Kalhoty s membranou

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » úte úno 4, 2020 0:54

apuka píše:Kdyz Te nekde pri +30-ti chytne lijak s teplym destem, tak zadne velke dychani neocekavej ani od membran s nejvyssim MVTR nebo nejnizsim ret.

Mozna nekde v tropech, ale u nas pri bource z horka obvykle prudce spadne teplota, klidne o 10 - 15 stupnu.

apuka píše:Z toho Ti taky plyne, ze jako prevlecne na teple letni bourky Ti klidne postaci i nejobycejnejsi nepromok kalhoty z Decathlonu.

Postaci, ale zadny komfort to nebude. Na prodysnosti zalezi, viz me zkusenosti vyse. Vetsina jaro az podzim u nas, zbytek v horach.

mitau píše:sam jsem prekvapen, ze u kalhot nemam tak velky problem s prodysnosti jako u bundy.

Cim jsi prekvapen? To je prece logicke, ne? U mne GTX AS na kalhotach stiha, na bunde ani nahodou.

mitau píše:Nejlepsi pomer cena/vykon asi budou ty Rab Downpour. Pokud by sis chtel priplatit, tak neco z GTX Active (pripadne Pertex Shield 3L) jak doporucuje mike.

Klidne ten Rab. Pripadne kdyby se naslo neco z Neoshellu.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 4, 2020 7:01

Prohlížel jsem dřív nějaké nepromokavé návlečné kalhoty outdoorových obchodech. Ale bez zkoušení, jen na věšáku. A některé ty lehké mi, materiálem i šustěním, připomínaly lidový ukrajinský oděv, proto tomu říkám šusťáky. Není to o nějakém posměchu, prostě to na mě tak působilo.
Ty z Decathlonu už jsem si dokonce i zkoušel. Měly tam nějaké za tisíc a něco, ale pohodlné to tedy nebylo. A váhově by mě nepřekvapilo, kdyby vážili jak ty pinguiny. Pocitově byly docela těžké, přestože šustily.
Nevím, jestli jsem to tady dobře popsal nebo zmínil,ale já ty kalhoty společně s bundou neplánuji jen na bouřky, tedy na krátkodobé nošení ,ale i místo pláštěnky. Takže potřebuji,aby vydržely třeba celodenní chůzi v dešti. Pochopil jsem, že to tak někteří dělají, proto chci zkusit tento způsob po mých peripetiích s pláštěnkou a návleky, viz můj úvodní příspěvek.
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 4, 2020 7:03

mike píše:
mitau píše:Nejlepsi pomer cena/vykon asi budou ty Rab Downpour. Pokud by sis chtel priplatit, tak neco z GTX Active (pripadne Pertex Shield 3L) jak doporucuje mike.

Klidne ten Rab. Pripadne kdyby se naslo neco z Neoshellu.

Díky, mrknu se na to.
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Mawenzi » úte úno 4, 2020 7:27

ja se taky zpuvam, napred nahodim bundu a pak rychle jedna noha, druha a zavazu tkanoury az oblecena...

kalhoty su na hrane M/L ale M byly v akci tak sem to prubla a obliknu je na knop ale obliknu pres kalhoty, tak sem si je nechala. prootze se furt nosej v baglu, vyhraly lehky HP road runner ale zas jezidm hlavne vikendy a po cr, takze nejaky supr dupr aby to dalo narocnej zahrnaicji trek s drahejma.letenkama nepotrebuju..

predtim sem mela marmot minimalist s myslim gtx paclite a prekcapilo me ze asi kilak v ostruzini lehce vyslaplou cestickou tomu jic neudelalo.

Jinak teda ja bych kalhoty 100% neususila, i kdyz je rychlej dest, kdy mi kalhoty promoknou a pak prestane prset tak mi trva fakt dlouho, nez se ususi, taky na nohy mi staci v poho horsi membrana protoze se vic potim nahore.

nevim jak to souvisi s tim zminovanym.bmi mam asi prumerny, su na hrane nadvahy nez na spodni strane normalu a rozhodne neususim kalhoty a vrsek vetsinou taky neususim... ve skotsku sme asi 20 minut sli v desti kdyz byl tilak ss uz mokrej tak nahodit vrsky, dobry neprselo, asi hodinu pomalejsi chuze, staveni stanu a ja uz byla promrzla z te mokre bundy, mela sem sice ponco ale to vetra lip a destik byl tak zezhora takze sem.ho ani nemela doply a pocitove nastavena chuze v pohode ze sem se nepotila ale od tu mokry bundy sem uplne prochladla, nez abych ji ususila. a s kalhotama su na tom jeste hur protoze nohy mi topej jeste min...

takze to asi hrozne zalezi na jednotlivci ale souhlas s pp ze na to spplihat proste nejde.

jinak ty marmotky s gtx paclite byly celkem prijemny na holy telo, ty hp road runner ani moc nejsou je to takovej "lepivej sustak"
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Pierre111 » úte úno 4, 2020 10:15

Tak kvalitní nepromokavé kalhoty vydrží samozřejmě celodenní déšť. Ono u těch kalhot asi zase nebude potřeba ani takový vodní sloupec, pokud si v nich za deště nebudeš někde sedat nebo klekat. Hele já mám nepromokavé kalhoty asi tak pět let a musím říct, že to není úplně dobrá investice. Proto si myslím, že není dobré do nich nějak moc investovat. Koupil bych prostě nějaký kompromis mezi drahými a vychytanými kalhotami a těmi low cost z Decathlonu. Prostě něco co bude fungovat ale nebude to top a nebude mi vadit, když to někde roztrhnu. Hlavně to chce, aby se to dobře oblékalo, takže za mě nejlépe celozip, minimálně 3/4 zip. Jinak člověk to oblékání pořád oddaluje, že z toho deště nic nebude a pak se obléká za průtrže. S tím, že se hůře obléká celozip než 3/4 nesouhlasím, oni nejsou boty jako boty. Pro mě třeba představa, že si musím na ledovci sundávat dvojité boty, abych si natáhl kalhoty je naprosto nepředstavitelná. Letos jsem zažil déšť na ledovci a měl jsem na nohách Arcteryx Acrux AR a ty se opravdu moc dobře nenazouvají. Mám celozip na zateplených kraťasech a dost tam pomůže, pokud je tam pojistný druk, který si na obou stranách zacvakneš a drží ti to kolem pasu a pak si hraješ s nasazením zipu. Na těch monturách je dokonce ten druk barevně odlišený, aby bylo hned jasné, jaké konce k sobě patří. To je docela šikovná pomůcka, jelikož za větru není vždy zřejmé jak to všechno k sobě patří.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 4, 2020 12:15

Mě ze začátku ani nenapadlo, že je to udělaný tak, že ten zip prostě vyjede a z kalhot jsou ve větru plápolající cáry. Myslel jsem, že je to zakončený někde v pasu, takže mě nenapadlo, že je to problém ve větru zapnout... to je věda. Ale je zas dobrý, že jste mi to tu zmínili. Podle mě už nemusí být problém trefit se s botama do pasu nebo je pasem protáhnout, když to má 3/4 zip. Protáhnout přes kolena věřím, že problém je. To vyzouvání se mi také moc nezamlouvá. I z toho důvodu, že si musí člověk hledat nějaké místo na sednutí a taky proto, že když je už země promáčená nebo prší a to místo na sednutí není, tak jako jo, lze si stoupnout na botu nebo boty, ale spíš bych šlápl nebo mi noha sjela do blata do mokré trávy a člověk má hned mokré ponožky a tím pádem mokro v botách. Nosím bavlněné tlusté ponožky, ty blbě schnou. A ještě když má na zádech těžkou krosnu, kterou nechce položit do bláta.
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 4, 2020 12:31

Já tu odolnost řeším, protože chodím někdy zarostlým terénem v lesích nebo se někde prodírám. Kdybych chodil po holích kopcích, tak tam asi tu odolnost tolik neřeším. Díval jsem se na ten Rab Downpur a cenově mi přijde jako dobrý kompromis, protože je pravda, že ty kalhoty budu nosit jen v dešti a nechce se mi dávat šest tisíc za něco, co využiji třeba pouze párkrát do roka a bude to zátěž navíc v batohu. Plus rozervat kalhoty za šest tisíc bolí víc než kalhoty za dva tři tisíce. Pořídil jsem si loni kalhoty Direct Alpine Mountainer z cordury, o kterých jsem četl samou chválu na odolnost a hned druhý vandr jsem rozerval nohavici nad kotníkem o něco v lese. Asi tak 20cm díra. Ještě nevím, co upřednostním. Díky za ochotu dělit se o rady a zkušenosti.
Naposledy upravil Taurus dne úte úno 4, 2020 13:35, celkově upraveno 1
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod pavproch » úte úno 4, 2020 13:13

Moje dlouhodobá a opakovaná zkušenost: jakákoli membrána (GTX) při bushwhackingu nevydrží dlouho - ostružiny aj. pichlavosti do ní nadělají (neviditelné) dírky a potom ta membrána už nemembránuje, teda membránuje furt stejně, ale zároveň pustí vodu dovnitř. Hodně.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » pon úno 24, 2020 17:06

Tak u kalhot už finalizuji a budu kupovat. Co teď řeším je, jestli u těch Rabu není drobná ale zásadní nevýhoda, že nemají ty poutka:
https://panske-kalhoty.heureka.cz/rab-downpour-plus-pants-black-vodotesne-kalhoty/specifikace/#section
Už vidím, jak mi to bude padat, protože mi obvod v pase různě kolísá. Na pochodech vždycky zhubnu. Zase kupovat a nosit s sebou kvůli nim kšandy je další krám navíc plus když jsou kalhoty volné, tak s kšandami jsou stejně na prd. Napadlo mě si tam ty poutka přišít, ale nevím, jaký by to mělo efekt. Tak teoreticky by to asi ničemu nevadilo. Nebo pak druhá možnost kalhoty MOUNTAIN EQUIPMENT SALTORO GTX https://www.alpsport.cz/Product/cs-CZ/011MEQ00013/kalhoty-mountain-equipment-saltoro-gtx Ty sice mají vodní sloupec 10tisíc ale na kalhoty to asi stačí, rozepínání nohavic 3/4, to asi taky stačí. Jak se na to díváte vy?
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » pon úno 24, 2020 17:31

U tech Rabu pisou Featuring elasticated waistband with drawcord, coz uplne staci, ME maji to same. ME vypadaji velmi podobne mym ME Firefox, takze bych cekal stejne dobry strih, coz je zasadni plus. Minus je cast z GTX Paclite, ten bych uz dneska nebral (mel jsem jak na bunde, tak na kalhotach). Pro Rab mluvi celorozpinaci zip a material by mohl byt poddajnejsi tj. min hlucny a prijemnejsi. Jestli si oboje muzes nekde osahat a zkusit, tak to udelej a rozhodni se podle toho.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » pon úno 24, 2020 17:47

Díky. To stahování jsem nikde nezaznamenal. Myslel jsem si, že je to bez ničeho. Jestli to tak je, tak by to stačit mělo. Já bych bral raději ty Rab. Jedny kalhoty mám na cestě z ešopu s tím, že je kdyžtak vrátím. Druhé jdu zítra zkoušet do obchodu, kde jsem si je rezervoval.
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod apuka » pon úno 24, 2020 22:32

Taurus píše:Ty sice mají vodní sloupec 10tisíc
:shock: :shock: :shock:
Na to jsi prisel odkud??? Je to kombinace GTX Paclite a GTX 3L. Primo podle Gore maji vsechny jejich vodeodolne membrany vodni sloupec alespon 28000. I Paclite a 3L.

@mike: Paclite presel zmenami a to celkem vyznamnymi. U techto kalhot uz je verze 2,5L, kde je ta "polopodsivka" prece jen neco jineho nez nic a hlavne by material mel vydrzet mnohem vice nez puvodni bez podsivky. Cimz ani v nejmensim nerikam, ze ostatni GTX nejsou lepsi a prijemnejsi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » úte úno 25, 2020 0:31

Jak uz? Paclite byl vzdycky 2.5L. Nijak zvlast to nesleduju, ale co jsem se na nej nekde koukal pred casem, tak vypadal uplne stejne jako ten, co jsem kupoval pred asi 15 lety.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod apuka » úte úno 25, 2020 8:56

V soucasnosti Paclite (i Paclate+) bere oficialne Gore jako 2L (tu naparenou nebo jakou karbonovou mikrovrstvu ani sam nebere jako pulvrstvu), ale mnozi vyrobci vyrabejici z nej maji u neceho uvedeno Paclite 2L a nekde Paclite 2,5L - a na omak bych rekl, ze nektere ty materialy oznacene 2,5L jsou citelne jine nez ty oznacene 2L. Mozna ale, ze je to ten Paclite+ (tam by mela byt trochu jiny a odolnejsi ten film), to ne kazdy vyrobce rozlisuje.
Jen se nesnaz neco podrobnejsiho o tom najit na strankach Gore... :twisted:

BTW, aby s tema membranami nebylo tak jednoduche, tak se nam i Pro rozdeluje ](*,).

A hodne me pobavila aktualizcovana verze ceske Wikipedie o GTX membranach ohledne Paclitu, aktualizoval to asi nekdo, kdo ten material asi nema moc rad :lol: :
Výrobky GORE-TEX® Paclite® Shell jsou mimořádně lehké, snadno sbalitelné a větruvzdorné. Představují ideální řešení v situacích, kdy potřebujete ušetřit prostor a hmotnost. Bohužel promoká.
...
ideální pro záložní oblečení;
nepromokavost: minimálně 28m vs (ve skutečnosti ale téměř nulová)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 25, 2020 21:14

apuka píše:
Taurus píše:Ty sice mají vodní sloupec 10tisíc
:shock: :shock: :shock:
Na to jsi prisel odkud??? Je to kombinace GTX Paclite a GTX 3L. Primo podle Gore maji vsechny jejich vodeodolne membrany vodni sloupec alespon 28000. I Paclite a 3L.


Já nevím, kde už jsem na to přišel, ale také mě to zarazilo, vzhledem k tomu, co se o GTX tvrdí. Kdoví, jestli jsem si to nepřečetl na té wikipedii (kde mě rovněž zarazilo, že tam píšou, že promoknou) nebo někde kde jsem hledal ty vlastnosti materiálu. Každopádně, teď už jsem to nedohledal, tak je možné, že jsem si to nějak blbě poznačil při tom prohlížení všech různých kalhot a milionu poznámek po milionu papírcích na stole.

Jinak už mi došly ty RAB Downpour a mé pocity jsou rozporuplné. Dost šustí a taky si myslím, že jsou mi krátké nohavice. Mám velikost XL s délkou nohavic 81cm. Ty nohavice mi končí kousek pod okrajem komínů pohorek, takže, když si čupnu, už mi z nich sjedou a odhalí je.Musel bych to furt spravovat,aby mi neteklo do bot. Verze long je o šest centimetrů delší a to už zas možná bude moc. Že by mi přišli nějak odolné proti roztžení, to se také říct nedá. To stahování na šňůrku tak nějak drží, ale taky nic moc. Velikost L už by mi asi byla malá. Rozepínání na celý zip a druky na bocích jsou dobré. Odolné na protržení mi nějak moc nepřijdou, ale nejhůř to také nevypadá. Super je lehkost a sbalitelnost.
Taky jsem zkoušel ty Mountain Equipment Saltoro GTX. Ty mi přišli odolností lepší, ale už na prodejně jsem zjistil, že navlíkat pohory přes 3/4 zipy mi jde blbě. Teda šlo by to, ale za cenu toho, že si ten vnitřek někde venku od zablácených pohorek celý zaliskám blatem a bincem z bot. Nebo zabalancuji, ztratím rovnováhu a rozplácnu se. U těch mi nohavice byly také krátké a delší nohavice nedělají.Prodavačka mi radila, že si mám dokoupit lehké návleky na boty. Utahování šňůrkou k ničemu. Sjížděli mi. Prodavačka mi tam ještě nabízela Direct Alpine. Ty mi sedly dobře, jak na tělo, tak nohavice dobré. I materiál mi přišel odolný, plus mají poutka. Prodavačka tam zdůrazňovala parametry nepromokavosti, když jsem se jí ptal na prodyšnost, tak mlčela. Doma jsem zjistil, že to je asi kvůli té hodnotě 8000. Místo hodnoty prodyšnosti mi sdělila, že jdou odvětrávat pootevřením u pasu protichůdných jezdců. Tak já nevím. Stejně, když se říká, že v dešti a při nasáknutí vodou membrány nefungují.
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » úte úno 25, 2020 22:10

Taurus píše:Ty nohavice mi končí kousek pod okrajem komínů pohorek, takže, když si čupnu, už mi z nich sjedou a odhalí je.Musel bych to furt spravovat,aby mi neteklo do bot. Verze long je o šest centimetrů delší a to už zas možná bude moc.

Kalhoty trochu shrnute nad botama nevadi. Jestli je to ted tesne, tak se ti pri chuzi budou vyhrnovat, bral bych ty delsi. BTW, moje trekove kalhoty, co nosim furt, konci bez bot na zemi. Neni to nejmensi problem, na pohorky si pekne sednou. Naopak, je to vyhoda, do bot se mi nic nedostane a pri kratkem probehnuti vodou ani ta.

Taurus píše:Že by mi přišli nějak odolné proti roztžení, to se také říct nedá.

Ty kalhoty se nosi jen kdyz prsi nebo je hodne mokro (nebo na ledovci, ale to se te asi netyka). Na co potrebujes odolnost proti roztrzeni? Ja jsem sve trhnul vzdycky akorat mackama a tem pro zmenu neodola skoro nic.

Taurus píše:ale už na prodejně jsem zjistil, že navlíkat pohory přes 3/4 zipy mi jde blbě. Teda šlo by to, ale za cenu toho, že si ten vnitřek někde venku od zablácených pohorek celý zaliskám blatem a bincem z bot.

Ano, to je u 3/4 zipu normalni. Chce si to trochu nacvicit, nohavice sbalit do rukou na minimalni delku a pak prostrcit nohu.

Taurus píše:Prodavačka mi radila, že si mám dokoupit lehké návleky na boty.

:D nepromokave kalhoty mas mj. proto, abys nemusel mit navleky. Pricemz navleky jsou zlo.

Taurus píše:Doma jsem zjistil, že to je asi kvůli té hodnotě 8000. Místo hodnoty prodyšnosti mi sdělila, že jdou odvětrávat pootevřením u pasu protichůdných jezdců. Tak já nevím. Stejně, když se říká, že v dešti a při nasáknutí vodou membrány nefungují.

Igelit nebrat, rozepinani zipu v desti a mokru je blbost a kdy jindy je budes nosit? Dobre membrany funguji pri nasaknuti vodou hur, ale spatna membrana funguje blbe furt.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 25, 2020 23:15

Vzdávám citace v citacích, byl bych tu do rána... heslovité odrážky značí čeho se týká má odpověď v Mikovi odpovědi...

-ohrnuté kalhoty
To jsem potřeboval vědět, díky. Nevím, přemýšlel, jestli to nebude něčemu vadit, když to bude delší, ale uvažoval jsem tím stylem, jak píšeš, že to asi bude lepší než kratší, protože do těch bot mi by jinak teklo.

-odolnost proti roztržení
Tak já se pohybuji v nadmořských výškách, kde jsou i lesy. Tak aby se to neroztrhlo o větve a podobně. Což v Hanibalu hezky podpořily, že mi do hlavy nasadili informaci, že v jakýchkoliv jiných, než 3L, když si třeba jen kleknu na zem, tak je o ten terén roztrhnu. Už ten začátečnický výběr a první zkušenosti beru jako zábavné dobrodružství nebo bych se v nějaké prodejně svalil na zem a začal se svíjet s pěnou u huby. Problém je už v mém výchozím myšlenkovém základu, kdy chci univerzální kalhoty do všeho. V holích kopcích a skalách bych se toho tolik nebál. Do těch lesů jsou asi vhodnější ty odolnější, ale nosit třičtvrtě kila v batohu,aby to pak člověk použil párkrát za rok se mi nechce. Asi to nejde dělat jinak, než mít na každý terén specifické oblečení.

-rada od prodavačky s návlekama
To jsem ji také říkal, že to kupuju, abych nemusel nosit návleky, protože ty jsem nosil do teď a nemám s tím dobré zkušenosti. Odpověděla mi, že ona k tomu nosí ještě malé lehké návleky. Mně to přijde už nemotorné řešení.

-rozepínání v dešti
To jsem si taky říkal, že to přeci nebudu v dešti rozepínat. Asi měla na mysli, když se hodně mění počasí, tak větrat mezi bouřkama.
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » úte úno 25, 2020 23:30

Taurus píše:Vzdávám citace v citacích, byl bych tu do rána... heslovité odrážky...

Vsak taky nemas delat citace v citacich. Uplne staci jednoduche. Tj. citovat jen casti mych odpovedi, ne uz sve puvodni, to je zbytecne. Takhle je to ale taky OK.

Taurus píše:Tak já se pohybuji v nadmořských výškách, kde jsou i lesy. Tak aby se to neroztrhlo o větve a podobně.

To ja taky, u nas normalne nachodim tak 2/3 - 3/4, zbytek v Alpach. V zivote jsem nohavice neroztrhnul jinak, nez mackama. Ani trekove, ani membranove, pricemz ty trekove jsou na roztrhnuti nachylnejsi. Nerikam, ze to nejde, ale proste to neresim. Povedlo se mi trhnout trekove kalhoty na zadku, kdyz jsem si sednul na ostre skaly. Taky mi jednou praskly v rozkroku, kdyz jsem musel udelat sileny krok, abych si zachranil zivot 8) Vsechno v Alpach.

Taurus píše:Což v Hanibalu hezky podpořily, že mi do hlavy nasadili informaci, že v jakýchkoliv jiných, než 3L, když si třeba jen kleknu na zem, tak je o ten terén roztrhnu. Už ten začátečnický výběr a první zkušenosti beru jako zábavné dobrodružství nebo bych se v nějaké prodejně svalil na zem a začal se svíjet s pěnou u huby.

Mozna by to nebylo od veci, aby videli, jak ty jejich zvasty pusobi :twisted:

Taurus píše:Problém je už v mém výchozím myšlenkovém základu, kdy chci univerzální kalhoty do všeho.

Ano. Plus stavis odolnost moc vysoko, realne je to celkem nepodstatna vlastnost. Vem si, ze ty kalhoty budes mit 95 % casu v batohu.

Taurus píše:Odpověděla mi, že ona k tomu nosí ještě malé lehké návleky. Mně to přijde už nemotorné řešení.

To je slabe slovo ;-) Asi mam stesti, ze mi takove rady nedavaji. Nebo spis oni maji stesti :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mitau » úte úno 25, 2020 23:31

delka kalhot: Berghaus dela troje ruzne delky. Mam M long a na 183cm mi jsou spis delsi. Nicemu to moc nevadi, ale jsou zbytecne dlouhe. Jestli mas problem s delkou, mohlo by to byt reseni. Konkretni model neporadim

odolnost: Tolik bych neresil. Nakonec jde stejne o sikovnost uzivatele - napr. pri zvedani se z kamene, na kterem sedis, jdou kalhoty krasne trhnout, kdyz budes soupat zadkem. Ale prave za pul kila navic to nestoji.

rozepinani v desti: Na Berghaus Deluge mam 3/4 zip kryty legou s cvocky a i za bezneho deste je jde mit na stehnech rozeple (cvocky drzi legu pres tu diru) a funguje to slusne. U lehcich modelu bez legy to ale za deste opravdu fungovat nebude.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » úte úno 25, 2020 23:40

mitau píše:pri zvedani se z kamene, na kterem sedis, jdou kalhoty krasne trhnout, kdyz budes soupat zadkem

Jo, tak jsem trhnul ty sve. Aby se to stalo, tak je ale potreba, aby tam bylo neco ostreho a aby se kalhoty za to chytly, coz mnohem snadneji udelaji trekove, nez membranove, ktere jsou hladsi a min ohebne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 25, 2020 23:47

Mike píše: To je slabe slovo ;-) Asi mam stesti, ze mi takove rady nedavaji. Nebo spis oni maji stesti :twisted:

Jestli není problém v taktice, že abych nebyl za idiota, tak jim říkám " Já tomu nerozumím, já s těmahle materiálama a věcma začínám... " Tak to hned vědí, že mi můžou říci a nabídnout cokoliv. Možná kdybych se tvářil znale...
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Taurus » úte úno 25, 2020 23:55

mitau píše:delka kalhot: Berghaus dela troje ruzne delky. Mam M long a na 183cm mi jsou spis delsi. Nicemu to moc nevadi, ale jsou zbytecne dlouhe. Jestli mas problem s delkou, mohlo by to byt reseni. Konkretni model neporadim

odolnost: Tolik bych neresil. Nakonec jde stejne o sikovnost uzivatele - napr. pri zvedani se z kamene, na kterem sedis, jdou kalhoty krasne trhnout, kdyz budes soupat zadkem. Ale prave za pul kila navic to nestoji.


Já vyměním ty, co mám, za delší nohavice. Ty krátké to by bylo blbý a dám na vás, že s tou odolností to asi moc řeším a prostě to brát tak, že se to třeba roztrhne, že to k tomu patří. Já nejsem zvyklý nosit do přirody na sobě takhle drahý věci.Za půl kila a pět tisíc navíc, abych sehnal co mi připadá jako idál (poutka, prodyšnost, odolnost, celorozepínací, relativně lehké, tak na mě působil tilak) to nestojí.
Taurus
účastník
účastník
 
Příspěvky: 232
Registrován: čtv led 17, 2019 20:33

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod apuka » stř úno 26, 2020 13:20

Zopakuji, co uz napsali:
- rozhodne radeji delsi nez kratke a cos pospal, je do doste hodne kratke
- celozip je proste jednodussi a lepsi, na 3/4 zip se da zvyknout, ale bacha s mackama nebo i nesmekama
- ja si sice myslim, ze jsou podminky, kdy jsou navleky naprosto nutne, kdyz nemas nepromok kalhoty, ale s nima je tu k nicemu; v pripade kratsich kalhot dokonce muzes pocitat se stecenim vodu z kalhot pod navleky a nasledne do boty uplne stejne jako bez nich.
- univerzalita - jednoduse neexistuje.
- odolnost - kdyz si davas trochu pozor, neroztrnes je; pokud na to nemas cas a kapacitu a mas stesti, klidne roztrhnes i GTX Pro ze 70den materialu, jinak je nejspise roztrnes mackami

Ber to tak, pokud mas velky strach z protrzeni drahych nepromok kalhot, mas dve moznosti - bud si koupit hrozne drahe superodolne GTX Pro s nejakou 100+ (nebo 200) den svrchni latkou a mas malou pravdepodobnost roztrzeni, zato nima budes mit zaplneny a hodne zatizeny batoh. Anebo se vybodni na membranu, kup si v Decathlopno nebo Tescu nebo jinde nepromok kalhoty za par stovek, kup je radeji troje a kdyz je roztrhnes, zahodis je a vezmes druhy kus. Jen nebudou moc prodysne - to zase u kalhot az tak moc nevadi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » stř úno 26, 2020 21:25

To jsou dve krajni moznosti. Pak je ale taky kompromis, coz jsou treba ty vyse diskutovane. Lehke, min odolne, levnejsi, ale furt s relativne slusnou membranou.

Mne me ME Firefox staly asi 3000 a jak jsem psal, jedine minus jsou ty 3/4 zipy, jinak blizko idealu. Jinak samozrejme, pokud nekdo resi finance, tak membranove kalhoty jsou jedna z prvnich veci na vyskrtnuti a daji se nahradit nejakyma levnyma zaterovyma.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Dromedaro » stř čer 3, 2020 8:02

Chci se zeptat na váš názor ohledně nepromokavých kalhot. Objednal jsem na vyzkoušení Tilak Attack kalhoty a jsou fajn, ALE... i v největší velikosti, když si čupnu nebo sednu, tak se mi ty nohavice vyhrnou tak, že mi končí pár centimetrů nad pohorkama, které mám tím pádem odkryté. Při chůzi mám pohorky v pohodě překryté ale při tom sezení nebo čupnutí se odkryjí. A podle mě je to blbé, protože mi tam v některých situacích do těch bot může napršet nebo stéct voda z kalhot. Neříkám, že bych v dešti někde vysedával, ale může pršet celý den a při chvilkovém odpočinku nebo při stavbě přístřešku atd to může být problém, když bude větší liják. Nevím, jestli to mám přejít nebo raději vybrat jiné... ještě stejně uvažuji, že se poohlédnu po nějakých lehčích,protože je fakt, že většinu času budou asi v batohu.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod apuka » stř čer 3, 2020 9:18

Jo, to je spatne. Sice primo na desti asi nebudes ani cupet ani sedet, ale vyhrne se Ti to pri vetsich stupech. Taky muze byt problem v zime, kdyz zapadnes do hlubsiho snehu, ze se Ti to vyhrne.
Jen tak mimochodem, ja bych si nepromokave kalhoty (ted uz :evil:) nekupoval bez hacku na spodku kalhoty, kterym si je pripevnim ke snurkam boty. Tim zabranis vyhrnuti. Nebo se to tam da alespon prisit (jo, poskodis membranu, ale v mistech, ktere by mely byt na bote). Jedine, ze tak mam pripevnene spodni kalhoty a ty maji hodne dobrou DWR.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod Dromedaro » stř čer 3, 2020 11:20

Ty větší výstupy jsem zkoušel "nasimulovat" různým zvedáním nohou do výšky. Pokrčené a v různým směru. U té XL to problém byl, to se vyhrnovalo. U té XXL to bylo v pohodě, když ty nohavice byly roztáhnuté a nestáhnuté tou šňůrkou. Když jsem je stáhl tím stahováním, tak to bylo špatné i u toho XXL. Respektive vznikal tam menší prostor v zadní části nohavic. Za ty peníze je to ale pro mě podstatné omezení. Kdyby to stálo 2-3 tisíce... Ale to není problém výrobku, ale prostě toho, že nedělají prodlouženou verzi nohavic. Což je škoda, protože mi chybí pár centimetrů, aby to bylo OK a ty kalhoty jsou kvalitní, propracované a jinak mi seděly dobře plus jsou pohodlné. Asi mám nějakou hybridní postavu, protože jsem tu četl připomínky na špatný střih u Tilaku, ale i ta jejich bunda Tilak Storm mi seděla dobře a byla pohodlná. Ten sníh, to máš pravdu, to mě nenapadlo, to by se asi shrnovalo. No ale, kdybych se měl ještě řídit tím háčkem u nohavic, to už bych si asi vůbec nevybral, protože to je asi u málo kalhot. Ani nevím ,jestli jsem to u nějakých zaznamenal, že by to měly.
Dromedaro
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4260
Registrován: pát bře 27, 2020 8:20

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod MaroH » pon srp 10, 2020 12:17

Poctivě jsem toto téma pročetl a přiznám se, že jsem trochu zmatenější než na začátku:-D

Plánujeme cca na týden přechod ve skotsku na podzim. Očekávám tedy tyden v dešti. Z toho mi vyplynulo, že budu potřebovat nějaké nepromokave kalhoty, jelikož aktuálně chodím přes léto ve Ferrino Gramphians ale je mu celkem jasné, že týdenní déšť v nich nedám. Proto jsem hledal něco, čím je pro plánovaný výlet nahradit. Čekal jsem, že pořídím stejný typ kalhot v nějaké membranove variantě, z výše psaného jsem ale pochopil, že všichni tyto kalhoty používáte jako přidanou svrchní vrstvu, kterou v případě nepříznivých podmínek vytahujete z batohu. Za sebe jsem spíše čekal, že v těch kalhotách budu pořád, maximálně si přiobliknu podvlikacky, pokud bude zima.

Je má představa úplně scestná, nebo se jenom dívám ve špatné kategorii produktů?
MaroH
nováček
nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: ned lis 22, 2015 14:34

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod pavproch » pon srp 10, 2020 12:39

Trochu jiné podmínky, ale podobné použití:

V zimě na skialpo nosím (trvale) GTX SS kalhoty (dříve Millet, fčíl Haglofs, ale to není důležité), takže "jde to", ale... v těplotách okolo nuly resp. pod nulou - nedokážu si představit je nosit při těplotě vysoko nad nulou (GTX SS = zevnitř je vrstva flísu, aby to bylo příjemnější a těplejší na tělo).

"Obyčejný" GTX taky používám - (v létě) jako ochranu před deštěm a jinou vlhkostí (mokrá tráva a větve stromů), ale jen jako převlečnou vrstvu, kterou jakmile to podmínky dovolí, sundavám.

(A hned dodám pro hnydopicha mikea, až sito přečte - nemám patent na rozum).
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Kalhoty s membranou

Příspěvekod mike » pon srp 10, 2020 15:41

Co to? Rikam snad neco? 8)

@MaroH: vetsina z nas je pouziva jako prevlecne proto, ze je potrebujume spis vyjimecne. Nejsme masochisti, abychom travili tyden v desti ;-) Navic membranove kalhoty na hole telo nejsou nic moc resp. jsou docela neprijemne. Bud potrebujes nejake podvlekacky nebo kalhoty, co maji vevnitr vrstvu prijemnejsi na telo. Treba ten fleece, jak pise pp, ale ty uz jsou pak zas teple. Tva predstava zcestna neni, zcestny je tvuj plan :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení