrone odpalena raketa z IFV vpravo. Indicie:

1) nejspis zaber z termovize BHOT, tj. cim tmavsi, tim vetsi teplota - pochybuju, ze by mala letici kachna mela stejnou tepelnou stopu, jako ocas rakety (jeste pred vyhorenim, nez dohori a leti jen setrvacnosti a kridelkama, to sviti jen IR svetylko na zadku rakety)
2) TOW ma HEAT hlavici, tedy probiji pancir nadzvukovym proudem roztaveneho kovu. To, ze cilovy tank vypada i po vybuchu "neposkozene" je zcela normalni, cile na strelbach jsou prazdne, neni v nich zadna munice, ktera by sekundarne explodovala a HEAT ti udela pouze malou diru, kterou tu nemas sanci videt
3) Pochyboval bych, ze by obycejna mala kachna dokazala aktivovat roznetku hlavice, ale ted nevim. Raketa je (viz text dole) typ TOW-2A s tandemovou hlavici, kde prvni mala naloz odpali reaktivni pancir cile a druha velka HEAT hlavice probije hlavni pancir. Treba by ta kachna mohla aktivovat tu roznetku te prvni, male naloze, to z verejnych dat nevime.
4) fakt se mi nechce to pocitat, ale myslim, ze by se to dalo zanalyzovat - vime rychlost rakety, vime cas (raketovy motor TOW vyhori po necelych dvou sekundach, tady zjevne stale hori az do kontaktu), vime vzdalenost (text dole - laserovy dalkomer - 1575 neceho - bud metru, nebo stop), vime velikost cile. Podle mne by to musela byt poradna turbo-kachna :D

EDIT: Reakce na Apuku a Dromedaruv clanek z Novinek o polske kachne, co odpalila protitankovou raketu pred dopadem na cil. Jste to uz smazli nebo presunuli?
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod apuka » stř kvě 6, 2020 13:06

FrantaKrajta píše:Reakce na Apuku a Dromedaruv clanek z Novinek o polske kachne
:(( Ja jsem ten clanek (mozna ne jen na novinkach) sice cetl, ale nejsem si vedom, ze jsem jej nekam na OF daval (coz to, samozrejme nevylucuje)... Do tohoto vlakna vsak urcite ne a kdyz nekam, tak asi tehdy, kdy to vydali.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod FrantaKrajta » stř kvě 6, 2020 13:28

@Apuka, ja to tam videl, nedelejte ze mne magora :D

EDIT: Sorry, ty jsi jen v souvislosti s myslivci a strelbou psal ty zazitky z vojny ze streleb a jak se ozral ten vojin, co mel hlidat silnici, Dromedaro na to postnul jen kraticce, ze mu to pripomnelo ten clanek s polskou kachnou a TOW z min. tydne na Novinkach. Pak to upravil nebo smazal (je to OT, to jo).

EDIT: Nekecam, nejsem magor! :D Nasel jsem to v cache:
Screen Shot 2020-05-06 at 14.45.45.jpg
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod Dromedaro » stř kvě 6, 2020 14:30

Jo, já jsem to sem dal, ale krátce poté jsem to smazal, protože už to bylo přeci jen dost mimo téma. Někdy to zde na foru vadí, že je to mimo téma a někdy ne (viz obsah light backpacking), ale raději jsem to tedy smazal. Píše se o tom na více serverech, ale je pravda, že ty zprávy jsou víceméně stejné, takže asi navzájem kopírované. A třeba na ČT24 nebo irozhlasu mi to tuhle zprávu nenašlo. Tak nevím, co je na tom pravdy.

Edit: oprava gramatiky
Naposledy upravil Dromedaro dne stř kvě 6, 2020 14:41, celkově upraveno 1
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod FrantaKrajta » stř kvě 6, 2020 14:37

Dromedaro, jasne, a dobre si asi udelal, bylo to spis OT. Ja jsem na to ani nemel reagovat, ale zaujalo mne to. A jak jsem mel dlouho rozepsanou odpoved v jinem okne a mezitim pracoval, tak jsem se docela lekl jestli uz mi nehrabe, kdyz odpovidam na to, co tam neni :D
Obecne se tu na OF nekdy rozjedou salodlouhe off topic diskuze, nekdy to mods odstrihnou do jineho tematu, nekdy to vysumi samo. Taky se radsi drzim tematu, ale kolikrat mi to taky ujede...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod FrantaKrajta » pát kvě 8, 2020 9:50

Rys ostrovid postreleny z kulovnice se dny trapil

https://tn.nova.cz/clanek/v-javornikach ... emrel.html
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Myslivec - pytlák s razítkem?

Příspěvekod Dromedaro » pát kvě 8, 2020 11:26

Já na to ani nebudu klikat, mně už to ani nedělá dobře si tohle číst. Akorát se naseru.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4259
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Předchozí

Zpět na Člověk a příroda