Větrovky

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » úte pro 17, 2019 20:15

Mozna maji EU sklad, ale u Svycaru bych tomu moc neveril.
Je par spolecnosti (nejenom v outdoor, resp. ja jsem je videl v jinych oblastech), ktere to delaji tak, jak jsem napsal - dopredu presne vedi clo i DPH (celni deklaraci jim udela napr. prepravce), prodava se to s mistnim DPH, ktere oni ale "interne" (pro mistni danare) odectou, clo a nasledne DPH v miste urceni jim nakonec stoji za to, marze to v pohode pokryje. No a protoze prepravce se stara o clo+DPH ve vlastne rezii (mysleno vlastni lidi, celni deklaranty a komunikaci s Celni spravou), Ty prakticky o nicem nevis.
Ono to neni pravda, ze clo zavisi od toho, jak se ktery celnik vyspal - stejne jej nevypocitava celnik ale celni deklarant (i na poste, proto platis tech 200, prace celniho deklaranta vubec neni levna zalezitost, prave i kvuli nutnosti vzdelavani /vi, co a jak/), celnik max. zkontroluje, ze je tam opravdu vykazane zbozi a potom nekde jestli souhlasi zarazeni. Tam je pravda, ze nektere veci lze zaradit do vice skupin, ale tam jsou taky nejaka pravidla.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod Pierre111 » stř pro 18, 2019 10:15

Akorát jsme to obrátil, neplatí se DPH ze CLA ale CLO z DPH. Nejde ani tolik o to, kolik je to peněz, ale o to jaká je to blbost. Clíš přeci hmotné zboží. :D Aspon tak já si to představuju. Jak píše Mike nikdy nevíš kolik ti vyměří a nějaké protesty jsou pak úplně zbytečné, prostě je to vyměřeno a ty se hned na přepážce musíš rozhodnout zda bereš nebo nebereš. Pokud je zásilka označena jako nevracet, tak jde do spalovny. Oficiálně je to pořád majetek odesílatele a ten by ti měl i tak peníze vrátit. No pokud nedostane zboží zpět asi ti nic nevrátí :). Pokud to pošleš zpět, tak ti vrátí cenu zboží mínus náklady za dopravu samozřejmě. Já si objednával boty z Norska za myslím 9tis. No Přihodili DPH a k tomu CLO nějakých 19% přibližně. Cenově se mi to potom vůbec nevyplatilo. Doplatek byl dost brutal, už si nepamatuju kolik. Ale jak píše Mike, třeba mají sklad na území EU.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » stř pro 18, 2019 15:49

Pierre111 píše:korát jsme to obrátil, neplatí se DPH ze CLA ale CLO z DPH
Celni sprava to pise opacne (viz muj citat a link o par prispevku vys), spise bych veril jim, ze si to takto uctuji.
Ale casto se Ti stane, ze si objednas (napr. z CH) neco, zaplatis cenu s mistni DPH, tak potom se clo pocita z ceny s DPH+postovne a ceske DPH se pocita v konecnem dusledku z ceny s DPH+postovne+CLO, tj. DPH zaplatis vlastne dvakrat, pro jistotu jednou jeste proclene ](*,)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » stř pro 18, 2019 21:55

Ono je ve vysledku jedno jestli clo z DPH nebo DPH ze cla, nasobi se to, a tak to bude stat stejne, ne?

apuka píše:Ale casto se Ti stane, ze si objednas (napr. z CH) neco, zaplatis cenu s mistni DPH

Mistni DPH bys platit nemel, kdyz objednavas ze zahranici, kde dohoda o DPH neni. Tu platis jen v EU. Ledaze by to mel e-shop blbe. U zbozi, ktere vyvazis, by ti meli DPH vratit na hranici, u e-shopu bys ho platit nemel vubec.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » čtv pro 19, 2019 12:17

mike píše:Mistni DPH bys platit nemel, kdyz objednavas ze zahranici, kde dohoda o DPH neni.
:lol: Ono ten zivot je mnohem slozitejsi :wink:. I na hranicich TI DPH vrati az od nejake hodnoty, navic nekde Ti daji jen potvrzeni a pote si to musis docela slozite resit, aby se Ti to DPH skutecne vratilo. (Zrovna v souvislosti s CH to docela plati.) No a napr. na hranicich s CH (alespon z A) neni vzdy jednoduche sehnat na hranicich nekoho, kdo by Ti ty papirky potvrdil...
Z ne-EU eshopu malokdy nekteri resi primo ceny bez DPH. Kdyz si vybiras, vybiras si ceny s mistnim DPH, kdyz platis, tak vetsinou platis soucet techto cen, malokde vidis moznost zadat odecteni DPH. Samozrejme za predpokladu, ze kupujes jako bezna soukroma osoba, ne jako firma.
Jo, casto se s nima muzes mailem domluvit predem, ze Ti to nenapocitaji - ale taky to neni pravidlo, protoze pro ne je to dost opruz, je s tim spojeno dost administrativy.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod oodoow » čtv pro 19, 2019 18:53

Ok, hlásím, že větrovka s nějakýma dalšíma Montbell věcma přistála doma.
ad větrovka - Je to přesně, co jsem chtěl. Má to kapsy na zip i kapuci. Prodyšnost podle dýchacího testu řekl bych o trochu horší než na mé staré Humi Air z Pertex Classic, ale ta Humi Air už má tak 10 let a materiál je tam už trochu trhací, takže když byla nová, asi byla prodyšnost tak nastejno. Půjdu v ní zaběhat a uvidím, zatím to vypadá dobře. Jinak sice se to jmenuje stretch parka, ale strečový to je fakt jenom trochu.

ad doprava dhl
- Posílaj to ze Švýcarska, žádný eu-sklad nemají.
- Chvilku po objednávce mě kontaktovalo DHL, že to jako už mají a že mi to doručí, pak asi jenom den na to, mi napsali, že je to na celnici a ať dám svolení k proclení a že se tím zavazuju zaplatit 500kč za proclení + dph + clo a takový ty věci.
- Jsem jim samozřejmě neodepsal a napsal do Švýcarska, že jako wtf. že to mělo bejt bez přirážek.
- Pak už DHL dokonce volalo na mobil a že to chtěj proclít a tak a pak se borec zmínil, že poplatek za proclení je zaplacenej. Tak to mě přesvědčilo, že místo toho abych jim řekl, ať si to nechaj a pošlou zpátky to Švajcu, tak že to teda vyplním. Na jejich webu se to vyplní celkem rychle a intuitivně, požádá se online na celní správě o nějakej kód a pak už stačí jenom vypsat co je tam za předměty a z jakého materiálu.
- Pak přišla odpověď z Montbellu, že jako kontaktovali DHL a že to řešej, takže to asi zaplatili za mě.
- Tak jsem si říkal, že jako dobrý, aspoň nebudu platit za proclení, tak to nebude tak drahý, no ale pak se to podle online trackingu děsně rychle proclilo a za chvilku to bylo doma a nechtěli nic doplatit, tak to asi Montbell zaplatil celý. \:D/
- Nevím teda jestli to tak maj vždycky, anebo to zaplatili, protože mi předtím slíbili, že žádný doplatky nebudou. V mailu totiž psali "in this case, we contacted DHL", takže to vypadá, že to byla možná spíš nějaká výjimka, kdybych tam chtěl objednávat znova, tak se asi radši znova zeptám.
- K proclení bylo místo 204€ jenom 164€ nebo tak nějak, takže je to zas nevyšlo tak draho, protože si od toho asi odečetli jejich dph.
No to je asi tak všecko, snad jenom, že dávám Euro Montbell do whitelistu. :supz:
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv pro 19, 2019 20:34

To byla teda rychlost :)
oodoow píše: Má to kapsy na zip i kapuci. Prodyšnost podle dýchacího testu řekl bych o trochu horší než na mé staré Humi Air z Pertex Classic, ale ta Humi Air už má tak 10 let a materiál je tam už trochu trhací, takže když byla nová, asi byla prodyšnost tak nastejno. Půjdu v ní zaběhat a uvidím,

Pertex Classic jsem pouzival hodne dlouho, ale dneska uz bych chtel (a mam) neco prodysnejsiho. Kazdopadne dneska je vhodne pocasi na test, aspon v Praze 100 % vlhkost, takze v podstate nejhorsi podminky na vetrovku. Kdyz to bude dobry, tak jindy taky.

oodoow píše:Nevím teda jestli to tak maj vždycky, anebo to zaplatili, protože mi předtím slíbili, že žádný doplatky nebudou. V mailu totiž psali "in this case, we contacted DHL", takže to vypadá, že to byla možná spíš nějaká výjimka, kdybych tam chtěl objednávat znova, tak se asi radši znova zeptám.

Hmm. Muzes sem dat cely odstavec kvuli kontextu? Moc se mi tenhle zpusob nelibi, je fajn, ze to zaplatili za tebe, ale bych bych radeji, kdyby se to obeslo bez popsaneho vyrizovani a nejistoty, jestli je to takhle zamysleno nebo jestli udelali vyjimku. Cekal jsem vic profi reseni tj. objednas, prijde a o nic se nemusis starat, papirovani si poresi oni.

oodoow píše:K proclení bylo místo 204€ jenom 164€ nebo tak nějak, takže je to zas nevyšlo tak draho, protože si od toho asi odečetli jejich dph.

Je tam nekde videt, kolik teda zlodejum na celnici zaplatili?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » čtv pro 19, 2019 20:43

apuka píše:Ono ten zivot je mnohem slozitejsi

Pro lidi jako ty, co dokazou zkomplikovat i ty nejjednodussi veci, urcite :twisted:

apuka píše:I na hranicich TI DPH vrati az od nejake hodnoty, navic nekde Ti daji jen potvrzeni a pote si to musis docela slozite resit, aby se Ti to DPH skutecne vratilo.

Ano, ale prave proto, ze ti penize vraci. Protoze stat vraci penize hrozne nerad a navic to laka podvodniky.

apuka píše:Z ne-EU eshopu malokdy nekteri resi primo ceny bez DPH. Kdyz si vybiras, vybiras si ceny s mistnim DPH, kdyz platis, tak vetsinou platis soucet techto cen, malokde vidis moznost zadat odecteni DPH.

Coz mas jiste podlozene stovkami zkusenosti :P U e-shopu je to naopak jednoduche, protoze vedi, kam balik posilaji. Ziskat v tomhle smeru zkusenosti neni tak snadne, jelikoz je potreba objednavat ze statu, ktery ma DHP (VAT) a zaroven neni v EU nebo nema s EU prislusne dohody. Coz je teda to Svycarsko a nektere staty USA. S tim druhym zkusenost mam a tam prave resi VAT podle adresy prijemce, jelikoz staci objednat z jineho statu USA, kde VAT nemaji a uz se neplati. Mam pocit, ze i naopak, kdyz objednavas ze statu, kde VAT je, tak ti ji pripocitaji, jelikoz tam celnice nemaji. Dokonce tam obcas funguje, ze kdyz nakupujes v kamennem obchode a ukazes pas, tak ti VAT odectou (to jsem nevyzkousel, ale kolegove ano).
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát pro 20, 2019 8:37

Miku, s Tebou fakt nema smysl diskutovat. Zobecnis svoje zkusenosti s USA a beres to jako beznou praxi vsude ve svete. A to jeste Ty zvyknes vycitavat mne, ze generalizuji a zobecnuji ](*,).
mike píše:U e-shopu je to naopak jednoduche, protoze vedi, kam balik posilaji. Ziskat v tomhle smeru zkusenosti neni tak snadne, jelikoz je potreba objednavat ze statu, ktery ma DHP (VAT) a zaroven neni v EU nebo nema s EU prislusne dohody. Coz je teda to Svycarsko a nektere staty USA. S tim druhym zkusenost mam a tam prave resi VAT podle adresy prijemce, jelikoz staci objednat z jineho statu USA, kde VAT nemaji a uz se neplati.
Kdy uz zjistis, ze jednotlive staty maji sve vlastni zakony, at uz je to USA nebo "non-EU" a nekde se jimi dokonce snazi i ridit :evil: ?

Mimochodem, poznas nejaky stat, ktery "neni v EU nebo nema s EU prislusne dohody" (dohody ohledne DPH, tj. ze se pri dovozu do EU nemusi odvadet), mozna krome nekolika mini-statu, ktere jsou z hlediska financnictvi, meny a celniho rizeni v podstate pridruzene k nejakemu jinemu statu, jsou v menove unii s EU, atd.
Vis Ty vubec, jaka jsou pravidla pro DPH v EU? Doporucuji Ti se podivat primo ke zdroji. A hlavne Ti doporucuji jednu vetu z te stranky:
Nakupujete-li online ze zemí mimo EU, musí být vždy uhrazeny DPH, clo a spotřební daň.
Na zbozi bez vyjimky.

Mimochodem, jsou tam i dalsi zajimave informace, napr. ze od urcite vyse (vetsiny z nas se toto pri objednavani z eshopu tykat asi nebude) se musi (prodejcem) platit DPH v zemi urceni a ne prodeje. A hlavne, ze spotrebni dane (u alkoholu a tabakovych vyrobku) by se mely uctovat uz eshopem ve vysi zemi urceni a ne prodeje.

Vrele bych Ti doporucoval si zkusit koupit neco z nejakeho svycarskeho, norskeho, ... (za chvili i britskeho) eshopu a zkusit si s nima domluvit na reseni toho DPH. Myslim, ze by sis velice rychle zmenil svuj nazor :wink:.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod Pierre111 » pát pro 20, 2019 9:26

Hmm takže to je jak jsem si myslel. Celníci to zadrželi a nakonec se platilo. Jen to uhradil prodejce ze svého, což bude ale asi výjimka. Doplatek na DPH a CLO odhaduji při těch 164e na 60e. COž není málo. Sipředstav, že by jsi musel naklusat na celní poštu v Praze a tam by ti na přepážce řekli, že chtějí nějakých 1500kč navíc za větrovku.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Větrovky

Příspěvekod oodoow » pát pro 20, 2019 9:39

No, 1500 navíc + ještě 500 za celní řízení, kdyby to mělo vyřídit DHL, jinak bych si to tam musel obejít sám. Ale já bych jim to nechal poslat zpátky, kdyby k tomu došlo.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Větrovky

Příspěvekod Pierre111 » pát pro 20, 2019 10:42

Já jim to taky poslal zpět, na peníze jsem ale čekal docela dlouho. Navíc pak nemáš jistotu, že ti peníze vrátí. Já třeba musel zaplatit poštovné. Pozor, že ne vždy jde zásilku vrátit. Někdy se může stát, že prodejce vrátit zásilku nechce a je to na ní uvedené. Při odmítnutí zásilky bude pak asi složité získat svoje peníze zpět.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát pro 20, 2019 11:08

Ja bych jenom jeste doplnil, ze se oplati podivat na obchodni podminky a podminky posilani daneho prodejce. Zatim jsem prakticky vsude (i v EU) nasel bod, kde bylo primo napsane, ze v pripade nutnych celnich a dalsich poplatku tyto jdou na vrub kupujiciho a je jeho povinnosti je hradit.
No a skoro nepoznam eshop, kde bys nemusel nekde nejakym zpusobem prijat obchodne podminky...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod Pierre111 » pát pro 20, 2019 11:50

No ono je to myslím standartní postup, že platí příjemce v dané zemi. Pokud se tedy předem nedomluvíte jinak.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát pro 20, 2019 12:48

Vzdyt jo, to je normalni standard - pokud se nedomluvi jinak. Jen jsem upozornil na to, ze poslani zpet z duvodu prilis vysokych dalsich poplatku nemusi byt akceptovano tim eshopem. V prvni rade mimo EU neplati povinna 14-tidenni doba vraceni bez udani pricin (to ale muze mnit ten eshop), ale taky vraceni zvykne mit nejaky podminky, napr. vyplneni nejakeho formulare vcetne uvedeni cisla uctu, cisla faktur, atd, co nekdy je jenom v te zasilce. A hlavne pokud navrat by byl spojeni s placenim postovneho pro eshop, tak to uz je na eshopu, jestli to akceptuje nebo ne.
A to uz nepisu o tom, kdyz to celnici otevrou, prohrabou a pripadne uspini/ponici, atd. V tomto pripade je problem prokazat, kdo zpusobil skodu - ale je pravda, ze neprevzetim se alespon muze vyloucit adresat :wink:.

Osobne si myslim, ze s vracenim takovy problem nemusi byt (pokud eshop vraceni v nejake dobe akceptuje), ale spolehat se na to opravdu neda. Nema to oporu v nicem.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod oodoow » pát pro 20, 2019 14:14

Jako samozřejmě, že tyhle poplatky jdou vždycky navrub kupujícímu, proto jsem jim první poslal mail, kde jsem se zeptal jak to bude. Kdyby se to nestalo, tak bych to zpět neposílal ale prostě to zacáloval, protože bych věděl, že to je moje blbost. :)

mike píše:Muzes sem dat cely odstavec kvuli kontextu?

Celý odstavec ti asi moc nepomůže. ;-)
"In this case, we have contacted DHL today. They will get back to us tomorrow.
As soon as we have further information, we will contact you."

mike píše: Cekal jsem vic profi reseni tj. objednas, prijde a o nic se nemusis starat, papirovani si poresi oni.

Njn, očekávání a realita se často rozchází. ;) Mně to takhle přijde rozhodně lepší, než si Montbell objednávat z US nebo Japonska a celý to zaplatit, takhle to vychází mnohem výhodněji. A hlavně ten fofr, za tři dny doma ze země mimo EU. Srovnejme se sportpursuitem, kteří mi poslali balík před třemi týdny přes royal mail a pak to asi teda převzala česká pošta a balík tu pořád není a vlastně se ani neví, kde je a přitom je to celé v EU prostoru. :)
Jinak otázkou je, jestli to vůbec jde udělat tak, že celé papírování pořeší oni. Musela by to být asi služba DHLka anebo by v každé zemi museli mít někoho, kdo se o to bude starat.
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Větrovky

Příspěvekod apuka » pát pro 20, 2019 14:56

oodoow píše:mi poslali balík před třemi týdny přes royal mail a pak to asi teda převzala česká pošta a balík tu pořád není a vlastně se ani neví, kde je a přitom je to celé v EU prostoru.
(Je to ohlas i na nekolik dalsich stiznosti i z davnejsi doby).

Pred hanenim si zkontroluj, kdy zasilku fyzicky(!!!) prevzala na sve depo Ceska posta. Mozna se budes divit, ze na vine vetsinou vubec neni ona. Mnohe zapadni posty (ale napr. v Nemecku konkretne i "soukroma" DHL /coz je vlastne Deutsche Post, proto uvozovky/) by se casto rychlost prepravy mohly od CP ucit, alespon co se tyce dodani do CR/SK. Jen par prikladu na zaklade sledovani zasilek.:
1) dopis a A do D - za vice jak tyden neprisel, tim jsem prisel o moznost vyuzit Otztal kartu na dopravu na ubytovani (stalo me to nejakych 9,60 EUR)
2) baliky postou z D do CR a naopak - v D se dostane do exportniho depa 2-. den. Do CR se odtud k CP dostane za tyden az 10 dnu, na dalsi den je doma. Opacne podam dnes, zitra rano je v "importnim" depu v D. Adresatovi prijde nekdy za tyden, nekdy za dva.
3) eshop z D posila balik pres DHL. Na druhy den po podani je v exportnim depu. Odtud se posila dal do CR az za tri-vtyri dny. Dalsi den dodano (PPL-kem). Mnohokrat opakovana zkusenost z rucnych rocnich obdobi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Větrovky

Příspěvekod oodoow » pát pro 20, 2019 18:22

apuka píše:Pred hanenim si zkontroluj, kdy zasilku fyzicky(!!!) prevzala na sve depo Ceska posta.

Mohl bys mi prosím popsat ještě způsob, jakým to mám zkontrolovat? :roll:
Jinak kde vidíš, že někoho haním a že zrovna haním Českou poštu, jenom jsem psal, jak to teďka vypadá. :roll: Vůbec nevím, jestli za to může Royal Mail anebo ČP.
No a DHL teda jelo skvěle, takovou rychlost jsem fakt nečekal. Taky to nepředávali nikde českýmu PPLku tak možná záleží jestli máš nějaký lowcost DHL anebo ne.
A že je ČP celkem hrůza služba ví asi každý kromě tebe, však ji taky docela už válcuje Zásilkovna, což si myslím, že byl geniální nápad. Protože udělat si byznys v oboru, kde ti konkuruje Česká Pošta, to prostě nemůžeš neuspět. :)
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát pro 20, 2019 22:24

oodoow píše:No, 1500 navíc + ještě 500 za celní řízení, kdyby to mělo vyřídit DHL, jinak bych si to tam musel obejít sám.

To by sis moc nepomohl ani kdybys bydlel v Praze. Stravil bys pul nebo cely den v prisernem prostredi a jeste by ti nauctovali dve stovky. Navic mam pocit, ze to u zasilkovych sluzeb ani nejde, vyrizuji to standardne sami (ale nezkoumal jsem to, nikdo asi neni takovy blazen, aby kvuli trem stovkam navstivil predpekli).

oodoow píše:Njn, očekávání a realita se často rozchází.

Njn, ocekaveni holt bylo zalozeno na tom, jak se kasali, cekal jsem, ze to maji vyresene. Tohle mne docela odradilo :?

oodoow píše:Mně to takhle přijde rozhodně lepší, než si Montbell objednávat z US nebo Japonska a celý to zaplatit, takhle to vychází mnohem výhodněji.

Kdyz to za tebe zaplatili, tak jo ;-) Nejlepsi asi je nakoupit v USA a privezt si to sam nebo nekym, kdo tam jede, tak jsem to pred lety udelal ja, ale kdyby mel clovek fakt smulu, tak stejne zaplati na letisti (ustrihnout visacky, zahodit a vetrovku vzit na sebe ;-)).

oodoow píše:Mohl bys mi prosím popsat ještě způsob, jakým to mám zkontrolovat?

No jak asi? Zajdes na depo CP a podivas se, jestli tam tvuj balik je :twisted:

oodoow píše:A že je ČP celkem hrůza služba ví asi každý kromě tebe, však ji taky docela už válcuje Zásilkovna, což si myslím, že byl geniální nápad. Protože udělat si byznys v oboru, kde ti konkuruje Česká Pošta, to prostě nemůžeš neuspět.

Skoro bych rekl, ze balikovna a jinde popsane dobre zkusenosti (temer bez cekani) s ni je reakce prave na Zasilkovnu. Tyhle statni podniky potrebuji konkurenci jak koza drbani. Neni ale vsechno uplne ruzove. Zasilkovna je skvela pro zakazniky, ale pro obchodniky zadna slava a proto se asi vydejni mista celkem casto meni. Mel jsem jedno kousek od domu a uz nemam, pani rikala, ze ma z kazde zasilky jen par korun a ze uz ji to nebavi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát pro 20, 2019 22:38

apuka píše:Vis Ty vubec, jaka jsou pravidla pro DPH v EU? Doporucuji Ti se podivat primo ke zdroji.

Je tam snad neco v rozporu s tim, co jsem psal? Nejak jsem si nevsiml. Dobyvas se to otevrenych dveri, ty se proste chces za kazdou cenu hadat :roll:

Pripominam, ze se bavime o tom, jestli se DPH plati dvakrat. Jednou v zemi, odkud kupujes a podruhe u nas pri celnim rizeni.

apuka píše:Vrele bych Ti doporucoval si zkusit koupit neco z nejakeho svycarskeho, norskeho, ... (za chvili i britskeho) eshopu a zkusit si s nima domluvit na reseni toho DPH. Myslim, ze by sis velice rychle zmenil svuj nazor :wink:.

Tak jen maly priklad z britskeho e-shopu na dodavky mimo EU.

VAT (sales tax)

The prices shown on this website include VAT at 20%. VAT is payable if you are ordering for delivery in the UK or EU. If you are ordering for delivery outside the EU, VAT does not apply and will be deducted from the prices shown at time of order.


Tohle je zrovna u britstkych e-shopu standard, obvykle tedy spis automatizovany podle cilove zeme. Myslim, ze uz jsem prikladu a zkusenosti dodal nekolik, takze bych prosil protipriklad, kde se VAT/DPH plati dvakrat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod sobb » pát pro 20, 2019 22:59

To už je pomalu lepší si zajet na výlet do Švajcu (když už ne do USA). Blbý, že maj obchody na takových celkem pitomě dostupných místech - Grindelwald a Zermatt. V Grindelwaldu jsme sice šli okolo, ale po pár dnech v horách nám bylo celkem blbý lízt dovnitř a něco zkoušet :|
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » pát pro 20, 2019 23:08

Chyba. Treba by vam dali slevu, abyste rychle vypadli :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod sobb » pát pro 20, 2019 23:13

mike: Ha! To mě nenapadlo. Asi jsem moc trapně slušňák :lol: Tak třeba zkusíme příště :mrgreen:

Ještě jsem na stránkách Montbell Euro našla toto, takže případ oodoow by nemusel být úplně výjimka, chňápu-li to dobře:

"Fast, hassle free shopping is finally here!

DHL Express is now Montbell's official partner for international shipping.
All orders will be shipped via Express shipping!
Montbell now handle and process everything related to VAT and Customs Duties. This means Montbell Euro Site customers no longer have to worry about additional charges when your order arrives."
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » sob pro 21, 2019 3:04

To je moc hezky, ale u oodoowa to tak evidentne neprobehlo. Minimalne ty formulare musel vyplnit sam, coz mi nepripada jako handle and process everything. No, mozna to tak funguje jinde, ale tady narazili na ceskeho uredniho simla... nebo DHL Express nefunguje jako jinde.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod ret255 » sob pro 21, 2019 17:47

oodoow píše:se sportpursuitem, kteří mi poslali balík před třemi týdny přes royal mail a pak to asi teda převzala česká pošta a balík tu pořád není a vlastně se ani neví, kde je
Stále ten balík nemáš? Mne sa stala s royal mail pred dvoma rokmi podobná vec, som objednával z ultralightoutdoorgear a tiež už to bolo vyše dvoch týždňov čo to bolo v preprave a v pošte žiaden žltý lístok, akurát viem podla trackovania, že to dorazilo na slovensko, ako hneď ako to došlo sem, tak trakovanie skončilo a nevedel som či to privezie kuriér, ani kde to hladať, tak som zašiel priamo na pobočku pošty, pod ktorú spadá moja adresa a tam som im ukázal číslo balíka, alebo sledovacie číslo čo som mal, prípadne to hladali podla mena, lebo som sa dozatoval, že by som tam mal mať nejaký balík a zázračne sa našiel, no teraz už presne neviem podla čoho to hladali, či podla mena, alebo podla nejakého čísla, ktoré som im dal.

Inač, zajo má v ponuke už asi rok jednu vetrovku z quantum air, má ju tu niekto? litio jkt
https://www.zajo.net/sk/vetruodolne-bun ... 890-1.html
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » ned pro 22, 2019 1:49

Ta vubec nevypada spatne. Koukam, ze maji prodejnu v Praze, asi se na ji zajdu podivat. Akorat s tema falesnyma 50 % slevama mne stvou, takove mam v kolonce podvodnici :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Větrovky

Příspěvekod ret255 » ned pro 22, 2019 11:29

Jj niekedy v novembri ci kedy tam otvorili predajnu, zajo mam rád, no nieco tam nefunguje, majú super dizajnérov, to sa im musí uznať majú super strih, nie ako cesky DA prípadne tilak, nic v zlom, no uznajte.

Ale aby použili už tie správne materiály, tak tam už to niekto serie, a chce zarobiť na lacných materiáloch na nesprávnom mieste. Plus tie ich smiešne polovičné akože zlavy, čo tam majú permanentne 24/7 365 dní do roka je už vážne na smiech. Nedávno bol black friday a dúfal som, že dajú nejakú akciu no figu, to mi prišlo z ich strany dosť blbé.

Inač tá vetrovka bude možno aj vďaka mne, možno, lebo som im pred dvoma rokmi napísal trochu mail do duše a možno o taký rok na to voala vetrovka v ponuke, samozrejme môže to byť cisto náhoda a videli to u konkurencie... Tiež si myslím, že vyzerá fajn, možno si ju kúpim a predám ten borealis od rabu, uvidíme.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Větrovky

Příspěvekod mike » ned pro 22, 2019 20:54

S tim strihem ti nejak nevim, podle vysky bych mel mit M, zatimco podle hrudniku XL. To je zas na nejake vychrtliky jak Tilak (veci uzke pred hrudnik a ramena mi fakt vadi). Mam ale od Zaja PowerDry trika a ty mi sedi v pohode (XL).

Libi se mi ale, ze udavaji prodysnost, 13 CFM by mohlo byt fajn. Dneska jsem si zkusmo dychnul pres Pertex Quantum (na bunde od Mammuta) a to by teda na vetrovku neslo, dusil jsem se.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Větrovky

Příspěvekod zonn » ned pro 22, 2019 22:39

@ret255: proc chces prodat Borealis? Docela po nem pokukuju na behani...
zonn
účastník
účastník
 
Příspěvky: 955
Registrován: pát lis 11, 2005 8:16

Re: Větrovky

Příspěvekod oodoow » ned pro 22, 2019 22:59

ret255 píše:Stále ten balík nemáš?

Nemám, a hlavně nemám ani žádný tracking číslo, takže není podle čeho hledat. Když to fakt nedojde, napíšu jim ať to najdou oni. :)

Zajo větrovka vypadá dobře, akorát nemá kapsy, to by mi vadilo.

Jinak byl jsem zaběhat v té Montbell a prodyšnost celkem dobrý, jenom mi vadí moc velká kapuce. Asi je zas dělaná, aby šla přes helmu a nejde pořádně stáhnout. Když to moc stáhnu, tak mi to zabalí hlavu i zepředu. :D Je tam prostě moc materiálu, tak to budu muset nějak pořešit ve stylu "dodělej doma".
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

PředchozíDalší

Zpět na Oblečení