StandUpPaddleboard neboli SUP

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

StandUpPaddleboard neboli SUP

Příspěvekod Vectrix » stř čer 19, 2019 17:34

Ahoj, nenašel jsem tady žádné vlákno na toto téma, tak založím nové.

Vyzkoušel jsem tento sport poprvé teď o víkendu ve Slovinsku na jezeře Bohinj a jako aktivita před trailovým závodem mě to uchvátilo natolik, že jsem se rozhodl si supa koupit.
Plánuju pro začátek pořídit nějaký set do tisícovky (EUR) a projet nějaká jezera tady v Tyrolsku a okolí.
Jinak kamarád to provozuje vcelku aktivně, sjíždí řeky i vlny na moři, tak se asi časem k němu přidám. Zatím ale budu rád, když obepluju jezero :-)

A co vy? Už jste to zkoušeli? Jaké máte vybavení? Kde nejraději jezdíte? Nějaká doporučení pro začátečníka?

Těším se na vaše zkušenosti :-)
Vectrix
Vectrix
nováček
nováček
 
Příspěvky: 51
Registrován: stř zář 24, 2014 17:01

Re: StandUpPaddleboard neboli SUP

Příspěvekod Tkuh » sob čer 22, 2019 23:34

Já jsem na tom jel jen jednou a to ještě krátce. Nebylo to špatný, ale nepřišlo mi to obecně moc praktický, pro delší plavby (vím, dělá se to). A rozhodně jsem neviděl jsem v tom žádnou výhodu oproti běžné (pevné či nafukovací) lodi.
Tkuh
nováček
nováček
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned čer 16, 2013 14:12

Re: StandUpPaddleboard neboli SUP

Příspěvekod Mawenzi » ned čer 23, 2019 11:29

ja byla jednou s klukama z prace jeste v byvale praci, sjizdeli sme nejaky starsi rameno dyje a bylo to super, rozhodne dobra zabava a dyje byla krasna z vody. Jen vnimam trochu jako problem, ze bud je dobry nejaky jezero/rybnik (by me asi nebavilo) nebo mit zajistenej prevoz, s timhle nekde busem a vlakem a po silnici si nedovedu bez podpory motoristicky vubec k nejake rece/od reky dostat.
Uživatelský avatar
Mawenzi
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 9355
Registrován: čtv úno 3, 2011 13:37

Re: StandUpPaddleboard neboli SUP

Příspěvekod Vectrix » úte čer 25, 2019 17:55

Já na tom jel poprvé ve Slovinsku a fakt mě to bavilo. A protože žiju v Tyrolsku, tak s výběrem a dostupností jezer nebude takový problém.
Co se přepravy týče, tak já budu kupovat nafukovací SUP. Samozřejmě je to trochu kompromis, ale nafukuje se to na tlaky 15PSI+, takže po nafouknutí je to fakt pevné jako deska. Váhově je to 10 - 15 kg, záleží, kolik do toho chce člověk investovat a co vlastně chce. Je k tomu většinou praktická taška/batoh, který má často i kolečka, takže transport od auta k nástupu je v pohodě. Rozměrově se to v pohodě vleze do mojí fábie kombi.
Já to budu mít jako takovou rekreační aktivitu. Zajít si zaběhat a pak si trochu zapádlovat. Nebo když se nebude chtít běhat, tak jenom zapádlovat. Člověk si na tom trošku procvičí rovnováhu a tak...jo, fakt mě to bavilo a už se nemůžu dočkat, až to budu mít. :-)
Vectrix
Vectrix
nováček
nováček
 
Příspěvky: 51
Registrován: stř zář 24, 2014 17:01

Re: StandUpPaddleboard neboli SUP

Příspěvekod Olchor » stř čer 26, 2019 15:02

Dobrá sranda by mohlo být zkusit sjet nějakou tekoucí řeku - na kajaku mi vadí, že nevidím moc dopředu, to by na SUP bylo o dost lepší. Akorát ty vrbičky.... :) Ale třeba Dunaj by šel...
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: StandUpPaddleboard neboli SUP

Příspěvekod Vectrix » pon črc 1, 2019 10:41

Olchor: Viděl jsem videa jak na SUPu sjíždí i malé přeje, takže srandy se s tím dá užít dost. Od surfování na moři po pádlování na jezeře. Samozřejmě je třeba zvolit vhodné prkno pro požadovanou aktivitu.

Jinak obecně se blížím k finálnímu výběru. Mám v merku 2 značky. První je iRocker, kde se mi líbí 2 SUPy. Obecněale mají tyto prkna větší hmotnost kolem 12 - 14 kg. Což se při delším přístupu trochu pronese. Jako výhodu ale vidím cenu a odolnost, neboť jsou (podle výrobce a recenzí) vyrobeny ze 4 vrstvého PVC.

Druhý, který mám v oku je SUP od firmy Quroc. Cena je sice trochu vyšší, (ale pořád jsme na 3/4 top značek jako Red Paddle Co., ale více jak 1000 eur se mi do toho teď dávat nechce, jinak Red by byla jasná volba) ale zase hmotnost je na 9 kg a v ceně je karbonové pádlo. Nevýhody? Nenašel jsem žádné in-depth recenze, ale britský SUP magazín je hodnotil vysoko. Ještě aby ne, když je to Britská firma. A s tím přichází další negativum. Tato firma totiž prodává pouze direct, to jest bez prostředníků (jako Canyon kola). No a teď je otázka, co bude po brexitu. Jak to bude s podporou, případnými opravami atp...

No nevím. Příští týden jsem na cestách, tak aspoň mám nad čím přemýšlet během 10 hodin v letadle :-).

Mějte krásný týden!
Vectrix
Vectrix
nováček
nováček
 
Příspěvky: 51
Registrován: stř zář 24, 2014 17:01

Re: StandUpPaddleboard neboli SUP

Příspěvekod Vectrix » pon črc 22, 2019 10:44

Tak, přátelé, jsem si SUPa koupil a tento týden i vyzkoušel. Bohužel jenom chvilku protože jsem přijel ze služebky v USA nemocný a ještě jsem nebyl úplně 100% fit, ale doma už jsem to nemohl vydržet :-) (děkuji United airlines za to, že mě nechali bez mých věcí trčet na letišti Washington Dulles :-(, ale to by patřilo jinam ).

Nicméně při výběru padla volba na značku Quroc z Velké Británie. Cenově a kvalitativně to je taková vyšší střední třída, ale protože to není tak profláknutá značka, tak cena je rozumná a v paketu člověk najde například, místo standardně dodávaného hliníhového pádla, pádlo karbonové.

Nafukování je vcelku rychlé a za nějakých 10 minut od rozbalení jsem měl nafouknuto na požadovaných 15 PSI a byl připraven vyplout. Díky velikosti (11' 4'', čili v rozumných jednotkách 345 cm délka a 32'' = 81 cm šířka) je prkno stabilní a zároveň relativně rychlé. Podle specifikací prkno váží 9 kg, ale nepřevažoval jsem ho. Na jezeře (Achensee) pluje taková větší výletní loď, která dokáže jinak klidnou hladinu rozvlnit. Na vlnách se prkno chovalo vcelku civilizovaně a ikdyž jsem na paddleboardu stál vlastně podruhé v životě a na tomto konkrétním jsem jel možná tak 10 minut, tak jsem z prkna nespadnul.

Celkkově jsem si užil dost zábavy a i kamarád, který jinak vodním sportům neholduje si to dost pochvaloval.

Vzhledem k tomu, že příští týden mám běžet nějaký závod a kvůli služebce a následné nemoci jsem tréningu za poslední týdny nic nedal, tak plánuju vzít příští týden dovolenou a strávit ji běháním a paddleboardováním :-).

Konečně slušná dovolená...
Vectrix
Vectrix
nováček
nováček
 
Příspěvky: 51
Registrován: stř zář 24, 2014 17:01


Zpět na Vodní sporty