Výběr stanu

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Výběr stanu

Příspěvekod GreyMouse » pon črc 8, 2019 22:59

mike píše:Co to udela, kdyz to namocis? Moje ponco pusobilo do namoceni jeste trochu pouzitelne, pak uz ne.

Neudělalo to nic, kromě toho, že to při sprchování trochu proteklo.

@sobb: Nechtěl by si tatínek půjčit do pátečního večera velice hezkou pláštěnku na kolo? :twisted:
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Stany Trimm - Rada DSL, D

Příspěvekod Skialper » úte črc 9, 2019 9:11

AHojte,

mate prosim niekto skusenosti so stanmi Trimm, v rade DSL a D. Design aj popis v katalogu vyzeraju velmi dobre, ale zaujimali by ma konkretne skusenosti v pouzivani na VHT ( 3-4 sezony) - napriklad Vision DSL alebo Base camp-D.

vdaka
Skialper
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob črc 6, 2019 22:23

Re: Výběr stanu

Příspěvekod mike » úte črc 9, 2019 16:08

Slouceno, nezakladej zbytecna vlakna. Opakovany dotaz taky nema moc smysl, kdyz ti nikdo neodpovedel na prvni, tak asi nevi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49287
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výběr stanu

Příspěvekod sobb » úte črc 9, 2019 22:25

GreyMouse píše:@sobb: Nechtěl by si tatínek půjčit do pátečního večera velice hezkou pláštěnku na kolo? :twisted:
dle zvyšující se vrčivosti s narůstajícím počtem hotových švů usuzuji, že přinejmenším v příští pětiletce nejspíš ne :lol:
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Výběr stanu

Příspěvekod GreyMouse » stř črc 10, 2019 14:47

Na ty seniory není žádný spolehnutí :roll:

Ještě že jsem včera našla pár let starou cyklopláštěnku z Lidlu; její přelepené švy vypadají pořád dobře, na výlet pojede ona :D
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1979
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Výběr stanu

Příspěvekod pavproch » ned črc 21, 2019 11:42

Junior byl minulý týden na vodě (Vltava, jen tak rychloffka na 2 dny z Vyšáku do Krumlova) a přijel značně nespokojen - v noci jim scalo a on v mém asitak 20let starém stanu "odplaval".... takže stan šel/jde do kuka a já použil slevový coupon (-200 a doprava zdarma) na 4camping.cz co se doma válel a na takovéto "domácí žvýkání" (do hor a extremu mám Ultralight VauDe) koupil Coleman Crestline 2 (navíc ještě s 25% slevy). Sem zvjedaff, esli to bude nepříjemné zklamání nebo příjemné překvapení za třináct set bez koňury. O:)
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Výběr stanu

Příspěvekod pavproch » čtv črc 25, 2019 8:32

Calemaň je doma (už od fčera odpo). Hned sem ho i v obýváku postavil, nevypadá zle, je ale ne něm (použitých materiálech) vidět, ze které cenové skupiny je. Ale furt lepčí než ten kus historie, co plnil tu samou funkci (voda, kemp atak). Až ho oprubujem (já nebo junior) v nějaké slotě, dám sem fídbek, pokud si zpomenu.

EDIT: Btw, stan je to po sbalení přiměřeně k hmotnosti (2,8kg) malý ale poslali ho v papírové krabici velikosti dobře rostlé televize. Asi neměli menší... :mrgreen:
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Výběr stanu

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv črc 25, 2019 9:22

@Pavproch, až pojede junior na nějaký festival, tak teprve ten stan pořádně vyzkouší - není nad "festivalový test odolnosti stanu", až ti o stan za noc zakopne dvacet úplně ožralých lidí, to teprve uvidíš, jak je festovný :D
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

INFO: Recall MSR stanu - protekani svu

Příspěvekod FrantaKrajta » stř lis 27, 2019 15:23

Nektere 2019 stany MSR (Zoic, Hubba NX, ...) s novou metodou svu maji spatne udelane svy a muzou protekat - vyrobce ted nabizi opravu zdarma, viz seriova cisla a clanek zde. A ano, v jedne recenzi do toho Zoicu v bource nateklo, takze pokud mate nekdo novy UL od MSR, pres zimu idealni doba (teda az nejaka zima bude) jim ho poslat :)

MSR’s ultralight tents and shelters now feature an advanced construction that utilizes precision-stitched, factory-sealed seams. Unlike traditional seams that require seam tape—which is prone to degrading and flaking prematurely on lightweight tents—these seams will last longer and can be maintained over time.

As your tent ages, you can ensure these seams stay watertight for years by applying sealant to any areas that become affected by wear over time. Please note: Our first run of these rainflies, starting Jan. 2019, did not live up to our waterproof standards. Because of this, we are inviting customers who purchased one of these tents to send in the rainfly for an additional sealing application. 2019 shelters in the follow series are eligible for this seam sealing step: Hubba NX, Carbon Reflex, FreeLite, Zoic and Thru-Hiker Wings. Please clink here if you think you’re affected. All applicable tents shipped from MSR starting 11/8/19 will be factory seam sealed.

MSR’s tents built with heavier-weight fabrics (68 Denier and above) will continue to be factory seam taped, because seam tape adheres well to these fabrics.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr stanu

Příspěvekod air2 » ned led 12, 2020 14:16

čaute,
vybírám nový dvouprutý stan pro 2 na treky, VHT. Starší Dome 2 KM dosluhuje ale vydržel fakt hodně, takže zařazuju do výběru opět i Jurka, akorát lehčí modely.

- stan pro dva, se dvěmi vchody a předsíňkami/apsidami
- přechody hor (treky, VHT)
- důležitá je přiměřená odolnost/spolehlivost, aby ustál samozřejmě i nějaký ten prudší vítr a déšť (používám péřák, takže by fakt do něj nemělo téct)
- táboření hlavně mimo kempy, 10-30 nocí v roce (hl. evropská pohoří, ale může být i nějaký trek v Andách, post sovětských zemích, Island apod.), 3sezónní použití, ale sníh vyloučit nikdy nelze
- hmotnostní limit je 2,8 kg. Zvažuju i "investici" do lepšího ultralightu pod 2 kg, ale za ty prachy bych očekával výdrž tak 6-8 let, což od UL asi těžko čekat
- cenový limit max. 8-10 tis. Kč (resp. do 400 USD), ale čekají mě i další investice do obnovy vybavení, takže bych se rád držel níže

1) Jurek Vandr 2.5 duo, 2,75 kg - výhodou super cena a pořád osvědčená kvalita a odolnost, super servis 50 km od baráku, nepoužíval bych footprint (levná výměna, servis), možnost nouzového přespání ve 3 lidech; proti malé apsidy (je pravda, že se do jedné nevleze 2x poloprázdný 65l batoh?), stará konstrukce (žádné inovace), horší výlez ze stanu, horší vypnutí (často nesedí švy na konstrukci apod.). Zatím jeden z největších favoritů
2) Jurek Alp 2.5 duo lite, 2,7 kg - navíc větší odolnost (pruty, vodní sloupce), nejsem si ale jistý tím "lite" tropikem - vytahuje se po zmoknutí? je třeba to znovu vypínat třeba v půlce noci? lepí se tropiko k sobě hodně při sbalení? Říkám si o kolik bude odolnější než Vandr 2.5 duo, ve větru asi o velký rozdíl nepůjde, cenově je jednou tolik dražší.
3) MSR Hubba Hubba NX 2 - skvělá reputace po celém světě, super hmotnost, diskutabilní reviews ohledně voděodolnosti (švy), jaká bude asi životnost? Spal jsem v něm asi 12 nocí v Peru, ale skoro nepršelo a foukal jen slabý vítr, takže odolnost vůči vlivům jsem moc neposoudil a stan nepůsobí moc stabilně, mám obavy ze snadného prasknutí prutu někde v noci v horách, nemá to pořádné křížení, v mraze do něj taky dost táhlo, ale to není takový problém. Nutnost použít footprint pro prodloužení životnosti (výměna podlahy jedině formou výměny celého vnitřního stanu), menší vnitřní prostor (pro 2 chlapy trochu "tulituli"),
4) MSR Elixir 2 - skvělá reputace, 2x křížení prutů, ale těžko říct jestli bude o moc odolnější ve větru než Jurek Vandr 2.5 (který je o 2 tis. levnější), moderní konstrukce, rychlá stavba, menší vnitřní prostor, ale velké předsíně; proti nutnost použít footprint, ve stanu bude taky větší zima než v Jurkovi při stejné hmotnosti. Krásný design je plusem, ale v rozvojových zemích spíš mínus
5) stany od Big Sky - Chinook příp. jiný s vnitřní konstrukcí, nikdy jsem je ale neviděl naživo, netuším kolik let takový ultralight vydrží
6) Big Agnes Copper Spur - vypadá, že by mohl být odolnější ve větru než Hubba Hubba NX, ale materiály prý jsou chatrnější,
7) jiný stan s ověřenou odolností, např. MSR Zoic 2 a MSR Access 3 jsem vyřadil kvůli horším recenzím z US webů. Preferuju taky "inkognito" barvu (splynutí s okolím - les, skály), nekřiklavé barvy. Nebráním se nákupům ze zahraničí.

Jste tady někdo schopní porovnat odolnost ve větru u Elixir 2, Hubba Hubba NX, Jurek Vandr 2.5? A taky co se týče životnosti? Jak je na tom případně Big Agnes ve srovnání s Hubbou, příp. Big Sky apod.? Vytahuje se u Jurek Lite verzí to tropiko při zmoknutí (a příp. jestli se lepí k sobě po sbalení, což asi nebude pozitivně ovlivňovat z hlediska životnosti při častém stavění a balení)?

sorry za dlouhý post * , zas jsem tam aspoň napsal všechno :lol:
air2
účastník
účastník
 
Příspěvky: 583
Registrován: ned lis 22, 2009 23:22
Bydliště: Klimkovice

Re: Výběr stanu

Příspěvekod air2 » úte led 28, 2020 23:02

Posledně jsem se moc rozepsal, ale výběr jsem zúžil:
a) Vandr 2.5 duo - vejdou vám do Jurka s apsidou běžně dva poloprázdné 60-65l batohy položené na sebe?
b) Wild country Helm 2 - viděli jste ho někdo postavený? Přijde mi celkem malý na šířku (118 cm vnitřní stan pro dva větší chlapy) a taky předsíňka má jen 50 cm, což nevím jestli stačí na komplet vybavení a případně jestli se tam dá vařit.
Ale jsem furt otevřený i jiným typům. Chtěl bych aby stan na treku něco vydržel a nevážil přes 2,8 kg.
air2
účastník
účastník
 
Příspěvky: 583
Registrován: ned lis 22, 2009 23:22
Bydliště: Klimkovice

Re: Výběr stanu

Příspěvekod sobb » úte led 28, 2020 23:42

Mám starý Alp 2, což je na šířku asi identický stan s "novým" Vandr 2,5. Vevnitř je to děsně velký, poloprázdné batohy dáváme k nohám po stranách na šířku,někdy na výšku a místa na nohy zbyde spousta. Ovšem záleží na vašich proporcích a nárocích na prostor.
Náhradníka za Alp jsme zvolili Terra Nova Voyager. Tam je umístění batohů jiné, jeden jde pod hlavu a druhý k nohám.
Vaříme uvnitř a požadavek byl váha do 2 kg.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Výběr stanu

Příspěvekod air2 » úte led 28, 2020 23:51

Voyager je skvělý :) vzhledem ke konstrukci skvělá hmotnost.

Co se týče toho Alpu - na délku k nohám tam při naší výšce nic nedáme. Spíše vedle sebe, což tam nějak vleze, ale radši bych je dával do jedné předsíně (zaházet batohy) a druhou používat jako vchod. Myslíš, že to tam vejde nebo to spíš není reálné? Slyšel jsem k tomu připomínky, že to tam "prý" nevleze, ale nechce se mi tomu věřit.
air2
účastník
účastník
 
Příspěvky: 583
Registrován: ned lis 22, 2009 23:22
Bydliště: Klimkovice

Re: Výběr stanu

Příspěvekod sobb » stř led 29, 2020 0:04

Spousta stanů se u noh zužuje, zatímco Alp je stále rovně. Poloprázdné batohy položené na bok se vám tam přece musí vejít? Případně kdyby to nevyhovovalo, tak klidně položené na sebe, s tím že nohy posunute do prázdného prostoru. Předsíňka (u toho našeho Alp je jen jedna) je samozřejmě nejdříve na šířku vnitřního stanu a postupně se zužuje, takže nevidím moc důvod, proč by se tam bágly nevešly. Ale IMHO zbytečně tím zvyšuješ hmotnost. Kdyby to jinak nešlo, tak skoro prázdný batoh se dá strčit jeden pod hlavu (tam stejně člověk nějaký polštářek potřebuje) a druhý pod nohy. Záleží na tom, jak moc jdeš ale po váze.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Výběr stanu

Příspěvekod mitau » stř led 29, 2020 0:25

Mam verzi Jurka 2,5 taky bez druhe predsinky (zbytecna hmotnost a velikost navic). Ve dvou davame batohy na stranu a pro dva je porad na sirku tak akorat mista. Navic blokuji vitr z navetrne strany. Pokud ti to prijde spolecensky vhodnejsi, tak by slo dat i batohy doprostred, ale okrades se o jedine misto, kde je stan vysoky, a bocni steny budou muset byt rozumne vypnute. Do predsinky by se dva batohy asi taky vesly.
Nebaví tě stostránková témata, kde je někde zmíněná odpověď na tvoji otázku? Nepromokavé bundy - shrnutí, Batohy 40-45l - shrnutí, Karimatky - shrnutí
mitau
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1215
Registrován: ned říj 9, 2011 10:56

Re: Výběr stanu

Příspěvekod air2 » stř led 29, 2020 0:33

2 vchody chci i kvůli univerzálnějšímu využití (mimo treky) a společně s další apsidou mi to za těch 150g navíc stojí. Dal by se využít krátkodobě i ve třech. Navíc Jurkův vnitřní stan 220cm je mi taktak a když lehnu tak se dotýkám hlavou i nohama už vnitřního stanu i bez spacáku. Když za tou stěnou budou předsíně, je to v pohodě (nebudu péřákem otírat kondenzaci z tropika).
Je to zatím pořád favorit, byť s určitými kompromisy, ale vhodnější modely s dobrýma referencema a odolností jsem pak viděl až někde kolem 10k.
air2
účastník
účastník
 
Příspěvky: 583
Registrován: ned lis 22, 2009 23:22
Bydliště: Klimkovice

Re: Výběr stanu

Příspěvekod FrantaKrajta » stř led 29, 2020 14:57

@Air2, osobne bych Jurka uz kvuli jejich pravekemu zpusobu vypinani vnitrniho stanu na tycky (temi omotanymi snurkami chycenymi za vnitrni stan) moc nechtel. I kdyz jsem je mel dlouhe roky a porad jeden maly model pro jednoho do hor nekdy nosim. Ty snurky se mi casto v noci shrnuly a vnitrni stan mistne slehaval, hlavne dole u hlavy. Klipy jako u MSR a pod. (pokud jsou kvalitni) mi proste prijdou mnohem lepsi. Ale kdyz ti to doposud nevadilo :)

"Krasny" design v rozvojovych zemich - proc to minus? Treba MSR dela modely i v tmave zelene barve (a ta puvodni celosediva je naopak nad hranici lesa taky dost maskovana), a popravde, vetsina mistnich turistu v chudsich zemich stejne nosi levne cinske kopie zapadnich stanu a ty casto byvaji jeste mnohem vic barevnejsi a kriklavejsi nez originaly... Tohle bych fakt neresil, pokud se nejedna o nejaky "kosmicky" Cuben stan.

Elixir - ve vetru mi teda prisel odolny celkem dost (i v zime na hrebenech), trochu vic jak Jurky a podobne jen s jednim krizenim (u modelu 2017 akorat trochu plandaly apsidy, u verze 2018 to dle fotek vyresili vypnutim na dva koliky misto jednoho uprostred). Da se jeste DIY vylepsit - pokud nosis trekove hole, muzes z nej v podstate udelat Access (tu kratkou horni tycku podepres na koncich DIY uchycenyma holema nebo tyckama na miru). Proc by v nem mela byt vetsi zima? O tolik vic sitoviny ten vnitrni stan nema, v zime (treba hrebeny ~2000mnm) mi to prislo jako akorat kompromis mezi dobrym vetranim (mensi kondenzace) a spatnym profukovanim. Strach o podlazku chapu, servis 50km od baraku je samozrejme velka vyhoda Jurka, ale uplna UL podlazka to taky neni :)

Kazdopadne good luck s vyberem :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr stanu

Příspěvekod air2 » stř led 29, 2020 17:57

Ad šňůrky u Jurka - nevypne to vnitřní stan zrovna vzorně, ale stačí to, staví se to rychle, používal jsem to asi 17 let a přijde mi to ok, byť klipy jsou modernější a lepší.

Design - spávám nadivoko, tam kde je zakázané spát mimo kempy (třeba posledně ve Švajcu v oblasti Jungfrau, Eigeru a pod.). Stan, který je méně vidět je pro tohle plus. Kdyby Hubba byla v zelené, uvažoval bych o ní vážněji. Jinak si myslím, že ty designovky přitahují víc pozornosti než ty obyčejnější. Amíkům je to jedno, ale v Alpách, příp. na východ od nás je mnohdy lepší být nevidět. Ve skalnatém terénu se ta Hubba celkem ztratí, ale na trávě někde nad hranicí lesa už to je vidět víc.

Ten tuning tyčema (Elixir, Hubba apod.) mě zaujal, viděl jsem tady fotky, drží ta opora stabilně i ve větru? Jinak do Hubby NX (starší verze) mi v Peru táhlo dost, v podstatě tam byla skoro stejná zima jako venku. Jurkův vnitřní stan mi držel teplo o poznání víc a prodyšný byl přesto až až (veškerá vlhkost snadno prošla skrz vnitřní stan, zastavila se vždycky až na tropiku. Odkapávající kondenzaci ten vnitřní stan pořád dobře kryje i po letech a nepustí ji zpět do vnitřního stanu.

Servis, životnost - cokoliv se posere hodím k Jurkovi a ten to opraví (třeba zip na výměnu, nějaké roztržení apod.) Konstrukce je stará, ale spolehlivá, odolná a blbuvzdorná, jediné co mě vadí, že se za 20 let v těch trekových řadách kromě pár vylepšení skoro neposunuli. U toho jediného bych netahal footprint, protože to radši dám po letech litr za výměnu podlahy, když tady ta možnost je. U MSR musíš vyměnit celý vnitřní stan v ceně poloviny nového stanu, takže tam to pro prodloužení životnosti vidím jako nutnost. Na druhou stranu kvalita vypnutí, různé detaily a vychytávky jsou tam zase jedna radost.
air2
účastník
účastník
 
Příspěvky: 583
Registrován: ned lis 22, 2009 23:22
Bydliště: Klimkovice

Re: Výběr stanu

Příspěvekod remy77 » stř led 29, 2020 21:25

air2 píše:Ten tuning tyčema (Elixir, Hubba apod.) mě zaujal, viděl jsem tady fotky, drží ta opora stabilně i ve větru?


Ano, daval som to tu a ten rozdiel v pevnosti je poznat. Robil som aj video s oporou a bez. Posli mi do pm mail ak chces, poslem ti ho.

Inak Elixir mam necelych 5 rokov a drzi. Bez poskodenia. Footprint nepouzivam, podlazka je dost pevna.

Inak pohraval som sa s myslienkou vymenit pruty za 10 mm (cca 100 g naviac) a s podopretim trekovymi palicami by to mohlo na pevnosti dost pridat.... :-k
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » čtv úno 6, 2020 0:07

Nooo... 10mm tyče.

Pokud se nepletu Elixír má 8mm

Když jsem porovnával 9mm a 10mm tak rozdíl tam je ale hlavně je dost velký rozdíl v tom jak ta tyč táhne - trochu bych se bál aby ti to nepoškodilo úchyty na tyče protože ten tah je opravdu jiný.

Myslím ze Elixír není navrženy na 10mm tyče. Spíše bych testnul 9mm bude to menší skok.

Co je ještě lepší a méně to zatizi uchyty je zdvojení tyčí. Na Soulu mám 2x9mm a je to pevnější než 1x10mm a tah na úchyty je stejný - tedy Soulo je navrženo i pro použití 10mm ale tohle zdvojení je lepší řešení.

Pokud by tak Elixír šel postavit tak to vyzkousej.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod remy77 » pát úno 7, 2020 22:25

No obluk z tyci sa kotvi dolu v okach. Tam je to podla mna dost pevne, 10mm pruty nevytrhnu tie oka z podlahy.
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » sob úno 8, 2020 2:21

Tu je ukážka z môjho testovania tenkého UL popruhu kotviaceho oka a hrubšieho, ktorý sa používa aj na kompresné popruhy u batohov. Tyčky s priemerom cca 8mm. Oko v tenšom a užšom popruhu sa neudrží a tlak tyčky ho časom "vystrelí" von. To ani nie šmejďácke prevedenie, jednoducho tlak v tomto popruhu neudrží.

kotviaci popruh na tyčky  - tenký vs hrubší.jpg
kotviaci popruh na tyčky - tenký vs hrubší.jpg (21.76 KiB) Zobrazeno 10020 krát

kotviaci popruh na tyčky - vytrhnutie oka.jpg
kotviaci popruh na tyčky - vytrhnutie oka.jpg (36.99 KiB) Zobrazeno 10020 krát


Aký kotviaci popruh má MSR Elixir? Predpokladám, že to bude na omak tvrdší/pevný popruh.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod FrantaKrajta » sob úno 8, 2020 14:34

@Stani, jak je venku krasne, radeji bych ho nekde stavel, ale kdyz uz mam praci doma, tu mas fotku ukotveni Elixiru (starsi verze <2018):
IMG_3413A.jpg

Tloustka popruhu je dle suplery cca 0.8-1mm, od pohledu trochu hustsi, nez co jsi pouzil ty. Co tam pouzit Hypalon nebo nejake gumoplatno? Ty ocka na tycky by v nem mohla drzet dost lepe, akorat vymyslet, jak tam rozumne pridelat ty klipy na pripnuti tropika...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » sob úno 8, 2020 21:18

Dík za fotku. Hrúbka popruhu sedí, takisto používam radšej do tých 1mm. To bolo k tej poznámke zosílenia konštrukcie použitím hrubších tyčiek, že treba brať ohľad aj na materiál tých popruhov s okami. Ale verím, že u MSR to bude kvalitnejší popruh.

Nacvákavanie tropika, klipy - len zo zvedavosti - čo tam vadí? Zlá manipulácia so sponami pri nacvaknutí?
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod FrantaKrajta » ned úno 9, 2020 13:10

Dobra poznamka (k pouziti vetsich/zdvojenych tycek a vytrhnuti ocka)!
Stani píše:Nacvákavanie tropika, klipy - len zo zvedavosti - čo tam vadí? Zlá manipulácia so sponami pri nacvaknutí?
Nic nevadi, klipy mi vyhovuji, spis jsem myslel v souvislosti s tvoji vyrobou, pokud bys vsadil ocko na tyce do nejakeho hypalonu nebo podobneho matrose. Popruh mas zdvojeny a oba konce prisite na vnitrni stan (takze se tam ten klip da celkem jednoduse), hypalon by se mozna hur zdvojoval a prosival, nevim. Treba Jurek ma ocka vsazena taky v nejakem gumoplatne (nezdvojene, nema klipy). Asi by to ale slo a mohlo by to byt pevnejsi na ty zdvojene/tlustsi tycky.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » ned úno 9, 2020 17:14

Jaj tak. Ano Jurek to dáva/dával, mal som to na ATečku. Je to pevné a myslím, že by ani sa zdvojovať nemuselo. Podľa mňa fakt stačí normálny popruh do tej hrúbky 1mm, nie UL stužky s polovičnou hrúbkou. Už na omak pôsobia veľmi mäkko.

Ja keď nabíjam oko/priechodku, tak hranu diery vždy opálim, lebo inak tie vlákna pracujú a vytrhávajú sa zpod oka, zvlášť, ak je nacvaknuté príliš na stranu popruhu - viď tu:

kotviaci popruh na tyčky - zlé umiestnenie oka.jpg
kotviaci popruh na tyčky - zlé umiestnenie oka.jpg (18.26 KiB) Zobrazeno 9908 krát
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod booze » ned úno 9, 2020 22:08

Stani píše:Ja keď nabíjam oko/priechodku, tak hranu diery vždy opálim, lebo inak tie vlákna pracujú a vytrhávajú sa zpod oka, zvlášť, ak je nacvaknuté príliš na stranu popruhu - viď tu:

Na oka je dobre koupit popruh tkany do V-ecka a nenatloukat kladivem, ale lisovat ve sveraku. Pak se to netrha. Diru delam rozhavenym prubojnikem.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř úno 12, 2020 8:29

Stani - tyjo tak to tedy pěkně projelo skrz. To bylo při nějakém větru, že se prut začal prohýbat a tím tlačit na oka nebo jen tak samo od sebe?

Ale jsem zvedav jestli tu někdo ty 10,25mm pruty vyzkouší. Na ohyb jsou opravdu náročnější dost než 9mm. A oproti 8mm to bude ,,brutální” rozdíl. Tohle bych opravdu do stanů s tímto systémem upevnění prutů nezkoušel, to chce kapsy nebo aspoň takové ty plastové koncovky ,,hrníčky” nevím jak to nazvat.

Taky jde o další věc - ty 10mm pruty jsou často na stanech které mají jako ,,pozvolný” tvar - jsou jako do oblouku, žádné výrazné zlomy. Snad mě chápete, prostě ten prut se ohne na oblouk a né třeba na zaoblené účko jako měkké pruty. Aby pak bylo vůbec možné ten stan spráně postavit a neměnilo to jeho profil.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Stani » stř úno 12, 2020 17:03

Vtrhnuté oko - tenký popruh, nezatavený okraj diery na oko = teraz už viem, že to bola len otázka času kedy sa vytrhne a to sa aj stalo. Nebolo to pri žiadnom extra silnom vetre. Len pri opakovaných stavbách stanu.

Výrazné zlomy v konštrukciách sa riešia buď predtvarovaným segmentom samotného prutu, alebo hliníkovými, či umelohmotnými spojkami - jointami (viď DAC). Ak je ten spoj nízko, kde by ten problém s ohnutím tyčky bol, tak sa aj tak predtvaruje, takže si myslím, že by to nemusel byť len pre pozvoňa klenuté typy. Ale rozumiem, šlo o použitie silnejšieho prutu bez dodatočného upravovania.

Vyskúšal by som ešte jeden môj nápad = konštrukciu s premennými priemermi tyčiek = dole u kotvenia, povedzme dva segmenty, s väčším priemerom, zvyšok s menším = povezdme z 9mm na 7.8mm. Možno aj pekne s plynulým prechodom priemerov.

Na druhú stranu by bol problém s výmenou prasknutého segmentu, keďže by neboli všetky s rovnakým priemerom.
Stani
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1324
Registrován: pát lis 27, 2009 16:16

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » stř úno 12, 2020 19:14

Aha tak to jo.

No a co vyzkoušet udělat to na zdvojení tyčí. Třeba 2x8 - do běžných podmínek stavět na klasiku a druhé tyče přidat jen na zimu na sníh nebo do ocekavatelnych špatných podmínek.

Nevím kolik by to zvedlo váhu ale 9mm prut co mám na zdvojování má 160g, tak 8mm by mohl mít tak 120g cca podle délky. Udělá to opravdu velký rozdíl v pevnosti potom.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

PředchozíDalší

Zpět na Stany