Jaké trekové boty?

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod sobb » stř črc 10, 2019 10:49

Sloučeno, nezakládej prosím zbytečně nová vlákna, když tématicky podobná existují.

Zkus si přečíst toto vlákno, spolu s dalšími, např. viewtopic.php?f=6&t=14950
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod sarik00 » čtv črc 11, 2019 15:03

Děkuju a omlouvám se.
Několik vláken jsem už pročítala, ale nikde jsem nic pořádně nenašla. Spíš jsem doufala, že bude mít někdo nějaký zkušenosti, že v nějakých botech se jim chodí dobře po silnici i po nezpevněné cestě. Žádný náročný terény nechodím, ale ve všech botech, co jsem měla, mi málem upadly nohy po chůzi 4 km po silnici. Kámoška má asi 10 let nějaký pohorky a je v pohodě.....
sarik00
nováček
nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte črc 9, 2019 12:36

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mila6032 » čtv črc 11, 2019 16:07

S podobným zadáním jsem nakráčel do Hudy a odešel s tímhle
https://www.hudy.cz/ducan-high-gtx-r-me ... gKoi_D_BwE

Je to jakože kosmická bota, na který se inženýři a designéři vyřádili do sytosti. A ač nejsem zrovna fanoušek takovejch designovejch cvičení, tak musím uznat, že bota je to vskutku pohodlná a lehká. K životnosti toho moc nemám co říct, protože je mám asi půl roku a našlapáno mají tak odhadem 200 km, ale určitě patří k tomu nejpohodlnějšímu, co se nachází v mém outdoorovém botníku. Celkem živě si vzpomínám na ty poslední kilometry z kopce po asfaltu z Koprovského štítu na parkoviště v Hanwag Tatra. Tam někde jsem začal prvně přemýšlet o něčem jako "univerzální" bota, páč i v jinak poměrně pohodlný pohoře to bylo čisté utrpení a radši bych se třeba střelil kuší do břicha, než udělal další krok.
mila6032
účastník
účastník
 
Příspěvky: 279
Registrován: úte úno 28, 2017 11:42

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » čtv črc 11, 2019 17:19

Je to jen vec zvyku a treninku ;-) Nemam problem jit v Hanwag Alaskach 20 km po asfaltu a ty jsou tvrdsi, nez Tatry. Kdyz jsem s nima pred mnoha lety zacinal, tak asfalt bolel, zvlast na konci trasy. Plus to chce dobre trekove ponozky, ty udelaji hodne.

@sarik00: konkretni boty, ktere budou vyhovovat tobe, ti nikdo neporadi, je to strasne individualni a navic se to casem meni, viz vyse. Zalezi hodne i na telesnych parametrech, cim jsi lehci, tim mekci pohorky ti staci a naopak. Byt tebou tak asi zkusim nejake lehci pohorky (B). Treba ty, co okazoval Mila, ale chce to zkouset a zkouset.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod skutrjohny » pát črc 12, 2019 13:23

procital jsem si to tady a stejne nemuzu na nic prijit.
kamarad hleda nizke trekove boty odolne proti vode s cenou do 3tis..
Ma to mit do prace, kde bude chodit po polich, loukach.. ale chce je vyuzit i na volny cas na nejakou tu jednodenni turu v alpskem letnim terenu.

Mate nejaky osvedceny tip?
nechce kotnikove
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod lades » sob srp 17, 2019 13:06

Ahoj, potřebuji poradit s výběrem trekových kotníkových bot do 2500 kč. Vybral jsem tyto 3 boty které jsem si vyzkoušel a všechny mi sedí a líbí. Problém je v tom, že se nemůžu rozhodnou které koupit. Poradíte máte s některými zkušenosti klady/zápory?
SALOMON https://www.sportisimo.cz/salomon/evasi ... gLGFfD_BwE
MERRELL https://www.sportisimo.cz/merrell/moab- ... gJ4E_D_BwE
ADIDAS https://www.sportisimo.cz/adidas/terrex ... ta=1329518

Děkuji za odpovědi.
lades
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob srp 17, 2019 12:57

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod hal » pát srp 23, 2019 2:16

Kompletně renovuji trekovou výbavu a po spacáku (WARMPEACE VIKING 600 - velká spokojenost) a stanu (Wild Country Helm 3 - v neděli si pro něj jdu) je na čase koupit i boty. A s těmi už bych prosil radu, neb své předchozí Trezety jsem nosil asi 15 let dokud se letos úplně nerozpadly, takže absolutně nevím co teď stojí za zvážení.

Na veletrhu stanů jsem dnes vyzkoušel několik kousků, nejlépe mi sedly Hanwag Tatra II, i když si dovedu představit i lépe sedící botu - po čem podobném se mohu ještě podívat?
Ideálně něco levnějšího, toto je přecejen už skoro za horní hranicí mého rozpočtu. Požití bude pro vyšší kopečky u nás a na Slovensku, v září Faerské ostrovy, výhledově plánují víc jezdit na normálnější treky do Alp a rád bych vylezl na Atlas. Takže žádné skutečné horolezení, ale dostanou se do kontaktu se sněhem.

A další otázka do pléna - je lepší bota s goretexovou membránou, nebo s kůží? Varianty jsou zdá se obě pro všechny boty, s minimálním vlivem na cenu.
Předpokládám že jinak je jasně nejlepší bota se svrškem zvnějšku kůže, sešitá z co nejméně kusů (těm designovým blbostem od Addidas, Solomonu a tak moc nevěřím)
hal
nováček
nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát srp 23, 2019 2:15

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod Pierre111 » pát srp 23, 2019 7:51

Kůže x GTX. Každá z těch bot se chová jinak a má jiné vlastnosti. GTX bota je sama o sobě nepromokavá, o kůži se musíš samozřejmě taky starat aby ti nepraskla nebo nebyla vysušená, ale nemusíš boty nijak víc impregnovat. Čistě kožená bota musí být naipregnována a náležitě ošetřovaná aby byla nepromokavá/voděodolná. nikdy jsme neměl asi vysocekvalitní kožené boty (měl jsem kanady a nějaké vojenské boty) ikdyž jsem je impregnoval tak vždy promokly. Nevěřím tedy, že kožené boty jsou naprosto nepromokavé nebo v tomto ohledu nějak výrazně lepší než GTX boty. Někteří tvrdí, že čistě kožené boty jsou i po naimpregnování pěkně prodyšné. Tomu taky nevěřím :D. Když je pořádně napustíš impregnací nebo nějakými krémy a vosky, tak budou prodyšné obdobně jako GTX boty. Jo a ještě je rozdíl mezi lepenými botami a šitými (klasickými) botami. U těch lepených se asi budou hůře shánět boty z vysocekvalitní kůže. Jinak GTX boty mají nevýhodu hlavně v životnosti membrány, ta dostává při ohybu zabrat a po nějaké době začne pouštět vodu.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod fps » pát srp 23, 2019 11:27

hal@
tak za mě je nejlepší varianta GTX bez kůže, tedy na turistiku, ale s něčím levnějším ti neporadím, já si raději připlatím za kvalitu, ale dá se třeba čekat na slevy
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » pát srp 23, 2019 13:23

Ja bych rekl, ze kategoricky prohlasit "nejlepsi varianta na turistiku je GTX bez kuze" bez blizsi presnejsi specifikace neni korektni.
Treba pridat i info, ze vetsina "nekozenych GTX" ("hadraku") nema takovou zivotnost jako kuze (na vetsine) kozenych GTX (obzvlaste z Cordury a pod). Hodne zavisi od prostredi, ve kterem se pouziva a taky od zpusobu chuze.
A taky, ze az odejde na nekozenych membrana, tak i pri zachovani svrsku je muzes pouzit vyhradne v suchu nebo je vyhodit, kuzi muzes jeste impregnovat a i se sprejem bude dobre fungovat v mirne mokrem prostredi a s voskem i v hodne mokrem mozna jeste jednou stejne dlouhou dobu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » pát srp 23, 2019 16:59

Tak já tedy musím říct že pokud jde o celokožené boty tak mi do nich nikdy voda neprosákla a to ani v bahnu po kotníky a vodě, ani ve sněhu a ani v mokré trávě po dobu několika dní.

Ale taky je nutné říct že není kůže jako kůže a že boty co sem měl jsou jedny z nejkvalitnějších co se dají dnes sehnat.

Taky se mi v nich nepotily nohy - mazal jsem je jen 100% kondicionerem.

U GTX bot mi voda zatekla - po rozpraskani membrány.
Nohy se mi v nich potí stále proste to membrana nezvládá.

Pokud chce někdo boty na deset dvacet let a mají to byt boty řekneme C-D tak ty celokozene to daji ale jsou těžké a mají taky svá omezení.
Pokud chce někdo měkčí boty A-B tak tady se kvalitní kůže snad ani sehnat nedá takže tady bych ani nepřemýšlel a vzal GTX s tím ze to budou pohodlne lehké botky na 2-3 roky a pak hold koupit nové.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod fps » sob srp 24, 2019 10:51

to co píšete tu bylo mnoho krát probíráno, takže případně stačí jen hledat, já to vidím tak, jak jsem to tady už několikrát napsal "dle mě jsou kožené boty na turistiku přežitek, stejně jako plátěné oblečení, plátěný stan, plátěný batoh, dřevěný cepín a atd."
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » sob srp 24, 2019 13:03

fps - jde o to na jakou turistiku do jakých podmínek a td.

Ty plastaky co teď prosazuješ jsou jiste fajn jenže ne každý je ochoten kupovat nové boty co dva roky za 6-8 tisíc.
A čekat ze membrana v botech dá nějak výrazně víc.... co jsem četl a slyšel v zahraničí tak ono to zatím nějak výrazně víc nevydrží.
Mě samotnému membrana odešla i během záruky - sice budeš namítat ze nebyla laminovana ale jak se ukazuje ono to až takový vliv taky nemá.

No a když jednou odejde membrana můžeš mít sebelepší boty ale pak jsou celkem na nic když do nich teče.

Jak říkám u mekcich bot bych vzal gtx tam dnes kvalitní kůži stejně koupit nejde ale u tvrdsich bot se stále kvalitní kůže dá najít a pokud to nemá byt nějaká výkonnostní turistika ale spis tak na pohodu v těžším terénu a chci životnost pak u takové boty pořad vidím víc výhod než u gtx boty.

Ale je to na každém.

Kupovat si Třeba Alasky nebo Tatry v celokozenem provedení smysl nemá - to není kvalitní kůže.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Jaké trekové boty?

Příspěvekod budo » sob srp 24, 2019 20:04

Tatry mám a jsem spokojený.
Zrovna od GPS bych si moc řadit nenechal, protože vyzkoušel asi 30 různých bot a není mu dobře nic, protože na tom hledá hnidy a za vady považuje zcela nesmyslné běžné provozní pohledové změny kůže.
Uživatelský avatar
budo
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4034
Registrován: pát kvě 29, 2009 20:54

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » ned srp 25, 2019 17:37

budo píše:Zrovna od GPS bych si moc řadit nenechal, protože vyzkoušel asi 30 různých bot a není mu dobře nic
:(( :(( :-k :lol:

Michal82 píše:Kupovat si Třeba Alasky nebo Tatry v celokozenem provedení smysl nemá - to není kvalitní kůže.
Michale, prosim, uz nekecej blbosti. Potom dopadavas s tou Tvoji kuzi stejne jako fps s plastakama...
Nubuck neni ta uplne nejkvalitnejsi kuze, v zakladnim rozdeleni je to druha nejkvalitnejsi, co zustane z Full Grain (uplne jedno jestlui Perwanger, Juchten, ...), kdyz se od ni odstipne ta nejmene odolna spodni cast, ktera se stejne i od vetsiny Full Grain da pryc. Jediny rozdil je, ze nubuck se zabrousi aby mel ten sametovy vzhled a kvuli tomu je nachylnejsi na skrabance. Ale to neznamena, ze neni kvalitni kuze.

Pri veskere ucte, neni moc "B" bot z Full Grain kuze, ktere asi tazatel hleda. A ty, co jsou, asi nebudou pro nej cenove pristupne...
Za mne klidne nubuk s GTX, napr. Tatry nebo Alasky, nebo nektere od Meindlu a dalsich dobrych vyrobcu. Hlavne aby dobre sedely. A tvrdost podle toho, kde se maji vyuzit. Popisovane pouziti nic nedrika o terenu, jen "žádné skutečné horolezení" znamena, ze urcite ne C, C/D a D.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » ned srp 25, 2019 19:41

apuka - smysl to nemá dle mě z toho důvodu ze aby ta bota potom byla dostatečně vodeodolna musíš ji zavoskovat - nějaký impregnace a td na nubuk nemají dlouhotrvající účinek.

Například po rozpadu gtx asi po roce mi přes nubukovou 2,4 mm kůži prosakovalo velmi rychle. Takový ty impregnace fungovali par desítek minut.
Po zavoskovani za tepla už do boty neteklo ale taky ta bota nedychala.

Takže koupit nubukovou botu bez gtx v tom nevidím smysl.

Naopak přes SP mi voda neprošla nikdy a dostat do nich byt jen kondicioner byl velmi těžký úkol. Jakýkoliv vosk ta kůže vůbec nepotřebovala. A krasne dychala.

Takže jedine kde bych si nubukovou botu bez gtx koupil je do suchých podmínek - někam kde vím ze nepřijde do styku s vodou.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » ned srp 25, 2019 20:51

apuka píše:Za mne klidne nubuk s GTX, napr. Tatry nebo Alasky, nebo nektere od Meindlu a dalsich dobrych vyrobcu. Hlavne aby dobre sedely. A tvrdost podle toho, kde se maji vyuzit. Popisovane pouziti nic nedrika o terenu, jen "žádné skutečné horolezení" znamena, ze urcite ne C, C/D a D.

Asi tak, ale bav se s nekym, kdo tu nejdriv do nebe vychvaluje nesmyslne tezke celokozene boty, jak jsou kvalitni a jak je ma na cely zivot, aby je pak za par mesicu prodal :twisted:

GTX nema IMO v Alaskach a podobnych skoro zadny vyznam a rekl bych, ze o tom neco vim, jelikoz uz mam sesty par. Hlavni rozdil dela latkova podsivka versus kozena u bot bez GTX. Kozena ma tendenci nasavat vlhkost a boty dlouho vysychaji. Latkovou podsivku bez GTX jsem u pohorek nevidel, takze primo se porovnat neda, ale zrovna na Alaskach je pekne videt rozdil mezi latkovym futrem a kozenym kominem, ten nekdy zevnitr nasakne fest. Dalsi vec je, ze membrana je obvykle derava driv, nez kuze, a na funkcnosti se to nijak neprojevuje. Dokud se opravdu neproderavi kuze a pak tam tece prave dirama v membrane. To uz je ovsem konec zivotnosti, u mne tak po 5000 km.

Jinak taky pouzivam GPS spis na zjisteni a zaznam polohy, nez na zkouseni bot :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » ned srp 25, 2019 21:04

Kozeny futro mi nenasalo pot - jak na SP tak na Kongurech kde byl kozeny komín kombinovaný s latkovym futrem které naopak bylo pravidelne mokré od potu.

A prodej bot neměl s jejich kvalitou nic společného - myslím ze většina inteligentních lidi to pochopila a jestli zde jsou jedinci co to nechápou je to jejich problém.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » ned srp 25, 2019 21:07

Kozene furto nasava pot lidem, kteri v botach opravdu chodi :twisted: Za hodinu nebo za dve se to nestane, za osm jo.

Nejde o kvalitu bot, ale o tvou duveryhodnost :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » ned srp 25, 2019 21:27

Michale, uz se tady o tom parkrat bavilo - pokud Ti na alespon B/C botach (a jeste s 2,4 mm kuze) do roka odejde GTX, tak je neco spatneho na Tvem zpusobu pouzivani (a mozna i osetrovani). Znova zopakuji, mne (s jednou vyjimkou, viz nize), manzelce a synovi (s vyjimkou LS Trangu Cubu - tam ale pres jazyk neni membrana) nikdy na zadnych GTX pohorkach GTX neodesla. Kdyz uz bylo vevnitr mokro, tak to bylo z natecene vody vrchem. Voskem jsem impregnoval pouze jedny boty po vyrazeni a koupe novych, abych zkusil, co to udela. Jinak bezne spreje - kym se prodavali, tak ty s kondicionerem, pote sprej+obcasny kondicioner. Ted jako kondicioner pouzivam obcas Limmer. Jo, vetsina kozenych bot (ktere se nevyreklamovaly) se pouzivala min. 6-7 let.
Ta moje vyjimka jsou moje Asolo Granite, kde jsem prodral GTX na pate - ale po mnoha letech pouzivani a jeste s vlozkou, ktera byla vzadu tvrda a pri vybirani/vkladani vzdy poradne drela u paty, coz si myslim, ze byl duvod prodreni. A vlozky jsem vzdy vybiral a (vlozky i boty) susil po kazde ture.

Pokud Ti 2,4mm nubuck prosakoval "velmi rychle", tak je otazka, jak jsi se o tu kuzi staral, kym GTX jeste fungoval. Co popisujes mi prijde jako by ses o ni moc nestarala nechal ji vysusit - obcasny sprej bez kondicioneru nepomaha. Podivej se, co je nubuk - a zjistis, ze ta nejnepromokavejsi cast z kuze tam je, bohuzel trochu malo to nepromokavost snizi zabrouseni. Ale to castecne i o brousene Full grain kuze.

Zase upozornuji, ze se snazime poradit clovekovi, ktery nepotrebuje C - D boty a taky (snad) nepotrebuje boty nacelodenni prodirani se ostruzinim a pod. ale na beznou normalni turistiku, s nejvetsi pravdepodobnosti boty kategorie B.

@mike: nasakavani kozeneho futra dost zavisi na pouzite kuzi a jejim osetreni - jak u vyroby, tak i pozdeji uzivatelem. U Alasek opravdu obcas nasaje dost (soudic podle manzelcinych starych dvou paru), u Meindl Island napriklad je to mnohem lepsi, manzelce je komin sice obcas vlhky, nekdy i vice nez vevnitr boty, ale za par hodin na suchu se v pohode vysusi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » ned srp 25, 2019 21:40

U Islandu je prece komin zevnitr latkovy, ne? Mel jsem je a proklel je, ale zrovna v tomhle byly lepsi.

Jinak mne na Alaskach odesel GTX pokazde jeste pred vymenou podrazky. Prodre se na pate i ve spicce, ale pozna se to, az kdyz se nekde proderavi kuze a voda se dostane mezi kuzi a membranu. Pak je okamzite znat, kde jsou v ni diry. Poznal jsem to i kdyz se mi u relativne novych rozesil sev na jazyku a pri ponoreni do vody (potok) tudy nateklo. Diry ve membrane ve spicce, o kterych jsem nevedel. Nastesti stacilo jazyk slepit.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » ned srp 25, 2019 21:45

mike píše:U Islandu je prece komin zevnitr latkovy, ne?
Ne, kozeny. Alespon poslednich dobrych par let. Ted jsem byl "ve sklade" a srovnal tu kuzi na manzelcinych starsich Islandech a hodne starych Alaskach. Ono je jeste dost rozdil mezi postrovanim v kominu a taky v poctu a velikosti "vetracich" direk v kuzi. Toto muze mit taky vliv.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » ned srp 25, 2019 21:47

Se snad budu muset nekde kouknout, moje mely latkovy, ale uz je to delsi dobu. I mezi Alaskama je v te kuzi rozdil, driv byla hodne tenka a po delsi dobe se rozpadala, pot ji normalne sezral. Stalo se mi to na prvnim paru a nebyl jsem sam. Na dalsich uz byla silnejsi a neopakovalo se to.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod sobb » ned srp 25, 2019 22:11

Prehistorické Islandy měly vrchní část komína též koženou.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » ned srp 25, 2019 22:14

Tak to jsem trefil zrovna dobu, kdy tam byla latka. Asi mas pravdu, mam pocit, ze u tatovych nekdy z pocatku tisicileti je tam kuze.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » ned srp 25, 2019 22:24

Jedna vec je pravda - na Islandech se asi taky menila ta kuze na jinou.

Moje prvni "seznameni se" s Islandama bylo nekdy na zacatku otevreni Sportissima v OV (vlastne v CR). Tehdy prodavali ruzne veci - asi vykoupene z ruznych skladu jako lezaky. No a Islandy byly mezi nimi. Zkousel jsem je, protoze se mi prave rozpadly moje Garmische. Ale nejvetsi duvod, proc jsem si je nekoupil (to tam prodavali urcite jeste za min nez 3000) bylo, ze ta kuze v komine a na jazyku mi prisla uz tehdy na nove bote nejaka uplne vysusena, popraskana a hrozne tenounka, ze by nic nevydrzela. To co je tam ted mi prijde (na komin!) relativne poradna, neco vydrzici.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod sobb » ned srp 25, 2019 22:35

Netuším, kdy otvírali Sportissimo v OV, ale u těch našich prastarých Meindlů byla kůže na komínu jedna z věcí (nechci tak úplně napsat "z mála věcí" :twisted: ), co celkem bez problémů vydržela. Tedy u těch starších (asi z poloviny devadesátek :shock: #-o :mrgreen: ) se už nedávno začlo trhat šití. Ale kůže drží. Novější (cca 2003) v tomto zcela bez problémů.
We have just one world, but we live in different ones ...
sobb
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9261
Registrován: stř bře 7, 2007 9:28

Jaké trekové boty?

Příspěvekod Michal82 » pon srp 26, 2019 5:52

apuka - ohledně kůže je to pěkně rozepsání tady. Jakmile tam ta vrchní nejkvalitnější vrstva není což u nubuku není prostě to nemá stejné vlastnosti.

https://www.festovni-veci.cz/informace/ ... tenke-kuze

Péče o boty byla ok v tom nehledej problém, proste praskla gtx nebo se prošoupla a potom prosakovala voda.
Po zavoskovani svrchní kůže už voda neprotekla - impregnace ve spreji byla k ničemu stále to prosakovalo.

Mimochodem sprejicky sou celkove na nic i Tranga sem tím stříkal a po půl hodině v mokré trávě bylo vidět ze kůže je nasata a držela to prave gtx.


mike - ano všichni chodi v botech hodinu dvě jen ty 8h.... zajímavé ze sem v těch botech chodil i 15h denně po dobu několika dní.

Proste ne - pot z ponožky - ze dvou ponozek - se do textilu snadno vsakne a pokud je vrchní kůže uzavřena voskem tak je z toho mokrej hadr, do té kůže něco taky ale když to muže díky tomu ze kůže není voskovaná projít dal tak to není vysloveně mokré.


——
Hele nebudu tady zas debatovat nemám na to čas ani náladu.

Ale kvalitní kůže se chova proste jinak než nubuk, k ošetření stačí kondicioner a ne pro nějakou vodeodolnost ta je dana kvalitou kůže ale pro její promazaní. Zatímco nubuk se musí impregnovat protože sám o sobě není vodotesny a impregnace ve spreji je na nic to po chvilce v trávě nasává vodu a vosk za tepla je velmi dobrý a vydrží i půl roku ale z bot jsou gumáky - nedýchají.

Proto říkám když kozeny boty tak kvalitní kůži a ne nubuk. Pokud je tam nubuk nebo textil tak gtx a hold ta bota má životnost po dobu životnosti gtx pak z ni jde udělat max gumaky nebo používat do sucha.

No a tazatel když chce B boty tak asi jen gtx protože v B kategorii jsem na kvalitní kůži vlastně ani nenarazil - možná něco je ale rozhodne ne v běžném prodeji po běžných sportovních obchodech.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod apuka » pon srp 26, 2019 10:34

Michal82 píše:tazatel když chce B boty tak asi jen gtx protože v B kategorii jsem na kvalitní kůži vlastně ani nenarazil
Vzdyt o to celou dobu jde.
A potom o to, ze kdyz se rekne A, melo by se rict i B. A to je to, ze boty Full Grain kuze (odhlednu od toho, ze mozna nekde nekdo vyrabi i z tenke) budou i po zachozeni docela tvrde, nebudou tak dobre ohebne, kuze vlacna jako z nubuku. (A kdyz si to tak pomoci /prehnaneho mnozstvi/ kondicioneru "zaridis", bude ta kuze uz (a to doslova) na houby - vlastni zkusenost.)
A fakt neni pravda, ze nubuk i pri bezne impregnaci pouze sprejem neni vodeodolny. Stejne tak, ze Full Grain je plne vodeodolny uz sam od seba.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Jaké trekové boty?

Příspěvekod mike » pon srp 26, 2019 18:22

Michal82 píše:mike - ano všichni chodi v botech hodinu dvě jen ty 8h....

Psal jsem snad o vsech? Rec je o tobe. To, co jsem psal o nasakani a spatnem vysychani kozeneho futra je obecna zkusenost tech, co v takovych botach opravdu chodili. V minulem stoleti byly jeste bezne. I v prehistorii OF se takove zkusenosti najdou. Pak presli vyrobci na latkove futro s GTX a pro vetsinu lidi to byla zmena k lepsimu. Ono je dost rozdil, jestli ti na chate do rana boty uschnou nebo lezes do mokrych.

Michal82 píše:zajímavé ze sem v těch botech chodil i 15h denně po dobu několika dní.

Dalsi z pribehu barona Prasila? :twisted:

apuka píše:A fakt neni pravda, ze nubuk i pri bezne impregnaci pouze sprejem neni vodeodolny.

Njn, my tady roky experimentujeme, postupne najdeme kombinaci, ktera funguje, ale pan snob, ktery si vyzkousel nejaky nahodny sprej bude tvrdit, ze nefunguje nic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

PředchozíDalší

Zpět na Boty