Gronsko

Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko, Island

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Gronsko

Příspěvekod matesmaly221 » pát bře 6, 2020 7:35

matesmaly221
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: čtv dub 28, 2011 23:01

Re: Gronsko

Příspěvekod šíp » sob bře 21, 2020 21:28

Tu mám taky, šla jsem s ní ACT, ale mnou postovaný trek bohužel celý nepokrývá.
Každopádně jsi mi nasadil brouka do hlavy. Asi se přece jen více zaměřím na Disco island loop, akorát mě trošku děsí popisek "quite dificult knee-deep stream crossings (7x)". Zase na druhou stranu, když si uvědomím, jak v posledních letech oteplení decimuje subarktickou oblast, jak jsme mohli vidět loni v Grónsku, tak snad to tak dramatické nebude. Abych předešla diskuzím: ano, brodit umíme, už máme pár přechodů řek za sebou, a právě kvůli tomu se k info o hlubokých brodech snažím dopředu zjistit, jak moc nebezpečné to je.
Mapy si budu objednávat, až skončí řádění koronaviru. Jednak kvůli tomu, že chci, ať se normalizuje pošta a poštovní služby, jednak si vůbec nejsem jistá, zda se nám povede v srpnu odcestovat, protože ve hře je mnoho faktorů, které nám to mohou zhatit, počínaje krachem Air Greenland, a konče totální ekonomickou krizí.
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Gronsko

Příspěvekod matesmaly221 » čtv dub 2, 2020 22:58

Až na nejsevernější cíp to pokrývá, ale to je fuk, vono to s papírovejma mapama Grónska se stejně nedaj vymejšlet kouzla, pokrejvaj, jenom, to co se někomu vyplatilo zmapovat a vydat..hrozně nerad bych zrazoval vaše plány, ale, jak jsem psal, myslim, si, že tam tudy vody poteče dost a vzhledem k loňskému tání..mam asi dvě fotky směrem k severní části trasy (jen dvě, bylo cca -35 a přemluvit objektiv aby se vysunul bylo náročný), třeba to k něčemu pomůže. Předpokládám, že v letních dobách bude vody v nezaledněnejch částech Grónska víc a víc, takže z tohohle hlediska je možná jedno, kam vyrazíte. Jinak současnou situaci neumim moc komentovat, ale sem rád, že vejletový plány mám až na leden.
matesmaly221
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: čtv dub 28, 2011 23:01

Re: Gronsko

Příspěvekod šíp » stř čer 24, 2020 19:58

Tak nám koronavirus změnil plány, bohužel se letos do Grónska nepodíváme. Faktorů, proč to tak bude, je víc, a neovlivníme to.
Ale aspoň nám zbude více času na přípravu na příští rok.
Celkem se mi líbí Kapisillit Nuuk trek. Zjevně se to alespoň občas chodí, ale přitom je to neznačené, délka odpovídá našemu přání. Líbí se mi mnohem více, než trek k ledovci poblíž Kangerlussuaqu. Výhodou je zatím relativně dobré spojení /let do Nuuku z Kangerlussuaqu, tříhodinová plavba lodí do Kapisillitu.
Obtížné to bude, s tím počítáme, ale nezkušení nejsme.
Zatím jsem neobjevila, kde sehnat mapy, ale přidávám nějaké info, které jsem dohledala.
Wikiloc
Pětidenní popis treku v angličtině.

Jinak přidávám odkaz na cestopis z naší loňské cesty.
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Gronsko

Příspěvekod šíp » stř čer 24, 2020 20:38

Ha!
Tak mapa se jeví k sehnání tady =D>
Jelikož stran map jsem tak trochu fetišista, asi do toho půjdu rovnou i s tím rizikem, že mi pak bude doma rok a půl ležet ladem :ú
Čímž se mi splnil hlavní požadavek, tedy nalézt trek, k němuž existuje PAPÍROVÁ mapa :prayer:
Uživatelský avatar
šíp
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 16153
Registrován: čtv črc 14, 2005 15:41
Bydliště: Brno

Re: Gronsko

Příspěvekod matesmaly21 » ned úno 26, 2023 23:15

Ahoj,

před týdnem jsem se vrátil z Grónska, tentokrát jsem navštívil oblast Ilulissatu asi 15 dní, Qeqertarsuaq (Disko island) 5 dní a tranzitně Kanger..
Když to vezmu odzadu, tak v Kangeru nic novýho, k přespání sem využil boudu u bejvalýho golfovýho hřiště, kterou jsem si pro tento účel vyhlídnul při minulym výletě (cca 2 km směr ledovec) na zemi je koberec a střepy sem důkladně zamet..doporučuju..
Disko je nádherný a milý, fakt se vyplatí se sem podívat, ale zdálo se mi, že sem tu byl trochu brzo (30. 1. - 3. 2.). Na Disku sněží o poznání víc než v Ilulissatu, touhle dobou se ani místní nevydávají moc daleko za město a hlubokym sněhem s pulkama to jde ztěžka, navíc v půli cesty dělí hlavní kaňon hluboký koryto potoka a mít k dobru stopu skútru nebo psího spřežení by moc pomohlo orientaci kór v ještě tak bídnym světle a vánici..
Okolí Ilulissatu mě popravdě ze začátku tolik neuchvacovalo, rozhodně uplně jiný terén, než mezi Sisimiutem a Kangerem. Šel jsem hodně mezi balvanama, když netrpěly saně kamenama, tak sem trpěl já nerovnostma a neustále se měnící hloubkou sněhu. Postupně jsem se ale dostal na lepší terén, pár dní i moře (alespoň rovina, ale do půli lýtek přemrzlýho prašanu). Podobně jako na Disku, o nějaký ten týden později by byla zřejmě lepší varianta. Už když jsem se vracel (kolem 15. 2.) bylo v místech, kde jsem si na začátku šlapal stopu sám vidět trochu pohybu..
Nechce se mi to detailně popisovat, ale rád poradim, kdyby měl někdo v plánu sem v zimě jet. Mám něco málo informací o proudech na ve fjordu, z kterýho jezera se bere voda na pití a led tam neni bezpečnej a tak..
Ještě bych si rád zanadával na vedoucí security na letišti v Ilulissatu, která mi nepustila na let do Kangeru lahev na benzin a pumpu, chtěla i vařič, ale ten sem ukecal. Flaška s pumpou je prej tlaková nádoba a no way..jo, je to kráva a blbá, ale má funkci..
Samozřejmě rád půjčim mapy a povim cokoliv, co vim.
matesmaly21
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned úno 19, 2023 8:39

Re: Gronsko

Příspěvekod zzuzzy » stř čer 28, 2023 14:57

Ahoj, jedem za necelé dva týdny do Grónska a již delší dobu jsme snažili sehnat cestovní pojištění. V plánu máme být pár dní v Sisimiutu a pak dát kousek Artic Circle trail (jen cca 3 dny tam a zpět). Sice máme nabídku od Generali Česká pojištovna, ale prý se to pořád ještě schvaluje. Jiná pojišťovna nás snad nebyla ochotna pojistit.
Jak jste prosím pojištění řešili vy, kdo jste jeli nedávno do Grónska trekovat?
Jinak na doplnění - máme Alpenverein, ten má snad Grónsko podle podmínek vyloučené. Máme i cestovní pojištění celého světa ke kreditní kartě ČSOB a ač nám 2 lidi (z ČSOB a i z pojišťovny) tvrdili, že se pojistka na Grónsko vztahuje, tak mailem už přišla oficiální zamítavá odpověď.
Díky.
zzuzzy
nováček
nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: sob led 26, 2008 23:39

Gronsko

Příspěvekod Kjuba » stř čer 28, 2023 16:50

Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Gronsko

Příspěvekod zzuzzy » čtv čer 29, 2023 8:22

Kjuba píše:Zkus Axu s volbou celý svět:

https://www.axa-assistance.cz/cestovni- ... rLEALw_wcB


A máš s ní prosím s Grónskem zkušenosti? Jde totiž o to, že všechny pojišťovny nabízejí "celý svět", ale když se pídíš po podrobnostech, tak zjistíš, že na území Grónska se jejich pojištění nevztahuje. Axa teda bohužel nemá v podmínkách vůbec nějakou bližší specifikaci.
zzuzzy
nováček
nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: sob led 26, 2008 23:39

Gronsko

Příspěvekod Kjuba » čtv čer 29, 2023 10:15

Zkušenost téhle kombinace mám, ale je to už pár let. Myslím, že jsme byli nakonec pojištěni u nich.

Pokud si dobře pamatuju, tak normálně to nepojišťují, ale pokud se s nimi domluvíš a pošleš jim plán trasy, tak oni to posoudí a eventuálně schválí. Jde jim tuším o aktuální dostupnost záchranných složek v místě trasy. Aby byli schopni zajistit eventuální záchranu, kdyby se něco stalo.

Já bych tam zavolal a pozeptal se.

Pokud neuspěješ, tak je ještě možnost napsat si sem:

https://greenlandtours.com/en/travel-insurance
Kjuba
účastník
účastník
 
Příspěvky: 813
Registrován: úte dub 29, 2014 20:49

Re: Gronsko

Příspěvekod sobb » sob črc 8, 2023 22:50

Grónsko pokrývá i pojištění od ČHS (na rozdíl od pojištění Alpenvereinu)
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Gronsko

Příspěvekod matesmaly221 » stř srp 9, 2023 6:36

Ahoj, já jsem si obě cesty do Grónska pojišťoval u Uniqa. Pokaždé udělali mi (vnutili) individuální nabídku s dvojnásobným krytím oproti běžnému maximu, chtěli znát plán cesty, zajištění (podmínkou bylo spojení se světem, já jsem měl Garmin InReach a to stačilo) a trochu jim vadilo, že jedu sám, ale nakonec na to nenašli protiargument v jejich vlastních pojistnejch podmínkách.
Poprvý už nevim, ale letos na 25 dní, to vyšlo na cca 3500,-, což mi přijde fajn, za to si v Grónsku nedáš ani 9 točenejch..
matesmaly221
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: čtv dub 28, 2011 23:01

Předchozí

Zpět na Skandinávie