Klistata

vše co se týká naší tělesné schránky a outdoorových aktivit

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Klistata

Příspěvekod brhel » ned čer 9, 2019 21:43

Lipon píše:V Pá odpo cestou domů pražskými lesoparky a jedno na lýtku, velké, dospělé
:smt070
Uživatelský avatar
brhel
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 2561
Registrován: sob led 21, 2006 11:12
Bydliště: Praha / Oslo

Re: Klistata

Příspěvekod Lipon » ned čer 9, 2019 21:47

doplnil jsem, jel jsem na kole
na pár místech vysokou trávou, povětšinou nahoře u Bohnic
Lipon
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 4884
Registrován: úte pro 7, 2004 9:25
Bydliště: furt něgde ...

Re: Klistata

Příspěvekod pavproch » pon čer 10, 2019 7:12

Cesta do práce (polemlesemloukou) obsahuje mj. i dva úseky skrz travnatou louku - ještě v pátek to byl boj vysokou trowou (místy i jak já - 178cm) ale neska sou už 2/3 z toho krásně posečené. Oach. Čili i riziko napadení klíšťakem je menší (ale i tak sa budu i nadále každý den večer v koupelně producírovat před prcadlem, připadám si jak narcis :twisted: )
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » pon čer 10, 2019 11:21

pavproch píše:Neska tři hodiny v kraťasoch a kr. tričku skrz jungli (místama boj s trowou vyšší než já) a.... žádné sem na sobě nenašel.
Ehm, nechodis Ty nekde nad Becvama (Horni???)?

To je relativne vysoko, sice uz jsou i v tech vyskach, ale prece jen je to neco jineho jako napr. Lipon v prazskem lesoparku...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod pavproch » pon čer 10, 2019 11:25

Fčera to bylo 400-850 mnm.
...and push the baby hard.... well, gotta admit I do...
Uživatelský avatar
pavproch
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 28136
Registrován: čtv říj 6, 2005 10:50
Bydliště: Zaplaťpanbu 350km na východ od 100věžaté (a často ještě o 200km dál východněji)

Re: Klistata

Příspěvekod ratel » pon čer 10, 2019 20:06

moje polovicka chytla kliste pocatkem kvetna v Pyrenejich v cca 1400 mnm. Kolem snehova pole....
:roll:
Uživatelský avatar
ratel
účastník
účastník
 
Příspěvky: 638
Registrován: ned led 5, 2014 21:48
Bydliště: pod Ondřejníkem

Re: Klistata

Příspěvekod ret255 » čtv čer 13, 2019 12:47

Dnes doma v záhrade, potvora s červeným bruškom sa šplhala po nohe.

Kliešte sú zlo, 2016 borelioza, bolo to na Kysuciach, po vybratí dvoch kliestov, jeden až na druhý deň sa mi po týždni dvoch objavil červený flak asi 5cm v priemere, nesvŕbil, bez vyblednutého stredu-nemusí byť, zrazu má človek energie asi na 20%, pobolievajú ho kĺby po celom tele, či už som mal vtedy teplotu sa presne nepamätám, no doktor mi vtedy nasadil doxicyklin 4 týždne, asi po 7 dňoch slabosti ustúpili a ďalej som nič neregistroval, to je ten lepší prípad.

Minulý rok v júni to však už také veselé nebolo, to som bol na Tríbeči, za 3 dni 5 kliestov, o zapojilo sa do toho viacej premenných, očkovanie proti tetanu 7 dní pred a ešte možno znečistená voda.

Už počas túry som sa cítil akýsi slabý, potil som sa neskutočne, do toho tie kliešte a ešte možno kontaminovana voda bohvie čím, žial v okolí je málo prameňov a bol vtedy hic ako je teraz.
Týždeň po začali opäť akési slabosti a aj kĺby, to už som vedel, ktorá bije a tak som šiel k doktorovi, no nemal som flak a tak mi nedal atb, a potom som urobil asi veľkú chybu, z pred 2 rokov mi zostali ešte nejaké tablety doxyciklinu exp bolo 2019, tak som si dal, že šak čo, za pokus nič nedám a tak som ich bral a po využivani slabosti ustupili, takže som si myslel, že som asi vyliečeny a potom prešlo pár dní a slabosti sa opäť vrátili, no tento raz to už bola slabosť, že človek ledva vyšiel hore po schodoch, celé telo ako s kameňa, olovené nohy, začal mi kolísať tlak, raz 90 raz 200, opäť doktor, no ten bol akurat na dovolenke, tak si ma pohadzovali z ambulancie do ambulancie, neurologia a potom, infekčne, tam, že oni jedine vyšetruju lumbalnou punkciou... potom to nabralo na obratkach, stavy že človek odpadaval a nasledne lumbalka, tam zistili, že všetko negativne, až na encefalitidu, tam boli zvyšene hodnoty ale infektolog usudil, že to su len čisla a tak vraj som zdravy, hlavne že jeho mladši kolega mi povedal, že mam encefalitidu...

Už počas toho som mal zvyšenu teplotu 37.5 a trvalo to asi mesiac v kuse, do toho sa dostavili neskutočne slabosti, znecitlivenie hlavy, rôzne nervove bolesti, bolesti pri srdci, človek pol dňa iba preležal na posteli lebo nemal silu fungovať, neprestávajúce bolesti hlavy po niekolko týždňov, ako keby ste tam mali votrelaca alebo čo. To som ešte išiel k jednemu infektologovi a ti mi nasadili penicilin, len žial ten proti tomuto nefungoval, no u nas sa to žial takto na infektologiach lieči, postupi zo sovietskych čias.

Nakoniec bolesti asi po mesiaci prešli, no slabosť zostala a začali bolesti kĺbov, rôzne migrujúce pichania, neschopnosť udržať v sebe niečo múčne, mliečne. Tak som ešte vyskúšal poslednú možnosť, šiel som do čiech k jednemu neskutočne drahemu doktorovi a teda môžem povedať, že možno nie ani tak jeho zasluhou, ale skôr toho lieku čo som ho mesiac užival, minocyklin, to postupne ustúpilo a do relatívne pôvodného stavu som sa dostal až v decembri min roka.

Takže rozhodne nikomu nemám za zlé, že ak raz mal niečo dočinenia s kliešťami, tak má z nich fóbiu, ako už aj ja.

Čo z toho vyplýva, nechodiť cez vysokú trávu, a keď tak z poriadnym repelentom, potom ak aj už človek má nejaké príznaky, tak nebrať len pár tabliet už po prvých príznakoch, ale riadne dobrať celých teraz odporúčaných 40 dní, nakoľko životný cyklus tých potvor sa odhaduje na 28 dní, a ak sa vám z krvného riečiska dostanú do celého tela, tak už sa ich je ťažké zbaviť.

Následy okrem pískania v uchu a znecitlivenia časi dolného chodidla je ešte stále ťažké odhadovať, nakoľko sa to môže objaviť opäť aj po rokoch, no aby to nebolo len také čierne,tak pozitívum to má, že som schudol, nakoľko som vysadil skoro všetky rafinované cukry, čo tieto potvorky tak radi, a nehodlám ich nimi kŕmiť, ak nejaké stále vo mne žijú.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » čtv čer 13, 2019 13:56

ret255 píše:ak nejaké stále vo mne žijú
Nepotesim se, ale pocitej s tm, ze "ziju"...
ret255 píše:ak sa vám z krvného riečiska dostanú do celého tela, tak už sa ich je ťažké zbaviť
Tak, tak. Dokonce vetsinou staci, kdyz se dostanou nekam do kloubu, kam se ATB z krvi tezko dostavaji. A, bohuzel, kym se vetsina lidi dostane k doktorovi a ten usoudi, ze je treba zasahnout (a v lepsim pripade predepise dostatecne silnou davku spravneho ATB), tak uz rozlezeny je. A taky bohuzel, kym se udelaji testy, tak uz se to taky dobre rozmnozi a rozleze. :twisted:

Ty potvory jsou schopne se v malem mnozstvi stahnout a poschovavat do mist, kde je nezjisti zadne tesy, nezasahne zadne ATB. Nastesti za beznych okolnosti taky nemaji silu nijak moc skodit, dokonce muzes byt leta uplne bez priznaku. Ale staci jim silnejsi oslabeni organizmu a hned se snazi "ozit". Potom uz zavisi na Tvem imunitnim systemu, jak vyhodnoti jejich cinnost spolu s "puvodnim" zdrojem oslabeni. Pokud je detekuje a ma na ne silu, popere se s tim. Pokud se zameri na ten "puvodni zdroj" jako na "silnejsi ohrozeni" a venuje mu veskerou silu, tak se borelie dokazou pekne zase rozlezt. A co je nejhorsi, s mnoha oslabenimi dokazou v "symbioticke spolupraci" nasobne zvysit problemy, pricemz se imunitni system zameruje spise na "toho druheho" :twisted:.
V podstate jsi neco podobneho popsal u sebe i Ty...

Kazdopadne, pokud uz se predepisou ATB, je treba je opravdu dobrat az do konce, i kdyby to bylo hodne dlouho. Popravde receno, by se mely na co nejvetsi "dodatecne" zbaveni se tech schovanych potvor by se ve slabsi davce mely uzivat hoodne dlouho, mesice,nekdy mozna i roky. To si vsak zadny doktor na triko nevezme - a taky nas organizmus by z toho sel do kyticek.

No, drzim palce, at mas dal co nejmensi problemy.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod Zdéňa » čtv čer 13, 2019 20:40

Ve zkratce k tématu:
Borelku mi našli 2009 myslím. Několikrát jsem bral atb a vždy to na chvíli pomohlo.. ale vždy se to vrátilo ještě horší. Pak jsem našel doktora Klubala, který jako jediný v ČR to řeší tím dlouhodobým dávkováním atb.. to mi pomohlo na dlouho, ale nedotáhl jsem to do konce a když jsem se cítil skvěle tak jsem za nějaký čas vysadil... a do cca roka to bylo zpět. Nikdy jsem nebyl hypochondr, doktory nemusím, bez sportu a bez přírody nežiju, ale je to mazec. Nyní jsem na bylinné léčbě podle protokolu Buhnera. Krevní obraz se mi dává zpět dohromady a borelie v těle pomalu klesají. Výhody: proti ATB to neničí imunitu a tělo, nevýhody: je to na dlouho (to atb taky) a není to dvakrát levný.
Hodně lidí mi to nevěřilo, ale když už někdo něvěří mě, tak krevní obraz a testy mluví jasně.
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Klistata

Příspěvekod fadp » čtv čer 13, 2019 21:21

Zdravím,

potřeboval bych poradit s výběrem repelentu pro mě a dvě malé děti (3roky). Před pár dny jsme u malé našli třetí klíště v tomto roce, tak trochu už panikařím. Paní má v plánu ušít nějaké ty náramky, které vyplní rozdrceným fenyklem.

Nicméně poptávám i repelenty.
Pro odpuzení mám v plánu zakoupit:
Repelent Sawyer Picaridin Insect Krém 118 ml

Neobsahuje DEET a ICARIDIN je údajně zdravotně nezávadný.

Poté hledám něco na ošetření ošacení, mám dva favority:
Predator repelent Outdoor Impregnace
Sawyer Permethrin (nalehko.com)

V Predatorovi je DEET, u Sawyeru Permethrin, který je pravděpodobně karcinogení. Na foru píšete jen o Predatorovi, o Sawyerovi Permethrin se zde neví či ví, ale raději ho nepoužíváte? Díky.

Mám se toho Sawyeru bát? Poraďte prosím. Děkuji.
fadp
nováček
nováček
 
Příspěvky: 20
Registrován: čtv led 24, 2019 20:17

Re: Klistata

Příspěvekod mike » čtv čer 13, 2019 21:32

fadp píše:V Predatorovi je DEET, u Sawyeru Permethrin, který je pravděpodobně karcinogení. Na foru píšete jen o Predatorovi, o Sawyerovi Permethrin se zde neví či ví, ale raději ho nepoužíváte?

Predator Outdoor obsahuje taky permethrin, proto ho pouzivame. Je to jedine, co na klistata opravdu funguje. Zrovna jsem o vikendu chodil vysokou travou na Valassku, kde je v tehle dobe klistat hodne, a diky nastrikanym kalhotum jsem nemel ani jedno.

Osobne o spreji od Sawyeru slysim poprve, diky za tip. Prijde mi ale, ze pomer cena/vykon je u Predatoru lepsi, ale zas je fakt, ze posledni dobou docela zdrazil.

Jestli je permethrin pravdepodobne karcinogenni nevim, ale klistata jsou nebezpecna zcela jiste. Podle mne je to zdaleka nejnebezpecnejsi potvora, co u nas zije.

Akorat male varovani: kdyz jsem o vikendu strikal kalhoty, tak proti mne zrovna fouknul vitr a maly oblacek aerosolu mi vletel do oka. Nic moc. Davka byla minimalni a stalo se mi to poprve z mnoha pokusu, ale i tak si priste vezmu bryle. Na kuzi je to celkem neskodne, ale oci a sliznice jsou jina vec, prece jen je to neurotoxin.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » čtv čer 13, 2019 21:48

Asi nasledujici neni to, co chces slyset, ale...
fadp píše:tak trochu už panikařím...Mám se toho Sawyeru bát?
Budes se muset rozhodnout sam, ceho se bojis vic - permethrinu, DEETu - nebo tech klistat.

Ja nejsm priznivcem chemie a pokud mohu, doporucuji prirodni veci, ale u klistat naramky s fenyklem jakonjediny prostredek skoro jiste budou fungovat jen znacne omezene (nebo vubec). Jo, etericke oleje z nekterych bylin klistata opravdu odpudi - ale taky docela rychle vyprchaji. A kdyz das ten fenykl do naramku, co myslis, jak daleko od rucicky nebo nozicky (nebo kam to chcete diteti dat) bude dostatecne citit?

Samozrejme, klidne je muzete pouzivat, rozhodne uskodit neuskodite. Jen ja bych v tom pripade nezustal vyhradne pouze u fenyklu, ale obohatil bych naramek jeste necim jinym.
Naramek muzete pouzit jako repelent - DEET a permethrin jsou "zabijeci", ne odpuzovace.

A jeste jedno varovani: pokud se setkavate s domacimi zviraty, dobre si nastuduj, pro jake je permethrin jedovaty a s nastrikanym oblecenim se od nich zdrzuj dal.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod mike » čtv čer 13, 2019 21:52

Korekce: DEET nezabiji, jen odpuzuje. Proto je na klistata celkem k nicemu.

Permethrin je jedovaty pro kocky, s nastrikanyma kalhotama je odhanim, aby se neotiraly. Pak pro vodni zivocichy, ale to je nejspis vsechno, psum treba nevadi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod mike » čtv čer 13, 2019 22:04

Zdéňa píše:Nyní jsem na bylinné léčbě podle protokolu Buhnera. Krevní obraz se mi dává zpět dohromady a borelie v těle pomalu klesají.

Nejake podrobnosti?

Zdéňa píše:Hodně lidí mi to nevěřilo, ale když už někdo něvěří mě, tak krevní obraz a testy mluví jasně.

Jak se to projevuje na krevnim obraze?

Jinak klasika, syty hladovemu neveri. Casto ani doktori ti to neuveri, kdyz s tim sami nemaji zkusenost. Zrovna vcera jsem byl na infekcnim s bartonellama a doktorka mi tvrdila, ze to nemuze trvat tak dlouho, ze to bude jina infekce. Co ji na to mas rict? No, testy udelat nechala a vic od ni nechci, stejne se s tim telo musi srovnat samo.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod Dhani » pát čer 14, 2019 0:49

fadp píše:Zdravím,

potřeboval bych poradit s výběrem repelentu pro mě a dvě malé děti (3roky).


Každý rok na jaře objednávám z USA repelent od firmy Badger (stejně jako krém na opalování s minerálním filtrem). Neobsahuje žádné toxic složky a funguje spolehlivě. Mnohaletá osobní zkušenost.
Dhani
nováček
nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob dub 28, 2007 21:48

Re: Klistata

Příspěvekod fadp » pát čer 14, 2019 6:14

Ahoj,

děkuji Vám za přínosné informace. Včera večer jsem ještě poslal e-mail s otázkami na nalehko.com.

Dle obrázků na netu, složení Sawyer Permethrin
0,5% Permethrin
99,5% inert ingredients

S výhodností je to následovně:
Predator repelent Outdoor Impregnace
množství v balení ml: 200; cena: 180; funkce: odpuzuje a hubí; cena za ml: 0,90 Kč; doba účinnosti: 28 dní; poznámka: DEET 25 %, Permethrin 1 %

Sawyer Permethrin
množství v balení ml: 739; cena: 618; funkce: odpuzuje a hubí; cena za ml: 0,84 Kč; doba účinnosti: až 6 vyprání?; poznámka: /

Permethrin dle wiki jak odpuzuje, tak zabíjí. Otázkou je, jak moc odpuzuje. DEET dle informací z nalehko.com poškozuje textiílie a navíc může vyvolávat nevolnost.

Cena za ml na první pohled vychází lépe u Sawyeru, ale pozor, dle fotografií (jeden z dotazů nalehko) obsahuje balení Sawyer Permethrin pouze 0,5% permetrinu, u Predatoru je to 1%.

Otázkou také je, jaké Sawyer používá inertní ingredientse a jaký to má vliv na dobu učinnosti. Tím chci poukázat na následující: Predator: proč je doba účinnosti při totožné látce u predator 28 dní a sawyeru až 6 vyprání? Co si mám představit pod 6 vypráním, to jako že když nevyperu, účinnost je trvalá? Proč to není u Predator?
fadp
nováček
nováček
 
Příspěvky: 20
Registrován: čtv led 24, 2019 20:17

Re: Klistata

Příspěvekod aksam » pát čer 14, 2019 7:20

Bych řekl, že to moc řešíš. Predator se u nás vyrábí, proto se o něm hlavně píše. Sawyer mají jako novinku na nalehko pár týdnů takže s tím tady má málokdo zkušenost, pokud si ho nepořídil třeba v Americe jako Petr z nalehko na trailu.
Osobně nastříkám kalhoty po každém praní, moskytiéru jednou za sezónu.
aksam
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1240
Registrován: čtv srp 4, 2011 6:43

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » pát čer 14, 2019 8:20

fadp píše:Predator repelent Outdoor Impregnace
...funkce: odpuzuje a hubí; ... doba účinnosti: 28 dní; poznámka: DEET 25 %, Permethrin 1 %
Jen mala poznamka, doba repelentniho ucinku (nastrikaneho) DEETu rozhodne nebude 28 dni...
Wikipedia píše:Spotřebitelská organizace ze Spojených států amerických Consumer Reports našla přímou korelaci mezi koncentrací DEET a počtu hodin, po které působí ochrana proti hmyzu. Stoprocentní látka poskytuje ochranu po dobu až 12 hodin, zatímco směsi o nižší koncentraci (20–34 %) chrání 3 až 6 hodin

Omlouvam se za chybu, DEET opravdu nezabiji. Zato permethrin "odpuzuje zabitim" :wink: ... Vseobecne se pojem "repelent" pouziva v jinem smyslu nez co znamena.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod ret255 » pát čer 14, 2019 11:33

apuka píše:Nepotesim se, ale pocitej s tm, ze "ziju"...
tak nie som tak naivny, ale je lepšie si myslieť, že nie, aspoň z psychologickeho hladika.

Zdéňa píše:Nikdy jsem nebyl hypochondr, doktory nemusím, bez sportu a bez přírody nežiju, ale je to mazec. Nyní jsem na bylinné léčbě podle protokolu Buhnera. Krevní obraz se mi dává zpět dohromady a borelie v těle pomalu klesají. Výhody: proti ATB to neničí imunitu a tělo, nevýhody: je to na dlouho (to atb taky) a není to dvakrát levný.
Hodně lidí mi to nevěřilo, ale když už někdo něvěří mě, tak krevní obraz a testy mluví jasně.

Tiež to samé, keď nemusím, k doktorovi nepáchnem, min. rok som sa ich však nabehal tolko, že to už na hypochondra vyzeralo. Ja som mal však testy negatívne, všetko čo som popisoval som naozaj zažil, ale testy čo som mal igG a Igm boli v hodnotách 0,2-0,4 pozitovne je až nad 1, no ako som spominal, bral som zo začiatku atb asi 9 dni a to mohlo znížiť protilátky v krvi, i keď neviem. Tiež som bol u Klubala a tam mi dal robiť aj WB a ten vyšiel tiež negativny vo všetkych markeroch, no aj napriek tomu mi povedal, že mám boreliozu, tak som bol trochu skeptický, ja som proste nemal preukazane protilatky, jedine na yersiniozu, čo by tiež mohlo vyvolavať také stavy ako je nechutenstvo a bolesti klbov, bartonellu som mal tiež niečo zvyšene, ale to už mohlo byť prekonane dávnejšie.
Aspoň viem na koho sa obrátiť ak by som chcel skúsiť toho Buhnera, lebo viem, že je toho strašne vela čo sa musí brať, vela je toho z číny, všeliaké exotické korene, bylinky, sušené húsenice a bohvie čo ešte.

mike píše:Jinak klasika, syty hladovemu neveri. Casto ani doktori ti to neuveri, kdyz s tim sami nemaji zkusenost. Zrovna vcera jsem byl na infekcnim s bartonellama a doktorka mi tvrdila, ze to nemuze trvat tak dlouho, ze to bude jina infekce. Co ji na to mas rict? No, testy udelat nechala a vic od ni nechci, stejne se s tim telo musi srovnat samo.
Ta bartonella sa aj nejako prejavuje, či odkial vieš, že ju máš? U nas na infekčnom by bartonellu ani netestovali, max boreliozu a to len zakladny kmen, plus možno encef.

A ešte keď sme u toho predatora, čital som si tu cele vlakno a ten postup nanášania, je aký? Striekajú sa teda nohavice z vnútra alebo iba z vonku a okolo pásu nič, iba od spodu do hornej časti stehien? Kolko toho asi nanesieš v množstve tej 200ml lahvičky a kolko takto nanesené to vydrží, kedy aplikuješ ďalší nástrek? A čo sa týka impregnáce zvyšku tela, používaš iba ten outdoor na nohavice, či ešte niečo na zyšok tela, prípadne na tričko, niekto tu spomínal, že si to necháva naimpregnovať na celé oblečenie...
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pát čer 14, 2019 20:03

aksam píše:Bych řekl, že to moc řešíš. Predator se u nás vyrábí, proto se o něm hlavně píše. Sawyer mají jako novinku na nalehko pár týdnů takže s tím tady má málokdo zkušenost, pokud si ho nepořídil třeba v Americe jako Petr z nalehko na trailu.

Asi tak.

ret255 píše:A ešte keď sme u toho predatora, čital som si tu cele vlakno a ten postup nanášania, je aký? Striekajú sa teda nohavice z vnútra alebo iba z vonku a okolo pásu nič, iba od spodu do hornej časti stehien? Kolko toho asi nanesieš v množstve tej 200ml lahvičky a kolko takto nanesené to vydrží, kedy aplikuješ ďalší nástrek?

Samozrejme zvenku. K cemu by to bylo zevnitr? Ucelem je zabit klistata, ktera se ti pri chuzi chytnou na kalhoty. Tricko ani nic jineho nestrikam, ale ja u nas chodim jen na jednodenni akce, pri spani venku to muze byt jine. Za dobu, co to pouzivam (mozna uz 10 let?), jsem mel jen asi dve klistata a obe na holych rukach, kde se chytly primo, kdyz jsem se prodiral nejakym rostim. Pres kalhoty neproslo nic.

Strikam priblizne od rozkroku dolu. Nahore udelam asi 10 cm siroky pas, ktery nastrikam poradne, nohavice dole taky a plochu mezi tim uz ne tak peclive. Strikam po kazdem prani a pocitam s tim, ze to bude spolehlive tak tyden. Jedno baleni vydrzi tak mesic a pul az dva, presne jsem to nepocital.

apuka píše: Zato permethrin "odpuzuje zabitim"

Zabiti je nejlepsi zpusob odpuzovani ;-) Takovy definitivni 8)

fadp píše:Cena za ml na první pohled vychází lépe u Sawyeru, ale pozor, dle fotografií (jeden z dotazů nalehko) obsahuje balení Sawyer Permethrin pouze 0,5% permetrinu, u Predatoru je to 1%.

No prave. Takze vychazi lip u Predatoru. Ucinnost zalezi na mnozstvi latky, takze Predatoru ti staci polovina.

fadp píše: Co si mám představit pod 6 vypráním, to jako že když nevyperu, účinnost je trvalá?

Predstav si marketing ;-) Neni tam 6 vyprani, ale AZ 6 vyprani, pod cimz bych si predstavil neco jako lehke promachnuti ve studene vode. Ja bych tomu neveril ani po prvnim normalnim vyprani. Navic Sawyer neni zrovna duveryhodna firma a tohle to jen potvrzuje.

Ucinnost rozhodne trvala neni, Predator uvadi 4 tydny, ale obecne, ne pro klistata. Proti klistatum je to min, tak polovina, ale mne prijde bezpecny maximalne tyden. Oni puvodne uvadeli tyden vseobecne a klistata 3 dny, ale pak zmenili recepturu a udelali nove testy a ted tvrdi tohle. Coz mi pripomina, ze mi sveho casu slibili ty testy poslat a neudelali to, asi bych se jim mel pripomenout... Otestovat to sam neni jednoduche, leda nachytat nejaka klistata a pozorovat jak chcipaji nebo nechcipaji na kalhotach po ruzne dobe, ale do toho nejdu ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod mike » pát čer 14, 2019 20:10

ret255 píše:Ta bartonella sa aj nejako prejavuje, či odkial vieš, že ju máš?

Viz tady, protilatky se nasly. A ano, projevuje, porad stejne, akorat s mensi intenzitou. V podstate jsou to takove vlny, jejichz amplituda postupne klesa a casem doufam zmizi uplne.

ret255 píše:U nas na infekčnom by bartonellu ani netestovali, max boreliozu a to len zakladny kmen, plus možno encef.

Sel jsem tam primo s tim, at mi bartonelozu otestujou, protoze jsem to odhadl a trefil sam. Sami od sebe by to nedelali. Na infekcni jsem musel proto, ze normalni laborator to ani neumi, tudiz to obvodacka udelat nemuze.

Jinak jsem dneska ze sebe asi na kilometru lesem shazoval tak 10 klosu :evil:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod ret255 » pát čer 14, 2019 21:48

Aha, takže od klošov, som ani nevedel, že niečo prenášajú, teda už aj na ne si treba dať pozor, donedávna som ani nevedel ako sa to volá, len je to vždy nepríjemné, keď je človek spotený a zrazu ho začne niečo štekliť na ruke alebo na hlave, vyzerá to ako muška s nožičkami podobná kliešťovi, no má to krídelká a dá sa rozomlieť v prstoch, no potom to rozomletie môže byť aj celkom nebezpečné, stačí, že si spotený pretrie takto oči, alebo má nejakú ranu a už je problém.

A k tomu IgG a IgM, IgG sú staré protilátky a IgM protilátky, ktoré si telo vytvára práve teraz na aktívnu infekciu, problém je, že ak má niekto oslabenú imunitu a málo zabijáckych bielych krviniek, tak sa mu ani pri aktívnej infekcii nemusia zobrazovať protilátky, ja som to mal tak pred rokom a aj 2 späť, elisa sa robí automaticky, potom sa robí WB na tie protilátky, ktoré sú zvýšené, ale iba ak prekročia hranicu pozitivity, ak nie tak sa WB štandardne nerobí.
Ja som mal prvý krát v 2016 IgG 1,12, tak mi robili WB, ale iba na IgG, škoda, že mi vtedy nespravili aj na IgM, lebo tam zisťujú špecifické markery, ale to štandardne robia iba pri ich pozitivite v elise, ak by to chcel človek aj napriek tomu, tak jedine ako samoplátca. Na sk to vychádza na cca 100€. Napr. čo mi teraz robili na EBV, tak tam som mal IgG až 8+, čiže čím staršia infekcia, tým vyššie IgG, no asi je to individuálne od infekcie, lebo na boreliozu v 2018 mi IgG vyšlo najviac 0.5. Ďalej je aj lotéria, že človek chytí práve ten kmeň čo testujú štandardne, vraj existuje až 50 druhov a testujú sa zvyčajne 4 najčastejšie sa vyskytujúce v európe, no na sk ani netestujú tie čo sa vyskytujú napr v Nemecku, čo sa kludne môže vyskytovať aj u nás.

Základ je asi mať dobrého obvoďáka, a potom aj infektológa, žial tam kde bývam tomu tak nie je.
ret255
účastník
účastník
 
Příspěvky: 517
Registrován: stř pro 23, 2015 22:12

Re: Klistata

Příspěvekod Zdéňa » pát čer 14, 2019 21:53

ret255 píše:Tiež to samé, keď nemusím, k doktorovi nepáchnem, min. rok som sa ich však nabehal tolko, že to už na hypochondra vyzeralo. Ja som mal však testy negatívne, všetko čo som popisoval som naozaj zažil, ale testy čo som mal igG a Igm boli v hodnotách 0,2-0,4 pozitovne je až nad 1, no ako som spominal, bral som zo začiatku atb asi 9 dni a to mohlo znížiť protilátky v krvi, i keď neviem. Tiež som bol u Klubala a tam mi dal robiť aj WB a ten vyšiel tiež negativny vo všetkych markeroch, no aj napriek tomu mi povedal, že mám boreliozu, tak som bol trochu skeptický, ja som proste nemal preukazane protilatky, jedine na yersiniozu, čo by tiež mohlo vyvolavať také stavy ako je nechutenstvo a bolesti klbov, bartonellu som mal tiež niečo zvyšene, ale to už mohlo byť prekonane dávnejšie.
Aspoň viem na koho sa obrátiť ak by som chcel skúsiť toho Buhnera, lebo viem, že je toho strašne vela čo sa musí brať, vela je toho z číny, všeliaké exotické korene, bylinky, sušené húsenice a bohvie čo ešte.

Klubal na to kouká celkově, nekouká jen na jedno či druhé číslo. Hele kdysi jsem byl ve fázi, že se mi to vše taky nechtělo studovat.. moc zabitého času, věřil jsemtenkrát doktorům a pak Klubalovi. Teď v tom mám hodiny a hodiny času. Na buhnera stačí jeden e-shop v UK :wink:
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Klistata

Příspěvekod Zdéňa » pát čer 14, 2019 22:02

mike píše:Nejake podrobnosti?

Třeba zde je kniha, kterou jsem začal. Teda já začal první verzí, která byla vydaná i v češtině. To by bylo na dlouhé povídání, ve zkratce: primárně ty bylinky neničí tu borelku (ikdyž některé taky), ale posilují imunitu aby si tělo s ní dokázalo samo poradit. Má knihu i na další nemoci jako ta tvá Bartonella

mike píše:Jak se to projevuje na krevnim obraze?

Během posledních pár let se mi hodně věcí zhoršilo - dost vysoký cholesterol, ikdyž jím celkem zdravě, špatná štítná žláza, rozhozené bílé krvinky, krev v moči, alergie na lepek.. nikdo něvěděl čím to bylo, oběhal jsem x vyšetření a vlastně nic. Až teď na té bylinné léčbě se mi většina věcí už naštěstí vrátila do normálu.

mike píše:Jinak klasika, syty hladovemu neveri. Casto ani doktori ti to neuveri, kdyz s tim sami nemaji zkusenost. Zrovna vcera jsem byl na infekcnim s bartonellama a doktorka mi tvrdila, ze to nemuze trvat tak dlouho, ze to bude jina infekce. Co ji na to mas rict? No, testy udelat nechala a vic od ni nechci, stejne se s tim telo musi srovnat samo.

Bohužel znám, já jsem po této zkušenosti k doktorům dosti skeptický.
Uživatelský avatar
Zdéňa
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 1487
Registrován: pon srp 25, 2008 11:47
Bydliště: Příbram, práce v Praze

Re: Klistata

Příspěvekod mike » sob čer 15, 2019 0:30

ret255 píše:a dá sa rozomlieť v prstoch, no potom to rozomletie môže byť aj celkom nebezpečné, stačí, že si spotený pretrie takto oči, alebo má nejakú ranu a už je problém.

Zas bych to neprehanel. Klos je svine odolna a v prstech ho nerozmacknes, to bys musel pouzit nehty. Infekci prenasi kousnutim a nez se prisaje chvili trva. Tohodle bych se moc nebal, ale asi mas pravdu, ze bude lepsi se vyhnout sahani do oci. Bartonelly je umi napadnout.

ret255 píše:Ďalej je aj lotéria, že človek chytí práve ten kmeň čo testujú štandardne...

Tohle asi muze byt problem, otazka je, jeslti vznikaji stejne protilatky. U bartonell testuji jen dva kmeny a jine, nez je ten, co prenaseji klosi.

Zdéňa píše: ve zkratce: primárně ty bylinky neničí tu borelku (ikdyž některé taky), ale posilují imunitu aby si tělo s ní dokázalo samo poradit.

Coz mi prijde jako rozumny zpusob.

Zdéňa píše:Bohužel znám, já jsem po této zkušenosti k doktorům dosti skeptický.

To asi kazdy, kdo se pokousel lecit neco chronickeho... oni to proste neumi.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod fps » sob čer 15, 2019 17:31

Dhani píše:Každý rok na jaře objednávám z USA repelent od firmy Badger (stejně jako krém na opalování s minerálním filtrem). Neobsahuje žádné toxic složky a funguje spolehlivě. Mnohaletá osobní zkušenost.

to je reklama, nebo je to zkutečnost? mate i někdo jiný zkušenosti s repelentem Badger proti klíšťatům? já nacházím repelentem Badger proti klíšťatům jen s účinností 6 h? to by byl dost zásadní nedostatek kdyby nedělal Badger repelentem proti klíšťatům který by fungoval na oblečeni aspoň týden?
Naposledy upravil fps dne sob čer 15, 2019 17:46, celkově upraveno 1
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Klistata

Příspěvekod fps » sob čer 15, 2019 17:46

mike píše:
fadp píše:Na foru píšete jen o Predatorovi, o Sawyerovi Permethrin se zde neví či ví, ale raději ho nepoužíváte?

Osobne o spreji od Sawyeru slysim poprve, diky za tip. Prijde mi ale, ze pomer cena/vykon je u Predatoru lepsi, ale zas je fakt, ze posledni dobou docela zdrazil.

já jsem o Sawyerovi Permethrin taky nikdy neslyšel, ale je taky fakt, že jsem se o jiné repelenty proti klíšťatům ani nezajímal, není taky proč, když plno let používám český Predator Outdoor který funguje, už jenom třeba riskovat přisáti nakažené klíštěte kuli testu jiného repelentu se mi tedy vůbec nechce
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » sob čer 15, 2019 19:37

fps píše:já nacházím repelentem Badger proti klíšťatům jen s účinností 6 h? to by byl dost zásadní nedostatek kdyby nedělal Badger repelentem proti klíšťatům který by fungoval na oblečeni aspoň týden?
Zase pletete repelent a ochranu (proti klistatum :-)).

Ten Badger JE repelent, tj. odpuzovac - jeho ulohou je vytvorit "vuni", ktera hmyzu (i klistatum) doslova "nevoni" a kvuli tomu se ani nesnazi na osetrene misto, resp. na nosice dostat a ani na nej nespadnou a kliste bys na sebe vubec nemel nalezt. Ale kdyby nejakemu ty vune nevadi (kliste s "ucpanym nosem" ? :D), tak se klidne po Tebe bude potulovat, zavrta se a bude sat jedna radost - a to i okamzite po nastrikani/namazani. K tomu se to ma dat na kuzi, ne na obleceni, i kdyz ucinkuje i tam. V tomto pripade je 6-tihodinova ucinnost naprosto v poradku, jsou tam etericke oleje, ty potom vyprchaji.

Predator NENI dlouhodoby repelent, je to prvotne jed (i) na klistata, i kdyz obsahuje kratkodobe (3-5 hod?) repelentni slozku. Jeho odpuzovaci/repelentni ucinek je, jak jsem psal - "odpuzeni zabitim". Nebrani klistatum se dostat na nositele, ale pohyb po osetrenem miste (tj. primi kontakt s permethrinem) je pro kliste (a to doslova) paralyzujici a po kratke dobe umiram, kdyz se nesihne rychle prisat, tak odpadava. Ale muze se stat, ze se zavrtat stihne, jen uz nemuze sat a umre zavrtany - v tomto pripade jej (mrtveho) najdes prisateho, bude par dnu trvat kym by odpadnul sam. Permethrin neni aromaticky olej, nevyprchava (spise se dostane pryc z textilie nosenim) a proto ma delsi ucinek.

Takze 6 h ucinek neni zadny nedostatek - je to normalni vlastnost takoveho pripravku a na samotny repelent a jeste na prirodni bazi je to dobry cas. Proste je to jiny pristup - prevence, kdyz na Tebe kliste nechce a nepujde, tak se od nej nenakazis. Predetor resi uz "akutni" nastalou situaci - pokud je na Tebe kliste, tak jej nemilosrdne zabije.
Naposledy upravil apuka dne sob čer 15, 2019 21:12, celkově upraveno 1
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Klistata

Příspěvekod mike » sob čer 15, 2019 20:29

fps píše:není taky proč, když plno let používám český Predator Outdoor který funguje, už jenom třeba riskovat přisáti nakažené klíštěte kuli testu jiného repelentu se mi tedy vůbec nechce

Moje rec.

fps píše:to je reklama, nebo je to zkutečnost? mate i někdo jiný zkušenosti s repelentem Badger

Taky mi to prislo trochu podezrele, ale treba ne. Pak by mne zajimalo, jestli to funguje proti klosum. Hodilo by se mi neco na natreni krku a vlasu, kam ty svine zalezaji a kousou.

apuka píše:Ten Badger JE repelent, tj. odpuzovac - jeho ulohou je vytvorit "vuni", ktera hmyzu (i klistatum) doslova "nevoni" a kvuli tomu se ani nesnazi na osetrene misto, resp. na nosice dostat a ani na nej nespadnou a kliste bys na sebe vubec nemel nalezt.

Uz jsem to tu psal xkrat a napisu znovu. Kliste ciha v trave a kdyz o nej zavadis, chyti se mechanicky. Na to zadny repelent nepomuze. No a co se asi stane pak? Ze by si kliste reklo, tenhle mi nevoni, vytahlo padak a seskocilo? Asi ne, ze? Poleze nahoru, az najde misto, ktere se mu zalibi a prisaje se. Typicky treba v podpazi. Kliste jedine zabit, proto permethrin. Repelenty jsou hlavne proti letajicimu hmyzu.

apuka píše:Predator NENI repelent

To samozrejme je. Protoze je tam i DEET. Doba ucinnosti bude sice rozhodne vyrazne mensi, nez permethrinu, ale prvni den to jako repelent fungovat bude.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Klistata

Příspěvekod apuka » sob čer 15, 2019 21:38

mike píše:Protoze je tam i DEET. Doba ucinnosti bude sice rozhodne vyrazne mensi, nez permethrinu, ale prvni den to jako repelent fungovat bude.
Puvodne jsem chtel psat permethrin misto Predatoru :evil:. Uz jsem to opravil.
Ale nedelej si iluze ten DEET je tam 25% koncentrace a to asi nebude ucinne ani 5 hodin.
mike píše:Kliste ciha v trave a kdyz o nej zavadis, chyti se mechanicky. Na to zadny repelent nepomuze.
To je o dost slozitejsi... Ma "detektor CO2", pry na zaklade toho se rozhoduje, zda-li se pusti nebo ne. Opravdu to neni pouze mechanicky proces:
priroda.cz píše:Mylná je však představa, že klíště uvidí vhodného hostitele a okamžitě na něj skočí. Klíšťata jsou slepá, ale dokáží reagovat na vydechovaný oxid uhličitý. Pomáhá jim v tom tzv. Hallerův orgán.

mike píše:Pak by mne zajimalo, jestli to funguje proti klosum. Hodilo by se mi neco na natreni krku a vlasu, kam ty svine zalezaji a kousou.
A co Ti brani si "namichat" svuj vlastni "koktejl"? Vezmes etericke oleje - eukalypt, citronova trava, levandule, fenykl, tea tree oil, grep, tuje (pokud sezenes), je jich s repelentnim ucinkem jeste vice. Do male flasticky (napr. od leku) si dej vodu, nakapej par kapek z tech oleju, co Ti vuni "sedi", flasku zavri, udelej barmana a poradne s tim zatrepej. A kdyz vystoupis z vlaku na "kosove misto", tak si trocha z roztoku dej na ruce a pretri si telo a hlavu, kde chces.
Ma to jeste jednu vyhodu - kdyz dobehnes na posledni vlak cely zpoceny a vlak je plny, tak po naskoceni se tim taky muzes trochu natrit jako s vonavkou a mozna Te na dalsi stanici nevyhodi :-).

Jo, dobry repelent funguje docela dobre i na "vychovane" klistata. Muj pes mel prvnich par mesicu pouze objek uvolnujici etericke oleje - a nemal ani jedno kliste. Jakmile jsem obojek vymenil na slavnou a opevovanou znacku Spot-Onu, ze stejnych mist je prinasel ve velkem.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

PředchozíDalší

Zpět na Outdoor a zdraví