Dolomity, italské alpy

kam cestovat, za kolik...

Moderátoři: Moderátoři - veteráni, Moderátoři - nová krev

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » stř kvě 15, 2019 17:31

@apuka: ten cenik nejde otevrit, ale tady mas namatkou chatu, kde je prespani za 7.70 Euro. S AV kartou v matrazenlageru, samozrejme, ale zrovna tam je velmi komfortni.

apuka píše:Je to palka, taky jsem se na to koukal, premyslel jsem nad prechodem ve dvou se spanim a jidlem na chatach, v nasem pripade spise PP, to jedno jidlo vecer je malo, pres den toho moc pri chuzi nepojime, ale to uz vyjde, kurna, na 90+ EUR denne a to jeste "bez starosti" o vodu na piti na den (nemam zadny filtr ani nechci vzit varic).

To je zas to tvoje prehaneni, pocitas nejdrazsi variantu vsude a jeste v ni mas nesmysly typu litr horke vody (na co, to leda v zime). Takhle to vychazi leda v Italii, v Rakousku prumerne levneji. Voda pres den se da resit tak, ze si na chate rano natocis 3 litry vody. V koupelne zadarmo. Nebo, jako ja, beres kde tece a filtry neresis.

apuka píše:Cimz jsem chtel rict, ze jak sly ceny v rakouskych chatach dost nahoru (hlavne jidlo), tak z te levne moznosti prechodu pres chaty se stava cim dal vic v nekterych oblastech docela luxusni zalezitost.

Ale houby, co jsem koukal na ty jidelni listky, tak se ceny za 20+ let, co tam jezdim, zas tak nepohnuly. Nevim jak ty, ale ja jsem tenkrat vydelaval asi sestinu toho, co dnes. Tenkrat nam to uplne levne neprislo, ale furt se to dalo prezit. Matne si vzpominam, ze cena za prespani na chate odkazovane vyse byla 6 Euro, coz je narust 30 %. To dava 1.25 % rocne, tedy pod inflaci.

Ty prece taky delas v IT, ne? Tak co si stezujes? ;-)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » stř kvě 15, 2019 17:48

apuka píše:Neco si muzes kouknout tady.
Otevri panoramatickou fotku useku, ktery Te zajima a potom muzes klikat dal po sipkach, pricemz na kazde "zastavce" mas 360 st. panoramu, ve ktere se muzes pohybovat mysi.

Teda, tohle je skoro az zvrhle ;-) Trochu jsem si to prosel a potvrdilo se, co jsem psal vyse. Italska strana je peknejsi a zajimavejsi, zvlast v posledni casti od Hochweisssteinhausu, ale i predtim. Treba k Porzehutte jsem prisel pres sedlo z Italie, protoze rakouska strana byla pod snehem, byla tam priserna kosa a nektere useky az neschudne. A libilo se mi to podstatne vic, nez co vidim tady (ale zas jsem tam celkem bloudil :)).

apuka píše:Myslim si, ze na ziskani predstavy o ceste je to lepsi nez tisic popisu.

A vis, ze ani ne? Jednak je to zkreslene, v realu to vypada podstatne lip. Ale hlavne tam vubec nevidim nektere zajistene useky na hrebeni, ktere byly pod ledem a musel jsem je obchazet spodem. Proste je preskocili. Tohle naopak v pruvodci bude lip, ale da se to poznat i z mapy.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod apuka » stř kvě 15, 2019 21:21

mike píše:ten cenik nejde otevrit
Maji to tam "chranene", aby se k tomu bezny clovek nedostal ](*,),. Uz jsem do prispevku doplnil, jak se k tomu dostat plus dal screenshot.
Ty "Tvoje" chaty ale nejsou OEAV/DAV chaty - videt i v tom, ze rozdil mezi cenou za clena a neclena je prilis maly, AV ma stanoveny min. rozdil :twisted:. Jo, je i par AV chat, kde platis o nejake EURo min, ale moc jich neni.
mike píše:To je zas to tvoje prehaneni, pocitas nejdrazsi variantu vsude a jeste v ni mas nesmysly typu litr horke vody (na co, to leda v zime). Takhle to vychazi leda v Italii, v Rakousku prumerne levneji.
Videt, ze chodis hlavne v case, kdy jsou chaty uzavrene :-).
Jak vidis, v te oblasti je to bezna cena, takze 13+32=45 EUR i bez vody. A ten litr horke vody si radi k veceri koupime, tam v cene piti neni a ja teda i v horkem lete rad dam ten horky caj (sacek si tam strcim vlastni), rozhodne radeji nez studenou vodu. Navic k jidlo si k piti neco dam a mi prijde trochu neslusne (abych se mirne vyjadril) si prinest vodu z umyvarky...
A to jeste nejsou soukrome chaty, kde je cena obcas az znatelne vyssi.
Co se tyce ceny, jeste v roce 2012 za Berliner Hohenwegu jsme platili pausalu 250-270 EUR/os s PP (uz si presne nepamatuji, platil jsem 510 EUR, jen nevim jestli uz v tom byly uz i dve noci v penzionu celkem za 60 EUR) a byla v tom i jedna lanovka a bus plus neco malo jineho. A pocitali jsme, ze to vychazelo skoro presne jako bycho si to platili na miste. Velice podobne to byvalo v Otztalu.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » čtv kvě 16, 2019 1:09

apuka píše:Ty "Tvoje" chaty ale nejsou OEAV/DAV chaty - videt i v tom, ze rozdil mezi cenou za clena a neclena je prilis maly, AV ma stanoveny min. rozdil

No a? Jsou levnejsi. Mne je celkem jedno, jestli je chata AV nebo ne.

apuka píše:Videt, ze chodis hlavne v case, kdy jsou chaty uzavrene :-)

Jo, ale obcas nekde prespim a nevzpominam si, ze bych nekdy platil vic, nez 50 Euro komplet. OK, byl jsem zvykly, ze na AV chatach je cena 8 - 12 Euro, tady je to 13, ale to neni velky rozdil.

apuka píše:13+32=45 EUR i bez vody

To je ta nejdrazsi varianta. Setrilek bude mit 13 + 9 + cca 7 za snidani, coz je 29 Euro.

apuka píše:Navic k jidlo si k piti neco dam a mi prijde trochu neslusne (abych se mirne vyjadril) si prinest vodu z umyvarky...

To samozrejme. Ja si k veceri dam nealko pivo nebo Radler. 3.5 - 4 Eura.

apuka píše:Co se tyce ceny, jeste v roce 2012 za Berliner Hohenwegu

Na Wolayersee Hutte jsem spal v roce 2013 a prijde mi, ze cenik byl uplne stejny.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod apuka » čtv kvě 16, 2019 12:02

mike píše:No a? Jsou levnejsi. Mne je celkem jedno, jestli je chata AV nebo ne.
Mne taky, jenze kdyz chci jit nekam, nevybiram si misto podle majitele chaty. A je mi prd platne, ze nekde v Schladminskych nebo jakych alpach jsou chaty levnejsi kdyz chci jit do Karnskych :twisted:.
mike píše:Setrilek bude mit 13 + 9 + cca 7 za snidani, coz je 29 Euro.
No jo, jenze ja se z dvou malych krajicku chleba s maslem a dzemem na snidani a porci spaget na veceri poradne nenajim a rozhodne mi to natydenny prechod s jednou-dvema tycinkami pres den nebude stacit, hlavne ne ty snidane, to budu dva kilometry od chaty uz hladovy a bez energie. Takze setrilek si musi sebou jeste vlacit dostatek dalsiho jidla (pocitam bez varice), coz ja nechci.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » čtv kvě 16, 2019 18:07

apuka píše:A je mi prd platne, ze nekde v Schladminskych nebo jakych alpach jsou chaty levnejsi kdyz chci jit do Karnskych

Jo, ale myslel jsem, ze jsme se bavili obecne o cenove urovni v Rakousku. Psal jsem, ze se to lisi oblast od oblasti. V Karnskych Alpach to vypada na kartelovou dohodu ;-) Tipuju, ze je to kvuli to, ze rakousky prechod se stal popularni, viz ty skupiny nemeckych duchodcu, jak jsem psal. Dalsi duvod, proc jit radej po italske strane ;-)

apuka píše:No jo, jenze ja se z dvou malych krajicku chleba s maslem a dzemem na snidani a porci spaget na veceri poradne nenajim a rozhodne mi to natydenny prechod s jednou-dvema tycinkami pres den nebude stacit, hlavne ne ty snidane, to budu dva kilometry od chaty uz hladovy a bez energie. Takze setrilek si musi sebou jeste vlacit dostatek dalsiho jidla (pocitam bez varice), coz ja nechci.

No, kdyz jdu natezko bez chat, tak mam jidla na den min, nez je tohle. Ona zrovna ta hromada spaget ti da celkem dost energie na dalsi den. Holt chces maximum, tak si ho zaplat. V udoli by te to same v hospode nevyslo levneji, spis naopak. Na chatach musi navic resit dopravu a personal 24 hodin denne... mne to prijde adekvatni a rad jim to zaplatim.

Neni spatne se zamyslet, za jak dlouho si tech 45 Euro vydelas. Za hodinu az dve? Neni co resit. Za den? Furt dobry, zaplati ti to placena dovolena. Tyden? Holt je takova dovolena nad tve moznosti.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Pavelsni » čtv kvě 16, 2019 19:39

apuka píše:Myslim si, ze na ziskani predstavy o ceste je to lepsi nez tisic popisu.

To už se skoro člověk skoro připravuje o překvapení, každopádně pro představu je to fakt vymakaný.

Jinak ceny jsou samozřejmě přehnaně vysoký, ale beru to tak, že jsou to Alpy, kde s tím holt musím počítat. Je to čistá komerce, např. na Slovensku se nosí do chat všechno na zádech a cenově je to úplně jinde, o takovým Rumunsku nemluvě. Zásadní dotaz: bez členství v Aplenvereinu je všechno ještě dražší,co? Takže + 1600 Kč nebo kolik.
Je velká škoda, že tu nefungujou legální bivaky nebo přespání před chatou. Dle všech informací uvažuju spíš o říjnu, kdy už to bude zavřené. Není to určitě kvůli tomu, že bych na to neměl, jen se mi nechce utrácet tolik peněz v horách.
Winterraumy jsou běžně otevřené nebo je třeba někde schrastit klíče (nebo někde nejsou a dá se tam stanovat?) A tam už je volnější režim?

Miku, byly na té italské straně nějaké ferratové úseky a jestli ano, daly se obejít? Na mapách.cz vypadají ty cesty celkem souvisle, ale v reálu to určitě taková selanka není. Jakou mapu bys doporučil?
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod apuka » čtv kvě 16, 2019 20:07

mike píše:myslel jsem, ze jsme se bavili obecne o cenove urovni v Rakousku. Psal jsem, ze se to lisi oblast od oblasti.
Jo, obecne. Ale nedelej si iluze, ze takove ceny, jak jsi psal jsou na mnoha mistech. AV chaty (kterych je drtiva vetsina) jsou skoro bez vyjimky na maximalni urovni ceny urcene DAV/OEAV (oni to asi koordinuji, protoze maji uplne stejne a i dalsi vseobecne podminky na chatach jsou hodne podobne, nejvetsi odlisnost je v procentech, kolik kapacity mohou rezervovat predem a kolik nechat na "posledni chvili" na misto - 80 vs. 90%), jen malokde jsem narazil na cenu nizsi i to bylo o 1 EUR. O soukromych ani nemluve, tam sice nektera drzi nizke ceny, vetsina vsak je jeste vys.
Bude to skoro jiste ovlivnene zvysenim popularity chozeni do hor, resp. ze Nemci/Holandane/Rakusane/... prestali tolik jezdit k mori do Tuniska/Egypta/Turecka ale i nekterych casti Recka i Italie (a v Chorvatsku tolik mist neni), tak zacali se vice stavovat v horach. Zacalo taky jezdit vice Madaru, Cechu, Slovaku - a hlavne Polaku i Rusu (zrovna ti ale na chaty nejezdi). Neni to jen par "vykricenych" oblasti, sam musis videt (pokud tam nahodou jsi v lete), ze je vsude stale vice a vice lidi, na chatach je plno pres den (za hezkeho pocasi) skoro vsude a musi se objednavat vice dopredu, mnohdy den-dva predem je plno i pres tyden.
mike píše:Neni spatne se zamyslet, za jak dlouho si tech 45 Euro vydelas.
Ja delam IT v Ostrave, ne v Praze :twisted: O:). A taky nekoukam jen na penize, jsou pro mne dulezitejsi veci.
Ale jasne, ze se mi ten narust cen nelibi neni kvuli tomu, ze by me to zruinovalo. Neni to o tom, ze bych je nepodporil. Jen jednoduse uz zacinam premyselt, jestli mi u tech chat stoji za ty penize navic ty vyhody, hlavne kdyz je srovnam s nevyhodami (to vis, cim jsem starsi, tim vice veci mi vadi, napr. ze nemuzu si jen tak jit si ulehnout a spat uz v 9 a ze mne budou budit jednak do pulnoci po alkoholu smrdici ozralci, co se hromadne hlucne se rehotajic hledaji, kde maji spacak, samozrejme s rozsvicenim svetla v celem matracenlageru a potom chodi na zachod kazdou hodinu, atd. /spunty do usi mi nedelaji dobre/). Noc, dve to jde, ale cely tyden uz je fakt - pro mne - vice nez otazne.

Bohuzel, mi prijde, ze cim dal vic se chaty orientuji na neco jineho nez byl jejich puvodni smysl - aby za slusny peniz mohli lidi dostat skromne ale prijemne ubytovani a jidlo aby se dostlai na mista, kam by se bez nich dalo dostt tezko. Ted uz jde o to, aby tam prislo co nejvice lidi a jak pres den, tak i prespavajici spotrebovali co nejvice piva a alkoholu, protoze na tom je nejvetsi zisk.
Ono ten problem neni zvysena cena za ubytovani, ale za PP - prave ze v udoli se ty ceny zdaleka tak moc nezvysily jako tam nahore...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Olchor » čtv kvě 16, 2019 20:10

Prošel jsem celé Karnské Alpy ve třech týdenních etapách ( převážně po ital straně), ani jednou jsme nespali v chatě, občas byl i ohník, žádný problém.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » čtv kvě 16, 2019 20:19

@Pavelsni: bez AV karticky je drazsi jen ubytovani, misto 13 Euro pocitej tak 20, ale je to chata od chaty. Zkus si najit ten apukuv cenik cely, bude to tam. Jidlo je stejne, ale nedostanes ty spagety za 9 Euro. AV karticka je ale hlavne pojisteni, ktere potrebujes.

Pavelsni píše:Je to čistá komerce, např. na Slovensku se nosí do chat všechno na zádech a cenově je to úplně jinde

Nesouhlasim. Cenova hladina proste odpovida danemu statu. Oni z toho plati naklady i zamestnance a to podstatne vic, nez v rozvojovych zemich. Nemuzou za to, ze u nas je prumerna mzda podstatne nizsi.

Pavelsni píše:Winterraumy jsou běžně otevřené nebo je třeba někde schrastit klíče (nebo někde nejsou a dá se tam stanovat?) A tam už je volnější režim?

Normalne jsou otevrene, ale chce si to overit u kazde chaty. Ne kazda je ma a muze se stat, ze je na to potreba specialni AV klic. V tehle oblasti myslim ne, ale je lepsi se predem kouknout. Rezim je volny, jak jsou chaty zavrene, tak je to ciste na tobe.

Pavelsni píše:Miku, byly na té italské straně nějaké ferratové úseky a jestli ano, daly se obejít? Na mapách.cz vypadají ty cesty celkem souvisle, ale v reálu to určitě taková selanka není. Jakou mapu bys doporučil?

Hmm, zapadni cast jsem sel pred 10 lety, detaily si uz nepamatuju... Urcite tam obcas nejake lano je, ale prevazne na hrebeni a bez snehu to neni problem. Zamrzle feraty na hrebeni jsem obchazel z jihu, bez ledu by to asi taky slo i bez jisteni. Matne si vzpominam, ze trochu narocnejsi byl posledni usek hrebene pred Peralbou, rekl bych, ze je to tenhle: https://mapy.cz/s/3skyj. Bylo to pomerne rozbite a clenite, spousta skalnich zeber a zarezu, ale zas mne tam chytla tma a uz jsem byl asi unaveny (spal jsem pak kousek za tim na hrebeni). Myslim ale, ze za rozumnych podminek se to da cele projit celkem v pohode. Mapu jsem mel F&B 1:50000, stacila. AV tu myslim neni, ale pokryva to i Tabacco, jejich 1:25000 mapy byvaji dobre, ale z tenhle oblasti je nemam.

Na vychod od Peralby byl prekvapive narocny tenhle usek: https://mapy.cz/s/3skzJ. Bylo to snad tezsi, nez vylezt na Monte Coglians, kde jsem byl predtim. Jistene useky odhaduju na B, takze zadna hruza, ale nebyly v dobrem stavu, takove typicky italske. Ale treba je od roku 2013 opravili. Prosel jsem to natezko a tezsim smerem (sestup), takze se dalo, ale prekvapilo a zabralo vic casu, nez jsem cekal. Za mokra bych to jit nechtel.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » čtv kvě 16, 2019 20:47

apuka píše:cim jsem starsi, tim vice veci mi vadi, napr. ze nemuzu si jen tak jit si ulehnout a spat uz v 9 a ze mne budou budit jednak do pulnoci po alkoholu smrdici ozralci, co se hromadne hlucne se rehotajic hledaji, kde maji spacak, samozrejme s rozsvicenim svetla v celem matracenlageru a potom chodi na zachod kazdou hodinu, atd. /spunty do usi mi nedelaji dobre/). Noc, dve to jde, ale cely tyden uz je fakt - pro mne - vice nez otazne.

To jo, ale to uz je neco jineho. Pro mne je to duvod, proc po chatach moc nechodim a radej jdu natezko. A ano, s vekem se to horsi. Vloni jsem spal na jedne chate, kde uz jsem byl nekolikrat. Vychazelo to idealne casove i zasobama, chata je fajn, nebyla narvana, mel jsem spousta mista, ale stejne jsem si rikal, jestli by mi nebylo lip na ledovci ve zdaraku :)

Spunty do usi jsou zaklad ;-) Ale ani ony bohuzel nepomuzou proti pitomcum s celovkama zapnutyma na 1000 lm #-o Uz jsem zaznamenal dalsi druh pitomcu. V 10 se zhasne, ale oni si jeste musi neco cist, hrat nebo kdovico na mobilu a ten ve tme docela sviti.

apuka píše:Ono ten problem neni zvysena cena za ubytovani, ale za PP - prave ze v udoli se ty ceny zdaleka tak moc nezvysily jako tam nahore...

Mne teda prijde, ze se v udoli zvysily vic, ale asi to nema smysl rozebirat.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Pavelsni » stř kvě 22, 2019 18:47

mike píše:AV karticka je ale hlavne pojisteni, ktere potrebujes.

Klasické pojištění na týden na horách teda vyjde o dost levněji, ale podle všeho se AV v Alpách asi vyplatí.
Ještě se chci zeptat na Alta Via 4. Tam je to se spaním v sezóně stejné, tzn. pouze na chatách, žádný legální bivak?
Doprava z jihu Dolomit do ČR by snad měla být bez problémů,ne? (i když časově trochu delší). Koukal jsem, že nejsnazší by asi bylo dostat se do Toblachu na vlak, Bolzano už mi připadá dost daleko...
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » stř kvě 22, 2019 19:25

Jestli jde jen o tyden, tak jo, ale snaz se najit takove, ktere ti opravdu pokryje i pripadnou patraci akci a prevoz vrtulnikem. Bacha na zajistene cesty, aby to platilo i kdyz spadnes ze zebriku.

Na AV4 si na zadny legalni bivak nevzpominam, v sezone je po ceste relativne dost chat. Plus dost lidi a neprijde mi to jako dobry napad. Mimo sezonu v pohode.

Ano, zpatky jsem nekolikrat jel pres Toblach, ale je to casove narocne. Nejdriv se musis dostat do Cortiny, tam jezdi busy z Pieve di Cadore a da se nastoupit v libovolne vesnici po ceste. Z Cortiny jezdi prime busy do Toblachu, ale tak jednou za 2 - 3 hodiny. Jizdni rad, ktery najdes na Netu, nemusi nutne odpovidat realite, zazil jsem. Na autobusaku je kancelar, kde ti daji opravdovy jizdni rad pripadne reknou, kdy dalsi bus jede. S minimalne hodinovym prostojem pocitej, ale jestli jsi tam nikdy nebyl, tak se aspon muzes kouknout po Cortine, za mensi prochazku to stoji.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod apuka » stř kvě 22, 2019 21:07

Sice trochu OT, ale se muze hodit.
mike píše:Jestli jde jen o tyden, tak jo, ale snaz se najit takove, ktere ti opravdu pokryje i pripadnou patraci akci a prevoz vrtulnikem. Bacha na zajistene cesty, aby to platilo i kdyz spadnes ze zebriku.
Ale houbelec. Klidne i na mesic. AXA (s min 50% slevou, sezene se lehce pres Google nebo tady na OF jsem to radil parkrat).
V zakladu (bacha na zvyraznenou cast - jsou to i macky, cepin nebo uvazek /i pri ferate/ ](*,) !):
- turistika nebo treking na značených cestách v nenáročném terénu se stupněm obtížnosti max. 2UIAA bez použití horolezeckých pomůcek a/nebo pohyb v nadmořské výšce do 3 500 m n.m
- via ferrata stupně obtížnosti A :lol:"

S priplatkem 100% za rizikove sporty:
- alpinismus (???)
- freeride
- freeskiing
- heliskiing
- horolezectví a všechny druhy lezení
- jízda na snowboardu, lyžích mimo vyznačené trasy
- sjezd na horských kolech
- skialpinismus
- skitouring
- turistika nebo treking se stupněm obtížnosti vyšším než 2UIAA s použitím pomůcek odpovídajících stanovené obtížnosti a/nebo pohyb v nadmořské výšce nad 3 500 m n.m.
- via ferrata stupně obtížnosti B až E


Za zaklad zaplatis napr. 358 Kc na mesic za minimum (jenom lecebne vylohy a zakladni asistence ale vcetne tlumoceni, celkovy limit 2,5 milionu) nebo 1248 maximum (+urazove, odpovednost 25 mil na zdravi a 10 mil na veci, limit 500 milionu, zavazadla, letadlo); zasah horske sluzby az do celkoveho limitu. Celorocni s vyjezdmi do max. 90 dnu 806 Kc za zaklad a 1529 Kc za maximum. S rizikovymi sporty vsechno dvojnasobek.
Pro toho, kdo nechce chaty je to vice nez vyhodne - komunikace v cestine, zadna spoluucast, ubytovani doprovodu a prakticky bezproblemove reseni na miste.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » stř kvě 22, 2019 23:31

apuka píše:Ale houbelec. Klidne i na mesic.

To je nejak v rozporu s tim, co jsem psal? :twisted:

apuka píše:S priplatkem 100% za rizikove sporty:

Ten by musel na AV4 mit, jelikoz jsou tam feratove useky obtiznosti B, nektere mozna i o neco vic (B/C nebo C). Vsem se vyhnout neda a tem, co jo, tak zas po neznacenych cestach.

apuka píše:komunikace v cestine, zadna spoluucast, ubytovani doprovodu a prakticky bezproblemove reseni na miste.

Teoreticky. Praxe se bohuzel u nekterych pojistoven od slibu zasadne lisi. Je tohle prakticky overene? AV jo, sam jsem to overoval dvakrat ;-) Rozdil bude minimalne v pristupu vrtulnikaru. AV karticku berou jako vyresenou vec, jak se budou tvarit na nejakou pro ne neznamou pojistovnu je otazka. Nezapomenu, jak se tvarila holka v Aoste pote, co jsme pristali. S evidentnimi obavami v hlase (uz vedela, ze jsem z CR) se ptala na pojisteni a kdyz jsem ji podal AV karticku, tak ji viditelne spadnul kamen ze srdce :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod apuka » čtv kvě 23, 2019 9:51

mike píše:To je nejak v rozporu s tim, co jsem psal?
Ne, primo neni - protoze Ty jsi nic netvrdil, jen velice silne naznacoval... :twisted: Tak jsem jen dal priklad, ze Tvoje naznacovani tezkosti pri nalezeni stejne vyhodneho pojisteni jako AV je dost mimo.

Miku, kdo se tady zvykne odvolavat na kontext??? Tak si zkus precist celou diskusi, resp. cast tykajici se pojisteni v jednom kuse - tj. od vety Pavelsni: "Klasické pojištění na týden na horách teda vyjde o dost levněji, ale podle všeho se AV v Alpách asi vyplatí."

Mimochodem, i kdyby si nekdo vzal zakladni rocni pojisteni u AXA s rizikovymi sporty, tak to je za 1612 Kc, co je stale mene nez AV a nabizi vice (snad krome vyse uhrady za pravni pomoc). Ale opakuji - mluvim pouze o samotnem pojisteni a to jeste v Evrope!
Navic AXA neni jedina, pri trose snahy se da za podobnou cenu nebo mirne vyssi pojisteni i od Allianzu (nejvetsi evropska pojistovna), Generali (4-6. kolisave) i od v Cechach moc viditelnych pojistoven z Viener Insurance Group, ktere ale jsou dobre zname v Alpskych krajinach, hlavne v A a jejich sousedu (napr. Uniqua, Kooperativa, Pojistovna CS, ...).
mike píše:Rozdil bude minimalne v pristupu vrtulnikaru. AV karticku berou jako vyresenou vec, jak se budou tvarit na nejakou pro ne neznamou pojistovnu je otazka.
Pokud AXA bude "pro ne neznama pojistovna" tak tyto veci nemaji co resit. Je to druha nejvetsi evropska pojistovna...
Je mi jasne, jak jsi to myslel, ale to fakt neni zadna pojistovna Direct, Triglav, ... dokonce ani v zahranici ne moc znama Ceska Pojistovna (i kdyz mam dojem, ze pred hodne (20+) lety bylo na cestovnim pojisteni od CP uvedeno, ze v zahranici se lekar ma obratit na linku AXA, nevim, jestli AXA byla jejich zajistovna nebo jen zabezpecovala pojistovaci sluzby pro CP).

Jinak ja osobne to pro rodinu resim tak, ze mame vsichni AV, za beznych okolnosti to staci. Ale kdyz vime ze nekdo pujde treba na ledovce nebo do tezkeho terenu, kde je vetsi pravdepodobnost urazu, tak k tomu si dodatecne udelame na to obdobi komercni pojisteni prave u AXA. Klidne napr., na dva-tri dny a klidne az primo na miste dovolene, kdyz uz presne vime kdy a kam se pojede. Duvody se na OF uz probirali - hlavne vsak odpadava nutnost pouzivat vyhradne statni/verejne zdravotnicka zarizeni, moznost komunikace v cestine (i "online" tlumoceni u doktora - natolik ani anglicky neumim, abych vsechno duleziteho dokazal rict a chapat, o nemcine, italstine ani nemluve).
Jaka je praxe, to nedokaze posoudit, nastesti zatim jsme to nepotrebovali vyuzit. Ale na druhe strane (i) Tvoje zkusenosti ukazuji, ze ani s AV kartickou nemusi byt vsechno ruzove :wink:. Ted nemyslim vrtulnikare, spise to dal.
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » čtv kvě 23, 2019 18:39

apuka píše:Ne, primo neni - protoze Ty jsi nic netvrdil, jen velice silne naznacoval...

Az na to, ze jsem nic nenaznacoval :twisted: Na rovinu jsem napsal, na co ma davat pozor.

apuka píše:Pokud AXA bude "pro ne neznama pojistovna" tak tyto veci nemaji co resit. Je to druha nejvetsi evropska pojistovna...

OK, nenapsal jsem to presne. Pro ne neznama pojistna smlouva. U AV vedi podminky a vedi, ze penize dostanou. U jinych nevi, co s nima mas dojednane. Resit to samozrejme musi, protoze jde o jejich penize. Probiha to tak, ze vrtulnik pristane u nemocnice, vylozi te z nej a prelozi na pojizdne luzko. Zachranari te predavaji nemocnicnimu personalu a pak uz se s nima nejspis neuvidis. V tom okamziku tedy musi vyresit pojisteni a neni cas na nejake zkoumani podminek. Kdyz jim das AV karticku, tak si ji opisou a je vyreseno. Jinak jim asi nezbude, nez si vyzadat tve doklady a pak ti poslat ucet na adresu. Coz je pro ne jednak nejiste, zvlast u nekoho z "vychodu" a jednak to znamena, ze to pak budes muset resit ty se svou pojistovnou. S AV jsem neresil nic ani jednou, neprisel mi zadny ucet, vyresili si to s AV sami. Coz jsem bral jako pomerne zasadni plus. Do te nemocnice te nevezou jen tak ze srandy a obvykle par mesicu trva, nez se z toho das dohromady. Kdyz ti odpadnou starosti s pojistovnou, jsi jedine rad.

apuka píše:Ale na druhe strane (i) Tvoje zkusenosti ukazuji, ze ani s AV kartickou nemusi byt vsechno ruzove :wink:. Ted nemyslim vrtulnikare, spise to dal.

U mne byl jediny problem v tom, ze se mezi prvnim a druhym vrtulnikovym vyletem zmenily pojistne podminky AV (zmena pojistovny), coz jsem nezaregistroval a cekal, ze odvoz domu bude zajisten jako poprve. Nebyl, pridali podminku aspon 5 dni hospitalizace, coz nepotesilo, ale zvladnul jsem to (prasky proti bolesti a cesta pres Cortinu, jak jsem psal vyse). Jak ma tohle treba AXA?

Vyhodnost nebo nevyhodnost si musi kazdy zvazit sam. Pro nekoho muze byt zasadni komunikace v cestine, u AV je potreba umet anglicky nebo nemecky (mozna i italsky by slo). Za sebe to mam jednoduche. Uz dvakrat mi platili zachrannou akci, coz jim do konce zivota nesplatim, obcas vyuziju slevu na chatach a taky tim prispivam na chaty a bivaky, ktere vyuzivam. Ono totiz spousta bivaku v Alpach je jen pro cleny AV, coz je sice trochu virtualni, jelikoz to nikdo nekontroluje, ale myslim, ze je slusnost na ne prispet. Nekontroluje se to mj. proto, ze AV je v Alpach standard a tak nejak automaticky se ceka, ze ho kazdy ma.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod FrantaKrajta » sob čer 22, 2019 11:16

Třeba se to někomu bude ještě hodit při plánování cest v Dolomitech. Info k schůdnosti cest po loňské bouři Vaia, která zdevastovala region:

Seznam cest v obl. Veneto:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1788649809
Seznam cest v obl. Trentino:
https://sentieri.sat.tn.it/schede-sentieri
Trentino mapa - šedivě neprůchodné
https://trentino.webmapp.it/
FrantaKrajta
nadšenec
nadšenec
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob říj 1, 2016 16:19

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » sob čer 22, 2019 22:13

Diky :) Na podzim se to snad bude hodit. Docela hodne toho je, ale kdyz jsem videl vloni fotky po te bouri, tak se ani nedivim.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Pavelsni » úte črc 9, 2019 18:13

Ahoj,
chci se ještě zeptat na dopravu z Cortiny. Do Toblachu jede bus, ale pak? Vyplatí se to zpátky přes Sillian nebo jet radši na západ a pak nějak přes Brixen? Cesta tam je pro mě asi jasná, nejdřív do ČB a pak s třemi přestupy do Sillianu za 360 kč. Ze Sillianu do San Candida bus.

Jinak letmo jsem koukal na chaty na Alta Via a předpokládám, že chatám u Tre Cime je asi nejlepší se vyhnout,což? Myslím to z hlediska cen a lidí (zatím to u mě vypadá na půlku září).
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » úte črc 9, 2019 21:02

Z Toblachu jedou busy i vlaky do San Candida. Ze San Candida bus nebo vlak do Sillianu. Ano, rozhodne se vyplati jet pres Sillian, pres Brixen je to delsi, pomalejsi a vyrazne drazsi. Ze Sillianu si do CR muzes opet koupit tu slevu, kdyz budes mit stesti, tak 360. Pres Brixen se pod 2k nedostanes, kdyz trefis "spravne" vlaky a cestu pred Nemecko, tak ani pod 3k.

Ano, predpokladas spravne. Ceny teda neznam, sel jsem okolo, kdyz uz byla zavrena, ale i tak tam bylo lidi mraky. Bohuzel se da dojet autem az pod Tre Cime z druhe strany (k chate Auronzo) a odtud je to snadna prochazka. Celkem fajn mi prisla Rifugio Carducci, ale byl jsem tam sam se spravcem, uz mel zavreno a neco tam opravoval. Mel jsem v planu spat na winterraumu, ale nechal mne prespat, kdyz uz tam byl. A poradil mi, jak vylezt na Monte Poperu, coz byla docela pekna vrcholovka :)
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod davvee » čtv črc 18, 2019 7:38

S přítelkyni chceme dát trek na týden z bodu A do bodu B. Stím, že bychom chtěli spát ideálně venku ve stanu,jelikož to máme takhle nejraději. Ale hledám stále ideální místo v Alpách na tento trek, který zároveň nebude moc náročný na těžké pasáže skrz přítelkyni. Původně v merku jsem měl něco v Nízkych Taurech jako je Rottenmanských Taur či Schladming. Ale narazil jsem na přímý flixbus z Ostravy do Villachu a tam mě zaujala hřebenovka Karnských Alp, která se mi dost líbí. Začátek asi v Hermagor a pak směr Sillian. Viděl jsem, že zde pár lidí tuto hřebenovku šlo a pochvalovalo si jí. Dle fotek to vypadá moc pěkně a na mapě trasa také na pohodu bez náročných úseků. Jen je zde otázka stavění stanů (Znám obecné pravidla v Alpách), ale nevím jak je přesně tomu zde na hřebenovce a zda vůbec jsou zde místa co 20km, kde lze stan postavit aniž bych někoho nasral. Pokud nebudou, tak asi budu muset hledat dál a možná se vrátím k první volbě v podobě Rottenmanských Taur, kde mi příšlo, že to tam bude na pohodu.

Dík
Uživatelský avatar
davvee
nováček
nováček
 
Příspěvky: 154
Registrován: stř srp 13, 2014 21:51
Bydliště: Ostravsko

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod apuka » čtv črc 18, 2019 8:35

Zkus si dohledat mikove prispevky na tu hrebenovku Karnskych Alp. On toho dost popisoval, i rozdily mezi stezkou na rakouske a italske strane.
davvee píše:otázka stavění stanů (Znám obecné pravidla v Alpách)
Ehm, zadne "obecne pravidla v Alpach" na to neexistuji, s vyjimkou, ze muzes postavit nouzove (tj. ne planovane!) stan na prenocovani, kdyz nemuzes dojit k mistu planovaneho prespani nebo do civilizace. Toto je (i pravne) akceptovane vsude, za toto Te cepovat (pokutovat) nikdo nebude. Ale jinak je to v A v kazde spolkove zemi ruzne, je na to na OF vlakno, kde je to rozebirane. Navic alespon jedna cast hrebenovky lezi v nejakem chranenem uzemi, kde mohou byt pravidla jeste jina. Jak je to v I, to netusim. Jeste pripominam, ze nepisu o tom, jak se to "toleruje" a/nebo vymaha ale o "pravnim stavu". O tom druhem at napise nekdo, kdo tam chodil.

Nejlepe udelas, kdyz zkusis napsat do informacnich kancelari a tam se zeptat. Nebudou nadseni, asi ani vedet nebudou, ale mozna Ti daji alespon odkaz. A kdyby odpovedeli, ze muzes stavet, mas alespon neco, na co se muzes odvolavat...
apuka
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 16500
Registrován: čtv bře 31, 2011 8:34

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod fps » čtv črc 18, 2019 13:55

davvee píše:kde lze stan postavit aniž bych někoho nasral

naplánuj si trasy tak, aby si stanoval stranou od civilce (turistických stezek), tak to dělám já, byl jsem v Alpách 20 x na těžko na 5 až 7 dní, pokaždé v jiné části Alp, a stanování žádný problém
Levně kupuješ, dvakrát kupuješ
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci
Doufej v nejlepší, ale buď připraven na nejhorší
fps
outdoor maniak
outdoor maniak
 
Příspěvky: 7466
Registrován: úte zář 7, 2010 14:40

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Olchor » pát črc 19, 2019 12:32

Šel jsem celé K.A., ani jednou jsme nespali na chatě, jen ve stanu, žádný problém. Raději bych volil italskou stranu, ti to mají na háku. Rakouská je taky strmější. Najít pěkné rovné zašité místo může být trochu problém, ale vždycky se zadařilo.
Problémy vznikají jejich řešením.
Olchor
účastník
účastník
 
Příspěvky: 999
Registrován: úte kvě 12, 2009 7:38
Bydliště: Blansko

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Pavelsni » stř srp 7, 2019 18:25

mike píše:Jinak muzes nakoupit pruvodce Dolomity od Rotheru, k tomu nejake mapy Tabacco (1:25000) a zacit planovat. Jen pocitej s tim, ze v sezone jsou tam mraky lidi, idealni je to na podzim pote, co zavrou chaty. V rijnu, kdyz se usadi tlakova vyse nad Alpama.

Koukal jsem na mapy od Tabacco, vypadají dobře, ale většina map Sextener Dolomiten má dosah někam na sever od Cortiny. Na ten jih AV4 (AV5) je už třeba asi další mapa nebo existuje nějaká komplexní?
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » stř srp 7, 2019 19:20

Existuje, 1:50000, ale ta je celkem k nicemu. Na ten jih se hodi 016 a 03. Koukni se na mapu pokryti. Tady: http://www.tabaccoeditrice.it/eng/map_area.asp?cat=1
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Pavelsni » čtv srp 29, 2019 16:29

Mapy vypadají dobře, ale moc se mi nechce kupovat kvůli jedné cestě (AV4) troje mapy. Ty, které obsahuje ten průvodce od Rotheru, jsou asi na prd,co? No zřejmě to zkombinuju s nějakými online mapami.
Ještě dotaz k cestě: Na chatu Tre Scarperi je to ze San Candida asi kousek...první úsek podél silnice by se dal asi zkrátit busem, což? A je reálné druhý den dojít z Tre Scarperi až do Fonda Savio? Jde mi o to vyhnout se chatám okolo Tre Cime. Mají chaty na AV4 winterraumy?
Díky.
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod mike » čtv srp 29, 2019 17:40

Nejsou na prd, ale jsou male, vzdycky jen vysek trasy. Jestli se ti tam zalibi, jako mne, tak to nebude jen jedna cesta :)

Na chatu Tre Scarperi jsem ze San Candida sel, v zaznamu mam 11 km, necelych 500 m prevyseni a 3:14 hodiny (za tmy a natezko). Busy jezdi primo od nadrazi, mam pocit, ze mi tenkrat zadny nejel. Jestli to pojede, tak bych popojel. Do Sextenu jsem se takhle jednou svezl. Dalo by se i stopem, ale ten v tehle oblasti funguje jen za svetla.

Na chatu Savio se dojit da, ale pocitej s tim, ze nejnarocnejsi je posledni usek od chaty Auronzo. Zadny extrem, ale zebriky a lana se tam najdou. Sel jsem to od chaty Talschlusshütte, coz je trochu kratsi a mam v zaznamu 16.5 km, +1550/-680 a 6:38 ciste chuze. Ovsem s prestavkama 9:42, krajina je to uzasna a pauzy s vyhledame zaberou spoustu casu :)

Winterraumy nekde jsou, jinde ne, info najdes v pruvodci. Zrovna na chate Salvio je, tam jsem spal. Chata teda byla jeste otevrena, ale byli tam lidi a malo mista, a tak mi chatarka dovolila spat na winterraumu mimo chatu, coz bylo opravdu fajn. Samozrejme jsem platil.
Uživatelský avatar
mike
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 49288
Registrován: pát čer 13, 2008 17:27
User is Online!

Re: Dolomity, italské alpy

Příspěvekod Pavelsni » čtv srp 29, 2019 19:51

Jasný, uvidím, ona to zas taková investice není. Trochu jsem pátral na netu a nic pořádnýho jsem stejně nenašel.

Koukal jsem, že na Sexten busy jezdí, ale asi nestaví u konce toho údolí, kde se začíná šlapat na Tre Scarperi. Ale měl bych přijet do Sillianu v půl 3, tak bych to mohl stihnout i tak.

Hm, tak to bude asi dost na knap, to bych si zase radši užil kochání, než abych celej den pospíchal. Přinejhorším bych vzal zavděk nějaké chatě okolo Tre Cime, v říjnu už to snad bude volnější. Žebříky a lana mi nevadí, když to nebude moc exponované a nebude třeba vybavení.

Jo, průvodce si už konečně koupím, pořád to odkládám. Takové spaní by se mi taky líbilo. Pro sicher ale asi karimatku a žďárák s sebou.
Pavelsni
nováček
nováček
 
Příspěvky: 100
Registrován: čtv úno 1, 2018 19:49

PředchozíDalší

Zpět na Tipy

cron