Jedlo na turach
Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev
Re: Jedlo na turach
od šíp » čtv bře 5, 2020 21:27
mike píše:To ja se taky obvykle brutalne prezeru a preziram jeste nekolik dalsich dni (at zije jojo efekt )
Tak to se mi ulevilo, dík. Fakt. Protože já z toho měla trauma, jelikož pokaždé jsme se po návratu do civilizace přežrali a já i přepila kávy, jsem totiž kafař, který ale na treku kávu nepije, takže abstinenční příznaky vždy plně propuknou právě v hospodě či restauraci.
Problém s trávením ale míváme, a je to úměrné délce treku, tedy době, po kterou člověk konzumuje přece jen odlišnou skladbu jídla, než běžně.
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv bře 5, 2020 21:33
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od šíp » čtv bře 5, 2020 21:38
Zkoušel jste někdo jíst expediční stravu neuvařenou, tedy pouze zalitou studenou vodou? Ptám na nouzovou situaci, která může nastat, a zda mám vůbec s touto eventualitou počítat.
Re: Jedlo na turach
od Etheric » čtv bře 5, 2020 21:47
mike píše:Zvlastni je, ze kdyz si to privezu do Prahy, jakoze to vozim vzdycky, tak je to sice dobre, ale nijak zvlast extra. No a kdyz Fontinu (syr) koupim u nas, za nekolikanasobek italske ceny (je to ta spravna dovezena), tak jsem vzdycky zklaman, uz to zkouset nebudu.
To znám. Ono venku je mozek v jiným režimu, smysly nejsou přehlcený vším možným jako ve městě, takže chuť i čich pracují jinak. Já třeba miluju uherák, ale jen na cestě. Když ho zakrojim doma, nic mi to neříká..
Mám určitý potraviny, který mám spojený s určitejma místama...
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8165
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od Taurus » čtv bře 5, 2020 21:58
Etheric píše:Pěkně zabalit do alobalu, dát do mrazáku no a ráno v den odchodu stačí šrutku z mrazáku přemístit do batohu a je vystaráno. Domácí maso, bylinky z přírody... Kdo by se cpal průmyslovým chlebemIMG_20190302_104510.jpg
A co si takhle na treku vyudit čerstvé maso? Frajeřina by to byla dobrá
https://www.jihokov.cz/skladaci-prenosne-udirny
- Taurus
- účastník
- Příspěvky: 232
- Registrován: čtv led 17, 2019 20:33
Re: Jedlo na turach
od Etheric » čtv bře 5, 2020 22:00
šíp píše:Osvědčilo se nám v případě nouze vynechat večeři, protože lze jít spát hladový, ale již nelze nesnídat, to bych opadla. Jsem zvyklá snídat denně i doma v pracovním procesu, takže jsem na snídani závislá. Dále pomáhá si jednu expediční stravu rozdělit napůl a narvat do ní více vody, takže se oklame žaludek, v případě salámů a sýrů tyto nakrájet na co nejmenší kostičky, protože takto jich člověk nesní tolik, jelikož rychle nehltá.
Tak to by mě zabilo, nejen, že bych blbě spal, ale hlavně bych neměl z čeho regenerovat a byl bych ko. Přijít o snídani je ale taky pěkně naprd. To se nesmí stát, ani jedno..
Dokážeš takhle obelhat svůj žaludek? Ten můj se oblafnout nedá, to jsem zkoušel..
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8165
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od šíp » čtv bře 5, 2020 22:07
Re: Jedlo na turach
od Etheric » čtv bře 5, 2020 22:23
Plně chápu situaci, kdy vařit nejde, i to, že ne vždy jde vařit ve stanu. V takovým případě šáhnu do rezervy, kterou tvoří vydatný jídla na "teď hned". Jídlo plánuju do posledního detailu, vždycky ale beru jídlo na jeden extra den, tvořený právě tím, co je vydatný a nemusí se vařit.
@Taurus: ty přenosný udírny jsou fajn na ryby, v tom jsem se něco naudil. Na maso to ale vhodný neni, jelikož bys ho díky konstrukci neudil, ale spíš pekl v kouři.
No jo, ale čí?!
-
Etheric - outdoor maniak
- Příspěvky: 8165
- Registrován: úte říj 23, 2018 6:53
Re: Jedlo na turach
od Taurus » čtv bře 5, 2020 22:27
šíp píše: byla větší priorita zohlednit co nejnižší kondenzaci vlhkosti na péřovém spacáku
A mě tu přesvědčovali, že náchylnost péřového spacáku na vlhkost je pověra.
- Taurus
- účastník
- Příspěvky: 232
- Registrován: čtv led 17, 2019 20:33
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pát bře 6, 2020 10:51
šíp píše:Když už je řeč o jídle na tůrách, tak otázku položím zde, i když by se spíše hodila do vlákna o expediční stravě.
Zkoušel jste někdo jíst expediční stravu neuvařenou, tedy pouze zalitou studenou vodou? Ptám na nouzovou situaci, která může nastat, a zda mám vůbec s touto eventualitou počítat.
Nezkoušela, ale někde jsem na tuhle možnost v pokynech na přípravu (na webu, ne na sáčku) narazila. Bohužel nevím o jakou šlo značku a kde to hledat. Ale bylo to něco ve stylu:
čas přípravy:
- při zalití vařící vodou: 5 - 10 minut
- při zalití teplou vodou (možná byly uvedené i nějaké stupně): 1 hod.
- při zalití studenou vodou: 2 hod.
Časy si vyloženě cucám z prstu, ale ty možnosti zalití jinou než (skoro) vařící vodou tam byly zmíněné.
Tady (úplně na konci příspěvku) jsem trochu zdokumentovala přípravu sušeného chili con carne. Já to namočila už dopoledne, aby nasákly vodou fazole, které takhle doma usušené rozhodně instantní nebyly, a večer to bylo normálně jedlé, jen studené. U prodávané expediční stravy by to mohlo být podobné, jen rychlejší.
Pokud si dobře vzpomínám, sobb si hodně pochvalovala (litrovou?) jídelní termosku Esbit, ve které v polárních krajích "vařili" i instantní expediční stravu. Ale nevím, jestli izolační schopnosti termosky využívali jen na to, aby jim jídlo v té zimě rychle nevychladlo nebo jestli ho i zalévali méně teplou vodou, aby ušetřili palivo. (Při takovémhle použití termosky by se dala nějaká váha ušetřit na obalech, kdyby si dal člověk práci s tím, že jídlo před cestou přebalí z relativně velkých a těžkých jídelních obalů (20 g na jednoporci) do nějakých menších a lehčích.)
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od Mawenzi » pát bře 6, 2020 11:15
u tech novych adventure menu pisou ze to lze ale nevim jak dlouho by se to melo nechat.
jidlo asi je schopny nacucat i studenou jen to nebude tak chutny ale
edit
ale mozna to taky mysli na ten samoohrev, sakra... to ted nevim:( a nedari se mi to najit
Re: Jedlo na turach
od Olchor » pát bře 6, 2020 12:32
- Olchor
- nadšenec
- Příspěvky: 1010
- Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
- Bydliště: Blansko
Re: Jedlo na turach
od booze » pát bře 6, 2020 12:37
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od apuka » pát bře 6, 2020 14:57
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16666
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od apuka » pát bře 6, 2020 15:13
Ja jsem nemyslel tak, ze z toho velkeho bochniku odrezou a zabali - to udelaji csude. Myslel jsem male bochanky, napr po 200g, ktere jsou uz od vyroby (resp. uz pred zranim) primo ve vosku, stejne jako byvaji ty velke bochniky.tsunami píše:apuka píše:Muzes si jeste sehnat (ale neni to uplne jednoduche) mensi baleni, napr. po 200g "zabalene" ve vosku, ty by mely vydrzet.
Koupíš a zabalí ti to do papíru v každé prodejně sýra. Třeba tady by to měli zvládnout: https://www.laformaggeria.com/prodejny/
Do syraren moc nechodim ,tak si ani nepamatuji, ze bych u nas nekde videl, ale v Rakousech jsem to parkrat zahledl mezi mistnimi potravinami, mozna to byly az 250g.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16666
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od apuka » pát bře 6, 2020 15:48
To je hodne otazne...GreyMouse píše:No, ono si s tou celiakií stejně asi musiš nechat zajít chuť, ne?
Uz jsem parkrat psal, ze kupodivu bezlepkarum, kterym uz maly kus bezne mouky dela velke problemy vetsinou nevadi jist seitan. A seitan je co? Cisty lepek... (zkouselo se to i pod lekarskym dohledem primo v lecebnem zarizeni).
@GM: O tom trojim kvaseni kvaskoveho chleba si najdi nekde neco na internetu. Nevim uz presny princip, ale je popsane, ze ty tri kvasne procesy se projevuji jinak v chemickem/biologickem ucinku. Nejsem si jisty jak, ale to zamichani TI prerusi ten aktualni proces, mozna privodem vzduchu, nechci to tvrdit a potom uz nastartuje novy proces. Samozrejme pouze za predpokladu, ze ten predchozi probehl dostatecne dlouho a zasahlo dostatecne mnozstvi testa.
Uplne stejne to probiha i u pripravy kvasku - jak tam vzdy pridavas novou mouku, to neni jen o "nechcipnuti hladem" bakterii, ale taky tam probihaji tri faze promeny mouky v kvasek. Taky to muzes najit presneji popsane, mne se nechce hledat. Konec koncu, prece kus toho trikrat vykynute testa si muzes uchovat a udelat z nej kvasek uplne stejne jako z uchovaneho samotneho kvasku.
A ano, rozdil v chuti mezi dvakrat a trikrat vykynutym chlebem poznam i z vlastnich pokusu.
Abych ale rekl vsechno, v skandinavskych zemi obcas delaji jen s jednym velice pomalym kvasenim, tam probihaji vsechny tri procesy postupne - ale to zadelaji testo, ulozi jej nekam do chladu se stalou teplotou na 18-24 (i vice) hodin a az potom pecou. Na to jsem doma nikdy nenasel odvahu ani vhodne misto.
S tou "starou cestinou" je to tezke, kdyz chces byt presny. Napriklad "celozrnna mouka" v soucasnosti neni totez jako "mouka mleta primo z celeho zrna". Vetsina mlynu je nastavena na proces nejdrive oddelit otruby a klicek a pomlit az tu bilou cast, endosperm. Potom se chlebova a "celozrnna" mouka udela tak, ze se takto ziskana bila v danem pomeru smicha ze samostatne pomletymi (casto zvlast) otrubami a klickami. Bohuzel se tim porusi nektere vazby a uz to neni uplne to same jako kdyz se zrno pomele vcelku.
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16666
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pon bře 9, 2020 16:52
apuka píše:@GM: O tom trojim kvaseni kvaskoveho chleba si najdi nekde neco na internetu. Nevim uz presny princip, ale je popsane, ze ty tri kvasne procesy se projevuji jinak v chemickem/biologickem ucinku. Nejsem si jisty jak, ale to zamichani TI prerusi ten aktualni proces, mozna privodem vzduchu, nechci to tvrdit a potom uz nastartuje novy proces. Samozrejme pouze za predpokladu, ze ten predchozi probehl dostatecne dlouho a zasahlo dostatecne mnozstvi testa.
Internet praví, že různým bakteriím a kvasinkám, které se na procesech probíhajících v živém kvasu podílejí, vyhovují různé teploty a proto mají i chleby, jejichž kvas zrál za rozdílných podmínek, trochu jinou chuť. O trojím kynutí jsem ale četla pouze u pečení v domácí pekárně, která u jednotlivých fází postupně teplotu mění (takže se v těstu všechny ty potvůrky vyřádí jinak než při konstantní teplotě). Jenže já jsem žádnou pekárnu nepoužívala a teplotu neřešila, protože jsem si nehodlala kvůli pokusům s pečením chleba doma zařizovat laboratoř. Sice jsem četla a slyšela i o různých zlepšovácích typu, že kvásek nebo těsto se zavře do skříně nebo trouby, kde se mu svítí, aby bylo ve vyšší než okolní pokojové teplotě, ale ztrácet čas takovejma ptákovinama se mi fakt nechtělo. Pokud by se mi chleba nedařilo vyrábět při pokojové teplotě (během roku samozřejmě různé), tak se na to vykašlu. A že tenhle postup není podle tebe ten jediný správný? No a co?
apuka píše:S tou "starou cestinou" je to tezke, kdyz chces byt presny. Napriklad "celozrnna mouka" v soucasnosti neni totez jako "mouka mleta primo z celeho zrna"...
Řekla bych, že z kontextu bylo zřejmé, že se moje poznámka netýká mletého zrní, ale věty:
Maloktera z nich (a manzelka uz vubec) byla ochotna kdy si dat zitny chleb, ne to jeste samozitny (jen zitna mouka, voda a sul; kvasek je taky jen z toho), co v obchode dostat.
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od apuka » stř bře 11, 2020 16:28
Jinak ja jsem se nikdy nehral na teplotu, jaka byla, taka byla. Stejne tak jsem mouku, kvasek a vodu daval podle oka, resp. jak jsem citil. Maximalne jednou to kynulo 3 hod, jednou klidne i 5 hod (mysli jedno kynuti).
No a jasne, neexistuje "spatny zpusob" kdyz vysledel Tobe chutna. SPise se tomu rika "vlastni receptura"
S tou vetou - jste s mikem vetsimi znalci cestiny, tak mi jej "prelozte" do srozumitelnejsi formy tak, aby tam bylo vsechno presne popsane ve stejnem vyznamu a aby to nebylo trikrat delsi. At se necemu priucim
- apuka
- outdoor maniak
- Příspěvky: 16666
- Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34
Re: Jedlo na turach
od pavproch » stř bře 11, 2020 16:40
Slibuju jak jiskra jasná - MF2021 už budu taky hotovkovat... i dyž nevím, esli tím nepřijdu o zážitek z pobytu na horách....
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28379
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Jedlo na turach
od mike » stř bře 11, 2020 16:51
BTW, co je to za chatu? Oni tam nevari?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od pavproch » stř bře 11, 2020 16:57
-
pavproch - outdoor maniak
- Příspěvky: 28379
- Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
- Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » čtv bře 12, 2020 16:24
apuka píše:@GM: Podivej, zkus jednou nechat vykynout testo trikrat a srovnej sama.
Ale jo, zkusit bych to mohla . Pokud se mi podaří oživit kvásek a koupit žitnou chlebovou mouku
apuka píše:Jen pokud jdes podle nejakeho receptu, kde mas nejdrive zadelat rekneme 700-800g kvasku a do toho prisypat 150g mouky a to je (krome soli, "koreni" a melasy/medu/Sladenky) vse, tak to bude uplne jine, tam uz TI to prvni kvaseni probehne pri zakladani tak velkeho mnozstvi kvasku.
Jak už jsem psala - pekla jsem ze 700 g mouky, z toho 30 % ve formě kvásku. A nic sladkýho jsem nikdy nepřidávala
apuka píše:Maximalne jednou to kynulo 3 hod, jednou klidne i 5 hod (mysli jedno kynuti).
Velmi dlouhé kynutí propagoval kolega. Prý až 24 hodin, že mouka dobře prokvasí a je to nejzdravější... Nechápala jsem, protože mně těsto při delším kynutí začalo klesat, když potvůrkám docházela potrava. On si to ale děsně chválil a nakonec mi přenesl ten svůj výtvor ukázat. Vypadalo to jako "moskva" přejetá autem. Prostě jeho těsto nejdřív pár hodin kynulo, pak pár hodin klesalo a teprve potom to dal péct a vznikla tuhá hrouda (placka). Neukecal mě ať to zkusím taky
Já jsem jednou, když jsme jeli na celodenní výlet, zadělala těsto ráno před odjezdem a umístila ho do komory s tím, že když bude v chladnější místnosti, bude kynout pomaleji a třeba do večera než se vrátíme a dostanu se k pečení, nějak přežije. No, těsto nekleslo úplně, ale ve fázi zmenšování objemu už bylo. Po upečení se to ukousat dalo, ale nebylo to ono. Prostě delší kynutí neznamená automaticky lepší výsledek.
apuka píše:S tou vetou - jste s mikem vetsimi znalci cestiny, tak mi jej "prelozte" do srozumitelnejsi formy tak, aby tam bylo vsechno presne popsane ve stejnem vyznamu a aby to nebylo trikrat delsi. At se necemu priucim
To já právě nevím, cos chtěl přesně sdělit, takže můžu jen tipovat (BTW, je "ta" věta, takže správně "tak mi ji přeložte" a ne "tak mi jej přeložte"; tady je to samozřejmě jasné, ale pokud spojíš víc jazykových chyb a neobratností do rozsáhlého souvětí, tak je fakt někdy problém poznat cos chtěl říct; třeba když mužský a ženský rod u zájmen používáš špatně, může být problém poznat, ke kterému podstatnému jménu se vedlejší věta vztahuje)
Pokus o volný překlad (včetně té věty která následovala):
"Manželka a její kámošky měly na kurzu takový hlad, že jim chutnal i můj chleba, přestože se nad žitným z obchodu normálně ofrňují."
Pokus o doslovný překlad:
"Málokterá z nich (a manželka už vůbec) byla ochotná jíst kupovaný kvasový chléb s minimálně 90 % žitné mouky."
(Jen hádám, že "ne to jeste" by mohlo znamenat "natož"; "co v obchode dostat" - srozumitelné, ale gramaticky nesprávné, lépe např. "který je k dostání v obchodě)
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » čtv bře 12, 2020 18:24
GreyMouse píše:On si to ale děsně chválil a nakonec mi přenesl ten svůj výtvor ukázat. Vypadalo to jako "moskva" přejetá autem.
a jak to chutnalo?
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od GreyMouse » pát bře 13, 2020 13:44
- GreyMouse
- nadšenec
- Příspěvky: 1982
- Registrován: úte srp 18, 2015 23:09
Re: Jedlo na turach
od mike » pát bře 13, 2020 17:23
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od Reccol » pon bře 30, 2020 19:13
Logicky mě napadá litina, ale rád si nechám poradit.
- Reccol
- nováček
- Příspěvky: 137
- Registrován: pon čer 18, 2012 21:32
-
mike - Moderátor
- Příspěvky: 49512
- Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
Re: Jedlo na turach
od booze » pon bře 30, 2020 20:09
-
booze - outdoor maniak
- Příspěvky: 8315
- Registrován: ned pro 14, 2014 12:56
Re: Jedlo na turach
od Reccol » úte bře 31, 2020 12:09
- Reccol
- nováček
- Příspěvky: 137
- Registrován: pon čer 18, 2012 21:32