Výběr stanu

zkušenosti, rady, dotazy

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Mufflon » úte čer 4, 2019 14:22

apuka píše:Michale, promin zase, ale fakt jsou nektere vyvody (i Tvoje) mimo.


Nechci se hádat, ale při 120 kilometrovém větru se dá normálně po čtyřech pohybovat. Zkoušeli jsme to na pláních a není to nic tak hrozného. Když si stoupnete, tak vás poryv větru shodí, ale aby mě to odnášelo, tak to zase ne.

A chodit na velké WC do ešusu je naprostá hovadina, s odpuštěním. Každý normální má na to někde tři igelitové pytlíky do mrazáku, které po akci zaváže a nechá v předsíňce, když ji má. Jinak čůrat do láhve se dá normálně, na to nemusí být vichřice, stačí že prší, nebo se nechce ven :-)
Mufflon
nováček
nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: ned čer 2, 2019 17:12

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 4, 2019 14:39

Muflon - píšu že se nedá lézt po čtyřech?
Píšu že v takovém větru nelezu nějaké skalní útesy.
Takže buď jdu po dvou a když už to se mnou začne lomcovat tak to zapichnu a je.

Do lahve necuram proste to pustím po větru i když venku leje.
Na velkou se mi chce jen ráno a když je nečas tak to hold chvilku vydrzim nebo najdu místo za skalkou kde to jde - ono když je člověk x dni na minimu stravy tak je naopak problém aby vůbec k něčemu docházelo.

Řešte raději ty stany :)
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 14:51

@FrantaKrajta - tak nevím, zda trolím, ale vznesl jsem konkrétní dotazy a použil konkrétní odkazy na zkušenosti konkrétních lidí. Nevím, kde je problém, nesklonil jsem se před ikonou? Psal jsem snad dost slušně a uctivě.
1.) MSR samotné uvádí, že jejich stany jsou IMPORTED. Možná ne Čína, ale Vietnam, Bangladéš, Indie.. prostě soudím, že Švýcarsko nebo Norsko to nebude, to by se pochlubili a nemlžili. Je to Asie, nepřesně jsem formuloval jako Čína.
Pokud se nepletu, design, testování...apod. si většina výrobců dělá v domovských zemí, vč. zlopověstného Jurka, Pinguina, Husky...a přesto jsou tu nazývány Čínou. Proč tedy stejně nenazvat MSR, když dělá totéž. Navíc výroba v Číně nutně neznamená nic špatného. Dělají se tam Apple apod.
2.) Pinguin není o 2 kg těžší, ale o 1.34 (s tím, že je větší a má pruty z 11m duralu), Jurek je potom o 0.24 kg těžší. Tedy celkem nic.
3.) Ano, ty recenze nezní dobře. Jako ovšem nezní celá řada recenzí na toho Elixira. Mám za to, že u každého stanu je určité % uživatelů, kteří nejsou spokojení ať už vlivem zmetku, nesprávného používání, nebo přehnaných očekávání. Odsoudit jeden stan na základě jedné špatné zkušenosti je krátkozraké. I Ty MSR mají řadu špatných hodnocení a videa, kde do nového MSR za středního deště fest teče prostě vzbuzují otázky...Legrační je, že jsem narazil i na dva testy E4, kde ho vlastně v úctě chválí, ale jen na konci zmiňují, že se moc nehodí do deštivého a větrného počasí. Což je přesně to, proč si člověk pořizuje stan...
4.) Blbé je, že nenajdeš exaktní údaj na to, nakolik je MSR Elixir testován a zda vůbec. Pevnost stanu se zdaleka neodvíjí jen od počtu křížení... Ale pokud o nějakém měření MSR víš, budu za něj fakt rád. Sám jsem úspěšný nebyl.
5.) Nadmořská výška je irelevantní, maximálně s tím rozdílem, že vyšší nadmořské výšce vítr vyvíjí menší sílu na jednotku plochy. Ale zase tam fičí časteji a vzduch zase o tolik řidší není. každopádně 100 km/h v nížině je více devastujícícíh, než 100 km/h v 5000 m n. m. Jinak díky za zkušenost. To mně zajímá. Nicméně stejné zkušenosti najdeš i s Jurkem, nebo Felenem
6.) Promiň, ale tady už začínám mít pocit, že trolíš Ty. Pinguin i Husky, stejně jako Jurek, materiály samozřejmě uvádí.
Jurek
https://www.jurek.biz/show-free.htm?fid=22#outdoor
Pinguin:
https://www.pinguin.cz/tornado_4_duralu
(pravda, nemá přesnou specifikaci použitého nylonu. ALE: MSR pro změnu neuvádí materiál prutů. Je hezké, že jde o Dural 7000, ale to je celá konstrukční třída s různými vlastnostmi, cenou a obrobitelností. Tady naopak Jurek, Pinguin i Husky uvádí kompletní specifikaci použité slitiny)
Husky:
https://www.huskycz.cz/stan-extreme-felen-3-4-zelena (dole je kompletní specifikace, přesnější než u MSR).
Čili všichni výrobci uvádí specifikaci s tím, že Pinguin a Jurek nemají přesnou a detailní specifikaci gramáže vlákna, a MSR neuvádí specifikaci prutů. IMHO je to zhruba nastejno, paradoxně nejpřesnější je v popisu Husky.
7.) Souhlasím, ale háček je v tom, že i většina recenzí na Jurka, Pinguina i vyšších Husky je pozitivních. A i na MSR najdeš řadu negativních. Zbytek viz výše, jak jsem psal. Nechci dělat selektivní čtení recenzí a číst u jednoho výrobce jen ty dobré a u druhého jen ty špatné.
8.) Souhlasím
9.) Vypadá to tak, jak píšeš, že MSR je silný hlavně u těch malých stanů. Stan do auta tak úplně nehledám, mám už velký kempový. Hledám spíš malý stan, hlavně kvůli místu. Spaní na divoko v náročnému terénu nedává příliš velké možnosti pro rozlehlé stany. A nosit ho budu, ale primárně ne na těžko.
Hele, určitě nechci aby to znělo konfrontačně, protože to tak fakt nemyslím. Snažím se přijít na to, zda má pro mě cenu připlatit si cca 1/3+ navíc za stan vyrobený ve stejné Asii, z podobných materiálů a s podobným procentem spokojených a nespokojených uživatelů. A protože jsem trapně exaktně založený (přírodní vědy), hledám fakta a ne zda je zrovna něco in a je cool, protože je to cool a druhé není in a cool, protože je to Čína. V podstatě hledám argumenty proto, proč MSR chci a ne proto, že ho nechci. Jenom zatím nejsem úplně úspěšný.
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Re: Výběr stanu

Příspěvekod mike » úte čer 4, 2019 14:59

To je zas diskuse :D

Pierre111 píše:Uplně jsem si představil jak v takovém větru někdo močí nedej bože si skočil na velkou :D. No zpět do stanu bych takového člověka fakt už nepustil :D.

Podstatne je natocit se spravnym smerem :twisted:

Pierre111 píše:Samozřejmě že mají velký oči, to je běžný jev prakticky ve všem a u všech. Dokonce i lidi, co po horách už nějaký čas chodí se takto pletou a vidí to horší než je skutečnost.

Presne tak. Zrovna s tema svahama mam overeno, ze jedine merit, jinak se seknes klidne o 30 %. S vetrem to nejspis bude jeste horsi, ale ten jsem nikdy nemeril. Vim jenom, ze kdyz predpovidaji i "jen" narazy do 20 m/s, tak uz neni dobry napad chodit tam, kde jsou stromy.

Pierre111 píše:No 140 je trochu vyšší ale žádná tragédie, asi jsi taky starší.

Jeste pamatuju, kdyz mi jedna doktorka tvrdila, ze chlap by mel mit aspon 145/90, jinak ma nizky tlak. To mi jeste nebylo 30, takze je to tak 20 - 25 let. Od te doby se jejich nahled trochu zmenil ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výběr stanu

Příspěvekod apuka » úte čer 4, 2019 15:01

Je sranda sledovat, jak se s chuze stava pohybovani se po ctyrech, jak se z prime reakce na muj prispevek si mysli nekdo, ze dotycny reaguje na jeho vety, atd. :-).

Ted vazne: tyto zdanlive OT prispevky zase nejsou az tak OT. Uz jeno proto, ze by mely tazatele jemne nasmerovat k tomu, aby premyslel. Jestli je rozumne v podminkach, kde se ocekava takovy vitr delat vylety, jestli neni rozumne planovat i s ohledem na aktualni predpoved pocasi. Jestli je rozumne resit vahu a cenu na ukor bezpecnosti/vydrze stanu, kdyz uz se do tech podminek chce jit, atd.
At ma kdo chce jake mineni o Michalovi, kazdopadne bylo na nem videt, ze alespon se na ty podminky predem pripdavil a na ne vybavil (i kdyz mozna az presprilis, ale to je lepsi nez nevybaveni se). Pocital s nima a vedel, co ma delat. A klidne nekam nakonec nedosel, kdyz na to nebyly podminky.
V tomto druhem pripade mam trochu dojem (ale mozna se mylim, je to jen musj osobni dojem, klidne mi to vyvratte), ze ten pristup je spise takovy "mam na to dva tydny a takovy budget, chci videt a projet toto a tamto a musim to vsechno stihat, at se deje, co se deje, ja to prece musim dat".
A pokud se tema zdanlivyma OT prispevkama alespon trochu povede dotycneho znejistit ve smyslu, ze jej donuti se hloubeji zamyslet nad nekteryma vecma, tak to smysl melo - a nakonec mozna dojde i k uprave vyberu stanu. (Klidne i Hildebergu :-).)
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 4, 2019 15:17

No mě hlavně zajímá jakej to nakonec bude.
Podle mne to Jurek typu Dome nebo Kombat dá ale ta váha se mu líbit nebude.

Měnit Jurek Dome 3 za 2 mi moc velký smysl nedává - mala váhová úspora za stejný stan.

Tak jsem zvedav.

Pokud dojde až na Hilleberga klidně mu Soulo předvedu.

Hodně štěstí.
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Mufflon » úte čer 4, 2019 15:30

Michal82 píše:Muflon - píšu že se nedá lézt po čtyřech?

Michale, přízpěvek nebyl cílen na Tebe.

S nebezpečným větrem, skalami a tak je snad jasné. Nejsme sebevrazi, i když někteří mají pud sebezáchovy hodně malý. Když je nejhůř, tak se dá vlézt i do nepostaveného stanu, ale to není zas tak moc potřeba.

Lezení po čtyřech jsem měl na mysli, v případě, že opravdu fučí a než vykonávat jisté potřeby ve stanu, je lepší vylézt ven po čtyřech, když je teda nejhůř a za stanem si ulevit :-)

To je zase diskuze :-)
Naposledy upravil mike dne úte čer 4, 2019 15:34, celkově upraveno 1
Důvod: zkracena kompletni citace
Mufflon
nováček
nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: ned čer 2, 2019 17:12

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 4, 2019 15:31

Tohle by si zasloužilo anketu. Fakt by mě zajímalo, kolik lidí tu stanovalo při 130km/h fičáku :-k

Fenri píše:pravda, nemá přesnou specifikaci použitého nylonu.
To je to úplně nejdůležitější, co mě na stanu zajímá.
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr stanu

Příspěvekod mike » úte čer 4, 2019 15:36

A kolik lidi si mysli, ze stanovalo pri 130 km/h ;-) Realita by byla 0 a 2+ :twisted:
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49285
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Pierre111 » úte čer 4, 2019 15:52

Fenri hele chceš ty vůbec poradit nebo spíš spekulovat ? Promiň ale takový lidi už tu máme pár :D. Fakt to zní jako trolení. Stan od Husky mám, nebyl vůbec špatný, například ve větru dost slušně odolný a nepromokl. Ale opět, byl poměrně těžký ( to by se dalo omluvit tou odolností), konstrukce nic moc, špatně se do něj lezlo a vylézalo a vzadu byl dost nízký (podobná konstrukce jako výše zmíněný Hannah Attack) a uvnitř značná kondenzace. Nyní mám nový stan a je to MSR Huba Huba a zatím spokojenost. Ten Husky měl mít podle specifikací váhu cca 3kg a po zvážení byl o 0,5kg těžší, tak asi tolik k jejich údajům. Použitá látka je velmi důležitý údaj, který o odolnosti stanu řekne hodně. S tou čínou nemáš taky tak úplně pravdu, je velký rozdíl, když stan navrhne někdo kdo tomu rozumí a konstrukci pořádně otestuje a vyladí a pak si to dle zadání nechá vyrobit v číně, než že si z čínského katalogu vybere stan a nechá si ho vyrobit ve svém barevném provedení a se svým logem.
Pierre111
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1241
Registrován: stř bře 4, 2015 13:56

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Mufflon » úte čer 4, 2019 15:54

Takové větry jsou podle mě reálné jen na pláních, nebo někde na hřebeni, případně návětrné straně. Ve většině případů se dá za něco, nebo mezi něco schovat, kromě těch plání. Tam je to špatné a když není sníh, tak je to ještě horší. Nedá se zahrabat, ani zaházet spodek stanu a u kamení mám strach, že se potrhá stan, ale zatím se tak nestalo. Naštěstí. Píšu to proto, aby bylo jasné, že většinou se spí v relativním klidu, ale když není zbytí tak je ten stan opravdu potřeba.
Mufflon
nováček
nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: ned čer 2, 2019 17:12

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 16:22

@Etheric - nojo, jenže MSR o použitém nylonu, kromě hustoty, neuvádí také nic. A je to ten nejřidší (a tím pádem i nejlehčí) nylon, co se ještě u stanů používá.
Způsob tkaní uvádí všichni stejně - ripstop a na podlážky taffeta. Oxford, který by byl kvalitativně nejvýš nepoužívá nikdo z uvedených.
A povídat si o tom, která látka bude (se stejným úpletem) pevnější, zda 68D nebo 210D snad není třeba...
Ty specifikace jsou fakt stejně obsažné, kromě toho H, který má nejhorší pověst, ale o svých stanech sděluje nejvíc.

@Pierre - chci poradit, ale kvalifikovaně. Ale pokud mi někdo tvrdí, že MSR uvádí specifikace materiálů a ostatní ne, tak to není rada, ale lež, nebo hrubá neznalost. Každopádně pokud přiložím evidentní a jasný odkaz, jsem troll? Je tohle forum o FAKTECH, nebo o víře?

K zemi původu: znáte návrhářský tým MSR a (třeba) Jurka, Husky, Pinguinu? A pokud MSR ty stany testuje a ostatní ne, proč z těch testů nedá výsledky a videa? Třeba u Robensu a dalších je to běžné.
A opravdu chcete tvrdit, že Jurek má stany z čínského katalogu? Myslím, že jsou trochu retro (jako často třeba skandinávští výrobci), ale originál čeští.

Ano, látky jsou důležité, ale všichni tři kritizovaní je OPRAVDU uvádějí (než začnete argumentovat ad hominem, zkuste se mrknout na ty odkazy) a méně odolné rozhodně nejsou.

Přijde mi, že místo aby se věcně argumentovalo nad konkrétními látkami, materiály, testy, tak se tu kacíř onálepkuje, začne se argumentovat nad jeho osobností a ne nad údaji co píše, aby nikdo nenaboural nějakou "pravdu" prodejců.
Přiznávám, že nejsem ve stanech zase tak sběhlý, protože jsem zvyklý spát venku pod širákem či tarpem i v zimě, ale o materiálech něco vím a stejně tak si myslím, že pokud někdo napíše, že výrobce A neuvádí parametry stanů, tak ten, kdo poskytne odkaz na to, kde to výrobce uvádí, není trol, ale naopak přínos pro diskuzi. tedy pokud má být diskuze chápána jako pramen informací. Trochu mi to přijde, že argument je jen : VĚŘ, nestarej se o materiály, čti jen ty správné recenze a pokud nevěříš, jsi troll.
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 4, 2019 16:44

Tady jsou specifikace H. ;)

Obrázek

Ohledně tyčí, kolíků, lanek a td taky nemlží a uvádějí vše potřebné.

Také dávají vzorky materiálu do katalogu ;)
Naposledy upravil Michal82 dne úte čer 4, 2019 16:47, celkově upraveno 1
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 16:47

Nojo, Hilleberg, to by se mi líbilo. Ale už trochu mimo budget. Pro mě je ten Elixir max., co jsem ochotný dát. :D
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 4, 2019 16:58

Jestli je to nylon 15d nebo 30d, to je kua rozdíl... Třeba MSR carbon reflex - ten stan bysem fakt nechtěl - 7D RipStop Nylon DuraShield. Tam je "ripstop" jen na oko. I můj drysack na fusekle je ze silnějšího materiálu....

Husky a Pinguin jsou "značky", který jsou pro mě synonymum toho největšího šmejdu co je na trhu. Dobrý tak leda pro někoho, kdo jede jednou nebo dvakrát za rok do kempu. Nevím jak Husky, ale Pinguin si nechává dělat ty noname shity, na který ti daj logo, jaký chceš...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr stanu

Příspěvekod FrantaKrajta » úte čer 4, 2019 17:03

@Fenri, jasně, hádat se nechi :) Bylo trochu divné, když poptáváš radu, a napíšeš místo dotazu takový elaborát o Číně, to promiň, vypadalo to dost jako trolling. Ale nic ve zlém :)

Mohu psát pouze své zkušenosti, ty jsem měl s E2 i Jurkem dobré, jak jsem popisoval. Ale určitě je nepovažuju za nějaké super nebo cool stany. A stejně tak nechci zase plošně hanět jiné značky.

Sorry se za pár faktických chyb, s tou váhou jsi měl pravdu, srovnával jsem hmotnost E4 v minimální konfiguraci s T4D celkovou. Rozdíl je normálně "pouhých" ~1.3kg (kolik je reálně, to bys musel zvážit, ani udávaným váhám se nedá vždycky věřit).

Husky materiál udává, to ano, ale Pinguin vůbec. Psát pouze "Nylon" nebo "Polyester" bez podrobnější specifikace je jako by neudávali nic. Jurek je mezi, jak jsem zmiňoval, udává podrobnější specifikaci u vyšších řad (alespoň gramáž), u nižších už ne (ale neměl jsem s jejich materiály žádný problém, leda tak váhu :) Látka se pak srovnává hůř, než když napíšou přímo 40D 6.6 Nylon nebo 68D PES. Ale ten údaj ti moc neřekne o kvalitě zátěru (který má velký vliv na odolnost látky, pozitivní, ale když se to s ním přežene, tak i negativní). Každopádně je pro mne dost rozdíl, když aspoň napíšou třeba těch 20D 6.6 Nylon, než jenom Nylon. Dva podobné stany klidně můžou mít stejnou váhu, ale jeden bude z 30D nylonu a druhý z tenoučkého 15D nylonu, zbytek váhy dodělá třeba jiný zátěr, jiné detaily střihu, serepetičky uvnitř a podobně. Čistě u tropika, které asi bude odolnější? A když ti to nenapíšou, jak je porovnáš?

Za tou Čínou si s prominutím stojím :) To, že se tam fyzicky vyrábí většina stanů a nazývat pak všechny ty stany čínské, je asi stejné, jako říkat, že je iPhone čistě čínský telefon nebo Hyundai čistě české auto... A ještě, Elixir 2 byl myslím (donedávna, možná se změnilo) dělaný ve Vietnamu, jiné MSR na Taiwanu...

Záleží přeci na všem ostatním, včetně výstupní kontroly, inovacích, designu atd. A když nějaký výrobce přijde s něčím (Hubba), co pak všichni s větším či menším úspěchem (včetně Číňanů a Pinguinu např. Aero, kde jim zrovna na začátku série praskaly tyčky, což rychle uznali a upravili) kopírují, nepovažuji třeba Hubba a podobné za úplně stejně čínské jako jejich kopii od Lixuangu nebo jak se to jmenuje na Aliexpresu. Prostě fakt víc věřím značce, která navrhuje třeba i vlastní vařiče (které zas ostatní zvesela kopírují), než třeba Pinguinu, který dováží čínské kopie vařičů a lepí na ně vlastní logo. Jakkoliv jsou třeba většinou postačující (některé vůbec). Jak moc některé "České" značky navrhují vlastní stany nebo zda je jen lehce upravené poptávají v Číně z obecného čínského mustru ví asi jen ony samy, a nám to určitě neřeknou (ale dá se to pěkně vyhledat, jak se co čemu podobá, kdyby si s tím někdo chtěl dávat práci).

Určitě mi třeba Elixir nepřijde cool. Je mnohem víc opravdu cool stanů :) Ostatně i tady na fóru ten stan přirovnávali ostatní třeba k VW Golfu, což vážně není cool auto. Prostě rozumný, vyzkoušený kompromis, ani teréňák, ani odlehčený karbonový závoďák, za dobré peníze.

A přestávám s touhle lehce OT debatou :)
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr stanu

Příspěvekod mila6032 » úte čer 4, 2019 17:17

Tak moc děkuju za tuhle debatu. Zkouknul jsem pár videí o prosakujicích MSR a došlo mi, že jsme v našem Hubba tour 2 ještě vlastně pořádně nezmokli. Takže zahrada, hadice, čtvrt hodinka kropení...a teče přesně v těch místech jako na videu. Jakmile je na tropiku našitý nějaký poutko, spona na přichycení k prutu, oko na kolík, tak to po chvilce začne prosakovat. A o víkendu mám v plánu pod ním nocovat. Super. Není to žádnej extra průsak, ale patnáct minut s hadicí taky není poctivej šestihodinovej déšť. No nic, zatřu to silikonem a bude. Sice z duše nenávidím domácí opravy věcí v téhle cenové hladině, ale na reklamaci teď prostě nemám čas.
mila6032
účastník
účastník
 
Příspěvky: 279
Registrován: úte úno 28, 2017 11:42

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 17:20

Franta - jo, mohlo to tak ode mně působit. Mám to trochu nastudované, ale pídil jsem se po reálných zkušenostech. Pár jsem jih dostal a jsem za ně rád a vděčný. Na druhou stranu přišlo i pár faktických chyb, na které jsem i s odkazy upozornil a netušil jsem, jak se to bude brát osobně.
Co se týče té Číny (resp. asijské produkce, napsal jsem to prve nepřesně), máš 100% pravdu. Háček je prostě jen v tom, že MSR (a ostatní) nejsou moc sdílní o tom, jak stany vyrábějí, jak je testují, dozorují atd.

Na papíře není rozdíl mezi Huskym a MSR. Píši a zdůrazňuji: na papíře. Prostě někde v Asii dělané, plusmínus na Západě designované (chytrými asijskými přistěhovalci :wink: ) stany, s poměrně obstojně, ale ne precizně psanými parametry, poměrně srovnatelnými (co jeden nahání v hmotnosti, druhý dožene v odolnosti látky). Takže z toho se moc nedozvíš. Takže jdeš po recenzích a ouha.
Procento spokojených/nespokojených je dost podobné.
Na západních webech opravdu nepřijemně velké procento lidí, co si stěžuje na protékání Elixiru, na to, že se tropiko dotýká vnitřku apod. Na druhou stanu havárky u Huskyho a jejich asi nevalný servis. O Pinguinu se moc nedozvíš (já teda mám kempovací Base Camp a kromě vytahaných gumiček na připnutí ložnic je po 10ti letech OK a pár středních bouřek také zažil, ale žádný extrém). Jurka všichni chválí, ale je trochu retro.
Vím přesně co potřebuji - je to důvěryhodněji vyrobený Felen 3-4, širší o 10 cm a lehčí a 1 kg :D :D
Koncepce a design (kromě těch infantilních obřích nápisů) je to, co zhruba hledám, obecně tu značku považuji za poměrně slabou, asi jako Hannah. Jen jsem si říkal, jestli jejich top Extrem řada není slušná, alespoň jako střední řady dobrých výrobců. Kromě váhy na Felen převažují kladné recenze, pár lidí s ním bylo i na hodně divokých místech a OK. Ale je pro mě malý.
Popravdě už jsem zúžil výběr na z Německa přivezený MSR Elixir a nebo Jurek MIDI4 Duo.
Každopádně díky za reálné zkušenosti s těmi stany. To bylo přesně co mě zajímalo. A pokud má někdo nějaký návrh na odolný menší stan pro menší osoby, budu vděčný. A ne, Hilleberg , Savotta (mimochodem jejich batohy jsou boží), Nordisk, MH... nejsou moje rozpočtová skupina :D
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 17:24

@mila6032 - sakra chlape neštvi mě, už jsem si začal myslet, že ty zprávy o někdy prosakujích MSR hodím na vrub tomu, že recenzent byl tydýt, co to špatně postavil, nebo měl fake kopii a teď mi to zas trochu nabouráváš... :D
No, hlavně ať se Ti podaří to spravit, držím palce.
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Re: Výběr stanu

Příspěvekod FrantaKrajta » úte čer 4, 2019 17:49

Fenri píše:Ale pokud mi někdo tvrdí, že MSR uvádí specifikace materiálů a ostatní ne, tak to není rada, ale lež, nebo hrubá neznalost. Každopádně pokud přiložím evidentní a jasný odkaz, jsem troll? Je tohle forum o FAKTECH, nebo o víře?

Pozor na capslock ;) Raději mi prosím odcituj, kde jsem lhal... Třeba v tom, že Pinguin neuvádí žádné podrobnosti materiálu kromě "Nylon" a "Polyester"? Kde? V tom tvém odkazu totiž nejsou... Ok, Husky ano, to jsem přeci uznal. Nebo v tom, že Vietnam/Taiwan není Čína? To jsou totiž taky fakta :)
Fenri píše:A opravdu chcete tvrdit, že Jurek má stany z čínského katalogu? Myslím, že jsou trochu retro (jako často třeba skandinávští výrobci), ale originál čeští.

To tvrdí kdo? Cituji:
FrantaKrajta píše:asi vyrábějí v Číně (ostatně jako všichni výrobci kromě Jurka, H. z Estonska a amerických garážových speciálek v počtu stovek kusů pro thru-hikery a pod.)

Žádám od tebe satisfakci! :twisted:

Jinak normální debatě jsem samozřejmě otevřen, klidně i o materiálech, rád se dozvím něco nového nebo jiný pohled. Psal jsem pouze své zkušenosti s Elixirem a Jurkem.
Naposledy upravil FrantaKrajta dne úte čer 4, 2019 17:50, celkově upraveno 1
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Výběr stanu

Příspěvekod remy77 » úte čer 4, 2019 17:50

Mam 4 roky Elixir 2 (este prvu verziu), drzi, nepremokol este ani raz, okrem par flekov od hmyzu bez poskodenia.
Pomer vykon - cena - vaha - vnutorny priestor podla mna velmi slusny. Ak by som chcel stan v rovnakej velkosti, pevnosti tak za dvojnasobok ceny usetrim cca 500 g. Aj by som ho vymenil za lahsi, ale este som nenasiel kompromis.

K Husky. Mam stan, namiesto 3,5 ma 4,3 kg, 70 l batoh je velky ako 55 l od Deutra a svy sa rozchadzali asi po roku a 3 spacaky s komfortom +1, davali ho tak do 10 zbaleni, splasli asi o 30%, tak ich pouzivam do kempu
remy77
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1242
Registrován: úte dub 21, 2015 22:40

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 18:10

@Frantakrajta:
"srovnávej materiály - ale nemůžeš" - to jsi napsal a prostě to pravda není. Materiály srovnat můžeš. Husky je uvádí pečlivěji a kompletněji, než MSR. Pinguin a Jurek neuvádí gramáž materiálu, ale zase uvádí z čeho přesně má tyčky. Což je IMHO i důležitější, protože vě větru jsou to tyčky, co kolabuje první a až následně se trhá tropiko. Navíc pokud ten stan má větší hmotnost a podobné rozměry, a pokud má tyčky z podobného materiálu a k tomu uvádí HH, tak je celkem logické, že ze slabší látky nebude. Jinými slovy - jediné, co uvádí MSR navíc oproti Jurkovi a Pinguinu je gramáž, ale zase neuvádí z čeho má tyčky. Ergo kladívko není v informacích o nic sdílnější, než ostatní a mlží víc než Husky. Když jsi svojí chybu uznal, nemám s tím problém a dál jsem to neřešil. Ale nelíbí se mi být označován za trola jen proto, že upozorním na faktickou chybu, kterou i ozdrojuji.

Ad Čína a Jurek - prostě je ta debata postavená jako MSR vs. "české" šity. Tedy i Jurek. Z předchozí debaty nebylo patrné, že vyjímáš Jurka. Navíc si myslím, že některé (některé!) stany Pinguinu nejsou čínský stan s logem Pinguin. A popravd si myslím, že jedna fabrika v Číně vesele mydlí přes den MSR a večer na stejné lince a ze stejného matroše totéž pod jinou značkou či "značkou".
Prostě sobně cítím silný rozdíl mezi třeba Hellebergem, Savottou apod. na straně jedné a MSR, Pinguinem, Huskym... na straně druhé. I když připouštím, že při detailnějším dělení bych asi viděl subkategorii té druhé skupiny a která zahrnuje MSR nebo Jurka, protože jejich západní zakotvení je zřejmě silnější, to máš pravdu.

Myslím, že by debata mohla zvolnit. Stačí opustit troly a já sundám nohu z plynu v označování nepřesností a omylů za lži. Může být?
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 4, 2019 18:37

Fenri píše:Husky je uvádí pečlivěji a kompletněji, než MSR.
](*,) :smt100 ](*,)
Nejsu fanda MSR, nijak mě nenadchly, ale MSR uvádí údaje. Že je tam nějakej blbej eshop nenapíše, neni chyba MSR. Husky taky uvádí udaje, no nevěřím jim ani nos mezi očima, viz údaje o váze. Prostě Husky lže a to mluví za vše.
Proto jsem si koupil SMD Deschutes, tam máš vše kompletní a hlavně dostaneš stan a zbytek /tyčku, kolíky, šňůry/ si doplníš dle svejch potřeb. Nicméně do 130 km/h bych ten Deschutes asi nedoporučil...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Výběr stanu

Příspěvekod Michal82 » úte čer 4, 2019 18:43

Etheric - já myslel, že sis koupil tarp a né stan?
Michal82
inventář fóra
inventář fóra
 
Příspěvky: 3212
Registrován: úte čer 24, 2014 6:45

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 4, 2019 18:49

Však je to stan bez podlážky :)
Pod něčím podobným jsem chrápal už jako malej parchant a vždycky se tomu říkalo stan. Jen poslední léta se vžilo označení tarp. Žeby podle výrobce TarpTent, asi jako Vavky nebo Karma?
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 18:53

@Etheric - použil jsem údaje z webu MSR (https://www.msrgear.com/tents/elixir-4).
Není to "nějakej blbej e-shop", ale jejich oficiální web. Myslím, že si konstruuješ realitu tak, aby Ti vyhovovala. Když něco tvrdí oficální web MSR a tobě se to nehodí do krámu, tož to označíš za blbej e-shop. Není to fér. Takže NE, není to blbej e-shop, jsou to oficiální stránky výrobce. Jasné?
A jejich stránek se nedozvíš ani z čeho mají tyčky, ani kde se stan vyrábí a kromě gramáži se nedozvíš ani nic víc o použité textilii.
Z jakých látek je tedy podle Tebe Husky Felen? Nějaký důkaz, nebo jen plivanec? Pozor, nehájím Husky, z mého výběru vypadl.
Jinak chyby ve specifikacích najdeš běžně. A hlavně ve vahách a objemech, protože záleží jak se to měří.
Třeba Savotta Jääkkari M má výrobcem uváděný objem 22l. Reálně má 35l plus. Myslíš, že je Savotta prolhaný výrobce, čínský šmejd jako Husky? Ne, je to firma o dvě třídy nad MSR.
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 4, 2019 19:04

Já na tom webu vidím vše potřebný. Pokud chcu víc, napíšu jim. Nezkoušel jsem to u MSR, ale většina výrobců odpoví.
Felen je ze shitský látky, je to Husky :twisted: k tomu specifikaci nepotřebuju.
Už pleteš jabka s hruškama, litry u batohu jsou něco jinýho než váha u stanu....
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 19:14

Etheric: znovu - tvrdil jsi, že jsem čerpal z nějakýho "blbýho e-shopu". Jasně jsem ti dokázal, že jsem čerpal z oficiálního webu výrobce. Voila, nulová sebereflexe Etherica. Ty údaje, které byly před chvílí nedostatečné a z blbého zdroje, jsou náhle dostatečné. Jaké kouzlo.

Znovu se ptám, jaký máš důkaz pro to, že Husky lže ve specifikacích látek? IMHO to zavání trestným činem pomluvy, pokud to nedoložíš. Napsat, že někdo lže, protože ....protože...protože lže a přitom sám "nemluvit pravdu", je poněkud nepoctivé.

Jinak pokud tě nezajímá, z čeho jsou tyčky tvého stanu, tak asi debata o materiálových a technických detailech je zbytečná.
Podotýkám, že označení materiálu trubek jako "Aluminium series 7000" je zhruba stejně důkladný popis, jako napsat Polyethylen. Je to klasický 7005? Je to 7075 ("letecký" dural)? A pokud 7075 , je to T6 nebo T9, nebo jiný? Neřeším ten detail, že "aluminium 7000" neexistuje. A kdyby ano, tak mít hliníkové tyčky ve stanu, to bych fakt nechtěl.
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Etheric » úte čer 4, 2019 19:22

Nikde netvrdím, že jsi čerpal z "blbýho eshopu". Na eshopech někdy ta specifikace chybí. Odkaz, kterej jsi poslal, ale obsahuje vše potřebný.

Husky lže o váze /asi nemá kalibrovanou?/ to stačí.

Jasně že mě zajímá z čeho jsou tyčky, ale i kolíky i ty pitomý šňůry. Proto se zeptám výrobce přímo. Když neodpoví, jdu hledat jinam.

Sorry, jsi fakt idiot a to neni pomluva ale konstatování faktu. Konec debaty s tebou, ztráta dat, času a baterie...
Pravda vítězí!
No jo, ale čí?!
Uživatelský avatar
Etheric
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 8034
Registrován: úte říj 23, 2018 6:53

Re: Výběr stanu

Příspěvekod Fenri » úte čer 4, 2019 19:34

Etheric - idiota si laskavě odpust. Na to nemáš ani IQ, ani znalosti, abys urážel lidi, co ti prokázali lhaní a neznalost.

Jasně jsi napsal:
"Že je tam nějakej blbej eshop nenapíše, neni chyba MSR. " Chápeš tu větu, co jsi napsal? Pravda, skřípe ti tam gramatika, ale hlavně že ostatní jsou idioti.
A napsal jsi to jako rozpor toho, že jsem uvedl, že MSR nepíše více údajů, než jiný diskutovaní výrobci. Jenže vtip je v tom, že MSR na svém OFICÁLNÍM webu (a ne žádném blbém e-shopu) neuvádí více údajů, než jiní. A já nepsal o žádném "blbém e-shopu", pokud ovšem oficiální stránky MSR nepovažuješ za blbej e-shop.
K hmotnosti: nenapadlo tě, že Husky může udávat hmotnost s obalem, bez obalu, s opravnou sadou, bez ní... jako to dělá třeba, třeba...MSR?
A opravdu bys tvdil, že Savotta lže o svých specifikacích jen proto, že u jednoho svého výrobku uvádí nepřesně objem? Myslím, že kdybys udělal vážení a měření řady výrobků předních producentů, našel bys tam řadu chyb.
Nicméně abych ti nekřivdil a abych se ujistit: důkaz o lhaní Huskyho o jejich materiálech u stanu Felen máš, nebo ne?

Argumentovat tím, že pokud by tě zajímalo, z čeho jsou tyčky (nechápu, proč se se*eš do debaty o materiálech, když tě tenhle zásadní údaj nezajímá a této debatě jsi ted zjevně nedorostl), můžeš se zeptat výrobce je irelevantní, protože totéž můžeš učinit i u ostatních výrobců.

Hochu, zapracuj na češtině, nauč se něco o materiálech, zjisti si, o čem je debata a kam vedou odkazy, které tvůj oponent postuje a které nálepkuješ, aniž by ses mrknul kam vedou, a pak zkus někoho nazývat idiotem.
Zatím na to fakt nemáš.
Fenri
nováček
nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon čer 3, 2019 19:43

PředchozíDalší

Zpět na Stany