Light Backpacking - turistika nalehko

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod GreyMouse » úte srp 13, 2019 11:15

@booze: Kde se dá koupit tuňák v malých kapsičkách? Taky jsem narazila jen na kilové balení, co o něm psala Mawenzi.


@Mawenzi: Ať máš z čeho vybírat: dřevěné lžíce od Číňana. Kromě velikosti běžné polévkové lžíce mají i delší co by se hodily na jídlo ze sáčku ;-)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod booze » úte srp 13, 2019 11:48

@morty :smt023 dobre postrehy
@greymouse v Makru meli Star Kist, Rio Mare a nejake polske Diana.
Pokud ususis tunaka ve vlastni stave nameles ho na prach a k nemu ususis nejakou hotovou omacku na spagety, tak mas jidlo vyborne chuti. Pridavam jen susenou petrzel, protoze susena bazalka mi tak nechutna a hlavme suseny parmazan. Testoviny nechavam nescezene, aby to udelalo tu spravnou omacku. Pokud nezapomenu, tak vezmu i olivac do petky. Fakani toho sezerou klidne 2,5l.
A hlavne hadej co? 8)
Konecne mam vakuovacku
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Mawenzi » úte srp 13, 2019 11:52

@booze
neke! tak ses dockal, jo? kdy muzu ocekavat nabidku susenych jidel?
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod GreyMouse » úte srp 13, 2019 12:16

@booze: Tak to gratuluju! V Jedle na túrach bys nás se svojí vyvolenou mohl seznámit ;-) (tj. nějaké fotky, co tě na ní zaujalo nejdřív, jak jsi s ní spokojenej po nějaké době vašeho soužití a tak... :))
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Pierre111 » úte srp 13, 2019 13:03

Tak pokud máš problém se zažíváním asi bych se ho snažil nějak vyřešit :). Možná to bude tím, že nejsi zvyklá jíst, to co pak jíš na treku. Takže asi s sebou vzít něco jiného nebo se na to naučit :D. Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale často vidím, že se holky snaží jíst hlavně zeleninu a maso jedí třeba méně. Pak když někde jsou a zeleniny moc není a někdo jim dá k jídlu kus uheráku, je jim z toho pak špatně. Což není divu. :D Speciální kapitolou jsou pak vegetariáni a vegani, ty mají asi ještě větší problémy s jídlem.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod apuka » úte srp 13, 2019 14:10

Mawenzi píše:mam.problem, ze pokud nemam.v jidle zeleninu, na kterou su zvykla, nedela mi to dobre. jeden den OK, 2 dny jako... no... tyden ve skotksu pro.me byl mor.
Ja Ti teda nevim - proc si doma nenasusis sve oblibena normalni jidla? "Uvaris" si to na veceri, dostatecnou porci. Kdyz Ti to nestaci, tak si neco i na snidani, pres den muzes susene zeleninove platky nebo chipsy, atd. Jo, musis mit doma susicku, ale mas po problemech. Manzelka takto zila na kurzech na chatach, zcela spokojena a to pritom ona ma taky dost problemu s "cizim" jidlem. Cerstvy zeleninovy salat takto sice neudelas, ale to taky neni nejvhodnejsi jidlo na treky.
Jinak pouzivat cerstvou zeleninu jako "plnidlo do zaludku" neni dobry napad. Zustane tam jen kratce a velkou vetsinu tvori stejne jen voda. Neco s vlakninou (i ty tabletky, na takove si pamatuji, jak jsem si je jednou koupil v Madarsku a pouzival jsem je ve skole abych vydrzel do obedni pauzy, kdyz jsme jej meli az pozdeji :-)) bude mnohem lepsi. Idealne to susene jidlo udelej z celozrnnych obilovin, pripadne do nej pridej trochu celozrnnych klicku nebo samotne vlakniny, to same do snidane. Opravdu vynikajici na toto jsou mnou doporucene celozrnne Wasa chlebicky (nebo podobne od jinych vyrobcu). Je treba si na ne ale nejdrive zvyknout.
Kdyz si pres den das neco "nevareneho", bezneho (nebo ty Wasa), budes asi s jidlem spokojena. Zazivani bude fakt jedno jestli budes mit surovou zeleninu nebo zavarenou do jidla nebo pozuzlas susene platky a zapijes vodou.
Uplne v nejhorsim - obzvlaste, kdybys nekde mela "zakladnu" alespon na skladovani veci - si muzes vzit krabici zeleninove stavy a vzdy do vody na piti si davat nejake rozumne mnozstvi, to chce vyzkouset.

Jo, jeste je taky mozne se trocha naucit rozeznavat rostlinky v prirode a kdyz to jde, muzes si nasbirat na cerstvy zeleninovy salat na miste. Je opravdu hodne listku, kvitku, ..., co nasi predpoke bezne pouzivali. Jen mozna nebudes na to mit olivovy olejicek a ochuceny ocet a podobne zbytecnosti. Ten ocet muzes nahradit napriklad zajecim zelim, to je kysele :wink:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod apuka » úte srp 13, 2019 14:28

booze píše:Pokud jdu v Alpach nalehko do 15kg, tak nesu jak trail mix z orechu suseneho ovoce, tak i cokoladove tycinky a mms. Jen orechy a susene ovoce mi energii nedoda. ... Takze za me cokoladove tycinky ANO.
Schvalne zkus vypocitat kolik energie budou mit vydej a kolik prisun. By me to zajimalo. Si totiz myslim, ze pujdou do minusu a to by kojici zena nemela.
Ale ja jsem nepsal o Tebe a Tvych trecich ale o nich a jejich slapani s ditetem.
Tam opravdu nepredpokladam nejake extremni vykony (teda krome tahani toho monstra batohu na zadech) a sam Filip psal, ze se kazdou chvili zastavuji a decko si hraje. Takze taky nebudou mit potrebu do sebe rychle dostat rychly zdroj energie.
Taky jsem Ti tam napsal, ze enregii samotnou by meli mit z toho ostatneho jidla, vcetne dostatecneho mnozstvi slozitych cukru. Ty jednoduche cukry z tech tycinek jsou dobre opravdu na rychly prisun dodatecne energie - ale je to spatne "jidlo" na udrzovani energie, prave kvuli rychlemu vycerpani. Ty slozite cukry spolu s tuky a bilkovinami jim ten celkovy objem energie dodaji lip a bude to mnohem lip vyuzitelne.
Tak nejak jsem myslel svoji otazku.

Mimochodem, ja nosivam sebou na tury Flapjack (ano je tezsi, ale ja chodim hlavne jednodnovky, takze ta vaha navic nevadi). Taky obcas (na me pomery, nechci se srovnavat s Tebou nebo nekym jinym "namakanym") vydam hodne energie. Kdyz uz jsem "zruseny", bez energie, tak si dam ten Flapjack a to me docela nakopne a nese dal. Ale kdybych si rekl, ze si vezmu 3-4-5 Flapjacku a budu se tim napchavat, abych mel dost enerie na cely den, tak bych velice rychle odpadl a znicilo by me to. Proste se na nej nekam dostanu, ale potom si musim dat "normalni" obed (napr. 2xdvoukrajic chleba s nejakou pomazankou), k tomu trochu toho sus. ovoce a orisku a to mi uz potom staci az do vecera (kdy si potom dam normalni varene jidlo - bez masa). Na doplneni jeste na snidani vetsinou si davame zeleninovou polevku, k tomu kukuricni lupinky s bilym jogurtem, trochu malo chleba. A je to dost, nejenom mne ale i zbytku rodiny, dokonce i synovi a pritom oni maji casto dvakrat i vice vetsi vydej energie. No a staci to klidne i na dva tydny, obcas s dvema pardennimi prestavkami doma i na mesic a pul.

Edit: jeste poznamka, ze neni rozumne merit jenom vydej a prijem energie. Nekolikrat jsme psal, ze z nekterych potravin (typicky napr. maso, hlavne v nekterych upravach) mas sice velky prijem energie, ale velkou (az vetsi) cast z ni pouzijes na straveni samotne potraviny. Z jine mas sice o dost mene na jednotu ale stravis to (hlavne v nekterych upravach) velice jednoduse, takze prijdes stravenim jen o malou cast energie z ni. Na konci kdyz srovnas, muzes zjistit, ze ze stejneho mnozstvi potravin jsi pro organizmus ziskal vice skutecne energie z takove, ktera "obsahuje" te energie min.
Toto byl velky problem, kdyz se stanovovali energeticke normy pro porci jidla pro skolni jidelny, kde se pocitalo s obsahem energie v masovych potravinach a nikdo nechtel brat ohled na to, ze v nekterych bezmasych sice je te energie min, ale ziska se z nich vice.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod GreyMouse » úte srp 13, 2019 14:36

@apuka: Zapomínáš, že Mawenzi nemůže lepek, takže nějaké celozrnné chlebíčky nebo jiná jídla z celozrnných obilovin pro ni nebudou. (A taky že sušičku má, ale má ji někde zahrabanou a sušit stejně nemá čas, protože se chodí domů jen vyspat :roll:. Co my se s boozem už naházeli hrachu na tuhle zeď :D)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Etheric » úte srp 13, 2019 14:40

Jak to děláte s olejem? Máte někdo tip na lehkou lahev, kterou lze vymýt a používat opakovaně? Já to nosil v tolika obalech, no s tím vymejvánim to moc slavný nebylo
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod apuka » úte srp 13, 2019 14:47

Pierre111 píše:Tak pokud máš problém se zažíváním asi bych se ho snažil nějak vyřešit :)
Promin, ale toto je fakt rada nad zlatu :wink:. Rekni toto nekomu, kdo nemuze lepek, nemuze zivocisne bilkoviny nebo alespon z cerveneho masa (ver mi, ze lidi s problemy s nim je docela dost, i kdyz vetsina z nich to pripisuje necemu jinemu). Lekarska veda si s tim numi poradit, jedine "upravou jidelnicku".
Pierre111 píše:Možná to bude tím, že nejsi zvyklá jíst, to co pak jíš na treku. Takže asi s sebou vzít něco jiného nebo se na to naučit
Toto ale muze byt kamen urazu. Dobre je doma si zkusit i to jidlo, co budu nosit na treky, zvyknout si na nej, pred nekolikadennim trekem si postupne toto pridavat oproti bezne strave.
Pierre111 píše:často vidím, že se holky snaží jíst hlavně zeleninu a maso jedí třeba méně. Pak když někde jsou a zeleniny moc není a někdo jim dá k jídlu kus uheráku, je jim z toho pak špatně. Což není divu. :D Speciální kapitolou jsou pak vegetariáni a vegani, ty mají asi ještě větší problémy s jídlem.
Ale neni potom problem v tom, ze tem holkam nekdo cpe k jidlu ten kus uheraku? A casto jenom proto, ze si mysli, ze bez nej se na treku stravovat nejde (to se stane obcas i na chate)?
Nevim, proc bymeli mit vegetariani problem s jidlem na treku? I vetsina chat uz nabizi i vegetarianske menu. Je pravda, ze z varenych jidel jsou to stale dokola nejake testoviny/halusky se syrem a pod, ale kdyz vegetarian s tim pocita (a pocitat by s tim mel!), tak bude mit dostatek jineho jidla, aby to pres den kompenzoval.
Byl jsem dlouho cistym vegetarianem, doted maso jim jen, kdyz musim (tj. kantyny v praci, chaty pri vicedennich trecich) ale nikdy jsem problem s jidlem v horach nemel.

Byt veganem je problem mnohem vetsi, ti by si to svoje jidlo meli nosit sami. Protoze i mleko, syr a vejce jsou vyloucene a horske chaty nemaji tak sirokou zasobu potravin, aby jim dokazaly varit zvlast, co chteji. Jenze normalni vegan taky toto vi a podle toho se zaridi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod apuka » úte srp 13, 2019 14:52

@GM: Jo, kdyz jsem psal, jsem si na to nevzpomenul, az pri dalsim prispevku. Ale neco jako ty Wasa chlebicky se daji sehnat (nebo doma udelat) i bezlepkove, ryzove (i celozrnne), jahlove, ... Jen se to blbeji shani.
A o jeji susicce taky vim. Ale muze si jej vzit napr. do prace. Rano zapne a mozna vecer (nebo na druhy den) ma jidlo suche. A jeste si doma uvolni misto :-D.

@etheric: Zkus se poptat v nejake lekarne, kde delaji i vlastni veci. Meli by tam mit lahvicku na olej ruznych velikosti. Jo, vymyvat se bude blbe, ale to od oleje skoro cokoliv, jedine, ze bys to radne nekolikrat vyrajbal Jari - ale to zase budes na oleji priste trochu citit.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod GreyMouse » úte srp 13, 2019 14:56

@Etheric: Proč chceš tu lahvičku vymývat? Pokud ji po návratu domů i se zbytkem oleje strčíš do lednice, měla by ti jedna vydržet měsíce. Mám nějaké lahvičky od jakýchsi jogurtových/probiotických (?) nápojů z Tesca (100 ml) a Lidlu (125 ml), ale mám pocit, že už jsem je tam už nějakou dobu neviděla :?. Ale určitě se dají koupit nějaké ovocné nápoje v 200 ml PETkách a ty budou i pevnější.

Zdá se, že je to tu zralé na nějaký přesun do "žracího" vlákna :-k
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod GreyMouse » úte srp 13, 2019 15:11

apuka píše:Dobre je doma si zkusit i to jidlo, co budu nosit na treky, zvyknout si na nej, pred nekolikadennim trekem si postupne toto pridavat oproti bezne strave.

Vyzkoušet na sobě plánovaný jídelníček před cestou jsem Mawenzi doporučovala, když si stěžovala, jak jí bylo z jídla ve Skotsku těžko. Odpověděla něco v tom smyslu, že ty jídla jsou bleee, takže je schopná jíst je tak maximálně jednou za rok, takže si ten limit nemůže vyčerpat tím testováním doma. To je pak těžko radit, když jí skoro nic nechutná :|. (Já mám teda problém opačný. Chutná mi kdeco a to testování cestovních jídel během roku mě baví. Což ale taky není žádná výhra, osobní váha by mohla vyprávět #-o)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Etheric » úte srp 13, 2019 15:55

GreyMouse píše:@Etheric: Proč chceš tu lahvičku vymývat? Pokud ji po návratu domů i se zbytkem oleje strčíš do lednice, měla by ti jedna vydržet měsíce

Tak tohle mě nenapadlo, dík za tip :) Můžu pořídit 2dcl lahev od džusu, v takový vozim líh.
Vymejvat... Nemám rád styl použít a vyhodit

Jinak jedna kámoška je veganka s alergií na soju :smt044
Tři dny na vandru statečně vydržela o lupení, no třetí den večer se sama zeptala na kousek pečený ryby a zbouchla půl pstruha :D zásady nezásady, hlad je hlad
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod mike » úte srp 13, 2019 16:32

booze píše:Konecne mam vakuovacku

Uz je mi jasne, proc jsi tu pul roku nebyl :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Mawenzi » úte srp 13, 2019 17:20

piere111
smysl nebyl v tom resit co jim ale v tom ukazat na to ze pro nekoho je (rozumnej) objem zeleniny proste oduvodnitelnej a jednu kedlubna a jabko jeste neni nutny hrotit, protoze nekdy je proste lepsi tu kedlubnu mit a brisko jak v pokojicku.

a ano muj velkej problem je v tom, ze v beznym zivote jim to co na treku/vandru pak ne, coz vikendovy akce neresim a tech tydennich bez moznosti se najist mam minimum, takze to nejak preklepu.

nemam problem.panaka oleje, kus uheraku, ale po 20 letech nediagnostikovanych potizi s lepkem se proste rada drzim toho co muzu protoze vykyvy mi nedelaj dobre a to uz nejsu (konecne) vazana na 20 metru k zachodu co kdybych se podivala na jidlo a bylo mi zle...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod mike » úte srp 13, 2019 18:16

@Mawenzi: jak te tak ctu, tak mne napadlo Psyllium. Jako nahrada zeleniny, jelikoz je to prave vlaknina, ktera hodne nabobtna. Nikdy jsem to nezkousel, jen mi to nejakou dobu pribalovali k necemu, co jsem objednaval, a tak jsem koukal, co to vlastne je. Ani nevim, kde to skoncilo :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Mawenzi » úte srp 13, 2019 18:34

@mike jo s tim pecu "housky" :D proto me to tak napadlo, ale proste neni to jak zelenina, ses zvyklej na pravou svickovou a dostanes kus susenyho cehosi v TL a delej, ze je to to stejny... neni :D
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod mike » úte srp 13, 2019 18:38

Jidlo na treku je vzdycky nejaky kompromis. Sam si na dobre jidlo potrpim, ale na treku mi susene nevadi, kdyz je v ramci moznosti dobre.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Mawenzi » úte srp 13, 2019 18:56

jj, proto jen pisu, ze v dlouhodobym meritku mi zelenina chybi - nejen chutove, ale proste telo ji chce a nechova se uplne standartne, kdyz ji nema... a ze proto chapu, ze si nekdo nejakou zeleninu ci ovoce nosi s sebou, prvni den, nebo dva je podle me kousek cerstvy zeleniny OK a ani se nejak nepronese...
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Filip » úte srp 13, 2019 19:22

@Morty
- dobré tipy. Krosničku jsme zkoušeli, ale zatím se ženě moc nepozdává - časem ale na ni myslím dojde, jak malej bude těžkej na tu manduku. Potíž je v tom, že žena má reálnou nosnost odhadem tak 15 kilo - takže pokud malej má teď 9.5, tak na jaře, kdy bych rád kouknul někam do Švédska, bude mít ... no něco víc. K tomu 3kg to nosítko a jsi na limitu.
- co se plínek týče, zatím jsem je nosil. Hledali jsme a v UK prodávají nějaké kompostovatelné, podle jejich reklamy. To by mohlo být řešení, byť se mi to příčí. Chce to vyzkoušet, jestli opravdu kompostovatelné jsou.
- bezkempu.cz - vypadá pěkně, ale teprve až vyčerpáme všechny možnosti spát na divoko:)

@GreyMouse
- nejlepší bude tu cibuli usušit, už jsme to tak dělali, i s mrkví. Pozkouším i další zeleninu, kámoš zase suší maso, chce to jen trochu si s tím dát práce. Ty travellunche a pod. moc nejíme, žena moc na průmyslové jídlo není. Mě to je krátkodobě jedno, ale jí na tom záleží.
- tu přesnídávku zkusíme, zní to tak ujetě, že tomu pokus dáme.

@sobb
- spacák tak moc nerozepneme, navíc skutečně dítě mezi. Kdysi jsme zvažovali nějaký 2p quilt, ale nějak to padlo, asi kvůli komfortu.

@appuka
- wasa, to jsou ty skandinávský lámavý chleby? Ty jsme používali běžně v zimě na severu, aby nám klasický chleba nemrznul. Co žena začala péct chleba doma, úplně jsem na to zapomněl, dobrý tip, mám je rád.
- flapjacků jsem dost přejezený ze sportovních akcí, takže se jim snažím na čundru vyhnout. Jezení sladkých věcí na hlad je strašná bolest, a to mám sladký zoubek.

@booze
- 9 kilo za měsíc? Není to překlep? Jednou jsem zapomněl vynásobit jídlo dvěma a šli jsme s kámošem v zimě ve Finsku na velmi zkrácených dávkách, a šly cca 2-3 kila na osobu dolů, ale 9 kilo zní divně. I polárníci na velkých přechodech, kteří cíleně plánují na spalování tuků, by tohle považovali za příliš rychlé tempo (při téhle rychlosti padají svaly, nikoliv tuk).
- ten sušenej tuňák+omáčka zní strašlivě. Vyzkouším. Oliváč v lahvičce (0,3 od maličké vody) používáme též. Jak jinak taky udělat mozzarelu s rajčaty v terénu, že.

@mawenzi
- svým způsobem ano. Pokud žena chce zeleninu, na mě je vymyslet, jak ji mít, než ji přesvědčovat o tom, že ji mít nemá. Happy wife, happy life.

Obecně filosoficky - v zásadě nejspíš nedává smysl všechno tohle složitě řešit kvůli pár výletům, než male kousek poporoste a popojde sám. Ale...je to prostě výzva:)
Filip
účastník
účastník
 
Příspěvky: 261
Registrován: čtv kvě 29, 2008 11:32

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod booze » úte srp 13, 2019 20:34

Mawenzi píše:@booze
neke! tak ses dockal, jo? kdy muzu ocekavat nabidku susenych jidel?

Ano jednoho rana stala u popelnic! No nejaka nabidka by mohla byt, ale spis zbytky. Ted budu hodne susit na dalsi vylet. Myslim na tebe teda. A jak budu mit cas (hahaha) bych mohl udelat i nejake fotky. #-o
Pokud chces salat ve stavu susenem kup si rasu wakame. Je to velice dobre.
GreyMouse píše:@booze: Tak to gratuluju! V Jedle na túrach bys nás se svojí vyvolenou mohl seznámit (tj. nějaké fotky, co tě na ní zaujalo nejdřív, jak jsi s ní spokojenej po nějaké době vašeho soužití a tak... )
krasavice, ma ladne krivky klidne si prede a hlavne mi nenadava. \:D/ fotky budou i recepty, ale strasne se mi to sem nechce vkladat nebot je to pruda.
apuka píše:Ale ja jsem nepsal o Tebe a Tvych trecich ale o nich a jejich slapani s ditetem.
Tam opravdu nepredpokladam nejake extremni vykony (teda krome tahani toho monstra batohu na zadech) a sam Filip psal, ze se kazdou chvili zastavuji a decko si hraje. Takze taky nebudou mit potrebu do sebe rychle dostat rychly zdroj energie.

Dobre, ale ty srovnavas synatora, tvou puvabnou zenu a tebe s problemem treni. Kdy si zastavite na chaticce a pekne se tam vyspinkate a napapate.
Filip chrape ve stanu a vsechno nese na zadech, takze po par km v horach padas na hubu, protoze fakan v noci blbe chrape, kope te, mas o nej strach jestli mu neni zima a kontrolujes ho co a jak, premyslis co bude zitra a zacina te srat stara kecama o vecnosti vesmiru. Takze unava, stres a vycerpani z nedostatku spanku. To ze na snidani si da kasicku, na obed si da chleba, a bude pres den polykat susene ovoce a orechy je cesta do pekel.

Zabal si nekdy na tyden do Alp bez chat a moznosti nakupovani. Toz tak je na tom svete.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod booze » úte srp 13, 2019 20:43

Etheric píše:Jak to děláte s olejem? Máte někdo tip na lehkou lahev, kterou lze vymýt a používat opakovaně? Já to nosil v tolika obalech, no s tím vymejvánim to moc slavný nebylo

Po nekolika trapnych situacich s olejem v batohu (kdyz ti praskne lahvicka a tece ti to mezi pulkama a ty to necitis) jsem presel na lahvicky Nalgene urcene pro chemicke laboratore. Puvodni Nalgene byla vyrobena vlastne taky z laboratorni lahve. Vyplati se neco kolem 300ml doma ji bud vypotrebuji nebo doplnim a dam do temna.
Uživatelský avatar
booze
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8312
Registrován: ned pro 14, 2014 12:56

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Pierre111 » úte srp 13, 2019 21:24

Apuka: ja reagoval na to jak Mawenzi pise, ze ji po jidle na treku je spatne a kdyz si potom da zeleninu, ze ji je lepe. Me fakt prijde zvlastni si dat napriklad kuskus s tunakem a potom si napravovat zaludek kedlubnou :D. Potom bych asi popremyslel jestli nosim na trek vhodny jidlo, pripadne bych taky premyslel o tom co jim doma a zda nedelam neco nevhodne. Me treba kedlubna chutna, ale pokud ji snim hodne, je mi z ni spis trochu zle,stejne tak treba z redkvicek. Jsem nafoukly a krkam.

Vubec nemam s kedlubnama dobry zkusenosti. Pri vystupu na Grossglockner jeden kamarad dostal po pozreni kedlubny prezdivku kedlubnix. :D Ze by clovek mel takove vetry a tak strasne smrdel jsem jeste nezazil. Musel jit minimalne 50m od nas a kdyz spatne fouknul vitr clovek, se ani nemohl nadechnout. :D

Vegetariani jeste v pohode, ale maji to slozitejsi. Ted se mnou byla kamaradka vegetarianka ve Svycarsku, mela hromadu oytkicku s ryznymi ingrediencemi, olejicky atd. Ja vytahnul Adventure menu jeleni maso a byl jsem spikojeni. Vegani maji uz problem.

Jinak ja zhubnul za 14 dni ve Svycarsku 5,5kg a to vazim necelich 78kg. Velka cast ale byla voda. Jsem zvykli na stravu, kde je hodne bilkovin a energie. Po trech tydnech mam uz 2kg nazpatek.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Mawenzi » stř srp 14, 2019 6:10

"pise, ze ji po jidle na treku je spatne a kdyz si potom da zeleninu, ze ji je lepe"

prijde mi to jako spatne pochopeny. Ja v beznym.zivote sezeru tuny zeleniny. k snidani salat (s tunakem v oleji), k obedu kusanec masa (s horou zeleniny), k veceri pak vetsinou dle moznosti, tam uz zeleniny moc nemivam.

venku ale je to tunak, syr, salam, nejaky masovy adventure menu, pripadne treba ryze, kuskus, kase.

chtela sem poukazat na to, ze telo je zvykly na jinou skladbu jidla a treba tuntunakovou konzervu sjim, pochutnam si na ji, ale po par dnech je telo rozhozeny, protoze je mimo svuj komfort. proto treba osobne vzdy nejakou zeleninu (vetsinou papriky nebo klidne nakrajenej ledovej salat na prvni veceri k tomu tumaku) vozim, protoze mi takovy jidla delaji dobre. Kedlubnu bych asi taky nevezla.

ale chci ukazat pohled, proc mozna lidi vozej tu "zbytecnou" zeleninu a nemusi to byt z rozmaru, ale ze jim trocha ty zeleniny proste oddalni nastup na tu nezvyklou stravu. A ono asi kus uheraku je lepsi na energii nez dve papriky, ale brisku by udelala lip paprika a pulka kusu uheraku...

samozrejme to neni tak, ze kdyz si dam zeleninu ze mi je /hned/ lip ale zelenijovy jidla normalizujou trochu ten rozhozenej jidelnicek.

ono je desne super, kdyz venku nemuzes 3 dny na zachod, protoze s sebou nosit tuny zeleniny neni ono a zeleninovy repovy chipsy nejsou proste repovej salat.

Su rada za to zelny lyo teda, protoze u jidel plati, ze pokud nema maso, ale treba vic zeleniny, tak stejne neni bezlepkovy...

Jinak po poslednich fotkach z vyletu mam.chut uz taky fotit akorat mobilem a netahat kompaktika - ludrenku - boze vzdycky se tesim na fotky a pak bych si nejradsi nafackovala za tu zbytecnou vahu navic
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9357
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod Etheric » stř srp 14, 2019 7:52

Booze: nalgenky nejsou nejlehčí. Kolik váží?

Ad zelenina: od jara do podzimu netřeba nosit. Stačí kouknout po mezi, louce, lese a zachvíli máš misu salátu, 100% bio a sezónní. Zakapeš to oliváčem, osolíš, opepříš a je to vynikající. Stačí se naučit poznávat jedlý rostliny ;)

Ad foto: z dobrýho mobilu jsou fotky stejný jako z kompaktu. Samozřejmě s výjimkou profikompaktů, to už je jiná liga. Ač mám fotky rád, tahat takovou váhu by mi mohlo...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod GreyMouse » stř srp 14, 2019 12:35

@Filip: To prodávané jídlo byl jen tip jak ušetřit na váze a mít s přípravou stejně práce jako s vhozením kuskusu a konzervy do batohu. Pokud žena nemá problém něco uvařit a usušit, tak je to fajn, to tu váhovou úsporu zvládnete vlastníma silama :). Tak snad přihodím jen pár tipů pro inspiraci: kromě cibule a mrkve suším i již zmíněná rajčata (kolečka 0,5 - 1 cm, ale usušit jde i protlak na omáčku), papriky, pórek, zelí, zelené fazolky, do termoskových polévek mraženou zeleninu pod svíčkovou (nudličky - líp rehydratují než kostky), mražený hrášek a kukuřici (ty bohužel pak nejsou instantní, je lepší je předem namočit nebo chvíli vařit). A po dnešní ranní návštěvě zahrady ( :shock: ) jsem došla k tomu, že budu muset zařadit i cuketu :D

Ze začátku jsem sušila syrovou zeleninu, ale booze mě navedl na tepelně upravenou; po nakrájení/nastrouhání ji strčím na chvíli do mikrovlnky a pak teprve rozložím na plata sušičky. Je lepší do instantních jídel a zachovává si víc barvu.

Pokud porce tvoří přibližně z poloviny příloha a z poloviny maso (návod na sušení mletého třeba ZDE) a zelenina (+ trochu něčeho na ochucení, případně zahuštění), tak je zelenina v jídle dost znát (ukázka třeba TADY) a žena by nemusela mít takový zeleninový absťák ;-)

Ještě k té jídelní termosce, jak ji zmiňoval Morty. Dá se použít nejen na transport ohřátého příkrmu (což se hodí spíš pro výlety ze základny zásobované autem), ale i pro "uvaření" dětského jídla. Doma usušený příkrm (maso + zelenina) se zalije horkou vodou, vrazí do batohu a na další zastávce má dítě připravené teplé jídlo. Váhově úspornější je termohrnek místo termosky (vzít ho třeba místo jednoho ze dvou hrnečků), ale tam už by to chtělo jídlo, které stačí zalít vodou na začátku pauzy a za chvíli je jedlé, s vodu uvnitř bych ho do batohu nestrkala. Pokud se ženě bude chtít, může to testovat při běžném vaření pro prcka :)

EDIT: Pro dítko by se vám mohl hodit i mrkvový salát :)
Naposledy upravil GreyMouse dne stř srp 14, 2019 12:43, celkově upraveno 1
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod GreyMouse » stř srp 14, 2019 12:38

@booze: Dík. Asi se budu muset konečně vnutit k někomu do Makra :-k

Aspoň jedno foto ladných křivek své nové lásky a nějakého jejího výtvoru bys vložit mohl, ne? ;-)


@Etheric
: Je určitě fajn jedlé rostlinstvo znát, ale je to spíš náhodné přilepšení, ne? Určitě bych na to nespoléhala, teď bylo leckde spíš seno než něco zelenýho :?
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod apuka » stř srp 14, 2019 14:28

@mawe: znovu opakuji, zkus si vytahnout susicku a zkus si jakekoliv doma varene jidlo ususit a nekdy pozdeji zkusit "rehydrovat". Zjistis, ze je to skoro vzdy k jidlo skoro jako cerstve (kdyz k tomu pridas "zlepseni traveni" na delsich vyletech, tak TI nakonec bude chutnat lip nez certsve doma :-D). No a kdyz si takto zjistis, co se Ti hodi, tak si nasusis na svuj pobyt. Nemusis potom mit "blee" jidla, klidne jez, co Ti chutna. (Vubec, chodit na treky s tim, ze tam budu mit "blee" jidlo a vedome zmenit jidelnicektak, aby opravdu "blee" bylo, to opravdu nechapu. Ja bych za chvili byl tak otraveny, ze bych z treku nic nemel. Dokonce si myslim, ze i s hotovym jidlem, co se da sehnat se tak stat nemusi, jen bude horsi shaneni.)

Stejne tak si udelej susenou zeleninu, tu bys mohla chroupat susene nebo by melo stacit ji nechat nabobtnat i ve studene vode. Zrovna zelenina jako paprika, obzvlaste ta tlustostenna z jizni Evropy opravdu neni moc vhodna na noseni za cerstva. Obsahuje to obrovske mnozstvi vody, zaludek to zaplni na chvili - a chut doplni uplne stejne i susena.
Pokud mohu navrhnout nejake vylepseni, tak zkus si udelat z oblibene zeleniny platky nebo tenke "nudlicky" a ba nalem mnozstvi oleje (nebo i masla) je rychle a kratce osmahni/"ogriluj" z obou stran a az toto dej susit. Pripadne muzes pri uprave posolit (jeste lepsi si na to udelat gomasio a tim posypat) nebo pokorenit podle chuti. Na vyzkouseni doporucuji cervenou repu, dyni Hokkaido, cuketa, pripadne i ten kedluben nebo redkev, ale napriklad i platky cibule. Mozna Ti to nakonec zachutna tak, ze se na treky zacnes tesit i kvuli jidlu :-). A klidne si k tomu pri uprave pridej i par platku klobasy na chut, kdyz to mas rada.

Jeste k pripadne vlaknine. Nejsem si jisty, ze pouze Psililum je idealni. Mas toho na vyber mnohem vice, muzes si pokombinovat.

GreyMouse píše:Je určitě fajn jedlé rostlinstvo znát, ale je to spíš náhodné přilepšení, ne? Určitě bych na to nespoléhala, teď bylo leckde spíš seno než něco zelenýho
Kdyz vis, kam jdes, zjistis, co tam roste, potom to nahodne nebude. Pravda, v tech suchach to ne vzdy je lehke, ale jakmile jsi v lese, ve vyssich horach, vzdy se neco najde.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Light Backpacking - turistika nalehko

Příspěvekod apuka » stř srp 14, 2019 14:59

Etheric píše:Ad foto: z dobrýho mobilu jsou fotky stejný jako z kompaktu. Samozřejmě s výjimkou profikompaktů, to už je jiná liga.
Promin, ale v tom pripade si myslim, ze Tvoje pozadavky na kvalitu jsou hodne nizke. A o to prave jde, o pozadavky daneho cloveka, co ma samozrejme kazdy jine.
Ano, nektery mobil udela lepsi fotku nez nektery kompakt. A za idealnich podminek udela vetsina slusnych mobilu do jiste miry podobne fotky jako vetsina beznych kompaktu.
Zkus ale zrusit idealni podminky - tj. nejenom zatazeno, mlhavo, sero ale napriklad i silny slunecni svit, idealne pri zimni krajine a je to nekde jinde. Zkus chtit si (kvalitne a verne) odfotit blizsi detaily a vetsina slusnych (nemyslim ve smyslu "drazsich") kompaktu bude nekde jinde. Zkus delat fotky na panoramy, nejlepe na 360 stupnove a mnoho kompaktu nebude "stihat", mobily budou prakticky vsechny mimo. Proste fyziku neosidis i kdyz ty horsi fotaky (jak mobily tak kompakty) se to snazi osidit promazanim detailu a pridanim "hezcich" barev.

Je treba se ale nekoukat na vysledni fotku na mobilu, ani na malem tabletu. I kdyz i tam, kdyz si zobrazis vedle sebe fotky za stejnych okolnosti, rozdil uvidis dokonce i na
tom tabletu. Kdyz udelas fotku, staci napr. 30 cm uzsi strana, tak tam to uz bude docela markantni. Pro mne. Ale mozna nekomu se bude libit ta sice horsi, ale "libivejsi" fotka.
A aby bylo jasne, predpokladam, ze ve vsech pripadech foti stejne zdatny a schopny fotograf. Bo spatne udelany zaber (a to ne technicky) sebelepsim plnoformatem bude mnohem horsi nez dobre udelany zaber s technicky mnohem nekvalitnejsim vystupem.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

PředchozíDalší

Zpět na Treking