Používá někdo Elderid Via Ferrata Belay Kit ?

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Používá někdo Elderid Via Ferrata Belay Kit ?

Příspěvekod Pudloo » stř črc 31, 2019 6:39

Včera jsem to zakoupila a není mi jasné, jestli se při postupu dospělého nahoru má celý ten set otočit, aby brzdová destička byla na druhém konci (což by znamenalo složitou manipulaci s lanem), nebo jestli se má nechat lano prokluzovat brzdící destičkou zavěšenou na sedáku rodiče (což zase jde dost těžko)
Pudloo
nováček
nováček
 
Příspěvky: 20
Registrován: úte bře 26, 2019 10:47

Re: Používá někdo EDELRID VIA FERRATA BELAY KIT ?

Příspěvekod FrantaKrajta » stř črc 31, 2019 9:46

Moc nerozumim tvemu dotazu - jak "pri postupu dospeleho nahoru" ? K tomu se vubec nepouziva...

Cele to je urcene jenom k jisteni druholezce, tj prvolezec (rodic) vyleze tezsi usek feraty normalne, jisten pouze klasicky ferratovym setem (pro lepsi kontrolu uz je druholezec/decko nacvakle na druhem konci toho lana, ktere se ti odviji z vaku jak lezes -nechces, aby se decko cvakalo az nekde kus pod tebou a treba nejak spatne), nahore nad obtiznym usekem teprve zbudujes stand,do ktereho primo zavesesis to jistitko, a dobiras ho jako druholezce. Tj jisteni tebe jako prvolezce tam vubec neprichazi v uvahu, zadne otaceni desticky a podobne, kdyz lezes nahoru, k tvemu jisteni ten set samozrejme nepouzivas. Ani ten blokant (desticku) nevesis na sedak prvolezce, vzdy az do toho standu.

Koukni na test na rockpointu, tam to meli vysvetlene lepe (i zminuji, ze manual je trochu neprehledny...)

Nebo nejlepe nauc se jisteni prvolezce i druholezce, kup na ferraty s detmi nejake levne polovicni 30m lano z Decathlonu (na jisteni druholezce zeshora staci polovicni/dvojite lano, kde polovicni, dvojite vs jednoduche znamena zjednodusene k jakemu pouziti je lano urceno, nema to nic spolecneho s delkou) nebo zbytkovou velikost (Tendonu i jinym vyrobcum zbyvaji metraze lan z vyroby treba 20m, 25m za par supu) lana v Hanibalu, par karabin se zamkem, sesitych smyc a HMSku nebo jistitko typu Reverso ("guide" mod) :) vyjde te to levneji (akorat to nebude v takovem krasnem pouzdru a nebudes tam mit nasite smyce na jistitku) a v dlouhodobem horizontu je myslim lepsi umet i na ferratach lezt, jistit a slanovat, treba kdybyste museli nekde zdrhat dolu kvuli pocasi.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Používá někdo EDELRID VIA FERRATA BELAY KIT ?

Příspěvekod FrantaKrajta » stř črc 31, 2019 20:24

Akorat bych byl u decek opatrny s tim, co v tom testonavodu na rockpointu zminuji, ale jen malo:

1) traverzy (s espreskama) - to mi neprijde dobre, decko na druhym v traverzu si klidne muze omylem misto vycvakavani espresek vycvaknout vlastni jisteni nebo tak neco, nebyl by to prvni pripad blackoutu, kde si lidi vycvakli i vlastni jisteni misto postupoveho, muselo by to to decko dobre chapat a umet

2) spousteni - myslim, ze zadna samoblok desticka (ani treba Reverso v guide modu) neni vhodna samotna na spousteni, bud drzi (blokuje), nebo ji vetsinou povolis (prizvednes) az moc a druhy se pekne proleti... Proto se na spousteni doporucuje u takoveho jisteni druholezce vzdy spoustet jeste s pullodakem. Mozna u maleho decka to tolik nevadi a udrzis ho i tak, ale nespolehal bych na to, spousteni se samoblokem vzdycky opatrne...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Používá někdo Elderid Via Ferrata Belay Kit ?

Příspěvekod Pudloo » čtv srp 1, 2019 4:54

Ja jsem to naspala blbe, sorry. Ferratove sety samozrejme pouzivat umime, jen jsem jeste nedojistovala decko.
Tedy prvolezec prave dobral druholezce, ktery dolezl za nim. Lano ma nastrkane v tom pytli, ven couha jen kratky kousek, na kterem je brdova desticka a navazany druholezec. Prvolezec chce postupovat dal nahoru, co ma udelat. Az doleze, bude potrebovat brzdovou desticku na druhem konci lana, ktery je aktualne na dne pytle.
1) set je oboustranny, takze je mozno cele lano vyndat z pytle, set otocit, dite cvaknout na tu druhou barvu, lano nacpat zase zpet (brzdova desticka bude na dne pytle), leze nahoru, lanpo se odviji z pytle a kdyz doleze, brdova desticka je na spravnem konci. - strasna manipulace s lanem, tak to asi nemysleli. Navic co kdyz nespotrebuji celou delku lana.
2) dite zustane pripnute na tom stejnem konci, brzdovou desticku si prepnu z mista jisteni za poutko druhe barvy na svuj sedak (tak to nekde psali) a polezu nahoru - to lano muze prokluzovat a postupne se odvijet z pytle samo, tak to asi mysleli ...... jenze pri zkouseni doma to jde docela ztuha, takze prvolezec pri lezeni nahoru krome gravitace jeste prekonava odpor te brzdove desticky a poskubava tim deckem dole. Mozna to ma vzdycky povytahnout rukou.

Jeste jsem decko nedojistovala, na reseni mi zbyvalo malo casu a kratke lano mi nebyli schopni v Praze v Hudy prodat ani poradit, jak technicky jisteni probiha, nemam cas zkouset ruzne provozovny ci objednavat kratsi lano po netu, tak jsem sjela do Rockpointu, kde měli tohle skladem. Je mi jasne, ze to jsou spis vyhozene penize, ze bych pri peclivejsi priprave sehnala levnejsi vsestraneji pouzitelny material.


Ctes mi myslenky. Na to spousteni jsem se neptala, ale take jsem na to myslela, take jsem prisla na to, ze to s timhle setem moc nejde, drzi to a pak najednou proklouzne. Chtela jsem jeste vzit kybl nebo osmu, pullodak jsem neznala, nacvicim, diky.
Pudloo
nováček
nováček
 
Příspěvky: 20
Registrován: úte bře 26, 2019 10:47

Re: Používá někdo Elderid Via Ferrata Belay Kit ?

Příspěvekod FrantaKrajta » čtv srp 1, 2019 17:15

jo dik, uz to chqpu, jak jsi to myslela. Protahovat lano destickou na uvazku je blbost, jak jsi spravne napsala, akorat te tobude tahat dolu a v nevhodny okamzik stahne :) Jedine proste namotat zpatky. Je to holt prace navic, ale nevidim jine reseni...
Kdyz nepotrebujes cele lano a zbytek mas v tom pytli, skladej si ho uz rovnou pri dobirani pres nohy nebo jak to pujde, ulehcis si to trochu.
Vyhozene penize bych to az tolik nevidel, nejake 25m lano plus vsechno to zelezo a smyce k tomu te vyjde mozna jen o neco malo levneji, pokud to uz nemas z drivejska, a je k tomu precijen ten slusivy prakticky vak :) plus pullodak neni samoblokujici, musela by jsi pouzit k stejne funkci reverso nebo podobny kybl s guide modem, nebo zas koupit podobnou desticku.
Spousteni - se trochu divim, ze to tam takto doporucuji, jak sama pises, spousti se s tim blbe jako ostatne s kazdou podobnou samoblokujici destickou. Proto je fajn nejaka zaloha, ale je to dalsi vec, co se naucit a nesplest...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19


Zpět na Horolezectví