Klistata

vše co se týká naší tělesné schránky a outdoorových aktivit

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » ned čer 23, 2019 13:25

Asi ten predator bude stát za zkoušku. Nebaví mě co víkend vyndavat klíště :?
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod FrantaKrajta » ned čer 23, 2019 13:54

Omlouvam se, ale bude to zase delsi prispevek...

Miuan píše:zakapnu jodisolem a necham je vyschnout a vypadnout, to kliste vypadne za par hodin a vzdy komplet i se sosakem.


Tak to nekdy zkus na klisteti, ktere se ti neprisalo, dej ho na papir a zakapni jodem, jestli ho to "okamzite zabije a zaroven i vydezinfikuje, a k zadnemu vyvrhnuti strev tak nedochazi". Jinak to jsou jen klasicky babsky rady typu "namydlit, indulonou a proti smeru rucicek". Nejak nevim, jak by mel slaby roztok jodu okamzite zabit kliste, neni to insekticid (nervovy jed, jako pyrethriny). Kliste fakt neni bakterie - pokud uz neco, tak by ho mohl pomalu zabit nebo uspat leda ten etanol v jodovem peru, ale u jineho slozeni bez etanolu jako treba Betadine fakt nevim...Moc bych tomu neveril, ze to okamzite zabrani obranne reakci klistete (vyvrhnuti strev).

@Mike, zda je silnejsi Jodisol nebo Betadine bych si takto opravdu netroufal rici - Betadine je myslim 10% povidonum iodinatum (ale v glycerolu, tj latce bez ucinku), jodove pero myslim necela 4%, ale v 95% etanolu (ktery je sam o sobe ucinna desinfekce, na nektere veci lepsi jak jod).

Zajimavejsi je ten Ixoderm nebo Australsky zpusob:

V Australii (kde maji s jejich druhem klistat vetsi problem jak v Evrope - jsou tam mnohem nebezpecnejsi, vcetne svalove paralyzy a velmi tezke alergie na maso az anafylatickeho soku) doporucuji pouzivat skokove zmrazeni sprejem s eterem (sprej proti bradavicim), kliste to zabije, zmrazi a odparenim tekaveho eteru vysusi, a po ctvrt hodine odpadne nebo jde jednoduse odendat.

Zda se to tyka i nasich (trochu jinych nez australska) klistat, je otazka.

S nymfama a larvama (ktere jsou tak male, ze je nemate vubec sanci videt a vyndat, pouze svedi, jeste horsi forma) je to slozitejsi. Musite je zabit, ale nedostanete se k nim. Tam australane doporuciji misto namazat insekticidnim kremem (treba krem proti svrabu, obs. permethrin), insekticid larvu zabije, a vy ji pak jen vytrepete.

Aby to bylo slozitejsi, ty australske alergie po klistatech mohou byt dvoji:

1) na maso savcu, ktere obsahuje jednu formu cukru (!) galaktozy. Obycejne alergie jsou na proteiny, tohle je snad prvni alergie na cukr... Nejakym zpusobem se po kousnuti klistetem a transferu te galaktozy klistetem (ktere ji nasalo z predchoziho hostitele) lidsky imunitni system senzibiluje mnohem vice, nez jen pri pojidani masa (mozna imunoglobulin reaguje na klisteci proteiny spolecne s galaktozou, a tim se nauci vic reagovat na samotnou galaktozu, nebo jde jen o formu vstupu te formy galaktozy primo do krve). V Australii velky problem, nastup klidne nekolik mesicu po kousnutich klistaty a muze vest az k anafylatickemu soku.

2) alergie na kousnuti klistetem, tj. ciste na proteiny obsazene v slinach klistete. Imunitni reakce mohou byt stejne nebezpecne, jako u te prvni. U nas snad ne, jen na ty australske mrchy.

Bohuzel, dle nekterych vyzkumu, se zrejme alergie na savci maso objevuje po klistatech i u nas.

Ixoderm taky vypada zajimave. Ad "hlavicka" (spis hypostom plus dalsi casti ustniho ustroji) - kdyz je kliste infikovane systemove, muze byt nebezpecne, kdyz zustane, protoze bakterie nejsou jen v zaludku, ale ve vice organech. Akorat ten hypostom (ten ozubeny sosak) je v rane prilepen ztuhlymi slinami. V tom muze byt mozna dobry ten sprej s etherem (a podle popisu ten Ixoderm), krome zmrazeni (nebo anestesie u toho ixodermu) u ixodermu pisou, ze rozpousti to lepidlo, aby slo kliste lepe vyndat. To muze byt cimkoliv z ucinnych latek (eter, etanol, fenol), nebo vsemi dohromady (vsechno to jsou rozpoustedla, etanol i fenol jeste desinfikuji).
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Klistata

Příspěvekod fps » ned čer 23, 2019 14:30

Etheric píše:Asi ten predator bude stát za zkoušku. Nebaví mě co víkend vyndavat klíště :?

ono ani nejde o to baveni nebo nebavení, ale jde o to, že jednou něco od klíštěte chytneš
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » ned čer 23, 2019 14:36

Však jo.. Třeba alergie na maso by pro mě /masotariána/, byl rozsudek smrti...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod FrantaKrajta » ned čer 23, 2019 14:47

Etheric píše:Však jo.. Třeba alergie na maso by pro mě /masotariána/, byl rozsudek smrti...
Nevim, smrt hladem, nebo smrt anafylatickym sokem, to by jsi myslim rychle prisel na to, ze tofu taky neni spatny :D
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » ned čer 23, 2019 15:04

Bysem vypadal jako ten lev z Futuramy... :D nebo bych spíš měl znova poruchu příjmu potravy, k tomu by mě to tofu nejspíš dohnalo :evil:

Havěť klíšťová... Fakt to není sranda no, letos je to s něma fakt extrém
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod mike » ned čer 23, 2019 21:01

Letos je hodne vlhko, to se klistatum libi. Dokonce i novinari uz prestali recyklovat varovani pred suchem :twisted:

Predator zkus, ale zamysli se, jak se ne tebe kliste muze dostat a co vsechno je potreba nastrikat. Kalhoty jsou jasne, ale kdyz venku prespavas, tak toho muze byt vic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod mike » ned čer 23, 2019 21:13

FrantaKrajta píše:@Mike, zda je silnejsi Jodisol nebo Betadine bych si takto opravdu netroufal rici - Betadine je myslim 10% povidonum iodinatum (ale v glycerolu, tj latce bez ucinku), jodove pero myslim necela 4%, ale v 95% etanolu (ktery je sam o sobe ucinna desinfekce, na nektere veci lepsi jak jod).

Jasne, myslel jsem jen jod, lih jsem neuvazoval. Taky mi jde ciste o desinfekci, ne o zabiti klistete. Muze mit bakterie a viry na i na povrchu a ranu je taky dobre desinfikovat.

FrantaKrajta píše:V Australii (kde maji s jejich druhem klistat vetsi problem jak v Evrope - jsou tam mnohem nebezpecnejsi...

Jestli jsi mne chtel odradit od navstevy Australie, tak to nebylo nutne, uz davno odrazen jsem. Snad nikde jinde nezije tolik nebezpecnych potvor. Vsak to taky puvodne byla trestanecka kolonie.

Se divim, ze se nesnazi aspon klistata vyhubit. K cemu v prirode jsou? Chybela by nekomu? Zrovna v Australii maji s podobnymi experimenty zkusenosti, sice vetsinou spatne, ale porad by jako testovaci polygon mohla zafungovat skvele :twisted: Nejaky zpusob byt musi. Uznavam, ze plosny postrik permethrinem je asi pres caru, jelikoz by vyhubil i motyle, takze by to chtelo hledat neco selektivnejsiho. Mit Gatesovy penize, tak neinvestuju do zachodu, ale do tohodle :twisted:

FrantaKrajta píše:Bohuzel, dle nekterych vyzkumu, se zrejme alergie na savci maso objevuje po klistatech i u nas.

A tohle uz jsi vubec psat nemusel #-o
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » pon čer 24, 2019 6:35

Ad Predator: jasně, boty, kalhoty, návleky. 98% klíšťat mám na nohách. Ale s tím spaním - u stanu moskytiéru - nepoškodí to silnylon? A co když spím pod širákem? Šplíchat spacák je už dost úlet ne? Nebo nastříkat Tyvek? Když bude chtít na mě vlýzt, musí přes Tyvek..

mike píše:Se divim, ze se nesnazi aspon klistata vyhubit. K cemu v prirode jsou?

Tuhle otázku si pokládám v souvislosti s lidma :twisted:
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod GreyMouse » pon čer 24, 2019 10:49

Kamarád kdysi stříkal proti klíšťatům prostor před stanem, patrně i s krajem stanu. Žádné klíště nechytil, ale my bez postřiku také ne :). Na stan to snad negativní vliv nemělo, podlážka sice zdegradovala (je to přes 20 let), ale celá stejně, nejen u postříkaného vchodu, takže to asi nesouvisí.

Lidstvo je jen pro zlost, ale pracuje úspěšně na svém sebezničení, takže se největší problém přírody nejspíš časem vyřeší sám ;-)
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » pon čer 24, 2019 12:34

Ač velmi nerad, budu muset ten postřik zkusit. Neni tejden, abych neměl klíště. Vždycky jsem měl max dvě za rok a to jsem lezl trávou a houštím bez rozmyslu...
Asi to fakt bude tím extrémním vlhkem, nevim čemu jinýmu to přičíst. Lesy v okolí se změnily na bažiny a laguny plný komářích larev
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » pon čer 24, 2019 13:22

Etheric píše:Lesy v okolí se změnily na bažiny a laguny plný komářích larev
Zajdi se na pul hodiny projit v Bratislave podel dunajskeho brehu :twisted:. Manzelka se v patek vratila domu a vypadala na nohou jako obsypana velkymi nestovicemi. Nastesti klistata alespon neletaji...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod FrantaKrajta » pon čer 24, 2019 13:40

apuka píše:Nastesti klistata alespon neletaji...
Fuj!!! No tak! Nezakřikni to, aby se to ještě nakonec nenaučila :D
Hybrid kloše a klíštěte, uff...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Klistata

Příspěvekod mila6032 » pon čer 24, 2019 16:08

Musím se přidat ke všem, kteří vychvalují Predator Outdoor. Ošetřil jsem s ním kalhoty a boty a šel venčit psy do vysoké trávy. Ulovil jsem dvě klíšťata a obě cestou vzhůru cca do 30 sekund nejdřív začala dělat fakt divný pohyby a za pár dalších sekund odpadla a pak už pro změnu nedělala pohyby vůbec žádné.
Zároveň s Outdoorem jsem si koupil prej letošní novinku od Predatoru, která kombinuje odpuzovač hmyzu s ochranou proti slunci. Jmenuje se Aloha, učinnými látkami jsou 25 % DEET a 25 % icaridin (o kterém mnozí tvrdí, že je účinnější než DEET) a k tomu to má ochranný faktor 30 proti slunci. Vlastně mi to příjde jako jejich předchozí model Maxx zkříženej s opalovacim krémem. Takže letošek mám v plánu přežít s tímhle Predátořím kombem. Outdoor na oblečení, Aloha na kůži.
mila6032
účastník
účastník
 
Příspěvky: 279
Registrován: úte úno 28, 2017 11:42

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » pon čer 24, 2019 16:56

Co jsem pochopil, Predator outdoor má fungovat i jako impregnace a nenarušovat gtx. Což je pro mě veledůležitej fakt, jelikož nízký boty s gtx nosím i v létě v těhle teplotách. Ne, nepaří se nohy a ano, membrána funguje i po víc než tisíci km. Všude je tak mokro, že bez membrány ani ránu, takže je fajn, že to funguje i jako impregnace a vydrží to. O boty strach nemám, na kalhoty to ale vyzkouším na nějakejch "na vyhození", přece jen nevim, jestli na to nebudu mít nějakou reakci...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon čer 24, 2019 19:41

Etheric píše:Nebo nastříkat Tyvek? Když bude chtít na mě vlýzt, musí přes Tyvek..

Tohle bych udelal. Proste zablokovat cesty, kudy se k tobe muze kliste dostat.

Etheric píše:Co jsem pochopil, Predator outdoor má fungovat i jako impregnace a nenarušovat gtx.

Impregnaci ber s velkou rezervou a ze to nenarusuje GTX je skoro samozrejme, teflon je velmi odolny. Podstatny je permethrin a zbytek je prevazne marketing. Na kalhotach z PA to jako impregnace skoro (nebo minimalne) a v desti se na nastrikanych kalhotach dela jemna pena. Ne moc.

Etheric píše: na kalhoty to ale vyzkouším na nějakejch "na vyhození", přece jen nevim, jestli na to nebudu mít nějakou reakci...

U mne se lehce zhorsila nachylnost k vyrazkam z horka a potu, pod nastrikanymi misty. Rekl bych, ze souvislost tam je, ale neni to nic zasadniho. Muzes nastrikat kalhoty den predem, aspon pres noc trochu vycichnou. Nesmrdi to moc, bezne repelenty jsou jiny level, ale trochu to citit je.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon čer 24, 2019 20:01

FrantaKrajta píše:Hybrid kloše a klíštěte, uff...

Klos staci sam o sobe :? Vyhoda proti klisteti je, ze ho vetsinou na tele citis a zbavis se ho driv, nez se zakousne. Ono mu to celkem trva, ale to klisteti taky.

Klosi prenaseji bartonelly a nic jineho zatim neni znamo. Coz neznamena, ze neprenaseji i dalsi darecky, krev pijou stejne jako klistata.

Tihle upiri kazdeho jenom otravuji. Ja bych vsechny ty klistata a klose zakazal [-( ((c) Vera Pohlova)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » pon čer 24, 2019 21:44

mike píše:nez se zakousne. Ono mu to celkem trva, ale to klisteti taky

Asi jde evoluce klíšťat rychle vpřed. Na posledním výletě se kolegovi zakouslo během ne víc jak 20ti minut. Dopili jsme kafe, umyli hrnky a šli. Zachvíli měl nad zápěstím zakouslý klíště, malýho hajzla a jak pevně držel. Voba sme čuměli, jak to zmáklo za tak krátkou dobu...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pon čer 24, 2019 23:23

Asi nejake kliste, co neumi cist, ty jsou nejhorsi: Klíště po vás chodí i celé hodiny, než si vybere místo na přisátí :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod Miuan » úte čer 25, 2019 9:14

FrantaKrajta píše:
Miuan píše:zakapnu jodisolem a necham je vyschnout a vypadnout, to kliste vypadne za par hodin a vzdy komplet i se sosakem.


Tak to nekdy zkus na klisteti, ktere se ti neprisalo, dej ho na papir a zakapni jodem, jestli ho to "okamzite zabije a zaroven i vydezinfikuje, a k zadnemu vyvrhnuti strev tak nedochazi". Jinak to jsou jen klasicky babsky rady typu "namydlit, indulonou a proti smeru rucicek". Nejak nevim, jak by mel slaby roztok jodu okamzite zabit kliste, neni to insekticid (nervovy jed, jako pyrethriny). Kliste fakt neni bakterie - pokud uz neco, tak by ho mohl pomalu zabit nebo uspat leda ten etanol v jodovem peru, ale u jineho slozeni bez etanolu jako treba Betadine fakt nevim...Moc bych tomu neveril, ze to okamzite zabrani obranne reakci klistete (vyvrhnuti strev).


Reknu ti to uplne jednoduse: je mi uplne ukradeny jestli tomu veris nebo ne.
Miuan
nováček
nováček
 
Příspěvky: 184
Registrován: úte pro 5, 2017 11:24

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » úte čer 25, 2019 10:51

@Miuan: Promin, ale myslim si, ze FK to myslel v dobrem - a vubec nejde o to, jestli on tomu veri nebo ne. Ani v nejmensim nejde o nejakou viru...
Dalo by se to rict i jinak: vsak si delej, co chces; FK, mne i spouste dalsich lidi muze byt "uplne ukradeny jestli" takto chytnes nejakou nemoc nebo ne. :twisted:
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod pavproch » úte čer 25, 2019 11:51

Tohle vlákno moc nesleduju, jen sem tam přeletím očima - zaujalo mě, jak tu kdosyk nedávno psal, že klíště chytíš ve (vysoké) trávě. Já teda žiju v přesvědčení (a myslím, že tu kdesyk i dříve bylo psáno), že klíšťata v trávě nejsou/nežijou/neútočí, zato v keřích a stromech nad travou ano. Letos sem ešče žádne nechyt, ale co si pamatuju, tak vždy sem ho chyt po bushwhackingu a nikdy po procházce jenom travou.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28129
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » úte čer 25, 2019 12:09

Jsou všude. V trávě, nízkým křoví, spadanym listí, dokonce i v mechu a na větvičkách nízko nad zemí. Se tak sehnu pro podhříbek a na ruce mi z toho mechu ulpí klíště. Zvednu ze země klacík, že ho sundám, no a jak se dotku klacíkem ruky, spadne z něj druhý klíště :nasranost:
Nejlepší je to křoví, mezi kterým je vysoká tráva... Nebo to popadaný šáší, když je pod ním hezky promočená zem...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » úte čer 25, 2019 12:12

Mám doma klíště v malý sklenici. Ten malej černej hajzl žije ještě 6 týdnů po vyndání, ba co víc, má se čile k světu, leze uvnitř a dokonce mu i dorostly ty kusadla, který zůstaly ve mě! To je něco neskutečnýho.... Schválně, jak dlouho ten zmrd ještě vydrží naživu
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » úte čer 25, 2019 12:54

Etheric píše:Schválně, jak dlouho ten zmrd ještě vydrží naživu

Z mikovho linku trochu vys píše:krev saje jen samička a bez potravy vydrží i rok. Samec žije ze „zásob“, které sál v době, kdy byl nymfou. Jiná klíšťata, např. africká, jsou schopna nesát i deset let.


Mimochodem, i v tom linkovanem "clanecku" je napsane, ze kliste si vybira "podle pachu". Ja netsuim, jestli i u prichyceni nebo jen pro prisani. Takze kdyz tomu neverite, tak presvedcujte ne mne ale biology, kteri to maji vyzkoumane.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod Etheric » úte čer 25, 2019 13:55

To moje uvězněný bude dle všeho nymfa. Je fakt prťavoučký. Jeho kusadla zkoumám pravidelně lupou, vono to fakt dorostlo.

Na tý vitalii píšou často takový nesmysly... Ikdyž tohle se dá ověřit, beztak dělal někdo pokus, že vzal klíšťata a dal jim na výběr různě páchnoucí "oběti" nebo něco na ten způsob. Pro přisátí možná pach nejakou roli hraje, uchycení ale probíhá mechanicky. Viz monitoring výskytu. Ale zas jak jsme řešili ty psy - borderkolie a bullterierka běhali stejnejna místama. Borderka plná klíšťat, bullinka ani jedno. Jenže co když ta bílá bestie měla jen štěstí a přes žádný klíště nepřeběhla? Těžko říct
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8033
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Klistata

Příspěvekod GreyMouse » úte čer 25, 2019 14:36

@Etheric: Když máš v okolí tolik klíšťat, můžeš s nima dělat pokusy ;-). Nachytáš jich pár do skleniček a pak na ně můžeš kapat/stříkat různý sajrajty, o kterých se tu psalo (pokud máš něco z toho doma). A pak pozorovat, jestli natáhnou bačkory, případně jak rychle, jestli u toho zvrací apod. :D

Dokud měla naše čuba antiparazitární obojek, tak jsme na ní nacházeli klíšťata ve velkým. Teď, co v sobě má nějakou tabletu z veteriny, jsme snad žádný neobjevili. Ale může to být i tím, že už máme zase pouštní počasí a klíšťata jsou zalezlá :-k
GreyMouse
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1977
Registrován: úte srp 18, 2015 23:09

Re: Klistata

Příspěvekod FrantaKrajta » úte čer 25, 2019 15:27

pavproch píše:Já teda žiju v přesvědčení (a myslím, že tu kdesyk i dříve bylo psáno), že klíšťata v trávě nejsou/nežijou/neútočí, zato v keřích a stromech nad travou ano.
Spíš obráceně. Na zemi a na trávě (keříkách klidně taky). Výška záleží podle druhu, životního cyklu a preferovaného hostitele (na ptáky zůstanou úplně u země v listí, na velké savce vylezou po trávě co nejvýše. Ale až na stromy ti v našem podnebí nepůjdou, potřebují vyšší vlhkost u země (což je právě v těch křovím zarostlých zastíněných lesních okrajích nejvíc), plus přeci naštěstí nedokážou létat ani skákat :D, hostitele se chytají, když se o ně otře, nebo na něj dolezou po zemi. Pak se buď zakousnou rovnou, nebo klidně popolezou někam do skrytu, kde se teprve zakousnou do měkčí kůže.
apuka píše:Mimochodem, i v tom linkovanem "clanecku" je napsane, ze kliste si vybira "podle pachu"
Apuka má částečně pravdu, i dle studií klišťata aktivně vyhledávají hostitele podle pachu, teploty a CO2 (některá zřejmě i vizuálně, jako tmavší tvar proti obloze). Některé druhy či vývojová stádia i aktivně "loví", lezou za hostitelem, co jim nožičky dovolí, podle pachu a dalších indicií. A ostatní vylezou na vršek stonku, když je aktivizuje pach a CO2 okolo, drží se posledními páry končetin a přední končetiny mají roztažené, aby se okamžitě mohla chytit hostitele, procházejícího okolo. Takže vlastně oba způsoby, čekají i povylezou do vhodné výšky, ale stimuly je každopádně aktivizují. Na detekci pachů, CO2 i teploty mají dokonce speciální orgán na předním páru končetin a CO2 je přitahuje - někde v USA jejich klíšťata chytali ne vláčením prostěradla, ale na kus suchého ledu hozeného na prostěradlo, po pár hodinách okolo něj bylo plno klíšťat s roztaženýma předníma nožkama, jak čekala na hostitele.
Etheric píše:Pro přisátí možná pach nejakou roli hraje, uchycení ale probíhá mechanicky. Viz monitoring výskytu.
Monitoring výskytu provádí člověk, který to prostěradlo táhne, tedy je okolo spousta vydýchaného CO2 a pachů, které klíšťata aktivizují, aby se postavila do lovecké polohy vysoko na stonku a chytila se první velké věci, která půjde okolo (plachty).
V důsledku je to úplně jedno, klíště vás v okolí pozná podle CO2, přichytí se když nožičkama ucítí vibrace, pach a CO2 a teplotu a tak dále. Prostě o nás moc dobře ví, že by jen náhodně čekala celý den na sluníčku na konci stonku a chytila se prvního pohyblivého předmětu nefunguje. CO2 vypouštímě všichni, teplo taky a to, že na někoho (nebo toho zmiňovaného psa) jdou méně, bude spíš náhoda.
Etheric píše:To moje uvězněný bude dle všeho nymfa. Je fakt prťavoučký. Jeho kusadla zkoumám pravidelně lupou, vono to fakt dorostlo.
:D Zkus na něj dejchat, jestli k tobě poleze nebo bude třepat nožičkama :) Třeba ho ještě ochočíš :D

Zdroje: Ixodidae wiki, CVBD,PopSci,WNYC-suchý led
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Klistata

Příspěvekod mike » úte čer 25, 2019 16:58

FrantaKrajta píše:Apuka má částečně pravdu...

Bingo, castecne. Ono se to nijak nevylucuje, ale apuka holt vidi jen jednu moznost ;-)

FrantaKrajta píše:Takže vlastně oba způsoby, čekají i povylezou do vhodné výšky, ale stimuly je každopádně aktivizují.

Tak. Proste je muzes sebrat i kdyz vylozene aktivizovane nejsou.

Etheric píše:Na tý vitalii píšou často takový nesmysly...

To jo, Vilalia je spis zabavny, nez seriozni server ;-)

Etheric píše:To moje uvězněný bude dle všeho nymfa. Je fakt prťavoučký. Jeho kusadla zkoumám pravidelně lupou, vono to fakt dorostlo.

:D nekdo chova psa, jiny kliste. Aspon budes mit na cem vyzkouset ten Predator ;-)

pavproch píše:Já teda žiju v přesvědčení (a myslím, že tu kdesyk i dříve bylo psáno), že klíšťata v trávě nejsou/nežijou/neútočí, zato v keřích a stromech nad travou ano.

Viz vyse, treba u nasi chaty se da chytit kliste nejlip na kraji louky pod liskama, tam je stin a vlhko a byva jich tam nejvic.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49284
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » úte čer 25, 2019 21:30

mike píše:Bingo, castecne. Ono se to nijak nevylucuje, ale apuka holt vidi jen jednu moznost
Miku, promin, ale s tim navazenim se do mne pomoci prevraceni toho, co napisu me fakt seres.
Dokazes Ty vubec neco jednoznacne napsaneho (dokonce tentokrat hodne strucne) ode mne precist, porozumet tomu (ehm, tomu by melo rozumet decko ze ZS) a neprevratit?
Ja Te upozornim, ze kategoricky tvrdis neco, co obecne tak jednoducha pravda neni (bo prirodovedci, kteri docela dukladne maji kliste prezkoumaneho to tvrdi, ze je to slozite). Vyslovne uvedu, ze je to "pry" a ze to "opravdu to neni pouze" jak pises. Na to napises, ze ja to komplikuje a delam slozite a zopakujes sve nicim nepodlozene tvrzeni ze "je to ve skutecnosti strasne jednoduche".
Kdyz potom FrantaKrajta uved, ze mam castecne pravdu, tak se do toho zase chytis a neodpustis si (zase nicim nepodlozene) do mne zase navazet a tvrdit, ze ja vidim "jen jedinou moznost". Pricemz o necem, co by se dalo chapat jako "jedina moznost" (o mechanickem "bezhlavem" okamzitem prichyceni) jsi psal pouze a jen Ty - ja ani nahodou.

Prijde Ti to normalni, ze nekdo musi takto reagovat na to, kdyz mu nekdo jiny stoupi na kuri oko a napise, ze neni to uplne tak, jak pises??? Mne to prijde jako reakce maleho urazeneho chlapecka na piskovisti, komu nekdo rozslapl jeho babovecku...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

PředchozíDalší

Zpět na Outdoor a zdraví