pitny vak

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: pitny vak

Příspěvekod mike » úte kvě 8, 2018 16:05

Mawenzi píše:tak klasika, rano vstanu, nic se mi nechce delat, zapluju k pc a najednou sou +4 hodiny

:roll: pak si nestezuj, ze skoro nejis a pribiras. Tohle je presne ten zpusob, jak toho dosahnout.

Nejsem zadnym priznivcem pevnych rezimu, naopak, ale kdyz vstanu, tak se proste nasnidam a to bez ohledu na denni dobu. Snidani zacina den.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: pitny vak

Příspěvekod Mawenzi » stř kvě 9, 2018 8:51

ja nejsu zvykla snidat hned po probuzeni, takze ty 3 vikendy z roku se mi to stane, co su doma, ze ta "hodinka" se zmeni na pul dne :D a 3x za rok podle
me nemuze mit moc vliv.

Problem je spis v tom ze s vekem hur a hur snasim rano snidani a uz proste nedokazu jist po probuzeni, jedine kdyz vstavam az kolem 7h tak muzu hned jist, coz treba na vandru se hodi, ale kolem ty5 do sebe proste nic moc nedostanu. Ale vetsinu dni su v praci/ na vylete takze ten 1,5l -2l vypiju, obcas i vic kdyz se valim v cajovne :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: pitny vak

Příspěvekod GreyMouse » stř kvě 9, 2018 11:09

Mawenzi píše:tube converter myslim se to jmenuje, z hudy za 480...

Tube converter jsem v Hudy ani Googlem nenašla, ale nevzdala jsem to a objevila Conver Tube :) Koukám, že je dobrý žádnou část neztratit nebo nezničit, protože náhradní díly nedodávají.

Ještě než jsi odepsala, stavila jsem se v pondělí ve zverimexu a koupila hadičku ke vzduchování (za 8 Kč metr) a strčila ji do PETky se "sportovním" uzávěrem. Sice se na začátku trochu vzpouzela, protože si pamatuje tvar role, na kterou byla namotaná, ale krátká ruční domluva zabrala. A funguje to. Ale abych tě trochu utěšila, má tohle 60x levnější řešení i svoje nevýhody - hadička má trochu gumovou chuť (z vody nic necítím, jen z hadičky, když ji mám na jazyku). Chtěla jsem doma zkusit zasunout dovnitř kus brčka, abych už nemusela strkat do pusy přímo hadičku, ale už jsem si nevzpomněla :((. Ale jinak mě tohle řešení docela zaujalo a asi to zkusím i na nějakém delším výletě :)
hadicka.jpg
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: pitny vak

Příspěvekod Mawenzi » stř kvě 9, 2018 13:52

si docela napadita - me by nenapadlo n3co takovyho shamt ale ani nevim zw k rybickam potrebujes hadicku :D driv sem.to nekde videla.za kilo takovy reseni tak skoda ze je to x let zpet...

co odhazovani batohu kdovikam a botdel na trubicce?

Ono zas se to blbe ztraci, pac hadicku mas ve flassce a krz viko ven a myslim ze to stratit proste bud muzes cely nebo nic
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: pitny vak

Příspěvekod GreyMouse » stř kvě 9, 2018 15:34

Batoh se snažím pokládat tak, abych si neumazala záda, takže při tom by se na hadičku bordel dostat neměl. S nějakým krytem by to samozřejmě bylo hygieničtější, ale zase když to srovnám s cykloláhví bez krytu na "sosák" - tam se určitě na prašný cestě nachytá bordelu víc a taky to člověk s klidem strká do pusy :)

BTW, já tu hadičku kupovala na zavlažování, tak jsem neřešila materiál. Co jsem teď koukala, prodávají se průhledné hadičky z polyetylenu, silikonu nebo měkčeného PVC. Pokud bych to opravdu používala dlouhodobě na pití, asi bych asi bych koukala, abych nekoupila měkčené PVC, to dobrou pověst nemá. Polyetylen a silikon by měly být v pohodě.


V terénu to člověk asi neztratí, spíš doma. Použiju jeden typ víčka, zbytek uložím... a už nenajdu. Ale pokud to budeš používat pořád na PETku, tak to asi nehrozí :)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: pitny vak

Příspěvekod Mawenzi » stř kvě 9, 2018 16:05

:D mam.to hozeny u termosek a nalgnky, tak to tam snad chvili zustane :) v kazeym.pripade bych brala levnejsi jen petko vec ale co uz.

jinak skoda zes to nevymyslelq pred tydnem, rada bych usetrila :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9358
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: pitny vak

Příspěvekod booze » stř kvě 9, 2018 17:27

@greymouse to jsem resil asi pred dvaceti lety. :P pokud hadickou prolejes horkou vodu a vyvesis ji, tak se ti narovna. Ve zverimexu maji na ty hadicky zadrhovadla a nebo akvaristicke ventily pak muzes vodu poustet a zavirat. V lete ti bez ventilu potece voda ven jak se v lahvicce zahreje. Pokud hadicku nahrejes, tak jde prerubit zpet a vznikne ti naustek. Te hnusne umele pachuti se neda zbavit.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: pitny vak

Příspěvekod GreyMouse » stř kvě 9, 2018 22:54

@Mawenzi: Njn, mělas před týdnem napsat, že si chceš koupit hadičku a já bych se zeptala jakou :)


@booze: Co nadělám, jsem trochu momentálně zaostalá :D

Proč by měla v teple téct voda ven? Kvůli teplotní roztažnosti? To si myslím, že nebude, on ten uzávěr úplně netěsní, když piju, tak jde do láhve vzduch kolem hadičky, tak by snad mohl jít i ven, kdyby se uvnitř zvýšil tlak. No, uvidím, za 8 Kč mám pěknou hračku na víkend :)

Pokud by mi vadila chuť, nechám si od vás s mikem poradit nějaký indický jídlo a vypálím si chuťový buňky :D
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: pitny vak

Příspěvekod mike » čtv kvě 10, 2018 0:14

To ti samozrejme poradit muzeme, ale v tomhle pripade bych spis koupil jinou hadicku. Nejakou urcenou pro potravinarske ucely, coz jsou zrejme ty silikonove.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: pitny vak

Příspěvekod apuka » čtv kvě 10, 2018 7:17

Potravinarskou silikonovou hadici bych doporucoval taky. Rozdil v cene neni tak velky (viz napr. tady), zato vyhod je dost.
- nesmrdi a necitit
- ma hygienicky atest
- muzes streilizovat vyvarenim nebo v troube
- vydrzi do -40
- odolna vuci UV
- vyberes si prumer, jaky potrebujes
...
Ta hadicka pro rybicky nema hygienicky atest, proto se tam mohou uvolnovat ruzne latky. Navic moje zkusenost (s rybickama) ukazuje, ze se docela rychle zevnitr zasvini a neda se vycistit. A muzes taky pocitat, ze po pouziti kdyz nechas delsi dobu na suchu, zacne byt haklivejsi na praskani. Nechat jej na slunci taky nedela dobre.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: pitny vak

Příspěvekod GreyMouse » čtv kvě 10, 2018 15:07

Jasně, kdybych to chtěla opravdu používat pravidelně, budu hledat silikon.

Ale jinak ta hadička ze zveráku, co se týče trvanlivosti, příjemně překvapila. Vyráběla jsem loni zavlažování pro pár venkovních květináčů a doma našla jen nějakou letitou a možná používanou krátkou hadičku, která byla celkem tuhá a uvnitř lepkavá. Ta nově koupená pak vydržela venku několik měsíců, každý den pár hodin na slunci. Uvnitř se objevily řasy (s těma si poradilo Savo), ale jinak ji to nijak viditelně nepoznamenalo, ohebná se zdá být stejně.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: pitny vak

Příspěvekod booze » čtv kvě 17, 2018 11:19

Lepkava je diky tomu, ze ten plast se zacina rozpadat. :tonqe:
To jako zalivas kytky savem? :mrgreen:
Ted jsem nasel u reky nejaky pitny vak asi z Decathlonu, tak nez ho vyhodim, muzu ti poslat v pripade zajmu hadicku s ventilem.

Taky jsem zkousel piti z vaku vs piti ktere tady propaguje mike. :twisted:
-Pokud jdu a za chuze piju, tak nemusim zastavovat nekolik hodin
-pokud piju za chuze pri zastavce v restauracnim zarizeni si dam jedno pivo. Pokud piju jen pri zastavkach jako mike, tak zvladnu tri. Takze mam vetsi pocit zizne.

Takze 10 bludistaku pro pitny vak s hadickou. *
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: pitny vak

Příspěvekod GreyMouse » čtv kvě 17, 2018 15:11

booze píše:Ted jsem nasel u reky nejaky pitny vak asi z Decathlonu, tak nez ho vyhodim, muzu ti poslat v pripade zajmu hadicku s ventilem.

Dík za nabídku, booze, ale asi ne. Předpokládám, že hadička je silnější než ta moje, takže bych musela řešit, jak ji dostat do láhve.

Našla jsem, že se tohle téma tady probíralo už před víc jak 10 lety :). Hafi si s tím tenkrát docela vyhrál, ale já nemám zkouškový období, takže nehledám zoufale nějakou záminku pro útěk od učení :-D (i když musím říct, že tahle by se mi taky líbila; lepší než uklízet a třikrát denně zalejvat chudinky kytky, který si během semestru zvykly na zálivku jednou měsíčně). Možná i proto jsem nenarazila na zásadní problémy, které bych musela řešit. Ventil nepotřebuju, protože láhev se podtlakem nedeformuje; při sání pouští dostatečně vzduch dovnitř ta "membrána" v uzávěru. Jen to při nasávání vzduchu trochu píská, ale to mi nijak nevadí (jen naše čuba kouká, jestli nemám v batohu štěňátka, který by bylo třeba zachránit :D). Jinak voda nikde netekla, při běžný manipulaci s batohem jsem si na nic pozor dávat nemusela. (Ve vlaku s plnou láhví v batohu naležato jsem měla ještě láhev uzavřenou klasickým víčkem.) Na jediný "problém" jsem narazila, když jsem se chtěla napít v kopci a funěla jako lokomotiva; v tý situaci bych ale asi měla problém i s pitím krátkým brčkem ze skleničky, nejen s tím metrovým. Ale pár vteřin na vydýchání to spravilo a pořád to spotřebovalo míň času a námahy než by zabralo sundání batohu a pití z láhve v něm uložené :)

booze píše:Pokud jdu a za chuze piju, tak nemusim zastavovat nekolik hodin

Tak u mě to bude řádově jinde (několik hodin bez zastávky nedám), ale jinak to samý - při pití za chůze nepotřebuju zastavovat zdaleka tak často. A docela mě překvapilo, kolik jsem toho vypila z láhve s hadičkou. V sobotu i v neděli skoro litr. A to se do pití nijak nenutím a při pauzách jsem pila z druhé láhve.
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: pitny vak

Příspěvekod mike » čtv kvě 17, 2018 16:08

booze píše:-pokud piju za chuze pri zastavce v restauracnim zarizeni si dam jedno pivo. Pokud piju jen pri zastavkach jako mike, tak zvladnu tri. Takze mam vetsi pocit zizne.

No a kolik jsi vypil vody v obou pripadech? Tipuju, ze s hadickou o litr vic ;-)

GreyMouse píše: A docela mě překvapilo, kolik jsem toho vypila z láhve s hadičkou. V sobotu i v neděli skoro litr. A to se do pití nijak nenutím a při pauzách jsem pila z druhé láhve.

To je ono. Takze pijes vic. Tohle je jedna z mych vyhrad proti vaku, potrebuju vedet, kolik mi zbyva vody, jinak bych se mohl dockat oskliveho prekvapeni (prazdny vak a zadna voda na obzoru).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: pitny vak

Příspěvekod booze » čtv kvě 17, 2018 20:00

To je prave to zajimave temer stejne.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: pitny vak

Příspěvekod booze » čtv kvě 17, 2018 20:10

Podle gps jsem sel 16km v kuse s hadickou. Druhy den po nejakych 5km jsem zastavil na napiti se z batohu.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: pitny vak

Příspěvekod mike » čtv kvě 17, 2018 20:46

Divne. Asi by to chtelo merit prutok jeste na druhem konci ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: pitny vak

Příspěvekod FrantaKrajta » pát kvě 18, 2018 13:22

mike píše: Tohle je jedna z mych vyhrad proti vaku, potrebuju vedet, kolik mi zbyva vody, jinak bych se mohl dockat oskliveho prekvapeni (prazdny vak a zadna voda na obzoru).


Ja prave vak beru jen jako prubeznou zasobu, tj 1.5l vody, kterou vzdycky do konce dne vypiju a treba pres den podle dostupnosti zdroju nekolikrat doplnim. Aspon jsem pak dobre hydratovan, zvlast v tech letnich vedrech. V baglu stejne nosim vodu jeste zvlast na vecerni vareni a na rano. Kdyz jdu nejakou komplet suchou krajinou, beru to stejne, jen ta rezerva je holt mnohem vetsi. V dusledku je to stejny, proste vim, kolik vody mam, a pocitam s tim, ze tu vodu ve vaku stejne pres den vypiju, tak porad vim, kolik mi zbyva.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: pitny vak

Příspěvekod jirka.malda » pon kvě 21, 2018 11:02

Ahoj,
hledám vak na vodu se sponou, který by měl vyústění jako normální petka. Např https://www.amazon.com/gp/product/B075NQT5KP/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A27G0H0XHR1CBW&psc=1 Nevíte o něčem co se dá poslat sem do republiky?
jirka.malda
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob čer 18, 2011 22:06
Bydliště: Prostějov

Re: pitny vak

Příspěvekod Miras » pon kvě 21, 2018 12:25

mike píše:Tohle je jedna z mych vyhrad proti vaku, potrebuju vedet, kolik mi zbyva vody, ...

Nevymlouvej se, každej problém má řešení :wink:
Miras
účastník
účastník
 
Příspěvky: 600
Registrován: pon črc 12, 2010 9:28
Bydliště: Toho času Dobřichovice

Re: pitny vak

Příspěvekod mike » pon kvě 21, 2018 21:30

:D :smt023 Umrel zizni kvuli poruse elektroniky ;-)

Uz sis to poridil?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49289
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: pitny vak

Příspěvekod still_wolf » úte kvě 22, 2018 8:07

jirka.malda píše:Ahoj,
hledám vak na vodu se sponou, který by měl vyústění jako normální petka...

Platypus má nějaký závit na hydrovaku, ale rozměry nevím. Můžu se zeptat ne důvod? Kromě průběžné filtrace v tom žádnou výhodu nevidím. Spíš naopak...
still_wolf
nováček
nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon lis 29, 2010 9:16

Re: pitny vak

Příspěvekod jirka.malda » úte kvě 22, 2018 21:27

still_wolf píše:Platypus má nějaký závit na hydrovaku, ale rozměry nevím. Můžu se zeptat ne důvod? Kromě průběžné filtrace v tom žádnou výhodu nevidím. Spíš naopak...

Přijde mi to jako nejefektivnější způsob, jak si nabrat vodu k filtraci.
jirka.malda
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: sob čer 18, 2011 22:06
Bydliště: Prostějov

Re: pitny vak

Příspěvekod still_wolf » stř kvě 23, 2018 6:16

jirka.malda: To nejspíš ano. K filtrům jsem jednou narazil na zajímavý test, možná se bude hodit... https://www.vybaven.cz/varice-a-jine-nacini/velky-test-filtru-a-jinych-prostredku-na-upravu-vody/
still_wolf
nováček
nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon lis 29, 2010 9:16

Re: pitny vak

Příspěvekod Miras » stř kvě 23, 2018 7:14

mike píše:Uz sis to poridil?

Hele člověče ještě ne :)
On pro to člověk časem tak nějak získá cit, jednak podle hmotnosti batohu, jednak si tak nějak říkáš, že už si toho vypil docela dost, takže toho ve vaku už nejspíš moc nebude. Pokud je vak v batohu umístěnej nějak inteligentně, není problém při zastávce vizuálně nebo pohmatem zbývající množství pitiva zkontrolovat.
Nevzpomínám si, že by mě to někdy v poslední době vypeklo v tom smyslu, že bych si myslel že mám vody dost a přitom jsem byl na suchu.
Spíš se mi stává opačná věc, že šetřím a po příchodu k prameni zjistím, že jsem třeba tolik nemusel. Ale to nevím, jestli by flaška řešila, ono to šetření kolikrát vyplývá spíš z toho, že když je člověk někde, kde to nezná, tak neví, nakolik se dá na pramen spolehnout, tak abych v případě potřeby došel třeba k nějakýmu dalšímu zdroji vody.
Miras
účastník
účastník
 
Příspěvky: 600
Registrován: pon črc 12, 2010 9:28
Bydliště: Toho času Dobřichovice

Re: pitny vak

Příspěvekod upsmatt » sob úno 2, 2019 22:42

Jako spokojený majitel hydrovaku od Source se musím zapojit do mrtvé diskuze. Mám hydrovak Source WXP 2,5l (už se nedělá tento objem) asi 6-7 let. Původně kupovaný na airsoft a tahám ho i na treky. Ta vojenská verze je fakt nesmyslně odolná. Jen hadička s pítkem by už chtěla vyměnit.
Údržba díky velkému vstupu bezproblémová. Voda i po týdnu v pitelném stavu (zapomněl jsem vylít :axe: ). Stačí pořádně propláchnout po akci a nekvete. Source má antibakteriální úpravu povrchu.

Plusy: Pití stále u ruky, nerozhazuje těžiště baťohu, dostatečná zásoba vody praktiky na celý den, v batohu si udržuje stálou teplotu po dlouhou dobu

Mínusy: zabírá dost místa, v zimně může zamrznout pítko

Pokud někdo potřebuje často doplňovat, lze pořídit přechodka hadička-petfalška. Závislost na ucucávání každých 5 min jsem si nevytvořil. Nežbrundá. Ve vaku je minimum vzduchu, nemá prostor žbrundat [-X .
Když to shrnu, určitě to není „must have“, ale pouze „nice to have“. Pokud si chcete udělat radost a najdete pro vak využití, Source vás nezklame.
upsmatt
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte čer 12, 2018 21:43

Re: pitny vak

Příspěvekod Etheric » pon led 20, 2020 7:50

Jsem si pořídil tu hadicu Convertube a je to super věc. Jen je mi trochu líto, že musím udělat díru do fungl novýho LA Eclipse 35, páč nosim 2,5l butelu vevnitř u zad a abych mohl hadicu vytáhnout ven tím otvorem k tomu určeným, musím řezat
IMG_20200120_074647.jpg
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: pitny vak

Příspěvekod Etheric » pon úno 3, 2020 20:34

Nakonec řezat nic nemusím.. Sací ventil u Source mi absolutně nevyhovuje...
Znáte někdo podobnej systém, bez "kousacího ventilu" , abych prostě jen otevřel ventil a mohl pít? Ta nutnost ventil pro napití zkousnout mě neskutečně s... Přitom je to zbytečný, když je nutný ten ventil pro napití odjistit otočením. Ne, s tímhle ventilem kamarádi nebudem...
Budu moc vděčnej za tipy na ventil bez nutnosti skusu.. A tipy na poddajnou hadicu, ne jak ta tvrdá mrcha Source...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8036
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: pitny vak

Příspěvekod upsmatt » stř úno 5, 2020 21:02

Source dělá dva typy ventilů, tahací(storm) a kousací(helix). Osobně mám tahací asi 6 let. Zamykat ho nikdy třeba nebylo.
upsmatt
nováček
nováček
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte čer 12, 2018 21:43

Re: pitny vak

Příspěvekod Pavelsni » stř dub 15, 2020 18:13

Zeptám se na možná banalitu, ale zajímal by mě váš názor. Čím zalepit miniaturní dírku na hydrovaku, aby to drželo a bylo hygienicky nezávadné? Teče to sice málo, ale pořád teče. Mám Camelbag Pro 2l od Pinguinu.
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

PředchozíDalší

Zpět na Batohy