Rakouská třítisícovka bez maček :)

Itálie, Francie, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Německo, Lichenštenjsko

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » čtv zář 5, 2019 21:21

Funguji, ale antivir tvrdi, ze jsou na seznamu webu s nejistou reputaci a potencialne nechtenym obsahem. Proc je ten web na seznamu netusim, ale poresit si to musi majitel stranek.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » pát zář 6, 2019 9:10

Ale jako moderator nezapomen taky na to, ze toto hlasi vyhradne Eset a to jeste jen nekomu (mozna jen nektere verze esetacke ochrany). Napriklad Trendoffice v praci ani necekne, dokonce ani nas proxy filter, ktery obcas nema rad ani bezne stranky, dokonce asi dvakrat-trikrat se stezoval uz i na OF :wink: .
Tim jen chci rict, ze neni uplne koser napad premyslet nad smazanim linku, kdyz mas s nim problem jen Ty (a mozna par dalsich). Coz ale, samozrejme, neznamena, ze by se vlastnik stranky nemel snazit zjistit, co se deje, takze upozorneni je plne na miste.
mike píše:Mozna sis tam driv pridal vyjimku (nebylo to tady poprve) a zapomnel jsi na to.
Ne, vyjimky si tam nedavam. Spise je mozne, ze Ty mas jen NOD32, ja mam Internet Security. Sice to druhe by teoreticky melo mit v sobe stejny antivirus jako NOD32, ale kdo vi... Verze jsem nekontroloval, doma jsem nemel ted zaply PC.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » pát zář 6, 2019 16:11

Ach jo... problem nemam ja a ti, kterym to antivir hlasi, ale vsichni ostatni. Pokud tam opravdu neco je. Kdybych AV hlasil neco konkretniho, tak uz ty linky neexistuji. V ramci ochrany clenu fora, o tom se opravdu nerozhoduje hlasovanim nebo poctem AV, ktere to zachyti. Uplne staci jeden. Tady jde ale o nejaky seznam a tam se muze web dostat ani nevi jak. Treba proto, ze nejaky jiny web na stejnem serveru byl napadeny. Ovsem dostat se z takoveho seznamu muze byt docela narocne. Proto povazuju nebezpeci za relativne male a proto ty linky jeste existuji.

Opakuju, ze reseni je na majiteli webu a ten si jeste neprecetl ani SZ. Zacinam mit pocit, ze sem chodi jen propagovat sve stranky a to je o duvod vic, aby si to vyresil. Necham mu cas do uterka.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » pon zář 9, 2019 11:14

Tak vcera (po dalsim updatu virove databaze) to uz doma hlasilo i mne.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » pon zář 9, 2019 18:47

Uz jsi zmenil nazor? ;-) Divne, mne se ta databaze updatuje denne.

Stvou mne lidi, co nectou SZ, coz je tenhle pripad. Protoze mi pak visi v outboxu :?
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod chomejs » pon zář 16, 2019 12:45

Ověřoval jsem v blacklistových databázích (i přes odkazy na ESETu), nikde se stránky nevyskytují. Nevím, proč Vám to háže. Pokud se Vám to nelíbí, odkazy klidně smažte. Díky.
http://horama.cz/ - tipy na výlety po Česku i zahraničí
chomejs
nováček
nováček
 
Příspěvky: 16
Registrován: ned pro 4, 2016 10:12

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod honza83 » čtv úno 13, 2020 16:36

Nešel čistě náhodou někdo cestu Stille Seite ve Stubaiských Alpách? https://www.dav-siegerland.de/fileadmin ... stubai.pdf. Je to okruh ze Soldenu, oficiálně na 8 dní, po cestě by mělo být i dost bez ledovcového vybavení zdolatelných třítisícovek - nejvyšší 100 % v pohodě bez ledovcového a horolezeckého vybavení bude Schaufelspitze (u Top of Tyrol), hlavní dotaz bych měl na Warenkarseitenspitze (u Hochstubaihutte) a náročnost výstupu na něj (ledovec by tam být neměl, takže spíše jde o technickou náročnost) - je ještě o pár metrů vyšší...Případně nějaký jiný tip na podobně denní okruh (6-8 dní) někde kolem s 3000+ vrcholy přímo na okruhu nebo v blízkosti bez nutnosti ledovcového vybavení?
honza83
účastník
účastník
 
Příspěvky: 203
Registrován: pon srp 24, 2015 17:39

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » pát úno 14, 2020 16:39

Neslapal jsem celou tu cestu, ale krome useku jak odbocuje u Seekarsee az po Timmelsjoch (s tim, ze kratke useky z teto casti jsem alespon videl nebo kousek prosel) jsem prosel vse. Delal jsem to formou dennich vyletu. Plus syn a manzelka byly u Hochstubaihutte i na Warensaitenkarspitze jindy na Schaufelspitze.
Moje poznamky k tomu:
1) Na Brunnenkogelhaus radeji jdi primo bud ze Soldenu nebo Zwieselsteinu (trochu delsi), nejake 2,5-3 hod slapani ze Soldenu na Fiegl Gasthaus/Kleblealm (to je docela zajimava usedlost) po prasni lesni ceste neni nic zazivneho. Doporucil bych na to pouzit ten mistni autobus (pokud bys mel Otztal kartu, napr. z ubytovani predtim, tak to mas v cene). Usetris cas.
2) Jak hrebenovka Brunnenkogelhaus - Timmelsjoch, tak i okruh od Figl Gasthaus pres Seekarsee, Hoher Nebelkogel a Hochstubaihutte jsou moc krasne. Ani na jednom nepotrebujes zadne horolezecke vybavemi. Ale kolem Hochstubaihutte budou snehove pole, "Schody do nebe" pod sedlem taky mohou byt pod snehem i v lete, zavisi to na pocasi. Pekne je to i kolem Top of Tyrol, jen tam z lanovky byva hodne lidi.
3) Cesta na Top of Tyrol z Hildesheimerhutte a taky od Seekarsee je castecne po ledovci, ale byva tam urolbovana a vyznacena cesta (prakticky po zimni sjezdovce), ledovcove vybaveni se opravdu malokdy pouziva. Na druhe strane jsem videl, jak za dva dny se na cerstve urolbovane ceste udelala pulmetrova "trhlina" - ale lidi to normalne obchazeli, (vetsinou) bez macek, bez lana, dalo se to bezpecne. Na Schaufelspitze je to z Top of Tyrol docela uchazejici - kdyz neni snih. Klidne Ti tam ale v lete nasnezi 20-30 cm a potom je to dost o hubu, je to strmy a dlouhy sutovy svah, za snehu se hodi macky a cepin (to se stalo nam, nasnezilo pres noc tech cca 30 cm, proto jsem tam ja nesel, jen zbytek rodiny). Muzes vsak misto toho alespon vyslapat na Kleiner Isidor, tam to jde i bez macek, jsou tam lana (a taky dost lidi kdyz je pekne) ale za snehu to trochu klouze.
4) Na Warenseitenkarspitze se sice da i bez ledovce, ale je to tezsi cesta, myslim, ze jsou tam obcas useky II+ az III, ale hlavne je to obcas dost neprijemne, stezka neni vzdy uplne zretelne znacena, hlavne kdyz trochu posnezi. Chodi se tam kousek po kraji ledovce pod hrebenem. Je to tam mnohem jednodussi, relativne ploche a docela bezpecne - ale macky bych radeji vzal, i kdyz si je mozna neobujes, zavisi to na stavu ledovce. Jinak bych to uplne nechtel kombinovat s prechodem pres Warenseitenkarspitze a dal pres hreben a dalsi kopec az na Top of Tyrol, tam to neni uplne idealni teren - je to hodne sutovite, byvaji tam snehove pole a obcas ujede nejaka kamenna lavinka, coz potom stizi prechod.

Osobne bych celou tu cestu slapal mozna opacnym smerem, nez je napsano, ale to je asi jedno.
Jen vem do uvahy, ze jsou to par let stare znalosti, mezitim se mohlo neco zmenit.

Na 8 dnu se mi to zda trochu prehnane, i kdyz pujdes i na Warenseitenkarspitze a Schaufelkogel.

Muzes to pokombinovat jeste s druhou stranou cesty na Timmelsjoch. Napr, prespat v Zwieselsteinu (je tam i "udolni chata" AV) a pokracovat napr. useky (vzdy jeden den)
- Zwieselstein - Nederkogel - Ramololhaus (to bude ale delsi den s peknym prevysenim :-); muzes trochu zkratit autobusem ke SahneStuberl)
- Ramolhaus - Martin-Busch Hutte, odtud je par moznosti (bez ledovcu):
- dokoncit do Ventu, pokud uz mas dost
- MBH - Saykogel - Hochjoch Hospitz - Vent;
- MBH - Similaunhutte - Otzi fundstelle - Vent
- MBH - Kreuzspitze - Vent
- Vent - Wildes Mannle - Breaslauer Hutte - Urkundholm - Vernagthutte (- Guslarspitzen - Hochjoch Hospitz) - Vent (tady si muzes vykombinovat, co z toho chces nebo dva dny)
- Vent - Tiefenbachferner - Gaislachkogel - dole lanovkou/pesky (to uz je ale dost zahul a smer dolu pod lanovkou neni zadny zazrak) do Soldenu / oblast almu nad Soldenem; toto by bylo treba trochu ukocirovat, aby ses prilis neutahal, napr. prespanim nekde ve stanu

Podobne by se pekne cesty nasly i kolem Obergurglu (Hangerer, kupodivu i Wurmkogel).

V tech oblastech se fakt nemusis obavat, ze bys nemel co delat :-).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod honza83 » pon úno 17, 2020 10:21

Dík zy info, ten Warenkarseitenspitze se podle mě už chodí jen mimo ledovec - je tam natažené i lano, viz https://www.almenrausch.at/touren/suche ... e3750.html (jsou tam i fotky) Co se týče délky, tak si taky myslím, že to určitě není na 8 dní, reálně tak na 6 - minimálně 2. a 3. den je pro naše podmínky (šlapat celý den) v pohodě na jeden den a totéž i poslední dva dny od Hochstubaihutte. Konkrétněji to vychází asi časově takhle: 1. den Solden - Brunnekogelhaus, 2. den Brunnekogelhaus - Timmelsjoch - Schutzhutte Schneeberg, 3. den Schneeberg - Siegerlandhutte (+Hoffmanspitze), 4. den Siegerlandhutte - Hildesheimer Hutte (+ ráno nalehko Scheiblenkogel), 5. den Hildesheimer Hutte - Hochstubaihutte (+ Schussgrubenkogel - ten je fakticky po cestě, zacházka asi 200 m jedním směrem - Kleine Isidor (přímo na cestě) a + Schaufelspitze) a 6. den Hocstubaihutte - Solden + hned ráno Nebelkogel (což je tak 10 minut jedním směrem). Na těch 8 dní je to psané pro Rakušáky (Němce), kteří vycházejí většinou tak v 10 dopoledne a ve 3 už končí a popíjejí Radlera. Případně to pak jde ještě zkrátit tak, že se od Timmelsbrucke jde rovnou k Hildesheimmer Hutte (respektive k Grosse Timmler Schwarzsee. Mezi Top of Tyrol a Hochstubaihutte bych to určitě bral spodem (kolem Seekarsee), ta hřebenová cesta jde podle mapy přes zbytky ledovců a může to tam být kdovíjaké. Samozřejmě to závisí hodně na počasí, ale to platí i v Tatrách - ale letos je zatím taková nezima, tak by to mohlo být někdy začátkem srpna celkem v pohodě, pokud nepřijde najednou nějaké velké ochlazení se sněžením.
honza83
účastník
účastník
 
Příspěvky: 203
Registrován: pon srp 24, 2015 17:39

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » pon úno 17, 2020 12:49

Ten Vas plan vypada realne zvladnutelne, pokud jste zvykli na delsi slapani. Jen mala technicka k tomu
honza83 píše:hned ráno Nebelkogel (což je tak 10 minut jedním směrem)
Pokud z Hochstubaihutte dolu smerem ke KlebleAlm (tj. ne primo k Figl Gasthausu, jak poslapete na zacatku) - a ja bych to takto doporucoval - tak na Nebelkogel z chaty pocitej spise 20 minut jednym smerem nebo alespon 15, v zavislosti na stavu snehu. Je to prece jen kus cesty.
A Schusssgrubenkogel asi uvidite podle stavu cesty. Nebyl jsem tam, ale uplne jednoduse ten vystup od Top of Tyrol, resp. z Kleiner Isidoru nevypadal. A pokud nasnezi, muze to byt neprijemne. Taky nezapomente, ze se nema planovat jen podle delky tras na mape. Z Top of Tyrol na Kleiner Isidor to bude tak min. 20 minut, zpet stejne, kdyz tam bude hodne lidi, tak zdrzeni na lanech. Schaufelkogel taky neni na 10 minut, za snehu i hodinu (a v takovem pripade bez cepinu muze byt hodne nebezpecne!) jednym smerem. Ty kousku cesty pres ledovec slozite nemusi byt, ale pokud bude roztopeny snih, poslapete pomaleji. Proste jen ze s temito moznostmi je treba taky pocitat.
U Warenkarseitenspitze se predtim slo jen kousek (par desitek metru) po ledovci, obchazely se tam strme skalne platne. Od ledovce potom tam bylo zabezpeceni (lana) zpet na hreben. Ale mozna, ze nekdo mezitim udelal cestu a lana pres ty plotny. Nebo spise lidi ten kousek neberou jako ledovcovou cestu, protoze je to docela rovne a byva tam hodne firnu na lede. Kvuli tomu ledovcove vybaveni brat nemusite.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod honza83 » stř úno 19, 2020 10:20

Dík za info - co se týče Schussgrubenkogelu a Isidoru, tak od Hildesheimer Hutte vedou na Jochdohle (k lanovce) dvě značené trasy - jedna přes ledovec přímo, druhá těsně pod Schussgrubenkogelem (asi 40 výškových metrů, od ní je to na vrchol terén alá Rysy ze Slovenské strany (viz https://www.youtube.com/watch?v=VpfECjBHvl4) a pak po hřebeni přes Isidor k Jochdohle. Podle tohohle popisu https://www.aufwaerts-ooe.at/de/gebirgs ... gletscher/ by ani ten přechod na Isidor neměl být nic strašného (ten popis je opačně - od Isidoru na Schussgrubenkogel), takže v tom mém plánovaném směru je tam jeden krátký úsek I. lezení nahoru a jinak víceméně chodecký terén. Že to nebude nic strašného napovídá i to časové srovnání - po hřebeni 45 minut, přes ledovec 40 minut. Navíc když Zentralalpenweg 02 jde tou variantou po hřebeni a ne po ledovci, což asi bude mít nějaký důvod týkající se bezpečnosti a náročnosti, předpokládám.
honza83
účastník
účastník
 
Příspěvky: 203
Registrován: pon srp 24, 2015 17:39

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » stř úno 19, 2020 13:15

Jasne, ta cesta pres hreben neni nic supertezkeho. Ale se slovenskou stranou Rysu (hlavne v soucasnem stavu) bych to ani nahodou nesrovnaval. Tady je to dobra drbacka ve skalach.
Ja jsem ten prechod z Klienir Isidoru taky zkusil, ale skoncil jsem kus pod vrcholem, kde zacalo byt treba slezat po trochu neprijemnych plotnach a skalach - ale to bylo po snezeni a bylo tam mokreho snehu a mokra dost. Mozna prave proto mam trochu zkreslene predstavy a proto pisu, ze uvidite podle pocasi, stejne jako Schaufelspitze. Prece jen v nejakych 30+ cm snehu uz nevidis tak dobre diry mezi velkymi skalami.
At se Vam to povede a mate dobre pocasi!
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod honza83 » stř úno 19, 2020 13:56

K těm Rysům jsem přirovnal tu krátkou odbočku na Schussgrubenkogel od té základní trasy. Při sněhu je ta náročnost samozřejmě o něčem úplně jiném, ale předpokládám samozřejmě dobré počasí a suchou skálu.
honza83
účastník
účastník
 
Příspěvky: 203
Registrován: pon srp 24, 2015 17:39

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » stř úno 19, 2020 22:00

Jen pro srovnani (i s fotkami, cos linkoval).

Schaufelspitze 3.7.2017 z Top of Tyrol po snezeni - vyhoda, ze na vyhlidce byli celkem 3 lide (resp. dva lide a jeden "tigr" :-)) vcetne mne; na Sch.spitze za cca 2 hodiny lezli manzelka a syn a jeste dva lide
Maly Schaufelk.jpg

Schaufelspitze 6.7.2017 z Kleiner Isidoru - snih vice-mene slezl, na vrchol za cca dve hodiny lezli desitky lidi po prvni snih na stezce a par desitek az na vrchol
MalySchaufelsp.JPG

na Top of Tyrol bylo celou dobu docela plno (uz jsem tam nesel) :wink:
ToT.JPG
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » stř úno 19, 2020 22:11

A jeste abys byl v obraze, stezka na Kleiner Isidor od lanovky, 6.7.2017, jak uz slezl snih:
KIs.JPG

Zabezpecena lanem na vetsi casti, krom obcas padajicich a sesouvajicich se skalek je jedine vazne nebezpeci padajici turista... Obraz je jeste z rana, kdy bylo relativne jeste malo lidi a co byli, byli jeste na Top of Tyrol (viz prispevek vyse).
Jinak toho 3.7. jsem na zacatku stezky, kousek nad koncem snehu na teto fotce zacal do snehu zapadavat az po rozkrok po kazdem kroku (byl jsem po snezeni prvni a nejblizsi hodinu a 3/4 i posledni- potom jsem se uz odvezl lanovkou dolu -, co se tam vybral), tak jsem to po nejakych 10-15 vyskovych metrech a skoro deseti minutach vytahovani nohy ze zasnezenych der mezi skalami otocil.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod Zimorod » ned čer 7, 2020 19:59

Zdar, na konci července se chystáme na Grossvenediger. Stručně: nechci si pořizovat (a tahat, když je z devítidenního treku použiju jednou) mačky a potřeboval bych zhodnotit, jestli je blbost jít tam bez nich, nebo se to dá.
Z toho, co se dá usuzovat z videí a nějakých fotek, mi přišlo, že tam plno lidí mačky vůbec nemá (taky ten výstup nevypadá nijak náročně), ale radši se ptám zkušenějších. Jištění + cepín a hůlky s talířky na sníh mít budu. Před rokem jsem v podobnou dobu podcházel pod vrcholem Dachsteinu, taky bez maček a dalo se to. Tohle nevypadá náročněji, ale nerad bych to podcenil.
Dík!
Uživatelský avatar
Zimorod
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte čer 12, 2018 19:47
Bydliště: Předbrdsko

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » ned čer 7, 2020 20:18

Na vrcholu Venedigeru jsem byl aspon 3x, na ledovcich pod vrcholem vickrat a moje odpoved je: vetsinou se to da, ale je to blbost. Jednak se ti pujde vyrazne hur a jednak to muze byt nebezpecne. Zalezi na podminkach, obvykle je tam vyslapana stopa, ale nekdy se jde po cistem lede a tesne vedle trhlin. Posledni hrebinek na vrchol je nekdy jako chuze po hrebenu strechy a tam fakt nechces, aby ti ujela noha. Celkove to neni nijak tezka tura, ale furt je to alpinismus a podminky jsou velmi promenlive. Nekdy je krasny firn a za celou cestu uvidis jen par velkych trhlin dole pod svahem, jindy je spodek ledovy, jedna trhlina vedle druhe a trhliny jsou dokonce i v sedle pod Rainerhornem, kde by je clovek necekal.

Tady je fotka hrebinku z vrcholu. To byl zrovna v dobrem stavu, ale precti si popis, vitr na fotce videt neni. Jindy byl vyrazne uzsi a ledovy, to jsem sel v mackach se zatatymi zuby. Ta druha strana je fakt strma a bud cepinem zastavis hned nebo game over.

Za mne tedy rozhodne macky, v nouzi nejvyssi dobre nesmeky. Cepin v kazdem pripade, hulky jsou zbytecne.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » pon čer 8, 2020 13:34

mike píše:fotka hrebinku z vrcholu... byl v dobrem stavu ...vitr na fotce videt neni. Cepin v kazdem pripade, hulky jsou zbytecne
Vis, zrovna v tomto pripade s hulkama to tak vubec nemusi byt, spise presne naopak.
Kym slapes, ty hulky ve vetru hodne pomuzou udrzet rovnovahu, cepin je Ti k nicemu, o nej se neopres. Takze je je velice rozumne mit, aby jsi mohl jit rovne a vitr Te co nejmene vychyloval z rovnovahy - to neni o zhorseni udrzeni rovnovahy po pouzivani hulek ale o zapreni se, aby Te sila vetru nevychylila. Ty hulky Ti dokazou v pripade opravdu silneho vetru urcite alespon o rad zvysit stabilitu, tj. i snizit moznost, ze se chces vyrovnat a slapnes "vedle" do niceho.
Kdyz padas, ty hulky jsou Ti na nic a potrebujes cepin a to okamzite.
Takze by to potrebovalo jeste minimalne jednu, lepe dve ruky - aby ses mohl udrzovat hulkama a mel prichystany cepin.

Dobry zpusob, jak muzes uvedene vyzkouset je vrcholova cast Stohu v MF, nejlepe od Poludnoveho Gruna. Kdyz tam zacne foukat promenlivy, v narazech opravdu silny vitr (90+ km/h), nejlepe alespon mirne z boku, tak zkus na snehu/ledu si pomyslet caru, zkus jit bez hulek podle ni a potom se koukni za sebe, jak jdou Tve stopy. Kdybys tam mel ten pulmetr a na obe strany by to padalo, tak kazdych par Tvych kroku je do niceho a Ty padas. Potom zkus to same s hulkama... Takove pocasi tam byva pomerne casto.
Ale taky je pravda, ze i s hulkama musis mit trochu zkusenosti, abys je pouzil spravne.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » pon čer 8, 2020 17:30

apuka píše:Kdyz padas, ty hulky jsou Ti na nic a potrebujes cepin a to okamzite.

Bingo. Proto musis mit v ruce cepin a byt pripraven ho okamzite pouzit. V tomhle konkretnim pripade na to mas prvnich par sekund a to doslova. Navic na tom hrebinku stejne neni moc kam hulky zapichnout, vedle sebe nemas misto. A to je stav na fotce jeste dobry, zazil jsem tam i uzsi hrebinek, akorat na dve stopy vedle sebe.

apuka píše:zkus jit bez hulek podle ni a potom se koukni za sebe, jak jdou Tve stopy. Kdybys tam mel ten pulmetr a na obe strany by to padalo, tak kazdych par Tvych kroku je do niceho a Ty padas.

To jako myslis vazne? Samozrejme ze ve volnem terenu s tebou bude vitr hazet, ale na hrebinku nebo i na stezce je to uplne jine, protoze se mas ceho drzet. Aby bylo jasno, ja jsem ten hrebinek na fotce v tom silnem narazovem vetru prosel jen s cepinem (a bez lana) a dalsi lidi taky, ten den tam nikdo nespadnul.

Jeste k puvodnimu dotazu: zapomnel jsem dodat, ze myslim cestu z jihu tj. od Defreggerhausu. Ta je nejjednodussi, nejkratsi a nejvic chozena, takze je tam nejlepsi stezka. Dalsi varianty jsou z JV, tam bez macek ani nahodou, V neznam, ale je delsi a ze S urcite macky taky a pry je tam cim vetsi trhlina, pres kterou se musi po zebriku.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » pon čer 8, 2020 18:37

mike píše:zapomnel jsem dodat, ze myslim cestu z jihu tj. od Defreggerhausu
No to je presne, co jsem zapomel dodat. I kdyz jsem na Venedigeru osobne nebyl, dost jsem se na okoli a pristupove cesty koukal i jsem se bavil s lidma co nektere cesty sli, hlavne "ceskiu" pres prazskou chatu. A podle vseho, v podstate vsechny ostatne cesty jsou bez macek blizke sebevrazde...
mike píše:Navic na tom hrebinku stejne neni moc kam hulky zapichnout, vedle sebe nemas misto.
To ano, na to jsem taky myslel, ze kdyz tam mas led, tak to jedine tema lyzarskyma s hodne ostrym hrotem, ale ani to bych osobne radeji nedelal - protoze kdyz zapichnes a hulka ujede na lede, v podobnem miste jedes za ni...
mike píše:ve volnem terenu s tebou bude vitr hazet, ale na hrebinku nebo i na stezce je to uplne jine, protoze se mas ceho drzet.
Jako myslis, ze se drzis toho hrebinku? To jsi asi nezazil poradny narazovy vitr - kdyz z niceho nic zafoukne, klidne Te to bez opory (-hulek, nekdy i s nima) odhodi dva metry stranou. A ver mi, bude mu i Tobe jedno, jestli jsi ve volnem terenu nebo uzkem hrebinku...
Uz jsem/jsme parkrat na nejakem i sirsim hrebeni otocil/i, protoze se mno/s nama to takto cloumalo. I s hulkama; kdyz jsem je jeste nenosil, tak i vic. Z Rakonu smerem na Volovec je sice siroky hreben, ale tehdy vyslapana stezka byla celkem uzka, takze jsem se ji snazil drzet. Stejne jsem za dva udelane kroky a jeden radny naraz vetra byl pet metru vedle. A to jeste nebyl ani orkan. To bylo bez hulek a jsem byl jeste mlady, zdravy a silny...
Zrovna na Stohu, jednou na podzim se synem jsme chytli kousek nad razcestim se zlutou (od P. Grune) poradnou vychrici, v narazech silny orkan. V te "bezne" vichrici jsme vzdy "usli" par kroku, potom zesilil na ten orkan, to nas hodilo dobre daleko stranou, potom jsme museli zalehnout na hulky tak ve 45 i min stupnovem uhlu proti vetru, kdyz se "utisil", zase popojeli trochu. Klidne i petkrat-- sedmkrat mezi dvema tycema zimniho znaceni. Jsme meli stopu jako klikatici na zadech zmije.
Podobne se nam stalo v zime s manzelkou, jen tehdy byl vitr o dost mirnejsi a sli jsme z Medziholia. Zato byla mlha, foukal nam do tvare ledove krystaly a museli furt hledat, kde je dalsi tyc, takze pozornost na vitr byla trochu mensi.Na tom sneholedu nas ani macky nepodrzeli, taky jsme "letali" sem a tam.
Rekl bych, ze poslednych nejakych 15let jsem tam nezazil,podobne problemy pouze jednou jedinkrat. Samozrejme, jen ve včchlove casti Stohu, jinde bylo bezvetri nebo slaby vanek...

Pri veskere ucte k Tvym schopnostem drzet se stopy ve vetru si myslim, ze v podobne situaci bys mel smulu a rychle z toho hrebinku Venedigeru letel dolu velice rychle. To neni sance ustat.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » pon čer 8, 2020 19:10

apuka píše:... bavil s lidma co nektere cesty sli, hlavne "ceskiu" pres prazskou chatu. A podle vseho, v podstate vsechny ostatne cesty jsou bez macek blizke sebevrazde...

Myslel jsem, ze "ceska" je relativne v pohode a co jsem na ni koukal shora, tak mi to taky tak prislo. Aspon v horni casti, jak vypada spodek nevim. Ze je dlouha a otravna je jina vec. Navic uplne nesmyslna a presto ji Cesi chodi. Jedou 700 nebo vic km do Alp a pak se jim nechce popojet jeste 25 km, kde je to lepsi ze vsech hledisek. Nechapu, ale zas neotravoujou v mych oblibenych mistech, takze fajn :twisted:

Sebevrazda je ta JV, protoze se jde pres vrchol Rainerhornu a je to tam celkem strme. Uz jen sestup z vrcholu sam o sobe, ale hlavne vystup, tam se traverzuje tak 40 stupnovy firn, mozna kousek i vic. Posledne jsem tudy chtel sestoupit, ale kdyz jsem to videl, tak se mi do toho fakt nechtelo a radej jsem si rekl, ze to dam priste naopak.

apuka píše:Pri veskere ucte k Tvym schopnostem drzet se stopy ve vetru si myslim, ze v podobne situaci bys mel smulu a rychle z toho hrebinku Venedigeru letel dolu velice rychle. To neni sance ustat.

Kdybych to nemel sanci ustat, tak tam prece nevlezu a nikdo pricetny taky ne. Vitr to byl fakt neprijemny, musel jsem si poprve v zivote vzit membranovku kvuli vetru, protoze vetrovka delala rachot jak vrtulnik. Ale nahore se ustat dal, dole v sedle byl horsi, tam to se mnou parkrat opravdu malem svihlo o zem, ale tam je zas teren bezpecny.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod FrantaKrajta » pon čer 8, 2020 20:16

Neprehanej, pres Rainerhorn je to fajn, klasicka J z Defregger je magistrala :) akorat tam uz bych se odvazal, kdyz je tvrdy firn, lepsi spadnout do bergschrundu pod nim sam, nez vsichni (nebo mozna postupove jisteni ve slabsi skupince a blbych podminkach), ale vubec to neni takova hruza. Sestup z R. je jeste vic v pohode, to jsi musel mit snad uplny led? Horsi mi prisly odtrhovky pod tim sedlem mezi R. a Schwarze Wand, aspon co jsem byl naposled, nic moc snehovy mostiky a traverzujes tam a zpatky pres ne. Ale porad tak F (mozna max PD) obtiznost. Mozna v blbych podminkach horsi, nevim, ale neprislo mi. Jinak vrcholovy hrebinek GV posledni dobou dost odtava, dost mozna bude za chvili plochy :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod FrantaKrajta » pon čer 8, 2020 20:46

Kazdopadne ani J cestu z Defreggerhutte bych asi bez macek nedaval, i kdyz to je magistrala. Zacatek pod sestupem ze skalniho hrebinku je celkem trhlinozni a v lete tam spis bude cisty ledovec nez snih jak vys, takze ackoliv vsecky trhliny krasne vidis, bez macek bych se bal, ze tam uklouznu na ledu. A i na te magistrale se muzes propadnout, je jich tam i na te plani dost.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » pon čer 8, 2020 22:37

FrantaKrajta píše:Sestup z R. je jeste vic v pohode, to jsi musel mit snad uplny led?

Led ne, ten byl nahoru na Rainerhorn ze sedla, ale tam to neni tak prudke. Tvrdy firn a byla tam jen jedna stopa. Mozna vedla spatne, ale fakt mi kus traverzu prisel hodne strmy, hned pod vysvihem na hrebinek. Mozna by se dalo spis po hrebinku, mozna traverzovat niz, co ja vim. Kazdopadne se mi to nelibilo a jeste jsem nevedel, jak to vypada dal v tom sedle pod Schwarze Wand. Takze jsem si rekl, ze radej nekdy priste opacne, stejne mi to tak prijde logictejsi. Myslim, ze je to PD-, ale znas to, za blbych podminek muze byt i F o hubu.

FrantaKrajta píše:Zacatek pod sestupem ze skalniho hrebinku je celkem trhlinozni a v lete tam spis bude cisty ledovec nez snih jak vys, takze ackoliv vsecky trhliny krasne vidis, bez macek bych se bal, ze tam uklouznu na ledu. A i na te magistrale se muzes propadnout, je jich tam i na te plani dost.

Jj, presne tak to naposled bylo a obcas se slo par cm vedle trhlin. Navic byly i nahore v sedle, takze solovystup na Rainerhorn po sestupu z GV byl psychicky narocnejsi. Zvlast kdyz z nej sestupovala skupina, kde se propadli nekolikrat. Oni to teda byli zacatecnici, mluvil jsem pak s nima, shora bylo pekne videt, kudy jit a kudy ne, ale to uz clovek musi mit v oku.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod Zimorod » čtv čer 11, 2020 17:51

Skvěle, díky moc za info! :-)
Uživatelský avatar
Zimorod
nováček
nováček
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte čer 12, 2018 19:47
Bydliště: Předbrdsko

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod davidj » čtv črc 16, 2020 13:19

Zdravím všechny,
za dva týdny se chystáme do Alp, chceme poprvé zkusit nějaké třítisícovky. Máme vyhlídnuté:
1) Schonbichler Horn z Berliner Hutte, v Zillertalských Alpách, přičemž chceme pokračovat dál až k parkovišti u přehrady
2) Gamsspitzl z Nurnberger Hutte, ve Stubaitalu
Co si o nich myslíte? Podle mapy ani jedna z nich nevypadá na nějakou extra těžkou túru, obě by měly být bez ledovce. Budou nám stačit turistické hůlky, případně nesmeky?
Díky :)
davidj
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv črc 16, 2020 13:05

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod oodoow » čtv črc 16, 2020 13:51

Tu jedničku jsem šel obráceně - ferrata na přehradu a pak přes Schonbichler, Berliner hutte na Melkerscharte a dolů někam do Gizlingu. Není to těžká túra a je to bez ledovce, ale problém bude asi zbývající sníh.
Kámoška šla tak dva týdny zpátky Berliner hohenweg a právě na Schonbichler se už neodvážila kvůli spoustě sněhu.
Ale když budeš mít aspoň nesmeky a dost odvahy, tak to možná půjde. :)
Nebuď horolezcem, buď horou. A pár jich zasyp lavinami. - Gary Snyder
Uživatelský avatar
oodoow
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3087
Registrován: stř říj 7, 2009 13:19
Bydliště: Olomouc

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod apuka » čtv črc 16, 2020 14:58

Ad 1)
Moc slozite to neni, je tam ale u vrcholu par retezu a prechazis skaly. Zadne Priecne sedlo to ale neni. Z teto strany byste nemeli mit problem ani trefit cestu z vrcholu dolu, opacne se trochu hledala cesta, kdyz jsme tam byli - ale to bylo dobrych par let zpet, uz je znaceni asi lepsi..
Mate to naplanovano, ze prvni den nechate auto u hostince Breitlahner, prespite na Berliner hutte a druhy den pres kopec na Zamser grund a busem dolu? Pokud ano, jen si pohlidejte, abyste stihli posledni autobus, jinak Vas ceka jeste cca 600m a 2-2,5 hod sesup.

Ja jsem to taky sel opacne (obvykly smer Berliner Hohenwegu). Taky by me zajimal stav snehu, muzes se zkusit zeptat na Berliner hutte nebo (spise) na Furtschaglhausu. Navic si myslim, ze ted tam neco (i dost) muze nasnezit z muze to tam klouzat, i s nesmekami.
Jeste jedno misto je hodne zradne, dokonce i za uplneho sucha - naucna stezka na konci k Berliner hutte po hladkych skalach zbylych po ledovci - na nekterych mistech jsou tam rasy a mech, ktere jsou nasakle vodou a muze to necekane hodne klouzat. Taky jsem si tam pekne narazil bok.

Pokud taky nejsi terminator, nedej na reci oodoowa, co on pise ze sli je pro normalniho cloveka na dva dny i vice :-). Se jen podivej na celkove prevyseni.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod mike » čtv črc 16, 2020 15:58

oodoow píše:Tu jedničku jsem šel obráceně - ferrata na přehradu a pak přes Schonbichler, Berliner hutte

Taky tak, pred hodne lety (jestli spravne pocitam, tak uz je to 19 let :shock:).

oodoow píše:Není to těžká túra a je to bez ledovce, ale problém bude asi zbývající sníh.
Kámoška šla tak dva týdny zpátky Berliner hohenweg a právě na Schonbichler se už neodvážila kvůli spoustě sněhu.
Ale když budeš mít aspoň nesmeky a dost odvahy, tak to možná půjde. :)

Presne tak, az na ten konec. Nesmeky stacit nemusi a odvaha se vzdycky nevyplaci, myslim, ze jsem tu dal pred casem pekny osobni priklad :twisted: My jsme meli snih jen ze strany od prehrady tesne pod vrcholem. Nejak jsme se tam vyskrabali, ale dolu bych to jit nechtel. Je to sice kousek, ale docela strmy a ujet tam, tak je to na vrtulnik. Z druhe strany byla lana s boulemi tj. ne klasicka ferata, ale opravdu jen na pridrzeni. Zadny problem, ale jestli to bude pod snehem, tak bych tam asi chtel macky a samozrejme cepin.

Takze podle snehu a jeho stavu a pocitat s tim, ze se mozna budete muset otocit a to i kousek pod vrcholem nebo primo na nem, kdyz sestup bude vypadat blbe. Taky tam ale muze byt proslapla pekna stopa a byt to v pohode.

apuka píše:Pokud taky nejsi terminator, nedej na reci oodoowa, co on pise ze sli je pro normalniho cloveka na dva dny i vice

oodoow by si to mel dat do podpisu :twisted: Zrovna na tohle bych si ale troufnul v lepsich letech i za den, chodim odpovidajici trasy jinde. Pro vetsinu lidi ale bude lepsi prespat na chate a druhy den to v pohode dojit. My jsme tenkrat sli od prehrady na vrchol, pak dolu na Breithlahner a jeste po silnici do Ginzlingu. Nemeli jsme nijak extra nachozeno a slo to.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Rakouská třítisícovka bez maček :)

Příspěvekod davidj » čtv črc 16, 2020 16:06

oodoow píše:Tu jedničku jsem šel obráceně - ferrata na přehradu...


Vida, o té ferratě jsem vůbec nevěděl, na české databázi ferrat není... google mi nějakou našel, je to ta ferrata je přímo na té přehradní stěně? Viz https://www.via-ferrata.de/klettersteig ... isspeicher

apuka píše:Ad 1)
Mate to naplanovano, ze prvni den nechate auto u hostince Breitlahner, prespite na Berliner hutte a druhy den pres kopec na Zamser grund a busem dolu?


Původně jsme mysleli, že bychom nechali auto přímo u přehrady, sešli k Breitlahner a potom k Berliner Hutte, kde přespíme; a další den dokončit okruh přes ten kopec zpět k parkovišti u přehrady. Jsou někde online jízdní řády toho busu?
davidj
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv črc 16, 2020 13:05

PředchozíDalší

Zpět na Alpské státy