Turistika a jištení se

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod Pierre111 » úte čer 18, 2019 13:32

Hůlky si podle mě nepřechytneš, když uklouzneš, tak je to docela rychlost. Spíš ti hůlky pěkně nafackují a pokud se někde zaklíní, tak možná můžou zlomit i zápěstí.

Franto já byl o víkendu na Granatspitze a sněhu je tam pořád fůra. Mnohem víc než loni touto dobou. :)
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod FrantaKrajta » úte čer 18, 2019 14:10

Zda je na trasu tahat či ne - podmínky holt poptat před cestou, FB skupiny, fóra, zavolat na chaty poblíž a pod. Když si nejsem moc jistý, raději vzít. Taky koukáš na počasí, než někam jedeš do hor, ne :)

Někde mohou být třeba jen zbytky rozbředlého (ráno naopak namrzlého) sněhu na rovince, ale tvrdý firn v záslunní na svahu bez cepínu a maček moc nechceš.

Taky záleží rok od roku - letos toho třeba v Dolomitech napadlo opravdu hodně a hodně pozdě, před týdnem prý v severních expozicích ještě dost sněhu nad 2tis, v jižních až o kus výš.

A samozřejmě - když už, tak cepín, a k němu mačky, ne naopak... Když škobrtneš a kloužeš se po firnovém svahu s mačkama a bez cepínu, tak se sice po x kotrmelcích zastavíš, ale až dole, kde tě budou muset nejspíš po kusech sbírat :twisted:
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod apuka » úte čer 18, 2019 14:13

@skutrjohny: podivej, vzdy je to otazka priorit.
Pokud chces co nejvetsi bezpecnost, tak si potahnes macky i cepin a budes nadavat na vahu, pokud je poneses zbytecne.
Pokud nechces toho moc tahat ale chces mit alespon nejakou uroven bezpecnosti, tak si potahnes nesmeky a hulky.
Pokud je Ti bezpecnost fuk a chces jit co nejvice UL, tak si nevezmes nic, jen karticku AV :-).

Ja bych to resil v lete tak, ze bych se snazil zjistit co nejvice o stavu a pokud by tam byla moznost slozitejsich mist se snehem, tak si asi vezmu nesmeky a hulky, ty mam stejne. Pokud je tam ale dobry firn, tak si nesmeky stejne nedam.
No a pokud uvidim, ze nesmek a hulky jsou na ten usek malo a vyhodnotim jej jako nebeznecnejsi nez je mi prijatelne, tak holt tam nepojedu a klidne se i vratim.

Ale mas pravdu v tom, ze v nekterem snehu Ti nesmeky moc nepomohou, protoze se nedokazou do podkladove vrstvy zachytit.
Na tvrdem snehu do jisteho sklonu jsou dobre nesmeky dostatecne, ale jak pises, ze brzdeni hulkami "v tom polotvrdem snehu by to nejaky efekt melo mit", tak mas pravdu - budes mit pekne carou naznacenou drahu padu a zachranari Te mozna najdou jednoduseji :-).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod FrantaKrajta » úte čer 18, 2019 14:24

Slíbený rychle zflikovaný graf rychlosti pádu v čase na sněhu (platí jen cca do normálních rychlostí pádu tj. cca 180km/h, cca max.rychlosti člověka padajícího volným pádem v atmosféře u země, v horách trochu víc, ale to je nám ve výsledku už jedno). Jestli tam mám nějakou botu klidně mne zkontrolujte :)

https://www.desmos.com/calculator/uxg0xysupj

graf je rychlost dle sklonu svahu po t sekundách, t je délka pádu v sekundách, u je koef.tření (červený graf pro srovnání s nulovým, zelený s třením). Koef.tření jsem bral z OeAV publikace, 0.03 na ledu či tvrdém firnu bez ohledu na oblečení a výstroj, 0.2 na měkkém sněhu oblečený v nylonu, 0.3 na měkkém sněhu oblečený v něčem hrubším, jiné zdroje mají trošičku jiná čísla, ale ne tolik. Rozdíly mohou být i baťohem, sedákem a navěšeným matrošem, ale to úplně neřešíme.

Tak se mrkni, jakou máš rychlost třeba na svahu 30st., na firnu, v goráčové bundě za 3 sekundy :D

@Pierre, nepřekvapuje :)

A možná poprosím @Mods, zda to třeba nepřesunout do sjíždění sněhových svahů nebo nesmekového vlákna? :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod mike » úte čer 18, 2019 20:32

FrantaKrajta píše:Vždycky lepší trochu ztraceného času nasazováním (zvlášť, když si nejsi jistý terénem) než spousta ztraceného času čekáním na vrtuli a srůst kostí

:smt023 vyzkouseno na vlastnich kostech. Nasazovat furt macky je otrava, ale tahat se se sadrou mnohem vetsi.

skutrjohny píše:v tomto obdobi navic chodim jen v bezeckych botach a mam obavy, ze macky by na nich nedrzely..

Kdyz je v Alpach snih, tak uz to neni turistika, ale alpinismus a na ten jedine pohorky. S nima mas na snehu vyrazne vetsi sanci, jednak se lip kopaji stupy a jednak se s nima da brzdit. Na mokrem snehu je to pomerne ucinne, hrany podrazky pouzivas jako hrany lyzi. Cim tvrdsi snih, tim ucinnost klesa a na ledu je nulova.

skutrjohny píše:no jo, cepin by byl hezky, ale kdyz mam hulky nemuzu zaroven drzet cepin. no a prevence je asi dulezitejsi nez nejaka brzda, navic ve snehu nejista.

Cepin se taky pouziva jako prevence a je ucinnejsi, nez hulky. S mackama na nohach je to jediny zpusob, jak zastavit, zachranit si kosti nebo i zivot. Na brzdeni hulkama zapomen, je to takovy fofr, ze nemas sanci, leda nekde na kilometrove sjezdovce. Pouzitelna vybava od nejmin bezpecne k nejvic:
- pohorky + cepin
- pohorky + nesmeky + cepin
- pohorky + macky + cepin

V mokrem snehu muze stacit i to prvni, ale v Alpach nikdy nevis, jestli nenarazis na zmrzle snehove pole. Severni strana, kde skoro nesviti slunce nebo rano po mrazive noci... Takze idealne macky v batohu a pouzit podle aktualniho stavu snehu. Vloni jsem v pulce cervence zazil po ranu uplne tvrdy firn na turisticke stezce a bez macek a cepinu to bylo nepruchodne. Lidi se vraceli, jelikoz to bylo o zivot. Myslim, ze jsem to ten den prosel jako jediny a prave diky vybave.

Kdyz ti jde o vahu, muzou stacit nejake UL macky, ale pocitej s tim, ze nic nevydrzi. Cepin ale musi mit ocelovy hrot.

apuka píše:Pokud je Ti bezpecnost fuk a chces jit co nejvice UL, tak si nevezmes nic, jen karticku AV

Dororucuju pribalit jeste cerny UL pytel velikosti cloveka, at to maji zachranari jednodussi ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod mike » úte čer 18, 2019 20:45

Krome zmineneho vlakna o sjizdeni svahu si jeste precti tohle a dal. A pouc se z cizi chyby, konkretne me ;-) BTW, cely sjezd trval podle GPS 4 sekundy a meril 40 m. Mesic jsem byl na praskach proti bolesti a zebra jsem citil pul roku. Nejvic ale bolel ten pocit, jaky jsem byl blbec, mohlo to dopadnout mnohem hur a proc? Protoze se mi nechtelo tahat s mackama a cepinem a protoze jsem se nedokazal otocit.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod skutrjohny » úte čer 18, 2019 21:27

tak jisteze koukam na pocasi, webkamery apod. , ale hlavne jsem cekal, ze to bude proslapane vzhledem k lokalite i teplotam , kdy to neslo i nad ranem pod 10°C. podcenil jsem to.
za kazdou cenu UL byt nechci, to jsem ani nepsal.
takze rikate, ze kdyby jste sli ted do Hochschwabskych Alp, tak si berete mj. i macky a cepin? fakt jo? jako par turistu i na Hochturmu jsme potkali, ale vsechno to byli light vyletnici s batuzkama. no proste zadny cepin jsem trcet nevidel a na macky ty holky taky nevypadaly.

chapu smysl cepinu pri padu a pri postupu v hodne strmem svahu. ale u spousty tech svahu bych se musel sklonit, abych se s nim zajistil a nasledne ho zase vydoloval a to mi teda moc bezpecne neprijde. hulky v mirnejsim svahu cloveka drzi vzprimene a v rovnovaze. no ale to mozna jen placam

jinak diky za rady. uzitecne
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod FrantaKrajta » stř čer 19, 2019 23:08

skutrjohny píše:takze rikate, ze kdyby jste sli ted do Hochschwabskych Alp, tak si berete mj. i macky a cepin? fakt jo?
Myslím, že jsou odpovědi docela dobře rozepsané. Ale na konci to je vždy na tobě, co ti kam stačí, podle podmínek, jaké tam budou, které se mohou měnit každý rok. Nedá se přeci úplně říci (a ani to nikdo ve vláknu nepsal!) "tam a tam to je vždycky v pohodě bez ničeho" nebo naopak "cepín a mačky vždycky s sebou". Jasně, nebudu brát v srpnu mačky do Raxu a podobně, ale v třeba teď by se prý ještě hodily i v Dolomitech na severních svazích přes dva a něco tisíce, nebo v Gruzii, kde jsou kolikrát i na konci června na severní straně sedel (2-3 tisíce m.) ještě pořádná sněhová pole a lidi to od sedla obraceli zpátky.
To máš podobné, jako když si dobrý alpinista sólo vyběhne terén, který já dám jen s jištěním a ještě se u toho klepu jak ratlík. Záleží...
skutrjohny píše:chapu smysl cepinu pri padu a pri postupu v hodne strmem svahu. ale u spousty tech svahu bych se musel sklonit, abych se s nim zajistil a nasledne ho zase vydoloval a to mi teda moc bezpecne neprijde. hulky v mirnejsim svahu cloveka drzi vzprimene a v rovnovaze. no ale to mozna jen placam

Hodně strmý svah je pro tebe co? 30 stupňů? 40? 60? S cepínem se až tak neskláníš, aby ses jistil, když je terén tak rovný, že ti nehrozí pád, prostě ho držíš v ruce nebo vrátíš zpět na bágl (pár sekund, zvlášť když ho dáš v pohotovostní poloze jen za popruhy báglu za záda). Máš ho v ruce jen pro případ brždění pádu. V horším skalnatém terénu ti kolikrát hole nepomůžou, protože s nimi ztrácíš přirozenou rovnováhu těla (ale to jsme už trochu mimo tuto diskusi).

Když je terén strmější (klidně i těch 30+ st.) a potřebuješ ho k rovnováze, opřeš se cepínem šikmo do svahu, kde ti jeho délka u chodeckého většinou stačí, protože tvoříš trojúhelník mačky, tělo, cepín. Klasický Alpenstock (okovaná hůl s hrotem) se taky ve svahu nepoužíval jako trekové hůlky (kolmo k zemi), i když na to byl dlouhý dost, ale naopak skoro vodorovně opřený o svah vedle. Technik chození s cepínem i alpenstockem je ale spousta...

Ale vlastně je to jedno. Záleží na podmínkách. Těžko odpovědet takto obecně :D
Leda, když ti hrozí blbý pád, vem si cepín a mačky, když ti hrozí max naražený zadek, jako (většinou) ve většině českých hor v zimě, vem si nesmeky. Nebo nic. A mezi tím máš právě tu nejistotu, kterou si musíš rozhodnout sám.
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod apuka » čtv čer 20, 2019 7:44

skutrjohny píše:chapu smysl cepinu pri padu a pri postupu v hodne strmem svahu. ale u spousty tech svahu bych se musel sklonit, abych se s nim zajistil a nasledne ho zase vydoloval a to mi teda moc bezpecne neprijde. hulky v mirnejsim svahu cloveka drzi vzprimene a v rovnovaze.
Ja dobre chapu Tvoje uvahy a pokud jsi zvykly chodit neustale s hulkami, tak na tom i neco (z Tveho pohledu) i je. Ale viz odpoved FrantyKrajty.
Druha moznost je si sehnat "hulkocepin" nebo "cepinohulku" (nebo by ty nazvy mely byt naopak :-k).
To prvni bude pri brzdeni a staveni standu pro vytahovani z trhliny plnohodnotnou nahradou cepinu, ale pri vystupu strmym svahem cepin uplne nenahradi - blbe se bude zapichavat, resp. se ani neda. Muzes jej pouzit jako jednu hulku, ale budes si muset zvyknout na jine drzeni a trochu jine chovani.
To druhe je plnohodnotna hul (prodava se po kusech, ne par!) s moznosti v pripade potreby na nej namontovat tu cepinovou hlavici a pouzit jako "nouzovy cepin". Rozhodne s nim potom ubrzdis vice nez se samotnou hulkou. Ale uplne plnohodnotne brzdeni to nebude.
U obou jeste pocitej s tim (samozrejme krome toho, ze Ti ponekud vyprazdni penezenku :-)), ze kdyz je budes mit delsi nez bezny cepin, bude se v pripade padu blbe brzdit kvuli "prebyvajici" casti spodku. Cepin pri brzdeni vlastne zalehavas (nejlepe), jednou rukou tlacis do snehu hlavicku, druhou tomu tlakem pomahas na topurku - a taky se snazis udrzet topurko tak, aby se nezapichlo za spodni hrot, protoze to by "idealni nebylo" :-). Ale kdyz mas jeste "ten zbytek", dalsi pulmetr a vice s hrotem, to neustrazis a bude Ti dost zavazet. Teda pokud je budes pouzivat v delsi poloze "na drzeni cloveka vzprimene".
Takze tyto reseni (hlavne ten BD) mohou byt resenim na zvyseni pocitu bezpecnosti a pri mnoha trasach s mirnejsim a ne moc dlouhym svahem s dobrym "dojezdem" (tj. ne propast :-)) mohou byt dokonce dostacujici. Ale opravdu neposkytnou stejnou bezpecnost jako skutecny cepin. Navic kdyz se podivas na jejich vahu, tak zjistis, ze moc lehci to nebude (pokud vubec) nez bezne hulky + normalni lehky cepin (napr. Camp Corsa, ktery bych sice jako plnohotnotny cepin na zimni a ledovcove vypravy i ve strmych svazich nechtel, ale jako jisteni pro pripad prekonavani necekanych zasnezenych svahu je idealni).
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod skutrjohny » pát čer 21, 2019 8:25

ty procenty sklonu neumim odhadnout a mozna jsem i prehanel s tim, jak na me pouziti cepinu v takovych podminkach pusobi. mozna by to byla pohodicka. posoudim az zkusim:)
ja uz driv chtel kupovat macky a cepin, ale porad jsem to odkladal. letos na podzim je to uz v planu. koupim klasicky cepin. o tech hybridech neuvazuji, neprijde mi to zase tak prakticke a pri pouziti jako hulka to bude asi tezke.

apuka: jinak ten cepin CAMP CORSA me zaujal. v cem by mela byt jeho nevyhoda oproti klasickemu cepinu? absence nejakeho funkcniho prvku nebo jen pocit, ze nemusi vydrzet?
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod apuka » pát čer 21, 2019 9:47

Neber to jako "potvrzenou nevyhodu", spise jako dojem a ne uplnou duveru v reseni... Je to, dalo by se rict, minimalisticky a super UL "plnohodnotny" cepin. Koukni se na obrazek uchyceni konce hlavicky, zobaku:
Obrázek
Ten je na hlinikovo-slitinovy zbytek hlavy pripevneny dvema nyty, protoze musi byt z pevnejsiho materialu aby se cepin dal pouzivat i v ledu a zmrzlem snehu. No a kdyz budes muset brzdit prave v tvrdem podkladu, tak je legitimni otazka, jak ty dva nyty udrzi ty obrovske tlaky, resp. narazy.

To je ma jedina vazna vyhrada. Jsou i dalsi, ale ty se tykaji spise pohodlnosti ne az tak samotne funkce a pdobne na tom jsou i jine cepiny - cela hlava je uzka, bude tlacit do dlane, mne osobne se topurku nedrzelo uplne idealne, klouzalo pri pohybech na zasekavani. Ale to jsou veci, ktere mne mohou vadit a jinemu ani v nejmensim.

Jinak si myslim, ze jako "zalozny cepin" pri turistice do (pro pouziti cepinu) jednodussiho terenu je idealni. Pokud ale chces casem se stejnym cepinem chodit i na zimni tury a na narocnejsi ledovce/vetsi firnove svahy, tak si kup radeji poradnejsi, i kdyz mirne tezsi. Ja bych jako idealni turisticky dooporucil Petzl Summit (ne Evo verzi!), ktery je sice drazsi, ale je spica a ted jej koupis za slusnou cenu nebo jako "zlaty stred", univerzalny ale ve vsech smerech slusny Petzl Glacier. Oba se dobre drzi.
Jiny Ti samozrejme doporuci jine cepiny, kazdy ma svoje plusy a minusy. S nima je to stejne jako s mnohyma vecma, nejlepsi si je zajit osahnout do obchodu, trochu si je tam vyzkouset, jak se Ti drzi.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod skutrjohny » pát čer 21, 2019 9:57

ale ten cepin CAMP CORSA takhle reseny neni, myslim dvoudilne pomoci nytu..
https://static.4camping.cz/files/photos/o/8/8b3791016b9395ec6b59ccaea560b2ccd6922e24.jpg
Uživatelský avatar
skutrjohny
účastník
účastník
 
Příspěvky: 515
Registrován: stř zář 11, 2013 13:47
Bydliště: Uherské Hradiště

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod FrantaKrajta » pát čer 21, 2019 10:58

Nesmeky na botách přeci jen tak nedrží ve svahu, nejdou upravit přímo na velikost boty, mohou se ti při větším zatížení trochu vyzout nebo sesmeknout ke straně (většinou v patě), nezabírají ve špičce. Na spoustu terénů určitě stačí, brát si mačky do Krkonoš je asi blbost :)

Lehké hliníkové nebo hybridní mačky (Petzl Leopard) jsou dražší, ale lehčí jak většina nesmeků, akorát hliník se obrousí dost rychle. Na chození bych se jich asi nebál, rozdíl váhy proti ocelovým docela oceníš. Jen v nich nesmíš moc na kamení :) Ani jedny ti ale samozřejmě nepůjdou na měkké nízké boty...

K cepinum - klidně bych šáhl po těch lehčích (ne nutně nejdražších), na chození a lehké tůry zas váhu oceníš a pokud bys časem šel do těžších obtížností, stejně pak budeš chtít nějaký téčkový (jsou dvě kategorie dle pevnosti - chodecké B a technické T, kde v T jsou ještě "normální" i čistě lezecké pikle).

Nejlíp ale jít na nějakou lehčí alpskou tůru s někým zkušeným (a vzít to rovnou s nácvikem technik) a výbavu si půjčit z půjčovny (nebo od průvodce), aspoň si trochu osaháš, co ti jak sedí, než hned vypláznout x tisíc za mačky cepín a pak zjistit, že sis vybral blbě... (jen pozor, viděl jsem párkrát z pofidérnějších půjčoven mačky i cepíny, které byly totálně jeté a tupé, že bych se v nich i bál)

Ale to je jen názor :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod vonkreuz » pát čer 21, 2019 11:00

@ Apuka - najdi si metodiku certifikačního testování cepínů. A především nutný počet opakováni jednotlivých namáhání, které musí cepín vydržet.
Nám šlo hlavně o člověka.
Kefalín, tyhle starosti pusťte z hlavy. Lidí je na světě jako sraček.

Hodnota života je přehnaná. Popeláři pro lidi dělají více než ti z horské služby.

Prarodiče současné generace si hřáli nohy v kravském lejnu a boty byl nejdražší majetek. Proto jsou boty tak sledované.
Uživatelský avatar
vonkreuz
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 9590
Registrován: sob bře 1, 2008 21:37
Bydliště: Co by cepínem dohodil a nemetodicky v mačkách do hor došel...

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod FrantaKrajta » pát čer 21, 2019 11:14

@Vonkreuz, B-čkové se ale myslím testují jen staticky, ne? Dynamické testování namáhání je v normě až pro T-čkové. Ale ani tak bych se toho spojení při použití, na který ten cepín je určen, nebál. Nikdo s ním nebude lézt ledy...
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod apuka » pát čer 21, 2019 11:34

skutrjohny píše:ten cepin CAMP CORSA takhle reseny neni
Jo,mas pravdu, zapomel jsem, ze existuje i "normalni" verze, ja jsem dal obrazek a psal o Corsa Nanotech.
Ten "normalni" Campr Corsa je cely z hliniku. Jako pomucka pri chuzi ve snehu a zmeklem firnu to pujde. Problem budes mit pri pouziti na ledovci a/nebo tvrdsim firnu - tam se moc pry nechyta. A taky ma mnohem horsi vlastnosti pri brzdeni, jednoduse receno, nebrzdi tak dobre jako vetsina cepinu s ocelovymi hlavami, hlavne ne tom firnu a ledovci. Holt, dan za odlehceni (plnohlinik). Vlastne Corsa Nanotech ma prave proto ten pripevneny kus hrotu a taky bodce.
vonkreuz píše:najdi si metodiku certifikačního testování cepínů
Ja vim, ze ten cepin to vydrzi. Ale to jeste neznamena, ze v to musim mit slepou duverivost. Vsak jsem primo psal, ze tazatel tuto vytku ma brat jako muj "dojem a ne uplnou duveru v reseni" a ne jako "potvrzenou nevyhodu". Nic vic v tom neni.

@FrantaKrajta: osobne si myslim, ze pro beznou VHT turistiku nebude potrebovat cepin kategorie "T". A az se dostane az tam, tak asi stejne bude resit i jinou vybavou, ne jenom cepin.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod mike » pát čer 21, 2019 15:53

FrantaKrajta píše:Lehké hliníkové nebo hybridní mačky (Petzl Leopard) jsou dražší, ale lehčí jak většina nesmeků, akorát hliník se obrousí dost rychle. Na chození bych se jich asi nebál, rozdíl váhy proti ocelovým docela oceníš. Jen v nich nesmíš moc na kamení :)

Hlinikove macky mam (nekde uklizene) a byla to jedna z vetsich chyb ve vybave, co jsem udelal. Hroty se obrusuji strasne rychle a nepotrebujes na to kameny. Na ledu je to otazka minut, v tvrdsim firnu hodin. Spicky proste zmizi a hroty jsou kulate. Na snih a firn OK, v podstate neco jako lepsi nesmeky, ale na led je to spatne. Zazil jsem s nima jednu hodne neprijemnou situaci na par metrech zmrzleho svahu a od te doby je nepouzivam. Na nektere vybave neni dobre vahou setrit.

apuka píše:osobne si myslim, ze pro beznou VHT turistiku nebude potrebovat cepin kategorie "T".

Souhlasim. Sam mam cepin kategorie B a jelikoz chodim maximalne PD, Tcko mi nikdy nechybelo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod mike » pát čer 21, 2019 15:59

Jeste koukam na ty Petzl Leopard. 360 g je na macky skvela vaha, ale macky bez vyhazovacu snehu nebrat. To je o hubu, zvlast ted, kdyz je snih mokry.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod FrantaKrajta » pát čer 21, 2019 16:52

Antibot k nim delaji, ale prodava se zvlast
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod Kuba Turek » pát čer 21, 2019 22:11

skutrjohny píše:ale u spousty tech svahu bych se musel sklonit, abych se s nim zajistil a nasledne ho zase vydoloval a to mi teda moc bezpecne neprijde. hulky v mirnejsim svahu cloveka drzi vzprimene a v rovnovaze. no ale to mozna jen placam


Plácáš :-(
Uživatelský avatar
Kuba Turek
účastník
účastník
 
Příspěvky: 737
Registrován: úte říj 31, 2006 13:17
Bydliště: Praha

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod apuka » sob úno 1, 2020 21:02

Dnes jsem na Lysou na ocekavany topici se snih (nad nulou uz od vcerejska), tj. mekci vzal jen nesmeky. Nahoru docela slo, dolu - "neoficialni" neznacena stezka na miste byvaleho vleku vedle zrusene sjezdovky ve smeru na Repconku - to bylo hodne zazivne. Prvnikrat v zivote jsem si rikal, ze na Lysou by se mi hodil cepin...
Dnes jsem si prvnikrat zvrchu poradne vsiml, jak je ta stezka na mnoha mistech opravdu a viditelne hodne strma. Snih byl relativne mekci, takovy vlhci z vetsich krystalu - akurat na tok, aby nechtel moc drzet boty :evil: ani nesmeky. Hroty nesmeku se dostaly pres vrchni vrstvu, ale pod tim to klouzalo stejne. Tak jsem se ctyrikrat ocitl zadkem na zemi, nohama dopredu - a ctyrikrat jsem se zvezl rozplacly. Od cca 7-8 az tak 30 metru.
Nastesti kvuli stavu snehu bylo jasne, ze to nebude takove zrychleni jako za mrazu (opravdu nebylo, ale i tak to byl neprijemny pocit zrychleni a neschopnosti neco poradneho s tim delat) a ten mekci snih (+jen nesmeky) dovolil brzdit nohama, navic se cesta trochu klikati a jakmile bych neco udelal (zarazil nohu do zeme poradneji), tak me to hodi do hlubsiho nevychozeneho snehu, kde zapadnu nebo do spodnych vetvi smrcku.

Takze bacha, pokud snih tam chvili jeste vydrzi a trochu prituhne a pujdete tou stezkou, pribalte si macky - a fakt se muze hodit i cepin. Na zledovatelem snehu by to bylo fakt o hubu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod mike » sob úno 1, 2020 23:21

Jakozto znalec (ne)rizenych padu poradim ;-) V takovem terenu to chce mit rukavice i kdyz je teplo, idealne trochu pevnejsi (nosim je i v lete na ledovcich i kdyz jdu v tricku). Pak muzes brzdit nejen nohama, ale i rukama, coz je celkem ucinne a navic se da lip ridit smer. V mekcim snehu pomuze roztahnout nohy i ruce a tim zvetsit brzdici plochu. Nejlip to funguje na snehu, kde nefunguje cepin, protoze se nema do ceho zakousnout (zazil jsem, nic moc, docela jsem se opotil...). Plus samozrejme postavit boty na hrany jako lyze nebo brzdit patama. Naopak na tvrdsim snehu je nutne se obratit na bricho a bez cepinu to muze byt boj o zivot. Spravna technika je tady, ale ja jsem po zkusenostech trochu skepticky, zvlast s tezkym batohem.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod pby » čtv srp 5, 2021 11:36

zdravim, chce sa poradit.. na istenie dvojice/druzstva pri prechode cez exponovane miesta alebo pri pochode/lezeni cez hreben leto/zima atd.. ake lano? Vo vseobecnosti sa odporuca klasice cca 7.5mm lano (polovicne) ktore sa csto vola skialpinisticke.. to lano je OK je lahke je urcene na to co ma byt ale ja sa chcem opytat ci je vhode aj na nudzuve zlananie (ak by nahodou trebalo) cital som ze ak by sa pouzilo v dvojici tak by problem byt nemal ale nie je lepsie poriesit nejake silnejsie jednoduche dynamicke lano a mat ho ako univerzal ako iba to skialpinisticke polovicne ?

Diky
pby
nováček
nováček
 
Příspěvky: 104
Registrován: stř říj 12, 2016 7:23

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod AlexBeck » čtv srp 5, 2021 12:11

Proč by se nedalo slanit na polovičnim laně ? Běžná věc i na tom nejtenším... https://totaloutdoor.cz/eshop/detail-produktu/gully-unicore-7-3mm
My na lezeni v horách používame lehké jednoduché https://totaloutdoor.cz/eshop/detail-produktu/opera-unicore-8-5mm
Uživatelský avatar
AlexBeck
účastník
účastník
 
Příspěvky: 281
Registrován: úte črc 30, 2013 11:45

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod apuka » čtv srp 5, 2021 13:40

@pby: Ja Ti nevim. V prvni rade "na nudzuve zlananie" by melo znamenat, ze jste se dostali nekam, odkud bez slaneni se nedostanes, tj. zadne planovane. Navic se prioritne nepredpoklada, ze budes pri slanovani do lana padat, resp. nebudes jej "padem" zatezovat vice, nez kdyz uklouznes na hrebeni a spadnes do nej. Takze, logicky, by to melo stacit, udrzet to s obrovskou rezervou udrzi, pokud se u toho nebudou delat psi kusy, je to OK. (Podle mne.)

Taky vezmi, ze stejne lano (i tenci) se pouziva na ledovci. A co myslis, kdyz nekdo spadne navazany do trhliny, vydrzi to lano? I nasledne vytazeni?

Kdyz tomu neveris, tak se podivej po co nejlehcim a nejtencim jednoduchem lane a pouzivej to. Napriklad co linkoval AlexBeck.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod pavproch » čtv srp 5, 2021 14:04

Kdysik se tu řešilo slaňování na dvou pramenech lana (a to dokonce s rozdílnými průměry - singl lano + repka):

pavproch píše:
Eric píše:Hej, myslel som zlanovanie na oboch pramenoch. Popravne nikdy som to neskusal, takze mozem si len domyslat, ale nejako sa mi stale tlaci myslienka, ze to tensie by vyrazne preklzovalo v zlanovatku, po tom hrubsom by to tym padom islo menej alebo vobec a.


z cvičných a testovacích důvodů sem před pár lety vyzkoušel kombinaci repka (dynamika) 6mm a singl lano (dynamika) 10.2mm - slaňování po obou pramenech asi 30metrů (skoro kolmý terén), a to jak munterhitch+HMS, tak i eight (malá, klasická) - v obou případech to jelo dolů dobře, dobře sa regulovala rychlost, dalo se vpohodě zastavit a netahalo to uzel u jištění (borhák v něm karáble) ze kterého sem jel dolů ani jedním směrem...


Slaňovat na dvou stejných pramenech (polovičního) lana je naprosto OK.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod terkad » čtv srp 5, 2021 15:17

Ono i slaňovat na jednom polovičním prameni v klidu. Jen to sakra málo brzdí, takže bych doporučovala vyzkoušet v klidu, teple a bezpečí a ne, že až na místě zjistíš, že máš jen nějakou otřískanou vychozenou jedničkovou grigrinu na lana 10-11 a snažíš se na tom nouzově slanit na laně, co má necelých 8mm a jako bonus máš na zádech patnáctikilovej bágl a prsák doma ve skříni :)
Uživatelský avatar
terkad
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 4441
Registrován: pát led 18, 2008 19:27
Bydliště: Jankovice (Uherské Hradiště)

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod pavproch » čtv srp 5, 2021 17:28

IMHO slaňovat VŽDY a POUZE přes HMS (muntér hitch) nebo osmu, slaňovat přes ty moderní číčoviny je na zabití (se).
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod mike » čtv srp 5, 2021 17:44

Ty mas dneska dinosauri den? :twisted: Ve skutecnosti jsou ty moderni cicoviny bezpejsi, jen se musi pouzit spravne.

Ja teda nejsem zadny lezec, ale lano pokroucene slanovanim pres HMS je fakt otrava.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Turistika a jištení se

Příspěvekod pavproch » čtv srp 5, 2021 17:48

mike píše:Ty mas dneska dinosauri den? :twisted: Ve skutecnosti jsou ty moderni cicoviny bezpejsi, jen se musi pouzit spravne.

Ja teda nejsem zadny lezec, ale lano pokroucene slanovanim pres HMS je fakt otrava.


Hezky, ten obrat semi líbí, to budu používat.

A právě proto osma nebo HMS, ty se (snad) ani nesprávně nedají použít.

Mně to moje stávající lana nedělají.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

PředchozíDalší

Zpět na Horolezectví